Eh K Äisylaastarin Resepti?

Eh K Äisylaastarin Resepti
Miten ehkäisylaastari toimii? Ehkäisylaastari vapauttaa hormoneja ja sen vaikutus perustuu munasolun irtoamisen estämiseen munasarjasta. Lue lisää ehkäisylaastarista. Iholle kiinnitettävä ehkäisylaastari on helppo ehkäisymenetelmä. Oikein käytettynä sen ehkäisyteho on yhtä luotettava kuin e-pillereiden, eli 99 prosenttia.
Näytä koko vastaus

Saako Ehkäisylaastareita ilman reseptiä?

Jälkiehkäisyä vain tilapäisesti – Jälkiehkäisyyn voi turvautua, jos yhdynnässä ei ole käytetty ehkäisyä tai ehkäisy on pettänyt, esimerkiksi kondomi rikkoutunut tai luiskahtanut pois paikoiltaan. Hedelmällisessä iässä olevat naiset voivat hankkia jälkiehkäisyn apteekista ilman reseptiä, mutta valmisteet ovat niin sanottuja lisäneuvontaa vaativia itsehoitolääkkeitä.

Tämä tarkoittaa sitä, että jälkiehkäisytuotteet eivät löydy apteekin intiimihyllyiltä, vaan ensin on käännyttävä farmaseutin puoleen. Näin varmistetaan tuotteen oikea ja turvallinen käyttö. − Tarkistamme, ettei yhdynnästä ole kulunut liikaa aikaa, jolloin jälkiehkäisy ei enää tehoa. Kysymme myös allergioista, sairauksista ja lääkityksestä.

Esimerkiksi epilepsia-, hiv- ja infektiolääkkeet sekä rohdokset heikentävät jälkiehkäisyn vaikutusta, kertoo apteekkari Sari Westermarck Tammelan apteekista. Tabletti otetaan mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen. Saatavilla on kaksi valmistetta. Toisessa lääke pitää ottaa mieluiten 12 tunnin ja viimeistään kolmen vuorokauden kuluessa.

  1. Toisessa valmisteessa takaraja on viisi vuorokautta.
  2. Tuotteet ovat hyvin siedettyjä.
  3. Mahdollisia haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, huimaus, päänsärky, väsymys, vatsakipu, ripuli ja rintojen arkuus.
  4. Jos oksentaa kolmen tunnin kuluessa lääkkeen otosta, on haettava uusi annos.
  5. Westermarckin mukaan apteekissa kehotetaan asiakasta käyttämään ehkäisyä ennen seuraavia kuukautisia ja hankkimaan luotettava ehkäisymenetelmä jatkoa varten.

Lisäksi muistutetaan, että vain kondomi suojaa sukupuolitaudeilta ja ettei jälkiehkäisy ole ensisijainen ehkäisymuoto.

teksti Tarja Västilä, kuvat Vesa TyniAsiantuntijoina seksologian johtava asiantuntija Tarja Santalahti, Väestöliitto ja apteekkari Sari Westermarck, Tammelan apteekkiJulkaistu Terveydeksi! 2/2016

: Huolehdi ehkäisystä
Näytä koko vastaus

Mitä jos Ehkäisylaastari irtoaa?

Annostus ja antotapa – Annostus Parhaan mahdollisen ehkäisyvaikutuksen saamiseksi potilasta on neuvottava käyttämään Evra-depotlaastaria tarkasti käyttöohjeiden mukaan. Katso aloitusohjeet jäljempää kohdasta “Evra-depotlaastarin käytön aloittaminen”. Kerrallaan käytetään vain yhtä depotlaastaria.

Äytetty depotlaastari poistetaan ja sen tilalle asetetaan välittömästi uusi depotlaastari samana viikonpäivänä (vaihtopäivä) kuukautiskierron päivinä 8 ja 15. Depotlaastari voidaan vaihtaa mihin kellonaikaan tahansa aikataulun mukaisen vaihtopäivän aikana. Neljäntenä viikkona ei käytetä depotlaastaria päivästä 22 alkaen.

Uusi ehkäisyjakso alkaa depotlaastaritonta viikkoa seuraavana päivänä. Uusi Evra-depotlaastari on kiinnitettävä, vaikka tyhjennysvuotoa ei olisi ollutkaan tai tyhjennysvuoto ei ole vielä loppunut. Käyttöjaksojen välillä ei saa missään tapauksessa olla useampaa kuin 7 depotlaastaritonta päivää.

Jos depotlaastarittomia päiviä on enemmän kuin seitsemän, käyttäjällä ei ehkä ole riittävää ehkäisyä. Tällaisessa tapauksessa on käytettävä samanaikaisesti muuta kuin hormonaalista ehkäisymenetelmää 7 päivän ajan. Ovulaation riski lisääntyy päivittäin, jos taukojakso on suositeltua pidempi. Jos tällaisen suositeltua pidemmän taukojakson aikana on tapahtunut yhdyntä, raskauden mahdollisuus on otettava huomioon.

Erityisryhmät Paino 90 kg tai enemmän Jos nainen painaa 90 kg tai enemmän, ehkäisyteho saattaa olla heikompi. Munuaisten vajaatoiminta Evra-depotlaastareita ei ole tutkittu munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla naisilla. Annosta ei tarvitse muuttaa, mutta koska kirjallisuus viittaa siihen, että etinyyliestradiolin sitoutumaton fraktio on suurempi, Evra-depotlaastareiden käyttöä on tällä käyttäjäryhmällä seurattava.

  1. Maksan vajaatoiminta Evra-depotlaastareita ei ole tutkittu maksan vajaatoimintaa sairastavilla naisilla.
  2. Evra-depotlaastareiden käyttö on vasta-aiheista, jos naisella on maksan vajaatoiminta (ks.
  3. Kohta Vasta-aiheet).
  4. Postmenopausaaliset naiset Evra-depotlaastareita ei ole tarkoitettu postmenopausaalisille naisille eikä niitä ole tarkoitettu käytettäväksi hormonikorvaushoitoon.

Pediatriset potilaat Turvallisuutta ja tehoa alle 18 vuoden ikäisten nuorten hoidossa ei ole varmistettu. Ei ole asianmukaista käyttää Evra-valmistetta lapsille ja nuorille ennen menarkeikää. Antotapa Evra kiinnitetään puhtaalle, kuivalle, karvattomalle ja ehjälle terveelle iholle pakaraan, vatsaan, olkavarren ulkosivulle tai ylävartaloon kohtaan, jossa tiukka vaatetus ei hankaa sitä.

  1. Evra-depotlaastaria ei saa kiinnittää rintoihin eikä punoittavalle, ärtyneelle eikä haavaiselle iholle.
  2. Uusi Evra-depotlaastari on kiinnitettävä eri kohtaan kuin edellinen depotlaastari, jotta vältetään ihon mahdollinen ärtyminen.
  3. Depotlaastari voidaan kuitenkin kiinnittää samalle anatomiselle alueelle.

Depotlaastaria on painettava voimakkaasti ihoa vasten, kunnes sen reunat tarttuvat kunnolla kiinni. Alueella, jolle Evra-depotlaastari on kiinnitetty tai johon se aiotaan pian kiinnittää, ei saa käyttää meikkejä, ihovoiteita, kosteusemulsioita, puutereita tai muita paikallisesti käytettäviä tuotteita, jottei heikennettäisi Evra-depotlaastarin kiinnittymistä.

  • On suositeltavaa tarkistaa päivittäin silmämääräisesti, että depotlaastari on kunnolla kiinni.
  • Evra-depotlaastareita ei saa leikata, vaurioittaa tai muutoinkaan mitenkään muokata, sillä depotlaastarin ehkäisyteho saattaa heikentyä.
  • Äytetyt depotlaastarit hävitetään huolellisesti kohdassa Käyttö- ja käsittelyohjeet annettujen ohjeiden mukaisesti.

Evra-depotlaastarin käytön aloittaminen Ei hormonaalista ehkäisyä edellisen kierron aikana Evra-depotlaastarin käyttö aloitetaan kuukautisten ensimmäisenä päivänä. Kerrallaan kiinnitetään yksi depotlaastari, jota käytetään viikon ajan (7 päivää). Ensimmäisen depotlaastarin kiinnityspäivä (päivä 1 / aloituspäivä) määrää seuraavat vaihtopäivät.

  • Depotlaastarin vaihtopäivä on tänä samana viikonpäivänä joka viikko (kuukautiskierron päivät 8, 15 ja 22 ja seuraavan kierron päivä 1).
  • Neljäntenä viikkona ei käytetä depotlaastaria päivästä 22 alkaen.
  • Jos jakson 1 hoito alkaa kuukautiskierron ensimmäisen päivän jälkeen, on samanaikaisesti käytettävä muuta kuin hormonaalista ehkäisymenetelmää ensimmäisen hoitojakson ensimmäisten 7 peräkkäisen päivän ajan.

Vaihto yhdistelmäehkäisytablettivalmisteesta Evra-depotlaastarin käyttö tulee aloittaa tyhjennysvuodon ensimmäisenä päivänä. Jos tyhjennysvuotoa ei tule 5 päivän kuluessa viimeisen vaikuttavan (hormonia sisältävän) tabletin ottamisesta, raskauden mahdollisuus tulee sulkea pois ennen Evra-hoidon aloittamista.

Jos hoito aloitetaan tyhjennysvuodon ensimmäisen päivän jälkeen, on samanaikaisesti käytettävä muuta kuin hormonaalista ehkäisymenetelmää 7 päivän ajan. Jos viimeisen vaikuttavan ehkäisytabletin ottamisesta on kulunut yli 7 päivää, ovulaatio on saattanut tapahtua, ja siksi potilasta on neuvottava kääntymään lääkärin puoleen ennen Evra-hoidon aloittamista.

Jos tällaisen suositeltua pidemmän taukojakson aikana on tapahtunut yhdyntä, raskaaksi tulon mahdollisuus on otettava huomioon. Vaihto pelkkää progestiinia sisältävästä ehkäisyvalmisteesta Pelkkää progestiinia sisältävien ehkäisytablettien käytöstä voidaan siirtyä koska tahansa (implantaatista sen poistopäivänä, injektiosta seuraavana suunniteltuna injektiopäivänä), mutta lisäehkäisynä on käytettävä estemenetelmää ensimmäisten 7 päivän aikana.

Abortin tai keskenmenon jälkeen Ennen 20. raskausviikkoa tapahtuneen keskenmenon tai abortin jälkeen Evra-depotlaastareiden käyttö voidaan aloittaa välittömästi. Muita ehkäisymenetelmiä ei tarvita, jos Evra-depotlaastareiden käyttö aloitetaan välittömästi. On otettava huomioon, että ovulaatio voi tapahtua 10 päivän kuluessa abortista tai keskenmenosta.

Jos abortti tehdään tai keskenmeno tapahtuu 20. raskausviikolla tai sen jälkeen, Evra-depotlaastareiden käyttö voidaan aloittaa 21 päivää abortin tai keskenmenon jälkeen tai seuraavien kuukautisten ensimmäisenä päivänä riippuen siitä, kumpi niistä tapahtuu ensin.

Ovulaation ilmaantuvuutta 21 päivää raskauden keskeytymisen jälkeen (20. raskausviikolla) ei tiedetä. Synnytyksen jälkeen Käyttäjien, jotka päättävät olla imettämättä, tulisi aloittaa Evra-ehkäisy aikaisintaan 4 viikkoa synnytyksen jälkeen. Jos käyttö aloitetaan myöhemmin, tulee ensimmäisten 7 päivän aikana käyttää lisäksi jotakin estemenetelmää.

Jos yhdyntä on kuitenkin jo tapahtunut, raskauden mahdollisuus tulee sulkea pois ennen Evra-depotlaastarien käyttöä tai naisen tulee odottaa ensimmäisiä kuukautisiaan. Imettävät naiset, ks. kohta Raskaus ja imetys. Depotlaastarin irtoaminen kokonaan tai osittain Jos Evra-depotlaastari irtoaa osittain tai kokonaan eikä kiinnity uudelleen, lääkkeen saanti ei ole riittävää.

alle yhden vuorokauden (enintään 24 tuntia): depotlaastari on kiinnitettävä uudelleen samaan kohtaan tai tilalle on vaihdettava uusi Evra-depotlaastari välittömästi. Lisäehkäisyä ei tarvita. Seuraava Evra-depotlaastari kiinnitetään normaalina vaihtopäivänä. kauemmin kuin yhden vuorokauden (24 tuntia tai kauemmin) tai jos käyttäjä ei tiedä, milloin depotlaastari on irronnut: käyttäjällä ei ehkä ole riittävää ehkäisyä. Käyttäjän tulisi keskeyttää ehkäisyjakso ja aloittaa uusi jakso välittömästi kiinnittämällä uusi Evra-depotlaastari. Käytössä on nyt uusi päivä 1 ja uusi vaihtopäivä. Uuden jakson ensimmäisten 7 päivän ajan on käytettävä samanaikaisesti muuta kuin hormonaalista ehkäisymenetelmää.

Depotlaastaria ei saa kiinnittää uudelleen, jos siinä ei ole enää liimaa, vaan uusi depotlaastari on kiinnitettävä välittömästi. Evra-depotlaastarin kiinnittämiseen ei saa käyttää lisäliimaa tai sidetarvikkeita. Seuraavien Evra-depotlaastarien vaihtopäivän viivästyminen Minkä tahansa depotlaastarijakson alussa (viikko yksi / päivä 1) Käyttäjällä ei ehkä ole riittävää ehkäisyä.

  1. Uuden jakson ensimmäinen depotlaastari on kiinnitettävä mahdollisimman pian.
  2. Äytössä on nyt uusi vaihtopäivä ja uusi päivä 1.
  3. Uuden jakson ensimmäisten 7 päivän ajan on käytettävä samanaikaisesti muuta kuin hormonaalista ehkäisymenetelmää.
  4. Jos tällaisen suositeltua pidemmän taukojakson aikana on tapahtunut yhdyntä, raskauden mahdollisuus on otettava huomioon.
You might be interested:  Fazer Mud Cake Resepti?

Jakson keskellä (viikko kaksi / päivä 8 tai viikko kolme / päivä 15)

yksi tai kaksi vuorokautta (enintään 48 tuntia): Uusi Evra-depotlaastari on vaihdettava välittömästi. Seuraava Evra-depotlaastari kiinnitetään normaalina vaihtopäivänä. Jos depotlaastaria on käytetty oikein ensimmäistä väliin jäänyttä päivää edeltävinä 7 päivänä, lisäehkäisyä ei tarvita. yli kaksi vuorokautta (48 tuntia tai kauemmin): Käyttäjällä ei ehkä ole riittävää ehkäisyä. Käyttäjän tulisi keskeyttää ehkäisyjakso ja aloittaa uusi neljän viikon jakso välittömästi kiinnittämällä uusi Evra-depotlaastari. Käytössä on nyt uusi päivä 1 ja uusi vaihtopäivä. Uuden jakson ensimmäisten 7 peräkkäisen päivän ajan on käytettävä samanaikaisesti muuta kuin hormonaalista ehkäisymenetelmää.

Jakson lopussa (viikko neljä / päivä 22)

Jos Evra-depotlaastaria ei ole poistettu viikon 4 (päivä 22) alussa, se on poistettava mahdollisimman pian. Seuraava jakso tulisi aloittaa normaalina vaihtopäivänä, joka on päivää 28 seuraava päivä. Lisäehkäisyä ei tarvita.

Vaihtopäivän siirtäminen Jos kuukautisia halutaan siirtää yhden jakson verran myöhemmäksi, uusi depotlaastari tulee kiinnittää viikon 4 (päivä 22) alussa ja jättää näin pitämättä depotlaastariton jakso. Läpäisy- tai tiputteluvuotoa saattaa esiintyä. Kun depotlaastaria on käytetty yhtäjaksoisesti 6 viikkoa, tulee pitää depotlaastariton 7 päivän jakso.

  1. Tämän jälkeen jatketaan Evra-depotlaastarien säännöllistä käyttöä.
  2. Jos käyttäjä haluaa siirtää vaihtopäivää, kuluva jakso täytyy viedä loppuun ja kolmas Evra-depotlaastari poistaa oikeana päivänä.
  3. Depotlaastarittoman viikon aikana voidaan valita uusi vaihtopäivä kiinnittämällä seuraavan jakson ensimmäinen Evra-depotlaastari haluttuna päivänä.

Depotlaastarittomia päiviä ei saa missään tapauksessa olla peräkkäin enempää kuin seitsemän. Mitä lyhyempi depotlaastariton jakso on, sitä suurempi on mahdollisuus, että käyttäjälle ei tule tyhjennysvuotoa ja hänellä saattaa olla läpäisyvuotoa tai tiputteluvuotoa seuraavan hoitojakson aikana.
Näytä koko vastaus

Onko Ehkäisylaastari luotettava?

Ehkäisylaastari on pieni laastarilappu, joka ehkäisee raskauden vapauttamalla hormoneja verenkiertoon. Oikein käytettynä sen teho on yli 99 %.
Näytä koko vastaus

Milloin Ehkäisylaastarin teho alkaa?

Ehkäisylaastarin käytön aloitus – Evra liimataan iholle kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä, jolloin sen ehkäisyteho alkaa välittömästi. Sopivia kiinnityspaikkoja ovat vatsa, pakara, olkavarsi tai ylävartalon alue. Valitulla kiinnityspaikalla ei ole havaittu olevan vaikutusta ehkäisylaastarin tehoon. Käytä yksi laastari kerrallaan viikon jaksoissa:

Viikko 1 : Kiinnitä yksi laastari puhtaalle, kuivalle ja karvattomalle ihoalueelle. Pidä laastari paikallaan 7 päivää. Viikko 2 : Vaihda laastari seitsemäntenä päivänä. Poista vanha laastari ja kiinnitä uusi laastari välittömästi poistamisen jälkeen. Pidä uusi laastari paikallaan seitsemän päivää. Viikko 3: Poista jälleen vanha laastari ja kiinnitä uusi välittömästi. Jätä uusi laastari iholle taas seitsemän päivän ajaksi. Laastariton viikko: Kolmen viikon jatkuvan laastarin käytön jälkeen pidetään 7 päivän tauko laastarin käytöstä. Tänä aikana ilmaantuu tyhjennysvuoto eli kuukautiset (kaikilla vuotoa ei kuitenkaan tule).

Laastarin asetus Laastarin vaihto Laastarin vaihto Laastariton jakso Laastarin asetus
Laastari 1 Laastari 2 Laastari 3 Kuukautiset Laastari 1
1. viikko 2. viikko 3. viikko 4. viikko 1. viikko

Näytä koko vastaus

Mikä ehkäisy ei lihota?

Erikoislääkäri Tuulia Tikka oikoo hormonaaliseen ehkäisyyn liittyviä väärinkäsityksiä.5.2.8:00 Mitäs ne yhdistelmäehkäisyvalmisteet nyt oikein olivatkaan? Niitä löytyy tablettina eli perinteisenä e-pillerinä, ehkäisylaastarina ja -renkaana. Valmisteet sisältävät progestiinia ja estrogeenia – eli hormoneja – erilaisina yhdistelminä.

  1. Yhdistelmäehkäisyvalmisteet eivät lihota eivätkä aiheuta masennusta tai lapsettomuutta.
  2. Nämä perustiedot ja paljon muuta löytyy naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin Tuulia Tikan Instagramista.
  3. Tikka saa paljon ehkäisyyn liittyviä kysymyksiä seuraajiltaan.
  4. Tiedon tarvetta on.
  5. Aikkiin mielessä oleviin asioihin ei välttämättä ole aiemmin hoksannut tai kehdannut hakea apua, Tikka sanoo.

Tikka on havainnut, että hormonaalisiin valmisteisiin liittyy vielä useita vanhentuneita käsityksiä. Kuten esimerkiksi se, että kierukka olisi käypä vain synnyttäneille. Todellisuudessa kierukka sopii liki kenelle tahansa. – Laitan niitä paljon ei synnyttäneille, jotka kaipaavat varmaa ja helppoa ehkäisyä.

Etuna on se, että kun kierukan laittaa kerran, sitä voi pitää monta vuotta asiaa miettimättä. Tikka kertoo törmänneensä myös hormonivalmisteisiin liittyviin pelkoihin. Kaikki eivät tule ajatelleeksi, että hormonit jylläävät kehossa joka tapauksessa. Ne ovat ihmiselle elintärkeitä. – Ilman niitä oltaisiin pulassa! Ehkäisyvalmisteissa olevia vastaavia hormoneja elimistömme tuottaa itse.

Annostelu on vain erilainen. Toinen pelko ovat mahdolliset mielialaoireet. – Tätä on tutkittu paljon. Kaikki hormonaaliset valmisteet voivat vaikuttaa mielialaan, mutta vaikutukset ovat yksilöllisiä. Valmisteet voivat myös parantaa mielialaa ja esimerkiksi PMS-oireita.
Näytä koko vastaus

Mikä ehkäisy ei vie haluja?

Suomalaisen tutkimushankkeen tulokset yllättävät. Niiden mukaan e-pillerit eivät viekään seksihaluja. Tavallisimpia ehkäisypillereiden sivuvaikutuksista kuultuja valituksia on, että pilleri vähentää naisen seksihaluja. Tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo kuitenkin, kuinka suomalaisten seksielämästä kertova Finsex-tutkimus antaa toisenlaisen kuvan ehkäisypillereiden vaikutuksesta seksielämään.

  • Aineiston mukaan ehkäisypillereitä käyttävät naiset tuntevat seksuaalista halua useammin kuin muita ehkäisymenetelmiä käyttävät naiset.
  • Heillä on myös aktiivinen seksielämä.
  • Tulos pätee kaikissa 20–50-vuotiaiden ikäryhmissä.
  • Vähiten seksuaalista halua tuntevat ne naiset, joilla ehkäisynä edellisessä yhdynnässä on ollut kondomi.

Seksielämän aktiivisuutta selvitettiin kysymällä yhdyntöjen määrää. – E-pillereitä ja kierukkaa käyttävillä naisilla on aktiivisempi seksielämä kuin muita ehkäisymenetelmiä käyttävillä naisilla, kertoo Kontula. Kondomiin luottavilla naisilla yhdyntöjä sen sijaan on vähemmän kuin muilla.

  • Erikoisena yksityiskohtana aineistosta nousee esille se, että nelikymppisistä naisista sterilisaation valinneilla on vilkkaampi seksielämä kuin muilla saman ikäisillä naisilla.
  • Enties voidaan ajatella, että pillereihin kyllästyneet naiset ovat valinneet sterilisaation.
  • Sterilisaatioon luotetaan, mikä näkyy yhdyntöjen määrässä, arvioi Kontula.

Sen sijaan viisikymppisten naisten ikäryhmässä sterili- saation valinneet eivät harrasta seksiä muita useammin. Osmo Kontula myöntää, että yksilötasolla kokemukset ehkäisypillereistä voivat silti olla negatiivisia. Moni jättää pillereiden syömisen, sillä kokee niiden aiheuttavan joko psyykkisiä tai fyysisiä sivuvaikutuksia.

Ontula arvelee, että ehkäisypillereiden käyttäjät ovat keskimäärin valikoitunutta joukkoa. – Perustulkintani on, että e-pillerit valitsevilla naisilla on keskimäärin muita suurempi motivaatio hyvään seksielämään kuin muut ehkäisymenetelmät valitsevilla. Ehkäisypillerit ovat useimmiten nuorten, alle 35-vuotiaiden naisten suosiossa.

Ikä ei kuitenkaan selitä sitä, mikseivät muiden ehkäisymenetelmien käyttäjät vietä yhtä aktiivista seksielämää. – Vaikka huomioidaan ikä ja muut taustatekijät, tulos on silti sama. Finsex-tutkimushankkeessa seurataan suomalaisten seksielämää ja sen muutoksia.
Näytä koko vastaus

Kenelle ehkäisylaastari ei sovi?

3. Ehkäisylaastari – Ehkäisylaastari on iholle laitettava yhdistelmäehkäisymenetelmä. Laastarista imeytyy estrogeenia ja keltarauhashormonia suoraan verenkiertoon. Ehkäisylaastaria pidetään viikko kerrallaan. Se kiinnitetään aina samana viikonpäivänä kolmen viikon ajan, minkä jälkeen pidetään viikon mittainen laastariton jakso, jolloin tyhjennysvuoto tulee.
Näytä koko vastaus

Kenelle E-pillerit ei sovi?

Ehkäisypillerit – Yhdistelmäehkäisypillerit, jotka sisältävät estrogeeniä ja progestiinia, eli naishormonia ja keltarauhashormonia, ovat suomalaisten naisten suosituin ehkäisymenetelmä. Niitä otetaan 21 päivää peräkkäin ja sen jälkeen pidetään viikon tauko.

Uusimmissa valmisteissa syödään joka päivä pilleri, jolloin vaikuttavaa ainetta sisältäviä pillereitä on 24–26 ja lumepillereitä 2–4. Yhdistelmäehkäisy ei sovi naiselle, jolla on aurallinen migreeni, aiemmin sairastettu laskimo- tai valtimoveritulppa tai verenpainetauti, eivätkä yli 35-vuotiaalle tupakoivalle naiselle.

Vaihtoehtoisena pilleriehkäisynä on myös pelkkää progestiinia sisältävät minipillerit. E-pillereiden ehkäisyteho on noin 99 prosenttia oikein käytettynä, eli yksi nainen sadasta tulee raskaaksi vuoden käytön aikana. Suurin osa raskauksista alkaa unohtuneen pillerin takia.
Näytä koko vastaus

Minkä ikäiselle ehkäisylaastari?

Ehkäisyn käytölle ei ole ikärajaa, eikä sen aloitus edellytä naisen gynekologista tutkimusta.
Näytä koko vastaus

Mikä on tehokkain ehkäisy?

Ehkäisymenetelmien teho – Tehokkaimmat ehkäisymenetelmät sterilisaation lisäksi ovat hormonikapseli sekä hormoni- ja kuparikierukka. Näiden jälkeen tehokkaimpia menetelmiä ovat ehkäisypillerit, -laastarit sekä -rengas. Vasta näiden jälkeen tulevat miesten ja naisten kondomit ja “varmat päivät”.
Näytä koko vastaus

Tarvitseeko Ehkäisylaastariin reseptin?

Miten ehkäisylaastari toimii? Ehkäisylaastari vapauttaa hormoneja ja sen vaikutus perustuu munasolun irtoamisen estämiseen munasarjasta. Lue lisää ehkäisylaastarista. Iholle kiinnitettävä ehkäisylaastari on helppo ehkäisymenetelmä. Oikein käytettynä sen ehkäisyteho on yhtä luotettava kuin e-pillereiden, eli 99 prosenttia.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Squid Game Honeycomb Resepti?

Miksi nuorille tulisi tarjota ilmainen ehkäisy?

Kuntien tarjoama maksuton ehkäisy on edelleen kirjavaa. Viime vuosina on kuitenkin tapahtunut muutos parempaan, ja se näkyy myös aborttitilastoissa. Helsingin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin kuntien ehkäisypalveluiden ja jälkiehkäisyn saatavuuden vaikutuksia nuorten naisten raskauksiin.

Uva: Jari Kovalainen / Yle Alle 20-vuotiaiden synnytykset ja raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet Suomessa 2000-luvulla, selviää Helsingin yliopiston tutkimuksesta. Tulokset vahvistavat, että kuntien tarjoama maksuton ehkäisy ja ikärajaton, apteekista saatava jälkiehkäisy ovat yhteydessä teiniraskauksien vähenemiseen.

Maksuttoman ehkäisyn merkitys on suuri erityisesti nuorelle itselleen, sanoo tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja, naistentauteihin ja synnytyksiin erikoistuva lääkäri, tohtorikoulutettava Eerika Jalanko Helsingin yliopistosta. – Ehkäisyn hinta on yksi tekijä, minkä takia ehkäisyä ei haeta tai sitä ei jatketa.

  1. Tärkeää on myös palveluiden laatu ja helppo saatavuus, etenkin nuorille.
  2. Vastaavia tuloksia on saatu myös muualta: esimerkiksi Vantaalla maksutonta ehkäisykokeilu vähensi 15–19-vuotiaiden aborttien määrää väitöstutkimuksen mukaan jopa 36 prosenttia (siirryt toiseen palveluun),
  3. Raskaudenkeskeytysten määrä on merkittävästi matalampi kuin 1990- ja 2000-luvuilla.

Erityisesti alle 20-vuotiaiden keskeytysten määrä on vähentynyt viime vuosina. Vuonna 2019 tehtiin yhteensä 8 700 raskaudenkeskeytystä. Eniten keskeytyksiä tehdään 20-24-vuotiaille. Jälkiehkäisy ilman reseptiä tuli saataville koko Suomessa ilman ikärajaa vuonna 2015.
Näytä koko vastaus

Kenelle ehkäisylaastari sopii?

Ehkäisypillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari (yhdistelmäehkäisy)

Yhdistelmäehkäisyvalmisteissa (pilleri, rengas tai laastari) on sekä estrogeenia (naishormonia) että progestiinia (keltarauhashormonia). Ehkäisyteho perustuu ovulaation estoon. Koetut haittavaikutukset ovat melko yleisiä mutta menevät usein ohi, oireiden pitkittyessä vaihdetaan toiseen valmisteeseen. Hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla voidaan hoitaa ja ehkäistä monia gynekologisia sairauksia. Yhdistelmäehkäisyn vasta-aiheista tärkeimpiä ovat aikaisempi varmistettu laskimo- tai valtimoveritulppa tai niiden riskitekijä sekä rintasyöpä.

Yhdistelmäehkäisyllä tarkoitetaan synteettistä estrogeenia ja progestiinia (keltarauhashormonia) sisältäviä valmisteita. Yhdistelmävalmisteet annetaan joko ehkäisytablettina päivittäin, laastarina viikoittain tai kuukausittain vaihdettavana emätinrenkaana.

Yhdistelmäehkäisyn teho perustuu progestiinin aiheuttamaan ovulaation estoon, eli munarakkula ei kypsy eikä munasolu irtoa. Estrogeenin tehtävänä on parantaa vuotokontrollia ja varmistaa yhdessä progestiinin kanssa ovulaation estyminen. Hedelmällisyys palautuu hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen muutaman kuukauden sisällä iän mukaiselle tasolle.

Tavallisesti näitä valmisteita käytetään kolmen viikon jaksoissa, ja hoitojen välissä on viikon tauko, jolloin tulee kuukautisvuoto. Joissakin valmisteissa tauko on lyhyempi. Nykyisin lisää suosiotaan tapa, jossa yhdistelmäehkäisyä käytetään useampia viikkoja, jopa useampia kuukausia peräkkäin, ja vasta sitten pidetään viikon tauko.

Näin voidaan harventaa vuotojen tulemista. Pitkän syklin käyttö ei vaikuta ehkäisytehoon eikä siihen liity enempää haittavaikutuksia. Tavallisin haitta on vaaraton tiputteluvuoto. Tuolloin voi pitää seitsemän päivän tauon ja sen jälkeen taas jatkaa ehkäisyvalmistetta. Yhdistelmäehkäisyvalmisteet ovat reseptivalmisteita.

Ehkäisyä varten voi varata itse ajan esimerkiksi terveyskeskukseen, ehkäisyneuvolaan tai gynekologille. Gynekologinen tutkimus ei ole edellytys hormonaalisen ehkäisyn aloitukselle, mutta lääkärin tai terveydenhoitajan neuvonta ja seuranta on aiheellinen.

Ehkäisyneuvolassa voi terveydenhoitaja aloittaa nuorelle ehkäisyvalmisteen vastuulääkärin valvonnassa. Resepti voidaan kirjoittaa kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Kontrolli terveydenhoitajalla tai lääkärin vastaanotolla parin vuoden välein on aiheellinen. Kontrollikäynnillä keskustellaan käyttäjän tilanteesta, esimerkiksi tupakoinnista ja elintavoista yleensäkin, menetelmän sopivuudesta ja seksuaaliterveyden riskeistä.

Tärkeätä on arvioida mahdollisesti ilmaantuneet vasta-aiheet käytetylle menetelmälle. Yhdistelmäehkäisyllä on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Vuodot ovat säännölliset, niukat ja usein lähes kivuttomat. Yhdistelmäehkäisy auttaa myös niitä, jotka kärsivät aknesta, rasvaisista hiuksista ja ihosta tai liiallisesta karvankasvusta.

  1. Sivuvaikutuksista tavallisimpia ovat turvotus, pahoinvointi, päänsärky, mielialamuutokset ja tiputteluvuodot.
  2. Monet näistä oireista lievittyvät, kun käyttöä jatketaan.
  3. Jos näin ei tapahdu, merkkiä kannattaa vaihtaa tai muuttaa ehkäisymenetelmää kokonaan.
  4. Yhdistelmäehkäisy vähentää munasarja- tai kohtusyövän riskiä.

Yli 5 vuoden käyttö pienentää kohtusyövän riskiä 40 % ja munasarjasyövän riskiä 30 %. Yhdistelmäehkäisyn vasta-aiheista tärkeimpiä ovat aikaisempi varmistettu laskimo- tai valtimoveritulppa tai niiden riskitekijä sekä rintasyöpä. Samoin verenpainetauti, aktiiviset maksasairaudet ja diabetes, johon liittyy lisäsairauksia (komplikaatioita) estävät yleensä käytön.

  • Erityistä harkintaa tarvitaan, jos naisella on aurallinen migreeni, hän tupakoi tai hänellä on vaikea lihavuus.
  • Imetyksen aikana (ensimmäiset kuusi kuukautta) yhdistelmäehkäisypilleriä ei suositella.
  • Yhdistelmäehkäisyn käyttöön liittyy laskimotukoksen riski.
  • Yhdistelmäehkäisyä käyttämättömän 15–44-vuotiaan naisen laskimoveritulppariskin arvioidaan olevan 2/10 000 naisvuotta.

Raskauden aikana tukosriski on 10–30/10 000 naisvuotta (kymmenkertainen riski) ja heti synnytyksen jälkeen jopa 50–100/10 000 naisvuotta. Yhdistelmäehkäisyn käytön aikana tukosriski on 6–12/10 000 käyttövuotta, pillerityypistä riippuen, mutta matalampi kuin raskauden aikana.

Tablettien estrogeenimäärän vähentäminen on pienentänyt pillereiden käyttöön liittyvää laskimoveritulpan riskiä. Estrogeenin annostelureitillä (suun kautta, emättimen kautta tai ihon kautta) ei ole vaikutusta riskeihin. Yhdistelmäehkäisyyn liittyvä laskimotukoksen riski on suurimmillaan käytön alkuvaiheessa, mutta silti ne ovat varsin harvinaisia.

Ylipaino, tupakointi ja ikääntyminen lisäävät riskiä, samoin perinnöllinen tukostaipumus. Ehkäisypilleri on pitkään ollut eniten käytetty ehkäisymenetelmä. Tabletit voivat olla kiinteäannoksisia, jolloin kaikissa tableteissa on sama määrä hormonia, tai vaihtuva-annoksisia, jolloin hormonien määrä vaihtuu kierron aikana.

  1. Yhdistelmäpillerien ehkäisyteho on varsin luotettava, kun ne muistetaan ottaa säännöllisesti.
  2. Ehkäisypillerit voidaan aloittaa milloin tahansa kuukautiskierron aikana, mutta pitää varmistaa, ettei raskaus ole alkanut samassa kierrossa.
  3. Jos ehkäisy aloitetaan muulloin kuin kuukautiskierron ensimmäisen viikon aikana, kondomia tulee käyttää lisäehkäisynä seitsemän vuorokauden ajan.

Yhdistelmäpillerien hyödylliset ominaisuudet tekevät niistä hyvän menetelmän naisille, jotka ovat nuoria ja synnyttämättömiä. Pilleri on hyvä valinta myös silloin, jos kuukautiset ovat joko epäsäännölliset, runsaat tai kivuliaat tai kuukautiskiertoon liittyy muita vaivoja.

Terveelle normaalipainoiselle tupakoimattomalle naiselle sopii mikä tahansa Suomessa markkinoilla oleva yhdistelmäehkäisytabletti aina vaihdevuosiin asti. Vähintään 35 vuoden ikä yhdistettynä tupakoimiseen on este yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käytölle. Ehkäisypillerit estävät munasarjakystien ilmaantumista sekä lievittävät endometrioosioireita.

Ehkäisyrenkaan käyttö on lisääntynyt. Markkinoilla niitä on saatavissa kolmella nimellä, mutta niiden hormonimäärät eivät eroa toisistaan. Ehkäisyrengas vapauttaa emättimen limakalvon läpi verenkiertoon estrogeenia ja progestiinia. Rengas on taipuisa ja läpinäkyvä.

Se on halkaisijaltaan 5,4 cm ja poikittaisläpimitaltaan 4 mm. Ehkäisyrengas vaikuttaa samalla tavalla kuin yhdistelmäehkäisypilleri, joten sen vasta-aiheet, edut ja haitat ovat lähes samat. Renkaan käyttöön liittyen verenkierron hormonipitoisuudet ovat tasaisemmat ja hormonaalisten haittavaikutusten riski hieman pienempi kuin pillereillä.

Tutkimuksissa ehkäisyrenkaan käyttöön on liittynyt valkovuodon lisääntynyt esiintyminen. Ehkäisyrengas häiritsee yhdynnässä vain harvoin, mutta tarvittaessa rengas voidaan poistaa enintään kolmen tunnin ajaksi ehkäisytehon kärsimättä. Ehkäisyrengas asetetaan emättimeen kolmeksi viikoksi, jonka jälkeen ollaan yksi viikko ilman rengasta.

  • Tyhjennysvuoto tulee taukoviikon aikana.
  • Tämän jälkeen asetetaan uusi rengas.
  • Uten ehkäisypillerin käytön aikana, on tärkeää muistaa, että tauko ei ylitä seitsemää vuorokautta.
  • Tämä menetelmä sopii naiselle, jolla on vaikeuksia muistaa päivittäinen pillerin otto.
  • Ehkäisyrenkaan asettaminen oikein emättimeen voi olla vaikeaa tai rengas saattaa poistua osittain tai kokonaan joissakin erityistilanteissa, esimerkiksi yhteydessä.

Joskus rengas voi tulla pois emättimestä esimerkiksi tamponin poiston yhteydessä, yhdynnän aikana tai vaikean ummetuksen takia. Mikäli rengas on ollut poissa paikaltaan alle kolme tuntia, ehkäisyteho ei ole heikentynyt. Rengas tulee huuhdella kylmällä tai haalealla (ei kuumalla) vedellä ja asettaa takaisin mahdollisimman pian, mutta viimeistään kolmen tunnin sisällä.

Myös ehkäisylaastari vaikuttaa samalla tavoin kuin yhdistelmäpilleri. Lääkemuoto on ohut laastari (kooltaan 4,5 cm × 4,5 cm), joka vapauttaa ihon läpi verenkiertoon estrogeenia ja progestiinia. Laastarin käyttöaiheet ja vasta-aiheet ovat samat kuin yhdistelmäpillerin. Ehkäisylaastaria käytetään seuraavasti: laastari kiinnitetään iholle kerran viikossa aina samana viikonpäivänä kolmen viikon ajan, jonka jälkeen seuraa viikon laastariton jakso, jolloin tyhjennysvuoto tulee.

Laastari kiinnitetään reiteen, olkavarteen, pakaraan tai vartaloon, ei kuitenkaan rintojen alueelle. Laastarin käyttöön liittyy ihoärsytystä 20 %:lla naisista. Ehkäisylaastari sopii naiselle, joka ei halua tai jolla on vaikeuksia muistaa ottaa pillereitä päivittäin.
Näytä koko vastaus

Mikä on turvallisin ehkäisy?

Kondomi on kaiken ikäisille luotettava ehkäisykeino. Se suojaa sekä taudeilta että raskaudelta.
Näytä koko vastaus

Voiko E pillereistä laihtua?

Tähän mennessä tehdyt tutkimukset ovatkin jääneet tuloksiltaan riittämättömiksi todistamaan sen, että ehkäisyvalmisteet todella nostaisivat naisten painoa. Vastikään tehdyssä kokeessa asiaan on myös vihdoin saatu tutkimuksiin perustuva vastaus. Ehkäisypillerien vaikutukset naisten painoon ovat herättäneet mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Esimerkiksi monilta keskustelupalstoilta löytyy naisia, jotka väittävät e-pillerien käytön aloittamisen nostaneen painoa, ja onpa asiaa myös tutkittu. Ongelmaksi on kuitenkin muodostunut se, että aiheita, jotka koskettavat ihmiset painoa, on erittäin vaikea tutkia. Tähän mennessä tehdyt tutkimukset ovatkin jääneet tuloksiltaan riittämättömiksi todistamaan sen, että ehkäisyvalmisteet todella nostaisivat naisten painoa.

Vastikään Yhdysvalloissa tehdyssä kokeessa asiaan on myös vihdoin saatu tutkimuksiin perustuva vastaus, joka on ei: ehkäisypillerit eivät lisää painoa niitä käyttävillä naisilla. Tutkimus toteutettiin reesusmakakeilla eli reesusapinoilla, joita käytettiin siitä syystä, että niin sanottuja muuttuvia tekijöitä, esimerkiksi kalorien saantia, pystyttiin paremmin kontrolloimaan.

You might be interested:  Valio Viola Appelsiinituorejuusto Resepti?

Lisäksi reesusmakakien sukupuolielimet ovat lähes samanlaiset kuin ihmisillä. Tutkimuksen alussa puolet apinoista oli normaali- ja puolet ylipainoisia. Kahdeksan kuukauden tutkimusaikana reesusmakakit saivat niiden painoon suhteutettuja e-pilleriannoksia, jolloin annostus vastasi ihmisten käyttämiä. Tutkijat seurasivat tutkimusaikana apinoiden painoa, ruoansaantia, aktiivisuustasoja, kehon rasvapitoisuutta ja lihasmassaa.

Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että normaalipainoisten apinoiden ryhmässä reesusmakakien paino pysyi koko tutkimusajan ennallaan, kun taas ylipainoisten apinoiden ryhmässä paino jopa putosi, lähes yhdeksällä prosentilla, ja myös kehon rasvatasot tippuivat perusaineenvaihdunnan kiihtymisen myötä.

Ruoan syönnissä, aktiivisuustasoissa tai lihasmassoissa ei tapahtunut tutkimusaikana muutoksia. “Tämän tutkimus osoittaa, että huoli e-pillerien käytöstä aiheutuvasta painonnoususta näyttää perustuvat enemmän fiktioon kuin faktaan”, kertoo tutkija Judy Cameron, Tutkijat pitävät tuloksia äärimmäisen tärkeinä, sillä huoli painonnoususta kalvaa monia e-pillereitä harkitsevia naisia, ja tämän seurauksena monet välttelevät niitä.

Se puolestaan voi johtaa ei-toivottujen raskauksien kohonneeseen riskiin. “Todennäköisesti suurin syy, miksi tämä uskomus jatkaa elämistään on se, että painonnousu, jota näyttää tapahtuvan vanhenemisen myötä, laitetaan lääkkeiden syyksi. Me ymmärrämme, että kädellisillä tehty tutkimus ei voi täysin sulkea pois ehkäisyvalmisteiden ja painonnousun välistä yhteyttä ihmisillä, mutta tutkimus vahvasti osoittaa, että naisten ei tarvitsisi olla niin huolissaan kuin he aiemmin ovat olleet”, Cameron totesi lopuksi.
Näytä koko vastaus

Mikä on kaksois ehkäisy?

Asiantuntija vastaa – 10.03.2021 klo 14:49, Väestöliitto Hei ja kiitos yhteydenotostasi nettineuvontaan. Kerrot viestissäsi toiveestasi harrastaa seksiä poikaystäväsi kanssa ja pohdit tuplaehkäisyn mahdollisuutta. Kondomi on oikein käytettynä luotettava ehkäisyväline.

Kondomi on myös ainoa ehkäisyväline, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta. Tuplaehkäisyllä tarkoitetaan raskauden hormonaalista ehkäisyä esimerkiksi e-pillereillä ja kondomilla/suuseksisuojalla. Tuplaehkäisy on erityisen tarpeellinen sellaisissa tilanteissa, joissa ei ole varma seksikumppanin tilanteesta seksitautien suhteen.

Hormonaalisia ehkäisyvälineitä on olemassa useita erilaisia, kuten yhdistelmäehkäisypillerit, minipillerit, ehkäisykapseli, -kierukka ja -rengas. Hormonittomana vaihtoehtona löytyy myös kuparikierukka. Itselle paras ja sopiva ehkäisymenetelmä löytyy keskustelemalla kouluterveydenhoitajan tai lääkärin kanssa sekä kokeilemalla.

  • Lääkäri kertoo sinulle tarkemmin erilaisista ehkäisymenetelmistä ja voitte keskustella mikä olisi sopiva vaihtoehto juuri sinulle.
  • Mikäli toiveenasi on aloittaa hormonaalisen ehkäisyn käyttö, tulisi sinun siis olla yhteydessä terveydenhuoltoon.
  • Ehkäisyasioista voit käydä juttelemassa esimerkiksi kouluterkkarin kanssa, joka voi ohjata sinut eteenpäin.

Vaihtoehtoisesti voit olla myös yhteydessä oman kuntasi terveysasemaan tai ehkäisyneuvolaan. Täältä voit lukea lisätietoja siitä, miten lääkäriin pääsee. Täältä voit lukea lisätietoja siitä, mitä ehkäisystä pitäisi tietää. Voit tulla myös juttelemaan aiheesta seksuaalineuvontachattiin.
Näytä koko vastaus

Kummat on paremmat e-pillerit vai minipillerit?

3. Ovatko minipillerit yhtä tehokkaita kuin e-pillerit? – Minipillerien sisältämä hormonimäärä on pieni. Tämä fakta voi joskus säikäyttää pillereitä harkitsevan. Onko minipillereissä siis myös e-pillereitä heikompi teho – voiko ehkäisy pettää helpommin? – Oikein käytettynä minipilleri on yhtä tehokas kuin e-pilleri, Savolainen-Peltonen sanoo.
Näytä koko vastaus

Mikä lisää naisen halukkuutta?

Libidoa on mahdollista tehostaa muun muassa seuraavilla keinoilla: – Stressinhallinta ja riittävä lepo : Stressi ja väsymys syövät haluja. Jos tunnet itsesi jatkuvasti stressaantuneeksi, väsyneeksi tai ahdistuneeksi, on paikallaan pistää omat elämäntavat uusiksi.

  1. Omaa henkistä hyvinvointia kannattaa vaalia rauhoittamalla elämänrytmi ja keskittymällä asioihin, jotka tuovat itselle iloa.
  2. Järjestä aikaa lempiharrastuksellesi ja ystävien tapaamiselle, liiku säännöllisesti ja priorisoi riittävä uni.
  3. Uni vaikuttaa mielialaan ja energiatasoon, ja joidenkin tutkimusten mukaan myös libidoon.

Jos väsymys jatkuu elämäntapamuutoksista huolimatta, voi lääkärikäynti olla tarpeen, sillä väsymyksen taustalla voi olla myös muita terveydellisiä syitä. Ravinto : Sydänterveyttä ja verenkiertoa edistävä ruokavalio tukee myös seksuaaliterveyttä. Ruokavalio, joka sisältää runsaasti kasviksia ja hedelmiä, kokojyviä ja kuitua sekä terveellisiä rasvoja kuten oliiviöljyä, pähkinöitä ja rasvaisia kaloja, tukee sydänterveyttä ja edesauttaa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja sen myötä myös libidon säilymistä.

  • Myös tiettyjen ruokien sanotaan kohottavan libidoa ja stimuloivan testosteronin tuotantoa niiden sisältämien vitamiinien ja kivennäisaineiden ansiosta (erityisesti sinkki, B-vitamiini ja D-vitamiini).
  • Näitä ovat muun muassa valkosipuli, banaani, tumma suklaa, avokado, vesimeloni, inkivääri, osterit, pinjansiemenet, granaattiomena, pinaatti ja ekstraneitsytoliiviöljy.

Näiden ruoka-aineiden toimivuuteen lemmenlääkkeinä kannattaa tosin suhtautua varauksella, sillä väitteille on vain vähän tieteellistä tukea. Yrtit ja ravintolisät : Myös tiettyjen yrttien sanotaan lisäävän libidoa. Ginkgo biloba -uutetta saadaan kiinalaisesta ginkgosta eli neidonhiuspuusta, ja se tunnetaan aivoihin ja verenkiertoon vaikuttavista ominaisuuksistaan.

Ginkgon on joissakin tutkimuksissa osoitettu hoitavan masennuslääkkeiden käytöstä johtuvaa haluttomuutta, Myös macan, ginsengin ja tribuluksen seksuaalista halukkuutta stimuloivista vaikutuksista on olemassa tutkimustuloksia, Myös ashwagandhan vaikutuksia seksuaaliseen halukkuuteen on tutkittu, mutta toistaiseksi selvää näyttöä ei ole löydetty.

Liikunta : Säännöllinen liikunta edesauttaa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja henkistä tasapainoa. Liikunta voi myös auttaa hallitsemaan kehonkuvaan liittyviä ongelmia, mikä voi kohottaa omaa itsetuntoa ja sen myötä myös seksuaalista halukkuutta. Urheilussa on kuitenkin hyvä pitää maltti mukana, sillä liiallinen liikunta voi vaikuttaa päinvastaisesti libidoon.

Naisilla myös lantionpohjalihasten säännöllinen harjoittaminen voi vaikuttaa positiivisesti halukkuuteen ja seksin tuomaan nautintoon. Puhuminen : Terveellisten elämäntapojen noudattamisen lisäksi puhuminen voi avata monia libidoon vaikuttavia lukkoja. Jos olet parisuhteessa ja seksuaalisesta halukkuudesta on tullut suhteeseenne ongelma, puhu kumppanisi kanssa avoimesti ja rehellisesti niistä asioita, jotka vaikuttavat omaan halukkuuteen.

Avoin kommunikaatio lisää luottamusta ja läheisyyttä välillänne, mikä myös vahvistaa libidoa. Jos taas et ole parisuhteessa ja koet oman halukkuutesi ongelmaksi, puhu asiasta vaikkapa ystävillesi tai terapeutille. Seksuaalisuuteen liittyvistä asioista keskusteleminen voi tuntua ensi alkuun hankalalta tai häpeälliseltä, mutta maksaa vaivan.
Näytä koko vastaus

Mikä ehkäisy 45 vuotiaalle?

2. Mikä muu vaikuttaa valintaan? – Ehkäisyn tarve. Yli 40-vuotias haluaa yleensä luotettavaa ja pitkäaikaista ehkäisyä, kuten hormonikierukan, kuparikierukan tai ehkäisykapselit. Synnyttäneille kierukkaa tarjotaan usein ensisijaisena vaihtoehtona, mutta synnyttämättömyyskään ei estä sen käyttöä.
Näytä koko vastaus

Tarvitseeko Ehkäisylaastariin reseptin?

Miten ehkäisylaastari toimii? Ehkäisylaastari vapauttaa hormoneja ja sen vaikutus perustuu munasolun irtoamisen estämiseen munasarjasta. Lue lisää ehkäisylaastarista. Iholle kiinnitettävä ehkäisylaastari on helppo ehkäisymenetelmä. Oikein käytettynä sen ehkäisyteho on yhtä luotettava kuin e-pillereiden, eli 99 prosenttia.
Näytä koko vastaus

Saako ehkäisypillereitä ilman reseptiä?

3. Miten hankin e-pillerit? – E-pillerit ovat reseptilääkkeitä eli tarvitset reseptin, jotta voit ostaa niitä apteekista. E-pillerireseptin voit saada ehkäisyneuvolasta, terveyskeskuksesta, yksityiseltä gynekologilta, kouluterveydenhuollosta tai nuorisopoliklinikalta. Soita tai mene juttelemaan asiasta. Joissakin kunnissa saat aloituspakkauksen mukaasi ilmaiseksi.
Näytä koko vastaus

Voiko E-pillereitä hakea apteekista?

Saako nuori e-pillerit ilmaiseksi apteekista? Apteekkari vastaa | 13.10.2021 | PETTERI HENRIKSSON Olen kuullut puhuttavan ilmaisesta ehkäisystä nuorille. Voiko apteekista saada ehkäisypillereitä ilmaiseksi? “Nuorten ehkäisyyn liittyvä neuvonta kuuluu kuntien tehtäviin, ja käytännössä se hoidetaan joko ehkäisyneuvoloissa tai koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa. Valtion taholta on tosiaan suositeltu, että ­nuorilla ­olisi mahdollisuus maksuttomaan ehkäisyyn.

Suositus ei ­kuitenkaan ole velvoite, vaan kunnat päättävät ­itsenäisesti, ­tarjoavatko ne nuorille maksuttoman ehkäisyn. Tästä johtuen mahdollisuus ilmaiseen ehkäisyyn on kiinni asuinpaikasta. Huomioitavaa myös on, että maksuton ehkäisy voi ­tarkoittaa hyvinkin erilaisia asioita. Joissain kunnissa tarjotaan esimerkiksi vain ehkäisypillereitä tietyksi ajaksi ­maksutta, kun taas toisessa kunnassa kaikki ehkäisymenetelmät ovat ­maksuttomia, kunnes nuori täyttää 25 vuotta.

Jokaisen nuoren kannattaa selvittää oman kuntansa ­tilanne ja tarvittaessa hyödyntää tarjolla olevia palveluita. Jos ehkäisyneuvonnassa todetaan tarve lääkkeelliselle, hormonaaliselle ehkäisylle, valmisteet saa aina kunnan palvelupisteestä, yleensä ehkäisyneuvolasta tai terveyskeskuksesta.
Näytä koko vastaus

Miten Ehkäisykapseli toimii?

Ehkäisykapseli on ihon alle asetettava muovisauva. Se vapauttaa kehoosi keltarauhashormonia, joka ehkäisee raskauden. Se lamaa munasarjojen hormonituotannon käytön ajaksi ja munasolun irtoaminen (ovulaatio) yleensä estyy.
Näytä koko vastaus