Hirven Palapaisti Uunissa Resepti?

Hirven Palapaisti Uunissa Resepti

Kauanko hirvenliha uunissa?

Oluella valeltu hirvipaisti

vajaa 2 kg luutonta, pakastettua hirvenpaistia 1 pl (0,33 l) tummaa olutta 2 rkl öljyä 2 rkl siirappia 2 tl katajanmarjoja 1 – 2 tl kokonaisia mustapippureita 2 tl rosmariinia 2 tl timjamia 1,5 rkl suolaaOta hirvipaisti sulamaan jääkaappiin noin 2 vuorokautta ennen ruuaksi valmistamista, pane se isoon paistopussiin ja pussi kulhoon.

Murskaa katajanmarjat, mustapippurit, rosmariini ja timjami huhmaressa. Sekoita olut, öljy, siirappi ja mausteet keskenään ja kaada paistopussiin jäisen paistin päälle. Anna marinoitua jääkaapissa noin 2 vuorokautta, kunnes paisti on kokonaan sulanut. Kääntele paistia marinoitumisen aikana.

Työnnä lihalämpömittari pussin läpi paistin keskiosaan. Kypsennä 125-asteisessa uunissa noin 1,5 – 2 tuntia, kunnes lihan lämpötila on 60-62 astetta. Anna paistin vetäytyä noin 20 minuuttia ennen leikkaamista. Tällöin paisti vielä hieman kypsyy, mutta on sisältä edelleen punertavaa. Jos haluat läpikypsän paistin, paista kunnes lämpötila on noin 65 astetta ja anna paistin vetäytyä.

Leikkaa hirvipaisti poikkisyin ohuiksi viipaleiksi. : Oluella valeltu hirvipaisti
Näytä koko vastaus

Miten valmistaa Hirvipaisti?

Poista kelmu ja pyyhi talouspaperilla suolat sekä mausteet pinnalta pois. Kuumenna pannu kuumaksi ja paista voissa kaunis paistopinta paistin joka puolelle. Nosta liha uunivuokaan ja työnnä paistomittari keskikohtaan. Kypsennä 120-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpö on 57–58 astetta.
Näytä koko vastaus

Milloin hirvenliha on kypsää?

Tärkeintä hirven valmistamisessa on tarkkailla sisälämpötilaa. Paistia tai pihvejä ei saa päästää liian kypsiksi, tai lihasta tulee kuivaa. Paistan fileet kuumalla pannulla voissa ja laitan ne sen jälkeen 225-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi. Sopiva sisälämpötila on 54–60 astetta.
Näytä koko vastaus

Pitääkö hirvi paistaa kypsäksi?

Kuumenna hirvenliha kypsäksi, pakastaminenkin auttaa Toksoplasmatartunnan voi saada raa’asta tai huonosti kypsennetystä riistan lihasta joka sisältää toksoplasmakystia.
Näytä koko vastaus

Onko hirven liha rasvaista?

Hirvenliha – Wikipedia Hirvenliha on saatavaa lihaa. Aikuisesta hirvestä saadaan keskimäärin 180 kg lihaa, puolitoistavuotiaasta noin 150 kg ja vasasta 80 kg. Hirvenliha on mureaa, karkeasyistä ja väriltään tummaa. Sen “riistanmaku” on melko mieto. Hirvenlihasta saadaan keskimäärin 470 kJ (112 kcal) sataa lihagrammaa kohti.

Energiasta 24 % on peräisin rasvasta, 76 % proteiineista. Hirvenliha on vähärasvaista verrattuna keskimääräiseen sianlihaan (817 kJ (195 kcal) josta 61 % rasvasta) ja jopa vähärasvaiseen naudanlihaan (507 kJ (121 kcal), josta 29 % rasvasta). Toinen tapa tarkastella rasvapitoisuutta on rasvan osuus koko lihan painosta: hirvenlihassa 5 grammaa, naudanlihassa 8,4 grammaa.

Hirven rasvahapoista suurempi osa on tyydyttymättömiä rasvahappoja kuin naudan rasvassa. Hirvessä on enemmän tiettyjä kivennäisaineita, kuten, ja, Hirvenlihaan, varsinkin maksaan, kertyy sen elinympäristöstä ympäristömyrkkyjä. Siksi hirven maksan laajamittaista käyttöä ravintona on suositeltu välttämään.
Näytä koko vastaus

Voiko hirven lihaa syödä raakana?

Voiko hirven keuhkoa tai maksaa antaa raakana? – Ruokavirasto suosittelee välttämään metsäpeurojen, porojen ja hirvien raakoja sisäelimiä etenkin keuhkoja (ekinokokkoosin riskin vuoksi), ainakin Itä-Suomessa. Ruokaviraston suosituksissa ei ole mainittu riskiä valkohäntäpeurojen, kuusipeurojen tai metsäkauriiden osalta (9/2022).
Näytä koko vastaus

Onko hirvenliha hyvää?

Hirvi on riistaruokien ykkönen – ota talteen erinomaiset reseptit Hirven Palapaisti Uunissa Resepti Hirvikäristys ei ole pikaruokaa, vaikka ohuet lastut ruskistuvatkin nopeasti. Vasta pitkä haudutus tekee käristyksestä erinomaisen. Hirven Palapaisti Uunissa Resepti Valkoviini sopii hirvipataan tomaattien, oliivien ja sitruunan kanssa. Täyteläinen pata ei kermaa kaipaa. Hirven Palapaisti Uunissa Resepti Lihakeiton maku on vahvan ravitseva. Koska viimeksi keitit sitä perinteiseen tapaan luisesta lihasta? Hirven Palapaisti Uunissa Resepti Vähärasvainen hirven jauheliha on nappivalinta myös meksikolaiseen tyyliin valmistettuihin ruokiin. Paahteiset vihreät paprikat kysyvät vähän vaivannäköä, mutta tuovat annokseen juuri sopivaa särmää. Jos tykkäät tulisesta, lisää joukkoon vihreitä chilejä.

Hirvi on riistaruokien ykkönen. Sen vähärasvainen liha on erityisen maukasta ja terveellisyytensä lisäksi myös eettinen valinta lihansyöjälle. Arvokkaan hirvenlihan makua ei kannata peittää. Usein se yhdistetään kotimaisten juuresten, katajanmarjan, puolukan, sienien ja muiden metsän makujen kanssa. Myös tomaatti, paprika ja chili sopivat hirvelle erityisen hyvin.

Vaikka punaviinimarinointi korostaakin hienosti häränlihaa, peittää se turhaan hirvelle ominaisen hienon maun. Kokeile sen sijaan valkoviiniä kuten tässä uudistuneessa, sitruunaisessa hirvipadassa. Fenkoli ja selleri tuovat uutta makua vahvaan lihakeittoon, joka vain paranee seuraavana päivänä.

 • Hirvikäristystä harvoin kuitenkaan jää seuraavalla päivälle.
 • Pataruoissa on maltettava kypsentää tarpeeksi pitkään, jotta liha on herkullisen mureaa.
 • Hirven jauheliha sopii kaikkeen mihin tavallinenkin.
 • Bolognese, lasagne ja lihapullat valmistuvat hirvestä himpun verran maistuvimmaksi, niin myös tacot.

Maissi- tai vehnätortillat kääräistään mausteisen hirvijauhelihan ja paahdettujen vihreiden paprikoiden ympärille. Kaikki ohjeet ovat kuudelle. Hirven Palapaisti Uunissa Resepti Valkoviini sopii hirvipataan tomaattien, oliivien ja sitruunan kanssa. Täyteläinen pata ei kermaa kaipaa.
Näytä koko vastaus

Voiko hirven kesyttää?

Miksi hirveä ei ole kesytetty kotieläimeksi esimerkiksi lehmien ja lampaiden tapaan? Onhan hirvikin nopeakasvuinen märehtijä. Teksti: Matti Helminen Hirven kesyttämättömyyteen lienee monta syytä. Ajatellen hirven lähes koko pohjoisen havumetsävyöhykkeen kattavaa levinneisyyttä voisi olettaa, että edes jossakin olisi syntynyt kotieläinhirviin perustuva kulttuuri.

Varsinkin siksi, että hirvi on pitkään ollut tärkeä pyyntikohde ja ravinnon lähde niin Euraasian kuin Pohjois-Amerikankin kansoille. Tiedetään, että hirviyksilöitä on kyetty opettamaan vetoeläimiksi. Joskus 1950-luvulla Suomessa asunut itävaltalaissyntyinen Peter Krott kokeili hirven kesyttämistä ja onnistuikin valjastamaan hirven ainakin reen eteen.

Neuvostoliitossa erään Ural-vuoriston länsirinteillä sijaitsevan suojelualueen erityisenä tutkimuskohteena oli hirven kesyttäminen pohjoisiin oloihin sopivaksi työjuhdaksi. Vuosikymmenien työ ei kuitenkaan johtanut toivottuun tulokseen, ja ohjelma onkin kuulemma nyttemmin lopetettu.

 • Vika ei siis aivan ilmeisesti ole ihmisen osoittaman kiinnostuksen puutteessa vaan hirven biologiassa.
 • Hirvet eivät ole varsinaisia laumaeläimiä, vaikka ne saattavat talvisin kokoontua suuriksikin joukoiksi.
 • Laumoissa ei kuitenkaan syntyne sellaisia yksilöiden välisiä suhteita, jotka loisivat edellytykset myös eläinyksilön ja ihmisen väliselle luottamussuhteelle.
You might be interested:  Kokonainen Lohi Uunissa Resepti?

Hieman epäsosiaalista, yksilöllisiin ratkaisuihin sopeutunutta eläintä on vaikea totuttaa ihmisen tarjoamiin oloihin. Vielä vaikeampaa olisi alistaa nöyräksi työjuhdaksi sellaista eläintä, joka kokee ihmisisäntänsä laumaa hallitsevaksi lajikumppaniksi.

 • Vaikeuksia saattaisi aiheuttaa myös ruuansulatus, sillä hirvi on sopeutunut vuodenajoittain vaihtelevaan ravintoon, jonka riittävä tuottaminen ja varastoiminen olisi ihmiselle vaikeaa.
 • Okemukset eläintarhoista osoittavat, että hirvi ei hevosen, nautaeläinten tai lampaan tavoin tulisi toimeen pelloilla tuotetulla heinällä ja viljalla.

Jos taas hirven annetaan vapaasti laiduntaa ihmisen asuinpaikan lähistöllä, se ei mitä todennäköisimmin palaakaan ihmisen sille osoittamaan aitaukseen, koska eläin ei tunne olevansa millään tavoin riippuvainen toisista lajikumppaneista, ei siis ihmisestäkään.

 • Hirvieläinlajeistamme poron kesyttäminen tuotantoeläimeksi on parhaiten onnistunut niin, että poroja voidaan paimentaa.
 • Samaan lajiin kuuluvan alalajin, metsäpeuran, laumojen hallitseminen paimennettaviksi ei sen sijaan ole onnistunut.
 • Poromme onkin alun perin avoimien tunturialueiden peura, jonka laumakäyttäytyminen on tehnyt mahdolliseksi sen paimentamisen.

Ehkäpä metsien kätköissä asustelevat hirvi ja metsäpeura ovat laumojen sosiaalisissa suhteissa samankaltaisia, eikä niillä ole riittävää taipumusta alistua hallitsevan yksilön johdateltaviksi. hirvi kesytys
Näytä koko vastaus

Mistä hirvi tykkää?

Hirven Palapaisti Uunissa Resepti Kuuntele teksti tästä: http://www.riistakoulu.com/wp-content/uploads/2016/06/hirvi-1.mp3 Hirvi on Suomen suurin nisäkäs. Sen latinankielinen nimi on Alces alces, Hirvi on ollut tärkeä osa Suomen alueella asuvien ihmisten elämää jo kivikaudelta lähtien.

Hirven vasa syntyy keväällä ja painaa noin 13 kiloa. Vasoja syntyy kerralla yleensä yksi tai kaksi (1-2). Hirven vasa kasvaa nopeasti, ja paino nousee noin kilon päivässä. Hirvi uroksia kutsutaan sonneiksi, Hirvi naaraita kutsutaan lehmiksi, Täysikasvuiset sonnit kasvattavat joka vuosi sarvet. Kun hirvien lisääntymisaika eli kiima-aika on ohi, urokset pudottavat sarvensa talven aikana.

Joskus hirven sarvia voi löytää metsässä liikkuessaan. Hirvet voivat elää noin 20-vuotiaiksi. Yleensä hirvet elävät Suomessa alle kymmenen vuotta. Hirvi on kasvissyöjä. Se ei syö lihaa. Hirven ravinto vaihtelee vuodenajasta riippuen. Keväällä hirvelle maistuvat muun muassa pajunoksat.

 1. Esäisin hirven ruokaa ovat muun muassa haavan ja muiden lehtipuiden lehdet.
 2. Aikuinen hirvi syö kesäisin noin 30-40 kg kasveja päivässä.
 3. Syksyllä ja talvella hirvi syö muun muassa männyn neulasia ja puiden oksia,
 4. Talvella hirven ruoansulatus toimii hitaammin.
 5. Sen vuoksi hirvi tarvitsee talvella ruokaa vain noin 10 kg päivässä.

Hirvi liikkuu elämänsä aikana synnyinalueeltaan vain muutamia kymmeniä kilometrejä. Hirvet elävät kesäisin ja talvisin yleensä eri paikoissa, sillä ne käyttävät ravinnokseen kesällä eri kasveja kuin talvella. Hirvi on ollut Suomen tärkein riistaeläin jo hyvin kauan.

Hirviä metsästetään muun muassa sen vuoksi, että hirvellä ei ole Suomen luonnossa juurikaan luontaisia petoja. Ainoina hirvelle vaarallisina suurpetoina on pidetty susia ja karhuja. Metsästyksen avulla voidaan säädellä hirvikannan kokoa. Tämä on tärkeää muun muassa siksi, että hirvistä johtuvia liikenneonnettomuuksia ei aiheutuisi niin paljon.

Hirvenmetsästykseen tarvitaan lupa. Hirvistä ei oikeastaan ole haittaa ihmisille. Ne, jotka omistavat metsää, saattavat harmistua, kun hirvi syö nuorten mäntyjen oksia.
Näytä koko vastaus

Mitä Hirvenlihasta voi tehdä?

Hirvenlihasta valmistuu maukkaat ja monipuoliset riistaruoat, jotka kruunaavat niin arjen kuin juhlan. Mehevä hirvipata kypsyy hiljalleen uunissa ihanan mureaksi. Hirvipaisti maistuu yhdessä syksyisten juureksen kanssa tai AURA® juuston ja sienten kera.

Riistareseptit Pataruoat Lihareseptit

Näytä koko vastaus

Onko hirven liha terveellistä?

Yleiselle käsitykselle, jonka mukaan riistaeläimistä saatava liha olisi yksiselitteisesti terveellisempää kuin esimerkiksi tuotantoeläinten liha, ei löydy tieteellistä näyttöä. Hirvenlihasta ei paljoa rasvaa löydy. Kuva: Päivi Rautanen / Yle Hirvenlihaa pidetään yleisesti terveellisenä, mutta laajempaa tutkimusta, jossa selvitettäisiin suomalaisten riistalihan kuluttajien riskiä sairastua erilaisiin tauteihin, ei ole toistaiseksi vielä tehty.

Väestötason tutkimusten sijaan riistalihaa on enemminkin lähestytty lihan koostumuksen kautta, toteaa Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen tutkija Anne-Maria Pajari. Esimerkiksi hirven maksaan kertyy sen elinaikaina erityisesti raskasmetalli kadmiumia, mikä on haitallista myös ihmiselle.

Anne-Maria Pajari – Tuotantoeläimistä saatavaan lihaan verrattuna riistaliha on vähärasvaisempaa, koska metsäneläimet liikkuvat paljon. Siinä mielessä sen voidaan sanoa olevan siis terveellisempää. Riistaliha lasketaan kuitenkin punaiseksi lihaksi, eli ravintosuositusten mukaan sitä ei pidä syödä puolta kiloa enempää viikossa, Pajari muistuttaa.

Metsäneläimistä saatavaan lihaan liittyy myös muita riskitekijöitä, jotka mutkistavat väitteitä sen terveellisyydestä entisestään. Muun muassa ympäristömyrkyt voivat vaikuttaa oleellisesti lihan laatuun. – Esimerkiksi hirven maksaan kertyy sen elinaikaina erityisesti raskasmetalli kadmiumia, mikä on haitallista myös ihmiselle.

Riistaeläinten elimistöön kertyy ympäristömyrkkyjä, sillä ne saattavat syödä lähellä suuria teitä, Pajari sanoo.
Näytä koko vastaus

Onko hirven maksa terveellistä?

Hirven ja poron maksan laajamittaista käyttöä ravintona tulisi välttää, kertoo perjantaina tarkastettava väitöstutkimus. Etenkin poron vasojen maksoista on löytynyt haitallisia aineita. Tutkimuksen mukaan poro ja hirvi kertovat ympäristön saastuneisuudesta.

Poronlihasta saattaa tulla pula talvella. Kuva: Jarmo Honkanen/Yle Marko Siekkinen, Tuomas Hirvonen 27.11.2014 11:21 • Päivitetty 27.11.2014 15:31 Poron- ja hirvenliha on vähärasvaista ja ravinteikasta ruokaa. Sen sijaan poron maksaa voi olla syytä välttää korkeiden dioksiinipitoisuuksien takia. Oulun yliopiston tuoreesta väitöstutkimuksesta käy ilmi, että etenkin poron vasojen maksat olivat dioksiinien saastuttamia.

– Poron maksan ominaisuus näyttää olevan kerätä kaikkein toksisimpia dioksiiniyhdisteitä. Ja nämä pitoisuudet ovat sen verran korkeita, että ainakin sellainen laajamittainen poron maksan käyttö voi mahdollisesti aiheuttaa haitallisia terveysvaikutuksia, joita näillä yhdisteillä on, kertoo filosofian maisteri Anniina Holma-Suutari Oulun yliopiston luonnontieteellisestä tiedekunnasta.

 • Ei poron ja hirven lihan syöjien tarvitse olla näiden yhdisteiden takia huolissaan.
 • Pitoisuudet ovat kuitenkin suhteellisen matalia.
 • Anniina Holma-Suutari Hirven lihassa ja maksassa on huomattavasti pienempiä pitoisuuksia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä kuin porossa.
 • Hirven lihaksen on kuitenkin tutkittu keräävän jonkin verran enemmän PBDE palonestoaineita kuin muiden tutkittujen näytteiden, mutta tämä tieto vaatii vielä lisää selvityksiä.
You might be interested:  E-resepti Huumausaine?

– Ei poron ja hirven lihan syöjien tarvitse olla näiden yhdisteiden takia huolissaan. Pitoisuudet ovat kuitenkin suhteellisen matalia. Maksasta kuitenkin voi olla syytä olla huolissaan. Hirvieläinten maksaahan ei markkinoida Suomessa, sillä yli yksivuotiaan hirven maksan käyttö on vähäistä, se hylätään lihan tarkastuksessa, Holma-Suutari kertoo.
Näytä koko vastaus

Mistä tietää että liha on valmis?

Verinen (raw) eli sisältä punainen pihvi on sisälämpötilaltaan alle 54 astetta. Rosee eli medium on sisältä punertavaa ja rakenteeltaan mureaa. Sen sisälämpötila on noin 54-58 astetta. Täysin kypsän (well done) lihan sisäläpötila on noin 65 astetta.
Näytä koko vastaus

Onko hirvi ihmiselle vaarallinen?

Lukijan video: hirvi hyökkäsi kohti – asiantuntija kertoo, kuinka toimia hirven kohdatessaan Lukija lähetti videon kesällä 2015, jossa hirvi hyökki miestä kohti. Asiantuntija kertoo, kuinka toimia, jos luonnossa kohtaa hirven. Videolla esiintynyt mies, osasi lukea tilannetta ja kohtaamisesta ei aiheutunut haittaa miehelle eikä hirvelle. Hirven Palapaisti Uunissa Resepti : Lukijan video: hirvi hyökkäsi kohti – asiantuntija kertoo, kuinka toimia hirven kohdatessaan
Näytä koko vastaus

Miten hirvi nukkuu talvella?

Missä hirvi nukkuu? Nukkuuko se aina samassa paikassa? Missä hirvi nukkuu? Nukkuuko se aina samassa paikassa? Eräissä sää- ja häirintätilanteissa hirvi hakee erityisen maastokohdan yön viimeistä makuulle asettumista varten. Usein seuraavan yön nukkumapaikka on lähellä edellistä, varsinkin jos hirveä ei häiritä eikä se vaella.

 • Noustuaan hirvi yleensä ulostaa noin kolmen metrin säteelle makuupaikastaan.
 • Hirven yösija ei ole aina sama kuin niin sanottu aamumakuus.
 • Aamuisen makuupaikan hirvi valitsee tarkemmin kuin päiväaikaiset lepopaikkansa.
 • Hirvelle on tärkeää havaita ympäristössä liikkujat jo makuulta, erityisesti liikkujien hajut.

Kovina pakkasaamuina hirvet makaavat usein etelä- tai itärinteillä, joita aurinko lämmittää ensimmäiseksi aamulla. Hirven makuupaikat sijaitsevat usein metsäkuvion reunoilla tai kumpareilla taimikon tai metsän suojaamina. Puiden oksien alta sillä on hyvä näkyvyys myötätuuleen.

Tuulen mukana se saa hajuviestejä. Helteiden aikaan hirvet lepäävät suolla, lietteellä tai hiekalla vilvoittavan kosteuden takia. Yöunen lisäksi hirvi lepää päivällä. Niin sanottuja päivämakuuksia hirvellä on noin kolme päivässä talvisin, mutta sulan maan aikana enemmän. Yösija on usein usean sadan metrin päässä syömispaikasta.

Unilla on todennäköisesti merkitystä hirvien keskushermoston toiminnan pitämisessä normaalina. Unta näkevän hirven silmät liikkuvat suljettujen luomien alla, hengitys on epätasaista ja raajat nytkivät. Hirvillä ei välttämättä ole “kotia”, sillä monet hirvieläimet vaeltavat pitkiä matkoja vuodenaikojen mukaan.

Hirvet siirtyvät uusille laitumille vuodenaikojen mukaan. Kuitenkin osa Suomen hirvistä pysyy pitkään suppeahkoilla alueilla, jolla on sekä talvi- että kesälaitumia. Yksi vanhimmista hirveä koskevista myyttisistä kuvauksista käsittelee sen nukkumista. Teoksessa Julius Caesarin sotaretkestä Galliaan Caesar väitti virheellisesti, että hirvet lepäsivät seisaallaan nojaten puunrunkoihin.

Hän luuli, ettei hirven jaloissa ollut niveliä. Hirvi voi levätä seisoen varsinkin talvella tunteja paikallaan, pää vähän painuksissa, vaikka se nukkuu makuulla. Hirven nukkuma-asennosta on aiempi vastaus Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa. Vastaus kysymykseen “Miten hirvi nukkuu” on seuraava: “Nukkuva hirvi makaa joko kyljellään, raajat ja kaula pitkin maata tai mahallaan, ainakin muutama raaja ruumiin alla ja kaula kyljen päällä. Haluatko jättää uuden kysymyksen?, : Missä hirvi nukkuu? Nukkuuko se aina samassa paikassa?
Näytä koko vastaus

Miksi hirvi ääntelee?

Taitavasti ääntänsä käyttävä metsämies osaa kutsua saaliin hyvinkin lähelle. Ääntelyn avulla hirven saa kutsutuksi jopa usean kilometrin päästä. Lähes kaiken kokenut metsästäjä ei vetäydy ensimmäisenä eläinten kanssa kohdatessaan, vaikka iso uroshirvi tulisi suoraan kohti ääntelyn houkuttelemana.

Kuva: Raine Martikainen / Yle 27.9.2013 5:39 • Päivitetty 27.9.2013 6:03 Kainuulainen Tapio Lappalainen kuulostaa uroshirveltä esittäessään opittuja taitojaan. – Hirven ääntely kuulostaa kuin koira haukkuisi jossain etäällä ja se kuuluu hirmuisen kauas tyynellä säällä. Uroshirvi on kiima-aikaan niin utelias, että se tulee tutun äänen perässä, toisin kuin naarashirvi.

Naaras ääntelee naukumalla. Uroshirvi on kiima-aikaan niin utelias, että se tulee tutun äänen perässä, toisin kuin naarashirvi. Naaras ääntelee naukumalla. Tapio Lappalainen Hirven houkuttelu äänen avulla on tuottanut Tapio Lappalaiselle saalista ja mainetta.

Etelästä metsästämään tulevat kaverit sanovat aina, että saadaan paremmin liikettä aikaiseksi, kun ääntelen. Vertaisin tätä taitoa hyvän hirvikoiran omistamiseen. Pentukoiran koulutus oli alun alkaen syy siihen, miksi Lappalainen alkoi houkuttelemaan hirviä äänellään. – Kerran Suomussalmella jahdin lopussa pojat sanoivat, että ei ammuta enää yhtään.

Ajattelin, että kierrän vielä yhden kierroksen ja kun on tyyni sää, niin kutsunpa hirveä äänellä. Kun koirakin oli siinä vierellä vähän kuin oppimassa. – Aloin sitten kutsumaan hirveä, ja sehän tuli katsomaan meitä noin sadan metrin päähän. Minähän ampua lasautin.
Näytä koko vastaus

Miten valmistaa hirven Sisäfile?

Kokonaisena paistettu hirvenfilee Hirvenfilee on syksyisen pitopöydän kruunupää. Juomasuositus Voimakas ja makeahko on perinteinen ja toimiva valinta yrttimarinoidulle hirvenfileelle olutkastikkeella. Myös hedelmäiset ja vivahteikkaat komppaavat kauniisti olutkastikkeen aromimaailmaa. Valmistusaineet Marinadi

 • 1 salottisipuli
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 3 rkl rypsiöljyä
 • 1 dl punaviiniä
 • muutama murskattu katajanmarja
 • 2 laakerinlehteä
 • 2 rkl hienonnettua rosmariinia
 • 1 tl suolaa
 • voi-öljyseosta paistamiseen
 • sormisuolaa
 • mustapippuria myllystä

Valmistusohjeet

 1. Tee marinadi. Kuori ja viipaloi sipulit. Sekoita niiden joukkoon öljy, punaviini, katajanmarjat, laakerinlehdet ja rosmariini. Lisää suola ja sekoita hyvin. Lisää liha ja kääntele se hyvin seoksessa. Anna maustua vähintään vuorokausi viileässä.
 2. Ota liha lämpimään vähintään tunti ennen paistamista. Lämmitä uuni 125 asteeseen.
 3. Paista fileen pintaan pannulla kaunis väri voi-öljyseoksessa. Työnnä paksuimpaan kohtaan paistolämpömittari.
 4. Kypsennä liha uunissa, kunnes sen sisälämpötila on 58 astetta. Tällöin liha on medium. Jos haluat kypsempää lihaa, jatka paistamista, kunnes mittari osoittaa 64 astetta.
 5. Mausta liha suolalla ja pippurilla. Anna levähtää noin 10 minuuttia folioon käärittynä. Leikkaa liha viipaleiksi.
You might be interested:  Spaghetti Alla Puttanesca Resepti?

: Kokonaisena paistettu hirvenfilee
Näytä koko vastaus

Paljonko maksaa hirvenliha kilo?

Hirveä on niukasti myynnissä – puolet metsästäjistä ei myisi osaakaan saaliistaan Hirven Palapaisti Uunissa Resepti K-citymarket Kaakkurin lihaosaston vastaavan Marko Evälän mukaan hirveä olisi saatavilla enemmänkin, mutta joulun lähestyessä kaupassa tarvitaan tilaa kinkuille. Hirvi on hintaansa arvokkaampaa monelle metsästäjälle. Oman seurueen kesken jahdattu, kaadettu ja paloiteltu hirvi jää melkein kokonaan omaan tai lähipiirin käyttöön.

 1. Suomen Metsästäjäliiton arvion mukaan kaupallisille markkinoille päätyy korkeintaan pari prosenttia hirvisaaliista.
 2. Metsästäjien heikkoon myyntihalukkuuteen vaikuttavat saalismäärät, hirvenmetsästykseen liittyvät virkistys- ja tunnearvot sekä metsästyskustannukset.
 3. Metsästäjät arvottavat riistasaaliin huomattavasti markkinoilta saatavaa hintaa korkeammaksi.

Metsästyksen kustannukset ovat usein moninkertaisia esimerkiksi tukuista saatavan hirvenlihan hintaan verrattuna. Markkinoita rajoittavat myös saaliin hajanaisuus ja elintarvikelainsäädännön vaatimukset. Luonnonvarakeskuksen pari vuotta sitten julkistaman selvityksen mukaan hirven metsästyskustannus on teuraspainohintana 16 euroa kilolta.

Lihaa myydään ruhoina jopa alle kymmenen euron kilohintaan. Puolet metsästäjistä ei myisi hirvenlihaa mistään järkevästä hinnasta. Saaliilla on myös tunnearvoa. Pieni soittokierros Oulun kauppoihin kertoo, että tuoretta hirveä on tarjolla niukasti. Kaakkurin Citymarketin kauppias Risto Kontturi kertoo, että heillä on myynnissä pakastettua, Oulun seudulta peräisin olevaa hirveä.

– Se on sellainen palvelutuote, ei kysyntä kovin suurta ole. Tuoreena olemme joskus myyneet virolaista hirveä. Saatavuus heikkeni nyt entisestään Kylmäsen lihanjalostamon palon takia. Oulun kauppahallissa toimivan Torin Lihamestarin kauppias Juha Riihijärvi vastaa hirvisesongin kysyntään enimmäkseen tuontihirvellä.

 • Myynnissä oli lappilaista hirveä, mutta nyt liha on tullut Virosta ja Ruotsista tukkujen kautta.
 • Ysyntää on kohtalaisesti.
 • Riihijärvi sanoo, että tukusta ostettaessa ei tarvitse huolehtia, tulevatko elintarvikelain määräykset täytetyksi.
 •  Myös toimitusvarmuus ja lihan varmasti ammattitaitoinen käsittely ovat meille tärkeitä.

Kauppahallissa kilo hirven kulmapaistia maksaa noin kolmekymppiä, sisäpaisti vajaat viisikymppiä ja jauheliha 25 euroa. Pihveiksi leikatusta sisäfileestä saa maksaa lähes 80 euroa. Moni hirviseurue myy syksyisin hirven tai pari, niin myös vaalalainen Niskan Erä.

 • Metsästyksenjohtaja Alpo Roivainen kertoo, että rahat käytetään nyt lahtivajan hankintoihin.
 •  Meillä on 14 jako-osuutta ja lupa 14 aikuiselle hirvelle ja 12 vasalle, joten pikkuisen raskimme myydäkin.
 • Riistakeskus Oulun vs.
 • Riistapäällikkö Harri Hepo-oja arvelee, että elintarvikelainsäädäntö ei ole ratkaiseva seikka hirvenlihan vähäisessä kaupassa.

– Hirviporukoiden lahtivajat alkavat olla jo niin siistejä, että kyllä sellaisen saa halutessaan viralliseksi elintarvikehuoneistoksi. Jonkin verran niitä on sellaisiksi ilmoitettukin. Elintarvikelainsäädäntö ei koske sellaisen riistan käsittelyä, joka käytetään omassa taloudessa.

Riistan voi käyttää tai myydä vapaasti, jos: Liha tulee omaan käyttöön, lahjoitetaan tutuille tai myydään peijaisissa. Jänis, kani tai riistalintu myydään kokonaisena ja nylkemättömänä suoraan kuluttajalle tai vähittäismyyntiin. Hirvieläimen ruho myydään suoraan kuluttajalle nylkemättömänä. Lahtivajasta on tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus, jos: Hirvieläimen ruho myydään vähittäismyyntiin. Riista on nyljetty, kynitty tai paloiteltu ennen myyntiä. Liha on toimitettava Eviran hyväksymään riistankäsittelylaitokseen, jos liha myydään jatkojalostettavaksi tai lihaa myydään suuri määrä, esimerkiksi yli 10 hirveä.

: Hirveä on niukasti myynnissä – puolet metsästäjistä ei myisi osaakaan saaliistaan
Näytä koko vastaus

Miksi riista maistuu maksalle?

Miksi kypsäksi paistettu poronfilee maistuu maksalta? Vai maistuuko? Riistaliha poikkeaa kasvatetun eläimen lihasta kypsennyksen kannalta ainakin kahdella merkittävällä tavalla: riistan rasvapitoisuus on hyvin pieni ja rautapitoisuus suuri. Pieni rasvapitoisuus merkitsee sitä, että lihaskudosten välissä ei ole lihassyitä eristävää ja lihaa mehevöittävää rasvakerrosta, joka pitää lihassyyt erillään myös kypsässä lihassa.

 1. Siksi vähärasvainen liha kypsyy yli ja kuivuu nopeammin kuin rasvainen liha.
 2. Rasvattomassa ylikypsässä lihassa lihassyyt ovat tarttuneet toisiinsa, ja se tuntuu suussa maksamaiselta.
 3. Lihan raudan on todettu kiihdyttävän monia rasvojen ja proteiinien reaktioita, jotka pehmentävät lihaksen rakenteita ja aiheuttavat ylikypsän lihan maun.

Maksoittumisongelma esiintyy vain riistan mureissa eli rasvattomimmissa osissa. Se on yleensä merkki liiasta kypsentämisestä, mutta toisinaan myös medium-kypsä liha saattaa maistua maksaiselta. Tällöin lihaan on saattanut jäädä teurastuksessa verta, joka kypsyessään maksoittuu.
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä kun näkee hirven?

Pimeällä suurin riski törmätä hirveen on juuri ennen tai jälkeen vastaantulevaa autoa. Myös sääolosuhteet, kuten sade tai matalalta paistava aurinko saattavat vaikeuttaa hirven havaitsemista, muistuttaa Trafi. Eläinkolareissa onnettomuuden aiheuttajana on usein myös joku toinen tekijä, joten omalla ajokäyttäytymisellä voi vähentää riskiä joutua törmäykseen.

 1. Esimerkiksi kuljettajan väsymys tai keskittyminen muuhun kuin ajamiseen voivat luoda onnettomuustilanteen, joka olisi muuten voitu välttää.
 2. Riskejä lisäävät myös liian kova ajonopeus sekä liian lyhyet turvavälit.
 3. Ajonopeus vaikuttaa kuljettajan reagointiaikaan ja -kykyyn sekä törmäyksen seurauksiin.
 4. Hirvivaara-alueella ajaessa kannattaa tarkkailla tienvarsia ja pitää ajonopeus sekä -etäisyys sellaisena, että aikaa jarrutukselle on riittävästi.

Tarkkaavainen kannattaa toki olla muillakin, kuin erikseen merkityillä tienpätkillä”, Trafin Jussi Pohjonen kertoo. Varoita kanssaliikkujia hirvihavainnosta Mikäli näet hirven tienposkessa, vähennä nopeuttasi välittömästi jarruttamalla ja pidä autosi mahdollisimman pitkään omalla kaistalla.

 • Jos hirvi tulee tielle, yritä tehdä väistöliike sen takaa.
 • Väistäessä kannattaa kuitenkin muistaa, että hirviemon perässä saattaa kulkea hirven vasoja.
 • Jos huomaat hirven tien reunassa, varoita muita autoilijoita väläyttämällä etu- ja takavaloja”, Pohjonen muistuttaa.
 • Myös itse onnettomuustilanteessa on syytä varoittaa muuta liikennettä ja törmäämisestä tulee aina ilmoittaa, vaikka hirvi pakenisikin paikalta.” Onnettomuudessa loukkaantunutta eläintä ei saa lähestyä, vaikka se näyttäisikin kuolleelta.

Loukkaantuneiden ihmisten ja eläinten väliin kannattaa ajaa auto suojan vuoksi. Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa,
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä jos hirvi hyökkää?

Pysy muuten paikoillasi, ettei mahdollisesti eloon jäänyt, mutta loukkaantunut eläin hyökkää kimppuusi. Varoita muuta liikennettä ja soita 112. Huolehdi loukkaantuneista ja merkitse onnettomuuspaikka. Mikäli hirvi on jatkanut matkaa, lähde etsimään sitä.
Näytä koko vastaus