Hyviä Tofu Reseptejä?

Hyviä Tofu Reseptejä

Mitä ruokaa voi tehdä tofusta?

Monikäyttöisyys huippuluokkaa – Tofu taipuu ruoanlaitossa lähes mihin tahansa. Siitä voi valmistaa pääruoan, lisukkeen, levitteen tai makean jälkiruoan. Tofua voi paistaa ja grillata, lisätä salaattiin tai syödä sellaisenaan leivän päällä. Se sopii myös pastoihin, vokkeihin ja keittoihin, ja siitä pyöräyttää maukkaat pyörykät ja pihvit. Pehmeä tofu on erinomaista jälkiruoissa ja smoothieissa.
Näytä koko vastaus

Miten saada tofusta hyvää?

– Helpoin tapa maustaa tofu ihanan makuiseksi on paistaa se seesamiöljyssä, ja lorauttaa paistamisen loppuvaiheessa mukaan soijakastiketta. Syvennä makuja lisäämällä tofun päälle myös palmusokeria tai hunajaa ja tilkka riisiviinaetikkaa. Viimeistele paistetut tofunviipaleet seesaminsiemenillä tai cashewpähkinöillä.
Näytä koko vastaus

Paljonko tofua voi syödä?

4. Soija/tofu – Tofu on yksi hyvistä proteiininlähteistä kasvissyöjille. Tofua ei kuitenkaan tulisi syödä valtavia määriä, koska sen on todettu ehkäisevän raudan imeytymistä, mikä voi pahimmillaan johtaa anemiaan. Kannattaa siis pitäytyä parissa annoksessa tofua per päivä.
Näytä koko vastaus

Onko tofu terveellistä?

5 myyttiä soijasta, jotka luultavasti vielä uskot Soijapapu on niin kutsuttu kokonaisen proteiinin lähde, koska se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Tofua taas kutsutaan toiselta nimeltä myös soijajuustoksi, jota se oikeastaan on.
Näytä koko vastaus

Mikä on parasta tofua?

Mitä teet, kun avaat tofupaketin? –

 1. Valutan nesteen pois, (pilkon) ja paistan.
 2. Valutan nesteen pois, (pilkon) ja taputtelen paperilla enimmät nesteet pois.
 3. Valutan nesteen pois, pilkon ja laitan papereiden/pyyhkeiden väliin kuivumaan pidemmäksi aikaa. Tarvittaessa vaihdan kuivat paperit tilalle ja laitan joskus painonkin päälle.

Oikea vastaus: 3. Valutan nesteen pois, pilkon ja laitan papereiden/pyyhkeiden väliin kuivumaan pidemmäksi aikaa. Tarvittaessa vaihdan kuivat paperit tilalle ja laitan joskus painonkin päälle. Tofun maku ja rakenne ovat parhaimmillaan, mitä kuivempaa tofu on.

 • Mitä kuivempi tofun pinta, sitä rapeampi siitä tulee.
 • Ja mitä kuivempaa tofua haluat, sen pienemmäksi tofu kannattaa paloitella.
 • Okonaista tofupalaa on turha yrittää kuivata.
 • Tofun voi paloitella kuvan mukaisesti ohuiksi slaisseiksi ja pistää kuivumaan talouspapereiden väliin, kenties vielä painon alle.

Yleensä paloittelen tofun jo valmiiksi pieniksi kuutioiksi, jolloin kuivumispinta-ala kasvaa. Vaihdan kuitenkin aina talouspapereita ainakin kerran, jolloin pieniä tofukuutioita on hankalampi siirtää. Hyviä Tofu Reseptejä Hyviä Tofu Reseptejä Hyviä Tofu Reseptejä Hyviä Tofu Reseptejä

 • Näytä koko vastaus

  Voiko tofua syödä raakana?

  Usein kysyttyä Ylläpidämme vastaustietokantaa asiakkailtamme tulleiden oikeiden kysymysten perusteella. On siis todennäköistä, että vastaus kysymykseesi löytyy jo täältä. Jos ei löydy, kysy meiltä ja vastaamme mielellämme! Voiko Jalotempeä syödä sellaisenaan vai pitääkö se kypsentää? Tempeä ei tarvitse kypsentää tai edes kuumentaa.

  1. Se on täysin turvallista sellaisenaan syötäväksi, mutta tempen maku on ehdottomasti parhaimmillaan paistettuna ja samassa yhteydessä maustettuna.
  2. Esimerkiksi laadukas soijakastike maustaa tempen loistavasti.
  3. Aada sitä paistettujen, vielä kuumien tempepalojen päälle ja anna marinoitua hetki.
  4. Löydät täältä kaikki sivustomme koostettuna ja vinkit,

  Onko Jalotofu gluteeniton? Kyllä! Maustamattomat Jalotofut ovat luontaisesti gluteenittomia, mutta myös valmiiksi marinoidut tuotteet (Jalotofu Marinoitu ja Jalotofu Kylmäsavu) ovat sertifioidusti gluteenittomia. Näiden pakkauksissa on hyväksymä gluteenittoman tuotteen merkki.

  Marinoiduissa tuotteissa käytetään japanilaista Shoyu-soijakastiketta, joka sisältää vehnää, mutta on analyysien ja lainsäädännön kriteerein gluteeniton, Gluteenianalyysi on otettu omavalvontaohjelmaamme kesällä 2018 ja gluteenimäärät analysoidaan akkreditoidulla menetelmällä Metropolilabissa Helsingissä.

  Omavalvonnassa seuraamme soijakastikkeen gluteenipitoisuutta eräkohtaisesti laboratoriotestein ja soijakastiketta sisältävien Jalotofu-tuotteiden gluteenipitoisuuksia analysoidaan neljä kertaa vuodessa satunnaisotoksella. Näiden laboratorioanalyysien perusteella Jalotofu-tuotteet ovat sisältäneet jokaisessa omavalvonnassa alle 5 mg/kg.

  Lainsäädännön mukaan gluteenimäärän tulee alittaa 20 mg/kg. Koska gluteenipitoisuuden seuranta on otettu osaksi omavalvontaa ja määrät ovat alittaneet raja-arvot sekä (Kiwa Inspecta) on hyväksytysti suoritettu ja voimassa, Jalotofu Marinoitu ja Jalotofu Kylmäsavu -tuotteissa on virallinen Gluteeniton-merkki 1.9.2020 alkaen.

  Jalotempe Soijapapu pakkauksessa on maininta “saattaa sisältää pieniä määriä”. Mitä tämä merkintä tarkoittaa? Allergeenit ilmoitetaan tuotepakkauksessa niiden määrästä riippumatta. Tällaisia allergeeneja ovat esimerkiksi lupiini, vehnä tai ohra. Esimerkiksi maininta “saattaa sisältää pieniä määriä lupiinia, vehnää ja ohraa” tarkoittaa, ettei tuotteen resepti sisällä kyseisiä raaka-aineita, mutta tuotteeseen voi niitä päätyä pieniä määriä samalla papujen kuorintalinjastolla käsitellyistä raaka-aineista.

  valmistetaan eurooppalaisista luomusoijapavuista, jotka ovat luonnostaan gluteenittomia. Miten niin luonnollinen kasviproteiini? Eikö tofu ole pitkälle prosessoitu valmistuote? Suomessa valmistetun Jalotofun perusraaka-aineet ovat eurooppalaiset luomusoijapavut, Tammisaaren puhdas vesi ja juoksute (Nigari*).

  Itse tofun valmistus tapahtuu vuosituhansia vanhalla, perinteisellä menetelmällä, jonka juuret kantavat vuosituhansien taakse Kiinaan sekä Japaniin. Tämän perinteen mukaan tofumme valmistetaan yksinkertaisella menetelmällä, jossa luomusoijapavut ensin liotetaan, hienonnetaan myllyssä, keitetään, erotetaan huonosti sulavat kuidut siivilöimällä, juoksetetaan nigarilla ja lopuksi puristetaan tofuksi.

  1. Tofu on siis hyvin luonnollinen, perinteinen kasviproteiini, joka on jo pitkään ollut keskeinen osa itä- ja etelä-aasialaista keittiötä.
  2. Se on erityisen yleinen japanilaisissa kodeissa ja ravintoloissa.
  3. Nigari on täysin luonnollinen ainesosa ja sillä on pitkät perinteet Japanissa.
  4. Se on vuorisuolasta uutettua magnesiumkloridia.

  Miksi Jalotofu on muka parempaa tofua? Jalotofu on maailman ensimmäinen Europe Soya -sertifioitu luomutofubrändi. Se edustaa näin ilmastoystävällisempää ja turvallisempaa kasviproteiinituotantoa ja toimii yhä vahvempana äänenä ympäristöystävällisemmän ruoan ja elämäntavan puolesta.

  Kaikki Jalotofut valmistetaan vuosisatoja vanhan, perinteisen reseptin mukaan. Juoksutteena valmistuksessa käytämme niinikään perinteiseen tapaan Japanissa Nigari-nimellä tunnettua kitkerää, vuorisuolasta tiivistettyä suolaa, joka on luonnollisesti uutettua magnesiumkloridia. Nigari on täysin luonnollinen ainesosa ja sen käytön ansiosta suurin mahdollinen määrä heranestettä ja sen mukana suurin osa ruoansulatukselle haasteellisia ainesosia erkanee ja poistuu tofun valmistuksessa.

  Lopputuloksena on tofu, jonka proteiinipitoisuus on mahdollisimman korkea. Okinawan saarella Japanissa, jossa ihmiset elävät pisimpään maailmassa, käytetään juurikin Nigari-tofua. Muita yleisiä tofun valmistukseen käytettyjä juoksutteita, esimerkiksi kalsiumkloridia tai kalsiumsulfaattia, käytettäessä voidaan tuottaa huomattavasti enemmän tofua, mutta näillä tavoin juoksutettu tofu sisältää vähemmän proteiinia ja enemmän vettä.

  Onko Jalotempe fermentoitu soijatuote? Entä Jalotofu? Jalotempe on ikivanhan indonesialaisen perinteen mukaan palkokasveista nimenomaan fermentoimalla valmistettu kiinteä kasviproteiinituote, jossa on mieto, pähkinäinen maku ja runsas purutuntuma. Tempen fermentoituessa sen sisältämät palkokasvit muuttuvat elimistössä paremmin sulaviksi.

  Jalotempe-tuotteet ovat pastöroituja, joten niitä voi syödä sellaisenaan. Suosittelemme kuitenkin tempen kypsentämistä kevyesti ennen käyttöä esimerkiksi paistamalla, friteerattuna, keittämällä tai höyrystämällä. Jalotofua ei varsinaisesti fermentoida, eli maitohappokäytetä.

  Pitkä liotus, riittävä keittäminen, sekä juoksetusprosessi kuitenkin fermentoinnin tapaan vaikuttavat siihen että tofun valmistuksessa siitä erkanee suurin osa soijapavun ruoansulatukselle haasteellisista ainesosista heran mukana. Tempen lisäksi muita fermentoituja soijatuotteita ovat mm. soijakastike, miso ja natto.

  Kuinka avattu Jalotofu- tai Jalotempepakkaus tulisi säilyttää. Voiko niitä pakastaa? Avatut Jalotofut ja Jalotempet olisi hyvä säilyttää siten, että ne eivät ole suoraan kosketuksissa ympäröivän ilman kanssa. Tämä onnistuu esimerkiksi tiiviissä muovipussissa, josta on puristettu ilma pois.

  Tofun voi säilyttää myös nesteen alla, kuten marinadissa tai vedessä. Jalotofun voi pakastaa, mutta sen koostumus muuttuu hieman. Jalotofussa oleva vesi jäätyy ja sulattaessa vesi valuu pois. Näin Jalotofusta tulee kuivempaa ja huokoisempaa. Joihinkin resepteihin tämä soveltuu erityisen hyvin, sillä kertaalleen pakastettuun ja sulatettuun Jalotofuun voi imeyttää nesteitä, kuten maukkaita kastikkeita.

  Jalotempen voi myös pakastaa, sen koostumus ei muutu. Mistä Jalotofua ja Jalotempeä voi ostaa? Jalotofua löytyy lähes kaikista marketeista ja luontaistuotekaupoista kautta maan. Päivittäistavarakaupassa Jalotofu löytyy useimmiten juustohyllystä tai sen läheisyydestä.

  1. Luontaistuotekaupassa kannattaa suunnata kylmätuotteiden hyllyn ääreen.
  2. Paras tapa löytää Jalotofu on kysyä sitä kaupan henkilökunnalta.
  3. Jalotempeä voi tällä hetkellä löytää kaupoista, ja joistain luontaistuotekaupoista.
  4. Jos omassa K-kaupassasi sitä ei vielä ole valikoimassa, suosittelemme esittämään tuotetoiveen myymälän henkilökunnalle tempen valikoimiin saamiseksi.

  Käytättekö geenimuunneltuja (GMO) soijapapuja tuotteidenne valmistuksessa? Ehdottomasti emme! Kaikissa soijapapuja sisältävissä tuotteissamme käytetään ainoastaan eurooppalaisia luomusoijapapuja. Luomuviljely kieltää geenimuuntelun jyrkästi, ja niin mekin.

  1. Virallinen valvonta on tarkkaan määriteltyä ja tiukkaa ja koko prosessi on mahdollisimman läpinäkyvä.
  2. Me Jalofoodsilla olemme alusta asti toimineet tiiviissä yhteistyössä käyttämiemme luomusoijapapujen viljelijöiden kanssa, joten tiedämme näiden alkuperän tarkasti.
  3. Lisäksi soijapapujen laatua tutkitaan jatkuvasti laboratoriokokeissa.

  Mitä on Jalotofu Kylmäsavussa käytetty luonnollinen savuaromi ja miksi tämä tuote ei ole luomua? Luonnollinen savuaromi on aito, luonnollinen aine. Se valmistetaan yleisesti tunnetun savustusprosessin mukaan luonnollisesti savustamalla. Savu otetaan talteen tiivisteen muodossa, jonka jälkeen se lisätään Jalotofu Kylmäsavuun.

  Uunissa tapahtuvan savustuksen sijaan tällä menetelmällä on useita etuja. Pidämme tärkeänä sitä, että sen avulla voimme varmistaa, että Jalotofu Kylmäsavu sisältää huomattavasti vähemmän perinteisessä uunisavustuksessa syntyviä haitallisia PAH-yhdisteitä. Tämän mahdollistaa perinteistä savustusta alhaisempi lämpötila ja mahdollisimman puhdas paloprosessi.

  Kaikki Jalotofu-tuotteet valmistetaan eurooppalaisista luomusoijapavuista. Pakkausten avaaminen on hankalaa. Voisitteko helpottaa sitä? Säilyvyyden varmistamiseksi – ilman säilöntäaineita – on pakkausten oltava ehdottoman kaasutiiviit. Niin sanotut Peel-Off kannet, jotka voidaan repäistä irti, eivät valitettavasti täytä tätä vaatimusta ja siksi emme voi käyttää niitä.

  Näppärä tapa avata pakkaus on leikata ensimmäinen viipale Jalotofua suoraan pakkauksen läpi siten, että leikkaa samalla pakkauksen halki. Koska pakkaus on voinut olla kosketuksissa monenlaiseen pintaan, kannattaa pakkaus hygieniasyistä esimerkiksi huuhdella juoksevalla vedellä tai puhdistaa muulla tavoin ensin.

  Onko tofun syöminen turvallista naisille ja miehille? Soijan terveellisyys on puhuttanut jo jonkin aikaa ja keskusteluun sen puolesta ja vastaan törmää edelleen – ja se voi olla hämmentävää. Tofulla on vuosisatoja, ellei tuhansia, pitkät perinteet, ja sillä on ollut ja on edelleenkin keskeinen asema esimerkiksi länsimaalaisestikin terveellisenä pidetyssä japanilaisessa ruokakulttuurissa.

  • Äytännössä tofulla on näissä kulttuureissa tehty jo useiden sukupolvien ajan kokemusperäistä tutkimusta, kun sitä on käytetty osana arkiruokailua.
  • Nykytutkimuksen* valossa olemme vähintään yhtä vahvasti sitä mieltä, että laadukkaan, perinteisesti valmistetun tofun syöminen on täysin turvallista.
  • Poikkeuksena tietenkin soija-allergikot.

  Soijan terveellisyyttä tarkastellessa huomio on perinteisesti kiinnitetty sen sisältämiin isoflavoneihin. Ne luokitellaan kasviestrogeeneiksi, jotka voivat joissain määrin sitoutua elimistön estrogeenireseptoreihin ja tietyissä olosuhteissa niiden voidaan havaita käyttäytyvän ihmiselimistön tuottaman estrogeenin tavoin.

  Tämä ominaisuus on herättänyt keskustelua soijan isoflavonien mahdollisista fysiologisista haittavaikutuksista miehille ja naisille. Suuri osa aiheesta tehdyistä tutkimuksista on toteutettu laboratoriossa (in vitro) tai esimerkiksi jyrsijäeläimillä, joiden ruoansulatuselimistö käsittelee isoflavoneja eri tavoin kuin ihmisen.

  Lisäksi eläintutkimuksissa on laajalti käytetty suuria määriä soijaa tai siitä eristettyjä isoflavoneja. Tuorein tutkimusnäyttö perustuu ihmisillä tehtyyn tutkimukseen (esim Messina, 2010 ja 2016) ja se tukee soijan turvallisuutta ja hyötyjä haittojen sijaan.

  Tofu on mainittu myös Suomen ravitsemussuosituksissa (2014) hyvänä kasvisproteiinilähteenä.Lähteitä:Suomeksi aiheesta elintarviketieteiden maisteri (ETM) ja laillistettu ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiaisen ylläpitämiltä,

  Kuinka paljon Jalotofua voi syödä? Jalotofun syömiselle ei ole olemassa rajoituksia. Voiko Jalotofua syödä sellaisenaan esimerkiksi leivän päällä? Kyllä voi. Soijapapu sisältää runsaasti hyödyllisiä ravinteita, mutta, kuten palkokasvit yleensäkin, se vaatii tiettyä käsittelyä, ennenkuin se on optimaalisessa muodossa.

  Perinteiset valmistusmenetelmät kuten fermentointi (esim. miso, tempeh ja natto) ja tofunvalmistusprosessi (liotus, jauhaminen, keittäminen, huonosti sulavien kuitujen poissuodattaminen sekä juoksettaminen) neutraloivat tai poistavat kokonaan soijapavun huonosti sulavat ja ravinteiden imeytymistä estävät ainesosat.

  Tuotanossamme on käytössä uusinta kotimaista teknologiaa, jolla kaikkia lämpötiloja ja prosessien vaiheita valvotaan vuorokauden ympäri. Näin pystymme varmistamaan muun muassa sen, että kaikki tuotteemme ovat taatusti käyneet läpi riittävän kuumennuksen ollakseen sellaisenaan syötäviä.

  Etenkin valmiiksi maustetut tuotteemme; kylmäsavu ja marinoitu Jalotofu soveltuvat makunsa puolesta sellaisenaan syömiseen hyvin, vaikka useimmat ihmiset pitävätkin enemmän kypsennettyjen tuotteiden mausta. Myös muita valmistamiamme Jalotofuja voi turvallisesti syödä kypsentämättä. Mitä on Jalotofu Kylmäsavun sisältämä luonnollinen savuaromi? EU:n elintarvikelainsäädännön mukaan aromit luokitellaan kolmeen luokkaan.

  Luonnollinen aromi tarkoittaa aina sitä, että kyseessä on aito, luonnollinen aine. Luonnollisen kaltainen tarkoittaa että aromi on molekyylirakenteeltaan samanlainen kuin luonnollinen, mutta on kuitenkin keinotekoinen ja viimeisenä on keinotekoinen aromi joka, nimensä mukaisesti, on täysin keinotekoisesti valmistettu.

  Luonnollinen savuaromi valmistetaan savustamalla samalla tavoin kuin normaalissa savustuksessakin, mutta sen sijaan että tuotteet laitetaan uuniin savustumaan, otetaan savu talteen tiivisteenä ja lisätään myöhemmin tuotteeseen. Tällä menetelmällä on monta etua. Meille tärkein etu on se, että käyttämämme savuaromi sisältää huomattavasti vähemmän haitallisia PAH-yhdisteitä, kuin mitä syntyy uunissa savustettaessa.

  Tämä johtuu siitä, että käyttämämme savutiiviste tuotetaan mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa ja mahdollisimman puhtaan paloprosessin avulla. Lisäksi tärkeä etu on se, että saadaan aikaiseksi tasaisempaa laatua, kun pystytään annostelemaan sama määrä savuaromia jokaiseen tuotteeseen.

  Mistä käyttämänne soijapavut tulevat, Suomessahan niitä ei kasva? Jalotofu-tuotteet valmistetaan ainoastaan eurooppalaisista luomusoijapavuista. Sinettinä tästä klassikkotuotteidemme pakkauksissa on Europe Soya -merkki, jonka painoarvo vastuullisuudessa on pelkkää raaka-aineen alkuperää laajempi. Jalotofu on maailman ensimmäinen Europe Soya -sertifioitu luomutofubrändi.

  Se edustaa näin ilmastoystävällisempää ja turvallisempaa kasviproteiinituotantoa ja toimii yhä vahvempana äänenä ympäristöystävällisemmän ruoan ja elämäntavan puolesta. : Usein kysyttyä
  Näytä koko vastaus

  Paljonko Tofussa on proteiinia?

  Kiinteä tofu (150 g): 26 g proteiinia.
  Näytä koko vastaus

  Mitä Maustamattomasta Tofusta?

  Tofuko muka tylsää ja mautonta? Höpsis! Rapea pinta ja runsaat maut lohtivat siitäkin herkkua! Mitä tänään ruoaksi? Tofu on monipuolinen raaka-aine ja hyvä lisä kasvissyöjän ja vegaanin ruokavalioon. Kokosimme parhaat tofureseptimme sekä takuuvarmat vinkit tofun käsittelyyn.2.3.2020 Kuvat: Otavamedia Soijasta valmistettu tofu on monipuolinen raaka-aine, joka taipuu moniin makumaailmoihin ja tuo ruokaisan proteiinilisän niin keittoihin, salaatteihin kuin wokkeihinkin.

  Usein luullaan, ettei tofu maistu miltään ja että se vaatii voimakkaat marinadit ollakseen syömäkelpoista. Oikein valmistettuna tofu on kuitenkin herkullista jo sellaisenaan, ilman sen kummempaa maustamistakin. Lue myös: Korvaa liha kasviproteiinilla Parhaan lopputuloksen saat, kun kuivaat tofun huolellisesti esimerkiksi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin ennen paistamista.

  Vaihtoehtoisesti voit myös kuutioida tofun ja paahtaa palat kuumalla pannulla ilman rasvaa, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää pannulle vasta sen jälkeen loraus öljyä ja paista tofuun rapean rapsakka pinta. Mausteet kannattaa lisätä usein vasta lopuksi.
  Näytä koko vastaus

  Voiko tofua syödä kylmänä?

  Kuinka kauan Tofu säilyy ? – Haluamme aina saada parhaan vastineen rahoillemme, varsinkin kun kyse on ruoasta. Jotta saat parhaan hyödyn ostamassasi tofusta, sinun on säilytettävä se oikein. Yleensä tofu kestää niin kauan kuin se avataan, edellyttäen että tarkistat viimeisen käyttöpäivän pakkauksesta.

  Kun tofu on avattu, se on nautittava 3–5 päivän kuluessa. Muuten tofu voi pilaantua. Lisäksi on tärkeää säilyttää jäljellä oleva tofu ilmatiiviissä astiassa sen ollessa upotettuna veteen. Tämän lisäksi tofua tulisi säilyttää mahdollisimman kylmässä. Toisaalta on tärkeää viitata pakkauksessa ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään.

  Tofu voi kestää pidempään kuin viimeinen käyttöpäivämäärä, jos sitä säilytetään pakastimessa.
  Näytä koko vastaus

  Miksi syödä tofua?

  Tofu tutuksi Katri Mäkinen, tekstiJukka-Pekka Moilanen, kuvat Hyviä Tofu Reseptejä Kiinteän tofun voi viipaloida tai murustella. Kuva: Moilanen Jukka-Pekka Monikäyttöisyydestään huolimatta tofu on monille kotikokeille tuntematon raaka-aine. Kasvissyöjien, laihduttajien ja proteiinitietoisten urheilijoiden keittiöiden ulkopuolella soijatuote tunnetaan edelleen huonosti.

  Tofua kannattaa kokeilla rohkeasti, sillä proteiinia, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä sisältävä maidoton tuote on terveellinen vaihtoehto kenen tahansa lautaselle. Tofu on yksi kasvikunnan parhaimmista proteiinilähteistä, se sisältää kaikki välttämättömät aminohapot ja vain niukasti rasvaa. Tofu taipuu monenlaisten ruokien raaka-aineeksi.

  Pehmeää, tuorejuustomaista tofua voi käyttää pirtelöihin, leivonnaisiin ja kuorrutuksiin. Kiinteällä tofulla voi korvata lihan. Tofua voi paloitella pieniksi kuutioiksi, siitä voi leikata suikaleita tai sen voi murentaa murusiksi, Aloittelevan tofukokin kannattaa suhtautua uuteen raaka-aineeseen kuin kananlihaan.

  Lihan tapaan myös kiinteä tofu kannattaa paistaa ja maustaa. Tofua voi syödä myös kypsentämättömänä, mutta sellaisenaan esimerkiksi maustamaton tofu ei maistu millekään, ja monilla onkin huonoja kokemuksia väärin kokatuista, kumimaisista tofuista. Oikein valmistettuna tofusta saa aikaan herkullisen aterian, joka maistuu myös lihansyöjille.

  Onnistumisen salaisuus on maustaminen. Tofu kaipaa kaverikseen tuhteja marinadeja ja reilusti mausteita. Esimerkiksi voimakkaat currymarinadit, pestot, inkivääri-, tomaatti- ja soijakastikkeet sekä makeat chilikastikkeet sopivat hyvin tofulle. Kaupan juustohyllystä löytyy myös valmiiksi maustettuja vaihtoehtoja: tarjolla on yrttimarinoitua ja kylmäsavustettua tofua.

  • Parhaimmillaan kiinteä tofu on silloin, kun se on paistettu pinnaltaan rapsakaksi.
  • Tällaiset tofupalat sopivat hyvin wokkeihin, salaatteihin ja vaikkapa fajitaksien täytteeksi.
  • Myös grillissä ja “nuotiomakkarana” marinoitu tofu toimii yllättävän hyvin.
  • Tofun käytössä vain mielikuvitus on rajana.
  • Leenan wokki 1 pkt marinoitua tofuan.20 kpl sokeriherneen palkojapuoli tölkkiä minimaisseja1 punainen pieni chili ilman siemeniä1 sipuli1 punainen paprika1 dl cashew-pähkinöitä1 tl currya1 tl paprikaa ja 1 rkl soijakastiketta Lisukkeeksi nuudeleita Pilko sipuli ja kuutioi tofu.

  Paista sipulia ja tofua wokkipannussa, kunnes tofu hiukan ruskistuu. Lisää viipaloitu chili ja paprika. Paista hetki ja lisää curry ja paprika. Lisää minimaissit, herneet ja pähkinät. Wokkaa sen verran, että vihannekset kuumenevat. Herneiden kuuluu jäädä rapeiksi.

  Lisää soijakastike ja anna hautua hetken. Tarkista maku. Tarjoile esimerkiksi riisinuudeleiden kanssa. Tofupallot tomaattikastikkeessa Taikina:1 pkt maustamatonta tai marinoitua tofua1/2 dl maissisuurustetta1 dl tuoretta persiljaa2 rkl soijakastiketta1 kananmuna1/2 sipulia2 murskattua valkosipulinkynttä1/2 tl mustapippurirouhetta1/2 tl oreganoa2 prk tomaattipyreetä (pienet säily-kepurkit)2 rkl oliiviöljyäKastike:1/2 dl oliiviöljyä1 sipuli3 valkosipulinkynttä1 tl yrttisuolaa2 tl sokeria1 prk tomaattimurskaa1 rkl kuivattua persiljaa2 rkl balsamiviinietikkaa1 tl kuivattua basilikaa1 tl oreganoaLisukkeeksi spagettia tai muuta pas-taa Murustele tofu esimerkiksi haarukalla ja lisää joukkoon kaikki taikina-ainekset.

  Pyörittele kostutetuin käsin tofuseoksesta pyöryköitä uunipellille. Paista 12-15 minuuttia 200 asteessa. Tee kastike. Pilko sipuli ja murskaa valkosipuli ja kuullota niitä öljyssä, lisää mausteet ja tomaattimurska. Anna hautua 10-15 minuuttia. Keitä pasta.

  Porkkanakakku 5 dl vehnäjauhoja2 dl sokeria1 1/2 dl auringonkukkaöljyä1 pkt pehmeää tofua1/2 rkl jauhettua kanelia1/2 rkl inkivääriä1/2 tl kardemummaa2 tl leivinjauhetta1/2 tl suolaa4 dl porkkanaraastetta1 dl pähkinärouhetta1/2 dl kookoshiutaleitamargariinia vuoan voiteluunkorppujauhoja vuoan jauhotukseen Kuorrutus:1 dl tomusokeria50 g margariinisulaa1/2 tl vaniljasokeria300 g maustamatonta tuorejuustoa Tee taikina.

  Sekoita kaikki kuivat ainekset. Lisää tofu ja porkkanaraaste ja lopuksi öljy. Sekoita. Taikinan tulee olla liisterimäistä ja löysää. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa 45-60 minuuttia. Kakku maustuu parhaiten, jos säilytät pohjaa jääkaapissa yön yli.

  Sekoita kaikki kuorrutusaineet hyvin keskenään ja sivele paistuneen ja jäähtyneen kakun päälle. Leikkaa kakkupaloiksi ja koristele esimerkiksi kukilla tai sitruunamelissalla. Tofupallojen ja porkkanakakun reseptit on sovellettu Marianne Kiskolan ja Sanna Miettusen Tofukeittokirjan ohjeista. Lisää tofureseptejä löytyy netistä www.soya.fi.

  : Tofu tutuksi
  Näytä koko vastaus

  Missä tofu on kaupassa?

  Muutama tärppi yksittäisten tuotteiden löytämiseen – Vaikka iso osa tuotteista onkin kaupassa suht loogisesti esillä, tulee tiettyjen tuotteiden sijainnista usein kysymyksiä sosiaalisen median ryhmissä. Tässä niistä yleisimpiä. Kasvimaidot ovat useimmiten kaupassa kahdessa eri paikassa.

  • Suurin osa niistä säilyy avaamattomina huoneenlämmössä, jolloin ne ovat samassa hyllyssä UHT-maitojen kanssa.
  • Ylmäsäilytystä vaativat kasvimaidot ovat kylmäosastolla useimmiten lehmänmaitojen kanssa samassa paikassa.
  • Tofu on usein joko erillisessä vegehyllyssä tai sitten juusto-osastolla.
  • Jos se on juustohyllyssä, se on usein sijoitettu ylähyllylle.

  Ei ole selvää, miksi tofut on päätetty sijoittaa juuri juusto-osastolle. Ne valmistetaan hyvin samalla tavalla kuin juusto, mutta niiden maussa ja rakenteessa ei ole mitään juustomaista. Tartex -kasvistahnatuubit voivat olla sijoitettuna salaatinkastikkeiden tai majoneesien luokse tai vegetuotteiden hyllyyn.

  1. Tartex säilyy avaamattomana huoneenlämmössä, joten se ei yleensä ole jääkaapissa.
  2. Tartex on usein ylähyllyllä, koska se myydään pystyasennossa.
  3. Naturlin Vegaaninen levite on suosittu täysin kasviperäinen vastine voille.
  4. Tästä huolimatta sitä ei aina löydä margariinien ja voipakkausten luota, vaan se on jossain muualla kylmässä.

  Jos kaupassa on vegetuotteille oma hylly, se saattaa olla siellä. Juureva -levitteet voivat myös olla vegetuotteiden hyllyssä. Ne voivat myös olla lähellä margariineja, vaikka ne eivät ihan margariinia olekaan. Hummukset ovat kylmäsäilytystavaraa, joten voit löytää ne läheltä kasviperäisiä tuorejuustoja ja muita levitteitä tai sitten jostain ihan muualta.

  Lidlin hummus on tosi tykätty tuote, ja myös sen sijaintia usein kysellään. Se sijaitsee todennäköisesti lähellä perunasalaatteja ja tapenadeja, mutta jos se ei löydy sieltä, kannattaa pyytää apua henkilökunnalta. Kuiva soijarouhe sijaitsee yleensä jauhojen, siementen ja kuivattujen papujen lähellä. Valmiiksi turvotettua ja maustettua soijarouhetta on myös saatavilla eri merkeiltä, ja ne ovat useimmiten pakasteita.

  Lidlissä vastaava tuote on kylmähyllyssä. Vegaaniset leikkeleet ovat vähän kaupasta riippuen joko koottu samaan paikkaan vegetuotteiden hyllyyn tai lihaleikkelehyllyn päätyyn. Joissain kaupoissa ne on voitu ripotella lihaleikkeleiden joukkoon sen mukaan, mitä eläinperäistä tuotetta ne muistuttavat.

  Joissakin kaupoissa voi olla käytössä sekoitus näistä kaikista tavoista eli suurin osa vegeleikkeleistä on yhdessä paikassa, mutta yksi tuote on eläinperäisten leikkeleiden seassa. Vegaaniset juustot, juustoraasteet ja tuorejuustot noudattavat vähän samaa linjaa kuin leikkeleetkin eli ne voivat olla kaikki samassa paikassa tai ne voivat olla ripoteltuna ympäri juusto-osastoa.

  Ravintohiivahiutaleet (kutsutaan myös nimellä oluthiivahiutaleet) sijaitsevat useimmiten luontaistuoteosastolla tai proteiinijauheiden ja muiden lisäravinteiden hyllyssä. Ne säilytetään huoneenlämmössä, joten niitä ei pitäisi löytää kylmähyllystä, mutta kaikki on toki mahdollista.
  Näytä koko vastaus

  Mistä tietää että tofu on pilalla?

  Mistä tunnistaa, onko vegetuote mennyt pilalle? – Jos tuotteen normaali ulkonäkö, tuoksu ja maku eivät ole itselle ennestään tuttuja, voi joskus olla hankala aistinvaraisesti arvioida, ovatko ne käyttökelpoisia vai eivät. Tässä vinkit muutamiin sellaisiin tuotteisiin, joista kysytään usein.

  Tofussa on hyvin mieto tuoksu. Jos tofu haisee tai maistuu pistävältä/happamalta tai jos sen pinta on limainen, on tofu pilalla. Tempessä on luonnostaan maanläheinen haju ja harmaita tai mustia pisteitä. Vihreät pisteet, vihreä tai karvainen home, murenevaisuus, limaisuus tai ammoniakin/alkoholin haju kertovat tempen olevan pilalla. Kasvimaito on mennyt pilalle, jos se haisee/maistuu happamalta tai jos se on selvästi paksuuntunut normaalista. Joissain soijamaidoissa on luonnostaan etäisen navettamainen haju, mutta ne ovat silti kunnossa. Jos kasvimaito menee rakeiseksi kahvissa, ei kasvimaito ole pilalla, vaan kyseessä on tuotteen ominaisuus. Kahviin ja muihin kuumiin juomiin hyvin soveltuvia kasvimaitoja on onneksi paljon saatavilla, ja niitä voi käyttää myös ruoanlaittoon. Osa kaurakermoista voi mennä hiutaleiseksi esimerkiksi keittoon lisättäessä ilman, että tuote on pilaantunut. Lue kaurakermoista ja parhaiten ruoanlaittoon sopivista tuotteista lisää täältä, Plantin kaurapohjainen Dreamy dessert -vispi on hyvin paksua ja kiinteää eli se ei ole pilalla. Siitä tulee ilmavampaa, kun se vaahdotetaan sähkövatkaimella. Keitetyt pavut säilyvät jääkaapissa joitakin päiviä. Ne ovat pilalla, jos ne tulevat limaisiksi tai ne haisevat happamalta. Jos pavut on ostettu valmiina tai jos olet itse pitänyt niitä vedessä jääkaapissa, voi veteen irrota pavuista proteiinia ja muita aineita, jotka tekevät vedestä paksua, ja tämä on ok.

  Näytä koko vastaus

  Voiko tofua laittaa uuniin?

  NOPEA UUNIPAAHDETTU JA -MARINOITU TOFU Uunipaahdettu tofu on rapeaa ja se kypsyy vähän kuin salaa sinun valmistellessa sen kylkeen muun aterian. Sen voi maustaa melkein miten haluaa. Meidän suosikkimme on glaseerattu, suolaisenmakea versio. Ota rapea uunimarinoitu tofu haltuun! Jalotofu Maustamaton (270g) luomu (tai Hempnut) valkosipulijauhetta tai 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

  Kuumenna uuni 225 asteeseen. Avaa maustamaton tofupaketti ja kuivaa talouspaperilla kevyesti painellen tofun pinta. Voit myös leikata tofun pituussuunnassa puoliksi ja kääriä tofupalat keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin ja antaa kuivua* painon alla hetken.

  *kuivaamalla tofun sen pinnasta saa helpommin rapeaa ja tofu ottaa paremmin makuja vastaan

  Sekoita kulhossa keskenään soija, öljy, savupaprika, curry ja valkosipulijauhe. Revi kuivattu tofu sopiviksi suupaloiksi* leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pirskota kevyesti oliiviöljyä tofujen päälle ja laita pelti uuniin noin 10-15* minuutiksi.

  *Revitty tofu imee paremmin makuja itseensä ja lopputulos on selkeästi rapeampi, kuin kuutioidusta versiosta valmistettava tofu. Revittyä tofua on myös helpompi käyttää eri ruokalajeissa, kuten tacojen ja tortillojen välissä, salaateissa tai eri kastikkeissa, ja se on näyttävämmän näköinen.

  Ota tofut pois uunista, kun niihin alkaa muodostua rapea pinta. Käännä samalla uunin grillivastus päälle. Sekoita kuuma tofu ja mausteliemi keskenään kulhossa. Laita tofut pellille ja takaisin uuniin sen keskitasolle, grillivastuksen alle. Grillaa tofuja 5-10 min*, kunnes ne ovat tarpeeksi rapeita.

  *Riippuen uunin tehosta. Seuraa tofujen kypsymistä.

  VINKKI: Tarjoile uunipaahdettu ja marinoitu tofu tuoreen salaatin kanssa, tacojen välissä tai tuunaa klassinen kanakastike tofulla vege-versioksi!

  : NOPEA UUNIPAAHDETTU JA -MARINOITU TOFU
  Näytä koko vastaus

  Saako Tofusta proteiinia?

  1. Soija ja tofu – Soija ja tofu ovat erinomaisia kasvikunnan proteiinin lähteitä.100 grammassa soijaa tai tofua on jopa 37 grammaa proteiinia. Lisäksi tofun ja soijan proteiini omaa korkean biologinen arvon ja ne sisältävät hyvin vähän kovia rasvoja. Soijasta valmistetaan myös paljon muita lihatuotteita korvaavia proteiinin lähteitä kuten tempeä ja soijahampurilaisia.
  Näytä koko vastaus

  Onko tofu prosessoitua ruokaa?

  Viime vuosina on puhuttu paljon “puhtaasta ruoasta”. Käsitteelle ei ole olemassa mitään virallista määritelmää, vaan eri ihmisille se tarkoittaa eri asioita. Joku mieltää sen prosessoimattomaksi ruoaksi, jollekin se tarkoittaa luomua tai lähellä tuotettua ruokaa.

  1. Ruoan prosessoinnilla voi olla negatiivinen kaiku, mutta se tarkoittaa kaikkea ruoan käsittelyä pilkkomisesta säilömiseen.
  2. Prosessointi ei tee ruoasta kelvotonta tai “epäpuhdasta”, vaan tekee useimmiten ruoasta turvallisempaa, helpommin syötävää ja parantaa ravintoaineiden hyväksikäytettävyyttä.
  3. Esimerkiksi kuivatut linssit, säilötyt palkokasvit, tofu, soijarouhe, pakasteherneet, Nyhtökaura ja Härkis ovat prosessoituja kasviproteiinivalmisteita, mutta suositeltavia ja terveellisiä vaihtoehtoja.

  Samoin kasvirasvamargariini on prosessoitu tuote, mutta silti terveellinen valinta. Voit lukea lisää margariineista Vegaanihaasteen sivuilta, Jotkut pitkälle prosessoidut tuotteet, ns. ultraprosessoidut elintarvikkeet voivat olla runsassuolaisia- tai sokerisia, rasvan laadultaan huonoja tai sisältää niukasti ravintoaineita.

  Esimerkkejä tällaisista tuotteista ovat esim. vegemakkarat ja kookosrasvapohjaiset vegejuustot. Niitäkään ei tarvitse kokonaan välttää, riittää että käyttö pysyy kohtuudessa. Lue lisää ruoan prosessoinnista Vegaanihaasteen sivuilta, Lisäaineita käytetään mm. parantamaan ruoan säilyvyyttä, rakennetta, väriä ja makua.

  Monet lisäaineet ovat peräisin luonnosta. Esimerkiksi C-vitamiinia eli askorbiinihappoa (E300) käytetään hapettumisenestoaineena ja A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia (E160a) väriaineena. Lisäaineiden turvallisuutta tutkitaan ja niiden käyttö on säädeltyä.

  1. Un syö suositusten mukaisesti, lisäaineiden saanti pysyy kohtuudessa.
  2. Lisäaineita oleellisempaa olisi usein tarkkailla pakkausselosteista suolan määrää, sillä FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta saa ravinnostaan liian paljon suolaa.
  3. Terveellisen syömisen tavoittelu voi mennä liiallisuuksiin ja siitä voi tulla pakkomielteenomaista, jolloin puhutaan ortoreksiasta.

  Ortoreksia on yksi syömishäiriön muoto, mutta toistaiseksi se ei ole virallinen syömishäiriödiagnoosi. Voit lukea lisää syömishäiriöistä seuraavasta kappaleesta
  Näytä koko vastaus

  Onko tofu hyvä proteiinin lähde?

  Tofu – Tofu on alun perin Kiinasta kotoisin oleva soijamaidosta juoksettamalla ja puristamalla valmistettu vegaaninen tuote. Kiinteää tofua voi käyttää erilaisiin kastikkeisiin ja wokkeihin. Ennen paistamista se kannattaa viipaloida pienemmiksi paloiksi sekä puristella ylimääräinen neste pois ja kuivata.
  Näytä koko vastaus

  Voiko paistettua tofua pakastaa?

  Tofua voi käyttää tosi monella eri tavalla – Tofua voi valmistaa ruoaksi todella monella erilaisella tavalla, ja riippuu tietysti henkilöstä, mikä tapa on paras. Osa kuivaa tofun, osa valuttaa siitä nestettä pois ja osa vain heittää suoraan pannulle paistumaan.

  1. Osa paistaa tofun suoraan marinadin kanssa tai öljyssä ja osa paistaa tofua ensin kuivalla pannulla hetken aikaa.
  2. Todella hyviä vinkkejä tofun käsittelemiseen ja valmistamiseen saat Viimeistä murua myöten -blogista.
  3. Jos tofu on kovin vesipitoista, sen voi valuttaa painon alla.
  4. Laita tofu keittöpyyhkeen sisään ja aseta sen päälle leikkuulauta, jonka päällä on paino.

  Aseta käärö kulhoon, jotta vesi ei valu pöydälle. Anna tofun valuttaa nestettä pyyhkeeseen vähintään kymmenen minuuttia tai pidempään. Mitä enemmän tofusta saa nestettä pois, sitä paremmin sen tilalle saa makua marinadista tai mausteista. Tofua voi myös pakastaa.

  • Pakastaminen muuttaa sen rakennetta, sillä pakastamisen jälkeen siitä voi helposti puristaa pois ylimääräistä nestettä.
  • Tämän jälkeen se imee makua itseensä hyvin.
  • Osa ihmisistä pakastaa tofun joka tapauksessa, koska tämä saa tofun rakenteen muuttumaan heille mieluisaksi.
  • Tofu usein joko suikaloidaan tai viipaloidaan ennen paistamista.

  Tofun voi myös repiä tai murentaa. Näin siihen on mahdollista saada erilaista paistopintaa.
  Näytä koko vastaus

  Voiko tofua grillata?

  ESIPOHDINNAT JA-VALMISTELUT: tofun grillaamisen a ja o – Suunnittele ensin ateriasi kokonaisuutena. Millaista makumaailmaa haet? Eksoottista, yrttistä, bbq-meininkiä, tulisuutta, suolaisenmakeaa? Mitä kauden vihanneksia grillaat tofun rinnalle? Ota esiin tai valmista haluamasi maustekastikkeet.

  Pilko kasvikset sopivan kokoisiksi paloiksi. Valmista mahdollinen salaatti tai muut ei-grillattavat lisukkeet etukäteen. Valitse grillaustapasi : parilalevy, grilliritilä, halsteri tai vaikkapa folion päällä. Näyttävät grillausraidat tofun pintaan saat parilalla tai grilliritilällä. Tofu on valmiiksi kypsää, eli sitä ei tarvitse enää kypsentää grillissä.

  Tärkeintä on saada siihen sopiva lämpö, pintaan toivottu rapeus, kylkeen sopiva makupari ja annokseen näyttävyyttä. Sen grillaaminen on nopeaa (useimmiten 10-15 min), joten mieti kaikkien grillattavien ainesosiesi grillausjärjestys*, jotta jokainen niistä pääsee grilliin niille optimaaliseksi ajaksi. Puolita tofu ja kuivaa* se hyvin, esimerkiksi puristelemalla sitä varovaisesti mutta jämäkästi kokonaisena palana keittiöpyyhkeen sisällä tai asettamalla se pyyhkeen tai talouspaperin sisässä hetkeksi painon alle. *Näin saat tofusta nestettä poistettua. Kuivaaminen on ratkaisevan tärkeä vaihe, jotta tofusta tulee grillissä ihanan rapeaa, Mieti, teetkö tofusta pihvejä vai vaikkapa vartaita, Vartaat ovat erityisen käteviä, sillä tikuissa tofut on helppo kääntää grillissä (katso tofuvartaiden tai kebakkojen ohjeet).

  Pihveinä tofu on näyttävimmillään ensin leveyssuunnassa kahtia leikattuna, jonka jälkeen palat kannattaa leikata kahden kolmion muotoon. Kun aloitat grillaamisen, voit ensin nopeasti paistaa kolmioihin kauniit grillausraidat. Vartaisiin tofu kannattaa leikata kahteen tai neljään osaan, riippuen siitä miten paksun ja leveän varraspalan haluat. Leikkaa tofuun ristikkäisviillot molemmin puolin. Pujota tofupalat varrastikkuihin ja grillaa ne mieluiten erillään kasviksista. Huom! jos käytät puisia grillitikkuja, laita ne ajoissa veteen likoamaan, jotta ne eivät mustu tai pala grillissä.

  Sipaise tofuihin öljyä sudilla ennen grillausta. Tofu kaipaa aina grillissä hyvän voiteluöljyn, jottei se pala kiinni ja jotta lopputuloksena on toivottu rapea pinta. Joskus öljyä saattaa tarvita lisää grillaamisen puolivälissä.
  Näytä koko vastaus

  Mitä Maustamattomasta Tofusta?

  Tofuko muka tylsää ja mautonta? Höpsis! Rapea pinta ja runsaat maut lohtivat siitäkin herkkua! Mitä tänään ruoaksi? Tofu on monipuolinen raaka-aine ja hyvä lisä kasvissyöjän ja vegaanin ruokavalioon. Kokosimme parhaat tofureseptimme sekä takuuvarmat vinkit tofun käsittelyyn.2.3.2020 Kuvat: Otavamedia Soijasta valmistettu tofu on monipuolinen raaka-aine, joka taipuu moniin makumaailmoihin ja tuo ruokaisan proteiinilisän niin keittoihin, salaatteihin kuin wokkeihinkin.

  • Usein luullaan, ettei tofu maistu miltään ja että se vaatii voimakkaat marinadit ollakseen syömäkelpoista.
  • Oikein valmistettuna tofu on kuitenkin herkullista jo sellaisenaan, ilman sen kummempaa maustamistakin.
  • Lue myös: Korvaa liha kasviproteiinilla Parhaan lopputuloksen saat, kun kuivaat tofun huolellisesti esimerkiksi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin ennen paistamista.

  Vaihtoehtoisesti voit myös kuutioida tofun ja paahtaa palat kuumalla pannulla ilman rasvaa, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää pannulle vasta sen jälkeen loraus öljyä ja paista tofuun rapean rapsakka pinta. Mausteet kannattaa lisätä usein vasta lopuksi.
  Näytä koko vastaus

  Voiko tofua syödä raakana?

  Usein kysyttyä Ylläpidämme vastaustietokantaa asiakkailtamme tulleiden oikeiden kysymysten perusteella. On siis todennäköistä, että vastaus kysymykseesi löytyy jo täältä. Jos ei löydy, kysy meiltä ja vastaamme mielellämme! Voiko Jalotempeä syödä sellaisenaan vai pitääkö se kypsentää? Tempeä ei tarvitse kypsentää tai edes kuumentaa.

  • Se on täysin turvallista sellaisenaan syötäväksi, mutta tempen maku on ehdottomasti parhaimmillaan paistettuna ja samassa yhteydessä maustettuna.
  • Esimerkiksi laadukas soijakastike maustaa tempen loistavasti.
  • Aada sitä paistettujen, vielä kuumien tempepalojen päälle ja anna marinoitua hetki.
  • Löydät täältä kaikki sivustomme koostettuna ja vinkit,

  Onko Jalotofu gluteeniton? Kyllä! Maustamattomat Jalotofut ovat luontaisesti gluteenittomia, mutta myös valmiiksi marinoidut tuotteet (Jalotofu Marinoitu ja Jalotofu Kylmäsavu) ovat sertifioidusti gluteenittomia. Näiden pakkauksissa on hyväksymä gluteenittoman tuotteen merkki.

  Marinoiduissa tuotteissa käytetään japanilaista Shoyu-soijakastiketta, joka sisältää vehnää, mutta on analyysien ja lainsäädännön kriteerein gluteeniton, Gluteenianalyysi on otettu omavalvontaohjelmaamme kesällä 2018 ja gluteenimäärät analysoidaan akkreditoidulla menetelmällä Metropolilabissa Helsingissä.

  Omavalvonnassa seuraamme soijakastikkeen gluteenipitoisuutta eräkohtaisesti laboratoriotestein ja soijakastiketta sisältävien Jalotofu-tuotteiden gluteenipitoisuuksia analysoidaan neljä kertaa vuodessa satunnaisotoksella. Näiden laboratorioanalyysien perusteella Jalotofu-tuotteet ovat sisältäneet jokaisessa omavalvonnassa alle 5 mg/kg.

  1. Lainsäädännön mukaan gluteenimäärän tulee alittaa 20 mg/kg.
  2. Oska gluteenipitoisuuden seuranta on otettu osaksi omavalvontaa ja määrät ovat alittaneet raja-arvot sekä (Kiwa Inspecta) on hyväksytysti suoritettu ja voimassa, Jalotofu Marinoitu ja Jalotofu Kylmäsavu -tuotteissa on virallinen Gluteeniton-merkki 1.9.2020 alkaen.

  Jalotempe Soijapapu pakkauksessa on maininta “saattaa sisältää pieniä määriä”. Mitä tämä merkintä tarkoittaa? Allergeenit ilmoitetaan tuotepakkauksessa niiden määrästä riippumatta. Tällaisia allergeeneja ovat esimerkiksi lupiini, vehnä tai ohra. Esimerkiksi maininta “saattaa sisältää pieniä määriä lupiinia, vehnää ja ohraa” tarkoittaa, ettei tuotteen resepti sisällä kyseisiä raaka-aineita, mutta tuotteeseen voi niitä päätyä pieniä määriä samalla papujen kuorintalinjastolla käsitellyistä raaka-aineista.

  1. Valmistetaan eurooppalaisista luomusoijapavuista, jotka ovat luonnostaan gluteenittomia.
  2. Miten niin luonnollinen kasviproteiini? Eikö tofu ole pitkälle prosessoitu valmistuote? Suomessa valmistetun Jalotofun perusraaka-aineet ovat eurooppalaiset luomusoijapavut, Tammisaaren puhdas vesi ja juoksute (Nigari*).

  Itse tofun valmistus tapahtuu vuosituhansia vanhalla, perinteisellä menetelmällä, jonka juuret kantavat vuosituhansien taakse Kiinaan sekä Japaniin. Tämän perinteen mukaan tofumme valmistetaan yksinkertaisella menetelmällä, jossa luomusoijapavut ensin liotetaan, hienonnetaan myllyssä, keitetään, erotetaan huonosti sulavat kuidut siivilöimällä, juoksetetaan nigarilla ja lopuksi puristetaan tofuksi.

  Tofu on siis hyvin luonnollinen, perinteinen kasviproteiini, joka on jo pitkään ollut keskeinen osa itä- ja etelä-aasialaista keittiötä. Se on erityisen yleinen japanilaisissa kodeissa ja ravintoloissa. *Nigari on täysin luonnollinen ainesosa ja sillä on pitkät perinteet Japanissa. Se on vuorisuolasta uutettua magnesiumkloridia.

  Miksi Jalotofu on muka parempaa tofua? Jalotofu on maailman ensimmäinen Europe Soya -sertifioitu luomutofubrändi. Se edustaa näin ilmastoystävällisempää ja turvallisempaa kasviproteiinituotantoa ja toimii yhä vahvempana äänenä ympäristöystävällisemmän ruoan ja elämäntavan puolesta.

  Aikki Jalotofut valmistetaan vuosisatoja vanhan, perinteisen reseptin mukaan. Juoksutteena valmistuksessa käytämme niinikään perinteiseen tapaan Japanissa Nigari-nimellä tunnettua kitkerää, vuorisuolasta tiivistettyä suolaa, joka on luonnollisesti uutettua magnesiumkloridia. Nigari on täysin luonnollinen ainesosa ja sen käytön ansiosta suurin mahdollinen määrä heranestettä ja sen mukana suurin osa ruoansulatukselle haasteellisia ainesosia erkanee ja poistuu tofun valmistuksessa.

  Lopputuloksena on tofu, jonka proteiinipitoisuus on mahdollisimman korkea. Okinawan saarella Japanissa, jossa ihmiset elävät pisimpään maailmassa, käytetään juurikin Nigari-tofua. Muita yleisiä tofun valmistukseen käytettyjä juoksutteita, esimerkiksi kalsiumkloridia tai kalsiumsulfaattia, käytettäessä voidaan tuottaa huomattavasti enemmän tofua, mutta näillä tavoin juoksutettu tofu sisältää vähemmän proteiinia ja enemmän vettä.

  Onko Jalotempe fermentoitu soijatuote? Entä Jalotofu? Jalotempe on ikivanhan indonesialaisen perinteen mukaan palkokasveista nimenomaan fermentoimalla valmistettu kiinteä kasviproteiinituote, jossa on mieto, pähkinäinen maku ja runsas purutuntuma. Tempen fermentoituessa sen sisältämät palkokasvit muuttuvat elimistössä paremmin sulaviksi.

  Jalotempe-tuotteet ovat pastöroituja, joten niitä voi syödä sellaisenaan. Suosittelemme kuitenkin tempen kypsentämistä kevyesti ennen käyttöä esimerkiksi paistamalla, friteerattuna, keittämällä tai höyrystämällä. Jalotofua ei varsinaisesti fermentoida, eli maitohappokäytetä.

  Pitkä liotus, riittävä keittäminen, sekä juoksetusprosessi kuitenkin fermentoinnin tapaan vaikuttavat siihen että tofun valmistuksessa siitä erkanee suurin osa soijapavun ruoansulatukselle haasteellisista ainesosista heran mukana. Tempen lisäksi muita fermentoituja soijatuotteita ovat mm. soijakastike, miso ja natto.

  Kuinka avattu Jalotofu- tai Jalotempepakkaus tulisi säilyttää. Voiko niitä pakastaa? Avatut Jalotofut ja Jalotempet olisi hyvä säilyttää siten, että ne eivät ole suoraan kosketuksissa ympäröivän ilman kanssa. Tämä onnistuu esimerkiksi tiiviissä muovipussissa, josta on puristettu ilma pois.

  • Tofun voi säilyttää myös nesteen alla, kuten marinadissa tai vedessä.
  • Jalotofun voi pakastaa, mutta sen koostumus muuttuu hieman.
  • Jalotofussa oleva vesi jäätyy ja sulattaessa vesi valuu pois.
  • Näin Jalotofusta tulee kuivempaa ja huokoisempaa.
  • Joihinkin resepteihin tämä soveltuu erityisen hyvin, sillä kertaalleen pakastettuun ja sulatettuun Jalotofuun voi imeyttää nesteitä, kuten maukkaita kastikkeita.

  Jalotempen voi myös pakastaa, sen koostumus ei muutu. Mistä Jalotofua ja Jalotempeä voi ostaa? Jalotofua löytyy lähes kaikista marketeista ja luontaistuotekaupoista kautta maan. Päivittäistavarakaupassa Jalotofu löytyy useimmiten juustohyllystä tai sen läheisyydestä.

  • Luontaistuotekaupassa kannattaa suunnata kylmätuotteiden hyllyn ääreen.
  • Paras tapa löytää Jalotofu on kysyä sitä kaupan henkilökunnalta.
  • Jalotempeä voi tällä hetkellä löytää kaupoista, ja joistain luontaistuotekaupoista.
  • Jos omassa K-kaupassasi sitä ei vielä ole valikoimassa, suosittelemme esittämään tuotetoiveen myymälän henkilökunnalle tempen valikoimiin saamiseksi.

  Käytättekö geenimuunneltuja (GMO) soijapapuja tuotteidenne valmistuksessa? Ehdottomasti emme! Kaikissa soijapapuja sisältävissä tuotteissamme käytetään ainoastaan eurooppalaisia luomusoijapapuja. Luomuviljely kieltää geenimuuntelun jyrkästi, ja niin mekin.

  1. Virallinen valvonta on tarkkaan määriteltyä ja tiukkaa ja koko prosessi on mahdollisimman läpinäkyvä.
  2. Me Jalofoodsilla olemme alusta asti toimineet tiiviissä yhteistyössä käyttämiemme luomusoijapapujen viljelijöiden kanssa, joten tiedämme näiden alkuperän tarkasti.
  3. Lisäksi soijapapujen laatua tutkitaan jatkuvasti laboratoriokokeissa.

  Mitä on Jalotofu Kylmäsavussa käytetty luonnollinen savuaromi ja miksi tämä tuote ei ole luomua? Luonnollinen savuaromi on aito, luonnollinen aine. Se valmistetaan yleisesti tunnetun savustusprosessin mukaan luonnollisesti savustamalla. Savu otetaan talteen tiivisteen muodossa, jonka jälkeen se lisätään Jalotofu Kylmäsavuun.

  Uunissa tapahtuvan savustuksen sijaan tällä menetelmällä on useita etuja. Pidämme tärkeänä sitä, että sen avulla voimme varmistaa, että Jalotofu Kylmäsavu sisältää huomattavasti vähemmän perinteisessä uunisavustuksessa syntyviä haitallisia PAH-yhdisteitä. Tämän mahdollistaa perinteistä savustusta alhaisempi lämpötila ja mahdollisimman puhdas paloprosessi.

  Kaikki Jalotofu-tuotteet valmistetaan eurooppalaisista luomusoijapavuista. Pakkausten avaaminen on hankalaa. Voisitteko helpottaa sitä? Säilyvyyden varmistamiseksi – ilman säilöntäaineita – on pakkausten oltava ehdottoman kaasutiiviit. Niin sanotut Peel-Off kannet, jotka voidaan repäistä irti, eivät valitettavasti täytä tätä vaatimusta ja siksi emme voi käyttää niitä.

  Näppärä tapa avata pakkaus on leikata ensimmäinen viipale Jalotofua suoraan pakkauksen läpi siten, että leikkaa samalla pakkauksen halki. Koska pakkaus on voinut olla kosketuksissa monenlaiseen pintaan, kannattaa pakkaus hygieniasyistä esimerkiksi huuhdella juoksevalla vedellä tai puhdistaa muulla tavoin ensin.

  Onko tofun syöminen turvallista naisille ja miehille? Soijan terveellisyys on puhuttanut jo jonkin aikaa ja keskusteluun sen puolesta ja vastaan törmää edelleen – ja se voi olla hämmentävää. Tofulla on vuosisatoja, ellei tuhansia, pitkät perinteet, ja sillä on ollut ja on edelleenkin keskeinen asema esimerkiksi länsimaalaisestikin terveellisenä pidetyssä japanilaisessa ruokakulttuurissa.

  Käytännössä tofulla on näissä kulttuureissa tehty jo useiden sukupolvien ajan kokemusperäistä tutkimusta, kun sitä on käytetty osana arkiruokailua. Nykytutkimuksen* valossa olemme vähintään yhtä vahvasti sitä mieltä, että laadukkaan, perinteisesti valmistetun tofun syöminen on täysin turvallista. Poikkeuksena tietenkin soija-allergikot.

  Soijan terveellisyyttä tarkastellessa huomio on perinteisesti kiinnitetty sen sisältämiin isoflavoneihin. Ne luokitellaan kasviestrogeeneiksi, jotka voivat joissain määrin sitoutua elimistön estrogeenireseptoreihin ja tietyissä olosuhteissa niiden voidaan havaita käyttäytyvän ihmiselimistön tuottaman estrogeenin tavoin.

  • Tämä ominaisuus on herättänyt keskustelua soijan isoflavonien mahdollisista fysiologisista haittavaikutuksista miehille ja naisille.
  • Suuri osa aiheesta tehdyistä tutkimuksista on toteutettu laboratoriossa (in vitro) tai esimerkiksi jyrsijäeläimillä, joiden ruoansulatuselimistö käsittelee isoflavoneja eri tavoin kuin ihmisen.

  Lisäksi eläintutkimuksissa on laajalti käytetty suuria määriä soijaa tai siitä eristettyjä isoflavoneja. Tuorein tutkimusnäyttö perustuu ihmisillä tehtyyn tutkimukseen (esim Messina, 2010 ja 2016) ja se tukee soijan turvallisuutta ja hyötyjä haittojen sijaan.

  Tofu on mainittu myös Suomen ravitsemussuosituksissa (2014) hyvänä kasvisproteiinilähteenä.Lähteitä:Suomeksi aiheesta elintarviketieteiden maisteri (ETM) ja laillistettu ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiaisen ylläpitämiltä,

  Kuinka paljon Jalotofua voi syödä? Jalotofun syömiselle ei ole olemassa rajoituksia. Voiko Jalotofua syödä sellaisenaan esimerkiksi leivän päällä? Kyllä voi. Soijapapu sisältää runsaasti hyödyllisiä ravinteita, mutta, kuten palkokasvit yleensäkin, se vaatii tiettyä käsittelyä, ennenkuin se on optimaalisessa muodossa.

  • Perinteiset valmistusmenetelmät kuten fermentointi (esim.
  • Miso, tempeh ja natto) ja tofunvalmistusprosessi (liotus, jauhaminen, keittäminen, huonosti sulavien kuitujen poissuodattaminen sekä juoksettaminen) neutraloivat tai poistavat kokonaan soijapavun huonosti sulavat ja ravinteiden imeytymistä estävät ainesosat.

  Tuotanossamme on käytössä uusinta kotimaista teknologiaa, jolla kaikkia lämpötiloja ja prosessien vaiheita valvotaan vuorokauden ympäri. Näin pystymme varmistamaan muun muassa sen, että kaikki tuotteemme ovat taatusti käyneet läpi riittävän kuumennuksen ollakseen sellaisenaan syötäviä.

  • Etenkin valmiiksi maustetut tuotteemme; kylmäsavu ja marinoitu Jalotofu soveltuvat makunsa puolesta sellaisenaan syömiseen hyvin, vaikka useimmat ihmiset pitävätkin enemmän kypsennettyjen tuotteiden mausta.
  • Myös muita valmistamiamme Jalotofuja voi turvallisesti syödä kypsentämättä.
  • Mitä on Jalotofu Kylmäsavun sisältämä luonnollinen savuaromi? EU:n elintarvikelainsäädännön mukaan aromit luokitellaan kolmeen luokkaan.

  Luonnollinen aromi tarkoittaa aina sitä, että kyseessä on aito, luonnollinen aine. Luonnollisen kaltainen tarkoittaa että aromi on molekyylirakenteeltaan samanlainen kuin luonnollinen, mutta on kuitenkin keinotekoinen ja viimeisenä on keinotekoinen aromi joka, nimensä mukaisesti, on täysin keinotekoisesti valmistettu.

  • Luonnollinen savuaromi valmistetaan savustamalla samalla tavoin kuin normaalissa savustuksessakin, mutta sen sijaan että tuotteet laitetaan uuniin savustumaan, otetaan savu talteen tiivisteenä ja lisätään myöhemmin tuotteeseen.
  • Tällä menetelmällä on monta etua.
  • Meille tärkein etu on se, että käyttämämme savuaromi sisältää huomattavasti vähemmän haitallisia PAH-yhdisteitä, kuin mitä syntyy uunissa savustettaessa.

  Tämä johtuu siitä, että käyttämämme savutiiviste tuotetaan mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa ja mahdollisimman puhtaan paloprosessin avulla. Lisäksi tärkeä etu on se, että saadaan aikaiseksi tasaisempaa laatua, kun pystytään annostelemaan sama määrä savuaromia jokaiseen tuotteeseen.

  Mistä käyttämänne soijapavut tulevat, Suomessahan niitä ei kasva? Jalotofu-tuotteet valmistetaan ainoastaan eurooppalaisista luomusoijapavuista. Sinettinä tästä klassikkotuotteidemme pakkauksissa on Europe Soya -merkki, jonka painoarvo vastuullisuudessa on pelkkää raaka-aineen alkuperää laajempi. Jalotofu on maailman ensimmäinen Europe Soya -sertifioitu luomutofubrändi.

  Se edustaa näin ilmastoystävällisempää ja turvallisempaa kasviproteiinituotantoa ja toimii yhä vahvempana äänenä ympäristöystävällisemmän ruoan ja elämäntavan puolesta. : Usein kysyttyä
  Näytä koko vastaus

  Mitä tehdä Marinoidusta Tofusta?

  Miksi kuiva pannu? Koska kuuma, kuiva paistaminen poistaa tofusta lisää nestettä, tekee sen pinnasta rapean ja makujen suhteen mielettömän vastaanottavaisen. Tämä vaihe on taattu tie onnistua. – Step 4: mausta tai marinoi tofu Olet valinnan edessä, mutta molemmilla onnistumisen todennäköisyys on korkea.
  Näytä koko vastaus

  Voiko tofua laittaa uuniin?

  NOPEA UUNIPAAHDETTU JA -MARINOITU TOFU Uunipaahdettu tofu on rapeaa ja se kypsyy vähän kuin salaa sinun valmistellessa sen kylkeen muun aterian. Sen voi maustaa melkein miten haluaa. Meidän suosikkimme on glaseerattu, suolaisenmakea versio. Ota rapea uunimarinoitu tofu haltuun! Jalotofu Maustamaton (270g) luomu (tai Hempnut) valkosipulijauhetta tai 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

  Kuumenna uuni 225 asteeseen. Avaa maustamaton tofupaketti ja kuivaa talouspaperilla kevyesti painellen tofun pinta. Voit myös leikata tofun pituussuunnassa puoliksi ja kääriä tofupalat keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin ja antaa kuivua* painon alla hetken.

  *kuivaamalla tofun sen pinnasta saa helpommin rapeaa ja tofu ottaa paremmin makuja vastaan

  Sekoita kulhossa keskenään soija, öljy, savupaprika, curry ja valkosipulijauhe. Revi kuivattu tofu sopiviksi suupaloiksi* leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pirskota kevyesti oliiviöljyä tofujen päälle ja laita pelti uuniin noin 10-15* minuutiksi.

  *Revitty tofu imee paremmin makuja itseensä ja lopputulos on selkeästi rapeampi, kuin kuutioidusta versiosta valmistettava tofu. Revittyä tofua on myös helpompi käyttää eri ruokalajeissa, kuten tacojen ja tortillojen välissä, salaateissa tai eri kastikkeissa, ja se on näyttävämmän näköinen.

  Ota tofut pois uunista, kun niihin alkaa muodostua rapea pinta. Käännä samalla uunin grillivastus päälle. Sekoita kuuma tofu ja mausteliemi keskenään kulhossa. Laita tofut pellille ja takaisin uuniin sen keskitasolle, grillivastuksen alle. Grillaa tofuja 5-10 min*, kunnes ne ovat tarpeeksi rapeita.

  *Riippuen uunin tehosta. Seuraa tofujen kypsymistä.

  VINKKI: Tarjoile uunipaahdettu ja marinoitu tofu tuoreen salaatin kanssa, tacojen välissä tai tuunaa klassinen kanakastike tofulla vege-versioksi!

  : NOPEA UUNIPAAHDETTU JA -MARINOITU TOFU
  Näytä koko vastaus