Ilmakuivattu Kinkku Pasta Resepti?

Ilmakuivattu Kinkku Pasta Resepti

Mitä voi tehdä Ilmakuivatusta kinkusta?

Ilmakuivattua kinkkua voi nauttia myös raakana – Ilmakuivattu kinkku eroaa hyvin paljon pekonista ja pancettasta. Tätä sianjalasta valmistettua kinkkua kutsutaan eri nimillä eri alueilla. Jamón serrano, eli vuoristokinkku on espanjalainen tuote, jota ilmakuivataan yhdestä neljään vuoteen.

Prosciutto crudo on Italiasta kotoisin oleva, raakana kuivasuolattu ilmakuivattu kinkku, kun taas schwarzwälderin kinkku on saksalainen versio tästä herkusta. Yhteistä näille kaikille tuotteilla on se, että ilmakuivattua kinkkua ei tarvitse kypsentää, vaan sitä voi nauttia myös raakana pitkään kestäneen suolauksen ansiosta.

Yleensä ilmakuivattua kinkkua nautitankin sellaisenaan vaikkapa tapaksissa tai salaateissa, mutta se sopii hyvin myös lämpimien ruokien, pizzan raaka-aineeksi. : Pekoni, pancetta ja ilmakuivattu kinkku – tiedätkö, mitä eroa näillä suosituilla herkuilla oikein on?
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä Parmankinkusta?

Yleinen virhe parmankinkun kanssa pilaa pizzan – “On sääli heittää maku ja koostumus hukkaan” Italialainen parmankinkku on yksi suosituimmista pizzantäytteistä myös Suomessa. Pizzaa tehdessä kannattaa kuitenkin muistaa yksin tärkeä sääntö. – Parmankinkku sopii erinomaisesti pizzan päälle, mutta se lisätään pizzaan vasta paistamisen jälkeen.

  1. Parmankinkku on kerran kuivattua lihaa, ja jos kuivattua lihaa kypsentää, siitä tulee liian kuivaa ja suolaista, toteaa Paolo Tanara, parmankinkkuja valmistavan Tanara Giancarlon omistaja.
  2. Ypsennetyn parmankinkun maku muuttuu pekonimaiseksi, joten jos ostat laadukasta ilmakuivattua kinkkua, on sääli heittää sen maku ja koostumus hukkaan.

Italiassa parmankinkkua nautitaan paitsi pizzassa, myös erityisesti osana antipastopöytää oliivien, juustojen ja muiden leikkeleiden kanssa. – Parmankinkku on aina parhaimmillaan sellaisenaan. Se sopii leivän päälle, salaatteihin ja maultaan mietojen juustojen, esimerkiksi mozzarellan ja ricotan kanssa.

  • Toisaalta vahvoista mauista pitävien kannattaa yhdistää parmankinkku parmesanjuustoon, Tanara vinkkaa ja muistuttaa, ettei rasvaosia pidä poistaa parmankinkkusiivusta, sillä ne antavat lihalle herkullista makua.
  • Parmankinkkujen valmistuksessa noudatetaan tiukkoja määräyksiä.
  • Mikä tahansa Italiasta tuleva ilmakuivattu kinkku ei siis ole parmankinkkua.

Valmis parmankinkku sisältää vain possunlihaa ja suolaa, säilöntäaineita tuotteessa ei saa käyttää. – Parmankinkun ainesosalista on yksi lyhyimmistä, mitä kaupasta löytyvistä elintarvikkeista voi löytää, Tanara toteaa. Tanara Giancarlon tuottamista parmankinkuista 70 prosenttia myydään Italiassa.

Loput kolmekymmentä prosenttia menevät vientiin, erityisesti Yhdysvaltoihin ja Aasiaan, mutta myös Suomeen ja esimerkiksi Norjaan ja Britanniaan. – Saksassa ja Ranskassa kilpailu on kovaa espanjalaisten kinkkujen kanssa, Tanara kertoo. Miten parmankinkku sitten eroaa espanjalaisesta ilmakuivatusta kinkusta? – Maku on täysin erilainen, koska lihat ovat täysin erilaisia.

Italialainen possu kasvaa erilaisissa olosuhteissa kuin espanjalainen. Näiden kahden tuotteen vertaaminen on kuin vertaisi vanhaa viinipulloa tuoreeseen viiniin. Maku voi olla molemmissa hyvä, mutta keskenään täysin erilainen. Parmankinkun maku ei ole kovin aggressiivinen.

  • Italialaisia elintarvikkeita Hakaniemen kauppahallissa myyvä Jaani Roininen sanoo parmankinkun olevan Roiniset-liikkeen myydyin kinkku.
  • Vielä viitisen vuotta sitten parmankinkku oli nuorempien juttu, mutta nyt sen ovat löytäneet kaikki.
  • Ihmiset matkustelevat nykyisin eri tavalla kuin ennen, ja ruoalta halutaan laatua.

Siinä missä ennen ihmiset halusivat ostaa aina kotimaista, nyt tärkeintä on laatu ja perinteiden kunnioittaminen, Roininen toteaa. : Yleinen virhe parmankinkun kanssa pilaa pizzan – “On sääli heittää maku ja koostumus hukkaan”
Näytä koko vastaus

Pitääkö ilmakuivattu kinkku paistaa?

Parmankinkku vai serranokinkku – tiedätkö näiden eron? Parmankinkku, prosciutto ja serranokinkku ovat kaikki ilmakuivattuja kinkkuja, jotka on valmistettu kuivaamalla ja suolaamalla liha. Eri nimet viittaavat kinkkujen alkuperään ja valmistustapoihin.

Prosciutto on italialainen ilmakuivattu kinkku. Siitä on olemassa erilaisia versioita, joista tunnetuin on parmankinkku. Parmankinkkua saa valmistaa vain Parman kaupungin läheisyydessä hyvin pienellä alueella ja kinkun valmistuksessa on omat säädöksensä. Serranokinkku eli vuoristokinkku on puolestaan espanjalaista ilmakuivattua kinkkua, jolla on omat valmistusmetodinsa.

Nimikettä ei siis saa käyttää mistä tahansa Espanjassa valmistetusta ilmakuivatusta kinkusta. Myös toisella tunnetulla espanjalaiskinkulla, jamón ibéricolla on omat kriteerinsä. Se valmistetaan vapaana laiduntavasta iberiansiasta, jonka ruokavaliota säädellään tarkasti.

  1. Ilmakuivattuja kinkkuja ei tarvitse kypsentää, vaan ne voi syödä sellaisenaan.
  2. Ilmakuivatut kinkut sopivat tarjottavaksi esimerkiksi hedelmien kanssa tapastyylisesti tai pizzan päällä, johon ne kannattaa lisätä vasta paistamisen jälkeen, jotta lopputulos ei ole kuiva.
  3. Juttu on julkaistu alun perin 14.5.2022,

: Parmankinkku vai serranokinkku – tiedätkö näiden eron?
Näytä koko vastaus

Voiko ilmakuivattua kinkkua syödä raakana?

Raaka liha, kestomakkarat ja ilmakuivattu kinkku – Raaka liha on aina riskiruokaa, koska siinä voi muhia monenlaisia, vakaviakin infektioita aiheuttavia ruokamyrkytysbakteereita. Kokoliharuoat on kypsennettävä täysin kypsäksi eikä raa’an ja kypsän lihan käsittelyssä saa käyttää samoja välineitä.
Näytä koko vastaus

Mikä sopii Ilmakuivatun kinkun kanssa?

Alkupalojen kuningas: cantaloupea ja ilmakuivattua kinkkua Tämä suolaisen kinkun ja makean melonin yhdistelmä on voittamaton. Ja mikä parasta, sen kokoon kyhääminen vie vain muutaman hassun minuutin. Jos näin vähällä vaivalla saa makunystyrät laulamaan hallelujaa, olen myyty.

Yksinkertainen on useimmiten parasta! Ilmakuivatun kinkun kanssa sopii parhaiten cantaloupe, mutta voit käyttää myös muita meloneita. Meloni kannattaa leikata pitkittäissuunnassa, jotta saat kauniita lohkoja. Jos leikkaat vahingossa poikittain, lohkoista tulee keskeltä kapeita ja päistä paksuja. Tarvitset: 1 cantaloupe eli verkkomeloni 1 pkt (12 siivua) ilmakuivattua kinkkua (salaattia) Leikkaa cantaloupe pitkittäissuunnassa puoliksi ja leikkaa molemmat puolet kuuteen lohkoon.

Poista sitten siemenet ja kuoret. Kääri lohkot ilmakuivattuun kinkkuun ja tarjoile sellaisenaan tai salaattipedin päällä. : Alkupalojen kuningas: cantaloupea ja ilmakuivattua kinkkua
Näytä koko vastaus

Kauanko ilmakuivattu kinkku säilyy?

Kuinka pitkään kinkku on syötävää? – Ennen siivutusta kokonainen kinkku säilyy kolme kuukautta jos se on säilytetty riiputtamalla tai jalustallaan. Kun ryhdyt siivuttamaan sitä, se säilyy noin kuukauden. On parempi siivuttaa kinkkua usein, tämä ehkäisee kinkun kuivumista.
Näytä koko vastaus

Mitä Ilmakuivatun kinkun kanssa?

Älä jätä tärkeää työvaihetta väliin: Tee ilmakuivatulle kinkulle aina näin ennen tarjoilua – maku paranee huomattavasti! Ilmakuivattu Kinkku Pasta Resepti 0:38 Huippukokki opastaa Serrano-kinkun leikkaamiseen Julkaistu 25.11.2018 13:59 Ilmakuivattu kinkku sopii erinomaisesti niin illanistujaisten leikkelelautaselle kuin erilaisten suolaisten herkkujen täytteeksi. Vaikka kinkku on taatusti monelle tuttu, yksi kyseisen tuotteen tarjoiluun liittyvä muistisääntö unohtuu monelta.

  1. Videolla kokki Arto Rastas kertoo Serrano-kinkun käsittelystä.
  2. Asiaan perehtyneellä muistutetaan, että kinkku tulisi aina nauttia huoneenlämpöisenä – ei missään nimessä jääkaappikylmänä.
  3. Sivuston mukaan kinkun täydellinen tarjoilulämpötila on 21 astetta.
  4. Tämä on ideaalilämpötila, jossa kinkku alkaa “hikoilla”.

” Hikoilu tapahtuu, kun tammenterhoilla syötetty iberialainen kinkku alkaa sulaa, jolloin kaikki hienovaraiset maut ja aromit pääsevät esiin, sivustolla kerrotaan. Jos kinkku tarjoillaan tätä lämpimämpänä tai viileämpänä, kinkun maku ei ole parhaimmillaan.
Näytä koko vastaus

Miksi kinkku pitää huuhdella?

Älä usko uusia ohjeita! Näin paistat joulukinkun oikein, neuvoo konkari Monessa keittiössä on jouluna jännät paikat. Joulukinkku on joulupöydän kruunu, eikä sen paistamisessa saa epäonnistua. Yhtä suuri ja arvokas liha laitetaan uuniin yleensä vain kerran vuodessa.

Turun Mestaripalvi Oy:n toimitusjohtaja Timo Koivisto arvioi, että jännitys ja kiire voivat olla syyt kypsien kinkkujen suosioon. –Meillä menee paljon kypsiä kinkkuja. Ihmiset haluavat päästä vähän helpommalla, ja kinkun paistaminen voi jännittää, hän kertoo. Miten kinkun paistamisesta sitten selviää kunnialla? Jotkut uudet ohjeet väittävät, että kinkun voi paistaa jopa jäisenä.

You might be interested:  Red Curry Paste Resepti?

Koivisto sen sijaan neuvoo, että kinkku on ensinnäkin otettava hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Mitä suurempi kinkku on, sitä aikaisemmin se pitää ottaa huoneenlämpöön. –Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä olla lähellä kymmentä astetta ennen uuniin laittamista.

Ennen uuniin laittamista kinkun voi huuhdella kylmällä vedellä. Se vähentää kinkun pintasuolaisuutta. Huuhtelun jälkeen kinkku kuivataan. Uunin lämpötila saa olla aluksi 150–170 astetta. Puolen tunnin päästä se kannattaa laskea 120–125 asteeseen. Tärkeintä kinkun paistamisessa on sisälämpömittari. –Sisälämpömittari on paras tae sille, että saa halutun lopputuloksen.

Se työnnetään kinkun isoimpaan kohtaan niin, ettei se osu luuhun, Koivisto opastaa. –Lämpömittari olisi hyvä tarkistaa ennen käyttöä. Parhaiten se tapahtuu niin, että kiehauttaa veden ja työntää mittarin kiehuvaan veteen. Sen pitäisi näyttää sataa astetta.

Inkku on kypsä, kun sisälämpömittari näyttää 77:ää astetta. Jos lihasta haluaa mureaa, lämpötila saa nousta yli 80:aan. –Laskennallinen paistoaika on ensimmäiselle paistokilolle 1,5 tuntia ja sen jälkeen tunti per kilo. Mutta se on vain ohjeellinen aika. Paras tae on lämpömittari, Koivisto painottaa. Paistamisen jälkeen varsinkin luuttomat kinkut saavat jäähtyä useita tunteja tai vaikka yön yli.

Sen jälkeen kinkusta poistetaan verkko ja kamara eli nahka. Kamaran alla olevaa rasvaa voi halutessaan kuoria pois. Kinkun päälle levitetään sinappia ja päälle ripotellaan siivilän kanssa ohut kerros korppujauhoa. Kinkku laitetaan vielä 250-asteiseen uuniin noin 10–15 minuutiksi, että kinkku saa kauniin ruskean värin.

Kinkku säilyy jääkaapissa useita päiviä. Säilyvyyttä voi pidentää, kun kinkkua käsittelee oikein. –Kinkusta on hyvä leikata pöytään valmiita siivuja ja laittaa loppu kinkku jääkaappiin. Näin säilyvyyttä saa pidennettyä, kun koko kinkku ei ole ruokailun ajan lämpimässä. Joulukinkku näkee monia vaiheita sikatilan ja joulupöydän välillä.

Sikatilalta sika viedään teurastamoon, jossa se teurastetaan. Puolikkaat ruhot tulevat aamuyöllä Turun Mestaripalvin kylmävarastoon. Lihanleikkaajien työ alkaa kello kuudelta aamulla. Leikkaamossa ruhot paloitellaan ensin niin, että jäljelle jäävät kinkku, etupää, selkä ja kylki.
Näytä koko vastaus

Kauanko 3 kg kinkku uunissa?

Kinkun paistaminen Ilmakuivattu Kinkku Pasta Resepti Joulukinkku paistetaan ajan kanssa meheväksi. Ohessa on selkeä perusohje joulukinkun paistoon. Korostamme joulukinkun paisto-ohjeessa paistomittarin käyttämistä. Mikäli kinkkua paistaa noin 1-1,5 tuntia per kilo, voi lopputuloksesta tulla epäonnistunut.

Ota kinkku ajoissa sulamaan. Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä olla noin plus kymmenen astetta ennen paistamista. KÄYTÄ PAISTOMITTARIA. Aseta paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Vältä kuitenkin osumasta luuhun, sillä kinkun luu varastoi ja johtaa lämpöä eri tavalla, jolloin mittaus ei pidä paikkaansa. Laita kinkku paistopussiin. Paistopussi on siitä hyvä, että voit ottaa paistinliemen kätevästi talteen paiston jälkeen ja hyödyntää sitä esimerkiksi kastikkeissa. Voit myös paistaa kinkun ritilällä ilman paistopussia. Laita tällöin uunipelti ritilän alle ja lisää siihen vettä. Aseta uunin lämpötila 100-120 asteeseen ja paista kinkkua noin 1-1,5 tuntia per kilo luottaen kuitenkin paistomittariin, ei aikaan. Sisälämpötilan ollessa 75 astetta on kinkku mehevän kypsä. Mikäli haluat hieman mureampaa kinkkua, tulee sisälämpötilan olla 80 astetta.

Kun kinkku on sulanut rauhassa jääkaapissa, annetaan sen olla huoneenlämmössä, kunnes sisälämpötila on 8-10 astetta. Lihalämpömittari kannattaa siis laittaa kinkkuun jo tässä vaiheessa. Näin kinkun ja uunin välistä lämpötilaeroa saadaan vähän tasoitettua, ja kinkku paistuu tasaisemmin ja pysyy mehukkaampana.
Näytä koko vastaus

Miten päin kinkku laitetaan uuniin?

Joulukinkun paisto-ohje – Huom! Muista ottaa kinkku sulamaan hyvissä ajoin ennen paistamista, ensin pakkasesta jääkaappiin ja edelleen jääkaapista huoneenlämpöön n.5 tuntia ennen paistamista. Jääkaapissa kinkku saa sulaa n. puoli vuorokautta per painokilo. Ilmakuivattu Kinkku Pasta Resepti Paista kinkku näin:

  1. Ota kinkku ajoissa sulamaan Uuniin laitettaessa kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 °C.
  2. Aseta paistomittari kinkkuun Aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan niin että se osuu luuhun. Ilmakuivattu Kinkku Pasta Resepti
  3. Paista kinkkua ensin 200 °C 30 min Laita kinkku uuniin rasvapuoli ylöspäin ja paista ensin 200 °C noin puoli tuntia. Ilmakuivattu Kinkku Pasta Resepti
  4. Laske lämpötilaa 100 °C Laske lämpötila 100 °C ja paista kinkkua vielä n.1,5 tuntia per kilo. Ilmakuivattu Kinkku Pasta Resepti
  5. Paista kunnes kinkun sisälämpötila on vähintään 74 °C Tarkkaile paistomittaria. Kypsän joulukinkun sisälämpötila on 74 °C ja ylikypsän n.83 °C. Ilmakuivattu Kinkku Pasta Resepti

Näytä koko vastaus

Mitä tapahtuu jos syö vanhaa kinkkua?

Pakatut lihatuotteet – Kaikki raakana myytävät lihatuotteet, kuten kana, pihvit ja jauheliha, on tärkeää käyttää ennen viimeistä käyttöpäivää. Ne voivat saastua erilaisilla ruokamyrkytyksiä aiheuttavilla bakteereilla, kuten kolibakteerilla ja salmonellalla. Varmistaaksesi, ettei bakteerit pääse lisääntymään, käytä liha ennen päiväystä tai pakasta se.
Näytä koko vastaus

Montako päivää kinkkua voi syödä?

Kuinka kauan joulukinkku säilyy? – Säilytä kinkku hyvin peitettynä jääkaapissa. Jos ulkona on vain muutamia plusasteita, voi kinkkua säilyttää myös kuistilla tai lasitetulla parvekkeella. Kinkku säilyy n. viikon, eli muistisääntönä voi pitää tätä: syö kinkku ennen uudenvuoden juhlia.
Näytä koko vastaus

Onko kinkku epäterveellistä?

Page 2 – Kiitos kinkusta Kinkku on kevyttä, mutta syöjän pitää vahtia kinkun suolaa. Keittokinkku on sianlihajalosteista vähäkalorisin. Siinä on energiaa vain runsas kalori grammassa. Juustoviipale kannattaa siis ainakin silloin tällöin vaihtaa kinkkuun, sillä juuston rasva on pääasiassa tyydyttynyttä ja kevyenkin juuston energiatiheys korkeampi, keskimäärin 350 kcal/100 g.

Jos verenpaine pyrkii nousuun, keittokinkkukin voi käydä liian suolaiseksi, jos sitä menee kovin monta siivua päivässä. Sydänliitto suosittelee kinkkuja, joiden suolapitoisuus on alle 1,7 %. Kinkkuviipale aamiaisleivällä on mainio päivänaloitus, sillä lihan proteiini pitää nälkään pitkään. Kinkkusiivuja on saatavana palvattuina, savustettuina ja monin tavoin maustettuina.

Kasvispitoinen kinkkusalaatti on lounaaksi hyvä valinta, siinä on vain 55 kcal/100 g. Rasvaa on vain 1,6 g/100g, ja siitä 0,2 grammaa tyydyttynyttä. Kotoista jauhelihasta Jauheliha on edullista proteiiniruokaa, josta on hyvä valita vähärasvaisin. Jauheliha on arjen helpoin proteiininlähde, sillä sitä löytyy joka kaupasta.

  1. Lihassa on kaikki elimistölle välttämättömät aminohapot, ja lihasta saa parhaiten myös arakidonihappoa, joka on muissa elintarvikkeissa harvinainen.
  2. Muusta ravinnosta sitä muodostuu elimistöön ainoastaan välttämättömän omega-6-rasvahapon kautta.
  3. Arakidonihappo rakentaa soluja, erityisesti aivosoluja.
  4. Arakidonihappoa lisätään esimerkiksi äidinmaidonkorvikkeisiin.

Vähärasvaisimmassa jauhelihassa on aina vähiten myös tyydyttynyttä rasvaa. Jauhelihapakkauksiin on valitettavasti merkitty ainoastaan kokonaisrasva esimerkiksi 5 %, 7 % tai 17 %. Mutta kun valitset vähärasvaisimman, saat samalla vähiten kovaa rasvaa sisältävän jauhelihan.

  1. Mitä vaaleampaa jauheliha on paketissa, sen enemmän siinä on rasvaa.
  2. Neljänsadan gramman paistijauhelihapakkauksessa on rasvaa vain lusikallinen, noin 20 grammaa.
  3. Un sen jakaa nelihenkinen perhe, naudanpaistista pyöräytetyt lihapullat voi syödä kovaa rasvaa miettimättä.
  4. Naudan paistijauheliha 5 % on niin rasvatonta, että sen ruskistamiseen voi lisätä öljyä, ellei halua lihan paahtuvan pannulla.

Samalla ruoan rasvahappokoostumus paranee. Kylmähyllystä löytyy nautaa myös jauhettuna halvemmista ruhonosista. Hyviä jauhelihakeiton aineksia ovat jauhelihat, joissa on rasvaa 10–17 %. Niissä on enemmän sidekudosta ja kovaa rasvaa mutta myös enemmän makua.

Sikajauhelihakin on vähärasvaista. Parhaimmissa sikajauheissa on vähemmän rasvaa ja energiaa kuin naudassa. Sikajauhelihassa on rasvaa 16 % ja energiaa 220 kcal/100 g. Rasva vähenee pari prosenttia, jos sian joukkoon jauhetaan nautaa. Broilerin jauhelihassa on rasvaa hiukan enemmän kuin naudanpaistijauhelihassa eli 6–8 %.

Yllättäen broilerijauhelihassa on kolesterolia selvästi enemmän kuin naudanpaistissa mutta saman verran proteiinia. Kalkkunajauheliha asettuu sekä vähärasvaisuudessa että proteiinipitoisuudessaan naudan ja broilerin väliin. Energiaa kalkkunassa on vain 137 kcal/100g.

  • Tänä syksynä kannattaa kysyä hirvenlihaa omalta kauppiaalta, sillä kaatolupia on nyt viimevuotiasta enemmän ja lihaa tullee myyntiin vähittäiskauppaankin.
  • Hirvi on lihoista vähärasvaisin.
  • Siinä on rasvaa vain 3 %, josta on kovaa rasvaa alle 1 %.
  • Olesterolia hirvessä 51,7 mg/100 g, saman verran kuin naudassa, mutta niin vähän, että se ei merkitse kovin paljon edes niille, jotka syövät hirveä usein.

Mauksi majoneesia majoneesilla saa maustaa muttei kauhalla maistaa. Majoneesin rasvahappokoostumus on suotuisa, sillä valtaosa on hyvää, pehmeää rasvaa. Lusikallinen majoneesia tuo esiin ruoan omia makuja, mutta desilitra tyrmää herkullisimmankin salaatin.

  • Evyimmät majoneesit on tehty rypsiöljyyn ja niissä on 165 kcal/100 g.
  • Tarjolla on myös rasvaton majoneesi, jossa on energiaa 55 kcal/100g.
  • Desi majoneesia perunan tai leivän päällä, hampurilaisessa, dippeinä tai salaattikastikkeena, häiritsee jo painonhallintaa, mutta lusikallisen voi nauttia päivittäin, sillä lusikallisessa vähärasvaista majoneesia on vain 23 kilokaloria.
You might be interested:  Keto Ruoka Reseptejä?

Hampurilaiskastikkeessa on huimat 60 % rasvaa ja kaloreita saman verran kuin suklaassa, 550 kcal/100 g. Hampurilaismajoneesissa tyydyttyneen rasvan osuus on noin 10 %. Vaikka rasva olisi hyvääkin, energiaa tulee makuun nähden liikaa. Siksi paksut majoneesit olisi hyvä vaihtaa kevyempiin.

  • Moni majoneesipohjainen valmissalaatti on saanut kylkeensä Kevyt-leiman, koska tuotteessa on 30 % vähemmän energiaa kuin vastaavassa tavallisessa tuotteessa.
  • Eskimäärin majoneesisalaatissa on 140 kcal/100 g.
  • Jos nainen syö lounaaksi rasiallisen kevyttä majoneesipohjaista punajuurisalaattia, jossa on 6 grammaa rasvaa, kertyy rasiallisesta jo kolmannes päivän rasvantarpeestaan, 24 grammaa.

Kevytkin on siis isona annoksena raskasta. Munalla töihin Vanha mainoslause pätee taas. Terve ihminen saa syödä munan päivässä. Kananmunassa on kaikki muut ravintoaineet paitsi kuitu ja C-vitamiini. Kuorittu kananmuna painaa noin 55 grammaa, joten sataan grammaan mahtuu kaksi.

  1. Munasta yli viidesosa on proteiinia ja viidennes rasvaa, josta aimo annos on kolesterolia.
  2. Olesterolin määrä ei vähene, vaikka kanaa ruokkisi rypsin tai pellavan siemenillä, mutta munan omega-3-rasvahappoisuus lisääntyy.
  3. Ova rasva on aina huonompi juttu kuin ruoan korkea kolesterolipitoisuus.
  4. Munassa on vain pari prosenttia kovaa rasvaa.

Siksi kananmunien syöntiä ei ravitsemussuosituksissa enää rajoiteta muilta kuin valtimotautia sairastavilta. He voivat syödä kaksi munaa viikossa. Kolmannes munasta on keltuaista. Keltuaisen värillä ei ole tekemistä munan ravintosisällön kanssa, vaan väri tulee rehun väriaineista.

Enin osa munan A, D, E, ja K-vitamiineista on keltuaisessa. Munassa on myös B-vitamiineja, erityisesti B 12, riboflaviinia, niasiinia ja foolihappoa. Yhdessä munassa on energiaa 75 kcal eli saman verran kuin lasillisessa tuoremehua. Juustoa mauksi Vähärasvainen juusto sopii salaattiin ja pitsan päälle.

Jos haluaisi saada koko päivän juustosta, pitäisi syödä 100 grammaa rypsiöljyjuustoa tai emmentaltyyppistä juustoa, jossa on korkeintaan 5 prosenttia rasvaa. Juustoköntin mukana livahtaa myös useampi gramma kovaa rasvaa. Siksi suositeltavampaa on juoda 3–4 lasillista rasvatonta maitoa, piimää tai jogurttia.

Näin saa jo 700 mg eli lähes päivän saantisuosituksen verran kalsiumia ilman rasvaa. Juustot ovatkin syntyneet makunautinnoiksi ja säilyttämään hapanta maitoa yli talven. Jos juuston rasvapitoisuus alkaa lähennellä 17 %, ainakin joka toinen leipä kannattaa syödä pehmeän kasvirasvalevitteen ja kinkun kanssa ilman juustoa.

Vähärasvaisilla juustoraasteilla voi hyvin kuorruttaa myös pitsan. valmistetuissa fetajuustoissa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia kuin vuohenmaitojuustoissa. Laktoosiakin vuohifetassa on. Kalsiumpitoisuus on vuohifetassa hieman korkeampi, 480 mg, kun lehmäfetassa se on 350 mg.

Kun fetasta tehdään salaatti, ruoka jää kevyeksi, vaikka fetassa itsessään olisi rasvaa 18–25%. Silti on hyvä valita mahdollisimman rasvaton feta. Feta kannattaa huuhtoa huolella, että sen hento maku nousee suolasta. Muutkin juustot ovat harmillisen suolaisia. Raejuusto on painonhallitsijan paras kalsiumin lähde: siitä saa eniten kalsiumia suhteessa rasvaan.

Rasvattomassa juustorakeessa on kalsiumia 120 mg/100g, mutta vain 84 kcal. Raejuustoa voisikin kauhoa kuppikaupalle, ellei se olisi niin suolaista. Viisas kopsauttaa raejuustopurkin siivilään ja huuhtelee suolat kylmän veden mukaan.

  1. Juustossa on kalsium ja proteiinia samassa paketissa, molemmat hyvin imeytyvässä muodossaan.
  2. Katkarapuja herkutteluun
  3. Katkaravut ovat herkullinen proteiinipommi ja parasta sellaisenaan.

Katkaravuissa on vähän energiaa ja paljon proteiinia. Niissä on hyvin vähän rasvaa ja siksi olemattomasti myös kovaa rasvaa. Suolaa ravuissa on paljon, vaikka ravun suolaiset dipit ovat usein epäterveellisempi kuin katkarapu itse. Katkarapujen ja äyriäisten kolesterolipitoisuus on korkea, mutta kolesterolin päiväannos 200–300 mg ylittyy vain, jos syö päivässä kokonaisen 200 gramman pussillisen katkarapuja.

Kaikki kolesteroli ei ravuistakaan pakkaa verisuonia tukkimaan vaan kulkeutuu hyvän HDL-kolesterolin saattelemana pois verenkierrosta. Silloin tällöin nautittuna äyriäiset ovat siis mainio proteiiniherkku. Jos ihmisellä on luonnostaan korkea LDL-kolesteroli katkarapuja, mätiä, äyriäisiä ja kananmunaa kannattaa välttää syömästä samoina päivinä, sillä elimistön huono LDL-kolesteroli jarruttaa ravinnon kolesterolin poistumista elimistöstä.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen Ravitsemusaakkosista Oulusta. : Totuus kinkusta ja muista eilisen epäterveellisistä
Näytä koko vastaus

Pitääkö kinkku paistaa verkon kanssa?

Älä poista verkkoa – Jos sinulla on potkallinen juhlakinkku, pitää mittari tökätä luuttomasta päästä kinkun paksuimpaan kohtaan. Ja niin, että mittaria on helppo lukea, kun kinkku paistuu uunissa. Ennen paistamista kinkku otetaan pois pakkauksestaan. Ja nyt tarkkana, potkallisen kinkun ympärillä oleva verkko jätetään.
Näytä koko vastaus

Mikä kastike kinkun kanssa?

Perinteisiä kinkun kavereita ovat hedelmäiset kastikkeet. Omenakastike on helppo valmistaa ja varma valinta perinteiseen joulupöytään. Glöginmakuinen kastike antaa joulukinkulle uudenlaisen vivahteen. Glögikastike sopii myös keliaakikolle.
Näytä koko vastaus

Voiko kinkun Kuorruttaa heti?

Kinkun kuorrutus seuraavana päivänä Kinkun voi kuorruttaa vasta paistoa seuraavana päivänä, vaikka jouluaattona ennen ateriaa. Kinkku kuorrutetaan edeltäneen ohjeen mukaan. Kun kinkku on jäähtynyt ja maku tasaantunut, on aika käydä pöytään ja ruveta syömään.
Näytä koko vastaus

Mistä tietää että kinkku on sulanut?

Mistä tiedän, että joulukinkku on sulanut tarpeeksi? – Voit mitata kinkun sisälämpötilan. Kun mittari näyttää +10 astetta, on joulukinkku valmis paistettavaksi. Nyt kun tiedät miten kinkun sulatus tapahtuu, voit jatkaa lukemaan miten joulukinkun paistaminen onnistuu tai miten tehdään hyvä kastike joulukinkulle,
Näytä koko vastaus

Mistä tietää että kinkku on pilalla?

Jos epäilet ruuan pilaantumista, muista ainakin nämä säännöt – “Valtaosa kuluttajista ei valitettavasti ymmärrä” Kokkareista maitoa. Homeista leipää. Mustaksi pehmennyttä porkkanaa. Elintarvike on pilaantunut silloin, kun siinä on havaittavissa aistinvarainen muutos.

  • Pilaantuminen tarkoittaa, että ruoka ei ole enää hajultaan, maultaan tai ulkonäöltään sellaista, millaiseksi se oli alun perin tarkoitettu, sanoo Ruokaviraston ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Hänen erikoisalaansa on mikrobiologinen elintarviketurvallisuus.
  • Muutokset johtuvat yleensä mikrobeista.
  • Mikrobeja ovat bakteerit, virukset, sienet eli homeet ja hiivat sekä jotkin loiset, kuten alkueläimet.

Mikrobeja on lähes kaikkialla. Jos ne pääsevät lisääntymään elintarvikkeessa sopivissa olosuhteissa, ne voivat aiheuttaa elintarvikkeiden pilaantumisen. Aistinvaraisesti pilaantunut elintarvike ei kelpaa ihmisravinnoksi, mutta se ei yleensä ole ihmiselle vaarallinen.

– Nämä pilaajabakteerit aiheuttavat vain harvoin ruokamyrkytyksiä, sanoo Helsingin yliopiston elintarvikehygienian professori Johanna Björkroth Päältäpäin ei kuitenkaan aina näe, onko ruoka turvallista vai ei. Myös priimalta näyttävä elintarvike voi olla vaarallinen. – Omin aistein ei voi aina todeta, etteikö ruoassa olisi sairautta aiheuttavia bakteereita, kuten salmonellaa tai listeriaa, Björkroth muistuttaa.

Tästä on kyse myös silloin, kun elintarvike toimii virusten, kuten noroviruksen ja hepatiitti A:n, välittäjänä. Norovirusepidemioita ovat aiheuttaneet esimerkiksi ulkomailta tuodut pakastemarjat, jotka ovat saastuneet jo lähtömaassa. Mistä sitten tietää, onko ruoka turvallista syödä? Björkrothin mukaan avainasemassa ovat pakkausmerkinnät.

– Valtaosa kuluttajista ei valitettavasti ymmärrä elintarvikkeiden kahta tärkeintä pakkausmerkintää. Meillähän on käytössä joko viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -merkintä, ja ne kannattaa oikeasti erottaa toisistaan. Viimeinen käyttöpäivä tulee merkitä mikrobiologisesti helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin.

Tuotetta ei saa myydä eikä käyttää tämän päivän jälkeen. – Viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa, että tuottaja pystyy takaamaan ruoan turvallisuuden siihen asti. Tuote saattaa tuolloin olla aistinvaraisesti vielä kunnossa, mutta pidentynyt kylmäsäilytys on saattanut lisätä listeriariskiä tai jonkin muun mikrobin riskiä, Björkroth sanoo.

  1. Parasta ennen -merkintä lisätään huoneenlämmössä myytäviin tuotteisiin mutta myös maitoon ja maitotuotteisiin.
  2. Jos tuote vaikuttaa aistinvaraisesti hyvältä, sen voi syödä tai juoda päiväyksen umpeutumisen jälkeen.
  3. Toinen ääripäähän on se, että syömäkelpoista ruokaa heitetään pois turhaan.
  4. Myös ruokahävikin näkökulmasta on tärkeää erottaa merkinnät toisistaan, Björkroth toteaa.

Björkrothin mukaan ruoka, joka suomalaisten lautasille päätyy, on yksi maailman turvallisimmista. – Esimerkiksi salmonellaa meillä esiintyy pääasiassa vain turistituontina. Siipikarjassa ja kananmunissa sitä ei juurikaan ole. Toisin on esimerkiksi joissakin Keski-Euroopan maissa, joissa 60–70 prosentissa kananmunista saattaa olla salmonellaa.

Hänen mukaansa syynä suomalaisen ruoan turvallisuuteen on puhdas eläinaines ja se, että eläintarvikeketjun toimijat ovat erittäin vastuullisia. – Suomessa on tehty paljon töitä alkutuotannon puhtauden suhteen. Meidän elintarvikevalvonnalla on pitkä historia ja ruokaketjun toimijoilla halu toimia valvonnan puitteissa.

You might be interested:  Turkkilainen Jogurtti Kana Resepti?

Kirjoittaja: Eija Marja-aho

  • Mikrobien aiheuttamaa pilaantumista on esimerkiksi maidon happaneminen, leivän homehtuminen, kalan mätäneminen, kinkun limaantuminen ja marjakiisselin käyminen.
  • Kemiallista pilaantumista on puolestaan rasvan eltaantuminen eli härskiintyminen sekä hedelmien ja perunoiden tummuminen.
  • Fysikaalisesta pilaantumisesta on kyse, kun leipä tai pakasteet kuivuvat tai kun vesi- ja rasvaliukoisten kerrostumat erottuvat.
  • Kemiallinen vaara syntyy, jos syötävässä tuotteessa on siihen kuulumatonta ainetta tai jonkin aineen pitoisuus on liian suuri.
  • Fysikaalisen vaaran aiheuttavat tuotteessa olevat ylimääräiset esineet.

Mikrobiologisen vaaran aiheuttajat ovat näkymättömän pieniä eliöitä. Ne voivat säilyä elävinä elintarvikkeiden seassa, ja jotkut jopa lisääntyvät elintarvikkeissa.

  1. Mikrobit, loiseläimet, alkueläimet ja tuhoeläimet aiheuttavat biologista vaaraa.
  2. Saastumisella eli kontaminaatiolla tarkoitetaan minkä tahansa vaaraa aiheuttavan tekijän joutumista elintarvikkeeseen.
  3. Ruokamyrkytykseksi kutsutaan kaikista näistä vaaratekijöistä aiheutuneita sairastumisia.

: Jos epäilet ruuan pilaantumista, muista ainakin nämä säännöt – “Valtaosa kuluttajista ei valitettavasti ymmärrä”
Näytä koko vastaus

Voiko kaksi päivää vanhaa kinkkua syödä?

Parasta ennen – Kaupasta ostettavassa ruoassa on monenlaisia merkintöjä, joiden perusteella päätämme kuinka pitkään niitä voi syödä. Parasta ennen päivä -merkintä löytyy hyvin erilaisista ruuista. Tämä päivämäärä on merkitty lähes kaikkiin maitotuotteisiin, leipiin ja kekseihin, jauhoihin ja kahviin. Mikrobiologian dosentti Sebastian Hielm syö vanhaa ruokaa. Sebastian Hielm, Evira Kuva: Yle sebastian hielm Ruoka on kuitenkin täysin syömäkelpoista vielä parasta ennen -päivän jälkeenkin. Näin vakuuttaa ylitarkastaja, mikrobiologian dosentti Sebastian Hielm maa- ja metsätalousministeriöstä.

Parasta ennen – tuotteet ovat yleensä sellaisia, että ne eivät muutu vaarallisiksi (vanhetessaan). Ne vain pilaantuvat, rupeavat maistumaan vähän huonolta. Parasta ennen –ruuissa syöjä voi siis käyttää omia aistejaan. Jos ruoka ei haise eikä maistu pahalta eikä hometta näy, sitä voi syödä päivämääristä piittaamatta.

– Minulla on ollut kotona smetanapurkki puoli vuotta ja se on säilynyt ihan hyvänä, Hielm vakuuttaa.
Näytä koko vastaus

Kauanko ilmakuivattu kinkku säilyy?

Kuinka pitkään kinkku on syötävää? – Ennen siivutusta kokonainen kinkku säilyy kolme kuukautta jos se on säilytetty riiputtamalla tai jalustallaan. Kun ryhdyt siivuttamaan sitä, se säilyy noin kuukauden. On parempi siivuttaa kinkkua usein, tämä ehkäisee kinkun kuivumista.
Näytä koko vastaus

Pitääkö kinkusta poistaa nahka?

Älä usko uusia ohjeita! Näin paistat joulukinkun oikein, neuvoo konkari Monessa keittiössä on jouluna jännät paikat. Joulukinkku on joulupöydän kruunu, eikä sen paistamisessa saa epäonnistua. Yhtä suuri ja arvokas liha laitetaan uuniin yleensä vain kerran vuodessa.

Turun Mestaripalvi Oy:n toimitusjohtaja Timo Koivisto arvioi, että jännitys ja kiire voivat olla syyt kypsien kinkkujen suosioon. –Meillä menee paljon kypsiä kinkkuja. Ihmiset haluavat päästä vähän helpommalla, ja kinkun paistaminen voi jännittää, hän kertoo. Miten kinkun paistamisesta sitten selviää kunnialla? Jotkut uudet ohjeet väittävät, että kinkun voi paistaa jopa jäisenä.

Koivisto sen sijaan neuvoo, että kinkku on ensinnäkin otettava hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Mitä suurempi kinkku on, sitä aikaisemmin se pitää ottaa huoneenlämpöön. –Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä olla lähellä kymmentä astetta ennen uuniin laittamista.

  • Ennen uuniin laittamista kinkun voi huuhdella kylmällä vedellä.
  • Se vähentää kinkun pintasuolaisuutta.
  • Huuhtelun jälkeen kinkku kuivataan.
  • Uunin lämpötila saa olla aluksi 150–170 astetta.
  • Puolen tunnin päästä se kannattaa laskea 120–125 asteeseen.
  • Tärkeintä kinkun paistamisessa on sisälämpömittari.
  • Sisälämpömittari on paras tae sille, että saa halutun lopputuloksen.

Se työnnetään kinkun isoimpaan kohtaan niin, ettei se osu luuhun, Koivisto opastaa. –Lämpömittari olisi hyvä tarkistaa ennen käyttöä. Parhaiten se tapahtuu niin, että kiehauttaa veden ja työntää mittarin kiehuvaan veteen. Sen pitäisi näyttää sataa astetta.

  1. Inkku on kypsä, kun sisälämpömittari näyttää 77:ää astetta.
  2. Jos lihasta haluaa mureaa, lämpötila saa nousta yli 80:aan.
  3. Laskennallinen paistoaika on ensimmäiselle paistokilolle 1,5 tuntia ja sen jälkeen tunti per kilo.
  4. Mutta se on vain ohjeellinen aika.
  5. Paras tae on lämpömittari, Koivisto painottaa.
  6. Paistamisen jälkeen varsinkin luuttomat kinkut saavat jäähtyä useita tunteja tai vaikka yön yli.

Sen jälkeen kinkusta poistetaan verkko ja kamara eli nahka. Kamaran alla olevaa rasvaa voi halutessaan kuoria pois. Kinkun päälle levitetään sinappia ja päälle ripotellaan siivilän kanssa ohut kerros korppujauhoa. Kinkku laitetaan vielä 250-asteiseen uuniin noin 10–15 minuutiksi, että kinkku saa kauniin ruskean värin.

  1. Inkku säilyy jääkaapissa useita päiviä.
  2. Säilyvyyttä voi pidentää, kun kinkkua käsittelee oikein.
  3. Inkusta on hyvä leikata pöytään valmiita siivuja ja laittaa loppu kinkku jääkaappiin.
  4. Näin säilyvyyttä saa pidennettyä, kun koko kinkku ei ole ruokailun ajan lämpimässä.
  5. Joulukinkku näkee monia vaiheita sikatilan ja joulupöydän välillä.

Sikatilalta sika viedään teurastamoon, jossa se teurastetaan. Puolikkaat ruhot tulevat aamuyöllä Turun Mestaripalvin kylmävarastoon. Lihanleikkaajien työ alkaa kello kuudelta aamulla. Leikkaamossa ruhot paloitellaan ensin niin, että jäljelle jäävät kinkku, etupää, selkä ja kylki.
Näytä koko vastaus

Onko kinkku pakko Kuorruttaa?

Näillä ohjeilla onnistut varmasti – 1. Kinkku on otettava kylmästä riittävän ajoissa huoneenlämpöön. Suoraan jääkaapista – tai varsinkaan pakastimesta – ei kinkkua saa uuniin laittaa. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla vähintään +10 astetta siinä vaiheessa, kun se laitetaan uuniin, sillä kylmänä nestettä irtoaa kinkusta enemmän, mikä voi pilata lopputuloksen.2.

Lämpömittarin avulla tarkkaillaan kinkun lämpötilaa. Mittaria ei tarvitse pitää uunissa koko aikaa, vaan lämpötilan voi mitata muutamasta paksuimmasta kohdasta silloin tällöin. Mittari on sen verran nopea, että näyttää oikean lämpötilan nopeasti. Tärkeää on nimenomaan mitata lämpö yhtä useammasta kohdasta – tällöin varmistaa oikean lämmön saavuttamisen.3.

Hyvä lämpötila kinkulle on mieto, reilu sata astetta. Tämä tosin on makukysymys, sillä jotkut haluavat paistaa kinkun pinnan alkuun korkeammalla lämpötilalla, ja vasta tämän jälkeen laskea uunin lämpöä. Kinkun voi paistaa myös tasaisessa esimerkiksi 80 asteen lämmössä pidempään.

  • Nyrkkisääntö on se, että mitä matalammalla lämmöllä kinkkua paistaa, sitä pidempään sen tulee olla uunissa.
  • On myös hyvä pitää mielessä, että kinkun lämpötila nousee jopa kolme astetta vielä senkin jälkeen, kun se otetaan ulos uunista.
  • Paistaminen kannattaa siis lopettaa muutama aste ennen tavoiteltua lämpötilaa.4.

Kinkun voi paistaa kinkkupussissa, tai sitten ilman sitä. Kinkkupussi pitää nesteet pussin sisällä, eikä koko uuni sotkeennu rasvasta. Lisäksi pussiin muodostuvasta nesteestä on helppo tehdä kinkulle kastike. Jos kinkku paistetaan pussissa, tulee mittarin olla koko ajan paikallaan.5.

Jos haluaa olla varma siitä, että joulukinkusta tulee juuri sopivan murea, eikä liian ylikypsä, kannattaa se paistaa päiväsaikaan. Monet suosivat yöpaistamista, mutta varsinkin aloittelevien kinkunpaistajien on hyvä tarkkailla uunia säännöllisemmin. Kinkku kannattaa jäähdyttää viileässä ja nopeasti. Huoneenlämpöön jäähtymään jätetty kinkku pilaantuu nopeasti.6.

Kinkun kuorruttamisen suhteen on olemassa kaksi koulukuntaa; toiset pitävät ruistaikina- tai sinappikuorrutteesta, toiset taas suosivat kokonaan kuorruttamatonta joulukinkkua. Mikäli kuorrutuksen haluaa kinkkuun lisätä, voi sen tehdä vasta jouluaattona juuri ennen syömistä.7.

Ennen vanhaan oli tapana jättää jouluruoat tuvan pöydälle koko yöksi. Tällöin jouluväki sai käydä syömässä yön mittaan aina, kun nälkä yllätti. Nykyään tämä tapa ei enää kannata – varsinkaan kinkun kohdalla. Koska jouluruokailun tahti on joka tapauksessa hidas, voi olla hyvä idea leikata kinkusta kerralla vain sen verran siivuja, kuin syö kerralla.

Lopun kinkun voi laittaa saman tien jääkaappiin odottamaan seuraavaa syömiskertaa. Nyrkkisääntö paistoaikaan on noin 1,5 tuntia ensimmäistä kinkkukiloa ja tunti seuraavia kinkkukiloja kohti. Takuuvarma paistovinkki on säätää uuni siihen asteeseen, minkä asteiseksi haluat kinkun paistuvan.
Näytä koko vastaus

Kauanko paistuu 5 kilon kinkku?

Kypsennä kinkkua 125 asteessa noin 60-90 minuuttia/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä, kun paistomittari näyttää 75 astetta, murea se on 80-asteisena. Anna kinkun hiukan jäähtyä.
Näytä koko vastaus