Ilmakuivattu Kinkku Pizza Resepti?

Ilmakuivattu Kinkku Pizza Resepti

Mitä voi tehdä Ilmakuivatusta kinkusta?

Ilmakuivattua kinkkua voi nauttia myös raakana – Ilmakuivattu kinkku eroaa hyvin paljon pekonista ja pancettasta. Tätä sianjalasta valmistettua kinkkua kutsutaan eri nimillä eri alueilla. Jamón serrano, eli vuoristokinkku on espanjalainen tuote, jota ilmakuivataan yhdestä neljään vuoteen.

 1. Prosciutto crudo on Italiasta kotoisin oleva, raakana kuivasuolattu ilmakuivattu kinkku, kun taas schwarzwälderin kinkku on saksalainen versio tästä herkusta.
 2. Yhteistä näille kaikille tuotteilla on se, että ilmakuivattua kinkkua ei tarvitse kypsentää, vaan sitä voi nauttia myös raakana pitkään kestäneen suolauksen ansiosta.

Yleensä ilmakuivattua kinkkua nautitankin sellaisenaan vaikkapa tapaksissa tai salaateissa, mutta se sopii hyvin myös lämpimien ruokien, pizzan raaka-aineeksi.

Ilmakuivattu Kinkku Pizza Resepti Kaappaus keittiössä Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

: Pekoni, pancetta ja ilmakuivattu kinkku – tiedätkö, mitä eroa näillä suosituilla herkuilla oikein on?
Näytä koko vastaus

Mitä kinkkua pizzan päälle?

Yleinen virhe parmankinkun kanssa pilaa pizzan – “On sääli heittää maku ja koostumus hukkaan” Italialainen parmankinkku on yksi suosituimmista pizzantäytteistä myös Suomessa. Pizzaa tehdessä kannattaa kuitenkin muistaa yksin tärkeä sääntö. – Parmankinkku sopii erinomaisesti pizzan päälle, mutta se lisätään pizzaan vasta paistamisen jälkeen.

 1. Parmankinkku on kerran kuivattua lihaa, ja jos kuivattua lihaa kypsentää, siitä tulee liian kuivaa ja suolaista, toteaa Paolo Tanara, parmankinkkuja valmistavan Tanara Giancarlon omistaja.
 2. Ypsennetyn parmankinkun maku muuttuu pekonimaiseksi, joten jos ostat laadukasta ilmakuivattua kinkkua, on sääli heittää sen maku ja koostumus hukkaan.

Italiassa parmankinkkua nautitaan paitsi pizzassa, myös erityisesti osana antipastopöytää oliivien, juustojen ja muiden leikkeleiden kanssa. – Parmankinkku on aina parhaimmillaan sellaisenaan. Se sopii leivän päälle, salaatteihin ja maultaan mietojen juustojen, esimerkiksi mozzarellan ja ricotan kanssa.

Toisaalta vahvoista mauista pitävien kannattaa yhdistää parmankinkku parmesanjuustoon, Tanara vinkkaa ja muistuttaa, ettei rasvaosia pidä poistaa parmankinkkusiivusta, sillä ne antavat lihalle herkullista makua. Parmankinkkujen valmistuksessa noudatetaan tiukkoja määräyksiä. Mikä tahansa Italiasta tuleva ilmakuivattu kinkku ei siis ole parmankinkkua.

Valmis parmankinkku sisältää vain possunlihaa ja suolaa, säilöntäaineita tuotteessa ei saa käyttää. – Parmankinkun ainesosalista on yksi lyhyimmistä, mitä kaupasta löytyvistä elintarvikkeista voi löytää, Tanara toteaa. Tanara Giancarlon tuottamista parmankinkuista 70 prosenttia myydään Italiassa.

Loput kolmekymmentä prosenttia menevät vientiin, erityisesti Yhdysvaltoihin ja Aasiaan, mutta myös Suomeen ja esimerkiksi Norjaan ja Britanniaan. – Saksassa ja Ranskassa kilpailu on kovaa espanjalaisten kinkkujen kanssa, Tanara kertoo. Miten parmankinkku sitten eroaa espanjalaisesta ilmakuivatusta kinkusta? – Maku on täysin erilainen, koska lihat ovat täysin erilaisia.

Italialainen possu kasvaa erilaisissa olosuhteissa kuin espanjalainen. Näiden kahden tuotteen vertaaminen on kuin vertaisi vanhaa viinipulloa tuoreeseen viiniin. Maku voi olla molemmissa hyvä, mutta keskenään täysin erilainen. Parmankinkun maku ei ole kovin aggressiivinen.

 • Italialaisia elintarvikkeita Hakaniemen kauppahallissa myyvä Jaani Roininen sanoo parmankinkun olevan Roiniset-liikkeen myydyin kinkku.
 • Vielä viitisen vuotta sitten parmankinkku oli nuorempien juttu, mutta nyt sen ovat löytäneet kaikki.
 • Ihmiset matkustelevat nykyisin eri tavalla kuin ennen, ja ruoalta halutaan laatua.

Siinä missä ennen ihmiset halusivat ostaa aina kotimaista, nyt tärkeintä on laatu ja perinteiden kunnioittaminen, Roininen toteaa. : Yleinen virhe parmankinkun kanssa pilaa pizzan – “On sääli heittää maku ja koostumus hukkaan”
Näytä koko vastaus

Missä vaiheessa mozzarella pizzaan?

Juusto levitetään tomaattikastikkeen päälle – Myös juuston kanssa kannattaa olla tarkkana. Juusto kuuluu laittaa heti tomaattikastikkeen päälle, jotta lopputuloksesta tulee mehevä. Muut täytteet ladotaan juuston päälle. Jos juuston jättää päällimmäiseksi, lopputulos kärsii.

 1. Silloin juusto sulaa siihen kuoreksi, eikä lopputulos ole välttämättä yhtä mehevä, Alavuotunki sanoo.
 2. Tenhossa suosituin pizza on mozzarella-tomaattipizza, jonka täytteiksi riittävät bufala-mozzarella ja kirsikkatomaatit.
 3. Toinen kestosuosikki on kylmäsavulohipizza, jossa on kylmäsavulohen lisäksi punasipulia, fenkolia, rucolaa ja tillimajoneesia.

Hyvän pizzan resepti on pohjimmiltaan hyvin yksinkertainen. – Kun on hyvin tehty pohja, hyvä tomaattisoosi ja laadukkaat täytteet, niin lopputuloskin on hyvä. Kokeile esimerkiksi näitä Ruokalan pizzareseptejä: Täydellinen tomaattikastike Pizza Margherita Pizza con Prosciutto di Parma e Rucola Viikuna-vuohenjuustopizza
Näytä koko vastaus

Mikä mozzarella pizzaan?

Mozzarella di bufala on parhaimmillaan, kun revit sen pizzan päälle vasta paiston jälkeen. Provolone- mozzarella taas on maukas sekoitus provolonea ja mozzarellaa ja sopii erityisen hyvin pizzaan.
Näytä koko vastaus

Pitääkö ilmakuivattu kinkku paistaa?

Parmankinkku vai serranokinkku – tiedätkö näiden eron? Parmankinkku, prosciutto ja serranokinkku ovat kaikki ilmakuivattuja kinkkuja, jotka on valmistettu kuivaamalla ja suolaamalla liha. Eri nimet viittaavat kinkkujen alkuperään ja valmistustapoihin.

Prosciutto on italialainen ilmakuivattu kinkku. Siitä on olemassa erilaisia versioita, joista tunnetuin on parmankinkku. Parmankinkkua saa valmistaa vain Parman kaupungin läheisyydessä hyvin pienellä alueella ja kinkun valmistuksessa on omat säädöksensä. Serranokinkku eli vuoristokinkku on puolestaan espanjalaista ilmakuivattua kinkkua, jolla on omat valmistusmetodinsa.

Nimikettä ei siis saa käyttää mistä tahansa Espanjassa valmistetusta ilmakuivatusta kinkusta. Myös toisella tunnetulla espanjalaiskinkulla, jamón ibéricolla on omat kriteerinsä. Se valmistetaan vapaana laiduntavasta iberiansiasta, jonka ruokavaliota säädellään tarkasti.

Ilmakuivattuja kinkkuja ei tarvitse kypsentää, vaan ne voi syödä sellaisenaan. Ilmakuivatut kinkut sopivat tarjottavaksi esimerkiksi hedelmien kanssa tapastyylisesti tai pizzan päällä, johon ne kannattaa lisätä vasta paistamisen jälkeen, jotta lopputulos ei ole kuiva. Juttu on julkaistu alun perin 14.5.2022,

: Parmankinkku vai serranokinkku – tiedätkö näiden eron?
Näytä koko vastaus

You might be interested:  No Knead Bread Resepti?

Pitääkö kinkusta poistaa nahka?

Älä usko uusia ohjeita! Näin paistat joulukinkun oikein, neuvoo konkari Monessa keittiössä on jouluna jännät paikat. Joulukinkku on joulupöydän kruunu, eikä sen paistamisessa saa epäonnistua. Yhtä suuri ja arvokas liha laitetaan uuniin yleensä vain kerran vuodessa.

Turun Mestaripalvi Oy:n toimitusjohtaja Timo Koivisto arvioi, että jännitys ja kiire voivat olla syyt kypsien kinkkujen suosioon. –Meillä menee paljon kypsiä kinkkuja. Ihmiset haluavat päästä vähän helpommalla, ja kinkun paistaminen voi jännittää, hän kertoo. Miten kinkun paistamisesta sitten selviää kunnialla? Jotkut uudet ohjeet väittävät, että kinkun voi paistaa jopa jäisenä.

Koivisto sen sijaan neuvoo, että kinkku on ensinnäkin otettava hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Mitä suurempi kinkku on, sitä aikaisemmin se pitää ottaa huoneenlämpöön. –Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä olla lähellä kymmentä astetta ennen uuniin laittamista.

 1. Ennen uuniin laittamista kinkun voi huuhdella kylmällä vedellä.
 2. Se vähentää kinkun pintasuolaisuutta.
 3. Huuhtelun jälkeen kinkku kuivataan.
 4. Uunin lämpötila saa olla aluksi 150–170 astetta.
 5. Puolen tunnin päästä se kannattaa laskea 120–125 asteeseen.
 6. Tärkeintä kinkun paistamisessa on sisälämpömittari.
 7. Sisälämpömittari on paras tae sille, että saa halutun lopputuloksen.

Se työnnetään kinkun isoimpaan kohtaan niin, ettei se osu luuhun, Koivisto opastaa. –Lämpömittari olisi hyvä tarkistaa ennen käyttöä. Parhaiten se tapahtuu niin, että kiehauttaa veden ja työntää mittarin kiehuvaan veteen. Sen pitäisi näyttää sataa astetta.

Inkku on kypsä, kun sisälämpömittari näyttää 77:ää astetta. Jos lihasta haluaa mureaa, lämpötila saa nousta yli 80:aan. –Laskennallinen paistoaika on ensimmäiselle paistokilolle 1,5 tuntia ja sen jälkeen tunti per kilo. Mutta se on vain ohjeellinen aika. Paras tae on lämpömittari, Koivisto painottaa. Paistamisen jälkeen varsinkin luuttomat kinkut saavat jäähtyä useita tunteja tai vaikka yön yli.

Sen jälkeen kinkusta poistetaan verkko ja kamara eli nahka. Kamaran alla olevaa rasvaa voi halutessaan kuoria pois. Kinkun päälle levitetään sinappia ja päälle ripotellaan siivilän kanssa ohut kerros korppujauhoa. Kinkku laitetaan vielä 250-asteiseen uuniin noin 10–15 minuutiksi, että kinkku saa kauniin ruskean värin.

 1. Inkku säilyy jääkaapissa useita päiviä.
 2. Säilyvyyttä voi pidentää, kun kinkkua käsittelee oikein.
 3. Inkusta on hyvä leikata pöytään valmiita siivuja ja laittaa loppu kinkku jääkaappiin.
 4. Näin säilyvyyttä saa pidennettyä, kun koko kinkku ei ole ruokailun ajan lämpimässä.
 5. Joulukinkku näkee monia vaiheita sikatilan ja joulupöydän välillä.

Sikatilalta sika viedään teurastamoon, jossa se teurastetaan. Puolikkaat ruhot tulevat aamuyöllä Turun Mestaripalvin kylmävarastoon. Lihanleikkaajien työ alkaa kello kuudelta aamulla. Leikkaamossa ruhot paloitellaan ensin niin, että jäljelle jäävät kinkku, etupää, selkä ja kylki.
Näytä koko vastaus

Pitääkö kinkku Kuorruttaa heti?

Kinkun kuorrutus seuraavana päivänä Kinkun voi kuorruttaa vasta paistoa seuraavana päivänä, vaikka jouluaattona ennen ateriaa. Kinkku kuorrutetaan edeltäneen ohjeen mukaan. Kun kinkku on jäähtynyt ja maku tasaantunut, on aika käydä pöytään ja ruveta syömään.
Näytä koko vastaus

Voiko kinkkua paistaa liikaa?

6. Älä paista liian kauan tai liian vähän aikaa – Valmiin kinkun sisälämpö on 70–80 astetta. Ota kinkku pois uunista alle 70 asteessa, eli noin 67-68 asteessa. Lämpötila nousee vielä uunista ottamisen jälkeen. Ylikypsää kinkkua haluavat voivat paistaa sen jopa 80 asteeseen.
Näytä koko vastaus

Montako päivää kinkkua voi syödä?

Kuinka kauan joulukinkku säilyy? – Säilytä kinkku hyvin peitettynä jääkaapissa. Jos ulkona on vain muutamia plusasteita, voi kinkkua säilyttää myös kuistilla tai lasitetulla parvekkeella. Kinkku säilyy n. viikon, eli muistisääntönä voi pitää tätä: syö kinkku ennen uudenvuoden juhlia.
Näytä koko vastaus

Miksi ananas ei kuulu pizzaan?

“Italiassa sinut hakattaisiin” – Kysymykseen siitä, kuuluuko ananas pizzaan, vastasi lähes 30 000 ihmistä. Tulos on melko selvä.67 prosenttia vastaajista laittaisi pizzaansa ananasta, 33 prosenttia ei. – Ananas on useasti se, joka pelastaa pizzan: makean ja suolaisen yhdistelmä on vaan niin taivaallinen! Säälin ihmisiä, jotka eivät ananaksesta tykkää – jäävät paljosta paitsi, eräs lukija kiteyttää.

Moni on kuitenkin eri mieltä. Eräs kuvaileekin, että ananas pizzassa on kuin oliivit pullassa. “Ananaksella on voimakas, imelä maku, joka luo hyvin voimakkaan ristiriitaisen makukokemuksen muiden täytteiden, varsinkin happamien kanssa. Makea, sokerinen maku kerta kaikkiaan ei sovi varsinkaan kitkerän aurajuuston kanssa yhteen.

Kyse ei ole makuasioista vaan gastronomiasta. Siksi vain junttisuomalaiset laittavat pizzaan ananasta.” “Ananas ei todellakaan kuulu pizzaan. Italiassa sinut hakattaisiin tuosta pyhäinhäväistyksestä.” “Ananas kuuluu kaalisalaattiin, kanakastikkeeseen ja pariin muuhun ruokaan, mutta ei koskaan pizzaan.
Näytä koko vastaus

Voiko raejuustoa laittaa pizzaan?

Ilmakuivattu Kinkku Pizza Resepti valmis pizzapohja tomaattikastiketta 1 dl Maitomaan raejuustoa 2 kananmunanvalkuaista kirsikkatomaatteja oliiveja basilikaa

Levitä tomaattikastike jäisen pizzapohjan päälle. Mittaa blenderiin raejuusto ja valkuaiset. Surauta seosta, kunnes koostumus on sileä ja vaahtomainen. Nostele seos nokareina pizzan päälle. Lisää puolitetut kirsikkatomaatit ja oliiviviipaleet. Paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia. Koristele basilikalla ja nauti raikkaan salaatin kera.

Kevyempääkin kevyempi pizza syntyy vaihtamalla juusto Maitomaan raejuustosta ja kananmunanvalkuaisista valmistettuun kuorrutteeseen. Täydellinen valinta, kun kaipaat keveyttä ja makua pizzaherkutteluun!
Näytä koko vastaus

Mikä on napolilainen pizza?

Perinteisimmät napolilaiset pizzat ovat marinara ja margherita. Marinara-nimi tarkoittaa merimiesten pizzaa, johon tulee taikinan lisäksi vain tomaattikastike, valkosipulia, kuivattua oreganoa ja oliiviöljyä. Margherita on ehkä tunnetuin pizza.
Näytä koko vastaus

Missä järjestyksessä täytteet pizzaan?

3. Juusto laitetaankin täytteiden alle – Suomalaiset valmistavat yleensä pizzansa levittämällä pohjan päälle ensin tomaattikastiketta, sitten täytteitä ja lopuksi juustoa. Monet huippukokit ovat kuitenkin sitä mieltä, että tämä järjestys ei läheskään aina toimi: Juusto pitäisikin laittaa täytteiden alle ja tomaattikastiketta tiputtaa pintaan vasta lopuksi.
Näytä koko vastaus

Voiko salsaa laittaa pizzaan?

Sain Blogiringin ja GoGreen kampanjan tiimoilta uuden lähetyksen, joka sisälsi eriaisia salsakastikkeita, suurimoita ja ruokajyviä. Samoihin aikoihin olimme hankkineet kotiin uuden pizzakiven ja päätin koittaa miten maukkaat salsat korvaisivat tomaattikastikkeen rapean pizzapohjan päällä.

Mmmmm toimii! Tästä kasvispizzasta tuli omasta mielestäni täydellistä! GoGreenin salsat pitävät sisällään papuja, jotka tekevät kastikkeista proteiinipitoisia. Yhden kastikkeen nimikin on ihan syystä Chili sin Carne. Suurimoiden ja ruokajyvien valikoima on laaja ja niiden käyttö on minulle tuttua entuudestaan etenkin salaateissa.

Niimpä pizzan kaveriksi tehtiin yksinkertaista, mutta herkullista couscous-salaattia. Kaprikset, aurinkokuivattu tomaatti ja tuore minttu piristivät lisukesalaattia ja tekivät siitä raikkaan. Italialainen pizzapohja: (4 pyöreää pizzapohjaa)

 • 1,2 dl vettä
 • 0,3 dl vaaleaa olutta
 • 5 g tuorehiivaa
 • 1 rkl neitsytoliiviöljyä
 • 1 tl merisuolaa
 • noin 3-4 dl vehnäjauhoja
 1. Mittaa huoneenlämpöinen olut ja vesi kulhoon.
 2. Liuota hiivaa nesteeseen.
 3. Sekoita mukaan oliiviöljy ja suola.
 4. Lisää jauhoja vähitellen puuharukkaa apuna käyttäen.
 5. Vaivaa taikinaa lopuksi käsin, kunnes se on kimmoisaa ja pinnalta kiiltävää.
 6. Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele taikinasta palloja.
 7. Laita taikinapallot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille/lautaselle.
 8. Kelmuta pelti/lautanen ja laita vetäytymään jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.
 9. Ota pelti huoneenlämpöön 15 minuuttia ennen kuin aloitat pizzapohjien kaulitsemisen. Levitä runsaasti jauhoja työtasolle, jossa kaulitset taikinapalloista ohuita pyöreitä pizzapohjia.
You might be interested:  Toad In The Hole Resepti?

Täytteet:

 • GoGreen Salsaa (Chili Sin Carne tai Salsa Original)
 • Cheddarjuustoa
 • Jalopenoa
 • Sipulia

Pizzan paisto: Aseta pizzakivi kylmään grilliin. Kuumenna grilli 250-300 asteseksi. Levitä salsa pizzapohjan päälle lusikalla. Ripottele muut täytteet salsan päälle. Siirrä pizza grilliin kiven päälle niin, että leivinpaperi jää pizzan ja kiven väliin. Paista pizzaa grillistä riippuen 3-10 minuuttia.
Näytä koko vastaus

Kauanko 3 kg kinkku uunissa?

Kinkun paistaminen Ilmakuivattu Kinkku Pizza Resepti Joulukinkku paistetaan ajan kanssa meheväksi. Ohessa on selkeä perusohje joulukinkun paistoon. Korostamme joulukinkun paisto-ohjeessa paistomittarin käyttämistä. Mikäli kinkkua paistaa noin 1-1,5 tuntia per kilo, voi lopputuloksesta tulla epäonnistunut.

Ota kinkku ajoissa sulamaan. Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä olla noin plus kymmenen astetta ennen paistamista. KÄYTÄ PAISTOMITTARIA. Aseta paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Vältä kuitenkin osumasta luuhun, sillä kinkun luu varastoi ja johtaa lämpöä eri tavalla, jolloin mittaus ei pidä paikkaansa. Laita kinkku paistopussiin. Paistopussi on siitä hyvä, että voit ottaa paistinliemen kätevästi talteen paiston jälkeen ja hyödyntää sitä esimerkiksi kastikkeissa. Voit myös paistaa kinkun ritilällä ilman paistopussia. Laita tällöin uunipelti ritilän alle ja lisää siihen vettä. Aseta uunin lämpötila 100-120 asteeseen ja paista kinkkua noin 1-1,5 tuntia per kilo luottaen kuitenkin paistomittariin, ei aikaan. Sisälämpötilan ollessa 75 astetta on kinkku mehevän kypsä. Mikäli haluat hieman mureampaa kinkkua, tulee sisälämpötilan olla 80 astetta.

Kun kinkku on sulanut rauhassa jääkaapissa, annetaan sen olla huoneenlämmössä, kunnes sisälämpötila on 8-10 astetta. Lihalämpömittari kannattaa siis laittaa kinkkuun jo tässä vaiheessa. Näin kinkun ja uunin välistä lämpötilaeroa saadaan vähän tasoitettua, ja kinkku paistuu tasaisemmin ja pysyy mehukkaampana.
Näytä koko vastaus

Miten päin kinkku laitetaan uuniin?

Joulukinkun paisto-ohje – Huom! Muista ottaa kinkku sulamaan hyvissä ajoin ennen paistamista, ensin pakkasesta jääkaappiin ja edelleen jääkaapista huoneenlämpöön n.5 tuntia ennen paistamista. Jääkaapissa kinkku saa sulaa n. puoli vuorokautta per painokilo. Ilmakuivattu Kinkku Pizza Resepti Paista kinkku näin:

 1. Ota kinkku ajoissa sulamaan Uuniin laitettaessa kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 °C.
 2. Aseta paistomittari kinkkuun Aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan niin että se osuu luuhun. Ilmakuivattu Kinkku Pizza Resepti
 3. Paista kinkkua ensin 200 °C 30 min Laita kinkku uuniin rasvapuoli ylöspäin ja paista ensin 200 °C noin puoli tuntia. Ilmakuivattu Kinkku Pizza Resepti
 4. Laske lämpötilaa 100 °C Laske lämpötila 100 °C ja paista kinkkua vielä n.1,5 tuntia per kilo. Ilmakuivattu Kinkku Pizza Resepti
 5. Paista kunnes kinkun sisälämpötila on vähintään 74 °C Tarkkaile paistomittaria. Kypsän joulukinkun sisälämpötila on 74 °C ja ylikypsän n.83 °C. Ilmakuivattu Kinkku Pizza Resepti

Näytä koko vastaus

Mistä tietää että kinkku on kypsä?

Kuinka kypsä joulukinkun pitää olla? – Kinkun kypsyyden varmistamiseen kannattaa aina käyttää lihalämpömittaria. Joulukinkku on valmis syötäväksi, kun sen sisälämpötilä on vähintään +75 ºC. – Yleensä 77 astetta kinkussa on mehukas ja 82 astetta on mureneva.
Näytä koko vastaus

Milloin kinkku kannattaa paistaa?

Näillä ohjeilla onnistut varmasti – 1. Kinkku on otettava kylmästä riittävän ajoissa huoneenlämpöön. Suoraan jääkaapista – tai varsinkaan pakastimesta – ei kinkkua saa uuniin laittaa. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla vähintään +10 astetta siinä vaiheessa, kun se laitetaan uuniin, sillä kylmänä nestettä irtoaa kinkusta enemmän, mikä voi pilata lopputuloksen.2.

 1. Lämpömittarin avulla tarkkaillaan kinkun lämpötilaa.
 2. Mittaria ei tarvitse pitää uunissa koko aikaa, vaan lämpötilan voi mitata muutamasta paksuimmasta kohdasta silloin tällöin.
 3. Mittari on sen verran nopea, että näyttää oikean lämpötilan nopeasti.
 4. Tärkeää on nimenomaan mitata lämpö yhtä useammasta kohdasta – tällöin varmistaa oikean lämmön saavuttamisen.3.

Hyvä lämpötila kinkulle on mieto, reilu sata astetta. Tämä tosin on makukysymys, sillä jotkut haluavat paistaa kinkun pinnan alkuun korkeammalla lämpötilalla, ja vasta tämän jälkeen laskea uunin lämpöä. Kinkun voi paistaa myös tasaisessa esimerkiksi 80 asteen lämmössä pidempään.

 1. Nyrkkisääntö on se, että mitä matalammalla lämmöllä kinkkua paistaa, sitä pidempään sen tulee olla uunissa.
 2. On myös hyvä pitää mielessä, että kinkun lämpötila nousee jopa kolme astetta vielä senkin jälkeen, kun se otetaan ulos uunista.
 3. Paistaminen kannattaa siis lopettaa muutama aste ennen tavoiteltua lämpötilaa.4.

Kinkun voi paistaa kinkkupussissa, tai sitten ilman sitä. Kinkkupussi pitää nesteet pussin sisällä, eikä koko uuni sotkeennu rasvasta. Lisäksi pussiin muodostuvasta nesteestä on helppo tehdä kinkulle kastike. Jos kinkku paistetaan pussissa, tulee mittarin olla koko ajan paikallaan.5.

Jos haluaa olla varma siitä, että joulukinkusta tulee juuri sopivan murea, eikä liian ylikypsä, kannattaa se paistaa päiväsaikaan. Monet suosivat yöpaistamista, mutta varsinkin aloittelevien kinkunpaistajien on hyvä tarkkailla uunia säännöllisemmin. Kinkku kannattaa jäähdyttää viileässä ja nopeasti. Huoneenlämpöön jäähtymään jätetty kinkku pilaantuu nopeasti.6.

Impasto pizza a lunga maturazione. ALLE PIZZA

Kinkun kuorruttamisen suhteen on olemassa kaksi koulukuntaa; toiset pitävät ruistaikina- tai sinappikuorrutteesta, toiset taas suosivat kokonaan kuorruttamatonta joulukinkkua. Mikäli kuorrutuksen haluaa kinkkuun lisätä, voi sen tehdä vasta jouluaattona juuri ennen syömistä.7.

 • Ennen vanhaan oli tapana jättää jouluruoat tuvan pöydälle koko yöksi.
 • Tällöin jouluväki sai käydä syömässä yön mittaan aina, kun nälkä yllätti.
 • Nykyään tämä tapa ei enää kannata – varsinkaan kinkun kohdalla.
 • Oska jouluruokailun tahti on joka tapauksessa hidas, voi olla hyvä idea leikata kinkusta kerralla vain sen verran siivuja, kuin syö kerralla.
You might be interested:  Egg Fried Rice Resepti?

Lopun kinkun voi laittaa saman tien jääkaappiin odottamaan seuraavaa syömiskertaa. Nyrkkisääntö paistoaikaan on noin 1,5 tuntia ensimmäistä kinkkukiloa ja tunti seuraavia kinkkukiloja kohti. Takuuvarma paistovinkki on säätää uuni siihen asteeseen, minkä asteiseksi haluat kinkun paistuvan.
Näytä koko vastaus

Missä vaiheessa verkko pois kinkusta?

Joulukinkun paisto-ohjeet-juhlakinkku Juhlakinkku, noin 3 – 5 kg Sulata kinkku jääkaapissa, reunallisessa astiassa. Sulaminen kestää 1 – 2 vuorokautta. Ota kinkku huoneen lämpöön pari tuntia ennen paistamista. Poista kääre, huuhtele ja kuivaa kinkku talouspaperilla.

Laita kinkku uuniritilälle nahkapuoli ylöspäin. Jätä verkko paikalleen tukemaan lihaa. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.Varo osumasta luuhun. (Muista tarkistaa paistomittarin toimivuus. Esim. kiehuvalla vedellä. Pitäisi näyttää 100 asteen paikkeilla.) Kypsennä 125 -asteissa uunissa. Jos käytät kiertoilmauunia, lämpötila voi olla 100-110 astetta.

Laita uunin alimmalle tasolle uunipelti, jossa on noin puoli litraa vettä. Pidä huolta, että pellillä on vettä koko ajan, sillä vesi estää paistumisen hajua, kun rasva ei pala kiinni peltiin. Mitä matalampaa lämpötilaa paistamisessa käytät, sen parempi lopputulos on.

Lihasta irtoaa näin vähemmän lihasnestettä ja se on väriltään tasaisempi. Paistoaika on noin 1 tunti/kg. Kinkun voi kypsentää myös kinkkupussissa uunipellillä. Ota kinkku pois uunista, kun sisälämpötila on 75 astetta. Tällöin liha on mehukkaan kypsää. Jos pidemmät kuivemmasta lihasta, paista kunnes sisälämpö on 80 astetta.

Anna kinkun levähtää hetki ja poista sitten verkko. Kinkun kuorrutus Anna kinkun levähtää hetki. Poista mahdollinen verkko sekä nahka ja rasvakerros, kun kinkku on vielä lämmin. Voitele kinkku sinapilla ja ripottele korppujauhoja päälle. Koristele halutessasi vielä kokonaisilla neilikoilla.
Näytä koko vastaus

Kauanko 6 kilon kinkku sulaa?

Sulatusajat – 10–12-kiloinen kinkku vaatii sulaakseen 4–5 vuorokautta.6–8-kiloinen kinkku vaatii sulaakseen 3–4 vuorokautta.2–4-kiloinen kinkku vaatii sulaakseen 2–3 vuorokautta. Perinteisesti kinkku paistetaan aattoa edeltävänä yönä. Paistoajankohta on tietenkin kiinni omasta ajasta, Järvinen muistuttaa. Jos sulatetun kinkun laittaa illalla uuniin, tulisi se nostaa aamulla huoneenlämpöön.
Näytä koko vastaus

Kauanko ilmakuivattu kinkku säilyy?

Kuinka pitkään kinkku on syötävää? – Ennen siivutusta kokonainen kinkku säilyy kolme kuukautta jos se on säilytetty riiputtamalla tai jalustallaan. Kun ryhdyt siivuttamaan sitä, se säilyy noin kuukauden. On parempi siivuttaa kinkkua usein, tämä ehkäisee kinkun kuivumista.
Näytä koko vastaus

Onko kinkku pakko Kuorruttaa?

Näillä ohjeilla onnistut varmasti – 1. Kinkku on otettava kylmästä riittävän ajoissa huoneenlämpöön. Suoraan jääkaapista – tai varsinkaan pakastimesta – ei kinkkua saa uuniin laittaa. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla vähintään +10 astetta siinä vaiheessa, kun se laitetaan uuniin, sillä kylmänä nestettä irtoaa kinkusta enemmän, mikä voi pilata lopputuloksen.2.

Lämpömittarin avulla tarkkaillaan kinkun lämpötilaa. Mittaria ei tarvitse pitää uunissa koko aikaa, vaan lämpötilan voi mitata muutamasta paksuimmasta kohdasta silloin tällöin. Mittari on sen verran nopea, että näyttää oikean lämpötilan nopeasti. Tärkeää on nimenomaan mitata lämpö yhtä useammasta kohdasta – tällöin varmistaa oikean lämmön saavuttamisen.3.

Hyvä lämpötila kinkulle on mieto, reilu sata astetta. Tämä tosin on makukysymys, sillä jotkut haluavat paistaa kinkun pinnan alkuun korkeammalla lämpötilalla, ja vasta tämän jälkeen laskea uunin lämpöä. Kinkun voi paistaa myös tasaisessa esimerkiksi 80 asteen lämmössä pidempään.

Nyrkkisääntö on se, että mitä matalammalla lämmöllä kinkkua paistaa, sitä pidempään sen tulee olla uunissa. On myös hyvä pitää mielessä, että kinkun lämpötila nousee jopa kolme astetta vielä senkin jälkeen, kun se otetaan ulos uunista. Paistaminen kannattaa siis lopettaa muutama aste ennen tavoiteltua lämpötilaa.4.

Kinkun voi paistaa kinkkupussissa, tai sitten ilman sitä. Kinkkupussi pitää nesteet pussin sisällä, eikä koko uuni sotkeennu rasvasta. Lisäksi pussiin muodostuvasta nesteestä on helppo tehdä kinkulle kastike. Jos kinkku paistetaan pussissa, tulee mittarin olla koko ajan paikallaan.5.

Jos haluaa olla varma siitä, että joulukinkusta tulee juuri sopivan murea, eikä liian ylikypsä, kannattaa se paistaa päiväsaikaan. Monet suosivat yöpaistamista, mutta varsinkin aloittelevien kinkunpaistajien on hyvä tarkkailla uunia säännöllisemmin. Kinkku kannattaa jäähdyttää viileässä ja nopeasti. Huoneenlämpöön jäähtymään jätetty kinkku pilaantuu nopeasti.6.

Impasto pizza a lunga maturazione. ALLE PIZZA

Kinkun kuorruttamisen suhteen on olemassa kaksi koulukuntaa; toiset pitävät ruistaikina- tai sinappikuorrutteesta, toiset taas suosivat kokonaan kuorruttamatonta joulukinkkua. Mikäli kuorrutuksen haluaa kinkkuun lisätä, voi sen tehdä vasta jouluaattona juuri ennen syömistä.7.

 1. Ennen vanhaan oli tapana jättää jouluruoat tuvan pöydälle koko yöksi.
 2. Tällöin jouluväki sai käydä syömässä yön mittaan aina, kun nälkä yllätti.
 3. Nykyään tämä tapa ei enää kannata – varsinkaan kinkun kohdalla.
 4. Oska jouluruokailun tahti on joka tapauksessa hidas, voi olla hyvä idea leikata kinkusta kerralla vain sen verran siivuja, kuin syö kerralla.

Lopun kinkun voi laittaa saman tien jääkaappiin odottamaan seuraavaa syömiskertaa. Nyrkkisääntö paistoaikaan on noin 1,5 tuntia ensimmäistä kinkkukiloa ja tunti seuraavia kinkkukiloja kohti. Takuuvarma paistovinkki on säätää uuni siihen asteeseen, minkä asteiseksi haluat kinkun paistuvan.
Näytä koko vastaus

Kauanko paistuu 5 kilon kinkku?

Kypsennä kinkkua 125 asteessa noin 60-90 minuuttia/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä, kun paistomittari näyttää 75 astetta, murea se on 80-asteisena. Anna kinkun hiukan jäähtyä.
Näytä koko vastaus

Tuleeko kinkku alle vai päälle?

Juusto kinkkusiivun päälle vai toisinpäin? – Kyselyn perusteella selvisi, että suomalaiset todella pitävät voileivistä. Jopa 85 prosenttia herkuttelee voileivillä päivittäin tai vähintään viisi kertaa viikossa. Vain kaksi prosenttia ei syö koskaan voileipiä.

HKScanin mukaan voileipäkulttuuri uudistuu Suomessa kovaa vauhtia. Vanhat tutut voileipäklassikot, kuten oopperavoileipä, metsästäjänleipä tai toast skagen ovat saaneet rinnalleen kiinnostavia kansainvälisiä leipätyyppejä, kuten croque monsieur, reuben tai BLT. Kyselyssä vastattiin myös ikuisuuskysymykseen voileivän täytteiden järjestyksestä.

Joka toisella vastaajalla on leivän päällä aina juusto, mutta kuuluuko se asetellä leikkeleen alle vai päälle? Kyselyn perusteella tämä jakaa vahvasti kansan mielipiteet, mutta enemmistöllä on kuitenkin sitä mieltä, että juusto laitetaan päällimmäiseksi. 0:33 Kivikovaa voita voi levittää leivän päälle näin helposti! Kyselyn perusteella 45 prosenttia laittaa juuston kinkkuviipaleen, meetvurstin, kurkun tai tomaatin päälle, 37 prosentin mielestä juusto kuuluu alimmaiseksi.18 prosentille sopii kumpi tahansa tapa.
Näytä koko vastaus