Contents
Mitä tehdä kanan Paistileikkeestä?
Kanan paistileike on fileetä rasvaisempi, ja se valmistuu mehukkaaksi uunissa, grillissä tai pannulla. Paistista valmistetaan myös paistisuikaleita, jotka sopivat erilaisiin kastikkeisiin ja keittoihin.
Näytä koko vastaus
Missä lämpötilassa kana on kypsää?
Broileri – Salmonellariskin vuoksi broileri tulee kypsentää läpikypsäksi. Noin 75 astetta on sopiva sisälämpötila kokonaiselle broilerille sekä broilerin koipi-, siipi- ja reisipaloille. Sen sijaan vähärasvainen filee kuivuu helposti, joten sen voi jättää noin 71 asteeseen.
Näytä koko vastaus
Voiko kanan valmistaa uunissa?
Kypsennä broilerinfileet uunissa 225-asteessa. Kanafileet kypsyvät noin 15–20 minuutissa. Peitä broilerin rintafileet löyhästi foliolla tai leivinpaperilla ja anna vetäytyä 10–15 minuuttia ennen viipalointia.
Näytä koko vastaus
Voiko kanan paistaa uunissa?
Pannulla: Paista fileet öljytyllä pannulla miedolla lämmöllä 12-15 minuutin ajan muutaman kerran käännellen. Uunissa : Kuumenna uuni 200-asteeseen ja laita sinne tyhjä uunivuoka 10 minuutiksi. Laita fileet kuumaan uunivuokaan ja paista 12 minuuttia.
Näytä koko vastaus
Kauanko kanan Fileeleike uunissa?
Valmistusohje –
Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Hienonna kevätsipulinvarret. Paloittele kesäkurpitsa suikaleiksi tai lohkoiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Levitä ainekset reunalliseen uunivuokaan. Lado päälle vieretysten broilerinfileet ja mausta ne suolalla tai mausteseoksella. Ripottele pinnalle kirsikkatomaatit ja pikkuparsat. Sekoita ruoka- tai kuohukerman joukkoon juustoraaste ja kaada seos uunivuokaan. Kypsennä broilerinfileitä 200 asteessa uunin keskiritilätasolla 20-30 minuuttia broilerinfileiden paksuudesta riippuen.
Mitä kanan ohut Fileeleike uunissa?
Mehevät broilerin rintafileet uunissa –
4 broilerin rintafilettä (nahatonta tai nahallista)3 rkl voita2 sitruunan kuoret raastettuna suolaa ja pippuria maun mukaan
1. Lämmitä uuni 225-asteiseksi. Laita broilerinfileet uunivuokaan, sivele niiden pintaan voita ja ripottele päälle sitruunankuoriraastetta. Mausta suolalla ja pippurilla.2. Paista uunin keskitasolla 20 minuuttia. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoilua.
Näytä koko vastaus
Kauanko kanan Sisäfile uunissa?
Reseptin ainekset Food Market Herkusta – Aseta broilerin sisäfileet uunivuokaan tai uunipellille. Paista 200-asteisessa uunissa n.15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Painele avokado ja majoneesi tahnaksi. Raasta joukkoon valkosipulinkynsi ja parmesaanijuusto. Mausta sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla.
Kuori mango ja leikkaa suunpalankokoisia paloja. Revi salaatti. Kääntele salaatinlehdet avokadokastikkeeseen. Lisää mango ja tarjoile broilerin sisäfileiden ja tuoreen leivän kanssa. Miltä maistui? Arvostele resepti ensimmäisenä! Julkaistu: 4.10.2016 | Muokattu: 12.4.2022 Tämän reseptin ravintotietoja ei ole saatavilla.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Näytä koko vastaus
Pitääkö kanan paistamisessa käyttää rasvaa?
Epäterveellisin tapa: Uppopaistaminen – Tämä voi olla itsestään selvää suurimmalle osalle, mutta kanan kypsentäminen uppopaistamalla on epäterveellistä. Paistaminen pannussa tai padassa öljyyn upotettuna kyllästää broilerin rasvalla ja täten myös kaloreilla.
Näytä koko vastaus
Miksi raakaa kanaa ei saa syödä?
Broileri on suosittu raaka-aine, josta voidaan valmistaa mitä erilaisimpia ruokia aina nopeista arkiruoista viikonlopun juhlaillallisiin. Broileria valmistettaessa kannattaa kuitenkin muistaa, että väärä käsittelytapa voi pilata hyvän raaka-aineen hetkessä.
Näytä koko vastaus
Miksi kanaa ei saa laittaa kylmälle pannulle?
Suomalaisten yleisimmät kokkimokat liittyvät valmistusaikaan ja -lämpötilaan sekä raaka-ainevalintoihin. IS kokosi listan tavallisimmista mokista, joita ruokaa laittaessa tehdään. Oletko tehnyt samoja virheitä kotikeittiössäsi? 1. Mautonta lihaa Liha tulisi aina nostaa kuumalle paistinpannulle, mieluiten sen jälkeen, kun se on ollut 15-20 minuuttia huoneenlämmössä. Jos lihan laittaa pannulle liian kylmänä, lihassyyt eivät mene kiinni ja lihasneste valuu vedeksi pannulle. Lopputulos on harmahtava, vetinen – ja mauton, varoittaa Taina Pirkola, Liha maistuu parhaiten, kun kuumentaa pannun ennen ruskistamista mahdollisimman kuumaksi, jolloin lihan pinta ruskistuu ja maut pysyvät sisällä. Ruskistus tulee tehdä molemmin puolin. Sen jälkeen pannun lämpötilaa voi pienentää lihan kypsennystä varten.2. Pitkä kypsennysaika Esimerkiksi lihapullia ja pihvejä paistaessa kannattaa muistaa olla täyttämättä pannua äärilaitoja myöten. Mitä enemmän pannulla on tavaraa, sitä enemmän pannu viilenee. Jos paistettavaa on paljon, kannattaa suosiolla paistaa raaka-aineet kahdessa osassa. Siten lopputulos on rapeampi ja maukkaampi, Pirkola suosittaa.3. Ylikypsiä kasviksia Me suomalaiset mielellämme kypsennämme kasviksemme ylikypsiksi, tuumaa Pirkola. Hän suosittelee esimerkiksi porkkanoiden kypsentämistä al dente -vaiheeseen, jolloin ruuassa on tallella vielä maku – ja koostumus. Perunoidenkaan ei tarvitse antaa kiehua räjähtämispisteeseen, kypsymisaika pyörii 20 minuutin hujakoilla. Hampaillekin täytyy jäädä tekemistä.4. Liisterimuusia Perunamuusista tulee kuin tapettiliisteriä, jos siihen valitsee perunalajikkeen, joka toimisi paremmin keitinperunana. Nyrkkisääntö on, että jauhoisia perunoita käytetään muusiin, uuniperunaksi sopii hieman kiinteämaltoisempi lajike, jossa on kuitenkin tärkkelystä mukana. Kaikkein kiintein sopii parhaiten keitinperunaksi. Oikeilla valinnoilla saa aikaan oikein hyvän lopputuloksen, Pirkola kannustaa. /> 5. Eri kypsyysasteisia raaka-aineita Esimerkiksi perinteistä lihakeittoa, tai vaikka vihannesvokkia valmistaessa tulee huomioida, että esimerkiksi sipuli tarvitsee vähemmän aikaa kypsyäkseen kuin vaikka lanttu. Raaka-aineet tulisi lisätä keitokseen siten, että kypsymisaikaa tarvitseva lajike saa muhia pisimpään. Ruuan maku on parhaimmillaan kun kaikki raaka-aineet ovat samassa kypsyysasteessa. Näistä kotimaisista kasviksista punajuuri ja lanttu tarvitsevat eniten aikaa.6. Huono hygienia kanan kanssa Kylmäketjusta tulee huolehtia erityisellä tarkkaavaisuudella, kun valmistaa ruokaa kanasta. Samoin, jos kanaa leikkaa leikkuulaudalla, välineet tulee veistä myöten pestä tarkkaan ennen kuin pilkkoo esimerkiksi kasviksia. Vaikka salmonellariski on nykyisin minimaalinen, sen vaara on kuitenkin olemassa, Pirkola huomauttaa. Kanaa ei myöskään sovi säilyttää lämpimässä niin pitkään kuin muita.7. Sinne päin -mittailu Kokenut kotikokki voi lurautella erilaisia raaka-aineita hyvinkin näppituntumalla, sillä hänellä tuo taito on jo kehittynyt. Kokemattomamman kannattaa ehdottomasti mitata kaikki mahdollinen, jotta tekeillä oleva ruoka onnistuisi. Näin etenkin leivonnan kohdalla.8. Lässähtäneet kakut Jos paistaa uunissa kakkua ja erehtyy avaamaan uuninluukun alkuvaiheessa, saa pöytäänsä kuohkean kakkusen sijaan lättänän pannukakun. Luukun kannattaa antaa olla kiinni ainakin ensimmäisen puolen tunnin ajan. Kun lähellä paistoajan loppua näkee, että kakun reunat alkavat irrota vuoasta, sitten sopii avata luukku ja testata puikolla, että vieläkö kakun sisällä on nestettä.9. Klimppikastiketta Toisinaan sitä on vaikea peittää, klimppikastiketta. Yleensä kastike klimppiintyy, kun alkuvaiheessa ei ole riittävästi nestettä. Tässä vaiheessa klimppinen kastike kannattaa valuttaa siivilän läpi. Myös suurimmat klimpit voi painella lusikalla ristikon läpi, eli paseerata, jonka jälkeen ne voi lisätä vielä kastikkeeseen, Pirkola kertoo.10. Vanhoja raaka-aineita Milloin viimeksi tarkistit mausteidesi ja jauhojesi päiväykset? Esimerkiksi maustekaapin perukoilta löytyvät liivatelehdet saattavat tuoda ostosmuistoja yli kymmenen vuoden takaa. Vanhoja mausteita käyttämällä ruuan maku on väistämättä miedompi kuin tuoreilla.11. Ylilyönnit hiivan kanssa Hiivaa kannattaa oikeasti laittaa vain sen verran kuin ohjeessa sanotaan, ellei halua leipomuksistaan syömäkelvottomia tai simastaan alkoholipitoista. Jos ei ole innokas leipoja ja puolikkaan tuorehiivan heittäminen hukkaan harmittaa, se kannattaa ennemmin pakastaa kuin pistää väkisin taikinatiinuun. Jos ei tarvitse tuorehiivaa säännöllisesti, kannattaa käyttää ennemmin kuivahiivaa. Paketeissa annetaan tarkat ohjeet tarvittavasta määrästä.12. Kovat paistolämpötilat Reseptien paistoajat ovat ohjeellisia, oman uunin tunteminen auttaa hahmottamaan paistoajan oikein. Kiertoilmauunin käyttäjän sopii muistaa, että uunin lämpötilan tulisi olla noin 20 astetta vähäisempi kuin resepteissä kerrotaan. Ja paistoaikakin on viitisen minuuttia lyhyempi kuin tavallisella uunilla. Joulun aikaan myös tavallisten uunien käyttäjien kannattaa olla tarkkana erityisesti pipareiden paistamisen kanssa. Sopivan kypsyysasteen ja karrelle palaneen piparin ero voi oikeasti olla minuutti.13. Maustaminen vapaalla kädellä Toisinaan maustaminen onnistuu mutulla, mutta yhtä usein näppituntuma vie myös hakoteille. Jos ei ole ihan varma mausteiden määrästä, kannattaa ehdottomasti maistaa. Keittoihin voi lisätä mausteita vielä myöhemminkin, mutta esimerkiksi lihamurekkeesta on järkevää tehdä pieni koepaistos, jotta tietää, pitääkö mausteita vielä lisätä, Pirkola vinkkaa.14. Liian vähän etukäteisvalmisteluja Kun työpäivän jälkeen saapuu kotiin vatsa huutaen, ruuan soisi valmistuvan nopeasti. Arjen sujuvuuteen voi vaikuttaa valmistelulla: Viikonloppuna voi tehdä ruokaa vähän isompia satseja, joista lämmittämällä pärjää hyvin viikon puoliväliin, Pirkola vinkkaa. Toinen vaihtoehto on valmistella tulevan päivän ruokaa edellisenä iltana esimerkiksi kuorimalla kasvikset ja ruskistamalla lihat valmiiksi. Kuoritut perunat säilyvät vedessä vuorokaudenkin ja porkkanat taas voi pitää kuorittuina jääkaapissa. Arkiruokastressiä voi helpottaa myös suunnittelemalla tulevien päivien ruuat, ja ostokset, etukäteen. Liha tulee nostaa aina kuumalle paistinpannulle. Olisi myös hyvä ettei pannulle ahda liikaa tavaraa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Esimerkiksi lihakeiton ainekset tulisi keittää siten, että pisimmän kypsymisajan vaativa raaka-aine lisätään keitokseen ensimmäiseksi. Kuva: Jukka Lehtinen Hiivan kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos ylimääräistä tuorehiivaa jää, se kannattaa heittää ennemmin pakastimeen säilöön kuin taikinan sekaan. Kuva: IS / Ilkka Mäkinen
Näytä koko vastaus
Kauanko kanaa pitää paistaa?
Ota tuote huoneenlämpöön n.30 min ennen kypsennystä. Paista suikaleet kypsäksi paistinpannulla tilkassa öljyä n.10 min välillä käännellen.
Näytä koko vastaus
Mitä kana ei saa syödä?
Kanoilta kielletty: avokado – Kuusikorven tilalta lähtevien kanojen mukana annetaan mukaan hieman kananruokaa, jolla pääsee alkuun. – Kanojen ruokkiminen on aika helppoa, niille voi esimerkiksi jättää kerralla suuremman annoksen, ne syövät sitten sitä mukaa, kun niillä on nälkä.
Näytä koko vastaus
Mistä tietää että kana on kypsä?
Paistolämpömittari kertoo totuuden kanan kypsyydestä – Asiantuntija huomauttaa, että ainoa varma tapa kanan kypsyyden selvittämiseen on lihalämpömittarin käyttö. Lämpötila, jonka kanan paksuimman osan kohdalla kertoo varmasti kypsyydestä on 71–74 astetta.
Näytä koko vastaus
Kauanko kanankoipia pitää paistaa uunissa?
Käyttäjän resepti – tehnyt: Mima – Tällä yksinkertaisella ohjeella saat kanankoivistasi herkullisen rapeat.
4 kpl | broilerin koipi-reisiä |
ol> Pese kanankoipien marinadi pois juoksevan hanan alla ja kuivaa koivet paperilla. Laita uunipellin päälle ritilä ja asettele kanankoivet ritilän päälle. Laita koivet pellillä 200 asteiseen uuniin. Anna olla puoli tuntia ja käännä koivet. Anna kypsyä vielä toiset puoli tuntia, kunnes kanankoivet näyttävät kullanruskeilta ja kypsiltä. Nauti uunijuuresten ja salaatin kera.
Tämä on käyttäjän tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta. Käyttäjän resepti
Näytä koko vastaus
Milloin kana on kypsää uunissa?
Kypsennä vuokia yhtäaikaa 175 asteessa 1 h 15 min-1 h 30 min, kunnes broilerin sisälämpötila on 75–80 astetta. ( Broileri on kypsä, kun tikulla kokeiltaessa reiästä tihkuva lihaneste on kirkasta.)
Näytä koko vastaus
Miten kana kuuluu paistaa?
Vain pintaväri pannulla – Ota pannulla fileeseen vain pintaväri ja paista broileri sitten miedossa lämmössä uunissa hauduttaen. Näin broileriin saa sen kaikkein parhaimman mehevyyden. Uunin lämpötilalla pystyy hallitsemaan lihan mehevyyttä. Uunin miedolla lämpötilalla tarkoitetaan todellakin erittäin mietoa lämpötilaa: fileet kannattaa laittaa hieman alle 100 asteeseen ja kypsentää pitkään.
Näytä koko vastaus
Missä lämpötilassa Kanankoivet paistetaan?
Ota siivet huoneenlämpöön ½ tuntia ennen kypsentämistä. Levitä siivet tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 250°C tasalämpöuunissa n.25 min, kunnes sisälämpötila on 75°C. Siivistä saa mukavan rapeita pinnasta, kun ne asettelee uunipellille hieman erilleen toisistaan.
Näytä koko vastaus
Miten saada kanasta mehukas?
Paista pienet kanapalat pannulla – Kanasuikaleet ja kanan pienet fileet kypsyvät pannulla muutamassa minuutissa. Pelkästään niitä varten ei siis kannata uunia lämmittää. Mutta kun paistat kokonaisia fileitä tai leikkeitä, uunin lämmittämistä kannattaa harkita.
Pannulla kana nimittäin kuivuu helposti. Kuivumista voi vähentää ruskistamalla kanapalat ensin ilman kantta ja hauduttamalla niitä sitten alhaisella lämmöllä kannen alla. Kansi pitää kanapaloista haihtuvan kosteuden pannussa, mikä auttaa lihaa pysymään mehevänä. Rintafileiden kypsymiseen menee pannulla noin 15 minuuttia, fileeleike kypsyy noin 10 minuutissa.
Lihan kypsyyden tarkistat helposti cocktailtikulla tai terävällä veitsellä. Kun lihasneste on kirkasta, kana on kypsää.
Näytä koko vastaus
Miksi kanasta tulee kuivaa?
1. Kuumenna uuni riittävän kuumaksi – Valmista broilerit mieluiten 200-asteisessa uunissa. Matalamassa lämpötilassa vaarana on, että fileitä tulee pidettyä uunissa aivan liian kauan. Tämä voi johtaa helposti kuivaan ja sitkeään lopputulokseen.
Näytä koko vastaus
Voiko kanan paistaa viimeisenä käyttöpäivänä?
HKScan: Älä käytä viimeisen käyttöpäivän jälkeen – Broilerin ja kananlihan osalta Evira painottaa sivuillaan, että broilerin ja kanan käsittely vaatii erityistä huolellisuutta mahdollisen salmonella- ja kampylobakteeririskin takia. Puhtauden lisäksi on tärkeää, että kana ja broileri kypsennetään täysin kypsäksi, jotta mahdolliset salmonella- ja kampylobakteerit kuolevat.
- Anne Paloranta, HKScanin laatujohtaja Suomessa vastasi Ilta-Sanomien lukijan kysymykseen yksiselitteisen lyhyesti.
- Pakkaukseen merkitty viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa, ettei elintarviketta käytetä enää tuon päivämäärän jälkeen.
- Suosittelen tuossa tapauksessa syömään tuotteen heti valmistamisen jälkeen, Paloranta vastaa.
Monet arvioivat lihatuotteita aistinvaraisesti. Kysyimme asiaa useammalta taholta. Aistinvaraisen arvioinnin voi tehdä maalaisjärkeä käyttäen, mutta virallisia tahoja tai elintarvikeyrityksiä edustavat vastaajat eivät kannusta viimeisen käyttöpäivän jälkeiseen tuotteen käyttöön, vaan korostavat pakkauksissa olevien päivämäärien tärkeyttä.
Näytä koko vastaus