Kesäkurpitsan Säilöntä Marttaliitto Resepti?

Kesäkurpitsan Säilöntä Marttaliitto Resepti

Mitä voi tehdä isosta Kesäkurpitsasta?

Liian iso kesäkurpitsa? Siitäkin voi tehdä ruokaa – Monet sanovat, että liian isoksi kasvaneita kesäkurpitsoja ei välttämättä kannata käyttää, sillä ne ovat mauttomia ja niiden rakenne on jo muuttunut erilaiseksi. Satu kuitenkin kannustaa käyttämään myös isot jötkäleet keittiössä.

– Ne menevät ihan hyvin tomaattikastikkeen joukossa, sosekeitossa tai rieskoissa. Niissä rakenne ei haittaa. Isoissa kesäkurpitsoissa voi toki olla kovempi kuori, joka kannattaa ottaa pois. Muuten en ikinä kuori kesäkurpitsaa. Pikkuruisia kesäkurpitsoja Satu on höylännyt esimerkiksi pizzan päälle, joko sellaisenaan tai marinoituna.

Keskikokoisista kesäkurpitsoista voi tehdä vaikka kasvispihvejä. Sadun omia suosikkeja ovat muun muassa, – Ne ovat jopa ehkä vähän lihaisia. Tykkään myös kesäkurpitsa-suklaakakusta. Se on kunnon jekkukakku! Myös kesäkurpitsaviipaleista rakennettu lasagne on yksi suosikeistani.
Näytä koko vastaus

Voiko Kesäkurpitsasta tehdä Pikkelsiä?

Lisää kesäkurpitsat, sipulit ja chili. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä seosta noin 15 minuuttia. Purkita pikkelsi puhtaisiin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje huolellisesti, jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.
Näytä koko vastaus

Mikä mauste sopii kesäkurpitsan kanssa?

5. Marinoi maistuvaksi – Jos maltat odottaa muutaman tunnin tai yön yli, saat marinoidusta kesäkurpitsasta ihanan lisukkeen tai lisän salaatteihin. Marinadikylpyyn kelpaa niin raaka kuin kypsennetty kesäkurpitsa. Kokeile mausteista balsamietikkamarinadia tai upota paistetut kesäkurpitsat öljy-etikkaliemeen chilin, valkosipulin ja persiljan kanssa.
Näytä koko vastaus

Pitääkö kesäkurpitsa kypsentää?

Kesäkurpitsa | Martat Kesäkurpitsa (Cucurbita pepo) on kurkkua muistuttava satoisa vihannes, joka kannattaa poimia hedelmän ollessa vielä pieni, korkeintaan puolikiloinen. Kesäkurpitsa sopii miedon makunsa ansiosta monen ruokalajin joukkoon mehevyyttä tuomaan.

 1. Äyttö Kesäkurpitsan koostumus voi vaihdella kiinteämaltoisesta kermaiseen.
 2. Esäkurpitsa soveltuu raakana syötäväksi esimerkiksi raastesalaattiin.
 3. Esäkurpitsassa syötäviä osia ovat kuori, malto ja siemenet.
 4. Laatikkoruokiin sekä kakku- ja leipätaikinoihin kesäkurpitsa tuo mehukkuutta.
 5. Esäkurpitsaa kannattaa kokeilla erilaisiin paistoksiin, risottoihin, patoihin tai grillattavaksi.

Kesäkurpitsaa voi valmistaa myös pitsan tapaan tai täyttää kesäkurpitsan puolikkaista esimerkiksi kuorrutettuja veneitä. Erilaiset kesäkurpitsatyypit Tunnetuin kesäkurpitsatyyppi meillä ja muualla Euroopassa on pitkän mallinen zucchini, Zucchinin väri voi vaihdella keltaisesta jopa tummanvihreään.

 • Osa kesäkurpitsoista saattaa maistua liian suureksi kasvaessaan vetiseltä, joten kurpitsat kannattaa poimia nuorena.
 • Pitkulaisten kesäkurpitsojen lisäksi on olemassa hieman kakkuvuokaa muistuttavan muotoisia patisson- ja sunburst eli kiekkokurpitsoja,
 • Iekkokurpitsat kannattaa kerätä zucchinien tapaan nuorina, noin kymmensenttisinä.

Säilytys Kesäkurpitsa säilytetään viileässä, noin +8– +12 asteen lämpötilassa. Säilytykseen sopivia tiloja ovat maakellarit ja jääkaapin vihanneslokerot. Kurkun tavoin kesäkurpitsa vahingoittuu ja paleltuu helposti liian kylmässä. Koska kesäkurpitsassa on ohut kuori, se kolhiintuu herkästi varastoinnin ja kuljetuksen aikana.

 • Esäkurpitsat kannattaa säilyttää kaukana etyleeniä tuottavista kasviksista ja hedelmistä, kuten omenasta ja banaanista.
 • Säilöntä Mikäli kesäkurpitsa tuottaa runsaasti satoa, sitä kannattaa säilöä talven varalle.
 • Esäkurpitsa sopii hyvin erilaisiin etikkasäilykkeisiin ja pikkelsseihin sekä makeisiin hilloihin ja marmeladeihin.

Pakastetun ja viipaloidun kesäkurpitsan koostumus vetistyy, joten sitä kannattaa hyödyntää esimerkiksi muhennokseen tai kastikkeen joukkoon. Mikäli kesäkurpitsaa haluaa pakastaa, keittäminen ja soseutus soveltuvat hyvin säilöntämenetelmäksi. Hyödynnä kesäkurpitsan kukat Hedelmän lisäksi kesäkurpitsan kukat ovat maistuvia.
Näytä koko vastaus

Kauanko kesäkurpitsa säilyy jääkaapissa?

Kuinka kesäkurpitsaa tulisi säilöä? – Säilytä kesäkurpitsaa pussissa jääkaapissa pesemättömänä, sillä vesipisarat edistävät pilaantumista. Kesäkurpitsan pinta vahingoittuu helposti, joten käsittele hedelmää varoen. Kesäkurpitsa säilyy jääkaapissa 7-10 päivää. Jos pinta alkaa tuntua limaiselta tai kesäkurpitsa alkaa pehmentyä, on se merkki vanhentumisesta.
Näytä koko vastaus

Onko kesäkurpitsa terveellistä?

Ravintoarvo kurkun luokkaa – Ravintoarvoltaan kurkku ja kesäkurpitsa ovat samaa luokkaa. Kesäkurpitsa sisältää esim. karotenoideja eli A-vitamiinin esiastetta, samoin B-ryhmän vitamiineja kuten folaattia ja kivennäisaineista mm. kaliumia. Energiaa 100 grammaa kesäkurpitsaa sisältää 18 kcal ja kurkku 10,9 kcal.
Näytä koko vastaus

Pitääkö kesäkurpitsa pölyttää?

Hedelmiä ei muodostu ilman pölytystä – Hyönteiset pölyttävät kesäkurpitsan kukat ja pölytys on edellytys hedelmien muodostumiselle. Hedelmien muodostuksen voi kotipuutarhassa varmistaa pölyttämällä kukat käsin. Avonaisesta hedekukasta (laiha kukkavarsi) poistetaan kukan verholehdet niin, että kukkaan jää vain keskusta.
Näytä koko vastaus

Voiko kesäkurpitsaa syödä raakana?

Kesäkurpitsaa voit syödä raakana sellaisenaan ja käyttää salaatteihin, mutta se kestää hyvin myös kypsennystä. Raakaa kesäkurpitsaa voi käyttää kurkun tavoin, mutta parhaimmillaan kesäkurpitsa on kypsennettynä. Kokeile sitä erilaisiin keittoihin ja patoihin tai esimerkiksi lasagneen.
Näytä koko vastaus

Miksi kesäkurpitsa Itketetään?

Keveyttä kesäkurpitsasta Kesäkurpitsan Säilöntä Marttaliitto Resepti Meillä vasta parina viime vuosikymmenenä yleistynyt kesäkurpitsa on pienenä parhaimmillaan. Kesäkurpitsa eli zucchini on oikea monikäyttövihannes ja maistuu niin raakana kuin kypsennettynäkin. Siitä saa sekä kevyitä että rasvaisia herkkuja. Alun perin kesäkurpitsa on kotoisin Etelä-Amerikan intiaanien viljelmiltä, joilta löytöretkeilijät toivat sen mukanaan Eurooppaan.

 • Italiassa nykyiseen muotoonsa jalostettu vihannes rantautui Suomeen 1600-luvulla “suvipumpun” nimellä.
 • Maukkaimmillaan tämä kurkun serkku on pienenä, noin 15 sentin pituisena.
 • Se säilyy parhaiten 8-12 asteen lämpötilassa, joten jääkaappi on sille liian kolea paikka.
 • Esäkurpitsaa ei myöskään kannata säilyttää yhdessä runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten, kuten omenoiden tai tomaattien, kanssa.
You might be interested:  Chai Tea Latte Resepti?

Suuria, paksunahkaisiksi ehtineitä yksilöitä lukuun ottamatta kesäkurpitsan voi syödä kuorineen. Miedon makuinen kesäkurpitsa on parhaimmillaan kevyesti maustettuna. Siitä saa hyvän lisukkeen esimerkiksi maustamalla juustohöylällä leikatut ja kevyesti pannulla paistetut viipaleet suolalla, pippurilla, sitruunamehulla, valkosipulilla ja oliiviöljyllä.

 1. Yrteistä kesäkurpitsan höysteeksi sopivat muun muassa minttu, tilli, rakuuna, basilika ja oregano.
 2. Esäkurpitsa kypsyy nopeasti.
 3. Vihannesta ei tarvitse kypsentää lötköksi asti, vaan se saa tuntua hieman hampaissa.
 4. Ylikypsää kesäkurpitsaa voi kuitenkin käyttää esimerkiksi keittojen ja paistosten suurustamiseen.

Ruoanlaitossa kesäkurpitsaa käytetään myös muun muassa wokkeihin ja pataruokiin, pizzojen ja piiraiden täytteenä sekä liha- ja kalaruokien lisäkkeenä. Se sopii erinomaisesti myös täytettäväksi. Grillatessa kesäkurpitsaa voi laittaa erilaisiin vartaisiin ja kasvisnyytteihin, joissa sen seuralaisiksi sopivat esimerkiksi tomaatit, sipulit ja sienet.

 • Muiden kurpitsojen tapaan kesäkurpitsat sopivat myös säilöntään ja – niin yllättävältä kuin se kenties kuulostaa – leivontaankin.
 • Pieni määrä kesäkurpitsaraastetta kakku-, leipä- tai lettutaikinassa keventää ja piristää leivonnaista.
 • Esäkurpitsa sisältää muun muassa foolihappoa, C-vitamiinia, kaliumia ja karotenoideja eli A-vitamiinin esiastetta.

Sen vesipitoisuus on suuri ja energiasisältö vähäinen, joten se sopii hyvin ruokien keventämiseen. Saa kesäkurpitsasta silti raskaampaakin syötävää, esimerkiksi friteeraamalla.Välimeren alueella friteeratut kesäkurpitsan kukat ovat suurta herkkua, mutta myös kesäkurpitsan viipaleet sopivat tarkoitukseen.

Tällöin niitä kannattaa ennen paistamista “itkettää” ripottelemalla niille suolaa. Jonkin ajan kuluttua viipaleiden pinnalle nousee nestettä, joka pyyhitään pois. Varsinaisessa friteerauksessa viipaleet kieritellään suolalla ja pippurilla maustetuissa vehnä- tai korppujauhoissa ja keitetään ne öljyssä.

Kesäkurpitsaa voi toki syödä myös sellaisenaan. Tuoretta kesäkurpitsaa voi viipaloida leivän päälle tai käyttää vaikkapa salaatin ainesosana. Lue lisää kesäkurpitsareseptejä torstain Kalevasta! : Keveyttä kesäkurpitsasta
Näytä koko vastaus

Miksi kesäkurpitsan alut mätänee?

Kesäkurpitsan alku mätänee – Yleisin ongelma kesäkurpitsan kasvatuksessa on hedelmänalun mätäneminen. Se johtuu puutteellisesta hedelmöityksestä. Vioittuneet hedelmät kannattaa poistaa heti. Hedelmän kärki voi alkaa pehmetä myös siksi, että kuihtunut kukka ei kuivu vaan alkaa mädäntyä. Tämän voi ehkäistä poistamalla kukintansa lopettaneet kukat hedelmien kärjistä. Kesäkurpitsan Säilöntä Marttaliitto Resepti Kesäkurpitsaa voi kasvattaa myös isossa ämpärissä. Parhaiten astiakasvatukseen sopivat pienikokoiset patiolajikkeet. Muista lannoittaa ja kastella ämpärikurpitsaa säännöllisesti! Kesäkurpitsan Säilöntä Marttaliitto Resepti Kesäkurpitsalle kannattaa levittää tuoretta ruohosilppua katteeksi. Se lannoittaa ja pitää kasvualustan kosteana vähentäen kastelun tarvetta. Hedelmät säilyvät parempina, jos nostat ne irti kosteasta maasta esim. puurimojen tai kuivan oljen päälle tai kuten tässä kuvassa, lehtivarren päälle. Kuvassa keltainen lajike ‘Gold Rush’ F1. Kesäkurpitsan Säilöntä Marttaliitto Resepti Oma suosikkilajikkeeni on ‘Latino’ F1. Hedelmä on tosi maukas eikä se isompanakaan muutu kovin puisevaksi. Poimuilevan pinnan ansiosta siitä tulee myös kauniita lastuja salaattiin tai kuivattavaksi!
Näytä koko vastaus

Voiko kesäkurpitsaa paistaa pannulla?

Kesäkurpitsa pannulla: vaatimattoman näköinen mutta taivaallisen makuinen Kesäkurpitsa pannulla, mausteena vain valkosipulia ja suolaa? Ja vielä väitän, että se on parasta, mitä kesäkurpitsalle voi juuri nyt tehdä? Näin aion tehdä! Hetken mietin, voiko jotain näin yksinkertaista edes jakaa täällä, mutta koska kesäkurpitsa pannulla -vinkistäni pidettiin niin paljon, antaa mennä.

 • Tämä tosiaan saattaa näyttää vaatimattomalta, mutta takaan, että se myös saattaa käännyttää kesäkurpitsavihaajan kesäkurpitsan ystäväksi.
 • Näin ainakin on käynyt seitsemänvuotiaalle kesäkurpitsakriitikollemme.
 • Tarvitset kiinteän, vielä napakan kesäkurpitsan, jonka sisälle ei ole ehtinyt kehittyä siemeniä.

Jos kesäkurpitsapuskaan ehti kasvaa pesäpallomaila, siitä kannattaa keittää sose ja paistaa, Minusta on aina vähän hassua olla näin tarkka, mutta tähän pannulla paistamiseen ihanteellisen kesäkurpitsan paino on maksimissaan 200 grammaa, silloin se on sopivan kiinteä.

 1. Pesen ja viipaloin kesäkurpitsan ohuiksi siivuiksi, mielestäni sitä ei tarvitse kuoria.
 2. Pari milliä on hyvä paksuus.
 3. Sitten kuorin ja viipaloin yhden valkosipulinkynnen.
 4. Uumennan rohkean lorauksen öljyä pannulla ja lisään valkosipuliviipaleet.
 5. Paistan valkosipulia hetken koko ajan sekoitellen, jotta se ei kärähdä, ja sitten lisään pannulle kesäkurpitsaviipaleet.

Pannua ei kannata ahtaa täyteen, joten jos oma pannusi on pieni, paista kesäkurpitsat parissa satsissa. Rouhaisen kesäkurpitsaviipaleiden päälle vielä rohkeasti suolaa, kesäkurpitsa ei maistu ilman suolaa miltään, ja sitten vain odotan. Kesäkurpitsaviipaleita ei kannata liiemmälti sorkkia vaan antaa niiden paistua kaikessa rauhassa keskilämmöllä.

Monet paistavat viipaleet kunnon ruskeiksi, mutta itse tykkään, että ne ovat läpikuultavia. Kun viipaleet ovat sitä, ne voi hotkaista vaikka heti suoraan pannulta, tai sitten ne voi asetella nätisti lautaselle, lusikoida päälle valkosipuliöljyä pannulta ja tarjota huoneenlämpöisinä. Syömme kesäkurpitsaviipaleita ihan sellaisenaan, mutta viime viikon keksin yhdistää ne lähikaupasta bongattuun,

Kun vielä hain puutarhasta mausteeksi minttua, yhdistelmä oli järjettömän herkullinen. Tärkeää on, että burrata on tarjottaessa huoneenlämpöistä, päälle lorautetaan avokätisesti oliiviöljyä, että seuraksi on vielä hyvää rapeakuorista (hapanjuuri)leipää ja että jokaisessa suupalassa on varmasti kaikkia osasia.
Näytä koko vastaus

Mistä tietää että kesäkurpitsa on kypsä?

Kun kurpitsojen kasvuvaihe on ohi, varret muuttuvat kuiviksi ja puumaisiksi. Jos varsi on hyvin puumainen, kurpitsan voi korjata epäröimättä. Toinen ominaisuus, jonka perusteella voi päätellä kurpitsan kypsyyden, on täysin kypsän kurpitsan täyteläinen väri.

 1. Toinen merkki talvikurpitsan kypsyydestä on siitä koputettaessa kuuluva ontto ääni.
 2. Hedelmää ei kuitenkaan pidä korjata enää sitten, kun ensimmäinen pakkanen yllättää herkullisen vihanneksen.
 3. Älä siis korjaa satoa liian myöhään! Varmista itse sadonkorjuun aikana, etteivät kurpitsat vaurioidu.
 4. Jos kurpitsat litistyvät tai vaurioituvat muuten, ne voivat alkaa mädäntyä – eikä kotona kasvatetusta kurpitsasta siksi saada nauttia pitkään.
You might be interested:  Keto Tortilla Resepti Suomeksi?

Sadonkorjuun jälkeen kurpitsat tulee pestä huolellisesti, etteivät bakteerit ja sienet pääse lisääntymään niihin jääneessä mullassa. Sen jälkeen kurpitsat tulee säilyttää kuivassa paikassa. Näitä vinkkejä noudattava voi odottaa onnistunutta kurpitsasadon korjuuta.

 1. Etkö vieläkään tiedä, mitä tekisit kurpitsoistasi? Ei hätää, tässä sinulle herkullinen resepti: Kurpitsakasvikset: 1 kesäkurpitsa ½ purjoa 1 paprika ½ kurpitsaa Kasvisliemi Halutessasi fetajuustoa Pese kasvikset ja pilko ne pieniksi.
 2. Laita sitten kaikki isoon pataan tai pannulle ja ruskista.
 3. Valele useita kertoja kasvisliemellä.

Anna liemen imeytyä, kunnes syntyy tasainen kastike. Paloittele halutessasi fetajuustoa ja sekoita makusi mukaan joukkoon. Tämä tekee kurpitsaruuasta hieman kirpeämmän. Lisukkeeksi sopivat riisi tai perunat.
Näytä koko vastaus

Pitääkö kesäkurpitsa kuoria keittoon?

Kesäkurpitsaa ei tarvitse kuoria.
Näytä koko vastaus

Voiko kesäkurpitsan siemenet syödä?

Pitääkö kesäkurpitsan siemenet poistaa? Kun kesäkurpitsa käytetään nuorena, ei kesäkurpitsan siemeniä tarvitse poistaa. Nuoressa kesäkurpitsassa siemenet ovat pehmeitä ja pieniä, eikä siementen ympärille ole kehittynyt mautonta verkkomaista sisärakennetta. Kun kesäkurpitsa käytetään tarpeeksi pienenä, ei sen siemeniä tarvitse erikseen poistaa. Kuvassa hieman epämuotoinen kesäkurpitsa, joka kuitenkin on maultaan aivan kunnollinen. Siemenet ja sisus eivät sinänsä ole myrkyllisiä, mutta ne eivät käyttäydy esimerkiksi paistettaessa kunnolla eivätkä ole välttämättä esteettisesti kauniita ruoassa.
Näytä koko vastaus

Voiko munakoison korvata Kesäkurpitsalla?

Jump to navigation Kesäkurpitsan Säilöntä Marttaliitto Resepti Mehevä uunivuoka saa väriä tomaatista ja keltaisesta paprikasta. KUUDELLE Yksi annos 70 kcal, gluteeniton, laktoositon, munaton 1 munakoiso 1 keskikokoinen keltasipuli 1 keltainen paprika 1 rasia tuoreita herkkusieniä 1 rkl rypsiöljyä tai pullomargariinia 250 g tomaattimurskaa ½-1 tölkki kevytraejuustoa tai kevyttä fetajuustoa tuoreita yrttejä (esimerkiksi basilikaa tai timjamia) mustapippuria suolaa 1.

 • Leikkaa munakoiso reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi ja ripottele leikkuupinnalle suolaa.
 • Anna viipaleiden vetäytyä puoli tuntia ja pyyhi pois suolan pinnalle nostattama neste.2.
 • Paista munakoisot nopeasti pannulla ja siirrä syrjään.
 • Paista silputtu sipuli ja pienityt sienet rypsiöljyssä.
 • Lisää yrtit, mustapippuria ja tarvittaessa hieman suolaa.3.

Levitä syvän uunivuoan pohjalle tomaattimurskaa, jonka päälle kerroksittain munakoisot, sipuli-sieniseosta ja juustoa. Kerrosta vuoka siten, että tomaatti murskaa riittää myös päälle.4. Paista uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia. Koristele vuoka tuoreilla yrteillä ja tarjoile vihreän salaatin kera.

 1. VINKKI • Munakoisoviipaleille ripoteltu suola vähentää muun suolan käytön minimiin.
 2. Fetajuustoa käyttäessäsi älä lisää suolaa lainkaan.
 3. Voit korvata munakoison kesäkurpitsalla ja herkkusienet metsäsienillä.
 4. Esäkurpitsaviipaleet voi valmistaa sellaisenaan, eikä leikkuupinnoille tarvitse ripotella suolaa.

Seuraa meitä Facebookissa Sisältö jatkuu mainoksen alla
Näytä koko vastaus

Voiko Kesäkurpitsaraastetta pakastaa?

Kesäkurpitsa – helppohoitoinen ja runsassatoinen herkku Suomeen kesäkurpitsa saapui Välimeren alueelta. Kesäkurpitsa on helppohoitoinen ja runsassatoinen vihannes, mutta vie paljon tilaa, joten parhaiten se sopii avomaalle. Parvekeviljelyksiin on jalostettu pienempikasvuisia lajikkeita.

 1. Esäkurpitsa viihtyy lämmössä ja tuulelta suojaisassa kasvupaikassa.
 2. Esäkurpitsan voi kasvattaa joko taimesta tai siemenestä.
 3. Siemenistä kasvatettaessa, siemenet kylvetään ensin sisälle.
 4. Taimet siirretään ulos, kun hallanvaara on ohi.
 5. Taimia kannattaa kuitenkin karaista ennen niiden istuttamista ulos.
 6. Esäkurpitsat kasvavat uskomattoman nopeasti.

Satoa kurpitsat tuottavat heinäkuusta alkaen pitkälle syksyyn. Riippuen tietenkin taimien istutusajankohdasta. Taimien istutusväliksi suositellaan noin 1 metriä. Taimia ei kannata istuttaa liian aikaisin, koska kesäkurpitsa ei tykkää kylmästä. Päivälämpötilan ollessa alle +10 astetta, pitää taimet peittää kasvuharsolla.

Kesäkurpitsan taimet tarvitsevat paljon vettä, joten kastelu on tärkein hoitotoimenpide. Jos kasvu näyttää heikolta, kannattaa taimia lannoittaa. Sadon takaamiseksi tärkeintä on kukkien pölytys. Yleensä hyönteiset hoitavat sen, mutta jos kasvatat kesäkurpitsoja kasvihuoneessa tai parvekkeella, pitää pölytyksestä huolehtia itse.

Kesäkurpitsat ovat herkullisimmillaan 20 cm pituisina. Isot kesäkurpitsat ovat helposti puisia. Silloin ne kannattaa kuoria ja poistaa isommat siemenet kurpitsan sisältä. Hyvä nyrkkisääntö on, että pienet kesäkurpitsat ovat herkullisia raakana ja isommat sopivat parhaiten kypsennettäviin ruokiin.

 • Esäkurpitsa säilytetään 8 – 12 asteessa eli ei siis liian kylmässä.
 • Se on myös herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää omenoiden ja banaanien kanssa.
 • Molemmat kurpitsa sekä sen kukat ovat syötäviä.
 • Vain mielikuvitus on rajana kesäkurpitsaa käytettäessä.
 • Sitä voi käyttää raakana tai kypsennettynä, se sopii esimerkiksi salaatteihin, kasvispihveihin, lasagneen, grillailuun ja jopa leivontaan.

Erityisesti leivonnaisiin kesäkurpitsaraaste tuo mehevyyttä. Kesäkurpitsasta voi myös tehdä erilaisia säilykkeitä, kuten kurkustakin. Se soveltuu erinomaisesti erilaisiin pikkelsseihin. Jos kesäkurpitsaa haluaa pakastaa, kannattaa se raastaa tai keittää ja soseuttaa.
Näytä koko vastaus

Voiko kesäkurpitsaa höyryttää?

Hedelmiäkin voi höyryttää! – Höyrytyksestä tulevat helposti mieleen superkevyet lisäkevihannekset ja vaalea kala. Höyryttää voi kuitenkin paljon muutakin. Kokeile esimerkiksi valmistaa rasvaton munakas silikonisessa höyrykääreessä. Esikeitetyistä perunoista, kesäkurpitsasta, pinaatista ja/tai paprikasta syntyy ihana munakas.

 • Voit myös käyttää pakastettuja raaka-aineita.
 • Ypsennä ensin kasviksia mikroaaltouunissa suurimmalla teholla 4 minuuttia.
 • Ota pois seos ja sekoita sitä varovasti, tarkista rakenne ja perunoiden kypsyys.
 • Lisää kevyesti vatkatut munat ja hämmennä seosta hyvin.
 • Pane uudestaan mikroon 2 minuutiksi.
 • Ota pois mikrosta ja tarkista, että muna on hyytynyt ja kasvikset kypsää.

Makean mielijä mittaa silikoniseen höyrykääreeseen paloiteltuja hedelmiä, puna- tai portviiniä, sokeria ja kanelia ja höyryttää hedelmistä ihanan pehmeitä. Myös hillokkeet ja kompotit valmistuvat höyryttämällä. Jotkut raaoille hedelmille allergiset pääsevät vain höyryttämisen avulla hedelmien ihanaan makuun.
Näytä koko vastaus

Onko kurpitsa terveellistä?

Julkaistu 21.04.2009 – 11:03, Päivitetty 10.12.2015 – 15:45 Iso ja oranssi halloweenkurpitsa tunnetaan meillä Suomessa parhaiten pikkelssin raaka-aineena tai pyhäinpäivän koristeena. Kurpitsa on kuitenkin mainettaan paljon monikäyttöisempi kasvis. Ravintoloiden ruokalistoilta voi nykyisin löytää kurpitsaa monessa muodossa, sillä siitä voi rakentaa maittavia ja näyttäviä aterioita.

Kotikeittiöissä kurpitsaa voi laittaa muun muassa keittoihin, patoihin tai suolaisten piirakoiden täytteeksi. Siitä voi tehdä myös makeita kakkuja, marmeladeja sekä jälkiruokia. Kurpitsa tuli Eurooppaan 1500-luvulla Keski-Amerikasta, ja siitä tuli nopeasti suosittu kasvis. Samoihin aikoihin kurpitsa rantautui myös Suomeen.

Kurpitsan tiedettiin olevan terveellinen kasvis. Ensimmäiset merkinnät kurpitsan terveysvaikutuksista löytyvät jo ajanlaskumme ensimmäiseltä vuosisadalta peräisin olevasta Dioskoridesin yrttien lääketieteellisestä käytöstä kertovasta kirjasta Materia Medicasta.

Kirja ylistää kurpitsan haavaumia ja turvotusta parantavia ominaisuuksia sekä kehuu kurpitsaa helposti sulavaksi ruuaksi. Paljon terveysvaikutuksia Nykyään tiedetään myös terveysvaikutuksien syyt. Kurpitsan keltaoranssi väri kertoo sen sisältävän runsaasti beetakaroteenia, joka parantaa esimerkiksi hämäränäköä ja vahvistaa immuunijärjestelmää.

Beetakaroteenin lisäksi kurpitsa sisältää tärkeitä vitamiineja, kuten A-, C- ja E-vitamiinia sekä useita mineraaleja, kuten kaliumia. Adam Lonitzerin Yrttikirjassa vuodelta 1557 sanotaan, että kurpitsa auttaa silmävaivoissa ja halvauksissa. Väitteestä ei ole olemassa lääketieteellistä näyttöä. Toinen kurpitsan vaikutus herättää kuitenkin mielenkiintoa: murskatut kurpitsansiemenet veden kanssa nautittuna auttavat tihentyneeseen virtsaamisen tarpeeseen.

Tähän väitteeseen uskotaan vieläkin. Kurpitsansiemenistä löytyy helpotus etenkin naisille, jotka kärsivät virtsatietulehduksista ja joilla on siksi tihentynyt virtsaamisen tarve. Miehillä saattaa esiintyä eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua, mikä aiheuttaa kipua virtsatessa. Heillä kurpitsansiemenet voivat vähentää kipua.

Lääkärit epäilevät syyksi kurpitsan nestettä poistavaa ominaisuutta, mikä rentouttaa ja lievittää kipua. Asiasta ei ole kuitenkaan vielä varmaa näyttöä. Kurpitsansiemenet sisältävät lisäksi B-ryhmän vitamiineja, proteiinia sekä paljon rautaa ja kalsiumia. Halloweenkurpitsan lisäksi kaupoista saa ainakin kesä- ja talvikurpitsaa (squash). Kesäkurpitsaa on tarjolla ympäri vuoden. Siitä voi joko tehdä lämpimiä ruokia tai käyttää salaatteihin sellaisenaan. On olemassa myös koristekurpitsalajikkeita. Ne eivät kuitenkaan kelpaa syötäviksi, sillä ne sisältävät karvasaineita ja ovat myrkyllisiä.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Helppo Naan Leipä Resepti?

Onko Kesäkurpitsassa K-vitamiinia?

8. Kesäkurpitsa – Jopa 95 prosenttia kesäkurpitsan sisältämästä K-vitamiinista löytyy tämän kasviksen kuitupitoisesta kuoresta. K-vitamiinilla on tärkeä rooli muun muassa luiden ja verisuonten terveyden kannalta.
Näytä koko vastaus

Miten kesäkurpitsa säilyy?

KESÄKURPITSA (Cucurbita pepo) – Kesäkurpitsa on kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa intiaanit viljelivät sitä jo kauan ennen eurooppalaisten saapumista. Kurkulle sukua olevan kesäkurpitsan eli zuccinin käyttö on yleistynyt viime vuosina. Kesäkurpitsan hedelmät korjataan varhaisessa kehitysvaiheessa, jolloin ne painavat noin puoli kiloa ja niiden malto on kiinteä ja mehevä.

Nuorena kesäkurpitsan kuorikin on vielä pehmeä, joten sitä ei tarvitse poistaa. Tavallisesti kesäkurpitsat muistuttavan väriltään ja ulkonäöltään kurkkua, mutta on olemassa myös keltaisia kesäkurpitsoita. Kesäkurpitsaa käytetään monin tavoin. Sitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää salaatteihin aivan kuten kurkkuakin.

Se sopii mainiosti myös kypsennettäviin ruokiin kuten keittoihin, patoihin, paistoksiin ja leivonnaisiin. Kesäkurpitsaviipaleita voi myös grillata. Keitetty tai paistettu kesäkurpitsa sopii lihan ja kalan lisäkkeeksi. Kesäkurpitsan puolikaita voi myös täyttää esimerkiksi sieni- tai jauhelihakastikkeella ja kuorruttaa uunissa.
Näytä koko vastaus

Miten Leikkaa kesäkurpitsa?

Kesäkurpitsan leikkaus Kesäkurpitsan leikkaus ei useinkaan ole kesäkurpitsan kasvun ja sadon tuoton kannalta tarpeellista. Kesäkurpitsa usein leikataan poiminnan yhteydessä irti emokasvista, mutta muuten kesäkurpitsa ei vaadi leikkausta. Mikäli kesäkurpitsa tuottaa paljon toivottua enemmän satoa, voi toki leikata pienimpiä alkuja pois, mutta toisaalta parempi vaihtoehto ehkä on korjata sato ylipäänsä pienempänä ja maukkaampana.
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä pakastetusta Kesäkurpitsasta?

Pakastetut kesäkurpitsan käyttö – parasta keitoissa, padoissa ja soseissa – Kesäkurpitsan pakastaminen todella kannattaa, mutta aivan tuoreen veroinen se pakastamisen jälkeen ei harmillisesti ole. Kesäkurpitsan vesipitoisuus on korkea, noin 95 %, ja nestepitoisuutensa vuoksi kesäkurpitsan rakenne kärsii hieman pakastuksen aikana.

Pakastettu kesäkurpitsa on parhaimmillaan ruoissa, joissa se saa rauhassa soseutua. Kesäkurpitsa on pakastimesta napattuna käyttövalmis sellaisenaan. Lisää pakastettua kesäkurpitsaa esimerkiksi keittoihin, soseisiin ja erilaisiin pataruokiin. Raasteena pakastettu kesäkurpitsa sujahtaa helposti myös vaikkapa sämpylätaikinaan.

Jos olet smoothieiden ystävä, surauta pakastettua kesäkurpitsaa vihersmoothien sekaan muiden ainesten jatkeeksi. Lue myös Anna.fi: : Kesäkurpitsan pakastaminen kannattaa – pakasta zucchini raasteena, kuutioina tai soseena
Näytä koko vastaus

Pitääkö kesäkurpitsa kuoria keittoon?

Kesäkurpitsaa ei tarvitse kuoria.
Näytä koko vastaus

Miten kesäkurpitsa säilyy?

KESÄKURPITSA (Cucurbita pepo) – Kesäkurpitsa on kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa intiaanit viljelivät sitä jo kauan ennen eurooppalaisten saapumista. Kurkulle sukua olevan kesäkurpitsan eli zuccinin käyttö on yleistynyt viime vuosina. Kesäkurpitsan hedelmät korjataan varhaisessa kehitysvaiheessa, jolloin ne painavat noin puoli kiloa ja niiden malto on kiinteä ja mehevä.

 • Nuorena kesäkurpitsan kuorikin on vielä pehmeä, joten sitä ei tarvitse poistaa.
 • Tavallisesti kesäkurpitsat muistuttavan väriltään ja ulkonäöltään kurkkua, mutta on olemassa myös keltaisia kesäkurpitsoita.
 • Esäkurpitsaa käytetään monin tavoin.
 • Sitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää salaatteihin aivan kuten kurkkuakin.

Se sopii mainiosti myös kypsennettäviin ruokiin kuten keittoihin, patoihin, paistoksiin ja leivonnaisiin. Kesäkurpitsaviipaleita voi myös grillata. Keitetty tai paistettu kesäkurpitsa sopii lihan ja kalan lisäkkeeksi. Kesäkurpitsan puolikaita voi myös täyttää esimerkiksi sieni- tai jauhelihakastikkeella ja kuorruttaa uunissa.
Näytä koko vastaus

Onko kesäkurpitsa itsepölyttyvä?

Aikainen, itsepölyttyvä lajike. Sopii myös kasvihuoneviljelyyn. Esikasvatusta varten kylvä siemenet yksittäin ruukkuihin vihannesmultaan. Sijoita lämpimään paikkaan noin 18-24 °C:een ja siirrä taimettumisen jälkeen valoisaan paikkaan huoneenlämpöön.
Näytä koko vastaus