Contents
- 1 Mitä saa syödä että pääsee Ketoosiin?
- 2 Mitä aamupalaksi ketoosi?
- 3 Mikä on Keto tuote?
- 4 Saako ketoosissa syödä porkkanaa?
- 5 Miksi keho ei mene ketoosiin?
- 6 Mitä pähkinöitä Keto?
- 7 Voiko ketoosissa lihoa?
- 8 Saako Ketolla juoda maitoa?
- 9 Onko peruna hyvä hiilihydraatti?
- 10 Miten paino putoaa yön aikana?
- 11 Mikä estää Ketoosin?
- 12 Montako päivää menee ketoosiin?
Mitä saa syödä että pääsee Ketoosiin?
Ketogeeninen ruokavalio – kasvikset ja marjat – Kasvikset ovat tärkeä osa mitä tahansa ruokavaliota, sillä ne sisältävät runsaasti kuituja sekä suojaravintoaineita mutta vain vähän energiaa. Ketogeenisessä ruokavaliossa kasvisten merkitys korostuu entisestään, kun muita kasvikunnan vitamiini-, kivennäisaine- ja kuitulähteitä, kuten täysjyväviljaa, ei ole käytettävissä.
- Etogeeniseen ruokavalioon sopivat erinomaisesti muun muassa lehtivihannekset, kaalit, tomaatti, kurkku, kesäkurpitsa, munakoiso ja erilaiset yrttikasvit sekä myös sienet.
- Marjat ovat kaikkinensa superruokaa, ja niitä tulee sisällyttää myös ketogeeniseen ruokavalioon alun adaptaatiovaiheen jälkeen.
- Oska marjat sisältävät vähintään kaksi kertaa enemmän hiilihydraattia kuin esimerkiksi ylempänä mainitut kasvikset, niitä ei saa ketogeenisessä ruokavaliossa syödä miten paljon tahansa, vaan määrät tulee pitää maltillisina.
Kasvisten ja marjojen lisäksi hiilihydraatteja kertyy pienissä määrin myös muun muassa pähkinöistä, mikäli niitä sisällyttää ruokavalioonsa rasvalähteeksi. Ketogeenistä ruokavaliota noudattavan tuleekin tarkkailla hiilihydraattikertymää, mikäli ruokavalio ei ole valmiiksi laadittu.
Näytä koko vastaus
Mitä herkkuja voi syödä Ketolla?
*Resepti on toteutettu yhteistyössä Finaxin kanssa.
Valmistujaiset ja kesä lähestyy. Minulta kysytään usein vinkkejä mitä helppoa ja herkullista suolaista voisi tarjoilla ketoilevalle tai gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle ystävälle tai mitä itse laittaisi tarjolle tilaisuuksiin missä on myös ei-ketoilevia? Tässä tulee yksi mainio vaihtoehto, joka taatusti maistuu suurimmalle osalle ikään ja ruokavalioon katsomatta.
Etobruschetta tehdään kuohkeasta, viljattomasta patongista ja täytevaihtoehtoja on lukematon määrä; kylmäsavu- tai graavilohi, ilmakuivattu kinkku, pesto, tomaattisalsa, avokado, rapu skagen, lähes mikä vaan mikä itselle parhaiten maistuu. Itse tein täytteeksi puolikuivattuja kirsikkatomaatteja mehevän mozzarellan kanssa ja sitruunaista parsaa hapokkaan fetajuuston kera.
Continue reading “Ketobruschetta” → Puolukkarahka oli ehdottomasti herkuinta jälkiruokaa minkä lapsuudessa tiesin. Meillä sokerisia herkkuja oli tarjolla verrattain vähän ja vanhempani panostivat ruoan laatuun, luonnollisuuteen ja ravitsevuuteen huomattavan paljon. Lapsena sitä ei aina osannut arvostaa; sellaiset tavoittamattomat herkut kuin Mehukatti-sekamehu, valmiiksi maustetut jogurtit tai ranskanleipä tietysti houkutti kavereiden jääkaapeissa 😀 Näin aikuisena tuon kasvatuksen arvon näkee kuitenkin hyvin kirkkaasti.
Keksitaikinanmakuinen, pehmeä ja maukas rasvapommi on helppo ja nopea tehdä. Yksinkertaiset ainekset löytyvät usein ketoilijan keittiökaapin perusvarustuksesta, eikä valmistukseen kulu juuri viittä minuttia kauempaa. Maidottomana pomit onnistuvat korvaamalla voi kookosöljyllä ja kuohukerma kookoskermalla.
Fatbomb eli rasvapommi tai meikäläisittäin konvehti on runsaan rasvainen, pieni makeinen, joka on näppärä herkku esim. kahvin kanssa nautittavaksi, äkilliseen suklaan himoon tai helpoksi tavaksi saada hiukan extra rasvaa. Fatbombsit voi säilyttää jääkaapissa, mutta mikäli herkkuja tarvitsee säilyttää pidempään kuin viikko, kannattaa ne pakastaa ja ottaa aina tarvittava määrä sulamaan.
Sitruunaposset on yksinkertaisimmillaan kermasta ja sitruunanmehusta sekä -kuoresta valmistettu jälkiruokavanukas. Vanukkaan valmistuksessa ei tarvita hyydykeaineita tai saostamista, sillä sitruunan happo muodostaa emulsion kerman rasvan kanssa ja vanukkaan täyteläinen rakenne muodostuu itsestään jäähtyessään.
- Situunan tavoin vanukkaan voi valmistaa myös limen mehusta.
- Vanukkaan makeuttamisessa voi käyttää steviaa tai erytritolia, ilman makeutusta jälkiruoka on raikkaampienkin makujen ystävälle todennäköisesti hiukan liian hapan.
- Makeutusta kannattaa tietysti laittaa omaan suuhun sopivaksi, minä käytin 0,5 tl nestemäistä steviaa / 2 rkl erytritolia ja sillä tulee ihanan kirpakka ja raikas lopputulos.
Continue reading “Keto sitruunaposset” →
Näytä koko vastaus
Mitä aamupalaksi ketoosi?
Valehtelematta eniten minulle esitetty kysymys ihmisen kiinnostuttua ketogeenisestä ruokavaliosta on, että mitä voi syödä aamiaiseksi? Me suomalaiset emme ole pelkästään aamiaiskansaa, vaan myös leipä- ja puurokansaa. Jo ajatus siitä, että viljan syöminen pitäisi lopettaa saattaa hiukan kouraista rinnasta.
Vastatakseni kuitenkin akuuttiin ruokavalion aloittamiseen ja sen onnistumiseen liittyvään ongelmaan päätin tehdä pienen koosteen siitä, minkälaisia aamupaloja ketoruokavaliolla voi ja kannattaa syödä. Ihan kaikesta en valitettavasti ehtinyt saada kuvia ja reseptejä tähän hätään valmiiksi, mutta lisäilen niitä tänne kunhan valmistuvat.
Kahvi, tee ja viherjuomat tai -smoothiet
Erilaiset kahvit ja teet rasvalla tai ilman ovat hyvä aloitus päivälle, sillä kofeiini piristää mieltä ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Viherjauheesta sekoitettu juoma tai vihersmoothie ovat myös hyvä aloitus päivälle, mikäli kaipaat jotain raikasta ja kevyttä. Samalla saat nautittua hyvän osan päivän kasvispotista.
Rasvakahvi
Munakahvi
Munajäälatte
Jogurtit ja puurot
Runsasrasvaiset jogurtit, crème fraîche ja mascarpone ovat mainioita aamupaloja marjojen ja paahdetuista siemenistä tai pähkinöistä tehdyn myslin kanssa. Puuroa on mahdollista ja helppoa valmistaa chian-siemenistä, rouhituista siemensekoituksista, manteli- tai kookosjauhoista tai niiden sekoituksesta.
Kreikkalainen jogurtti
Kookos-chiavanukas
Ketopuuro
Leivät
Siemenistä, kasvikuiduista, kasviksista ja manteleista yhdistettynä maitotuotteisiin, rasvoihin, juustoihin ja kananmuniin saa tehtyä jos jonkinlaista ketokelpoista leipää. Leivän voi valmistaa pikaisesti mikrossa tai pidemmän kaavan mukaan hitaasti uunissa paistamalla ja kaikkea siltä väliltä. Ketoleivän päälle sopii kaikki perinteiset voileivän täytteet.
Ketosämpylät mikrossa
Siemenvuokaleipä
Mantelivuokaleipä
Mehevä siemenpeltileipä
Munakkaat
Munakkaat on ainakin itselleni ruokavalion tukevaa peruskiveä. Munakas on helppo ja nopea valmistaa, se sopii syötäväksi mihin aikaan päivästä tahansa, sisältää monipuolisesti ravintoaineita ja sen kanssa voi syödä lähes mitä tahansa.
Pinaatti-fetamunakas
Parsa-homejuustomunakas
Kylmäsavilohimunakas
Lämpimät aamiaislautaset :
Englanninkielisissä maissa on tyypillistä syödä aamulla kunnon lautasellinen lämpimiä paistettuja tai höyrytettyjä ruokia. Walesissä asuessani totuin englantilaiseen aamiaiseen ja viimeistään New Yorkissa matkustaessani rakastuin erilaisiin aamiaislautasiin. Vain jääkaapin sisältö ja oma maku on rajana mitä kaikkea aamiaislautaselle voisi laittaa.
Lohiaamiaislautanen
Kasvisaamiaislautanen
Pekoniaamiaislautanen
Pannarit, letut ja vohvelit
Pannarit, letut ja vohvelit onnistuvat hyvin myös viljattomina ja sopivat hyvin aamiaiselle ainakin viikonloppuna, kun aikaa valmistamiseen on hiukan enemmän. Lisukkeena voit tarjota mahdollisimman rasvaisia maitotuotteita, kookoskermaa, marjoja, sokeritonta raparperihilloa tai erilaisia pähkinälevitteitä.
Ketopannarit
Pähkinälevitteet
Pähkinälevitteet sopivat leipien, ketopullan, jogurtin ja puuron kanssa tarjottavaksi ja pakko myöntää, silloin tällöin ihan purkista lusikalla syötäväksi.
Itsetehdyt pähkinävoit
Ketonutella
Mikä on Keto tuote?
Ketoosiin – sinne vie pieni polku halki Ruohonjuuren! – Ketogeeninen ruokavalio on korkearasvainen ruokavalio, jossa proteiinia syödään vähän ja hiilihydraatteja hyvin niukasti. Elimistö yritetään saada käyttämään pääsäännöllisenä energianlähteenä rasvaa hiilihydraattien sijasta.
Bionan iki-ihanat pähkinätahnat Diet Food rapeat granolat, keksit ja maistuvat nuudelit Good Good ketopatukat ja suussa sulavat hillot Ketokamun herkulliset suklaakuorrutetut naposteltavat ja elektrolyyttijauheet sekä monipuolinen leivontamix, joka taipuu erilaisiin leipomuksiin Ketox ja Ketomo Food leivontajauhoseokset, joiden avulla valmistat sekä suolaisia että makeita ruokia ja leivonnaisia Puhdistamon energiajuomat ja elektrolyyttijauheet Pulsin KETO-proteiinipatukat
Lue blogistamme ketogeenisen ruokavalion hyödyistä ja käytännöistä Tutustu myös näihin ketoilua käsitteleviin blogiteksteihin: Ketogeeninen ruokavalio onnistuu myös vegaanisena Biohakkeroinnin keinoin ketoosiin Ota talteen myös rasvalla terästetyn aamukahvin resepti!
Näytä koko vastaus
Saako ketoosissa syödä porkkanaa?
Ketogeeninen, eli ultravähähiilihydraattinen, ruokavalio on tämän vuoden kovin laihdutustrendi. Suosittu laihdutusruokavalio voi kuitenkin mennä pieleen. Moni kuvittelee ketodieetin olevan nopea tie hoikaksi. Ketodieetissä syödään paljon rasvaa ja rajoitetaan hiilihydraatien saantia.
— Ihmiset eivät perehdy riittävästi siihen, mitä vaaditaan, jotta keho menee ketoosiin, lääketieteen tohtori, yleislääkäri Mats Rönnback Team LCHF Suomesta kertoo. Rönnbackin mukaan ihmiset mieltävät tietyt ketodieetin aikana pannassa olevat ruoat terveelliseksi ja ajattelevat, että niiden syöminen on sallittua.
— Jos ketogeeninen dieetti ei tuota tuloksia, syy on yleensä siinä, syödään liikaa hiilihydraatteja. Esimerkiksi lenkkimakkarassa saattaa olla paljonkin jauhoja. Tärkein sääntö on välttää hiilihydraatteja mahdollisimman pitkälti.´ Kasviksista perusterveelliset porkkanat, punajuuret, peruna ja riisi sisältävät suhteellisen paljon hiilihydraatteja, eikä niitä sen vuoksi ole syytä nauttia ketodieetin aikana.
Näytä koko vastaus
Paljonko paino putoaa ketoosissa?
Maha pömpöttää joulukinkun ja herkkujen jäljiltä, ja jotain pitäisi tehdä. Moni vannoo trendidieettienkin taustalla olevan ketoosipaaston eli hyvin niukkaenergiaisen dieetin nimeen. Tässä vinkit, kuinka tehdä se oikein. Sana ketoosi vilahtelee monen laihduttajan puheessa.
Yseessä on tila, jossa elimistö polttaa varastoitunutta rasvaa hiilihydraattien sijaan. Tämä on seurausta hyvin niukkaenergiaisesta ruokavaliosta. – Kun syö alle 800 kilokaloria tai alle 100 grammaa hiilihydraatteja vuorokaudessa, elimistö menee ketoosiin, kertoo ravintovalmisteita kehittävän Leaderin ravintokouluttaja Timo Kosonen,
Trendistä huolimatta kyseessä ei ole uusi keksintö, vaan tuttu laihdutusmenetelmä. Esimerkiksi suomalaisissa sairaaloissa potilaita autetaan laihtumaan erittäin vähähiilihydraattisen ruokavalion avulla. – Ensimmäisen viikon aikana paino voi pudota nopeastikin, osittain johtuen nesteen poistumisesta elimistöstä.
Näytä koko vastaus
Montako päivää menee ketoosiin?
Elimistö siirtyy ketoosiin 1 – 3 vrk:n kuluessa siitä, kun hiilihydraattien saantia rajoitetaan kunkin yksilölliseen aineenvaihduntaan sopivalle tasolle. Nyrkkisääntönä ketoosiin pääsyn edellytyksenä voidaan pitää, että hiilihydraatteja syödään enintään n.20 – 30 g vuorokaudessa.
- Elimistö tyhjentää ensin kaiken maksasssa varastoituna olevan glykogeenin (glukoosin (sokeri) varastomuoto), jonka jälkeen se käynnistää energiantuotannon rasvavarastoista.
- Rasva-aineenvaihdunnan sivutuotteena syntyy ketoaineita, joita elimistö käyttää glukoosin tavoin elintoimintojen energiaksi.
- Un ketoaineita alkaa syntyä, voi tämän havaita virtsasta tai verestä otettavilla näytteillä.
Ketoosin alarajana voidaan pitää 0,5 mmol/L. Syvässä ketoosissa ketoaineiden pitoisuus voi nousta n.3mmol/L. Ketoosi on myös helppo todeta seuraamalla oman olon muutoksia ja ketoosin aiheuttamia oireita. Ketoosiin pääsystä ei todellakaan kannata stressata, sillä stressihormonit yleensä hidastavat prosessia.
- Kuiva suu ja lisääntynyt janoisuuden tunne – Hiilihydraattien tyhjennyksen yhteydessä niihin sitoutunut neste ja sen mukana mineraalit ja vesiliukoiset vitamiinit poistuvat elimistöstä virtsan ja hien muodossa. Jano siis aiheellisesti kertoo tarpeesta juoda. Jotta vesi saataisiin imeytymään, on tarpeen huolehtia riittävästä suolan ja elektrolyyttien (kalium, magnesium, kalsium) saannista. Vettä ei kuitenkaan ole tarpeen tankata mitään tiettyä litramäärää, sillä liika vedenjuonti ja elimistön huuhtelu ei ole järkevää tai terveellistä. Paras on juoda silloin, kun on janoinen.
- Pahanhajuinen hengitys – Elimistön käynnistellessä rasva-aineenvaihduntaa elimistöön vapautuu asetonia, joka poistuu virtsan, hien ja hengitysilman mukana. Tämä ketohajuksi tai ketohengitykseksi kutsuttu ominainen haju poistuu yleensä muutamassa viikossa, eikä siitä tarvitse olla huolissaan.
- Lisääntynyt virtsaamisen tarve – Ks. kohta 1.
- Nälän ja ruokahalun väheneminen – Terveellisellä ketogeenisellä ruokavaliolla syödään puhtaita, ravintorikkaita raaka-aineita, jotka tyydyttävät sekä mieltä, että elimistöä. Kun tarvittavat ravintoaineet saadaan ruoasta, ei epämääräisiä mielitekoja ole, vaan ihminen kokee olonsa hyväksi ja tyydyttyneeksi.
- Muutokset vatsan toiminnassa – Ruokavalion muutos voi luonnollisesti aiheuttaa muutoksia myös vatsan toiminnassa. Toisilla vatsan toiminta vilkastuu, kun toisilla taas hidastuu. Nämä muutokset helpottavat, kun elimistö tottuu uuteen ruokavalioon.
- Nuutuneisuus ja väsymys – Ennenkuin rasva-aineenvaihdunta pääsee kunnolla käyntiin, elimistö voi hetkellisesti olla väsynyt ja hiukan nuutunut energiavajeen takia. Tämä menee muutamassa päivässä ohi. Kuormittavien liikuntasuoritusten osalta kannattaa antaa elimistölle hiukan enemmän aikaa (2 – 4 viikkoa) sopeutua. Suosittelen aloittamaan ruokavalion sellaisessa vaiheessa, että on mahdollista lepäillä tarpeen vaatiessa. Normaali, vähän kuormittava työ ja arkiset askareet onnistuvat kuitenkin vallan mainiosti.
- Unettomuus – Ruokavalion aloittamisen ensimmäisinä päivänä on yleistä, että elimistö käy kierroksilla ja nukahtaminen tai unessa pysyminen voi olla vaikeaa. Tämä kuitenkin on muutamia öitä kestävä oire. Useimmilla unen laatu syvenee ja paranee tämän jälkeen aiemmasta. Mikäli unettomuus jatkuu pidempään, voi syynä olla elektrolyyttien puute.
- Keskittymiskyvyn parantuminen ja energisyys – kun ketoaineiden tuotanto lähtee käyntiin useimmat kokevat loppumatonta energisyyttä, ajatusten kirkastumista ja keskittymiskyvyn parantumista. Tässä kohti alkaa ymmärtää miksi tästä ruokavaliosta puhutaan niin paljon 😊.
- Painonpudotus – on normaalia, että ensimmäisellä viikolla paino putoaa 2 – 6 kiloa hiukan lähtöpainosta ja edeltävästä ruokavaliosta riippuen. Suurin osa tästä painosta on hiilihydraatteihin sitoutuneen nesteen poistumista. Tämän jälkeen painon putoaminen maltillistuu, mutta jatkuu tasaisena. Tutkitusti ketogeeninen ruokavalio terveellisesti toteutettuna on lihaksistoa säästävin ruokavalio, joten paino putoaa pääosin kehon rasvamassasta huolimatta siitä harrastatko liikuntaa vai et.
- Mikäli vielä mietityttää oletkohan ketoosissa, voi apteekista ostaa ketoliuskoja ketoaineiden mittaamista varten.
Kauanko ketoosissa voi olla?
Ketoosista on tullut tavoiteltava tila monelle painoaan pudottavalle. Sillä saa dieettiin yleensä nopean alun, mutta ketoosia ei suositella kolmea kuukautta pidempään. Ketoosi on lääketieteen mukaan kuitenkin täysin normaali elimistön tila. Kuva: Onni Aaltonen / Yle 11.9.2011 9:20 • Päivitetty 19.4.2012 8:59 – Ketoosi on elimistön normaali tila, joka syntyy, kun elimistö kuluttaa rasvaa sokerin sijaan, kuvailee ketoosia Etelä-Karjalan keskussairaalan sisätautiosaston ylilääkäri Lorenzo Sandini.
- Sandini kertoo, että sokeri on elimistön ensisijainen polttoaine, mutta ihmiskeho kykenee hyödyntämään myös muita energianlähteitä, muun muassa rasva- ja valkuaisaineita.
- Un elimistölle ei tarjota riittävästi polttoainetta, elimistö kaivaa omista varastoistaan rasvaa, josta muodostuu ketoaineita.
- Ne kelpaavat polttoaineeksi kaikille lihaksille, aivoille, munuaisille ja muille elimille, kertoo Sandini.
Ketoosi on monille laihduttajille tavoitteena varsinkin laihdutuksen alussa. Kun ketoaineet nousevat veressä, elimistö polttaa rasvaa. Lääkätiede ei ketoosia ihmettele Vaikka ketoosiin pyrkiminen onkin juuri tällä hetkellä muotia laihduttajien keskuudessa, ei se lääketieteelle ole mitenkään kummallista.
Etoosista on nyt tainnut tulla muoti-ilmiö, asialle halutaan lääketieteellinen selitys, naurahtaa Sandini. Sisätautiosaston ylilääkäri Lorenzo Sandini haluaa kuitenkin erottaa ketoosin ja ketoosiasidoosin. Jälkimmäinen on ihmiselle hengenvaarallinen tila. – Se on hengenvaarallinen tilanne diabeetikoille, joilla insuliinihoito syystä tai toisesta keskeytyy.
Ketoosi puolestaan on elimistön normaalitila laihduttajilla ja vähähiilihydraattisella dieetillä olevilla, kertoo Sandini. Ketoosiin siirtyminen ei ensimmäisinä päivinä yleensä tunnu hyvältä. Olo saattaa Sandinin mukaan olla huono, jopa epämiellyttävä.
- Ihminen voi kärsiä päänsärystä ja väsymyksestä.
- Noin neljäntenä, viidentenä päivänä ketoaineiden pitoisuus alkaa jo olla niin korkealla, että olo muuttuu hyväksi ja kevyeksi.
- Moni kokee saavansa mielihyvää ketoosista, kuvailee Sandini.
- Etoosin pitää kuitenkin olla hallittua.
- Lorenzo Sandini ei suosittele kokonaista paastoa.
Vuorokautinen kokonaisenergiansaanti on vain rajoitettava pienemmäksi kuin elimistön energian kulutus. – Jos polttaa vuorokaudessa 2000 kaloria, mutta syö vain 1500 kaloria, voi se 500 kalorin erotus olla riittävä synnyttämään ketoaineita. Ihmisten väliset erot ovat kuitenkin mahdollisia.
Sandinin mukaan toiset voivat kehittää ketoaineita helpommin ja toiset vähemmän. Riskejä ketoosiin ei juuri liity, ellei sairasta diabetestä. – Ketoosi voi kestää viikkoja. Yleensä suositellaan korkeintaan 8 viikkoa. Kolmen kuukauden mittainen ketoosi on jo harvinainen ja sitä pidempää ei suositella, opastaa Sandini.
Laihduttajat tuntevat – kadunmiehet eivät Laihduttajille ketoosi on tuttu, mutta katugallupin perusteella ei niinkään. – Ketoosi? Mennäänkö siinä jotenkin ketoon!? – Olisiko se jokin sairaus? – E ole aavistustakaan? Meillä varmaan on se, kun ei tiedetä! – Se on ehkä ihosairaus.
Näytä koko vastaus
Miksi keho ei mene ketoosiin?
2. Mihin toimiva ketoosidieetti perustuu? Ja mitä ketoosi tarkoittaa? – – Hiilihydraattien vähentäminen saa aineenvaihdunnan muuttumaan siten, että keho alkaa käyttää polttoaineena rasvaa sokereiden sijaan. Ketoosi-tilassa rasvojen aineenvaihdunnan sivutuotteena muodostuu ketoaineita, joita aivot ja sydän alkavat käyttää energiana.
Tämä onnistuu vain, jos hiilihydraatit pysyvät päivän mittaan 10–50 grammassa. Lue myös: Eikö paino putoa? Näin estät kehoasi menemästä säästöliekille Jos hiilihydraatteja syö yli 50 grammaa, keho ei välttämättä mene ketoosiin eli aineenvaihdunta saattaa pysyä normaalina. Kehon mennessä ketoosiin voidaan hiilihydraattien määrää mahdollisesti nostaa 60–70 grammaan päivässä.
Hiilihydraattien määrän on kuitenkin koko ajan pysyttävä vähintäänkin alle 100 grammassa, jotta keho pysyy ketoositilassa. Lue myös: Pätkäpaasto, hiilihydraattien korvaaminen, ateriankorvikkeet nämä ovat tuttujen painonhallintakeinojen vaaranpaikat
Näytä koko vastaus
Mitä pähkinöitä Keto?
Vähähiilihydraattisimmat pähkinät ja siemenet ovat makadamiapähkinät, saksanpähkinät, hasselpähkinät, pekaanipähkinät, mantelit, mantelivoi ja siemenistä hampunsiemenet, seesaminsiemenet, chia-siemenet, auringonkukansiemenet ja kurpitsansiemenet.
Näytä koko vastaus
Voiko ketoosissa lihoa?
paino alkoi nousemaan ketoruokavaliolla – Olo oli siis hyvä, mutta mun paino alkoi pikku hiljaa nousemaan vaikka olin syvääkin syvemmällä ketoosissa ja liikuin paljon. Seurailin asiaa rauhassa muutaman viikon ajan eikä aika tuonut asiaan muutosta. Faktahan on se, että vaikka olisit kuinka syvällä ketoosissa, niin siitä huolimatta et voi syödä yli oman energiankulutuksen ellet halua lihoa.
Etoruokavalio sisältää valtavasti rasvaa, koska se ON rasvadieetti (ruokavalion makroista 70 % tulee rasvoista). Itse söin alkuvuodesta niin paljon, että olo oli kylläinen, mutta ei ähky. Siitä huolimatta lihoin. Mikäli vähensin ruoan määrää, niin tuli nälkä ja nälkää en halua nähdä vaikka haluankin pysyä hoikkana.
Eli mikäli olisin halunnut pitää painon aikaisemmissa lukemissa, niin mun olisi pitänyt alkaa pienentämään ruoka-annoksia tai vaihtoehtoisesti palata siihen mun vanhaan ketoruokavalioon, mikä sisälsi lihan lisäksi myös vähähiilarisia puuroja, ketoleipiä jne.
En halunnut alkaa pienentämään ruoka-annoksia, koska en halua vajota säästöliekille, koska olen sen tähänkin asti pystynyt välttämään. Lue postaus säästöliekistä Keto ihmiset tuntuvat jakautuvan säästöliekin osalta kahteen leiriin: osan mielestä säästöliekki ei koske ketoilijoita koska blaa blaa blaa ja osa taas varoittelee siitä, että ketodieetti ei saa olla kitudieetti juuri säästöliekin takia.
Puolueetonta tietoa on mahdotonta saada oikeastaan mistään, koska keto on erittäin vahvasti kaupallistunut tällä hetkellä.
Näytä koko vastaus
Saako Ketodieetillä juoda kahvia?
Aamupala: 1 dl puuroa, puuroon 1 rkl siemeniä ja 3 rkl marjoja, 1 dl vähärasvaista raejuustoa, juomana vesi ja kahvi.
Näytä koko vastaus
Mitä alkoholia voi juoda Ketolla?
Ketogeeninen dieetti perustuu hiilihydraattien karsimiseen. Voiko tiukkaa ruokavaliota noudattava juoda lainkaan lihottavaa alkoholia? Ketogeenisellä dieetillä tarkoitetaan erittäin vähähiilihydraattista dieettiä. Ruokavaliossa keskitytään hiilihydraattien rajoittamiseen, jotta elimistö pääsisi ketoositilaan.
Siinä elimistö käyttää energialähteinä elimistössä syntyviä ketoaineita, kun hiilihydraatteja ei ole saatavilla. Keto-ruokavaliosuunnitelmat suosittavat, että hiilihydraatteja kulutetaan alle 50 grammaa päivässä. Voiko ketodieetillä oleva juoda ollenkaan alkoholia? Medical News Today:n artikkelin mukaan ketodieettiä noudattavan suositellaan joskus välttävän alkoholia kokonaan sen hiilihydraattipitoisuuden vuoksi.
Alkoholi sisältää paljon tyhjiä kaloreita, joten se ei sovi painonpudotuksesta haaveilevalle. Alkoholin vaikutuksen alaisena voi esimerkiksi syödä tai juoda enemmän kuin oli alunperin tarkoitus. Ketodieetillä olevalle alkoholi voi myös vaikuttaa yllättävästi: Hiilihydraattien syöminen ennen alkoholin nauttimista voi hidastaa päihdyttävää vaikutusta.
Hiilihydraattien puuttuessa joillakin alkoholin sieto voi olla ketodieetin aikana huonompaa kuin muulloin, joten varovaisuutta tulee noudattaa. Jos ketodieettiä käytetään esimerkiksi epilepsian hoidossa, alkoholin käyttöä on syytä välttää. Painonhallinnan näkökulmasta kaikki alkoholijuomat eivät kuitenkaan sisällä yhtä paljon hiilihydraatteja.
Artikkelin mukaan niiden alkoholijuomien valitseminen, joissa on vähemmän hiilihydraatteja, voi auttaa pysymään keto-ruokavalion suositusrajoissa. Shamppanja Samppanja ja kuohuviini sisältävät keskimäärin 4,68 g hiilihydraatteja lasia kohti. Ketodieetin kannalta lasillinen kuohuvaa ei siis romuta päivittäistä hiilihydraattitavoitetta. Vaihtoehdoista kannattaa valita kuivin mahdollinen. Olut Suurin osa oluesta sisältää paljon hiilihydraatteja.
- Jotkut oluista saattavat olla hieman parempia vaihtoehtoja.
- Artikkelin mukaan esimerkiksi vaalea lager sisältää keskimäärin 5,81 g hiilihydraatteja tölkkiä kohti.
- Punaviini Sekä puna- että valkoviini sisältävät suhteellisen vähän hiilihydraatteja.
- Tavallisessa lasissa niitä on noin 4,7 grammaa.
- Uivissa viineissä sokeripitoisuus on alhaisin.
Väkevät juomat Väkevät alkoholijuomat, kuten gini, viski, rommi ja vodka, ovat käytännössä hiilihydraatittomia. Sokerisen limsan lisääminen tuo juomaan kaloreita.
Näytä koko vastaus
Mistä tietää että on Ketoosissa?
Mikä on ketoosi? Ketoosi on aineenvaihdunnan tila, jossa elimistön pääasiallinen energianlähde muuttuu glukoosin sijasta ketoaineiksi. Ihmiskeho tuottaa energiaa kahdella eri tavalla – polttamalla energiaa hiilihydraateista sekä tuottamalla ketoaineita rasvasta.
- Etoosi on elimistölle normaali tila ja osa normaalia aineenvaihduntaa.
- Elimistö kykenee polttamaan kehon omaa varastorasvaa energiaksi silloin kun ravinnonsaanti hiilihydraateista on niukkaa.
- Ihmisen kehityshistorian aikana ketoosi ja rasva-aineenvaihdunnan hyväksikäytettävyys ovat olleet avainasemassa ihmisen selviytymisen kannalta.
Ketoosi käynnistyy, kun hiilihydraattien saantia rajoitetaan ravinnossa useamman päivän ajan alle 20-50 grammaan vuorokaudessa. Jo nukutun yön jälkeen (8 tuntia) elimistö on yleensä lievässä ketoosissa. Ketoaineiden muodostuminen on kuitenkin sitä hitaampaa mitä lihavampi henkilö on.
- Mitä suurempi keskivartalolihavuus, sitä hitaammin ketoosi käynnistyy.
- Etoosi alkaa vähitellen 3-4 päivän hiilihydraattirajoituksen jälkeen, kun elimistön omat glukoosivarastot on käytetty loppuun.
- Etoaineilla turvataan elimistön energiansaanti (aivot ja keskushermosto).
- Eho tarvitsee myös aina hiilihydraatteja, joita saadaan jatkossakin ravinnosta.
Ketoosin tunnistaa yleensä asetonin hajusta hengityksessä, voimakkaan tuoksuista virtsasta, joka voi olla ensimmäiset viikot aika tumman väristä. Iho saattaa myös tuoksahtaa. Kaikki nämä ovat ohimeneviä, sillä kun keho oppii käyttämään ketoaineita tehokkaasti niitä ei enää eritetä pois ja silloin tuoksukin häviää.
Näytä koko vastaus
Saako Ketolla juoda maitoa?
Voiko ketogeenisellä käyttää maitotuotteita? – Kyllä ja ei. Maitotuotteissa on todella vaihtelevat määrät hiilihydraatteja, joten ravintosisältö tulee lukea aina. Pois jää tietenkin lisättyä sokeria sisältävät maitotuotteet, mutta osassa maitotuotteita myös maidon oma sokeri voi muodostua hiilihydraattirajan kannalta liialliseksi.
Siksi esim. maidon juomista, vähärasvaisia jogurtteja tai raejuustoa en ketogeenisellä suosittele (toki määrä aina ratkaisee). Sen sijaan esim. monet kypsytetyt juustot ovat nollahiilarisia, eikä niiden suhteen tarvitse huolehtia kuin siitä, ettei proteiinia tule liikaa (elimistö muuttaa proteeiinia glukoosiksi).
HUOM: Joillain ihmisillä maitotuotteet (vaikka periaatteessa sopisivatkin ketoosiin) nostavat veresokeria ja estävät ketoosin (tai heikentävät sitä) eli jos koet asiassa haastetta, voi maidottomuus olla ainakin aluksi ketogeenisellä paikallaan.
Näytä koko vastaus
Onko peruna hyvä hiilihydraatti?
Voiko pelkällä perunalla elää? Onko se hyväksi keholle? – – Ei voi. Peruna sisältää pääosin vain hiilihydraatteja, joten proteiinit ja rasvat jäävät saamatta. Hiilihydraatinlähteenä peruna toimii, mutta lisäksi pitäisi syödä esimerkiksi munia ja saksanpähkinöitä.
Näytä koko vastaus
Voiko Ketolla syödä makkaraa?
1. Liha – Prosessoimaton liha sisältää vain vähän hiilihydraatteja ja se on yksi ketogeenisen ruokavalion perusainesosista.
Tuore liha sisältää B-vitamiinia, kivennäisaineita kuten kaliumia ja sinkkiä, kreatiinia, tauriinia ja karnosiinia. Lisäksi liha on erinomainen seleenin lähde. Seleenillä on loistava antioksidanttiteho ja se on yhdistetty tulehdussairauksien vähenemiseen.
Pidä mielessä, että prosessoidut lihat kuten makkarat tai valmislihapullat, sisältävät usein lisättyjä hiilihydraatteja, Yritä syödä vähintään yksi annos lihaa päivässä. Jotta saisit hyödynnettyä sen ketogeeniset ominaisuudet mahdollisimman hyvin, muista paistaa liha mahdollisimman vähässä öljyssä ja syö sen kanssa runsaasti kasviksia.
Näytä koko vastaus
Onko ketoosi terveellistä?
Hetkinen, mikä kumman ketoosi? – Ketoosi on aineenvaihdunnan tila, johon useimmat vähähiilihydraattiset ruokavaliot pyrkivät kehon saamaan. Sen avulla elimistö käyttää kehoon varastoituneita rasvoja energiana hiilihydraattien sijaan. Ketoosi ei ole vaarallinen tila perusterveelle ihmiselle, mutta sillä on muutamia potentiaalisia haittoja ja vaaroja.
Näytä koko vastaus
Mitä syön että Laihdun?
2. Syö enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja – Kasvisten, hedelmien ja marjojen energiatiheys on hyvin pieni. Kun aiempaa suurempi osuus päivän syömästäsi ruuasta on kasviksia ja hedelmiä, mukaan ei mahdu paljoa hyvin energiapitoisia ruokia ja laihdut.
Näytä koko vastaus
Miten paino putoaa yön aikana?
Syöt terveellisesti ja ohjeiden mukaan. Olet innostunut harjoittelusta ja käyt säännöllisesti treenaamassa. Mutta pahuksen paino! Se tuntuu alkustartin jälkeen jämähtäneen paikalleen! Vaikka tämä voi hämmentää, saattaa kehostasi silti palaa rasvaa jopa nopeaa vauhtia.
Näin saat selville, etenetkö rasvanpoltossa! Vaa’an lukemaan vaikuttaa lukuisat tekijät. Lyhyellä aikavälillä painoon vaikuttaa eniten akuutit vaihtelut kehon nestemäärässä. Siksi ihminen saattaa esimerkiksi painaa aamulla 1,5–2 kiloa vähemmän kuin illalla. Yön aikana keho kuivuu hieman erityisesti siksi, että nestettä suodattuu virtsaksi unen aikana.
Myös hengitys ja hikoilu poistavat nestettä useita satoja grammoja, vaikka lakanat eivät märkiä olisikaan. Ensimmäinen askel painon seurannassa on vakioida mittausaika aamuun, vessassa käynnin jälkeen ja ennen ruokailua tapahtuvaksi. Näin pääset paremmin kiinni siihen, mitä painossa todella tapahtuu.
Näytä koko vastaus
Montako päivää kestää päästä ketoosiin?
Mikä on ketoosi? Ketoosi on aineenvaihdunnan tila, jossa elimistön pääasiallinen energianlähde muuttuu glukoosin sijasta ketoaineiksi. Ihmiskeho tuottaa energiaa kahdella eri tavalla – polttamalla energiaa hiilihydraateista sekä tuottamalla ketoaineita rasvasta.
Etoosi on elimistölle normaali tila ja osa normaalia aineenvaihduntaa. Elimistö kykenee polttamaan kehon omaa varastorasvaa energiaksi silloin kun ravinnonsaanti hiilihydraateista on niukkaa. Ihmisen kehityshistorian aikana ketoosi ja rasva-aineenvaihdunnan hyväksikäytettävyys ovat olleet avainasemassa ihmisen selviytymisen kannalta.
Ketoosi käynnistyy, kun hiilihydraattien saantia rajoitetaan ravinnossa useamman päivän ajan alle 20-50 grammaan vuorokaudessa. Jo nukutun yön jälkeen (8 tuntia) elimistö on yleensä lievässä ketoosissa. Ketoaineiden muodostuminen on kuitenkin sitä hitaampaa mitä lihavampi henkilö on.
Mitä suurempi keskivartalolihavuus, sitä hitaammin ketoosi käynnistyy. Ketoosi alkaa vähitellen 3-4 päivän hiilihydraattirajoituksen jälkeen, kun elimistön omat glukoosivarastot on käytetty loppuun. Ketoaineilla turvataan elimistön energiansaanti (aivot ja keskushermosto). Keho tarvitsee myös aina hiilihydraatteja, joita saadaan jatkossakin ravinnosta.
Ketoosin tunnistaa yleensä asetonin hajusta hengityksessä, voimakkaan tuoksuista virtsasta, joka voi olla ensimmäiset viikot aika tumman väristä. Iho saattaa myös tuoksahtaa. Kaikki nämä ovat ohimeneviä, sillä kun keho oppii käyttämään ketoaineita tehokkaasti niitä ei enää eritetä pois ja silloin tuoksukin häviää.
Näytä koko vastaus
Mikä estää Ketoosin?
8 yleisintä virhettä ketoruokavaliossa Jokaisella on (tai on olematta) omat henkilökohtaiset tavoitteensa terveyden ja hyvinvoinnin suhteen. Ruokavalio parhaimmillaan tukee näiden tavoitteiden toteutumista yhdessä muiden elintapojen kanssa. On siis täysin sopivaa ja sallittua noudattaa ihan mitä tahansa ruokavaliota tai olla ajattelematta ruokavaliota sen enempää.
Terveellisiä ruokavalioita ei ole yhtä ainoaa vaan useita hyvin erilaisia, eikä kaikille välttämättä sovi samat periaatteet. Hyvinvointi on lisäksi kokonaisuus fyysisiä, henkisiä ja sosiaalisia ulottuvuuksia, joka tulisi aina huomioida. Seuraavassa käsittelen 8 yleisintä virhettä ketoosiin pyrkivän ruokavalion toteuttamisessa.
Mikäli noudatat jotain muuta ruokavaliota, nämä periaatteet eivät välttämättä sovi siihen.
Syöt liikaa hiilihydraatteja – Etenkin ketogeenista ruokavaliota aloittaessa on tarpeen perehtyä hyvin missä kaikessa hiilihydraatteja on ja kuinka paljon. Hiilihydraatteja on myös “terveellisissä” raaka-aineissa, kuten hedelmissä, tärkkelyspitoisissa juureksissa, pavuissa, linsseissä ja maississa ja ketogeenisessä ruokavaliossa usein käytettävissä raaka-aineissa, kuten marjoissa, pähkinöissä, maitotuotteissa jne 20 g hiilihydraatteja täyttyy todella nopeasti, jos ei tarkkaile alkuun mitä syö. Suosittelen siis punnitsemaan ja kirjaamaan syömiset aluksi ylös ruokapäiväkirjaan, joka laskee energiaravintoaineet eli makrot. Hiilihydraattimääriä ei tarvitse opetella ulkoa, vaan ne voi näppärästi tarkastaa esim. puhelimessa mukana kulkevasta sovelluksesta. Syöt liikaa proteiinia – Ketogeeninen ruokavalio ei ole runsasproteiininen ruokavalio, eikä hiilihydraattien karsimisesta aiheutuvaa energiavajetta korvata proteiinilla, vaan rasvalla. Ketogeeninen ruokavalio on oikein toteutettuna lihaksia säästävä ruokavalio, eikä elimistö ketoosissa ollessa pyri hyödyntämään olemassa olevaa lihasmassaa energiantuotantoon ennenkuin rasva on käytetty loppuun. Paljon ja kovaa treenaavillakin proteiinien todellinen tarve lihasten korjaamiseen ja jopa kasvattamiseen on kohtuullisen pieni (n.1,5 g/rasvaton painokilo). Elimistö ei pysty varastoimaan ylimääräistä proteiinia, vaan se pilkotaan sokeriksi. Tämä taas saattaa hidastaa tai jopa estää ketoosiin pääsyn. Syöt liian vähän rasvaa – 70% päivittäisestä energiasta tulisi saada terveellisistä, luonnollisista rasvoista ja tämä vaatii ajattelu- ja toimintatavan muutosta. Jos syöt kolme kertaa päivässä ja tavoitepainosi on 70 kg, tulisi jokaisella aterialla olla n.50 g = ½ dl rasvaa. Salaatin päälle pirskoteltu ruokalusikallinen oliiviöljyä ei siis riitä. Energia on saatava jostain, että jaksaa toimia. Ketogeeninen ruokavalio ei ole kitukuuri, eikä ruokavalioon kuulu jatkuva nälän tunne (on kuitenkin luonnollista, että nälkää tulee tuntea ennen ruokailun lähestymistä), huonovointisuus tai energiattomuus. Mikäli haluaa nauttia ketoosin terveysvaikutuksista ja rasvanpoltto-ominaisuuksista, ei energiaa saa riittävästi hiilihydraateista, eikä proteiineista. Rasva on siis ainoa vaihtoehto, eikä se lihota mikäli sitä ei syö kulutukseen nähden liikaa. Et kiinnitä tarpeeksi huomiota rasvojen laatuun – Jotta rasvoista saadaan elimistölle välttämättömiä ja hyödyllisiä ravintoaineita ja rasva on elimistölle helpossa muodossa polttaa, on rasvan laatuun välttämätöntä kiinnittää huomiota. Rasvan tarkoitus on parantaa elimistöä, ei sairastuttaa sitä. Nauti siis monipuolisesti keskipitkiä tyydyttyneitä kasvirasvoja (oliiviöljy, kookosöljy, avokadoöljy), pähkinöitä ja luonnonmukaisesti kasvaneita lihoja, kaloja ja kananmunia. Runsasrasvaisella ruokavaliolla tämä riittää varmistamaan välttämättömien omega 3 ja 6 -rasvahappojen saannin. Vältä pitkäketjuisia siemenöljyjä, kuten rypsi-, rapsi- ja auringonkukkaöljyjä, kaikkea teollisesti prosessoitua rasvaa sekä tehotuotettujen eläinten ja kalojen rasvaa. Et saa tarpeeksi suolaa ja elektrolyyttejä – Suolalla on ketogeenisellä ruokavaliolla tärkeä merkitys. Suolan pelosta on siis paras päästä yli mahdollisimman nopeasti. Kun ruoka tehdään pääasiassa itse, vähenee suolan saanti usein merkittävästi. Suolan tehtävä vähähiilihydraattisella ruokavaliolla on huolehtia elimistön nestetasapainosta sitomalla vettä elimistöön. Suosittelen käyttämään mineraalisuolaa, josta saa myös muita elektrolyyttejä eli sähköä johtavia mineraaleja (kalium, kalsium ja magnesium), jotka mahdollistavat hermoston toiminnan ja vaikuttavat kudosten kykyyn rentoutua. Erityisesti natriumin vastaparina verenpaineen tasaajana toimivan kaliumin saantiin on tärkeää kiinnittää huomiota. Kaliumia saa parhaiten lehtikasviksista ja avokadosta. Syöt vain vähän maan päällä kasvavia kasviksia – Ketoosin kannalta sillä mistä lähteistä hiilihydraatit saa ei ole juurikaan merkitystä. Oman hyvinvoinnin kannalta tämä on kuitenkin hyvin tärkeä osa ruokavaliota. Maanpäällä kasvavissa kasviksissa on hiilihydraattimäärään nähden eniten kuituja, mineraaleja ja vitamiineja, jotka huolehtivat osaltaan suoliston toiminnasta, hormonitoiminnasta, vastustuskyvystä, solujen uudistumisesta jne Voit siis olla ketoosissa syömättä kasviksen kasvista, mutta muu vointi voi samalla heikentyä. Syöt (liian) paljon maitotaloustuotteita ja juustoja – Toisille maitotuotteet aiheuttavat pienissäkin määrissä ongelmia, kuten kroonista tulehdusta sekä iho- ja suolisto-ongelmia. Yleisesti rasva toimii puskurina ruoansulatuksessa ketogeenisellä ruokavaliolla lieventäen näitä oireita ja runsasrasvaiset tuotteet saattavat sopia, vaikka rasvattomat tai vähärasvaiset maitotuotteet eivät olisikaan sopineet sinulle. Joillekin maitotuotteiden käyttö erityisesti ruokavalion alkumetreille voi myös hidastaa tai estää ketoosiin pääsyä. Jos kaikki muut kohdat ruokavaliossa ovat varmasti kunnossa, eikä olo silti tunnu normaalilta, kannattaa maitotuotteiden määrää vähentää tai jättää ne hetkeksi kokonaan pois ruokavaliosta. Et mittaa ja arvioit väärin – Oman kehon kuunteleminen ja syöminen sen tarpeiden mukaan on tavoite, johon on hyvä pyrkiä. Ei ole tarkoitus, että ruokia punnitaan ja kirjataan loppuelämän ajan. Koska olet kuitenkin päättänyt muuttaa ruokavaliotasi aiemmasta syystä tai toisesta, on hyvä ainakin aluksi punnita ruoat ja kirjata ne ylös, jotta pääset ketogeenisen ruokavalion hyötyihin kiinni mahdollisimman nopeasti. Samalla opit käytännössä näkemään mitä ja minkä verran tässä ruokavaliossa voi ja kannattaa syödä. Ruokavaliota on turha tuomita, jos sen periaatteita ei noudata esimerkiksi arvioimalla syömänsä määrät väärin tai syömällä jotenkin muuten periaatteiden vastaisesti.
Mikäli hyppäsit mukaan tähän tekstiin, etkä ole vielä perehtynyt ketogeenisen ruokavalion periaatteisiin ja hyötyihin, niistä on kerrottu tarkemmin ja siitä mitä ruokavaliolla kannattaa syödä, : 8 yleisintä virhettä ketoruokavaliossa
Näytä koko vastaus
Montako päivää menee ketoosiin?
Elimistö siirtyy ketoosiin 1 – 3 vrk:n kuluessa siitä, kun hiilihydraattien saantia rajoitetaan kunkin yksilölliseen aineenvaihduntaan sopivalle tasolle. Nyrkkisääntönä ketoosiin pääsyn edellytyksenä voidaan pitää, että hiilihydraatteja syödään enintään n.20 – 30 g vuorokaudessa.
- Elimistö tyhjentää ensin kaiken maksasssa varastoituna olevan glykogeenin (glukoosin (sokeri) varastomuoto), jonka jälkeen se käynnistää energiantuotannon rasvavarastoista.
- Rasva-aineenvaihdunnan sivutuotteena syntyy ketoaineita, joita elimistö käyttää glukoosin tavoin elintoimintojen energiaksi.
- Un ketoaineita alkaa syntyä, voi tämän havaita virtsasta tai verestä otettavilla näytteillä.
Ketoosin alarajana voidaan pitää 0,5 mmol/L. Syvässä ketoosissa ketoaineiden pitoisuus voi nousta n.3mmol/L. Ketoosi on myös helppo todeta seuraamalla oman olon muutoksia ja ketoosin aiheuttamia oireita. Ketoosiin pääsystä ei todellakaan kannata stressata, sillä stressihormonit yleensä hidastavat prosessia.
- Kuiva suu ja lisääntynyt janoisuuden tunne – Hiilihydraattien tyhjennyksen yhteydessä niihin sitoutunut neste ja sen mukana mineraalit ja vesiliukoiset vitamiinit poistuvat elimistöstä virtsan ja hien muodossa. Jano siis aiheellisesti kertoo tarpeesta juoda. Jotta vesi saataisiin imeytymään, on tarpeen huolehtia riittävästä suolan ja elektrolyyttien (kalium, magnesium, kalsium) saannista. Vettä ei kuitenkaan ole tarpeen tankata mitään tiettyä litramäärää, sillä liika vedenjuonti ja elimistön huuhtelu ei ole järkevää tai terveellistä. Paras on juoda silloin, kun on janoinen.
- Pahanhajuinen hengitys – Elimistön käynnistellessä rasva-aineenvaihduntaa elimistöön vapautuu asetonia, joka poistuu virtsan, hien ja hengitysilman mukana. Tämä ketohajuksi tai ketohengitykseksi kutsuttu ominainen haju poistuu yleensä muutamassa viikossa, eikä siitä tarvitse olla huolissaan.
- Lisääntynyt virtsaamisen tarve – Ks. kohta 1.
- Nälän ja ruokahalun väheneminen – Terveellisellä ketogeenisellä ruokavaliolla syödään puhtaita, ravintorikkaita raaka-aineita, jotka tyydyttävät sekä mieltä, että elimistöä. Kun tarvittavat ravintoaineet saadaan ruoasta, ei epämääräisiä mielitekoja ole, vaan ihminen kokee olonsa hyväksi ja tyydyttyneeksi.
- Muutokset vatsan toiminnassa – Ruokavalion muutos voi luonnollisesti aiheuttaa muutoksia myös vatsan toiminnassa. Toisilla vatsan toiminta vilkastuu, kun toisilla taas hidastuu. Nämä muutokset helpottavat, kun elimistö tottuu uuteen ruokavalioon.
- Nuutuneisuus ja väsymys – Ennenkuin rasva-aineenvaihdunta pääsee kunnolla käyntiin, elimistö voi hetkellisesti olla väsynyt ja hiukan nuutunut energiavajeen takia. Tämä menee muutamassa päivässä ohi. Kuormittavien liikuntasuoritusten osalta kannattaa antaa elimistölle hiukan enemmän aikaa (2 – 4 viikkoa) sopeutua. Suosittelen aloittamaan ruokavalion sellaisessa vaiheessa, että on mahdollista lepäillä tarpeen vaatiessa. Normaali, vähän kuormittava työ ja arkiset askareet onnistuvat kuitenkin vallan mainiosti.
- Unettomuus – Ruokavalion aloittamisen ensimmäisinä päivänä on yleistä, että elimistö käy kierroksilla ja nukahtaminen tai unessa pysyminen voi olla vaikeaa. Tämä kuitenkin on muutamia öitä kestävä oire. Useimmilla unen laatu syvenee ja paranee tämän jälkeen aiemmasta. Mikäli unettomuus jatkuu pidempään, voi syynä olla elektrolyyttien puute.
- Keskittymiskyvyn parantuminen ja energisyys – kun ketoaineiden tuotanto lähtee käyntiin useimmat kokevat loppumatonta energisyyttä, ajatusten kirkastumista ja keskittymiskyvyn parantumista. Tässä kohti alkaa ymmärtää miksi tästä ruokavaliosta puhutaan niin paljon 😊.
- Painonpudotus – on normaalia, että ensimmäisellä viikolla paino putoaa 2 – 6 kiloa hiukan lähtöpainosta ja edeltävästä ruokavaliosta riippuen. Suurin osa tästä painosta on hiilihydraatteihin sitoutuneen nesteen poistumista. Tämän jälkeen painon putoaminen maltillistuu, mutta jatkuu tasaisena. Tutkitusti ketogeeninen ruokavalio terveellisesti toteutettuna on lihaksistoa säästävin ruokavalio, joten paino putoaa pääosin kehon rasvamassasta huolimatta siitä harrastatko liikuntaa vai et.
- Mikäli vielä mietityttää oletkohan ketoosissa, voi apteekista ostaa ketoliuskoja ketoaineiden mittaamista varten.
Kauanko ketoosissa voi olla?
Ketoosista on tullut tavoiteltava tila monelle painoaan pudottavalle. Sillä saa dieettiin yleensä nopean alun, mutta ketoosia ei suositella kolmea kuukautta pidempään. Ketoosi on lääketieteen mukaan kuitenkin täysin normaali elimistön tila. Kuva: Onni Aaltonen / Yle 11.9.2011 9:20 • Päivitetty 19.4.2012 8:59 – Ketoosi on elimistön normaali tila, joka syntyy, kun elimistö kuluttaa rasvaa sokerin sijaan, kuvailee ketoosia Etelä-Karjalan keskussairaalan sisätautiosaston ylilääkäri Lorenzo Sandini.
- Sandini kertoo, että sokeri on elimistön ensisijainen polttoaine, mutta ihmiskeho kykenee hyödyntämään myös muita energianlähteitä, muun muassa rasva- ja valkuaisaineita.
- Un elimistölle ei tarjota riittävästi polttoainetta, elimistö kaivaa omista varastoistaan rasvaa, josta muodostuu ketoaineita.
- Ne kelpaavat polttoaineeksi kaikille lihaksille, aivoille, munuaisille ja muille elimille, kertoo Sandini.
Ketoosi on monille laihduttajille tavoitteena varsinkin laihdutuksen alussa. Kun ketoaineet nousevat veressä, elimistö polttaa rasvaa. Lääkätiede ei ketoosia ihmettele Vaikka ketoosiin pyrkiminen onkin juuri tällä hetkellä muotia laihduttajien keskuudessa, ei se lääketieteelle ole mitenkään kummallista.
- Etoosista on nyt tainnut tulla muoti-ilmiö, asialle halutaan lääketieteellinen selitys, naurahtaa Sandini.
- Sisätautiosaston ylilääkäri Lorenzo Sandini haluaa kuitenkin erottaa ketoosin ja ketoosiasidoosin.
- Jälkimmäinen on ihmiselle hengenvaarallinen tila.
- Se on hengenvaarallinen tilanne diabeetikoille, joilla insuliinihoito syystä tai toisesta keskeytyy.
Ketoosi puolestaan on elimistön normaalitila laihduttajilla ja vähähiilihydraattisella dieetillä olevilla, kertoo Sandini. Ketoosiin siirtyminen ei ensimmäisinä päivinä yleensä tunnu hyvältä. Olo saattaa Sandinin mukaan olla huono, jopa epämiellyttävä.
- Ihminen voi kärsiä päänsärystä ja väsymyksestä.
- Noin neljäntenä, viidentenä päivänä ketoaineiden pitoisuus alkaa jo olla niin korkealla, että olo muuttuu hyväksi ja kevyeksi.
- Moni kokee saavansa mielihyvää ketoosista, kuvailee Sandini.
- Etoosin pitää kuitenkin olla hallittua.
- Lorenzo Sandini ei suosittele kokonaista paastoa.
Vuorokautinen kokonaisenergiansaanti on vain rajoitettava pienemmäksi kuin elimistön energian kulutus. – Jos polttaa vuorokaudessa 2000 kaloria, mutta syö vain 1500 kaloria, voi se 500 kalorin erotus olla riittävä synnyttämään ketoaineita. Ihmisten väliset erot ovat kuitenkin mahdollisia.
- Sandinin mukaan toiset voivat kehittää ketoaineita helpommin ja toiset vähemmän.
- Riskejä ketoosiin ei juuri liity, ellei sairasta diabetestä.
- Etoosi voi kestää viikkoja.
- Yleensä suositellaan korkeintaan 8 viikkoa.
- Olmen kuukauden mittainen ketoosi on jo harvinainen ja sitä pidempää ei suositella, opastaa Sandini.
Laihduttajat tuntevat – kadunmiehet eivät Laihduttajille ketoosi on tuttu, mutta katugallupin perusteella ei niinkään. – Ketoosi? Mennäänkö siinä jotenkin ketoon!? – Olisiko se jokin sairaus? – E ole aavistustakaan? Meillä varmaan on se, kun ei tiedetä! – Se on ehkä ihosairaus.
Näytä koko vastaus