Kokonainen Lohi Uunissa Resepti?

Kokonainen Lohi Uunissa Resepti

Kauanko kokonainen lohi uunissa?

Kypsennä 175-asteisessa uunissa kalan koosta riippuen 40–45 minuuttia. Mikäli kalan selkäevä irtoaa vetäessä helposti kala on kypsää.
Näytä koko vastaus

Miten valmistaa kokonainen kirjolohi?

Kokonainen kirjolohi uunissa tai grillissä | Reseptit | Hätälä Kokonainen Lohi Uunissa Resepti (31) Arvioi resepti tähdillä Ladataan. Katso selkeä resepti, miten kirjolohi valmistetaan uunissa tai grillissä. Uunilohi on hyvää ja terveellistä kalaruokaa helposti! Voit katsoa ohjeet uunilohen tai uunikirjolohen valmistukseen myös videolta.

1 kpl Hätälän kokonaista tai 1–2 kg 1 pnt tilliä2 tl inkivääritahnaa2 kpl limeäsuolaa ja mustapippuria

Huuhtele kokonainen kirjolohi ja kuivaa paperilla. Mausta kala sisäpuolelta raastetulla limen kuorella ja mehulla, inkivääritahnalla, suolalla ja pippurilla. Laita myös tillit kalan sisään. Kypsennä kala 180-asteisessa uunissa noin 30 min. riippuen kalan koosta. Hätälän parhaat kalareseptit: Helppo uunilohi kirjolohesta : Kokonainen kirjolohi uunissa tai grillissä | Reseptit | Hätälä
Näytä koko vastaus

Miten valmistan lohen uunissa?

Pääasia on muistaa, ettei lohta paista liian kuumassa uunissa tai pannulla liian pitkään. Muuten lopputuloksena on kuiva uunikala. Sopiva lämpötila lohen uunissa kypsentämiseen on 180-200 astetta. Kypsennysaika riippuu aina kalan koosta, mutta noin 20 minuutin paistoaika uunissa on yleensä riittävä.
Näytä koko vastaus

Mistä tietää että lohi on raakaa?

Epätieto siitä, milloin lohi on kypsää – Kalan kypsyyttä voi testata parilla eri tavalla. Sitä voi esimerkiksi painaa hellästi sormella keskeltä ja katsoa, irtoaako siitä palasia. Tämän voi tehdä myös haarukalla, mutta silloin filee hajoaa todennäköisemmin ja epäsiistimmin.

Jos on vielä epävarma, voi toki käyttää myös ruokalämpömittaria.42–52-asteinen lohi on kypsynyt hieman myös sisältä, mutta on vielä mehevää. Jos lohen taas haluaa syödä täysin kypsänä, sen voi valmistaa 62-asteiseksi, jolloin se on läpeensä kypsää, mutta ei vielä liian kuivaa. Näin kertoi Michelin-ravintola Chef & Sommelierin keittiömestari Sasu Laukkonen aiemmin Ilta-Sanomille,

Tärkeintä kuitenkin on, että kalasta tulee mieluummin ali- kuin ylikypsää, jolloin se on mehevää, eikä kuivaa. Nyt kun tiedät, miten lohi tulisi paistaa, tarkista toki aiemmasta artikkelistamme myös paras tapa kalan suolaamiseen.
Näytä koko vastaus

Pitääkö Lohifile huuhdella?

Kalaa tai fileitä ei tule seisottaa vedessä, eikä niitä tule huuhdella turhaan. Kaloja säilytetään jääkapin kylmimmässä paikassa, joka on yleensä alin hylly.
Näytä koko vastaus

Kumpi on Rasvaisempi lohi tai kirjolohi?

Kokonainen Lohi Uunissa Resepti Seisot kalatiskillä vuoronumerolappu kädessäsi kahden vaiheilla. Jäämurskassa pötköttelevät rinnakkain pulskat norjalaiset merilohet ja sievät kotimaiset kirjolohet. Haluat lautasellesi maukasta, terveellistä ja kestävästi tuotettua kalaruokaa, mutta kumpiko lohikaloista olikaan se parempi vaihtoehto? Kahden kalan välillä on eroja, jotka osa tuntee maussa ja osa liittyy suurempaan ajatukseen terveydestä sekä ympäristöstä.

 • Okosimme viimeaikaisten tutkimusten valossa syitä, miksi kaupan kala-apajilla kannattaa valita kirjolohi – ja kalaruoka ylipäänsä.
 • Aloitetaanpa perusteista! Kirjolohi ja lohi ovat kaksi eri kalalajia, jotka eivät ole sukua toisilleen.
 • Pienempi kirjolohi on kotoisin Tyyneltämereltä, isompi lohi Pohjois-Atlantilta.

Tarkka-aistinen huomaa pieniä eroja maussa ja rakenteessa: lohi on rasvaisempaa, kirjolohen liha kiinteämpää ja hieman proteiinipitoisempaa. Purutuntumasta huolimatta molempia voi valmistaa ja maustaa samaan tapaan. Nimensä mukaisesti kirjolohi on värikkäämpi erityisesti kyljistään, ja se tunnettiinkin Suomessa aiemmin sateenkaarirautuna.

Usko tai älä, kirjolohi-nimen keksi tasavallan presidentti Urho Kekkonen, Lohta tuodaan Suomeen runsaasti erityisesti Norjasta ja sitä myydään paljon merilohi-nimellä, joka saattaa luoda harhaanjohtavan mielikuvan vapaasti meressä uineesta kalasta. Ruokapöytään nostamamme kala on kuitenkin pääasiassa kasvatettua, olipa se meri- tai kirjolohta, tuonti- tai kotimaista kalaa.

Kumpi lohikala siis on parempi valinta ja mistä erot johtuvat?
Näytä koko vastaus

Kumpi parempi kirjolohi vai lohi?

Lohi, kirjolohi, merilohi? – Joskus eri nimitykset kalatiskillä voivat aiheuttaa sekaannuksia. Pro Kala ry listasi kolmen nimityksen keskeisimmät erot:

Kirjolohi ja lohi ovat kaksi eri kalalajia. Kirjolohi on kotoisin Tyyneltämereltä, lohi Pohjois-Atlantilta. Kirjolohi on pienempi, lohi isompi. Kirjolohi on värikkäämpi, eritoten kyljestään. Lohen liha on rasvaisempaa kuin kirjolohen. Kirjolohessa on proteiinia enemmän kuin lohessa. Kirjolohen liha on usein myös hieman kiinteämpää. Kirjolohi on Suomen tärkein kasvatuskala ja sitä syödään kotimaassa kasvatetusta kalasta ylivoimaisesti eniten. Kasvatettua lohta puolestaan tuodaan Suomeen runsaasti varsinkin Norjasta. Kasvatetusta lohesta käytetään yleisesti nimitystä merilohi, joka saa sen kuulostamaan kasvatustaustastaan huolimatta luonnosta pyydetyltä lohelta. Merilohi-nimikkeellä myytävä kala on käytännössä lähes aina norjalaista tuontilohta.

Pro Kala ry:n tiedotteessa on myös hieman historiaa. – Kirjolohta kutsuttiin aiemmin Suomessa forelliksi ja sateenkaarirauduksi. Vielä tuolloin se ei sekoittunut nimelläänkään loheen. Vuonna 1965 silloinen tasavallan presidentti Urho Kekkonen lanseerasi nimen kirjolohi, joka vakiintui käyttöön.
Näytä koko vastaus

Mitä lohen päälle uuniin?

1. Peitä lohi sitrusviipaleilla ja kasviksilla – kokeile ainakin kesäkurpitsaa ja sitruunaa! – Kun on oikein kiire, uunilohen kuorrutteeksi riittää pesty ja viipaloitu sitruuna. Kokeile myös makeampaa appelsiinia tai mandariinia – tai kaikkia yhdessä! Hedelmillä ja kasviksilla peitelty uunilohi pysyy pintaa myöten mehukkaana.
Näytä koko vastaus

Mistä tietää että Uunilohi on valmis?

Ruokavinkit Reseptejä työkseen kehittelevä Anna ammentaa ideansa ajankohtaisista ruokailmiöistä.8. marraskuuta 2019 Uunilohi on vuodesta toiseen suomalaisten rakastetuin ja haetuin arkiruokaresepti. Näillä vinkeillä valmistat juuri sellaisen uunilohen, joka on sinulle mieluisin! Uunilohi on suomalaisten suosikkiresepti.

 1. Ei ole kuitenkaan olemassa vain yhtä oikeaa tapaa valmistaa uunilohta, vaan koulukuntia on monia: toiset haluavat uunilohen olevan juuri ja juuri kypsä, vielä hiukan punertavan mehevä, toisilla on mielessään rapsakaksi paistettu lohi ja kolmannella jotain siltä väliltä.
 2. Osa haluaa kastikkeen valmistuvan uunilohen rinnalla uunissa, toiset haluavat uunilohen sellaisenaan yksinkertaisesti maustettuna ja kolmannet hyödyntävät uunin lämpöä valmistamalla koko aterian samassa vuoassa.
You might be interested:  Broilerin Paistileike Uunissa Resepti?

Olipa tyylisi mikä tahansa, näillä vinkeillä onnistut! Kun lapsiperheessä tarjoillaan kalaa, vähäruotoinen lohi löytää usein tiensä uuniin. Perinteinen uunilohi pitää pintansa, mutta kannattaa kokeilla myös bataattista versiota tai tarjoilla lohi kananmunakastikkeen kera!

Mehevän lohen ystävä kypsentää miedolla lämmöllä lempeästi. Paista uunilohi 150 asteessa kalan koosta riippuen 30–40 minuuttia. Matalassa lämmössä kala muhii kypsäksi lempeästi. Sisälämpötilaltaan 42–45-asteinen lohi punertava ja hyytelömäisen suussasulava. Rapean pinnan ystävä paistaa kuumassa nopeasti. Jos mielit kauniisti ruskistunutta ja hiukan napakampaa uunilohta, paista kala uunin yläosassa 225–250 asteessa kalan koosta riippuen 15–25 min. Kalan rasva irtoaa kuumassa uunissa ja mahdollistaa rapean pinnan muodostumisen. Tarpeeksi lyhyt paistoaika jättää kalan sisustan kuitenkin meheväksi. Varmasti kypsän uunilohen ystävä kulkee keskitietä. Paista uunilohi 175–200 asteessa kalan koosta riippuen n.20–45 minuuttia, jos toivot mehevää, mutta varmasti kypsää uunilohta. Sisälämpötilaltaan 50-asteinen lohi on varmasti kypsä ja 60-asteinen jo rakenteeltaan kuivakampi. Muista poistaa isot ruodot! Uunilohen syöminen on nautinnollisempaa, kun ruodot on poistettu fileestä jo ennen paistamista. Lohen isot kylkiruodot kulkevat siistissä rivissä fileen yläosassa päästä noin puoleen väliin filettä. Tunnustele ruotojen päät sormella ja nappaa ruotopihdeillä yksitellen irti vetämällä pään suuntaan. Pyrstöosassa ei ole ruotoja. Mausta ja anna maustua. Mausta uunilohi suolalla ja muilla haluamillasi mausteilla (esim. musta- tai valkopippurilla, tillillä ja sitruunamehulla). Anna mausteiden imeytyä kalaan huoneenlämmössä n.15 minuuttia ennen paistamista. Samalla kala esilämpenee hiukan, paistoaika lyhenee, eikä kala saa “shokkia” uuniin joutuessaan ja paistuu tasaisemmin. Huomioi muut raaka-aineet paistolämpötilassa ja -ajassa. Uunilohen päälle tai viereen voi hyvin laittaa kasviksia, yrttejä, kermaa, smetanaa ja uunivuoan kanssa samassa vuoassa paistuu myös perunat. Huomioi kuitenkin, että muut raaka-aineet voivat hidastaa kypsymistä, etenkin jos vuoassa on paljon jääkaappikylmiä raaka-aineita. Yhden vuoan aterioissa kannattaa noudattaa keskitietä ja paistaa maltillisella lämpötilalla kohtuullisen pitkään. Erityisen pitkää kypsennysaikaa vaativia juureksia (esim. raaka punajuuri), ei kannata kypsentää lohen kanssa samassa vuoassa, jos mielii mehevää uunilohta. Nahkapuoli ylöspäin vai alaspäin? Useimmat kypsentävät lohen nahkapuoli alaspäin, jolloin kalan pinta paistuu kauniisti ja rasvaisempi kylkiosa säilyy mehevänä. Tarjolle saa kauniin leikkuupinnan vain nostamalla vuoan uunista pöytään. Nahkalla on kuitenkin paha tapa tarttua vuokaan kiinni, joten vuoan voitelu tai leivinpaperi on paikallaan. Voit myös paistaa lohen nahkapuoli ylöspäin, jos haluat irrottaa nahkan kokonaan käyttämättä fileointiveistä. Vartin paistamisen jälkeen nahkan voi yksinkertaisesti vetää varoen irti ja jatkaa paistamista. Tällä menetelmällä lohi kypsyy tasaisesti, mutta sen mehevyys hiukan kärsii.

Uunilohen valmistaminen on helppoa ja lopputulos varmasti herkullinen. Uunilohi on myös siitä erinomainen ruokalaji, että sitä voi valmistaa niin monella eri tapaa – esimerkiksi smetanan kanssa, kermalla tai ilman, nyytissä sekä tietenkin erilaisten, maun mukaisten kasvisten kera. Maustetut kermat ovat arkikokin ystäviä. katso erilaiset uunilohet
Näytä koko vastaus

Miten päin lohi laitetaan uuniin?

Uunilohi kuuluu suomalaisten lempiruokien listalle. Kokeile tehdä se tällä kertaa hieman toisin. Pari niksiä ikisuosikin valmistamiseen on paikallaan. Suurin osa meistä kypsentää lohifileen uunissa nahkapuoli alaspäin, jolloin pinta saa paahtua uunin lämmössä.

 1. Annattaa kokeilla valmistaa ikisuosikki vaihteeksi hieman toisin, nahkapuoli ylöspäin.
 2. Nosta siis kalafilee uunivuokaan lihapuoli vuoan pohjaa vasten.
 3. Ensin filee saa paahtua uunissa ilman mitään höysteitä viitisen minuuttia, jolloin nahka rullautuu kalasta helposti irti.
 4. Näin lohifilee on helposti lohkottavissa lautasille, eikä nahka tartu ikävästi kiinni vuokaan.

Nahkasta “kuorittu” lohifilee on myös helppo päällystää makua antavilla aineksilla. Kun lohifilee paahtuu nahkoineen uunissa, sekoita keskenään hunajaa, kokojyväsinappia ja murskattua valkosipulia. Viipaloi pötkö vuohenjuustoa. Rullaa nahka kalasta irti, mausta kala suolalla ja mustapippurilla ja levitä päälle hunajasinappi.
Näytä koko vastaus

Voiko lohen paistaa Uunipellillä?

Näin saat mehevää uunilohta – Jos paistat kokonaisen lohifileen uunissa, laita se kypsymään 180-asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi. Varmin tapa on käyttää paistomittaria: kun kalan sisälämpötila on 56 astetta, lohi on valmista. Mieluummin hieman liian raakaa lohta kuin liian kypsää! Jos haluat lopputuloksesta entistä mehevämmän ja sinulla on aikaa odottaa, paista lohifilettä 100-asteisessa uunissa tunnin. Kokonainen Lohi Uunissa Resepti Uunilohi on helppo ja herkullinen ruoka. Uunilohen lisukkeeksi sopii esimerkiksi höyrytetty parsakaali ja vihannekset. Reseptin on tehnyt Hellapoliisi.
Näytä koko vastaus

Pitääkö lohesta poistaa nahka?

Irrota nahka – tai älä Nahka poistetaan kalafileestä terävän fileointiveitsen ja kalapiikin avulla. Katso ohjekuvat alta! Kalakeittoa tehdessä kalafilee leikataan ensin pitkiksi soiroiksi ja poistetaan nahka niistä, sitten leikataan soiroista kuutioita. Joskus nahka kannattaa jättää kiinni fileeseen.
Näytä koko vastaus

Mikä kastike lohen kanssa?

kalan oikea makupari – Miten valita oikea kastike kalalle? Rasvaiselle kalalle, kuten lohelle kannattaa valita raikas kastike, joka sitruunalla ja tilillä maustettuna tasapainottaa ja tuo lisää makua annokseen. Tähän tarkoitukseen sopii mainiosti kermaviilikastike.

 1. Graavikaloille ja kylmäsavustetulle kalalle sopii hyvin myös kylmät kastikkeet, kuten sinappikastike.
 2. Vaalean kalan makupariksi parhaiten taipuu voi-yrttikastike, joka on paistetun kuhan kanssa lyömätön makupari.
 3. Okeile rohkeasti ja mausta oman maun mukaan.
 4. Esällä voit hyödyntää tuoreita yrttejä ja saada näin kokonaan uutta ulottuvuutta tuttuun reseptiin.

Tuoreilla yrteillä saat kastikkeen maustettua aina käytettävään kalaan sopivaksi. Yrttejä voit käyttää ruuanlaitossa monipuolisesti, Kannattaa tutustua erilaisiin yrtteihin ja kokeilla rohkeasti!
Näytä koko vastaus

Millä tasolla uunissa?

Näitä ohjeita voi myös hyödyntää: – Uunin alatasossa paistuvat parhaiten kakut, piirakat, leivät ja pullapitkot. Keskitasossa paistuvat pikkupullat, sämpylät, kääretorttu ja pizza. Ylätasossa paistuvat pikkuleivät. Lähteet: TTS.fi, Peda.net
Näytä koko vastaus

Pitääkö kala paistaa voissa vai öljyssä?

Voita vai öljyä kalan paistamiseen? – – Tärkein asia paistamisessa on se, että pannu on tarpeeksi kuuma, kun lähdetään paistamaan. Paistovaiheessa käytetään pelkkää rypsiöljyä, joka kestää paistamista, eikä lähde palamaan, Toth opasti. Voita ei siis kannata pannulle tässä vaiheessa laittaa.

 1. Se on tarkoitettu maustamiseen.
 2. Un öljy on kuumennut tarpeeksi, lisätään kalafilee pannulle nahkapuoli alaspäin.
 3. Sen jälkeen odotellaan kärsivällisesti kalaa sörkkimättä, että nahkapuoli rapsakoituu.
 4. Alan liha alkaa hikoilemaan ja se alkaa reunoista kypsyä.
 5. Un kala alkaa reunoista ruskistumaan, voi levyn lämpötilaa hieman pudottaa.
You might be interested:  Hotter Than Hell Resepti?

Sitten filee käännetään ja lisätään pannulle voita makua antamaan.
Näytä koko vastaus

Voiko lohta syödä joka päivä?

Dioksiini: Kuinka monta kertaa viikossa kalaa voi syödä turvallisesti? Apu-klinikka vastaa Merikaloista löytyvät dioksiini, PCB ja elohopea ovat teoriassa terveyden kannalta riskitekijä – onneksi näiden aineiden pitoisuudet kaloissa erityisesti Itämeressä ovat vähenemässä.

 1. Järvikalojen ongelma on elohopea, erityisesti isoissa petokaloissa, kuten suurissa hauissa.
 2. Asvatetuissa kaloissa ja Norjan lohessa on vähemmän myrkkyjä kuin Itämeren suurissa kaloissa, joten ne ovat turvallisempia.
 3. Suomessa ja muualla maailmalla on tehty useita kalan runsaaseen käyttöön liittyviä hyöty-haittasuhteen arvioita.

Ne ovat järjestään päätyneet siihen, että kalan terveyshyödyt verrattuna prosessoituun tai punaiseen lihaan ovat niin selvät, että runsaasti kalaa syövä saa nettohyötyä myrkyistä huolimatta. Toki meidän on yritettävä parantaa merien ja järvien terveyttä niin, että kalojen ja merenelävien myrkkypitoisuus pienenee nykyisestä.

 1. Näin kala olisi entistä terveellisempää.
 2. Jos kesällä savustaa kerran viikossa 2–3 kuukauden ajan, se tuskin on iso terveysriski.
 3. Sen sijaan, jos valitsee syötäväksi kalakseen savukalan 2–4 kertaa viikossa lähes läpi vuoden, siitä voi olla erittäin pitkän ajan kuluessa haittaa.
 4. Savustettu kala sisältää PAH-yhdisteitä, jotka ovat säännöllisesti ja runsaasti käytettynä lievästi karsinogeenisia.

Karsinogeenisia aineita syntyy myös ruuanlaitossa, vaikka tuoretuotteessa niitä ei juuri olisikaan. Esimerkiksi punaisen ja prosessoidun lihan karsinogeenit syntyvät merkittävässä määrin pannulla ruskistumisreaktion seurauksena. Savustetut ja graavikalat ovat lähes aina valitettavan voimakkaasti suolattuja.

Otona voisi kokeilla tehdä vaikka sitruunamehulla kypsytettyä lohta, jota maustaa varovasti väkevällä dijon-sinapilla, chilillä ja muilla mausteilla, ja näin voi saada aikaan terveellisemmän, vähemmän suolaisen kalan. Kalaa ja mereneläviä voi turvallisesti syödä 3–4 kertaa viikossa, ehkä hieman useamminkin.

: Dioksiini: Kuinka monta kertaa viikossa kalaa voi syödä turvallisesti? Apu-klinikka vastaa
Näytä koko vastaus

Saako lohta syödä usein?

Eräterveys: ajoituksia kalansyöntiin – Ympäristömyrkkyjen vuoksi Ruokavirasto on antanut joitakin poikkeuksia yleisiin kalan syöntisuosituksiin. Haitalliseksi tiedetyt dioksiinit ja PCB-yhdisteet kertyvät erityisesti Itämeren rasvaisiin kaloihin. Tästä syystä Itämerestä pyydettyä isoa silakkaa, lohta tai taimenta tulisi syödä vain 1–2 kertaa kuussa.

 • Syöntisuositus koskee lapsia, nuoria ja hedelmällisessä iässä olevia.
 • Muut voivat kattaa näitäkin kaloja pöytään huoletta useamminkin.
 • Ruokavirasto muistuttaa, että kasvatettu kala sisältää vain vähän dioksiineja ja PCB:tä, koska kalarehun laatua valvotaan.
 • Elohopean osalta huomiota tulee kiinnittää petokaloihin.

THL:n mukaan lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien tulisi syödä haukea vain 1–2 kertaa kuussa. Raskaana olevien ja imettävien äitien kannattaa passata hauki kokonaan. Sisävesialueiden kalaa päivittäin syövien tulisi vähentää hauen lisäksi isokokoisten ahventen, kuhien ja mateiden syöntiä.

 • Muut voivat syödä myös näitä kalalajeja huoletta.
 • Ruokavirasto muistuttaa, että suosituksia laadittaessa on otettu huomioon kalojen dioksiinit, PCB-yhdisteet, elohopea ja cesium-137.
 • Turvallisuuden arvioinnissa on kalan annoskokona käytetty 100 grammaa.
 • Jos syö vähemmän kerralla, voi vastaavasti nauttia useampia aterioita.

Silakkaa ja Itämerestä pyydettyä lohta tai taimenta ja sisävesien petokalaa voi siis syödä ajoittain, esimerkiksi kesäaikaan runsaastikin, kunhan vastaavasti tasapainottaa ja rajoittaa niiden nauttimista vuoden mittaan. Osan kalan rasvaan kertyneistä dioksiineista ja PCB:istä voi poistaa nylkemällä kalasta nahka ennen ruoanvalmistusta.
Näytä koko vastaus

Mitä suolaa Uuniloheen?

Kalan suolaaminen pintasuolauksella – Toinen tapa suolata kalafilee on pintasuolaus. Tämän voi tehdä myös kahdella tavalla. Suolan voi jättää imeytymään fileeseen tai lyhyen ajan jälkeen suolan voi pestä pois.

 1. Ripottele fileen nahattomalle puolelle hienoa merisuolaa. Anna suolan imeytyä kalaan rauhassa. Paista kala pannulla tai uunissa sen jälkeen. Suolan määrä tässä tapauksessa vaihtelee todella paljon, riippuen siitä tuleeko kalaan muita mausteita. Tässä tapauksessa suolan määrä kannattaa pitää suhteellisen pienenä. Yhden 800 g:n kirjolohifileen suolaukseen menee 1–2 tl hienoa merisuolaa.
 2. Jos teet pintasuolauksen toisella tapaa, eli pesemällä suolan pois, käytä enemmän suolaa. Voit ripotella kalan päälle suolaa sen verran, että kala peittyy suolan alle. Noin 2 rkl hienoa merisuolaa riittää 800 g:n kokoisen kirjolohifileen pintaan. Anna kalan maustua 10–15 minuuttia suolan alla. Huuhtele suola pois ja kuivaa kala. Paista kala valitsemallasi tavalla.
 • Valmistusaika alle 30 min Annosmäärä 0 annosta
 • Valmistusaika yli 60 min Annosmäärä 20 annosta
 • Valmistusaika yli 60 min Annosmäärä 8 annosta

keskustellaan hyvästä ruoasta ja leivonnasta sekä jaetaan innostavia ideoita keittiöön. Löydät ryhmän Facebookista nimellä Kotilieden ruokaryhmä. Ryhmässä jaamme parhaita ideoita niin ruoanlaittoon kuin leivontaankin, lautaselle ja lasiin. Liittyessäsi ryhmään näet ensimmäisten joukossa toimituksemme tekemät ajankohtaiset ruokauutiset, saat sesongin parhaat reseptit sekä nerokkaimmat keittiövinkit arkeen ja juhlaan.

: Kalan suolaus tuntuu vaikealta, ihan turhaan – huippukokki Hans Välimäki neuvoo täydellisen metodin kalan suolaamiseen
Näytä koko vastaus

Kauanko Lohimedaljongit uunissa?

Reseptin ainekset S-kaupoista – Viipaloi kalafilee neljään osaan. Leikkaa jokaisen viipaleen keskeltä viilto nahkaan saakka ja taittele nahkapuolet vastakkain. Nosta medaljongit leivinpaperoidulle uunipellille. Ripottele pinnalle chilimausteseosta, suolaa sekä rouhittua roseepippuria.

 1. Paista lohimedaljongit uunissa pellillä 225 asteessa 6-7 minuuttia.Valmista muusi.
 2. Pese, kuori, paloittele ja keitä perunat kypsiksi.
 3. Valuta keitinvesi pois ja vatkaa perunat ilmavaksi muusiksi.
 4. Lisää samalla pienissä erissä lämmintä maitoa.
 5. Lisää joukkoon sekoittaen rasva, suola sekä hienonnettu persilja.

Tarjoile yrttimuusi lohimedaljonkien kanssa.Ruokalehti 0405 Ripottele pinnalle chilimausteseosta, suolaa sekä rouhittua roseepippuria. Paista lohimedaljongit uunissa pellillä 225 asteessa 6-7 minuuttia. Valmista muusi. Pese, kuori, paloittele ja keitä perunat kypsiksi.

 • Valuta keitinvesi pois ja vatkaa perunat ilmavaksi muusiksi.
 • Lisää samalla pienissä erissä lämmintä maitoa.
 • Lisää joukkoon sekoittaen rasva, suola sekä hienonnettu persilja.
 • Tarjoile yrttimuusi lohimedaljonkien kanssa.Ruokalehti 0405 1 rkl Margariinia tai voita 1 dl Hienonnettua tuoretta persiljaa Miltä maistui? (2 arviota) Kaikki arviot 5,0 tähteä viidestä Anna oma arviosi! Julkaistu: 20.2.2005 | Muokattu: 31.8.2020 Tämän reseptin ravintotietoja ei ole saatavilla.

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Näytä koko vastaus

Paljonko suolaa Uuniloheen?

Kalan tuore- eli kevytsuolaamista kutsutaan graavaamiseksi. Yleisimmin graavataan lohta, kirjolohta ja siikaa, mutta myös turskaa, särkeä, säynävää ja silakkaa voi graavata. Graavattavan kalan on aina oltava ehdottoman tuoretta. Helpointa on hankkia graavattavaksi D-leikattu, eli täysin ruodoton, mutta nahallinen lohifilee. A- vai D-leikkuu? Lohifileen hinta ja käyttötarkoitus riippuu leikkaustavasta > Suolaa käytetään kalan koon ja oman maun mukaan, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää kalakilolle noin ½ dl karkeaa merisuolaa ja 1 rkl sokeria. Sokeri parantaa makua ja pitää kalan pehmeänä. Lisäksi voidaan käyttää erilaisia makuaineita, esikerkiksi yrttejä, erilaisia pippureita, mausteita ja alkoholijuomia (esim. konjakkia, giniä tai glögiä). > Suolaa ripotellaan enemmän fileen paksummalle kohdalle ja vähemmän esim. fileen pyrstöpäähän. Kalan annetaan graavautua koosta ja omasta makumieltymyksestä riippuen 5-24 tuntia. Mitä pidempi graavautumisaika, sen suolaisempi lopputulos. Valmis graavikala säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Lue myös: Näin valmistat täydellisen graavilohen >
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Punkki Tabletti Koiralle Resepti?

Mistä tietää että Uunilohi on valmis?

Ruokavinkit Reseptejä työkseen kehittelevä Anna ammentaa ideansa ajankohtaisista ruokailmiöistä.8. marraskuuta 2019 Uunilohi on vuodesta toiseen suomalaisten rakastetuin ja haetuin arkiruokaresepti. Näillä vinkeillä valmistat juuri sellaisen uunilohen, joka on sinulle mieluisin! Uunilohi on suomalaisten suosikkiresepti.

Ei ole kuitenkaan olemassa vain yhtä oikeaa tapaa valmistaa uunilohta, vaan koulukuntia on monia: toiset haluavat uunilohen olevan juuri ja juuri kypsä, vielä hiukan punertavan mehevä, toisilla on mielessään rapsakaksi paistettu lohi ja kolmannella jotain siltä väliltä. Osa haluaa kastikkeen valmistuvan uunilohen rinnalla uunissa, toiset haluavat uunilohen sellaisenaan yksinkertaisesti maustettuna ja kolmannet hyödyntävät uunin lämpöä valmistamalla koko aterian samassa vuoassa.

Olipa tyylisi mikä tahansa, näillä vinkeillä onnistut! Kun lapsiperheessä tarjoillaan kalaa, vähäruotoinen lohi löytää usein tiensä uuniin. Perinteinen uunilohi pitää pintansa, mutta kannattaa kokeilla myös bataattista versiota tai tarjoilla lohi kananmunakastikkeen kera!

Mehevän lohen ystävä kypsentää miedolla lämmöllä lempeästi. Paista uunilohi 150 asteessa kalan koosta riippuen 30–40 minuuttia. Matalassa lämmössä kala muhii kypsäksi lempeästi. Sisälämpötilaltaan 42–45-asteinen lohi punertava ja hyytelömäisen suussasulava. Rapean pinnan ystävä paistaa kuumassa nopeasti. Jos mielit kauniisti ruskistunutta ja hiukan napakampaa uunilohta, paista kala uunin yläosassa 225–250 asteessa kalan koosta riippuen 15–25 min. Kalan rasva irtoaa kuumassa uunissa ja mahdollistaa rapean pinnan muodostumisen. Tarpeeksi lyhyt paistoaika jättää kalan sisustan kuitenkin meheväksi. Varmasti kypsän uunilohen ystävä kulkee keskitietä. Paista uunilohi 175–200 asteessa kalan koosta riippuen n.20–45 minuuttia, jos toivot mehevää, mutta varmasti kypsää uunilohta. Sisälämpötilaltaan 50-asteinen lohi on varmasti kypsä ja 60-asteinen jo rakenteeltaan kuivakampi. Muista poistaa isot ruodot! Uunilohen syöminen on nautinnollisempaa, kun ruodot on poistettu fileestä jo ennen paistamista. Lohen isot kylkiruodot kulkevat siistissä rivissä fileen yläosassa päästä noin puoleen väliin filettä. Tunnustele ruotojen päät sormella ja nappaa ruotopihdeillä yksitellen irti vetämällä pään suuntaan. Pyrstöosassa ei ole ruotoja. Mausta ja anna maustua. Mausta uunilohi suolalla ja muilla haluamillasi mausteilla (esim. musta- tai valkopippurilla, tillillä ja sitruunamehulla). Anna mausteiden imeytyä kalaan huoneenlämmössä n.15 minuuttia ennen paistamista. Samalla kala esilämpenee hiukan, paistoaika lyhenee, eikä kala saa “shokkia” uuniin joutuessaan ja paistuu tasaisemmin. Huomioi muut raaka-aineet paistolämpötilassa ja -ajassa. Uunilohen päälle tai viereen voi hyvin laittaa kasviksia, yrttejä, kermaa, smetanaa ja uunivuoan kanssa samassa vuoassa paistuu myös perunat. Huomioi kuitenkin, että muut raaka-aineet voivat hidastaa kypsymistä, etenkin jos vuoassa on paljon jääkaappikylmiä raaka-aineita. Yhden vuoan aterioissa kannattaa noudattaa keskitietä ja paistaa maltillisella lämpötilalla kohtuullisen pitkään. Erityisen pitkää kypsennysaikaa vaativia juureksia (esim. raaka punajuuri), ei kannata kypsentää lohen kanssa samassa vuoassa, jos mielii mehevää uunilohta. Nahkapuoli ylöspäin vai alaspäin? Useimmat kypsentävät lohen nahkapuoli alaspäin, jolloin kalan pinta paistuu kauniisti ja rasvaisempi kylkiosa säilyy mehevänä. Tarjolle saa kauniin leikkuupinnan vain nostamalla vuoan uunista pöytään. Nahkalla on kuitenkin paha tapa tarttua vuokaan kiinni, joten vuoan voitelu tai leivinpaperi on paikallaan. Voit myös paistaa lohen nahkapuoli ylöspäin, jos haluat irrottaa nahkan kokonaan käyttämättä fileointiveistä. Vartin paistamisen jälkeen nahkan voi yksinkertaisesti vetää varoen irti ja jatkaa paistamista. Tällä menetelmällä lohi kypsyy tasaisesti, mutta sen mehevyys hiukan kärsii.

Uunilohen valmistaminen on helppoa ja lopputulos varmasti herkullinen. Uunilohi on myös siitä erinomainen ruokalaji, että sitä voi valmistaa niin monella eri tapaa – esimerkiksi smetanan kanssa, kermalla tai ilman, nyytissä sekä tietenkin erilaisten, maun mukaisten kasvisten kera. Maustetut kermat ovat arkikokin ystäviä. katso erilaiset uunilohet
Näytä koko vastaus

Kauanko kokonainen lohi savustus?

Savusta 40–50 minuuttia, kunnes kala on mehevän kypsää. Kala on kypsää, kun nahka, rintaevä ja ruodot irtoavat helposti.
Näytä koko vastaus

Miten päin lohi laitetaan uuniin?

Uunilohi kuuluu suomalaisten lempiruokien listalle. Kokeile tehdä se tällä kertaa hieman toisin. Pari niksiä ikisuosikin valmistamiseen on paikallaan. Suurin osa meistä kypsentää lohifileen uunissa nahkapuoli alaspäin, jolloin pinta saa paahtua uunin lämmössä.

Kannattaa kokeilla valmistaa ikisuosikki vaihteeksi hieman toisin, nahkapuoli ylöspäin. Nosta siis kalafilee uunivuokaan lihapuoli vuoan pohjaa vasten. Ensin filee saa paahtua uunissa ilman mitään höysteitä viitisen minuuttia, jolloin nahka rullautuu kalasta helposti irti. Näin lohifilee on helposti lohkottavissa lautasille, eikä nahka tartu ikävästi kiinni vuokaan.

Nahkasta “kuorittu” lohifilee on myös helppo päällystää makua antavilla aineksilla. Kun lohifilee paahtuu nahkoineen uunissa, sekoita keskenään hunajaa, kokojyväsinappia ja murskattua valkosipulia. Viipaloi pötkö vuohenjuustoa. Rullaa nahka kalasta irti, mausta kala suolalla ja mustapippurilla ja levitä päälle hunajasinappi.
Näytä koko vastaus

Kauanko lohi kypsyy keitossa?

Perinteinen lohikeitto – ihanan kermainen soppa katoaa kattilasta hetkessä 25 min { Lohikeitto on maistuvien arkiruokien aatelia, joka maistuu myös perheen pienille kulinaristeille. Tämä perinteinen lohisoppa maistuu juuri siltä, miltä parhaan lohikeiton kuuluukin. Lohikeitto

 • 6 perunaa
 • 2 porkkanaa
 • 2 sipulia
 • 8 dl vettä
 • ½ tl maustepippureita (kokonaisia)
 • 1 laakerinlehti
 • 400 g lohifileetä
 • 2 dl ruokakermaa
 • 1½ tl suolaa
 • 6 rkl tuoretta tilliä

Tulosta

 1. Pese, kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja sipuli. Keitä kasvikset maustepippureiden ja laakerinlehden kanssa vedessä lähes kypsiksi.
 2. Poista lohifileestä nahka ja ruodot. Leikkaa kala reiluiksi kuutioiksi.
 3. Lisää kerma, suola ja paloiteltu lohi. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kala on kypsää, noin 5 minuuttia. Lisää tilli ja tarjoa perinteinen lohikeitto ruisleivän kanssa.

: Perinteinen lohikeitto – ihanan kermainen soppa katoaa kattilasta hetkessä
Näytä koko vastaus