Kurkku-sipulisalaatti Resepti?

Kurkku-sipulisalaatti Resepti

Mitä ruokaa kurkusta voi tehdä?

Käyttö – Kurkku on kevyttä ja monikäyttöistä. Se sopii sellaisenaan salaatteihin, leivälle sekä dipattavaksi ja siitä voi lingota myös mehua. Kurkusta tehtävät kylmät keitot ovat erinomaista hellepäivän syötävää. Kurkku sopii lämpimiin ruokiin kuten patoihin, keittoihin, viipaleina paistettavaksi sekä keitettynä tai höyrytettynä kevyeksi lisäkkeeksi.
Näytä koko vastaus

Miten tehdä kurkkusalaatti?

Ohjeet – Kurkut, sipulit, paprikat ja tillit silputaan. Silppu kuumennetaan etikka-suolaliemessä. Lisätään hillosokeri ja keitetään seosta noin 10 minuuttia. Purkitetaan puhtaisiin kuumennettuihin purkkeihin. Säilytetään jääkaapissa. Vinkki! Tee pienempi annos puolittamalla resepti. Mehevät kuivakakut, kuten taatelikakku, maustekakku, hedelmäkakku, piimäkakku ja suklaakakku, kuuluvat ehdottomasti joulun perinteisiin leivonnaisiin. Leivo herkullinen joulukakku omaan kahvipöytään tai anna lahjaksi! Joulun kalapöytä ja myöhäisillan kinkkuvoileipä kaipaavat seurakseen itse leivottua saaristolaisleipää tai joululimppua, joita perinteinen Tumma siirappi mehevöittää. Tuoksuva leipä on myös toivottu joulutuliainen. Parasta joulussa on ruoka! Graavilohta, kinkkua, kalkkunaa, lanttulaatikkoa, silliä – mitä herkkuja sinun joulupöydässäsi tarjotaan? Jouluun kuuluvat itse tehdyt kermatoffeet, fudget, marmeladit, tryffelit, minttusuklaat, karamellit ja paahdetut mantelit. Omaan herkutteluun tai lahjaksi ystävälle! Lämmin glögi punaviinillä tai mehulla ja suklainen kaakao runsaasti koristeltuna maistuvat jo ennen joulua, joulunpyhinä ja joulun jälkeen talven jatkuessa. YouTube-kanavaltamme löydät näppärästi reseptit ja ohjeistuksen moniin makoisiin makumatkoihin ja myös jouluherkkuihin. : Kiinteä kurkkusalaatti Dansukker Hillosokerilla
Näytä koko vastaus

Missä kurkku kasvaa?

Viljelyolosuhteet – Kurkku on erittäin vaativa ympäristöolosuhteisiin nähden. Paras on aurinkoinen, suojainen paikka, missä maalaji pitää hyvin kosteuden, lämmin ja neutraali, pH suunnilleen 7. Kurkun kasvattamiseen ei sovi lainkaan kylmä, märkä ja alava maa.
Näytä koko vastaus

Voiko tavallista kurkkua säilöä?

Napakat, pinnaltaan rosoiset ja väriltään vihreät, 5-15 cm mittaiset kurkut ovat parhaimmillaan tuorekäyttöön sekä säilöntään.
Näytä koko vastaus

Miten saa sitkeän liman pois kurkusta?

Astmaa sairastavana sinun on hyvä oppia tyhjentämään keuhkoputkesi limasta, koska keuhkoputkiin jäänyt lima voi aiheuttaa tulehduksen. Astmaa sairastavana on hyvä oppia tyhjentämään keuhkoputket limasta, koska keuhkoputkiin jäänyt lima voi aiheuttaa tulehduksen.

  • Sopiva ajankohta tyhjennysharjoituksille on limaa irrottavan ja keuhkoputkien supistustilaa laukaisevan lääkkeen ottamisen jälkeen.
  • Limaa olisi hyvä poistaa keuhkoista myös ennen avaavan lääkkeen ottamista, jotta lääke pääsee keuhkojen pinnalle.
  • Tyhjennystä ei pidä kuitenkaan suorittaa astmakohtauksen aikana tai heti sen jälkeen.

Erilaisia keinoja liman irrottamiseksi ovat esimerkiksi oikea hengitys- ja yskimistekniikka, lämmin juotava, tietyt lääkkeet, valutusasennot ja hengitysharjoitukset (palleahengitys ja keuhko-osien tuuletus). On myös syytä juoda riittävästi nestettä, koska se vähentää liman sitkeyttä, jolloin lima nousee yskiessä helpommin ylös hengitysteissä.
Näytä koko vastaus

Mihin käyttää kurkkusalaatti?

Kurkkusalaatti aasialaisittain on nopea lisäke ja raikastaja riisipohjaisille ruoille tai vaikka noutoruoan kylkeen. Salaatti on valmis viidessä minuutissa. Kurkku-sipulisalaatti Resepti Raaka-aineita tässä rouskuvan rapeassa salaatissa on vain muutama. Kurkun lisäksi tarvitset soijakastiketta, vaaleaa etikkaa sekä valkosipulia. Sitten on vielä ainesosa, jossa sinulla on valinnanvaraa. Salaatin salainen aines on nimittäin joko K-kaupoissa myytävä Pirkka parhaat rapea valkosipuli chili-seesamiöljyssä tai crispy chili oil (Laoganma), jota saat aasialaisesta kaupasta.

  1. Ensimmäinen on helpommin saatavissa pienillä paikkakunnilla, kun pyytää K-kauppiasta tilaamaan tuotetta valikoimaan.
  2. Urkkusalaatti on täydellistä melkein minkä tahansa aasialaisen, riisin kanssa syötävän ruoan kanssa.
  3. Se sopii myös sushin bowlin tai poke bowlin päälle (huiskuttele bowliin myös salaatin nestettä).

Ja aivan tavalliset arkiruoat, kuten makaronilaatikko, saavat aivan uutta hehkua kun lisäkkeenä on mausteista salaattia. Jos pidät aasialaishenkisistä ruoista, innostut ehkä myös näistä helpoista resepteistäni:

Sushisalaatti Tofucurry Nopea linssicurry Paistettu riisi thaityyliin

Kurkkusalaatti aasialaisittain valmistuu viidessä minuutissa ja on koukuttavan ihanaa. Annokset: 4

1 kurkku 1 rkl vaaleaa etikkaa 1 rkl soijakastiketta 1 valkosipulinkynsi 1–2 rkl rapea valkosipuli chili-seesamiöljyssä (Pirkka parhaat) korianteria (voi jättää pois)

Viipaloi kurkku ja laita viipaleet kulhoon. Sekoita kurkun joukkoon etikka, soijakastike sekä hienonnettu valkosipulinkynsi. Lisää salaattiin myös rapeaa valkosipulia chili-seesamiöljyssä tai crispy chili oilia. Jos et pidä tulisesta ruoasta, annostele maltilla ja lisää tarpeen mukaan.

Etikaksi sopii riisietikka, valkoviinietikka tai vaikka omenaviinietikka. Pirkka parhaat rapea valkosipuli chili-seesamiöljyssä myydään K-kaupoissa. Crispy chili oil myydän aasialaisten tuotteiden kaupoissa.

Seuraathan Kokit ja potit -ruokablogia jo Instagramissa? Olisi ihana nähdä sinut sielläkin. Kurkku-sipulisalaatti Resepti
Näytä koko vastaus

Mitä voi tehdä Kasvihuonekurkusta?

Hakattua kurkkua, zaatar-mausteseosta ja fetamurua – Valmistusaika yli 60 min Annosmäärä 4 annosta

Kasvihuonekurkku syödään usein tuoreena esimerkiksi salaateissa tai leivän päällä sekä raastettuna erilaisissa jogurttipohjaisissa kastikkeissa. Kokeile kurkkua kuutioituna myös hedelmäsalaattiin. Erityisen ihanaa kasvihuonekurkku on raikkaaksi juomaksi tai kylmäksi keitoksi surautettuna.

    Resepti
    Näytä koko vastaus

    Voiko kurkkuja säilöä Muoviämpäriin?

    Venlinen suolakurkku –

    • 5 kiloa avomaankurkkuja
    • 5 litraa suolavett, jossa
    • 2,5 desilitraa suolaa
    • valkosipulinkynsi
    • tavallista sipulia
    • maustepippuria
    • tillin varsia ja kukintoja
    • mustaherukanlehti

    Jos silt kurkkuja esim. muovimpriin, pane pohjalle ensin jokunen mustaherukanlehti. Lado sitten kerros puhtaaksipestyj kurkkuja. Pane niiden plle 2 valkosipulinkyntt, reilusti tavallista viipaloitua sipulia, yksi tillinvarsi paloiksi leikattuna, tillin kukintoa, mustaherukanlehti ja 5 maustepippuria.

    • Jatka nin kunnes astia on tynn.
    • Pllimmiseksi astiaan tulee maustekerros.
    • Suolavesi keitetn ja kaadetaan jhdytettyn kurkkujen plle.
    • Pane astiaan esim.
    • Porsliinilautanen ja sen plle viel laakea kivi painoksi, jotta kurkut pysyvt tiukasti suolavedess.
    • Ansi luonnollisesti viel astiaan.
    • Silyt mielelln kellarissa.

    Kurkkujen valmistuminen vie aikaa runsaan kuukauden. Kurkuista tulee todella maukkaita ja kiinteit ja ne silyvt jopa seuraavaan kevseen. Monet tuntevat kaupoissa venlisen kurkun nimell myytvt nahkeanoloiset ja hieman “ltkt” kurkut. Yllolevan reseptin mukaiset kurkut ovat aivan toista maata.
    Näytä koko vastaus

    Voiko kurkkua keittää?

    Kaikki syövät kurkkua, mutta kuinka moni on sitä paistanut tai lisännyt hedelmäsalaattiin? Jos pitäisi nimetä maailman tunnetuin kasvonaamio, se olisi kurkkunaamio. Yhä edelleen monet vannovat tuoreiden kurkkuviipaleiden kirkastavan ja kaunistavan ihon vartissa.

    • Urkun ensiluokkainen mehukkuus johtuu sen sisältämän nesteen määrästä; noin 97 prosenttia kurkusta on vettä.
    • Ruokana kurkku on miedon, makeahkon makunsa vuoksi erittäin monikäyttöinen vihannes.
    • Itse asiassa se on teknisesti ottaen hedelmä, melonien ja kurpitsojen sukulainen.
    • Terminologisen saivartelun sijaan on suositeltavaa keskittyä kurkun mahdollisuuksiin.

    Suomessa kurkkua nimittäin syödään lähinnä sellaisenaan, viipaloituna leivän päällä, aterialla lisukkeena tai pilkottuna salaatin sekaan. Kurkku maistuu kuitenkin myös lämpimänä. Jos sitä ei ole aiemmin kokeillut kypsentää, voi aloittaa yksinkertaisella reseptillä.

    1. Urkusta poistetaan siemenet, viipaloidaan se paloiksi ja paistetaan palat paistinpannulla.
    2. Mausteeksi käy mustapippuri tai chili.
    3. Makeana herkkuna kurkku sopii mainiosti hedelmäsalaattia raikastamaan, vaikka sitä ei ehkä tule heti ajatelleeksi.
    4. Urkun kaunis väri on jo yksin hyvä syy ujutella sitä ruokiin huomattavasti nykyistä monipuolisemmin.

    Suomalainen syö kurkkua keskimäärin kymmenen kiloa vuodessa. Se on sama määrä, kuin kurkkua viljellään maailmassa jokaista ihmistä kohti. Suomalaisten suosikki on kotimainen kasvihuonekurkku, joka säilyttää tummanvihreän värinsä lyhyiden kuljetusten ansiosta.

    Eurooppaan kurkun toivat antiikin roomalaiset ja kreikkalaiset.Ranskaan se saapui 800-luvulla viileän tyylikkäänä herkkuna.Suomessa kurkku on nyt suositumpaa kuin koskaan aiemmin, vaikka sitä on viljelty meillä ympärivuotisesti 1980-luvulta lähtien.

    Kauppapuutarhaliiton vuonna 2016 teettämän tutkimuksen mukaan peräti 97 prosenttia suomalaisista syö kurkkua. Päivittäin tai useana päivänä viikosta kurkkua syö 69 prosenttia suomalaisista. Kurkulla on Suomessa nykyään jopa oma teemaviikko, joka sijoittuu vaihtelevasti maalis-huhtikuun tienoille.

    Kurkku on peräisin Pohjois-Intiasta Himalajan juurelta, jossa kasvavista katkeranmakuisista villikurkuista on jalostettu nykyään viljeltävät miedot kurkkulajit. Kurkku kuuluu melonien ja kurpitsojen sukuun. Kurkku on yksi suosituimpia vihanneksiamme. Siitä on monenlaisia muunnoksia, joista pitkä kasvihuonekurkku on tavallisin.

    Kurkku sopii sellaisenaan salaatteihin, leivälle sekä dipattavaksi ja siitä voi lingota myös mehua. Kurkusta tehtävät kylmät keitot ovat erinomaista hellepäivän syötävää. Kurkku sopii lämpimiin ruokiin kuten patoihin, keittoihin, viipaleina paistettavaksi sekä keitettynä tai höyrytettynä kevyeksi lisäkkeeksi.

    Kotimaista kurkkua ei tarvitse kuoria, se ainoastaan huuhdellaan ennen käyttöä. Kurkku sisältää 97% vettä ja sen energiapitoisuus on hyvin pieni. Vesipitoisuutensa takia kurkku on herkkä lämpötilojen vaihtelulle. Liian lämpimässä se nahistuu ja liian kylmässä se taas paleltuu. Ihanteellinen säilytyslämpötila olisi +10 – +14 astetta.

    Kurkku pakataan muovikelmuun, joka estää sitä nahistumasta. Kelmuun pakattuna sitä voi säilyttää kotona huoneenlämmössäkin. Kurkku on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten vieressä. Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry : Kaikki syövät kurkkua, mutta kuinka moni on sitä paistanut tai lisännyt hedelmäsalaattiin?
    Näytä koko vastaus

    Miten säilyttää kurkku?

    Kurkku mieluiten pois jääkaapista – Entäpä sitten ne tomaatit ja kurkut? Kummatkaan eivät ekspertin mukaan kuulu jääkaappisäilytykseen., että tomaattien ihanteellinen säilytyslämpötila on noin +13 astetta. Lämpötilan olisi hyvä osua +11–14 asteen väliin.

    Jos tällaisen säilytyspaikan järjestäminen on mahdotonta, liian lämmin on parempi kuin liian kylmä. – Suurin kaltoinkohtelu, jonka tomaatille voi tehdä on säilyttää niitä jääkaapissa. Tämä on valitettavan yleinen virhe ja kuluttajatutkimuksista saadun tiedon mukaan jopa 62 prosenttia on toiminut kyseisellä tavalla, Närpiön vihanneksesta kerrotaan.

    Kurkkuun pätee sama sääntö: kurkun herkkä maku kärsii jääkaapissa, joten se ei ole oikea säilytyspaikka kurkulle. Kurkku säilyy parhaiten +10–12 -asteessa. Jos sinulla on viileäkaappi, käytä sitä. Kurkkua ei ole suositeltavaa säilyttää jääkaapissa, mutta mikäli vaihtoehtoa ei ole, siellä paras paikka on vihanneslokero.
    Näytä koko vastaus

    Pitääkö kurkku pölyttää?

    Kurkku (Cucumis sativus) – Kurkkukasvit ovat kotoisin tropiikista, joten Suomen oloissa ne vaativat hieman erityishoitoa menestyäkseen. Avomaankurkku, nimensä mukaisesti, menestyy avomaalla. Kasvihuonekurkku puolestaan vaatii lavan tai mieluiten kasvihuoneen – sekä tuennan (naru, verkko, säleikkö) ja latvonnan, kun tuen yläosa on saavutettu.

    Lämmin, tuulensuojainen ja voimakas maa ovat tarpeen, eivätkä ne siedä hallaa. Läpäisevä ja multava kasvualusta (myös kohopenkki) ja runsas lannoitus takaavat voimakkaan kasvun. Typpeä ei kuitenkaan saa olla liikaa, jottei lehdistö rehevöidy liikaa hedelmien kustannuksella ja altista kasvia sienitaudeille.

    Kurkku on myös arka kloorille. Hyönteispölytys on kurkulle tärkeä. Jos kukka ei pölyty, hedelmäaihe kuivuu ja irtoaa pois. Uudet lajikkeet ovat itsepölyttäviä (vain emikukkia) eli partenokarppisia, eikä pölytystä tarvita. Kotipuutarhuri voi epävarmassa tilanteessa auttaa pölyttämisessä pienen sudin kanssa.

    • Avomaankurkkua kasvatetaan yleensä säilöttäväksi,
    • Ne sopivat kyllä mainiosti syötäväksi tuoreeltaan, kunhan ne vain kuoritaan.
    • Urkut ovat pulleita ja lyhyitä, pinta on rosoinen.
    • Asvihuonekurkku käytetään yleensä heti tuoreena.
    • Lajikkeissa on sekä sileitä että piikkisiä kurkkuja.
    • Jotkut lajikkeet menestyvät avomaallakin.

    Omenakurkku (esim. Lemon–lajike) on erikoisempi pyöreä ja keltainen kurkku. Yhden perheen tarpeisiin riittää yleensä 4 – 5 taimea. Lisätietoa: Kurkku – suosikkiherkku Kurkun taudit ja tuholaiset kurkut Kasvikortistossa!
    Näytä koko vastaus

    Pitääkö kurkku Latvoa?

    Kurkku kannattaa esikasvattaa sisällä. Huhti-toukokuussa siemenet kylvetään 2 siementä / ruukku, heikompi taimi poistetaan. Itäminen kestää viikosta kahteen. Kylvös pidetään kosteana. Taimet koulitaan tarvittaessa isompiin ruukkuihin varovasti, ennen lopullista siirtoa kasvihuoneeseen tai ulos.

    1. Nyrkkisääntö on, että kylvetään n.4-6 viikkoa ennen suunniteltua istutusta.
    2. Asvihuoneen tulisi olla lämmin, öisin mielellään min.
    3. 10 astetta ja mullan lämpötila +16 astetta.
    4. Urkku tarvitsee paljon vettä, liika lannoitus saattaa tehdä kurkuista karvaita.
    5. Taimi latvotaan yleensä kun se ottaa kiinni kattoon, avomaankurkkua ei tarvitse latvoa.

    Kasvihuoneessa kurkun sivuversot poistetaan ainakin alhaalta, koska liian tiheä kasvusto altistaa härmälle ja muille kasvitaudeille ja tuhoeläimille. Kurkku kannattaa tukea hyvin, koska kurkut painavat aika paljon. Härmää ja kirvoja voi yrittää torjua istuttamalla kurkun juureen basilikaa ja samettikukkaa.
    Näytä koko vastaus

    Voiko kurkkua kasvattaa ruukussa?

    Eri kurkkulajeja voi kasvattaa kasvihuoneessa, avomaalla tai jopa parvekkeella. Runsaasti vettä kuluttava kurkku rakastaa lämpöä.
    Näytä koko vastaus

    Miksi kurkkua ahdistaa?

    Hengenahdistuksen taustalla on yleensä keuhkoihin liittyvä ongelma, mutta joskus myös kurkunpäähän tai henkitorveen liittyvä vaiva. Sen yleisimpiä aiheuttajia ovat mm. astma, keuhkojen tulehdukset, sydämen vajaatoiminta, keuhkoveritulppa, hengitysteiden tukkeutuminen ja paniikkikohtaus.
    Näytä koko vastaus

    Mikä rauhoittaa ärtynyttä kurkkua?

    Kurlaa suolavedellä – Teelusikallinen suolaa lasilliseen lämmintä vettä. Sekoita hyvin ja kurlaa suolavettä kurkussa, sylje pois. Suolavedellä kurlaaminen on vanha kikka, joka voi rauhoittaa kurkkukipua.
    Näytä koko vastaus

    Mistä johtuu jatkuva liman tunne kurkussa?

    Mistä palan tunne kurkussa johtuu? – Aiemmin palan tunteen kurkussa ajateltiin liittyvän stressiin ja olevan psykologista. Osalla vaiva voi johtua stressistä ja huolista, mutta stressi ei selitä kaikkia oireilevia. “Tällä hetkellä ajatellaan, ettei ole yhtä ainoaa syytä palan tunteeseen.

    Eri ihmisillä syyt ovat erilaisia tai syitä voi olla useampia”, Järvenpää sanoo. Lihasperäiset syyt ovat yleisiä palan tunteen aiheuttajia. Kaulalla on paljon pieniä lihaksia, ja palan tunne voi liittyä niska-hartiaseudun lihaksissa tai purentaelimissä olevaan jännitykseen. Esimerkiksi stressi ja huono työergonomia voi saada lihakset jännittymään.

    Lue myös: Flunssa vai influenssa? Näistä merkeistä tunnistat taudit Poskiontelontulehdus, flunssa ja allergia saattavat myötävaikuttaa ylimääräisen tunteen syntymiseen nieluun valuvan liman vuoksi. Osalla palan tunne tulee nielutulehduksen jälkeen. “Voi jäädä tuntemus, että kurkussa olisi ikään kuin limaklöntti, jota ei saa ryittyä pois.

    1. Tällöin tunteen aiheuttaja on yleensä kuivat limakalvot.
    2. Limakalvoilla olevasta normaalista limasta tulee sitkeämpää, kun limakalvot ovat kuivat ja se aiheuttaa tunteen.” Limakalvot voivat kuivua, jos juo vähän vettä tai paljon kahvia.
    3. Uiva huoneilma ja jotkin lääkkeet voivat kuivattaa limakalvoja.
    4. Eski-iän jälkeen limakalvot ohenevat ja limakalvojen tuottama lima muuttuu.

    Ihmiselle voi tulla herkemmin tuntemus limasta tai palasta kurkussa. Joillain palan tunne voi liittyä närästykseen. Kun närästys lakkaa, myös palan tunne häipyy.
    Näytä koko vastaus

    Mistä tietää että keuhkoissa on limaa?

    Keuhkoputkitulehdus (bronkiitti) aikuisilla

    Äkillisen keuhkoputkitulehduksen tavallisia oireita ovat yskä ja yskösten erittyminen. Lisäksi voi olla nuhaa, kurkkukipua ja äänen käheyttä. Kuumetta on vain harvoin. Keuhkoputkitulehdus on yleensä virusinfektio, joka hoituu tavallisesti itsestään parissa kolmessa viikossa ilman antibioottia. Keuhkoputkitulehduksen ja keuhkokuumeen oireet voivat olla samankaltaisia, mutta keuhkokuumeessa ne ovat yleensä voimakkaampia. Keuhkokuumetta on syytä epäillä, jos aikuisella esiintyy yskösten lisäksi kuumetta (yli 38,0 °C) tai rintapistosta, henkeä ahdistaa tai vointi heikkenee. Keuhkokuumetta epäiltäessä tulee aina hakeutua lääkäriin.

    Keuhkoputkitulehdus voidaan jakaa kahteen eri tyyppiin:

    äkilliseen eli akuuttiin keuhkoputkitulehdukseen krooniseen keuhkoputkitulehdukseen.

    Äkillistä keuhkoputkitulehdusta aiheuttavat samat virukset kuin nuhakuumetta. Tyypillisiä aiheuttajia ovat:

    koronavirukset rinovirukset respiratory syncytial- (RS-) virus adenovirus parainfluenssvirukset influenssavirukset.

    Krooninen keuhkoputkitulehdus liittyy usein, jota käsitellään tarkemmin omassa artikkelissaan. Äkillinen keuhkoputkitulehdus on lähes aina viruksen aiheuttama henkitorven ja keuhkoputkiston limakalvon tulehdus. Keuhkoputkitulehduksen tyypillinen oire on yskä ja yskösten erittyminen.

    äänen käheyttä nuhaa kurkkukipua.

    Suoraan keuhkokuumeena alkavassa taudissa nämä oireet puuttuvat. Toisin kuin kurkunpään ärsytyksestä johtuva yskässä, keuhkoputkitulehduksessa yskänärsytys tuntuu tulevan “syvältä”. Kuumetta äkilliseen keuhkoputkitulehdukseen liittyy varsin harvoin, noin 10−30 prosentilla sairastuneista.

    • Lisäksi potilaan yleiskunto pysyy äkillisessä keuhkoputkitulehduksessa hyvänä.
    • Äkillisen keuhkoputkitulehduksen yskä ja yskösten erittyminen kestävät yleensä alle 3 viikkoa.
    • Pitkittyessään yli kolmen viikon näiden oireiden takana olevat syyt on syytä selvittää lääkärikäynnillä.
    • Äkillinen keuhkoputkitulehdus paranee suurimmassa osassa tapauksista itsekseen parin kolmen viikon kuluessa.

    Yskänlääkkeet ja antibiootit eivät jouduta paranemista Tauti etenee harvoin, Keuhkokuumetta voi epäillä, jos kesken paranemisen oireet uudelleen pahenevat, ja etenkin, jos nousee kuumetta ja esiintyy rintapistosta, joita alun perin ei ollut lainkaan tai jos kuume oli jo laskenut aiemmin.

    Rooninen keuhkoputkitulehdus on tauti, jossa vauriot keuhkoputkien limakalvoissa ovat pysyviä ja aika ajoin tulee limaisempia yskävaiheita, kroonisen keuhkoputkitulehduksen pahenemisvaiheita. Nekin liittyvät usein virustulehduksiin. Kroonisen keuhkoputkitulehduksen tärkein taustatekijä on tupakointi.

    Kroonisen keuhkoputkitulehduksen pahenemisvaiheissa käytetään usein antibioottihoitoa, etenkin jos pahenemiseen liittyy yleisoireita, kuten, Yskää voi lievittää riittävä juominen, joka pitää limakalvot kosteina ja joka voi auttaa sitkeän liman yskimisessä pois keuhkoputkista.

    Yskänlääkkeiden teho on vähäinen. Tämä on todettu tutkittaessa limaa irrottavia, keuhkoputkia laajentavia tai yskän ärsytystä hillitseviä aineita tai kaikkia näitä sisältäviä yhdistelmävalmisteita. Yskänlääkkeistä voi kuitenkin olla apua erityisesti, jos yskänärsytys vaikeuttaa nukahtamista. Reseptillä saatavat yskänlääkkeet, joissa usein on keskushermostoon vaikuttavaa kodeiinia, eivät ole tehokkaampia kuin käsikauppalääkkeet.

    Tupakoinnin lopettaminen jouduttaa viruksen aiheuttaman keuhkoputkitulehduksen paranemista. Viruksen aiheuttaman ylähengitystieinfektion itsehoito-ohjeita löydät lisää, Yskä voi liittyä myös muihin hengitysteiden infektioihin tai voi johtua hengitysteihin muusta syystä kohdistuvasta ärsytyksestä.

    Tärkein syy pelkkään pitkittyneeseen yskään äkillisen hengitystietulehduksen jälkeen on, Siinä poskionteloista valuu etenkin yöllä eritettä, joka kuivuu hengitysteihin ja ärsyttää niitä jatkuvasti. Pitkittyneen yskän syitä ovat myös allerginen ärsytys (), sydämen toiminnan vajaus (usein aamuyöllä vaivaava yskä) ja mahalaukun sisällön takaisinvirtaus hengitysteihin yöaikaan ().

    Näiden syiden etsiminen vaatii lääkärin selvittelyjä, jos yskä kestää viikkokausia. Pitkän yskän takaa voi löytyä ), vaikka se suomalaisilla onkin nykyään harvinainen tauti. Jos kuume yskivällä aikuisella on korkea (yli 38,0 °C) ja väsymys on ankaraa tai henkeä ahdistaa, on syytä lähteä heti hoitoarvioon.

    Muutamaa alkupäivää pidemmälle jatkuva kuume (yli 38 °C), hengityksen muuttuminen raskaammaksi ja kipu hengittäessä tai yskösten verisyys ovat syitä lääkärissäkäyntiin jo aiemmin. Kuumeisessa taudissa voidaan antibioottihoitoa vaativa keuhkokuume erottaa keuhkoputkitulehduksesta keuhkojen kuuntelulla, veren tulehdustekijöiden (CRP:n ja laskon) mittaamisella ja röntgenkuvalla. Viikon sisällä ulkomailta ja hotelliasumisesta palaamisen jälkeen alkanut yskä, johon liittyy hengenahdistusta, voi olla viite legionelloosista, johon tarvitaan aina antibioottihoito.

    Myös perheenjäsenillä (esim. kouluikäisillä lapsilla) esiintynyt pitkittynyt, kuiva ja puuskittainen pitkittynyt yskä voi viitata hinkuyskään. poissulkemiseksi on syytä mennä lääkäriin, jos yskä kestää limaisena yli kolme viikkoa eikä ole ennestään todettua tai jos ysköksissä on verta.

    Jos tietää tavanneensa tuberkuloosiin sairastuneen henkilön lähikuukausina, jo lyhyemmänkin yskän takia kannattaa käydä lääkärissä. Erityinen syy hoitoon hakeutumiseen on myös, jos on pidempään esiintynyt lämpöilyä tai laihtumista ja yleisvointi on heikentynyt. Samalla tulee varmistettua, ettei syynä ole,

    Artikkelin tunnus: dlk00617 (004.001) © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Keuhkoputkitulehdus (bronkiitti) aikuisilla
    Näytä koko vastaus

    Miksi limaa valuu nieluun?

    Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€ ) >> Ylähengitystiesairaudet, kuten pitkittynyt nuha ja poskiontelotulehdukset sekä ruoansulatuskanavassa refluksitauti, voivat olla syynä nenänielun limaisuuteen. Refluksitaudilla tarkoitetaan mahanesteen nousua ruokatorveen, nieluun ja toisinaan hengitysteihin. Nenänielun limaisuus on suomalaisten lääkäreiden melko vähän tuntema oireyhtymä, josta englanniksi käytetään nimitystä “postnasal drip”. Nykyään esitetään tämän sijasta käytettäväksi termiä ylähengitystieperäinen yskäoireyhtymä (englanniksi “upper air way cough syndrome”). Tulehdukset nenässä ja poskionteloissa sekä nenänielun sairaudet aiheuttavat liman valumista nieluun. Mahanesteen nousu ruokatorveen ja nieluun saattaa aiheuttaa nenänielun limaisuutta joko yksinään tai yhdessä ylähengitystiesairauksien kanssa. Pitkittynyttä nuhaa esiintyy usein samanaikaisesti pitkittyneen sivuontelotulehduksen kanssa. Silloin käytetään nimitystä rinosinuiitti, jolla tarkoitetaan nuhaan liittyviä oireita, jotka usein paranevat itsestään. Rinosinuiitin seurauksena voi kehittyä bakteerisinuiitti. Pitkittyneen yskän vaivaamista potilaista 80 %:lla esiintyy liman valumista nieluun. Se aiheuttaa yskää joko suoralla, verenkierron tai hermoston välittämällä mekanismilla.
    Näytä koko vastaus

    Voiko ruokaa mennä keuhkoihin?

    Aspiraatio: Mahan sisältöä (mm. oksennusta) tai nieltävää ainesta ( ruokaa / juomaa) joutuu keuhkoputkeen ja keuhkoihin. Ns. ‘ Ruoka menee väärään kurkkuun’ tai ‘ Ruoka menee henkeen’. Pneumonia: Keuhkokuume, keuhkotulehdus.
    Näytä koko vastaus

    Miten saada palan tunne kurkusta pois?

    Miten vaivaa hoidetaan? – Pidä huolta limakalvojen kostutuksesta juomalla riittävästi vettä. Vuorokaudessa olisi hyvä juoda pari litraa vettä, ellei perussairauksien vuoksi ole nesterajoitusta. Urheilua harrastavan olisi syytä juoda vielä enemmän. Limakalvot kuivuvat helposti Suomen kuivassa ilmastossa ja sisätilojen koneellisessa ilmastoinnissa.

    • Nenän kostutus keittosuola- tai öljysuihkeilla auttaa.
    • Apteekeista ja luontaistuotekaupoista saatavalla vesipiipulla voi hengittää vesihöyryä ja tuoda kosteutta kurkunpäähän.
    • Tupakointi olisi hyvä lopettaa, sillä tupakointi kuivattaa ja ärsyttää limakalvoja, Jos epäilet lihasjännitystä, vierailu hierojan tai fysioterapeutin luona on paikallaan.

    “On olemassa sellainen suomalainen keksintö kuin voice massage, jota antavat koulutuksen käyneet hierojat ja fysioterapeutit. Siinä kaulan alueen lihakset ja purentalihaksisto saavat erityistä hoitoa. Osa potilaista saa apua jo muutamasta kerrasta.” Närästyksen hoidossa korostetaan dieettihoitoa.

    1. Hoidossa vältetään esimerkiksi raskaita ruokia, syödään vähän kerrallaan ja pidetään useampi tunti taukoa ennen nukkumaanmenoa.
    2. Lääkehoito tulee tarvittaessa.
    3. Jos palan tunne kurkussa johtuu stressistä, stressitekijöihin olisi hyvä puuttua tai ainakin tiedostaa niiden osuus oireilussa.
    4. Moni yrittää saada palan tunteen nielemällä tai rykimällä pois.

    Ylimääräinen ilman nieleskely voi aiheuttaa röyhtäilyä ja närästystä. Kurkun rykiminen puolestaan voi aiheuttaa äänen käheytymistä, mikä voi johtaa kaulan lihaksien jännittymiseen, kun käheää ääntä yrittää kompensoida lihastyöllä. Lue myös Anna.fi:stä: Turvonneet imusolmukkeet kaulassa – mistä patit kaulalla johtuvat ja onko niistä syytä huolestua?
    Näytä koko vastaus

    Miten ruoka joutuu väärään kurkkuun?

    Julkaistu 01.01.2007 – 14:00, Päivitetty 01.01.2007 – 14:00 “Mitä tapahtuu, kun jotakin vedetään henkitorveen? Siis jotakin muuta kuin ilmaa?” Kurkunpäässä on kurkunkansi, epiglottis, joka hengittäessä on auki, mutta nieltäessä menee kiinni ja sulkee henkitorven.

    • Näin ruoka kulkeutuu henkitorven sijasta ruokatorveen.
    • Joskus näin ei käy, vaan ruokaa pääsee henkitorveen ja jää sinne tulpaksi.
    • Jos vierasesine juuttuu henkitorveen, pitää ensin yskiä mahdollisimman voimakkaasti, jotta ilmapaine työntäisi tulpan pois.
    • Jos tämä ei auta, muutama voimakas lyönti kämmenen tyvellä lapaluiden väliin saattaa lennättää tukoksen ulos.

    Heimlichin ote voi auttaa myös, siinä avustaja tarttuu takaa päin kiinni, laittaa nyrkin palleaan ja molemmin käsin rykäisee, joka aiheuttaa ilman ylöspäin työntymisen. Heimlichin otetta ei tule kokeilla ilman valvontaa. Akuutin omalääkäri Risto Laitila
    Näytä koko vastaus