Contents
- 1 Mihin asteeseen lämpimät voileivät?
- 2 Kauanko lämpimät voileivät uunissa?
- 3 Onko lämpimät voileivät terveellisiä?
- 4 Mitä laittaa Voileipään?
- 5 Miksi leivät pitää pistellä?
- 6 Mikä on paras juusto lämpimiin voileipiin?
- 7 Mitä tarjota lämpimien voileipien kanssa?
- 8 Mistä tietää että leipä on kypsä?
- 9 Kauanko leipä kohoaa?
Mihin asteeseen lämpimät voileivät?
Viipaloi paprika. Jaa tonnikala leiville. Lisää paprikarenkaat, pizzamauste ja juustoraaste tonnikalan päälle. Kuorruta leipiä 250 asteessa uunin yläosassa 7–8 minuuttia, kunnes voileivät saavat kauniin värin.
Näytä koko vastaus
Kauanko lämpimät voileivät uunissa?
Täyttö, kuorrutus, uuniin, valmis! Tee lämpimät voileivät näin –
Aseta uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Valitse pohja: tee lämppärit maalaisleivälle, ruis- tai paahtoleivälle tai vaikkapa rieskan päälle. Hieman kuivahtanut leipä toimii lämpimissä voileivissä yhtä hyvin kuin tuorekin. Kokoa täytteet: voitele leivät voilla, ketsupilla, sinapilla tai tomaattipyreellä. Perinteisesti leivälle ladotaan kinkkua, tonnikalaa, oliiveja ja ruskistettua jauhelihaa. Mikään ei kuitenkaan estä kokeilemasta leipiin vaikkapa härkistä, pinaattia, kypsiä kasviksia ja savulohta. Käytä hyödyksi kaikki jääkaapin tähteet! Kuorruta leivät juustoviipaleilla tai -raasteella. Jos haluat oikein retron makuelämyksen, ripottele pinnalle vielä kuivattua oreganoa. Paista lämpimiä voileipä uunin keskitasolla 5–10 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja hieman ruskistunut.
Onko lämpimät voileivät terveellisiä?
Lämpimät voileivät on perisuomalainen iltapala, jota voi varioida loputtomasti. Lämppäreihin voi kätkeä viikon ylijäämät tai jotain terveellistä kuten kuitupitoisempia leipiä tai kasviksia. Meheviin tonnikalalämppäreihin tulee créme fraîchea ja paljon juustoa.
Näytä koko vastaus
Mitä laittaa Voileipään?
Voileivät sopivat niin arkeen kuin juhlaan, ja herkullisia vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun. Vaihtelua voileipiin saa loputtomasti erilaisten täytteiden ja leipävaihtoehtojen avulla. Piparjuuri-punajuurileipä tuo arkeen luksusta, erilaiset lohileivät kurkulla tai avokadolla sopivat myös juhliin.
Patongit Lämpimät voileivät Sämpylät Leipäreseptit
Miksi leivät pitää pistellä?
Peda.net > Hankkeet > GeenivaraOppi > Yläkoulu: Ilmiöpohjainen oppiminen > Kotitalous > Leivonta- ja ruoanvalmistusohjeita > Perinteisiä leivontavälineitä Hierintä käytetään taikinan juuren sekoittamiseen. Hierin valmistetaan alkukesällä nuoresta männystä, jolloin männyn kuori on irti. Hierintä käytettiin leipätaikinoiden juuren valmistamisessa. Leipämuottia käytettiin reikäleipien ja rieskojen leivonnassa. Muotti nopeutti leipien leivontaa. Toinen leipuri kaulitsi taikinaa ja toinen paineli muotilla leipiä. Leivistä tuli saman kokoisia ja ne olivat esteettisesti kaunniita leipäorrella kuivatettaessa.
Pistelimellä pistellään reikiä kuviomaisesti leipien ja varsinkin reikäleipien pintaan. Pisteleminen estää leivän kuoren ja pohjan irtoamisen toisitaan.
Tärppää käytetään rieskojen ja ohuiden leipien kuvioimiseen.
Mikä on paras juusto lämpimiin voileipiin?
2. Ruokaisat juustoleivät – Kinkku, juusto ja tomaatti ovat lämpimien leipien klassikkotäytteet. Retroherkku päivitetään hetkessä nykypäivään sipaisemalla chiapattaleipäviipaleille punaista pestokastiketta ja vaihtamalla perinteiset makkaraviipaleet ilmakuivattuun kinkkuun sekä arkiemmental pehmeään vuohenjuustoon tai mozzarellaan. Ohje: Ruokaisat juustoleivät
Näytä koko vastaus
Mitä tarjota lämpimien voileipien kanssa?
Leivän rinnalle kevyt tai ruokaisa salaatti – Jos lämpimistä voileivistä haluaa rakentaa koko aterian, on rinnalle hyvä valmistaa salaatti. Isompaan nälkään sopii ruokaisa juusto- tai pastasalaatti. Salaneuvoksen pastasalaatissa maistuu mukavasti gouda ja AURA saksanpähkinä-päärynäsalaatissa tietenkin Valio AURA® juusto.
Näytä koko vastaus
Onko leipä epäterveellistä?
Onko leipä terveellistä? Leipä sisältää paljon hyvää kuitua, hiilihydraattia, proteiinia ja muita ravintoaineita. Etenkin täysjyväleivästä saa runsaasti hyviä ravintoaineita.
Näytä koko vastaus
Mitä voileivän päälle?
Tomaatin, salaatin, kurkun ja muiden kasvisten lisäksi vegaani voi laittaa leivän päälle erilaisia vegaanisia levitteitä, leikkeleitä, makkaroita ja tahnoja. Lue tästä vinkit hyviksi todetuista leivänpäällisistä! Mukana on sekä valmistuotteita että reseptejä, joiden avulla voit tehdä leivänpäällisiä myös itse.
Näytä koko vastaus
Mitä laittaa lämpimiin leipiin?
Kana erilaisine makupareineen on klassinen vaihtoehto lämpimiin leipiin. Esimerkiksi pekoni-jalapenogrillileivät maistuvat tulisen ruoan ystäville. Kana-brietoastit ovat yhdistelmä rapeaa leipää, kermaista brietä ja makeaa boysenmarjahilloa. Myös tonnikala ja lohi sopivat lämpimiin voileipiin.
Näytä koko vastaus
Miten tehdä leipää?
Nauti voin ja juuston kera, tai sellaisenaan pataruokien ja keittojen lisukkeena. Ainekset.8 annosta.
7 dl | vehnäjauhoja |
2 ½ tl | kuivahiivaa |
3 dl | lämmintä vettä |
2 tl | suolaa |
Voiteluun |
---|
Voiko sämpylöitä kohottaa liikaa?
Liian pitkä nostatus – Vaikka pullien kohottaminen on tärkeässä roolissa leivonnaisten onnistumisen suhteen, ei sen kohdalla kannata sortua ylilyönteihin. Pariksi tunniksi kohoamaan jätetyistä pullista tulee harvoin sellaisia kuin on toivottu. – Siinä on se riski, että ne kohoavat yli ja laskevat siinä vaiheessa, kun ne laitetaan uuniin.
Näytä koko vastaus
Mistä tietää että leipä on kypsä?
Tunnista kypsät leivät ja sämpylät kopauttamalla pohjaa – Leipien, sämpylöiden ja pullien kypsyyttä voi testata kurkistamalla leivonnaisten pohjaa ja koputtamalla sitä sormella. Pohjaa kopauttaessa kypsän leivän tulisi kuulostaa ontolta, eli kumista, ja pohjan tulisi olla kauniin ruskettunut.
Näytä koko vastaus
Kauanko leipä kohoaa?
Tuskin voit vastustaa tuoretta, rapeakuorista leipää – tiedätkö kauanko taikinaa kannattaa kohottaa? Kun leivot leipää, muista kohottaa taikinaa tarpeeksi pitkään. Leivän maukkauden salaisuus on nimittäin pitkässä kohotusajassa. Tekeytyessään pitkään taikina happanee.
Se puolestaan tuo makua. Leipätaikinaa kannattaa kohottaa 12-18 tuntia. Kun kohotat taikinaa pitkään, et tarvitse niin paljoa hiivaakaan. Sen minkä isommalla määrällä hiivaa voittaa ajassa, menettää maussa. Jos maltat kohottaa leipää lähemmäs 20 tuntia, voit puolittaa reseptin hiivamäärän. Lisäksi pitkä tekeytymisaika vähentää taikinan vaivaamista.
Jos aikaa ei ole puolta vuorokautta, saat hyvän leivän jo kolmen tunnin kohotusajassa. Mutta silloin ei taikinaa saa laittaa jääkaappiin kylmäkohotukseen, vaan antaa sen olla huoneenlämmössä.
- 500 g kädenlämpöistä vettä
- 500 g luomu vehnäjauhoja
- 225 g spelttijauhoja
- ½ pkt kuivahiivaa
- 15 g suolaa
- jauhoja jauhotukseen
1. Sekoita yleiskoneessa tai käsin vesi, jauhot ja hiiva. Sekoita viisi minuuttia. Anna taikinan levätä 15 minuuttia.2. Lisää suola ja vaivaa vielä 10 minuuttia. Laita taikina isoon öljyttyyn astiaan ja sen päälle liina. Nosta taikina lämpöiseen paikkaan.3.
Kun taikina on kohonnut kolmanneksen verran, taittele taikinan reunat keskelle. Anna kohota vielä kolmanneksen ja toista taittelu. Kohota, kunnes taikinan vetoisuus on kaksinkertaistunut.4. Jauhota työpöytä reilulla vehnäjauholla ja kaada taikina jauhojen päälle. Jauhota taikina myös päältä kunnolla. Leikkaa taikinasta mieleisiäsi leipiä (kolme pitkulaista tai 4 kpl pyöreähköjä leipiä).
Huom! Käsittele taikinaa hellästi.5. Lämmitä uuni 230-asteiseksi. Laita leivät uuniin, tiputa lämpö 210 asteeseen ja paista 35 minuuttia.
- Vinkki! Saat leivistä helposti erilaisia lisäämällä taikinaan vaivausvaiheessa:
- Pellavaleipä
- 1 taikinaresepti
- 1 dl pellavansiemeniä
- Kurpitsaleipä
- 1 taikinaresepti
- 2 dl raastettua kurpitsaa
: Tuskin voit vastustaa tuoretta, rapeakuorista leipää – tiedätkö kauanko taikinaa kannattaa kohottaa?
Näytä koko vastaus
Mitä lämpimien voileipien kanssa?
Lihaa leivän päälle Kana erilaisine makupareineen on klassinen vaihtoehto lämpimiin leipiin. Esimerkiksi pekoni-jalapenogrillileivät maistuvat tulisen ruoan ystäville. Kana-brietoastit ovat yhdistelmä rapeaa leipää, kermaista brietä ja makeaa boysenmarjahilloa. Myös tonnikala ja lohi sopivat lämpimiin voileipiin.
Näytä koko vastaus