Lihakeitto 20 Hengelle Resepti?

Lihakeitto 20 Hengelle Resepti

Paljonko lihaa per henkilö keittoon?

Lihakeitto G 4 annosta Poista suosikeista Lisää suosikkeihin

Avainsanat:

1. Vaihe: 400-600 g luutonta naudan etuselkää tai lapaa noin 1½ l vettä 1 sipuli 1-1½ tl suolaa 6 maustepippuria 6 valkopippuria 1 laakerinlehti

2. Vaihe: 2 porkkanaa pala lanttua pala selleriä pala palsternakkaa pala purjoa 4-6 perunaa hienonnettua persiljaa

1. Vaihe, Huuhdo liha nopeasti kylmällä vedellä. Pane se kokonaisena haaleaan veteen ja kuumenna kiehumispisteeseen. Kuori vaahto pois. Lisää hienonnettu sipuli ja mausteet. Anna lihan kiehua hiljalleen kypsäksi kannen alla 1½-2 tuntia. Nosta liha kattilasta ja leikkaa kuutioiksi.

Siivilöi liemi.2. Vaihe, Puhdista ja kuori kasvikset. Leikkaa porkkana, lanttu, selleri ja palsternakka pieniksi kuutioiksi. Lisää kasvikset kiehuvaan liemeen ja keitä puolikypsiksi noin 15 minuuttia. Lisää kuoritut, lohkotut perunat ja viipaloitu purjo. Keitä, kunnes perunat ovat kypsät, noin 20 minuuttia.

Lisää lihakuutiot ja tarvittaessa nestettä. Tarkista maku. Ripottele pinnalle runsaasti hienonnettua persiljaa. Liha kannattaa kypsentää etukäteen, koska valmistusaika on pitkä. Paloiteltu liha kypsyy nopeammin. Luiset lihat antavat makua liemeen. Luista lihaa varataan keittoon 500-700 g.

C-vitamiini 34.9 mg Rauta 4.1 mg Kalsium 77.5 mg Natrium 714 mg Kuitu, kokonais- 4.5 g Sokerit 5.9 g Hiilihydraatti erotuksena 26.4 g Proteiini 28.4 g Rasvahapot tyydyttyneet 3.5 g Rasva 8.1 g

1 keskikokoinen annos (60.0 g) 2 keskikokoinen annos (60.0 g) Juuriselleri/mukulasellerit

Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus : Lihakeitto
Näytä koko vastaus

Paljonko keittoa 10 hengelle?

Ruuan määrä /henkilö

Ruoka määrä/henkilö
broileri 200 g
broileri grillatuna 250 g
keitto 2,5-3 dl
laatikkoruuat 300 g

Näytä koko vastaus

Mistä lihasta paras lihakeitto?

Tätä herkkua keitellään miltei kolme tuntia, mutta lopputulos palkitsee. Kirkas liemi, sopiva suola, paljon persiljaa. Tällä kaavalla syntyy mahtava maku, kertoo Michelin-palkittu kokki Jouni Toivanen omasta lihakeittoreseptistään. Tärkeää on myös valita oikeanlainen lihapala.

 1. Lihakeiton tärkein maunantaja on luu.
 2. Valitsen siksi aina lihapalan, jossa on luu mukana.
 3. Jos kaupassa ei satu olemaan luullista naudanlapaa tai rintaa, kysy myydäänkö luita erikseen.
 4. Toivasen keitossa liha laitetaan ensin kylmään veteen ja sitten vasta liemeen.
 5. Sipulit taas kuullotetaan ennen liemeen lisäämistä.

Ohje ei ole kaikkein nopein, mutta lopputulos palkitsee varmasti. Huippukokin lihakeiton ohjeen löydät Soppa365:sta!
Näytä koko vastaus

Mitä lihaa käytetään Lihakeittoon?

Lihakeitto-ohje – Maukasta keittoa kunnon lihasta Lihakeitto 20 Hengelle Resepti Lihakeitto on yksi suomalaisen ruokapöydän kestosuosikkeja, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Perinteinen lihakeitto on paitsi maukas, myös konstailematon. Niinpä tämäkin lihakeitto syntyy vaivattomasti parhaista mahdollisista raaka-aineista. Tuoreiden kasvisten lisäksi lihakeitto vaatii tietenkin kunnon lihaa.

 • 400 g Naudan palapaistia
 • 6-8 perunaa

 • 1-2 porkkanaa

 • 1 sipuli
 • 1 pala purjo
a
 • 1 nippu tuoretta persiljaa
 • lihaliemikuutio
 • vettä
 • kymmenkunta mauste- tai mustapippuria

 • suolaa
 1. Paloittele perunat, porkkana, sipuli ja purjo sopivan kokoisiksi paloiksi.
 2. Ruskista naudan palapaistilihat voissa paistinpannulla.
 3. Laita lihat ja vihannekset kattilaan, lisää mausteet sekä vettä niin paljon että ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi.
 4. Keitä vähintään 30 minuuttia. Lihakeitto paranee mitä kauemmin se saa hautua.
 • Lihakeiton voi tehdä hyvin myös karjalanpaistilihoista, tosin tällöin keittoaikaa on syytä pidentää, jotta lihat eivät jää sitkeiksi.
 • Kiireisen kokin lihakeitossa tuoreet vihannekset voi korvata keittojuurekset-pussilla.
 • Naudanlihaa löytyy myös Herra Snellmanin -reseptistä, kokeile ihmeessä!

,,, Lihakeitto 20 Hengelle Resepti “Meillä suikaleet ja kuutiot tehdään aina pakastamattomasta suomalaisesta lihasta joka tulee meidän perhetiloilta. Näillä pääsee tekemään melkein mitä vain hyvää keittiössä, vain oma mielikuvitus ja maku toimikoon rajana!” Kai, tuotekehittäjä : Lihakeitto-ohje – Maukasta keittoa kunnon lihasta
Näytä koko vastaus

Paljonko on yksi annos keittoa?

Aterian osalla ja syöjän iällä on vaikutusta – Kysyttäessä, paljonko keittoa sitten tulisi tarjoilla, kuuluu vastaus: riippuu paitsi aterian osasta myös syöjästä. Alkukeiton ei tarvitse olla tuhti eikä annoskooltaan suuri, kun taas pääruokana keiton olisi hyvä olla ravitseva ja täyttävä.

Annoskokoja suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon myös kohderyhmän ikä. Pienille lapsille riittää varmasti pienempi annos, kun taas aikuisella on erilaiset tarpeet ravintoaineiden osalta. Aina parempi, jos ruokalistassa on valittavana erikokoisia keittoja. Jos tämä ei ole mahdollista, voi asiakkaalta tietysti myös suoraan kysyä, kuinka suuri annos hänelle maistuisi.

Kiveen kirjoitettuja sääntöjä ei keittojen annoskokojen osalta siis ole, mutta viitteellinen suositus on seuraavanlainen:

alkuruokakeitot 0,15–0,2 l pääruokakeitot 0,25–0,5 l

Näytä koko vastaus

Paljonko tarjottavaa 20 hengelle?

Ruuat –

 • Noutopöytään varataan 350–700 g ruokaa/vieras, juhlien keston ja luonteen mukaan.
 • Lakkiaisissa ruokaa menee yleensä vähemmän, sillä moni kiertää päivän aikana useampia paikkoja.
 • Matkojen päästä saapuvat vieraat voivat olla nälkäisiä.
 • Miehet ja nuoret syövät enemmän.
 • Pääraaka-ainetta (liha tai kala) tarvitaan 140–180 g vierasta kohden, päälisäkettä, kuten pastasalaattia 150–200 g, graavikalaa ja kylmiä lihaleikkeleitä noin 50 g, voileipiä ainonana ruokalajina 3 kpl, voileipäkakkua reilu sentin pala, pikkuleipiä 1 kpl/laji, karjalanpiirakoita ja pasteijoita varataan 1–2 kpl.
 • Kuuden munan täytekakusta riittää 20 hengelle, pellillisestä piirakkaa saa noin 30 palaa.

Näytä koko vastaus

You might be interested:  Mayn Keittiö Täytetyt Paprikat Resepti?

Paljonko tarvitaan lihaa per henkilö?

Miten paljon ruokaa menee 50 hengen juhlissa? – Varaa ruokaa jokaista vierasta kohti vähintään 300-400 grammaa. Lihaa, kalaa tai kasvisproteiinia tarvitaan 140-180 grammaa per vieras, eli 50 hengen juhlissa tämä tekee vähintään 7000 grammaa eli seitsemän kiloa.

Lisäkettä eli esimerkiksi pastaa tai riisiä tarvitaan 150-200 grammaa per vieras eli vähintään 7500 grammaa. Keittoa voi varata 2,3-3 desilitraa vierasta kohden. Keittoa siis kuluu 50 hengen juhlissa noin 15 litraa. Kahvia tarvitaan pari kupillista vierasta kohden. Monia ruuan menekkiin vaikuttavia asioita voi järkeillä etukäteen.

Esimerkiksi yo-juhlissa ruokaa kuluu ehkä vähemmän kuin muissa juhlissa, koska vieraat kiertävät samana päivänä useampia juhlia. Sen sijaan pitkän matkan takaa tulevat vieraat ovat usein valmiiksi nälkäisempiä kuin samassa kaupungissa asuvat. Yleensä myös nuoret syövät enemmän kuin vanhemmat vieraat.
Näytä koko vastaus

Voiko keittoa lämmittää monta kertaa?

Keitto hyvä vaihtoehto uudelleen lämmitettäväksi – Keitto on esimerkki ruuasta, jota valmistetaan usein iso määrä sekä uudelleen lämmitetään useaan kertaan. Ravintoarvojen kannalta suurta ongelmaa ei vaikuta olevan. – Keitto on siinä mielessä hyvä ruoka uudelleen lämmitettäväksi, että myös sen liemi syödään.

Esimerkiksi kivennäisaineet liukenevat lämmitettäessä liemeen, ravitsemustieteen yliopistonlehtori Raisa Valve toteaa. Pilaantuminen on harvoin vaarallista, se on vain epämiellyttävää. Annika Pihlajasaari, Evira Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Annika Pihlajasaari muistuttaa ison keittosatsin tekijää nopean jäähdyttämisen ja säilyttämisen merkityksestä.

Ruuan tulee olla joko kunnolla kuumaa tai kylmää. – Ongelma on se aika, jolloin ruoka on alle +60 astetta ja yli +6 astetta. Huoneenlämpöinen tai puolilämpöinen ovat bakteereille otollisimmat kasvulämpötilat, Pihlajasaari sanoo. Nopeasti jäähdytetyn ja oikein säilytetyn (maksimissaan +6 astetta) ruuan syömäkelpoisuutta voi tarkastella aistien kautta.
Näytä koko vastaus

Paljonko perunaa 50 hengelle?

Kuinka paljon ruokaa juhlapöytään täytyy varata? Poimi vinkit! Varattavien ruokien määrä riippuu pitkälti siitä, minkälaisia ruokia on tarjolla ja kuinka paljon aikaa vieraat viettävät juhlissa syöden ja seurustellen. Valmistujaisjuhlissa ruokaa ei mene välttämättä niin paljon kuin muissa juhlissa, mikäli vieraat kiertävät saman päivän aikana useissa juhlapaikoissa.

 1. Perinteinen voileipäkakku on tehnyt uuden paluun juhlapöytiin.
 2. Voileipäkakkua kannattaa varata 1–2 senttimetrin pala ruokailijaa kohden.
 3. Pieniä voileipäsuupaloja taas kannattaa varata 3–4 palaa henkeä kohden.
 4. Uuden munan makeasta kakusta riittää syötävää noin 20 hengelle ja pellillisestä piirakkaa noin 30 hengelle.

Jos tarjolla on lämmintä ruokaa, kannattaa fileoitua kalaa varata 150–200 grammaa per henkilö tai esimerkiksi paistia 100–150 grammaa henkilöä kohden. Perunoita taas on hyvä valmistaa 2–3 kappaletta jokaiselle, ja laatikkoruokaa 300–350 grammaa syöjää kohden.
Näytä koko vastaus

Mitä mausteita Lihakeittoon?

Tiedätkö isoäidin lihakeiton salaisuuden? Ilman tätä ainesosaa mausta ei tule oikea Herkullinen lihakeitto ei ole pikaruokaa. Tunteja kestävän valmistuksen jälkeinen maku on kuitenkin hurmaavan umamimainen. Teksti Sanna Mansikkamäki Julkaisupäivämäärä 31.10.2017 Lihakeitto pitkän kaavan mukaan valmistettuna on yksinkertaisesti täydellistä syys- ja talviruokaa.
Näytä koko vastaus

Mitä juureksia Lihakeittoon?

Paloittele porkkanat, lanttu, palsternakka ja selleri. Hienonna halkaistu ja huuhdottu purjo. Lisää juurekset keittoon. Anna kiehua noin 10 minuuttia.
Näytä koko vastaus

Miten saada lihasta mureaa?

Keitettäessä lihan sidekudos pehmenee lämmön ja kosteuden vaikutuksesta ja lihasta tulee mureaa. Ruskistamalla ja sen jälkeen hauduttamalla kypsennettäviin liharuokiin sopivat samat sekä hieman mureammat lihapalat kuin keitettäviin. Haudutettaviin liharuokiin käytetään lapaa, etuselkää ja paisteja.
Näytä koko vastaus

Kumpi on parempi sisä tai paahtopaisti?

Ulko-, kulma- vai sisäpaistia? Eri paisteilla on erilaisia käyttötarkoituksia, jotka vaihtelevat niiden ominaisuuksien, kuten sitkeyden perusteella. Naudan ulko- ja kulmapaistit voidaan käyttää patapaistina erilaisiin patoihin, lihakääryleisiin, merimiespihvissä, palapaisteissa ja wokkiruoissa.

Ulkopaisti soveltuu käytettäväksi erittäin hyvin myös silloin, kun liha suikaloidaan. Sisäpaisti on mureimpia paisteja ja sopii ohuisiin lehti- ja sipulipihveihin. Sisäpaisti soveltuu hyvin kokonaiseksi uunipaistiksi. Paahtopaisti on paitsi ruokalaji, yksi parhaimmista paisteista. Lampaassakin on paisti, tosin paljon pienempi kuin naudalla.

Ja hirviporukan kannattaa olla tarkkana, kun ruhoja paloitellaan. Paistit on syytä leikata huolella talteen. Poronpaisti on niinikään pian ajankohtainen. Paistia ostaessasi valitse hyvin raakakypsytettyä lihaa, sillä ulko- ja kulmapaistit voivat olla sitkeitä niiden suuren sidekudosmäärän takia.

 • Mervi Pasanen
 • Reseptit:
 • 1,5 kilon paahtopaisti
 • 1 tl merisuolaa
 • mustapippuria
 • kourallinen tuoretta timjamia
 • valkosipulin kynsiä maun mukaan
 • tilkka rypsiöljyä

Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Hiero paistin pintaan tilkka öljyä ja ruskista paistin pinnat paistinpannulla. Nosta paisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan merisuolaa, mustapippuria, hienonnettua timjamia ja valkosipulia. Työnnä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan niin, että kärki on lihan keskellä.

Paista 125 asteessa kunnes sisälämpötila on 60 astetta. Lisää lihaan vielä suolaa ja mustapippuria ja kääri se voipaperiin sekä folioon. Anna paistin vetäytyä ja maustua huoneenlämmössä noin tunti tai enemmän. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile mieleistesi lisukkeiden kanssa. Tähteeksi jääneestä paahtopaistista tulee mahtavia voileipiä.

Sitä kannattaa kokeilla myös salaattiin.

 1. reilu 1 kilo porsaanpaistia
 2. suolaa ja valkopippuria
 3. Kastike:
 4. 2 rkl voita
 5. 2 rkl vehnäjauhoa
 6. 4 dl lihalientä
 7. 1 dl kermaa
 8. 1 tl rouhittuja viherpippureita
 9. suolaa ja valkopippuria

Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria ja aseta se ritilälle tai uunipannulle. Jos paistat paistin ritilällä, laita uunipannu sen alle. Laita pannulle tilkka vettä. Paista 175 asteessa kunnes paistin sisälämpötila on 72 astetta eli noin 1,5 tuntia. Paistoaika riippuu paistin painosta.

 • 3 kilon painoinen lampaanpaisti
 • marinointiin:
 • 1-2 sitruunan suikaloitu kuori ja mehu
 • 0,5 dl oliiviöljyä
 • 1 rkl suolaa
 • 1 tl mustapippuria
 • 2 tl kuivattua timjamia tai
 • nippu tuoretta timjamia
 • laakerinlehti
 • 2 tl ruokosokeria
 • 6 valkosipulinkynttä
 • paistoon:
 • valkosipuli
 • 4 sipulia
 • 2 sitruunaa
 • Huuhdo paisti ja tarvittaessa leikkaa pois pinnassa oleva näkyvä rasva ja kalvot.
You might be interested:  Turkkilainen Jogurtti Reseptejä?

Pistä paisti suureen vatiin tai vahvaan muovipussiin. Kuori sitruuna ja purista mehu. Sekoita marinadiainekset ja kaada seos paistin päälle. Marinoi yön yli. Käännä paistia pari kertaa marinoitumisen aikana. Aseta paisti uunivuokaan, lisää mukaan marinadi.

Kuori sipulit, lohko muutamaan isoon lohkoon ja lisää vuokaan. Lisää myös valkosipulin kynsiä ja sitruunalohkoja. Muista pestä kuoret todella hyvin. Paista ensimmäinen puoli tuntia 175 asteessa, pudota sitten lämpötila 150 asteeseen. Valele paiston aikana. Kolmikiloinen paisti kypsyy läpi noin kolmessa tunnissa, sisältä punainen paisti noin 2,5 tunnissa.

: Ulko-, kulma- vai sisäpaistia?
Näytä koko vastaus

Mitä lihaa ei saa syödä raakana?

Avainjuttuja tartarpihvin valmistuksessa on raaka-aineiden korkealuokkaisuus ja tuoreus sekä kokin huolellisuus. Lihan kylmäketju ei saa olla katkennut missään vaiheessa, ja työvälineiden tulee olla puhtaat. Raakana syötävä liha saattaa herättää epäilyksiä.

Joillekin ajatus kuulostaa kuvottavalta, jopa vaaralliselta. Laadukas suomalainen naudanliha on kuitenkin sen verran turvallista, että itse uskallan sitä syödä ja vieraillekin tarjota. Myös raakana. Avainjuttuja tartarpihvin valmistuksessa onkin raaka-aineiden korkealuokkaisuus ja tuoreus sekä kokin huolellisuus.

Lihan kylmäketju ei saa olla katkennut missään vaiheessa, ja työvälineiden tulee olla puhtaat. Lisukkeet voi esivalmistella hyvissä ajoin, mutta pihvit tulee valmistaa juuri ennen tarjoilua. Liharaaka-aineeksi sopivat hyvin naudan fileet ja paistit, vaikka joidenkin mielestä raakakypsytetyt lihat ovatkin liian pehmeitä tähän käyttöön.

 • Liha joko leikataan terävällä veitsellä hyvin hienojakoiseksi tai raaputetaan veitsen terällä.
 • Ensimmäinen vaihtoehto jättää lihaan hieman enemmän rakennetta ja puruvastusta, jolloin raakakypsytetty liha on ihan paikallaan.
 • Perinteiset tartarlihan joukkoon sekoitettavat mausteet ovat suolan ja mustapippurin lisäksi terävää kärkeä tuova Tabasco sekä umamia ja bitteriä antava Worcestershire-kastike.

Umamia ja suolaisuutta tuo myös joissain resepteissä käytettävä anjovis, jota myös Worcestershire-kastike sisältää. Raakana nautittava liha vaatii seurakseen muitakin voimakkaita makuja; suolaista, hapanta ja karvasta. Lisäksi vähärasvainen naudanliha tarvitsee rasvaisia komponentteja, jotka sulattavat kaikki maut suuntäyteiseksi sinfoniaksi.

 • Lassiset lisukkeet pihville ovatkin kaprismarjat, hienoksi leikattu salottisipuli, mauste- tai suolakurkku sekä kananmunan keltuainen.
 • Myös majoneesi sopii hyvin tartarpihvin kaveriksi, rasvaisuutta antaen ja makuja pehmentäen.
 • Lisukkeita ei sekoiteta keskenään, vaan ne asetellaan pihvin kylkeen omiksi keoikseen, jolloin kaikkien komponenttien maku erottuu selkeästi.

Härkä saa silmänsä keltuaisesta, joka asetellaan viimeisenä pihvin päälle painettuun kuoppaan, ja joka valuu kastikkeeksi ensimmäistä suupalaa leikattaessa. Jos et ole vielä koskaan kokeillut, niin se saattaa vaatia vähän asennetta. Mutta maistaa ainakin pitää!
Näytä koko vastaus

Miksi ei pitäisi syödä lihaa?

Vähennä lihansyöntiä – se kannattaa Kaikki lihat eivät ole yhtä pahoja peikkoja. Ykkösjuttu on vähentää jalosteiden, eli makkaroiden, valmislihapullien ja nakkien syömistä, sillä ne sisältävät lisäaineita, jotka saattavat olla ihmiselle haitallisia. Liha- ja makkaravalmisteissa piilee syöpä­riski, joka liittyy nitriitteihin ja nitraatteihin.
Näytä koko vastaus

Paljonko on yksi annos lihaa?

Aikuiset Ateria-ajat ja tottumukset ovat pitkälti kulttuurisidonnaisia ja yksilöllisiä, Päivittäin on hyvä syödä säännöllisin väliajoin, esimerkiksi aamupala, lounas ja päivällinen, sekä tarvittaessa 1-2 välipalaa. Säännöllinen ateriarytmi pitää veren glukoosipitoisuuden tasaisena, hillitsee nälän tunnetta, tukee painonhallintaa sekä suojaa hampaita reikiintymiseltä.

Lisää ruokavalioosi enemmän kasviksia (= juureksia, vihanneksia, palkokasveja, sieniä, hedelmiä ja marjoja)! Niitä tulisi nauttia vähin­tään 500 g päivässä eli noin 5–6 annosta, Yksi annos tarkoittaa yhtä keskikokoista hedelmää, 1 desilitraa marjoja tai 1,5 desilitraa salaattia tai raastetta. Tästä määrästä marjoja ja hedel­miä tulisi olla noin puolet ja loput juureksia ja vihanneksia. Näistä osa olisi hyvä nauttia kypsentämättöminä ja osa käyttää ruokien raaka-aineina.

Kasvikset sisältävät runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä muita hyödyllisiä yhdisteitä. Palkokasvit eli pavut, linssit ja herneet puolestaan sisältävät melko paljon proteiinia, ja ne toimivat hyvänä proteiininlähteenä ruokavaliossa niin seka- kuin kasvissyöjille. Kasvisperäiset proteiinin lähteet ovat myös ympäristöystävällisiä valintoja.

Kalaa kannattaa nauttia eri kalalajeja vaihdellen 2–3 kertaa viikossa, Kala on oiva proteiinin, monityydyttymättömien rasvojen ja D-vitamiinin lähde. Kalasta saadaan myös jodia.

Pähkinät ja siemenet ovat hyviä tyydyttymättömän rasvan lähteitä. Suolaamattomia, sokeroimattomia tai muulla tavoin kuorruttamattomia pähkinöitä, manteleita ja siemeniä (esim. auringonkukan, seesamin, pinjan ja kurpitsan siemenet) voi nauttia lajeja vaihdellen noin 30 g (2 rkl) päivässä eli 200–250 g viikossa.

Täysjyväviljavalmisteissa on vähemmän energiaa kuin valkoisesta viljasta valmistetuissa elintarvikkeissa. Täysjyväviljavalmisteet sisältävät runsaasti kuitua, ja täysjyväviljan ravintoainetiheys on suurempi kuin valkoisen viljan. Viljavalmisteiden suositeltava päivittäinen käyttömäärä on noin 6 annosta naisille ja noin 9 annosta miehille. Vähintään puolet käytetystä määrästä tulisi olla täysjyväviljaa. Annos tarkoittaa 1 desilitraa keitettyä täysjyväpastaa, -ohraa tai -riisiä tai muuta täysjyvälisäkettä tai yhtä leipäviipaletta. Esimerkiksi lauta­sellinen puuroa vastaa kahta annosta.

Lihavalmisteita ja punaista lihaa ei tulisi käyttää enempää kuin 500 g viikossa. Määrä tarkoittaa kypsää lihaa ja vastaa raakapainoltaan 700–750 grammaa. Yksi annos kalaa tai lihaa painaa kypsänä noin 100–150 g. Siipikar­jan liha on vähärasvaista ja sen rasva on laadultaan parempaa kuin naudan ja lampaan lihan rasva. Lihassa on erityisen runsaasti hyvin imeytyvää rautaa. Punainen liha (naudan-, lampaan- ja sianliha) olisi hyvä valita mahdollisim­man vähärasvaisena ja lihavalmisteet lisäksi mahdollisimman vähäsuolaisi­na. Ruokajuomaksi suositellaan enintään 1 % rasvaa sisältävää maitoa tai piimää, vettä tai kivennäisvettä. Nestemäiset maitovalmisteet voi tarvittaessa korvata kasviperäisillä kalsiumilla, D-vitamiinilla ja jodilla täydennetyillä elintarvikkeilla kuten soija- tai kaurajuomilla. Jokaisella nesteen tarve on yksilöllistä, Siihen vaikuttavat esimerkiksi fyysinen aktiivisuus, ympäristön lämpötila ja ikä. Useimmilla nesteen tarve tulee tyydytetyksi, jos juodaan janon mukaisesti. Ohjeellinen kaikkien juomien määrä päivässä on 1-1,5 litraa ruoan sisältämän nesteen lisäksi. Paras janojuoma on vesi. Täysmehuja voi nauttia yhden lasillisen päivässä aterian yhteydessä. Sokeroituja juomia ei tule käyttää säännöllisesti, sillä sokerilla makeutettujen juomien käyttö on yhteydessä tyypin 2 diabeteksen riskiin ja ylipainoon. Lisäksi runsas sokeroitujen ja/tai happamien juomien kulutus heikentää suunterveyttä.

You might be interested:  Thai Fried Rice Resepti?

Sivu on viimeksi päivitetty 13.5.2022 : Aikuiset
Näytä koko vastaus

Mikä on sopiva annoskoko?

2. Käytä visuaalisia vertailuja – Ulkona syödessä ei pysty punnitsemaan ruokia. Annoskokoja voi kutienkin arvioida vertailemalla ruoan määrää tuttuihin esineisiin. Esimerkiksi sopiva liha-annos on noin korttipakan kokoinen. Sopiva annos keitettyä riisiä tai pastaa taas vastaa kooltaan pientä tietokoneen hiirtä.
Näytä koko vastaus

Mitä ruokaa saa 20 eurolla?

Kotiruokia budjetilla – Ostoslistat koostuvat tutuista ja edullisista ainesosista. Jokaisen listan lopussa on selostus ruoista, joita listan aineksista voi tehdä. Oletuksena on, että kotoa löytyy joitain perusasioita, kuten suolaa, pippuria ja sokeria.

Ymmenen euron ostoslista pitää sisällään perinteisiä ainesosia, kuten leipää, lihaa ja kananmunia. Listan alla kerrotaan, että aineksista saa tehtyä kaksi ruokaa, esimerkiksi ison makaronilaatikon ja nakki-tomaattimunakaan. Lisukkeeksi löytyy vielä leipää margariinilla.20 euron listalla on esimerkiksi kalapuikkoja, kanankoipia ja peruna-sipulisekoitus.

Ainekset riittävät noin viiteen ruokaan, kuten jauhelihakeittoon tai kalapuikkoihin ja perunamuusiin. Myös pienen salaatin saa koostettua tomaatista ja kurkusta.30 euron ostoslista kattaa jopa kuusi eri ruokaa sekä ainekset aamu- ja iltapaloihin. Listan aineksista voi tehdä esimerkiksi broilerikiusauksen, makkarakeiton ja hernekeiton.
Näytä koko vastaus

Paljonko tarvitaan lihaa per henkilö?

Miten paljon ruokaa menee 50 hengen juhlissa? – Varaa ruokaa jokaista vierasta kohti vähintään 300-400 grammaa. Lihaa, kalaa tai kasvisproteiinia tarvitaan 140-180 grammaa per vieras, eli 50 hengen juhlissa tämä tekee vähintään 7000 grammaa eli seitsemän kiloa.

 1. Lisäkettä eli esimerkiksi pastaa tai riisiä tarvitaan 150-200 grammaa per vieras eli vähintään 7500 grammaa.
 2. Eittoa voi varata 2,3-3 desilitraa vierasta kohden.
 3. Eittoa siis kuluu 50 hengen juhlissa noin 15 litraa.
 4. Ahvia tarvitaan pari kupillista vierasta kohden.
 5. Monia ruuan menekkiin vaikuttavia asioita voi järkeillä etukäteen.

Esimerkiksi yo-juhlissa ruokaa kuluu ehkä vähemmän kuin muissa juhlissa, koska vieraat kiertävät samana päivänä useampia juhlia. Sen sijaan pitkän matkan takaa tulevat vieraat ovat usein valmiiksi nälkäisempiä kuin samassa kaupungissa asuvat. Yleensä myös nuoret syövät enemmän kuin vanhemmat vieraat.
Näytä koko vastaus

Paljonko on yksi annos lihaa?

Aikuiset Ateria-ajat ja tottumukset ovat pitkälti kulttuurisidonnaisia ja yksilöllisiä, Päivittäin on hyvä syödä säännöllisin väliajoin, esimerkiksi aamupala, lounas ja päivällinen, sekä tarvittaessa 1-2 välipalaa. Säännöllinen ateriarytmi pitää veren glukoosipitoisuuden tasaisena, hillitsee nälän tunnetta, tukee painonhallintaa sekä suojaa hampaita reikiintymiseltä.

Lisää ruokavalioosi enemmän kasviksia (= juureksia, vihanneksia, palkokasveja, sieniä, hedelmiä ja marjoja)! Niitä tulisi nauttia vähin­tään 500 g päivässä eli noin 5–6 annosta, Yksi annos tarkoittaa yhtä keskikokoista hedelmää, 1 desilitraa marjoja tai 1,5 desilitraa salaattia tai raastetta. Tästä määrästä marjoja ja hedel­miä tulisi olla noin puolet ja loput juureksia ja vihanneksia. Näistä osa olisi hyvä nauttia kypsentämättöminä ja osa käyttää ruokien raaka-aineina.

Kasvikset sisältävät runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä muita hyödyllisiä yhdisteitä. Palkokasvit eli pavut, linssit ja herneet puolestaan sisältävät melko paljon proteiinia, ja ne toimivat hyvänä proteiininlähteenä ruokavaliossa niin seka- kuin kasvissyöjille. Kasvisperäiset proteiinin lähteet ovat myös ympäristöystävällisiä valintoja.

Kalaa kannattaa nauttia eri kalalajeja vaihdellen 2–3 kertaa viikossa, Kala on oiva proteiinin, monityydyttymättömien rasvojen ja D-vitamiinin lähde. Kalasta saadaan myös jodia.

Pähkinät ja siemenet ovat hyviä tyydyttymättömän rasvan lähteitä. Suolaamattomia, sokeroimattomia tai muulla tavoin kuorruttamattomia pähkinöitä, manteleita ja siemeniä (esim. auringonkukan, seesamin, pinjan ja kurpitsan siemenet) voi nauttia lajeja vaihdellen noin 30 g (2 rkl) päivässä eli 200–250 g viikossa.

Täysjyväviljavalmisteissa on vähemmän energiaa kuin valkoisesta viljasta valmistetuissa elintarvikkeissa. Täysjyväviljavalmisteet sisältävät runsaasti kuitua, ja täysjyväviljan ravintoainetiheys on suurempi kuin valkoisen viljan. Viljavalmisteiden suositeltava päivittäinen käyttömäärä on noin 6 annosta naisille ja noin 9 annosta miehille. Vähintään puolet käytetystä määrästä tulisi olla täysjyväviljaa. Annos tarkoittaa 1 desilitraa keitettyä täysjyväpastaa, -ohraa tai -riisiä tai muuta täysjyvälisäkettä tai yhtä leipäviipaletta. Esimerkiksi lauta­sellinen puuroa vastaa kahta annosta.

Lihavalmisteita ja punaista lihaa ei tulisi käyttää enempää kuin 500 g viikossa. Määrä tarkoittaa kypsää lihaa ja vastaa raakapainoltaan 700–750 grammaa. Yksi annos kalaa tai lihaa painaa kypsänä noin 100–150 g. Siipikar­jan liha on vähärasvaista ja sen rasva on laadultaan parempaa kuin naudan ja lampaan lihan rasva. Lihassa on erityisen runsaasti hyvin imeytyvää rautaa. Punainen liha (naudan-, lampaan- ja sianliha) olisi hyvä valita mahdollisim­man vähärasvaisena ja lihavalmisteet lisäksi mahdollisimman vähäsuolaisi­na. Ruokajuomaksi suositellaan enintään 1 % rasvaa sisältävää maitoa tai piimää, vettä tai kivennäisvettä. Nestemäiset maitovalmisteet voi tarvittaessa korvata kasviperäisillä kalsiumilla, D-vitamiinilla ja jodilla täydennetyillä elintarvikkeilla kuten soija- tai kaurajuomilla. Jokaisella nesteen tarve on yksilöllistä, Siihen vaikuttavat esimerkiksi fyysinen aktiivisuus, ympäristön lämpötila ja ikä. Useimmilla nesteen tarve tulee tyydytetyksi, jos juodaan janon mukaisesti. Ohjeellinen kaikkien juomien määrä päivässä on 1-1,5 litraa ruoan sisältämän nesteen lisäksi. Paras janojuoma on vesi. Täysmehuja voi nauttia yhden lasillisen päivässä aterian yhteydessä. Sokeroituja juomia ei tule käyttää säännöllisesti, sillä sokerilla makeutettujen juomien käyttö on yhteydessä tyypin 2 diabeteksen riskiin ja ylipainoon. Lisäksi runsas sokeroitujen ja/tai happamien juomien kulutus heikentää suunterveyttä.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.5.2022 : Aikuiset
Näytä koko vastaus

Paljonko lohta keittoon per henkilö?

Ainekset

8 dl vettä
750 g perunaa
600 g perattua lohta tai muuta kalaa
1 tl suolaa
2 dl Valio Luomu™ ruokakermaa

Näytä koko vastaus