Lohikeitto 40 Hengelle Resepti?

Lohikeitto 40 Hengelle Resepti

Paljonko lohikeittoa 50 hengelle?

Kermainen Lohikeitto Lohikeitto 40 Hengelle Resepti Arvioi: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ( 0 ääntä, keskiarvo 0,00 ) Annoksia: 100 kpl Annoskoko: 300 g Määrä: 30,0 kg

G Gluteeniton, ei lisätty gluteenia sisältäviä viljoja tai viljatuotteita reseptin ainesosana K Kananmunaton, ei lisätty kananmunaa tai munatuotteita reseptin ainesosana S Soijaton, ei lisätty soijapapuja tai soijapaputuotteita reseptin ainesosana L Laktoositon, laktoosia < 0,01 g / 100 g nautintavalmista tuotetta

Lisää pataan vesi, IsoMitta Kalaliemi -ainekset ja mausteet.

1,700 kg Sipuli
8,000 kg Perunakuutio, tuore
2,500 l Kasvirasvasekoite 15%, laktoositon
2,500 l Kuohukerma, laktoositon

Lisää kiehuvaan liemeen sipulit ja lohkotut perunat. Keitä hiljaisella lämmöllä kypsäksi ja lisää kerma.

8,000 kg Lohi, kuutio tuore
0,333 kg Tilli, tuore
0,100 kg Suola

Lisää lohikuutiot, suola, ja hienonnettu tilli. Hauduta keitto kypsäksi. www.isomitta.fi : Kermainen Lohikeitto
Näytä koko vastaus

Paljonko lohta keittoon per henkilö?

Ainekset

8 dl vettä
750 g perunaa
600 g perattua lohta tai muuta kalaa
1 tl suolaa
2 dl Valio Luomu™ ruokakermaa

Näytä koko vastaus

Mitä lohta Lohikeittoon?

Perkeistä tulee hyvä liemi – Lohikeitosta tulee maukkaampaa, jos keität itse kalaliemen. Jos ostat kokonaisen kalan, saat yleensä perkeet pyytäessä kaupasta mukaasi, vaikka kalamestari kalan fileoisikin. Kun keittoon käytetään vain fileet, kannattaa lohen päästä, ruodoista ja nahasta keittää maukas liemi.

 1. Alaliemen keitto ei ole tuntien projekti, hyvän liemen saa aikaan jo vartissa.
 2. Lisää keitinveteen suolaa, sipulia, pippureita, sitruunaa ja laakerinlehtiä, keitä.
 3. Uori liemen pintaan kertyvä vaahto pois.
 4. Täysin kirkkaan liemen saat valkuaisvaahdon avulla, mutta kermaista keittoa ei tarvitse kirkastaa.

Siivilöi kalaliemi ja keitä liemessä peunakuutiot ja kasvikset. © Tiina Rantanen
Näytä koko vastaus

Mikä kerma Lohikeittoon?

1. Ruokakerma ei ole oikeaa kermaa – Asia, josta yhdenkään kotikokin ei Steniuksen mielestä kannata joustaa, on kerma. Lohisoppaan kuuluu lorauttaa oikeaa kermaa, kuten kuohukermaa. – Se tuo ehdottomasti paremman maun, eikä ruokakerma edes ole oikeaa kermaa, sillä siinä on stabilointiaineita ja kasvirasvoja.

Erman lisäksi valitsisin aina oikeaa voita, keittiömestari kiteyttää. Light-tuotteiden käytössä on sekin huono puoli, että niitä pitää usein laittaa vaikkapa kolminkertainen määrä, jotta maku olisi sama kuin aitoja käyttäessä. Stenius neuvoo lisäämään kerman viimeisenä, jotta se ei ehdi karamellisoitua.

– Muuten keitosta voi tulla melkoista kinuskikastiketta!
Näytä koko vastaus

Paljonko keittoa 40 hengelle?

RUOKAVISA 2022 ON NYT KÄYNNISSÄ – TULE MUKAAN! Ruuan määrä /henkilö

Ruoka määrä/henkilö
keitto 2,5-3 dl
laatikkoruuat 300 g
lihakastike 150-200 g

Näytä koko vastaus

Paljonko keittoa 50 hengelle?

Miten paljon ruokaa menee 50 hengen juhlissa? – Varaa ruokaa jokaista vierasta kohti vähintään 300-400 grammaa. Lihaa, kalaa tai kasvisproteiinia tarvitaan 140-180 grammaa per vieras, eli 50 hengen juhlissa tämä tekee vähintään 7000 grammaa eli seitsemän kiloa.

Lisäkettä eli esimerkiksi pastaa tai riisiä tarvitaan 150-200 grammaa per vieras eli vähintään 7500 grammaa. Keittoa voi varata 2,3-3 desilitraa vierasta kohden. Keittoa siis kuluu 50 hengen juhlissa noin 15 litraa. Kahvia tarvitaan pari kupillista vierasta kohden. Monia ruuan menekkiin vaikuttavia asioita voi järkeillä etukäteen.

Esimerkiksi yo-juhlissa ruokaa kuluu ehkä vähemmän kuin muissa juhlissa, koska vieraat kiertävät samana päivänä useampia juhlia. Sen sijaan pitkän matkan takaa tulevat vieraat ovat usein valmiiksi nälkäisempiä kuin samassa kaupungissa asuvat. Yleensä myös nuoret syövät enemmän kuin vanhemmat vieraat.
Näytä koko vastaus

Paljonko on yksi annos keittoa?

Aterian osalla ja syöjän iällä on vaikutusta – Kysyttäessä, paljonko keittoa sitten tulisi tarjoilla, kuuluu vastaus: riippuu paitsi aterian osasta myös syöjästä. Alkukeiton ei tarvitse olla tuhti eikä annoskooltaan suuri, kun taas pääruokana keiton olisi hyvä olla ravitseva ja täyttävä.

Annoskokoja suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon myös kohderyhmän ikä. Pienille lapsille riittää varmasti pienempi annos, kun taas aikuisella on erilaiset tarpeet ravintoaineiden osalta. Aina parempi, jos ruokalistassa on valittavana erikokoisia keittoja. Jos tämä ei ole mahdollista, voi asiakkaalta tietysti myös suoraan kysyä, kuinka suuri annos hänelle maistuisi.

Kiveen kirjoitettuja sääntöjä ei keittojen annoskokojen osalta siis ole, mutta viitteellinen suositus on seuraavanlainen:

alkuruokakeitot 0,15–0,2 l pääruokakeitot 0,25–0,5 l

Näytä koko vastaus

Tuleeko kalakeittoon kermaa?

Koska sakeus on eduksi broilerikeitolle, joukkoon voi lisätä kiinteiden perunoiden sijaan jauhoista lajiketta, jotka osaltaan suurustavat keittoa. Viimeisen silauksen tekee kerma. Tässä tapauksessa keittoon lisätään sekä tavallista ruoka- tai kuohukermaa että ranskankermaa, josta soppa saa maukasta happamuutta.
Näytä koko vastaus

Paljonko lohta viikossa?

Aikuiset Ateria-ajat ja tottumukset ovat pitkälti kulttuurisidonnaisia ja yksilöllisiä, Päivittäin on hyvä syödä säännöllisin väliajoin, esimerkiksi aamupala, lounas ja päivällinen, sekä tarvittaessa 1-2 välipalaa. Säännöllinen ateriarytmi pitää veren glukoosipitoisuuden tasaisena, hillitsee nälän tunnetta, tukee painonhallintaa sekä suojaa hampaita reikiintymiseltä.

You might be interested:  Fried Rice With Chicken Resepti?

Lisää ruokavalioosi enemmän kasviksia (= juureksia, vihanneksia, palkokasveja, sieniä, hedelmiä ja marjoja)! Niitä tulisi nauttia vähin­tään 500 g päivässä eli noin 5–6 annosta, Yksi annos tarkoittaa yhtä keskikokoista hedelmää, 1 desilitraa marjoja tai 1,5 desilitraa salaattia tai raastetta. Tästä määrästä marjoja ja hedel­miä tulisi olla noin puolet ja loput juureksia ja vihanneksia. Näistä osa olisi hyvä nauttia kypsentämättöminä ja osa käyttää ruokien raaka-aineina.

Kasvikset sisältävät runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä muita hyödyllisiä yhdisteitä. Palkokasvit eli pavut, linssit ja herneet puolestaan sisältävät melko paljon proteiinia, ja ne toimivat hyvänä proteiininlähteenä ruokavaliossa niin seka- kuin kasvissyöjille. Kasvisperäiset proteiinin lähteet ovat myös ympäristöystävällisiä valintoja.

Kalaa kannattaa nauttia eri kalalajeja vaihdellen 2–3 kertaa viikossa, Kala on oiva proteiinin, monityydyttymättömien rasvojen ja D-vitamiinin lähde. Kalasta saadaan myös jodia.

Pähkinät ja siemenet ovat hyviä tyydyttymättömän rasvan lähteitä. Suolaamattomia, sokeroimattomia tai muulla tavoin kuorruttamattomia pähkinöitä, manteleita ja siemeniä (esim. auringonkukan, seesamin, pinjan ja kurpitsan siemenet) voi nauttia lajeja vaihdellen noin 30 g (2 rkl) päivässä eli 200–250 g viikossa.

Täysjyväviljavalmisteissa on vähemmän energiaa kuin valkoisesta viljasta valmistetuissa elintarvikkeissa. Täysjyväviljavalmisteet sisältävät runsaasti kuitua, ja täysjyväviljan ravintoainetiheys on suurempi kuin valkoisen viljan. Viljavalmisteiden suositeltava päivittäinen käyttömäärä on noin 6 annosta naisille ja noin 9 annosta miehille. Vähintään puolet käytetystä määrästä tulisi olla täysjyväviljaa. Annos tarkoittaa 1 desilitraa keitettyä täysjyväpastaa, -ohraa tai -riisiä tai muuta täysjyvälisäkettä tai yhtä leipäviipaletta. Esimerkiksi lauta­sellinen puuroa vastaa kahta annosta.

Lihavalmisteita ja punaista lihaa ei tulisi käyttää enempää kuin 500 g viikossa. Määrä tarkoittaa kypsää lihaa ja vastaa raakapainoltaan 700–750 grammaa. Yksi annos kalaa tai lihaa painaa kypsänä noin 100–150 g. Siipikar­jan liha on vähärasvaista ja sen rasva on laadultaan parempaa kuin naudan ja lampaan lihan rasva. Lihassa on erityisen runsaasti hyvin imeytyvää rautaa. Punainen liha (naudan-, lampaan- ja sianliha) olisi hyvä valita mahdollisim­man vähärasvaisena ja lihavalmisteet lisäksi mahdollisimman vähäsuolaisi­na. Ruokajuomaksi suositellaan enintään 1 % rasvaa sisältävää maitoa tai piimää, vettä tai kivennäisvettä. Nestemäiset maitovalmisteet voi tarvittaessa korvata kasviperäisillä kalsiumilla, D-vitamiinilla ja jodilla täydennetyillä elintarvikkeilla kuten soija- tai kaurajuomilla. Jokaisella nesteen tarve on yksilöllistä, Siihen vaikuttavat esimerkiksi fyysinen aktiivisuus, ympäristön lämpötila ja ikä. Useimmilla nesteen tarve tulee tyydytetyksi, jos juodaan janon mukaisesti. Ohjeellinen kaikkien juomien määrä päivässä on 1-1,5 litraa ruoan sisältämän nesteen lisäksi. Paras janojuoma on vesi. Täysmehuja voi nauttia yhden lasillisen päivässä aterian yhteydessä. Sokeroituja juomia ei tule käyttää säännöllisesti, sillä sokerilla makeutettujen juomien käyttö on yhteydessä tyypin 2 diabeteksen riskiin ja ylipainoon. Lisäksi runsas sokeroitujen ja/tai happamien juomien kulutus heikentää suunterveyttä.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.5.2022 : Aikuiset
Näytä koko vastaus

Voiko lohta syödä joka päivä?

Dioksiini: Kuinka monta kertaa viikossa kalaa voi syödä turvallisesti? Apu-klinikka vastaa Merikaloista löytyvät dioksiini, PCB ja elohopea ovat teoriassa terveyden kannalta riskitekijä – onneksi näiden aineiden pitoisuudet kaloissa erityisesti Itämeressä ovat vähenemässä.

 • Järvikalojen ongelma on elohopea, erityisesti isoissa petokaloissa, kuten suurissa hauissa.
 • Asvatetuissa kaloissa ja Norjan lohessa on vähemmän myrkkyjä kuin Itämeren suurissa kaloissa, joten ne ovat turvallisempia.
 • Suomessa ja muualla maailmalla on tehty useita kalan runsaaseen käyttöön liittyviä hyöty-haittasuhteen arvioita.

Ne ovat järjestään päätyneet siihen, että kalan terveyshyödyt verrattuna prosessoituun tai punaiseen lihaan ovat niin selvät, että runsaasti kalaa syövä saa nettohyötyä myrkyistä huolimatta. Toki meidän on yritettävä parantaa merien ja järvien terveyttä niin, että kalojen ja merenelävien myrkkypitoisuus pienenee nykyisestä.

Näin kala olisi entistä terveellisempää. Jos kesällä savustaa kerran viikossa 2–3 kuukauden ajan, se tuskin on iso terveysriski. Sen sijaan, jos valitsee syötäväksi kalakseen savukalan 2–4 kertaa viikossa lähes läpi vuoden, siitä voi olla erittäin pitkän ajan kuluessa haittaa. Savustettu kala sisältää PAH-yhdisteitä, jotka ovat säännöllisesti ja runsaasti käytettynä lievästi karsinogeenisia.

Karsinogeenisia aineita syntyy myös ruuanlaitossa, vaikka tuoretuotteessa niitä ei juuri olisikaan. Esimerkiksi punaisen ja prosessoidun lihan karsinogeenit syntyvät merkittävässä määrin pannulla ruskistumisreaktion seurauksena. Savustetut ja graavikalat ovat lähes aina valitettavan voimakkaasti suolattuja.

 1. Otona voisi kokeilla tehdä vaikka sitruunamehulla kypsytettyä lohta, jota maustaa varovasti väkevällä dijon-sinapilla, chilillä ja muilla mausteilla, ja näin voi saada aikaan terveellisemmän, vähemmän suolaisen kalan.
 2. Alaa ja mereneläviä voi turvallisesti syödä 3–4 kertaa viikossa, ehkä hieman useamminkin.

: Dioksiini: Kuinka monta kertaa viikossa kalaa voi syödä turvallisesti? Apu-klinikka vastaa
Näytä koko vastaus

Saako lohta syödä usein?

Eräterveys: ajoituksia kalansyöntiin – Ympäristömyrkkyjen vuoksi Ruokavirasto on antanut joitakin poikkeuksia yleisiin kalan syöntisuosituksiin. Haitalliseksi tiedetyt dioksiinit ja PCB-yhdisteet kertyvät erityisesti Itämeren rasvaisiin kaloihin. Tästä syystä Itämerestä pyydettyä isoa silakkaa, lohta tai taimenta tulisi syödä vain 1–2 kertaa kuussa.

Syöntisuositus koskee lapsia, nuoria ja hedelmällisessä iässä olevia. Muut voivat kattaa näitäkin kaloja pöytään huoletta useamminkin. Ruokavirasto muistuttaa, että kasvatettu kala sisältää vain vähän dioksiineja ja PCB:tä, koska kalarehun laatua valvotaan. Elohopean osalta huomiota tulee kiinnittää petokaloihin.

THL:n mukaan lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien tulisi syödä haukea vain 1–2 kertaa kuussa. Raskaana olevien ja imettävien äitien kannattaa passata hauki kokonaan. Sisävesialueiden kalaa päivittäin syövien tulisi vähentää hauen lisäksi isokokoisten ahventen, kuhien ja mateiden syöntiä.

 • Muut voivat syödä myös näitä kalalajeja huoletta.
 • Ruokavirasto muistuttaa, että suosituksia laadittaessa on otettu huomioon kalojen dioksiinit, PCB-yhdisteet, elohopea ja cesium-137.
 • Turvallisuuden arvioinnissa on kalan annoskokona käytetty 100 grammaa.
 • Jos syö vähemmän kerralla, voi vastaavasti nauttia useampia aterioita.
You might be interested:  Uusi Vuosi Menu Resepti?

Silakkaa ja Itämerestä pyydettyä lohta tai taimenta ja sisävesien petokalaa voi siis syödä ajoittain, esimerkiksi kesäaikaan runsaastikin, kunhan vastaavasti tasapainottaa ja rajoittaa niiden nauttimista vuoden mittaan. Osan kalan rasvaan kertyneistä dioksiineista ja PCB:istä voi poistaa nylkemällä kalasta nahka ennen ruoanvalmistusta.
Näytä koko vastaus

Miksi kalakeitto Juoksettuu?

Maito voi kuumennettaessa juoksettua, jolloin maito ei ole enää tasaisen valkoista. Juoksettumisella tarkoitetaan maidon ‘kokkaroitumista’, jolloin kaseiiniproteiini saostuu ja hera erottuu. Reaktio on sama kuin juustoa valmistettaessa. Maidon juoksettumista edistävät happamat raaka-aineet, hapantunut maito ja suola.
Näytä koko vastaus

Onko Vispi ja kuohu kerma sama asia?

Vispi- vai kuohukermaa kakkuun Vispi- vai kuohukermaa kakkuun Mitä eroa on vispi- ja kuohukermalla? Kuohu- ja vispikerma ovat vaahtoutuvia kermoja ja sopivat molemmat täytekakkuihin. Kuohukerma on pastöroitu ja vispikerma iskukuumennettu, siksi se myös säilyy pidempään.

Vispikerma on myös vähälaktoosista. Vaahtoutumisominaisuuksiltaan kermat eroavat hieman toisistaan. Kuohukerma vaahtoutuu nopeammin mutta vispikermasta saadaan aikaiseksi kestävämpi vaahto. Kesähelteillä kannattaa siis valita vispikerma. Kuohukerman tilavuus kasvaa vaahdotettaessa noin 85 % ja vispikerma noin 135 %.

Kermavaahtoa syntyy siis vispikermasta kuohukermaa enemmän. Lämpötila vaikuttaa vaahdon tilavuuteen joten kerma tulisi aina vatkata mahdollisimman kylmänä (+4 °C). : Vispi- vai kuohukermaa kakkuun
Näytä koko vastaus

Miten Ruokakerma eroaa Kuohukermasta?

Ruokakerma – Ruokakerma on tavallista kermaa kevyempi vaihtoehto esimerkiksi kastikkeisiin, uuniruokiin, keittoihin, patoihin ja leivontaan. Rasvapitoisuus vaihtelee 5 prosentista ylöspäin. Ruokakermoja on sekä eläin- että kasvirasvapohjaisina, laktoosittomina ja vähälaktoosisina.
Näytä koko vastaus

Voiko Lohikeittoon laittaa kuohukermaa?

Kalasoppa kevenee kasviksilla – Helppo tapa keventää kalasoppaa on korvata osa perunasta muilla kasviksilla, kuten palsternakalla, lantulla tai vaikka fenkolilla. Tiesitkö, että kun lisäät muutaman porkkanan kalakeiton joukkoon, on päivän yksi kasvisannos helposti täytetty? Porkkana sisältää monia elimistölle tarpeellisia ravintoaineita, kuten beetakaroteenia eli A-vitamiinin esiastetta ja C-vitamiinia.

 1. Myös perunalajikkeissa on eroja.
 2. Turvallinen valinta ruokaan kuin ruokaan on ns.
 3. Yleisperuna, jota myydään kaupoissa keltaisissa pusseissa.
 4. Paras kalakeitto sen sijaan syntyy kiinteistä perunalajikkeista, jotka tunnistat vihreästä pussista.
 5. Iinteä perunalajike, kuten siikli, sisältää vähemmän tärkkelystä kuin esimerkiksi yleisperuna.

Tästä syystä kiinteä perunalajike ei hajoa kypsennettäessä, vaan pitää muotonsa kypsennyksen aikana ja sopii siksi hyvin keitto-, ja uuniruokiin. Täyteläisen ja kermaisen kalakeiton saat käyttämällä raaka-aineena rasvaista kalaa, kuten lohta tai kirjolohta ja lorauttamalla keiton joukkoon ruokakerman sijaan kuohukermaa.
Näytä koko vastaus

Voiko keittoa lämmittää monta kertaa?

Keitto hyvä vaihtoehto uudelleen lämmitettäväksi – Keitto on esimerkki ruuasta, jota valmistetaan usein iso määrä sekä uudelleen lämmitetään useaan kertaan. Ravintoarvojen kannalta suurta ongelmaa ei vaikuta olevan. – Keitto on siinä mielessä hyvä ruoka uudelleen lämmitettäväksi, että myös sen liemi syödään.

Esimerkiksi kivennäisaineet liukenevat lämmitettäessä liemeen, ravitsemustieteen yliopistonlehtori Raisa Valve toteaa. Pilaantuminen on harvoin vaarallista, se on vain epämiellyttävää. Annika Pihlajasaari, Evira Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Annika Pihlajasaari muistuttaa ison keittosatsin tekijää nopean jäähdyttämisen ja säilyttämisen merkityksestä.

Ruuan tulee olla joko kunnolla kuumaa tai kylmää. – Ongelma on se aika, jolloin ruoka on alle +60 astetta ja yli +6 astetta. Huoneenlämpöinen tai puolilämpöinen ovat bakteereille otollisimmat kasvulämpötilat, Pihlajasaari sanoo. Nopeasti jäähdytetyn ja oikein säilytetyn (maksimissaan +6 astetta) ruuan syömäkelpoisuutta voi tarkastella aistien kautta.
Näytä koko vastaus

Paljonko ruokaa 30 hengelle?

Ruuat –

 • Noutopöytään varataan 350–700 g ruokaa/vieras, juhlien keston ja luonteen mukaan.
 • Lakkiaisissa ruokaa menee yleensä vähemmän, sillä moni kiertää päivän aikana useampia paikkoja.
 • Matkojen päästä saapuvat vieraat voivat olla nälkäisiä.
 • Miehet ja nuoret syövät enemmän.
 • Pääraaka-ainetta (liha tai kala) tarvitaan 140–180 g vierasta kohden, päälisäkettä, kuten pastasalaattia 150–200 g, graavikalaa ja kylmiä lihaleikkeleitä noin 50 g, voileipiä ainonana ruokalajina 3 kpl, voileipäkakkua reilu sentin pala, pikkuleipiä 1 kpl/laji, karjalanpiirakoita ja pasteijoita varataan 1–2 kpl.
 • Kuuden munan täytekakusta riittää 20 hengelle, pellillisestä piirakkaa saa noin 30 palaa.

Näytä koko vastaus

Paljonko perunoita 50 hengelle?

Kuinka paljon ruokaa juhlapöytään täytyy varata? Poimi vinkit! Varattavien ruokien määrä riippuu pitkälti siitä, minkälaisia ruokia on tarjolla ja kuinka paljon aikaa vieraat viettävät juhlissa syöden ja seurustellen. Valmistujaisjuhlissa ruokaa ei mene välttämättä niin paljon kuin muissa juhlissa, mikäli vieraat kiertävät saman päivän aikana useissa juhlapaikoissa.

 • Perinteinen voileipäkakku on tehnyt uuden paluun juhlapöytiin.
 • Voileipäkakkua kannattaa varata 1–2 senttimetrin pala ruokailijaa kohden.
 • Pieniä voileipäsuupaloja taas kannattaa varata 3–4 palaa henkeä kohden.
 • Uuden munan makeasta kakusta riittää syötävää noin 20 hengelle ja pellillisestä piirakkaa noin 30 hengelle.

Jos tarjolla on lämmintä ruokaa, kannattaa fileoitua kalaa varata 150–200 grammaa per henkilö tai esimerkiksi paistia 100–150 grammaa henkilöä kohden. Perunoita taas on hyvä valmistaa 2–3 kappaletta jokaiselle, ja laatikkoruokaa 300–350 grammaa syöjää kohden.
Näytä koko vastaus

Paljonko lihaa per henkilö keittoon?

Lihakeitto G 4 annosta Poista suosikeista Lisää suosikkeihin

Avainsanat:

1. Vaihe: 400-600 g luutonta naudan etuselkää tai lapaa noin 1½ l vettä 1 sipuli 1-1½ tl suolaa 6 maustepippuria 6 valkopippuria 1 laakerinlehti

2. Vaihe: 2 porkkanaa pala lanttua pala selleriä pala palsternakkaa pala purjoa 4-6 perunaa hienonnettua persiljaa

1. Vaihe, Huuhdo liha nopeasti kylmällä vedellä. Pane se kokonaisena haaleaan veteen ja kuumenna kiehumispisteeseen. Kuori vaahto pois. Lisää hienonnettu sipuli ja mausteet. Anna lihan kiehua hiljalleen kypsäksi kannen alla 1½-2 tuntia. Nosta liha kattilasta ja leikkaa kuutioiksi.

You might be interested:  Sweet And Sour Chicken Resepti?

Siivilöi liemi.2. Vaihe, Puhdista ja kuori kasvikset. Leikkaa porkkana, lanttu, selleri ja palsternakka pieniksi kuutioiksi. Lisää kasvikset kiehuvaan liemeen ja keitä puolikypsiksi noin 15 minuuttia. Lisää kuoritut, lohkotut perunat ja viipaloitu purjo. Keitä, kunnes perunat ovat kypsät, noin 20 minuuttia.

Lisää lihakuutiot ja tarvittaessa nestettä. Tarkista maku. Ripottele pinnalle runsaasti hienonnettua persiljaa. Liha kannattaa kypsentää etukäteen, koska valmistusaika on pitkä. Paloiteltu liha kypsyy nopeammin. Luiset lihat antavat makua liemeen. Luista lihaa varataan keittoon 500-700 g.

C-vitamiini 34.9 mg Rauta 4.1 mg Kalsium 77.5 mg Natrium 714 mg Kuitu, kokonais- 4.5 g Sokerit 5.9 g Hiilihydraatti erotuksena 26.4 g Proteiini 28.4 g Rasvahapot tyydyttyneet 3.5 g Rasva 8.1 g

1 keskikokoinen annos (60.0 g) 2 keskikokoinen annos (60.0 g) Juuriselleri/mukulasellerit

Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus : Lihakeitto
Näytä koko vastaus

Miten Suurustaa keittoa?

Valmistusohje – 10 hengen annos 2 l nestettä: vettä, kasvis-, kala-, liha- tai kanalientä mausteita maun mukaan: suolaa, rouhittua mustapippuria 2 l (n.1,2 kg) kuorittuja, paloiteltuja kasviksia: perunaa, porkkanaa, lanttua, purjoa, palsternakkaa, selleriä Suurustus: n.2 rkl vehnäjauhoja (jos keitossa ei ole perunaa) sulatejuustoa tai ruokakermaa 1.

Lisää pestyt, kuoritut ja paloitellut kasvikset kiehuvaan nesteeseen ja keitä ne kypsiksi.2. Soseuta kypsät kasvikset sauvavatkaimella, muulla koneella tai siivilän läpi pusertamalla.3. Voit suurustaa keiton sekoittamalla vehnäjauhot pieneen määrään kylmää vettä ja lisäämällä keittoon, keitä tämän jälkeen vielä viiden minuutin ajan.

Voit myös saostaa ja maustaa keittoa sulatejuustolla tai ruokakermalla. Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus
Näytä koko vastaus

Paljonko keittoa henkeä kohden?

Aterian osalla ja syöjän iällä on vaikutusta – Kysyttäessä, paljonko keittoa sitten tulisi tarjoilla, kuuluu vastaus: riippuu paitsi aterian osasta myös syöjästä. Alkukeiton ei tarvitse olla tuhti eikä annoskooltaan suuri, kun taas pääruokana keiton olisi hyvä olla ravitseva ja täyttävä.

 1. Annoskokoja suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon myös kohderyhmän ikä.
 2. Pienille lapsille riittää varmasti pienempi annos, kun taas aikuisella on erilaiset tarpeet ravintoaineiden osalta.
 3. Aina parempi, jos ruokalistassa on valittavana erikokoisia keittoja.
 4. Jos tämä ei ole mahdollista, voi asiakkaalta tietysti myös suoraan kysyä, kuinka suuri annos hänelle maistuisi.

Kiveen kirjoitettuja sääntöjä ei keittojen annoskokojen osalta siis ole, mutta viitteellinen suositus on seuraavanlainen:

alkuruokakeitot 0,15–0,2 l pääruokakeitot 0,25–0,5 l

Näytä koko vastaus

Paljonko tarjottavaa 10 hengelle?

Ruuat –

 • Noutopöytään varataan 350–700 g ruokaa/vieras, juhlien keston ja luonteen mukaan.
 • Lakkiaisissa ruokaa menee yleensä vähemmän, sillä moni kiertää päivän aikana useampia paikkoja.
 • Matkojen päästä saapuvat vieraat voivat olla nälkäisiä.
 • Miehet ja nuoret syövät enemmän.
 • Pääraaka-ainetta (liha tai kala) tarvitaan 140–180 g vierasta kohden, päälisäkettä, kuten pastasalaattia 150–200 g, graavikalaa ja kylmiä lihaleikkeleitä noin 50 g, voileipiä ainonana ruokalajina 3 kpl, voileipäkakkua reilu sentin pala, pikkuleipiä 1 kpl/laji, karjalanpiirakoita ja pasteijoita varataan 1–2 kpl.
 • Kuuden munan täytekakusta riittää 20 hengelle, pellillisestä piirakkaa saa noin 30 palaa.

Näytä koko vastaus

Paljonko lihaa per henkilö keittoon?

Lihakeitto G 4 annosta Poista suosikeista Lisää suosikkeihin

Avainsanat:

1. Vaihe: 400-600 g luutonta naudan etuselkää tai lapaa noin 1½ l vettä 1 sipuli 1-1½ tl suolaa 6 maustepippuria 6 valkopippuria 1 laakerinlehti

2. Vaihe: 2 porkkanaa pala lanttua pala selleriä pala palsternakkaa pala purjoa 4-6 perunaa hienonnettua persiljaa

1. Vaihe, Huuhdo liha nopeasti kylmällä vedellä. Pane se kokonaisena haaleaan veteen ja kuumenna kiehumispisteeseen. Kuori vaahto pois. Lisää hienonnettu sipuli ja mausteet. Anna lihan kiehua hiljalleen kypsäksi kannen alla 1½-2 tuntia. Nosta liha kattilasta ja leikkaa kuutioiksi.

 • Siivilöi liemi.2. Vaihe,
 • Puhdista ja kuori kasvikset.
 • Leikkaa porkkana, lanttu, selleri ja palsternakka pieniksi kuutioiksi.
 • Lisää kasvikset kiehuvaan liemeen ja keitä puolikypsiksi noin 15 minuuttia.
 • Lisää kuoritut, lohkotut perunat ja viipaloitu purjo.
 • Eitä, kunnes perunat ovat kypsät, noin 20 minuuttia.

Lisää lihakuutiot ja tarvittaessa nestettä. Tarkista maku. Ripottele pinnalle runsaasti hienonnettua persiljaa. Liha kannattaa kypsentää etukäteen, koska valmistusaika on pitkä. Paloiteltu liha kypsyy nopeammin. Luiset lihat antavat makua liemeen. Luista lihaa varataan keittoon 500-700 g.

C-vitamiini 34.9 mg Rauta 4.1 mg Kalsium 77.5 mg Natrium 714 mg Kuitu, kokonais- 4.5 g Sokerit 5.9 g Hiilihydraatti erotuksena 26.4 g Proteiini 28.4 g Rasvahapot tyydyttyneet 3.5 g Rasva 8.1 g

1 keskikokoinen annos (60.0 g) 2 keskikokoinen annos (60.0 g) Juuriselleri/mukulasellerit

Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus : Lihakeitto
Näytä koko vastaus

Paljonko lohta per syöjä?

Paljonko kalaa tulisi varata joulupöytään per ruokailija? – Tarvittava kalan määrä riippuu Pro Kala ry:n mukaan muutamasta asiasta. Jos on tarkoituksena tarjoilla ainoastaan pääruoka, kannattaa annoskoon olla isompi, kuin jos samalla syödään myös alku- ja jälkiruoka.

 • Alan määrään vaikuttaa myös se, missä muodossa kalansa ostaa: valmista fileetä ei tarvita yhtä paljon kuin kokonaista kalaa, jonka painosta osa häviää fileoidessa.
 • Noutopöydästä syödään usein montaa sorttia ruokaa, joten kalaa ei tarvita aivan täyttä annosta jokaiselle.
 • Perkaamatonta kalaa kannattaa pääruokaa varten varata noin 250 grammaa annosta kohden,

Perattua kalaa, jossa on nahka ja ruodot jäljellä, tarvitaan noin 150–200 grammaa, Valmista fileetä voi annokseen laittaa 100–150 grammaa. Pienissä kaloissa voi määrää suunnitella myös kappaleiden mukaan: silakoita perattuna tai fileinä voi varata kuudesta kahdeksaan kappaletta ruokailijaa kohden.
Näytä koko vastaus