Contents
- 1 Mikä kastike lohkoperunat?
- 2 Onko lohkoperunat terveellisiä?
- 3 Mitä voi syödä lohkoperunoiden kanssa?
- 4 Miksi perunaa ei kannata syödä?
- 5 Onko Annabelle varhaisperuna?
- 6 Mitä perunaa Uunilohen kanssa?
- 7 Montako perunaa voi syödä päivässä?
- 8 Saako perunaa syödä jos laihduttaa?
- 9 Onko peruna Lihottavaa?
- 10 Pitääkö lohkoperunat kuoria?
- 11 Miksi perunat vasta kiehuvaan veteen?
- 12 Voiko lohkoperunat paistaa pannulla?
Kauanko lohkoperunat pitää olla uunissa?
Leikkaa perunat kuorineen kahtia ja puolikkaat vielä neljään lohkoon. Sekoita öljy ja mausteet kulhossa perunalohkojen kanssa. Levitä perunalohkot uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 35–40 minuuttia.
Näytä koko vastaus
Pitääkö lohkoperunat keittää ensin?
Keitä perunat ennen uunissa kypsentämistä – Lohkoperunat ovat tv-kokin mukaan lisuke, jonka kanssa monella kotikokilla menee metsään. Miehen mukaan lohkoperunoita ei missään nimessä kannattaisi valmistaa pelkästään uunissa, vaan esikypsentää lohkotut perunat ennen uuniin laittoa.
- Un keität perunalohkoja kymmenen minuuttia suolatussa vedessä ennen uuniin laittoa, perunat pysyvät sisältä mehevinä, mutta muuttuvat pinnalta ihanan rapeiksi.
- Aada ne lävikköön ja ravista voimakkaasti.
- Äsittelemällä perunat tällä tapaa tulet luoneeksi niihin runsaasti lämmölle altistuvaa pinta-alaa, jonka ansiosta lopputulos on superrapea, Hann kertoo.
Sen jälkeen, kun perunat on keitetty ja ravistettu siivilässä, niiden pinta sivellään kevyellä öljyllä ennen uunissa paistamista. Ja muista ottaa perunat pois uunista ajoissa! : Tv-kokki muistuttaa kotikokkien tyypillisestä virheestä – ethän kypsennä perunoita näin?
Näytä koko vastaus
Miten maustaa lohkoperunat?
Kylmä kylpy kaunistaa lohkoperunat – Liota perunalohkoja hetki kylmässä vedessä. Vesi huuhtoo pinnassa olevan tärkkelyksen ja perunoista tulee siten rapsakampia. Sitten huolellinen kuivaus esimerkiksi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen, jotta öljy tarttuu pintaan paremmin.
Ikka toimii myös muita tärkkelyspitoisia juureksia paahdettaessa. Kokeile vesipesua esimerkiksi palsternakkaranskalaisia tehdessäsi. Muista öljy ja suola. Kevyt, kiiltävä öljytakki riittää, jonka jälkeen pinnalle ripautetaan suolaa. Suolan kanssa ei kannata nuukailla. Yksi teelusikallinen perunakiloa kohti on hyvä määrä.
Suola vaikuttaa sekä makuun että rakenteeseen. Öljyn ansiosta kasvikset eivät pala, ja niistä tulee pinnalta rapeita ja sisältä pehmeän meheviä. Muitakin mausteita voi lisätä. Yrtit, kuten rosmariini ja timjami sopivat erinomaisesti perunan makupareiksi. Yrtit, kuten rosmariini ja timjami sopivat erinomaisesti lohkoperunan mausteeksi. Kuva: iStock
Näytä koko vastaus
Mikä lajike Lohkoperunoihin?
Parhaat vinkit lohkoperunoiden valmistamiseen – näin onnistut täydellisesti Kotona alusta asti tehdyt lohkoperunat ovat sopiva lisuke esimerkiksi erilaisille liharuoille, mutta pahimmillaan lohkoperunat tulevat uunista ilman tavoiteltua, rapeaa pintaa.
Allt om Mat -sivuston vinkeillä lohkoperunoiden valmistus onnistuu kotona – jokaikinen kerta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että uuniperunat paistuvat 250 asteessa noin 20 –40 minuutissa. Valitse kiinteä perunalajike, Parhaat lohkoperunat syntyvät kiinteistä perunoista, sillä niiden koostumus ei kärsi uunissa samaan tapaan kuin jauhoisten perunoiden.
Jos haluat onnistua valmistamaan mahdollisimman rapsakoita lohkoperunoita, älä erehdy kuorimaan niitä, sillä nimenomaan perunoiden kuori muuttuu uunissa parhaimmillaan ihanan rapsakaksi. Muista, että myös valtaosa perunan sisältämistä vitamiineista piilee sen kuoressa.
Leikkaa perunoista kapeiden palojen sijaan melko suuria lohkoja, Jos perunoissa on tummia pilkkuja, ei niitä tarvitse heittää roskikseen, vaan tummat kohdat saa helposti poistettua veitsellä. Huuhtele perunalohkot ennen kuin laitat ne uunivuokaan tai pellille. Veden mukana perunan pinnalta huuhtoutuu tärkkelystä ja perunat takertuvat epätodennäköisemmin toisiinsa.
Laita oliiviöljyä pellille tai uunivuokaan ennen perunalohkoja. Ripottelemalla perunalohkojen päälle korppujauhoja niistä saa entistä rapeampia. Lohkoperunoille erityisen hyvin sopivia mausteita ovat erilaiset yrtit kuten rosmariini. Myös perinteinen mustapippurin ja merisuolan yhdistelmä sopii perunoiden mausteeksi erityisen hyvin.
Valitse riittävän suuri pelti tai uuniastia valmistaessasi lohkoperunoita. Parhaimmat lohkoperunat syntyvät silloin, kun lohkot ovat irrallaan toisistaan ja mahdollisimman moni niistä on kosketuksissa astiaan tai uunipeltiin. Jos valmistat lohkoperunat pellillä, pidä huoli siitä, että valitsemassasi uunivuoassa tai levyssä on kunnon reunat, jotta rasva ei valu uuniin nostaessasi peltiä tai astiaa.
Sekoita perunoita paistamisen aikana kahdesta kolmeen kertaa. Tämä estää perunoita takertumasta toisiinsa tai astiaan. Kannattaa olla tarkkana, etteivät perunat hajoa käänneltäessä. Osittainen lähde: : Parhaat vinkit lohkoperunoiden valmistamiseen – näin onnistut täydellisesti
Näytä koko vastaus
Mikä kastike lohkoperunat?
Murskaa valkosipulinkynsi ja sekoita kermaviiliin. Mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla. Tarjoile valmiit lohkoperunat raikkaan valkosipulidipin kanssa. Lohkoperunat sopivat hyvin myös hampurilaisen lisukkeeksi.
Näytä koko vastaus
Onko lohkoperunat terveellisiä?
Peruna kuuluu suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Siinä on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita ja monia hyötyjä terveyteen. Monet aliarvioivat perunan terveellisyyttä. Peruna sopii myös laihduttajalle, koska siinä on energiaa vain 76 kcal / 100 g eli reilusti vähemmän, kuin keitetyssä riisissä ja pastassa.
Näytä koko vastaus
Miksi raakaa perunaa ei saa syödä?
1. Peruna – Raa’an perunan tärkkelys aiheuttaa ruoansulatus- ja ilmavaivoja sekä turvotusta. Vihreitä perunoita tulee ehdottomasti välttää, sillä ne sisältävät solaniini-myrkkyä, joka voi aiheuttaa päänsärkyä sekä pahoinvointia.
Näytä koko vastaus
Mitä voi syödä lohkoperunoiden kanssa?
Paista yhdessä kerroksessa – Perunoihin saa enemmän paistopintaa, jos potut leikkaa veneen muotoon. Satu Koivisto lohkoo perunat ensin pitkittäin puoliksi ja sitten koosta riippuen puolikkaat kolmeen tai neljään osaan. Uuniin laitettaessa tulos on parempi, mitä enemmän perunoilla on tilaa, eli ideaalitilanteessa ne paistuvat yhdessä kerroksessa pellillä.
Sama sääntö koskee mitä tahansa paistamista, kuten esimerkiksi paistettujen perunoiden paistamista pannulla, josta kerroimme aiemmin. Pannua tai peltiä ei kannata ahtaa liian täyteen. Koivisto tarjoaa lohkoperunoiden kanssa esimerkiksi jugurttipohjaisia dippejä tai itse tehtyä majoneesia. – Itse tehty majoneesi valmistuu nopeasti.
Pestopohjainen dippi, tai jugurttipohjainen, jossa on hieman vaikka harissaa toimivat myös. Lohkoperunat ovat aina kuuluneet Satu Koiviston lempiruokiin. Hän on ilahtunut siitä, että peruna on ylipäätään noussut viime aikoina hieman suositummaksi ainekseksi, mitä se vielä muutama vuosi sitten kenties oli.
Näytä koko vastaus
Miksi perunaa ei kannata syödä?
Peruna on tunnetusti monen suomalaisen rakastama ruoka, mutta sitä ei tulisi syödä liikaa. – Liialla perunan syömisellä on yhteys korkeaan verenpaineeseen ja verenpainetautiin. Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin ihmisten perunan kulutusta ja huomattiin, että 4 kertaa tai enemmän viikossa perunaa syövillä naisilla oli suurempi verenpaine kuin naisilla, jotka söivät perunaa vain kerran viikossa.
Miehillä eroa ei havaittu. Tutkimuksen mukaan yhden perunaa sisältävän aterian korvaaminen vihanneksella, joka ei sisällä tärkkelystä, laski riskiä verenpainetaudin kehittymiselle. Tutkimuksessa huomattin, että verenpainetta eivät nosta ainoastaan ranskalaiset ja sipsit, vaan kaikilla tavoilla valmistetut perunat, mukaan lukien myös keitetyt.
Tosin ranskalaisten syöminen viikoittain nosti verenpainetta sukupuoleen katsomatta. Tutkijat epäilevät syyksi sitä, että peruna sijoittuu korkealle glykeemisessä indeksissä ja täten syödessä se aiheuttaa piikin verensokeriarvoissa. Tutkimuksessa seurattiin 187 tuhatta ihmistä 20 vuoden ajan.
Näytä koko vastaus
Pitääkö lohkoperunat kuoria?
Anna kuoren olla – Pitkään luulin, että perunat pitää kuoria lohkoperunoita varten. Onneksi tajusin että ei, sillä kuori antaa valtavan paljon makua ja hyvää rakennetta ja säästää kuorimisen vaivalta. Toki perunat pitää saada hangattua aivan puhtaiksi.
Näytä koko vastaus
Voiko lohkoperunat paistaa pannulla?
Lohkoperunat pannulla 1 sipuli 5-6 keskikokoista perunaa 2 rkl öljyä puolikas lihaliemikuutio 3 dl vettä hiukan musta- ja valkopippuria (1 raastettu omena) Kuori ja pilko perunat lohkoiksi. Ota korkealaitainen paistinpannu ja laita siihen öljy kuumenemaan.
Pilko sipuli pannulle ja ruskista sitä hiukan. Lilsää perunat kolmessa erässä, kääntele lastalla. Vähennä lämpöä. Kuumenna vesi kasarissa, lisää siihen lihaliemikuutio. Sekoita ja kaada lihaliemi perunoiden sekaan. Ripottele myös mausteet mukaan (sekä raastettu omena jos haluat). Keittele noin 20 minuuttia, välillä tarkistaen perunoiden kypsyyttä maistellen.
: Lohkoperunat pannulla
Näytä koko vastaus
Mitä perunasta uunissa?
Uuniperunoihin voi valmistaa täytteet oman maun mukaan. Perunasta valmistetut laatikotkin sopivat hyvin yhteen eri lihojen, muiden kasvisten ja myös kasvipohjaisten proteiinienkin kanssa. Lisäksi perunasta syntyy vaikka mitä herkkuja, joita voi tehdä tähteistä kuten perunamuusista tai valmistaa alusta alkaen itse.
Näytä koko vastaus
Mikä on paras uuniperuna?
1. Valitse jauhoinen lajike – Jauhoiset eli paljon tärkkelystä sisältävät perunat sopivat uuniperunoihin parhaiten, sillä ne muuttuvat uunissa kypsyessään kuohkean pehmeiksi. Tunnetuin jauhoinen peruna on punakuorinen Rosamunda, mutta uuniperunoihin kannattaa kokeilla välillä myös muita lajikkeita, kuten Russettia, Bella Rosaa, Van Goghia ja Mozartia, Valitse isoja, tasakokoisia perunoita.
Näytä koko vastaus
Mikä sopii Uuniperunaksi?
Uuniperunoiksi sopivat jauhoiset perunalajikkeet (esim. Rosamunda ja Pito). Kun tarjoat uuniperunoita pääruoaksi, valitse mahdollisimman isoja eli ainakin 200 g painoisia perunoita. Harjaa perunat huolellisesti harjalla ja kuivaa pinta talouspaperilla.
Näytä koko vastaus
Onko Annabelle varhaisperuna?
Annabelle – Koko perheen uusi suosikkiperuna Annabelle on noussut suomalaisten uudeksi suosikkiperunaksi. Suosio perustuu ennen kaikkea erityiseen, kermaisen pehmeään perunan makuun. Pidetty lajikenimi sekä sopivasti erottuva muoto lisäävät lajikkeen tunnistettavuutta.
- Annabellen laatu vaihtelee hyvien lajikeominaisuuksien ansiosta huomattavan vähän, mikä on ollut omiaan herättämään kuluttajien luottamuksen lajiketta kohtaan.
- Uluttajat, kauppa ja tukkurit tuntevat laadukkaan Annabellen yhä useammin nimeltä, ja markkinoilla on jo useita eri pakkaajien tuottamia Annabellen lajikenimellä myytäviä tuotteita.
Viljelyssä Annabelle on
nopeakasvuinen runsasmukulainen erittäin satoisa lajike
Annabelle kestää istutuksen kylmäänkin maahan, ja ehtii siten myös varhaisperunaksi. Sitä on kuitenkin oltava saatavilla ympäri vuoden, sillä sen maku ja keittolaatu säilyvät varastoinnissa erinomaisesti, ja kuluttajat ovat tottuneet Annabelleen myös talvella. Viljelyohje
Näytä koko vastaus
Mitä perunaa Uunilohen kanssa?
Uunilohi ja lohkoperunat
Raaka-aineet 600 g puhdistettua lohifileetä 3 rkl Kikkoman soijakastiketta 2 rkl Rajamäen Sitruuna Valkoviinietikkaa 1 limen mehu 1 kuivattu pieni chilipalko murskattuna (tai 0,5 tl chilijauhetta) 1 tl sokeria suolaa Lohkoperunat: 6 isoa rosamunda-perunaa 1 rkl Rajamäen ekstra-neitsytoliiviöljyä 1 tl kuivattua timjamia (tai 1 rkl tuoretta) suolaa ja mustapippuria
Sekoita soijakastikkeen joukkoon etikka, limen mehu, murskattu chilipalko ja sokeri. Laita lohi filee uunivuokaan ja kaada päälle marinadi. Anna kalan maustua n.1 tunti huoneenlämmössä. Sivele mausteseosta kalan pintaan silloin tällöin. Mausta filee vielä suolalla ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia riippuen fileen paksuudesta.
- Pese ja lohko perunat sillä välin kun kala maustuu.
- Laita lohkot pieneen kevyesti öljyttyyn uunivuokaan ja sekoita niiden joukkoon öljy ja timjami sekä suolaa ja mustapippuria maun mukaan.
- Paista perunoita 200-asteisessa uunissa n.30 minuuttia.
- Tarjoile uunilohi lohkoperunoiden ja vihreän salaatin kera.
: Uunilohi ja lohkoperunat
Näytä koko vastaus
Voiko siemenperunan syödä?
Sertifioitu siemenperuna Sertifioitu siemenperuna on sanalla sanoen tervettä siemenperunaa. Se on virallisesti tarkastettua, kasvitaudeista vapaata perunaa. Sertifioitu siemenperuna antaa hyvän sadon ja kauniita perunoita – ja hyvistä perunoista tulee hyvä mieli.
- No mutta mitä se oikeasti on? Katsotaanpas.
- Peruna on arka kasvitaudeille Peruna on, kuten kaikki kasvit ja me ihmisetkin, arka taudeille.
- Perunan kasvitauteja tunnetaan muutamia kymmeniä.
- Niitä aiheuttavat niin bakteerit, virukset kuin sienetkin.
- Taudit tarttuvat tuulten mukana (etenkin sienitautien itiöt), kirvojen imukärsissä (etenkin virukset) sekä maassa asuvien mikrobien (bakteerit, sienet ja virukset) tartuttamana.
Taudeista tunnetuimpia ovat kaikkialla maailmassa esiintyvät perunarupi ja perunarutto, sekä vaikkapa suomalaisen perunan arkkivihollinen maltokaarivirus. Taudit pilaavat perunan laatua monilla tavoin. Myös siemenperuna levittää usein kasvitauteja. Mitä useampana vuonna perunan sato istutetaan uudelleen maahan siemenperunaksi, sitä enemmän uuteen satoon kertyy vuosi vuodelta tauteja.
Pahimmillaan sato voi jäädä kokonaan saamatta tai se voi pilaantua nopeasti. Lievemmillään sato heikkenee ja perunat esimerkiksi kasvavat muhkuraisiksi, niiden sisään muodostuu erilaisia ruskeita kuolioita tai perunan pintaan kertyy rakkuloita ja laikkuja. Eri taudit aiheuttavat erilaisia oireita. Miten perunan tauteja torjutaan? Perunan kasvitauteja torjutaan ennen kaikkea tuottamalla kaikista lajikkeista joka vuosi uutta, täysin tervettä siemenperunaa.
Meillä Kantaperunalla tämä puhdas alku tuotetaan laboratorio-olosuhteissa terveen perunakasvin lehtihangoista löytyvistä kasvupisteistä sekä kausihuoneellamme Kajaanissa. Kajaanilaiset terveet perunat tuodaan siemenperunaa tuottaville maatiloille Tyrnävälle, jossa niitä lisäysviljellään muutaman vuoden ajan.
Juju on siinä, että uutta tervettä (ja kallista, by the way) perunaa pitää tuottaa niin paljon, että sitä ei tarvitse lisäysviljellä taivasalla kovin montaa vuotta. Mitä leveämpi alku, sitä lyhyempi sukupolvien ketju ja sitä vähemmän tauteja. No, koska meillä on se leveä alku ja perunan määrä kuitenkin moninkertaistuu joka vuosi, saamme muutamassa vuodessa kokoon lopulta miljoonia kiloja hyvälaatuista, tervettä siemenperunaa.
Osa perunoista toimitetaan ruokaperunatiloille tuhannen kilon suursäkeissä, ja osan pakkaamme järkevämmän kokoisiin pakkauksiin kotitalouksien käyttöön. Itse asiassa aika suuri osa toimitetaan myös ulkomaille, eniten Ruotsiin ja Venäjälle sekä Tanskaan, Saksaan ja Ranskaan.
Mutta todella suuri osa myös puutarhamyymälöihin eri puolille Suomea. Terveen siemenperunan ohella toinen olennainen keino parantaa perunoiden terveyttä ja laatua on perunamaan paikan vaihtaminen. Ammattiviljelyssä se tarkoittaa sitä, että perunapeltoon kylvetään välillä perunoiden sijaan vaikkapa viljaa tai nurmikasveja.
Tällöin perunan taudinaiheuttajat menettävät isäntänsä, ja niiden määrä maassa vähenee. Sama pätee myös kotitalouksien perunamaihin. Jos perunamaan paikkaa tai vaikkapa kasvatuslaatikon multaa pystyy kohtuudella vaihtelemaan, se kannattaa oikeasti tehdä muutaman vuoden välein.
- No entäs se sertifiointi? Siemenperunan sertifointi on virallista puuhaa.
- Suomessa siemenperunoiden terveyttä valvoo Ruokavirasto, joka on Maa- ja metsätalousministeriön alainen viranomainen.
- Ruokaviraston tarkastajien työtä ja tarkastuskriteerejä puolestaan ohjaa EU:n siementen tuotannosta määräävä direktiivi sekä paikallinen suomalainen siemenlainsäädäntö.
Tarkastusprosessi kattaa koko kalenterivuoden ja kaikki perunantuotannon työvaiheet. Tarkastusprosessi alkaa itse asiassa jo ennen kuin siemenperunaa edes aletaan viljellä. Nimittäin jotta pellolla voidaan kasvattaa sertifioitavaksi tarkoitettua perunaa, on pelto ensin hyväksytettävä Ruokavirastolla.
Tätä varten viraston asettama tarkastaja kerää pellosta maanäytteen. Näyte toimitetaan Jokioisiin Ruokaviraston laboratorioon, jossa varmistutaan siitä, ettei maassa esiinny vaaralliseksi kasvintuhoojaksi luokiteltuja peruna-ankeroisia. Ankeroiset ovat monissa maissa hyvin yleisiä, mutta suomalaisessa siemenperunatuotannossa niitä ei ole toistaiseksi koskaan esiintynyt.
Hyvä me! Kun luvat ovat kunnossa, istutetaan peltoon jo aiemmin terveiksi todetut siemenperunat. Oikeastaan nämä siemenperunat ovat ikään kuin siemenperunoiden siemenperunoita – kutsumme niitä kantasiemeniksi. Kun pelto kesällä täyttyy perunakasveista, saapuvat Ruokaviraston tarkastajat tekemään niin sanotut viljelystarkastukset.
- Tarkastajat käyvät läpi jokaikisen siemenperunaviljelmän.
- Niitä on meillä viljelyssä joka vuosi pitkästi toista sataa, joten työtä riittää ja kilometrejä kertyy.
- Tarkastajat kirjaavat pellolla tekemänsä havainnot pöytäkirjoihin ja joko hylkäävät viljelmän tai hyväksyvät sen jatkoon.
- Hylätyt perunat muuttuvat tavallisiksi ruokaperunoiksi, ja ne toimitetaan syksyllä perunapakkaamoille tai kuorimoille jatkokäsittelyyn.
Kesän tarkastuksista jatkoon päässeet perunat nostetaan syksyn tullen varastoihin. Varastosta tarkastajat keräävät ensin syksyllä perunanäytteet tumman ja vaalean rengasmädän sekä Y-viruksen varalta. Rengasmätätestit tehdään Helsingissä Viikissä. Y-virus testataan jo mainitussa Jokioisten laboratoriossa.
Rengasmätä on ankeroisten tavoin luokiteltu vaaralliseksi kasvintuhoojaksi. Se oli vielä 1970-luvulla Suomessa hyvin tavanomainen perunan mädättäjä, mutta viime vuosikymmeninä se on saatu kitkettyä maastamme lähes olemattomiin. Se on ammattimaisen siemenperunatuotannon ansiota. Perunan Y-virus on tavanomaisempi, mutta samalla onneksi paljon lievempi kasvitauti.
Läpäistyään syksyn tarkastukset perunat etenevät keväällä viimeiseen tarkastusvaiheeseen eli niin sanottuun mukulatarkastukseen. Tätäkin tarkastusta varten tarkastajat keräävät siemenperunavarastoista satoja perunanäytteitä. Niiden perusteella varmistutaan vielä siitä, että perunoiden ulkoinen laatu on riittävän hyvää, eikä niissä esiinny silmin havaittavia kasvitauteja.
- Tässä vaiheessa päähuomio on mekaanisissa vioituksissa, perunaruvessa, kuorirokossa, maltokaariviruksen oireissa sekä erilaisissa kuiva- ja märkämädissä.
- Mukulatarkastuksista valtaosa tehdään päätuotantoalueen lähellä Oulussa, jossa Ruokavirastolla on tähän tarkoitukseen ja suurten näytemäärien käsittelyyn hyvin soveltuvat tilat.
Osa tarkastuksista voidaan tehdä myös suoraan siemenperunapakkaamolla. Kun kaikki tarkastusvaiheet on käyty läpi ja tulokset ovat hyväksytysti kirjoissa ja kansissa, voidaan perunat sertifoida. Käytännössä se tarkoittaa sertifikaattien eli vakuustodistusten tulostamista ja kiinnittämistä suljettuihin siemenperunapakkauksiin.
- Suursäkit suljetaan tässä vaiheessa erityisellä Ruokaviraston sinetillä todisteeksi siitä, että perunoihin ei ole sertifioinnin jälkeen kajottu.
- Pienemmissä pakkauksissa saman asian ajaa säkkien sulkeminen ompelemalla.
- Sertifioinnin jälkeen perunat ovatkin sitten lähtövalmiita, ja ne nostellaan trukilla rekkojen kyytiin ja sitä kautta uusille perunamaille.
Voiko tavallista ruokaperunaa käyttää siemenperunana? Kyllä sitä voi. Ruokakaupasta ostettu tavallinen peruna alkaa keväällä kasvattaa ituja, kun sen antaa olla lämpimässä jonkin aikaa, ja maahan istutettuna se kasvattaa iduista kasvin ja kasvi kasvattaa alleen uusia perunoita siinä missä sertifioitu siemenperunakin.
- Mutta. Kyllä tässä on yksi iso mutta, sillä muutenhan ei sertifioitua siemenperunaa – eikä sen puoleen tätä nettisivuakaan – olisi olemassa: Ruokaperunat ovat vanhempia ja raihnaisempia kuin tuoreet sertitifioidut siemenperunat.
- Ne kantavat perunamaahan tauteja.
- Vaikka suomalainen ruokaperuna on kansainvälisestikin ajateltuna hyvin tervettä, on kotimaisessakin ruokaperunassa varsinkin yksi ikävä puoli.
Se on nimeltään perunan maltokaarivirus. Se on tauti, joka aiheuttaa perunoiden pintaan ja sisäosiin eli maltoon ruskeita kaaria ja rinkuloita. Taudin aiheuttaa virus, joka säilyy maassa poikkeuksellisen pitkään, ainakin kymmeniä vuosia. Maltokaariviruksen tekee salakavalaksi se, että monet lajikkeet ovat varsin kestäviä sen oireille, mutta kantavat silti virusta mukanaan ja tartuttavat sitä hyvin herkästi.
Tutkimusten mukaan suuri osa suomalaisesta ruokaperunasta kantaa oireetonta maltokaarivirustartuntaa. Sertifioidussa siemenessä sitä ei sen sijaan esiinny. Siksi sertifioitu siemenperuna on turvallinen valinta, jos ja kun haluat pitää perunamaasi puhtaana. Toki virallisesti tarkastettu siemenperuna on terveempää myös muiden tautien suhteen.
Esimerkiksi perunaseitti, kuorirokko ja erilaiset mädättäjät ovat ruokaperunassa melko yleisiä. Siksi suosittelemme perustamaan perunamaan aina sertifioidulla siemenperunalla. Kannattaa siis ostaa ja istuttaa vain sertifioitua siemenperunaa? Näin se on.
Näytä koko vastaus
Mitä tarjota paistettujen perunoiden kanssa?
Tarjoa paistetut perunat maissipaneroitujen leikkeiden ja bearnaisekastikkeen kanssa.
Näytä koko vastaus
Montako perunaa voi syödä päivässä?
Perunat ovat nousseet viime aikoina otsikoihin niin hyvässä kuin pahassakin. Alkuvuodesta kerrottiin uudesta kotimaisesta Frex-superperunasta, joka vietiin kaupoissa käsistä. Helmikuussa puolestaan tutkija Anu Hopia nosti esiin ruokakaupoissa näkyvän ongelman, joka pilaa perunoiden maun,
Nyt perunasta uutisoidaan jälleen positiivisessa valossa. Tuoreen tutkimuksen mukaan yksi keskikokoinen peruna päivässä ei tee terveydelle hallaa. Perunoiden nauttiminen ei nosta riskiä sydän- tai verisuonisairauksiin, diabetekseen tai halvauksiin, kunhan perunat on valmistettu keittämällä tai höyryttämällä ja ilman liiallista suolaa tai rasvaa.
Asia selviää The Pennsylvania State -yliopiston tutkimuksesta.
Näytä koko vastaus
Saako perunaa syödä jos laihduttaa?
Mainettaan parempi peruna – Perunat sisältävät paljon ravintoaineita, kun ne valmistetaan asianmukaisesti. Ne sisältävät runsaasti kuitua ja hyviä hiilihydraatteja, mitkä auttavat pysymään kylläisenä. Etenkin keitettyinä perunat pitävät näläntunteen poissa pitkään.
Peruna sisältää myös runsaasti C-vitamiinia ja kaliumia, ja bataatti sisältää lisäksi A-vitamiinia. – Peruna tosiaankin on mainettaan parempi, mutta näin yksipuolista ruokavaliota en suosittelisi kenellekään. Pitkällä tähtäimellä tällaisesta yhden raaka-aineen ruokavaliosta voi tulla vakaviakin puutostiloja, sanoo Ruottinen.
Mutta eikö usein kuule, että peruna on syypää suomalaisten ylipainoon? – En jaksa uskoa siihen, että peruna on se, joka on suomalaisia lihottanut. Tavallinen grillimakkara puolestaan vastaa noin kuutta perunaa, eli näin grillikauden alussa voimme pohtia sitä, mistä se ylipaino tulee, Ruottinen vastaa.
Näytä koko vastaus
Onko peruna Lihottavaa?
Peruna lihottaa, koska siinä on paljon hiilihydraattia – Tarua. Peruna sisältää paljon tärkkelystä ja hiilihydraattia, minkä takia varsinkin vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat pyrkivät usein välttämään sitä. Perunansyönti ei kuitenkaan itsessään lihota ketään.
Näytä koko vastaus
Kauanko perunoiden keittäminen kestää?
Näin keität perunat – Kattilassa Pese perunat juuresharjalla tai karhunkielellä, älä kuori. Laita kattilaan vettä sen verran, että perunat juuri peittyvät. Keitä pehmeiksi, noin 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä hammastikulla tai haarukalla. Höyrykeittimessä Pane perunat höyrykeittimen ritiläosaan, kun vesi kiehuu keittimen alaosassa.
- Sulje kattila tiiviillä kannella ja kypsennä noin 20 minuuttia.
- Painekeittimessä Pane perunat painekeittimeen, jonka pohjalla on 1–1,5 dl vettä.
- Sulje keitin.
- Un paine on noussut, keitä 10 minuuttia.
- Jäähdytä kattila nostamalla se vesihanan alle kylmään juoksevaan veteen.
- Avaa kansi, kun höyrypaine on laskenut.
Uusien perunoiden keittäminen:
Pese vastanostetut varhaisperunat juoksevassa vedessä juuresharjalla harjaten puhtaiksi ja kuorettomiksi. Nykyisin on myös saatavana karheapintaisia käsineitä, joiden avulla kuoret irtoavat vesipesussa helposti. Pane pestytyt perunat odottamaan kylmään, raikkaaseen veteen. Kuumenna keitinvesi kiehuvaksi. Mausta karkealla suolalla niin, että litralle vettä tulee 1 tl suolaa. Lisää perunat kokojärjestyksessä, isot ensin, hetken kuluttua keskikokoiset ja lopuksi pienimmät mukulat. Lisää kattilaan tillinvarsia. Tarkista, että vettä on vain juuri ja juuri peitoksi asti. Kaada ylimääräinen vesi tarvittaessa pois. Anna perunoiden kiehua kevyesti poreillen. Keittoaika vaihtelee koon mukaan: 8 – 12 minuuttia voi riittää, mutta joskus menee 15 – 20 minuuttiakin. Kokeile kypsyyttä välillä cocktailtikulla ja terävän veitsen kärjellä. Vältä ylikypsentämistä, koska varhaisperunat jälkikypsyvät jonkin verran. Kaada keitinvesi tarkkaan pois kattilasta. Poista tillinvarret. Käytä kattilaa hetken aikaa kuumalla levyllä, jotta enin kosteus haihtuu. Ravista kevyesti. Aseta perunoiden päälle muutama arkki talouspaperia tai puhdas astiapyyhe imemään kosteutta. Laita kattilan päälle kansi. Kun perunat ovat täysin kuivahtaneet, lisää tuoretta, hienonnettua tilliä. Nosta perunat höyryävän kuumina pöytään.
Nauti perunasta ja sen mausta. Peruna sopii moneen ruokavalioon, myös painonhallintaan. : Peruna
Näytä koko vastaus
Pitääkö lohkoperunat kuoria?
Anna kuoren olla – Pitkään luulin, että perunat pitää kuoria lohkoperunoita varten. Onneksi tajusin että ei, sillä kuori antaa valtavan paljon makua ja hyvää rakennetta ja säästää kuorimisen vaivalta. Toki perunat pitää saada hangattua aivan puhtaiksi.
Näytä koko vastaus
Miksi perunat vasta kiehuvaan veteen?
Miksi varhaisperunat laitetaan aina kiehuvaan veteen? Varhaisperunat ovat yksi kesäpöydän odotetuimmista herkuista. Näitä Suomen kesän helmiä ei kannata pilata keittämällä ne väärin. Perunan keittäminen ei todellakaan ole vaikeaa – sitä ei kukaan väitä – mutta helponkin asian voi mokata.
Jotta virheiltä vältytään, on paras kysyä neuvoa ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäeltä, Mansikkamäki on kirjoittanut Peruna -kirjan (Readme.fi 2019), jonka Ruokatoimittajat ry valitsivat vuoden 2019 parhaaksi kotimaiseksi keittokirjaksi. Hän tietää perunan valmistuksesta kaiken olennaisen. – Itse keitän perunat isossa kattilassa runsaassa vedessä, Mansikkamäki kertoo Peruna-kirjassa.
Hän laittaa veteen 7 g suolaa 1 l vettä kohden. Suolaa tarvitaan niin maun kuin rakenteen takia. Mansikkamäen mukaan yleisin virhe on keittää perunat liian runsaasti kiehuvassa vedessä. Silloin perunat hajoavat helposti. Toinen virhe on keittää perunoita liian kauan, jolloin perunoista tulee ylikypsiä.
Mutta entäpä kysymys kiehuvasta vedestä. Miksi varhaisperunoita ei laiteta aluksi kylmään veteen? Mansikkamäki kysyi sitä Turun yliopiston tutkimusprofessori Anu Hopialta, Hopia kertoo, että varhaisperunat ovat keskenkasvuisia, joten niiden soluseinät ovat pehmeitä, eikä niillä ole vielä kolhuilta suojaavaa vahvaa kuorta ympärillään.
Alkukesän varhaisperunat korjataan maasta kesken kasvukauden, jolloin niissä on paljon entsyymitoimintaa. Entsyymi tuhoutuu 70 asteessa ja on aktiivisimmillaan 50-60 asteessa. Jos perunat ovat hiljalleen lämpenevässä vedessä, on entsyymillä runsaasti aikaa muokata soluseinämiä kovemmiksi.
Näytä koko vastaus
Voiko lohkoperunat paistaa pannulla?
Lohkoperunat pannulla 1 sipuli 5-6 keskikokoista perunaa 2 rkl öljyä puolikas lihaliemikuutio 3 dl vettä hiukan musta- ja valkopippuria (1 raastettu omena) Kuori ja pilko perunat lohkoiksi. Ota korkealaitainen paistinpannu ja laita siihen öljy kuumenemaan.
Pilko sipuli pannulle ja ruskista sitä hiukan. Lilsää perunat kolmessa erässä, kääntele lastalla. Vähennä lämpöä. Kuumenna vesi kasarissa, lisää siihen lihaliemikuutio. Sekoita ja kaada lihaliemi perunoiden sekaan. Ripottele myös mausteet mukaan (sekä raastettu omena jos haluat). Keittele noin 20 minuuttia, välillä tarkistaen perunoiden kypsyyttä maistellen.
: Lohkoperunat pannulla
Näytä koko vastaus