Maa-artisokka Keitto Resepti?

Maa-artisokka Keitto Resepti

Miten valmistaa mää artisokkaa?

Sisukas maa-artisokka on kuin tehty Suomen oloissa viljeltäväksi. Sen tie kulkeutui Pohjois-Amerikasta Eurooppaan 1600-luvulla. Vaikka nimestä voisi päätellä, sillä ei ole mitään tekemistä latva-artisokan kanssa. Hehkuvan keltaisena kukkiva maa-artisokka on sukua auringonkukalle.

Hautaa nostetut maa-artisokat hiekkaan ja säilytä niitä viileässä (+2–5 asteessa). Näin ne säilyvät mehukkaina jopa 4–5 kuukautta. Paras väline maa-artisokkien kuorimiseen on lusikka: raaputa kuori pois lusikan kärjellä. Kuoritut mukulat kannattaa säilyttää sitruunamehulla maustetussa vedessä, jolloin ne eivät tummu. Voit jättää maa-artisokat myös kuorimatta. Tällöin niiden makukin on pähkinäisempi. Pese mukulat ensin huolellisesti juuresharjalla ja paahda niitä sitten 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Syö paahdetut maa-artisokat kuorineen tai purista kypsä sisus ulos kuoresta. Pakasta maa-artisokat keitettyinä tai paahdettuina, joko soseena, paloina tai kokonaisina. Maa-artisokat voi myös kuivata ohuina viipaleina. Pikkumukulat voi pikkelöidä. Kiehauta kilo maa-artisokkia ja yksi suikaloitu sipuli. Kiehauta liemeksi neljä desiä etikkaa, desi sokeria ja desi vettä. Mausta sinapinsiemenillä, kurkumalla ja cayennepippurilla. Jos olet herkkävatsainen, maa-artisokkia kannattaa syödä aluksi pieniä määriä. Ne saattavat nimittäin aiheuttaa tottumattomalle vatsalle ilmavaivoja.

Kokeile kokata mukuloista ainakin näitä: Risotto. Maa-artisokka tuo risottoon purutuntumaa. Tämä risotto on todellinen ylistys maa-artisokalle: paahdettua maa-artisokkapyreetä, rapeita maa-artisokkasipsejä. Maa-artisokka-suppilovahverorisotossa juureksen kohtaa toinen loppusyksyn ihanimmista sesonkituotteista, suppis.

  • Eitto. Jos kaipaat hemmotteluhetkeä, tee ihanan samettinen ja kermainen maa-artisokka-lipstikkakeitto,
  • Italiaisravintola Ragun maa-artisokkakeittoon uppoaa kuohukermaa ja valkoviiniä, ja sen kruununa on keittoon sulava lakritsikeksi.
  • Viikonloppuvuoka.
  • Maa-artisokat saavat seurakseen fenkolia, fetaa ja kirsikkatomaatteja ihanassa maa-artisokka-lohivuuassa,

Herkullinen vuoka on vaivaton valmistaa. Fritatut lohkot. Kahdesti fritatut maa-artisokat ovat lohkoperunoiden hurmaaviksi karamellisoituneita serkkuja. Maa-artisokkia ei kuorita, huolellinen pesu riittää. lohkot voi tarjota esimerkiksi pirteän sitruunadipin kanssa.
Näytä koko vastaus

Mitä voi tehdä mää artisokasta?

Maa – artisokasta valmistat maukkaan keiton, gratiinin ja kohokkaan. Voit käyttää sitä myös perunan tavoin keitettynä tai soseena. Maa – artisokan keittoaika on hieman lyhyempi kuin perunan. Mainion lisäkkeen saat myös leikkaamalla maa -artisokat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi ja paistamalla ne voissa pannulla.
Näytä koko vastaus

Voiko mää artisokkaa syödä raakana?

Käyttö – Maa-artisokkaa voi käyttää hyvin samalla tavalla kuin perunaa tai bataattia, sillä erotuksella, että maa-artisokka sopii syötäväksi myös raakana, esimerkiksi raastettuna muiden juuresten kanssa. Maa-artisokka maistuu keitettynä, höyrytettynä, paistettuna, uunissa kypsennettynä tai grillattuna.
Näytä koko vastaus

Mitä tarjota mää Artisokkakeiton kanssa?

Samettisen keiton parina toimii erinomaisesti raikastava valkoviini. Valitse aavistuksen tamminen bordeauxlainen valkoviini tai hyvä grüner veltliner.
Näytä koko vastaus

Miksi Maa-artisokka Pierettää?

Maa-artisokan maku on hienostunut ja omintakeinen: makea, pähkinäinen ja aavistuksen savuinen. Monipuolisuus on herkullisuuden ohella maa-artisokan valttikortti. Maa-artisokka on ikivanha intiaanien viljelykasvi, joka kotiutui Eurooppaan 1600-luvulla. Melko pian Keski-Eurooppaan rantautumisen jälkeen sitä alettiin viljellä myös Suomen Turussa.

Maa-artisokka kuuluu auringonkukkien sukuun, eikä siis nimestään huolimatta ole läheistä sukua latva-artisokalle. Korkeavartinen kasvi muodostaa maanalaisia, muodoltaan epäsäännöllisiä mukuloita. Ruskehtava kuori on ohut. Maa-artisokan kasvukausi on pitkä, se korjataan vasta myöhään syksyllä. Koska maa-artisokan säilyvyys on melko huono, monet jättävät mukulat maahan talveksi ja korjaavat ne vasta keväällä.

Maa-artisokan sisältämä varastotärkkelys on pääosin inuliinia, joka hajoaa elimistössä osittain fruktoosiksi, osan jäädessä hajoamattomaksi ravintokuiduksi. Sisältämänsä inuliinin vuoksi maa-artisokka sopii hyvin diabeetikon ruokavalioon. Joillekin maa-artisokka-ateria aiheuttaa ilmavaivoja, joiden syy on inuliinin hajoamisessa syntyvissä kaasuissa.
Näytä koko vastaus

Miten artisokkaa syödään?

4 hengelle –

4 latva-artisokkaa1/2 sitruuna viipaleinavettä ja ripaus suolaa75 g huoneenlämpöistä voita2 rkl puristettua sitruunamehuasuolaa ja pippuria

1. Taita artisokkien varret, niin että mahdollisimman paljon kovia rihmoja seuraa mukana. Leikkaa keittiösaksilla lehtien terävät kärjet, jotka ovat hyvin kirpeitä. Huuhtele artisokat huolellisesti ja laita ne tilavaan pataan tai kattilaan. Kaada päälle sen verran vettä, että ne juuri ja juuri peittyvät, lisää hieman suolaa.

Laita mukaan myös muutama paksu sitruunanviipale. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla hiljalleen 30-50 minuuttia riippuen artisokkien koosta.2. Kokeile artisokkien kypsyyttä irrottamalla yksi lehti. Jos se irtoaa helposti ja lehden paksu tyvi on pehmeä, artisokat ovat kypsiä. Ota artisokka”kävyt” kattilasta ja anna niiden valua hetken aikaa ylösalaisin.

You might be interested:  Maailman Paras Ruoka Resepti?

Sekoita huoneenlämpöiseen voihin sitruunamehua, suolaa ja pippuria, vatkaa vaahtomaiseksi.3. Ja näin latva-artisokat syödään: irrota yksi lehti kerrallaan, dippaa paksu tyviosa voivaahtoon, vedä hampaiden välistä ja ime ihana malto. Kun kaikki lehdet on irrotettu tulee vastaan “parta”, joka leikataan pois.

Maa-artisokka Keitto Resepti Kaappaus keittiössä Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

: Latva-artisokka ja voivaahto
Näytä koko vastaus

Kauanko Maa-artisokka säilyy?

Monipuolinen muhkura – Viljelytavaltaan ja käytöltään maa-artisokka muistuttaa perunaa. Sen etuna perunaan verrattuna on pakkasenkestävyys. Mutta kasvupaikaltaan korjattuna sen säilyvyys on huono. Ohuen kuoren takia mukulat kuivuvat helposti. Jääkaapin vihanneslokerossa maa-artisokka ei säily kuin muutaman viikon pesemättömänä rei’itetyssä muovipussissa tai paperipussissa.

  • Maa-artisokka kannattaakin säilyttää pakastamalla.
  • Mukulat keitetään ja soseutetaan tai pakastetaan paloina tai kuutioina.
  • Ruoanvalmistuksessa maa-artisokka sopii käytettäväksi perunan tavoin.
  • Siitä valmistuu herkullista sosekeittoa, se sopii salaatteihin paksuina viipaleina keitettynä, muhennoksiin, paistoksiin, kohokkaaseen, pannulla esim.

sienten, valkosipulin ja salvian kanssa paistettuna tai vokattuna. Jos maa-artisokat tarjotaan juuresten tapaan, ne kannattaa kuoria vasta keitettyinä. Kuori lähtee muhkuraisesta juureksesta silloin helpommin. Maa- Maa-artisokasta on saatavilla hyvin muhkuraista ja noin kananmunankokoisia sileämpää lajiketta.
Näytä koko vastaus

Voiko mää artisokan syödä kuorineen?

Ruma mukula, vaikea kuoria, varmaan jotain sukua latva-artisokalle. Onkohan maa-artisokka vihannesosaston väärinymmärretyin kasvi? Ainakin siihen liittyy hämmentävän monta virheellistä käsitystä ja ennakkoluuloa, joista kannattaa hankkiutua eroon mahdollisimman pian.

Ensinnäkin: maa-artisokka ei ole sukua heleän vihreälle latva-artisokalle. Myös maa-artisokan englanninkielinen nimi jerusalem artichoke vie harhaan, mutta toinen nimitys, sunchoke, on jo lähempänä. Maa-artisokan läheisin sukulainen on nimittäin auringonkukka. Alkujaan Perusta kotoisin oleva maa-artisokka kulkeutui Eurooppaan 1600-luvulla.

Täällä sitä käytettiin aluksi lähinnä makeissa jälkiruoissa, mutta myöhemmin myös perunan tapaan. Maa-artisokan maku on mieto mutta hienostunut: siinä on paljon pähkinäistä kermaisuutta ja hiven savuaromia. Ei ihme, että se nimettiin joitakin vuosia sitten Nizzan kuuluisilla perinneruokafestivaaleilla “kaikkien aikojen keittovihannekseksi”.

Merkittävin maa-artisokkaan liittyvä väärinkäsitys on sen kuorimiseen liittyvä vaiva. Valinta saattoi tosin olla osittain myös poliittinen, sillä erityisesti Ranskassa maa-artisokka kaipaa maineenpalautusta. Iäkkäämpi kansanosa nimittäin yhdistää sen natseihin. Toisen maailmansodan aikana Saksa miehitti Ranskan, ja miehityksestä seurasi ruokapula, jonka aikana ihmiset joutuivat kasvattamaan itse merkittävän osan ruuastaan.

Maa-artisokka on niin helppo kasvatettava, että moni madame ja mösjöö sai siitä tuolloin kyllikseen. Merkittävin maa-artisokkaan liittyvä väärinkäsitys on sen kuorimiseen liittyvä vaiva. On totta, että haarautuva mukula on ikävä kuorittava, mutta miksi vaivautua? Maa-artisokan voi nimittäin mainiosti syödä kuorineen niin paahdettuna kuin keitossa, dipissä, pyreessä tai vaikkapa sipseinä.

Toinen vaihtoehto on pestä mukulat ja keittää ne kuorineen kypsiksi, perunoiden tapaan (keittoaika tosin on hivenen lyhyempi). Tämän jälkeen kuoreen leikataan viilto ja kypsän maa-artisokan voi puristaa ulos kuorestaan. Erityisen kiireinen tai laiska kokki voi turvautua myös valmiiseen maa-artisokkasoseeseen, jota myydään kauppojen vihannesosastolla.

Hyvän maustamisen jälkeen kukaan ei huomaa eroa.
Näytä koko vastaus

Voiko mää Artisokkakeittoa pakastaa?

Ryöpäten ja soseuttaen – Marttojen nettisivuilta löytyy paljon hyviä vinkkejä pakastamiseen, muun muassa ohjeet eri ruoka-aineiden esikäsittelystä. Monet vihannekset on ryöpättävä ennen pakastamista. Esikiehautus lopettaa kasvisten entsyymitoiminnan, jolloin niiden maku ja koostumus säilyvät paremmin. Maa-artisokka Keitto Resepti Peltoherne Purple podded, taustalla silpo­ydinherne Kleine Rheinländerin Vihreät pavut lajittelemme myöhempää käyttöä varten kahteen eri luokkaan: käyrät, käppyräiset tai muuten muotopuolet palot pätkitään noin tuuman mittaisiksi pätkiksi, joita voi käyttää keitoissa, salaateissa ja muhennoksissa.

Hienot suorat palot pakastetaan kokonaisina ja niistä tehdään yksinkertaisen ylellisiä lisäkkeitä aterioille. Paloista nipistetään terävä kärki ja kanta pois ennen ryöppäämistä. Tuoreet härkäpavut käsitellään ennen pakastamista samalla tavalla kuin reseptikokoelmastamme löytyvissä härkäpapuohjeissa, Ensin avataan härkäpavun palot ja otetaan siemenet talteen.

Papuja keitetään neljästä viiteen minuuttia kunnes siementen kuorikerros on muuttunut lasittuneen vaaleaksi. Vesi valutetaan pois ja pavut laitetaan kylmään veteen. Kun pavut ovat jäähtyneet, vaalea uloin kerros poistetaan esimerkiksi nipistämällä kynnellä kuori rikki ja puristamalla varovasti toisesta päästä, jolloin sisus “pullahtaa” ulos kuoresta. Maa-artisokka Keitto Resepti Härkäpapuja Myös lehtikaalit ryöppäämme lyhyesti, noin 2–3 minuutin ajan, minkä jälkeen ne puserretaan kuivaksi ja pakataan muovipusseihin. Kun poistaa ruodit ja paloittelee lehdet ennen esikeittämistä ja pakastamista, lehtikaali on sulatettuna valmista lisättäväksi esimerkiksi muhennoksiin ja keittoihin,

Ruodin saa helposti poistettua kun pitää lehteä ylösalaisin ja liu’uttaa keittiöveistä pitkin ruotia alaspäin, kunnes se on ohentunut olemattomiin. Jotkut kasvikset pakastamme mieluiten soseena. Esimerkiksi maa-artisokkaa pakastamme sosekeittoon sopivissa annoksissa satokaudella myöhäissyksyllä ja varhaiskeväällä.

Sillä tavoin maa-artisokkakeitosta pääsee nauttimaan mihin vuodenaikaan tahansa! Sama päteen talvikurpitsaan; sitä ei kannata muulla tavoin pakastaakaan kuin soseena. Siitä voi valmistaa muun muassa amerikkalaista kurpitsapiirakkaa, Samalla reseptillä voi muuten valmistaa piirakan myös omenasoseesta. Maa-artisokka Keitto Resepti Purjo-maa-artisokkakeitto Ylipäänsä pakastaminen on hyvä hätäratkaisu tilanteessa, jossa epäilee jonkun kasviksen säilyvyyttä esimerkiksi kellarissa. Sadon pilaantumisen voi estää pakastamalla vaikkapa juureksia soseena tai raasteena. Jos on vaikkapa porkkanakakun ystävä niin kuin me, niin voi pakastaa kakkua varten esikäsiteltyä porkkanaa juuri tarvittavia määriä!
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Vaalea Piparkakkutaikina+resepti?

Milloin Maa-artisokka istutetaan?

Istutus – Istuta maa-artisokka varhain keväällä huhti–toukokuussa tai syksyllä syys–lokakuussa tasamaalle tai harjuun 10–15 sentin syvyyteen. Riviväli noin 70–80 senttiä, istutusväli noin 30–50 senttiä. Suuria mukuloita voi istuttaa neliölle 5–6, pieniä 7–8. Maa-artisokan syysistutus pidentää kasvuaikaa, mutta vaarana ovat vesimyyrät.
Näytä koko vastaus

Onko Maa-artisokka juures?

Myöhään syksyllä korjattava maa-artisokka on upeanmakuinen juures, joka pärjää maassa myös yli talven. Kokeile sitä rohkeasti keitossa, risotossa tai vaikka makaronilaatikossa. Hienostuneen makuinen maa-artisokka on monikäyttöinen juures. Se soseutuu keitettäessä hyvin ja sopii siksi loistavasti sosekeittoihin, kohokkaisiin ja pyreisiin.

  • Mukulat voi myös käyttää gratiineihin tai leipätaikinan joukkoon.
  • Lue myös: maa-artisokkakeitto viidellä tavalla – katso reseptit Maa-artisokka sopii myös uunissa paahdettavaksi.
  • Evyesti keitettynä ja paloiteltuna tai raakaraasteena mukula käy myös salaatin joukkoon.
  • Muhkuraiset maa-artisokat kuitenkin lannistavat usein kuorijan.

Tämän vuoksi ne onkin viisainta keittää kuorineen ja kuoria vasta kypsinä.
Näytä koko vastaus

Onko mää artisokan monivuotinen?

Viljelyohje: maa-artisokka Maa-artisokka on kasvupaikan ja maan suhteen melko vaatimaton. Saviperäisessä maassa mukulat kasvavat kauniin pyöreän muotoisiksi. Maa-artisokka menestyy auringosta varjoon, mutta varjoisalla paikalla kukinta on vaatimatonta.

Maa-artisokka on monivuotinen kasvi, jonka mukulat säilyvät maassa yli talven. Jos mukuloita ei hyödynnetä vuosittain, villiintyvät mukulat pieniksi, jolloin niiden hyödyntäminen on hankalaa. Maa-artisokat kannattaa nostaa syksyllä ylös, jakaa ja istuttaa osa takasin maahan maan muokkauksen jälkeen. Yksinkertaisin viljelyohje on: ‘Viljellään perunan tavoin.’ Maa muokataan n.20 cm syvyydeltä.

Maa lannoitetaan normaaleilla yleislannoitteilla ja mukulat istutetaan vakoon n.15cm:n välein. Kuivan kesän aikana maa-artisokkaa kannattaa kastella säännöllisesti. Maa-artisokkaa voi kastella myös merivedellä. Maa-artisokka on kestävä kasvi ja soveltuu meidän oloihimme hyvin.

  • Maanpäällisiä kasvustoa ei häiritse mitkään tuholaiset, eikä juurimukuloita vaivaa rutto.
  • Ainoat merkittävimmät tuholaiset ovat myyrät ja jänikset.
  • Syyskuun loppupuolella – lokakuun alussa (kukinnan jälkeen) alkavat mukulat vasta todella muodostua.
  • Mukulat voidaan nostaa mm.
  • Perunannostokuokalla tai vetää ylös maasta käsin varsineen.

Mukulat kasvavat lähellä maan pintaa. Sadonkorjuun voi jättää myös kevääseen. Sadonkorjuun voi jakaa myös syksyn ja kevään kesken siten, että syksyllä nostetaan ravinnoksi käytettävät maa-artisokat ja keväällä nostetaan siemenmukulat. Maasta nostettuna maa-artisokan mukulat säilyvät viileässä kellarissa muutaman viikon.
Näytä koko vastaus

Mikä tekee hyvää vatsalle?

1. Vatsaystävällinen ruoka pahimmille kipupäiville – Pahimpina vatsan kipuilupäivinä pienetkin muutokset ruokavaliossa voivat auttaa hetkellisesti. Kokeile yksinkertaisia ruokia ilman vahvoja mausteita. Höyrytetty tai keitetty riisi, keitetty porkkana ja höyrykypsennetty kala tai broileri ovat hyviä vaihtoehtoja lounaaksi ja illalliseksi.
Näytä koko vastaus

Miten kuoria Maa-artisokka?

Maa-artisokka on upeanmakuinen, hienostunut kasvis, josta saa esimerkiksi mahtavaa keittoa. Pikkumuhkurainen mukula kuitenkin lannistaa monen jo etukäteen: sen kuorimisurakka tuntuu mahdottomalta. Eipä tarvitse! Kuoriminen on nimittäin tarpeetonta. Vaihtoehtoisia käsittelytapoja on kaksi.

Mukulat voi pestä huolellisesti juuresharjalla valmistaa ruoaksi kuorineen. Ero kuorittuihin on hienoinen: maku on hiukan pähkinäisempi ja väri jää aavistuksen tummemmaksi kuin kuorituista mukuloista. Toinen vaihtoehto on pesaista mukulat ja keittää ne kuorineen kypsiksi. Tämän jälkeen kuoreen leikataan viilto ja kypsän maa-artisokan voi puristaa ulos kuorestaan.

Jos kuitenkin haluat kuoria maa-artisokat, muista, että ne tummuvat nopeasti. Ennen keittämistä niiden kannattaa sukeltaa vesiastiaan, jossa on tilkkanen sitruunamehua. Se auttaa säilyttämään valkoisen värin. Peruna syrjäytti Maa-artisokka ei nimestään huolimatta ole sukua artisokalle, vaan auringonkukalle.

  1. Juurikasta viljeltiin Suomen Turussa jo 1600-luvulla.
  2. Maa-artisokan syrjäytti lopulta peruna: kun sen viljely 1700-luvun lopulla yleistyi, jäi maa-artisokka paitsioon sekä meillä että muualla Euroopassa.
  3. Maa-artisokan mukulat pärjäävät hienosti maassa yli talven.
  4. Siksi edellisen syksyn satoa voidaan nostaa maasta aina keväällä.

Mukuloissa on arvot kohdallaan: ne sisältävät runsaasti rautaa, kaliumia ja muita hivenaineita.
Näytä koko vastaus

Mikä sopii artisokan kanssa?

Juomaksi makua korostavaa hapokkuutta – Sellaisenaan tarjottavien kasviksien kanssa viinin valinta on haastavaa, sillä kasvikset muuttavat viinin helposti metallisen makuiseksi. Latva-artisokkien kanssa tarjoiltavan viinin tulee olla hapokas. Varma valinta onkin oikein hapokas riesling, joka korostaa hyvin latva-artisokan makua.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Marinoitu Broilerin Rintaleike Resepti?

Mitä on artisokka?

Artisokan vihreisiin lehtiin kätkeytyy monia terveydelle hyödyllisiä aineksia. Artisokka on pehmeän makuinen, alunperin Pohjois-Afrikasta tai Sisiliasta kotoisin oleva monivuotinen ruohovartinen kasvi. Suomessa artisokka tunnetaan myös latva-artisokkana. Maa-artisokka Keitto Resepti Artisokka on monen kulinaristin herkku ja soveltuu ruoanlaiton lisäksi painonpudotukseen, sillä se lisää virtsaneritystä ja polttaa tehokkaasti rasvaa. Tässä artikkelissa tutustutamme sinut artisokan terveydelle hyödyllisiin ominaisuuksiin ja esittelemme sinulle tehokkaan artisokka-vesikuurin, jolla hoikistut.

  • Un suunnittelet painonpudotusta tai dieettiä, on tärkeää huolehtia tarvittavien ravintoaineiden saannista, eikä dieetin tulisi koskaan olla liian rajoittava esimerkiksi proteiinin saannin suhteen.
  • Ilot karisevat parhaiten karsimalla tarpeettomat välipalat, välttämällä sokeria ja ylimääräistä rasvaa, ja huolehtimalla siitä, että jokainen ateria on tasapainoinen ja korkeat ravintoarvot omaava.

Ihmedieetit saattavat pudottaa painoa roimastikin lyhyessä ajassa, mutta vaikutukset ovat lyhytkestoisia – parasta on tähdätä pitkäjänteisiin elämäntapamuutoksiin. Artisokka on täynnä B-vitamiinia, rautaa, magnesiumia, aminohappoja, flavonoideja, kaliumia ja fosforia.
Näytä koko vastaus

Kauanko Maa-artisokka säilyy?

Monipuolinen muhkura – Viljelytavaltaan ja käytöltään maa-artisokka muistuttaa perunaa. Sen etuna perunaan verrattuna on pakkasenkestävyys. Mutta kasvupaikaltaan korjattuna sen säilyvyys on huono. Ohuen kuoren takia mukulat kuivuvat helposti. Jääkaapin vihanneslokerossa maa-artisokka ei säily kuin muutaman viikon pesemättömänä rei’itetyssä muovipussissa tai paperipussissa.

  • Maa-artisokka kannattaakin säilyttää pakastamalla.
  • Mukulat keitetään ja soseutetaan tai pakastetaan paloina tai kuutioina.
  • Ruoanvalmistuksessa maa-artisokka sopii käytettäväksi perunan tavoin.
  • Siitä valmistuu herkullista sosekeittoa, se sopii salaatteihin paksuina viipaleina keitettynä, muhennoksiin, paistoksiin, kohokkaaseen, pannulla esim.

sienten, valkosipulin ja salvian kanssa paistettuna tai vokattuna. Jos maa-artisokat tarjotaan juuresten tapaan, ne kannattaa kuoria vasta keitettyinä. Kuori lähtee muhkuraisesta juureksesta silloin helpommin. Maa- Maa-artisokasta on saatavilla hyvin muhkuraista ja noin kananmunankokoisia sileämpää lajiketta.
Näytä koko vastaus

Milloin Maa-artisokka?

Maa-artisokka on helppo ja monivuotinen viljelykasvi – Maa-artisokka on monivuotinen, ilman erityistä hoitoa melkein missä vain kasvava viljelykasvi. Sen mukulat istutetaan tavallisesti maahan syksyllä, ja ne tuottavat satoa jo vuoden päästä. Sadonkorjuuaika on myöhäinen syksy, aikaisintaan syyskuu ja monesti vasta loka–marraskuu.
Näytä koko vastaus

Onko mää artisokan monivuotinen?

Viljelyohje: maa-artisokka Maa-artisokka on kasvupaikan ja maan suhteen melko vaatimaton. Saviperäisessä maassa mukulat kasvavat kauniin pyöreän muotoisiksi. Maa-artisokka menestyy auringosta varjoon, mutta varjoisalla paikalla kukinta on vaatimatonta.

Maa-artisokka on monivuotinen kasvi, jonka mukulat säilyvät maassa yli talven. Jos mukuloita ei hyödynnetä vuosittain, villiintyvät mukulat pieniksi, jolloin niiden hyödyntäminen on hankalaa. Maa-artisokat kannattaa nostaa syksyllä ylös, jakaa ja istuttaa osa takasin maahan maan muokkauksen jälkeen. Yksinkertaisin viljelyohje on: ‘Viljellään perunan tavoin.’ Maa muokataan n.20 cm syvyydeltä.

Maa lannoitetaan normaaleilla yleislannoitteilla ja mukulat istutetaan vakoon n.15cm:n välein. Kuivan kesän aikana maa-artisokkaa kannattaa kastella säännöllisesti. Maa-artisokkaa voi kastella myös merivedellä. Maa-artisokka on kestävä kasvi ja soveltuu meidän oloihimme hyvin.

  • Maanpäällisiä kasvustoa ei häiritse mitkään tuholaiset, eikä juurimukuloita vaivaa rutto.
  • Ainoat merkittävimmät tuholaiset ovat myyrät ja jänikset.
  • Syyskuun loppupuolella – lokakuun alussa (kukinnan jälkeen) alkavat mukulat vasta todella muodostua.
  • Mukulat voidaan nostaa mm.
  • Perunannostokuokalla tai vetää ylös maasta käsin varsineen.

Mukulat kasvavat lähellä maan pintaa. Sadonkorjuun voi jättää myös kevääseen. Sadonkorjuun voi jakaa myös syksyn ja kevään kesken siten, että syksyllä nostetaan ravinnoksi käytettävät maa-artisokat ja keväällä nostetaan siemenmukulat. Maasta nostettuna maa-artisokan mukulat säilyvät viileässä kellarissa muutaman viikon.
Näytä koko vastaus

Mitä on artisokka?

Artisokan vihreisiin lehtiin kätkeytyy monia terveydelle hyödyllisiä aineksia. Artisokka on pehmeän makuinen, alunperin Pohjois-Afrikasta tai Sisiliasta kotoisin oleva monivuotinen ruohovartinen kasvi. Suomessa artisokka tunnetaan myös latva-artisokkana. Maa-artisokka Keitto Resepti Artisokka on monen kulinaristin herkku ja soveltuu ruoanlaiton lisäksi painonpudotukseen, sillä se lisää virtsaneritystä ja polttaa tehokkaasti rasvaa. Tässä artikkelissa tutustutamme sinut artisokan terveydelle hyödyllisiin ominaisuuksiin ja esittelemme sinulle tehokkaan artisokka-vesikuurin, jolla hoikistut.

  1. Un suunnittelet painonpudotusta tai dieettiä, on tärkeää huolehtia tarvittavien ravintoaineiden saannista, eikä dieetin tulisi koskaan olla liian rajoittava esimerkiksi proteiinin saannin suhteen.
  2. Ilot karisevat parhaiten karsimalla tarpeettomat välipalat, välttämällä sokeria ja ylimääräistä rasvaa, ja huolehtimalla siitä, että jokainen ateria on tasapainoinen ja korkeat ravintoarvot omaava.

Ihmedieetit saattavat pudottaa painoa roimastikin lyhyessä ajassa, mutta vaikutukset ovat lyhytkestoisia – parasta on tähdätä pitkäjänteisiin elämäntapamuutoksiin. Artisokka on täynnä B-vitamiinia, rautaa, magnesiumia, aminohappoja, flavonoideja, kaliumia ja fosforia.
Näytä koko vastaus