Mayn Keittiö Täytetyt Paprikat Resepti?

Mayn Keittiö Täytetyt Paprikat Resepti

Mitä laittaa täytettyihin Paprikoihin?

TÄYTETYT PAPRIKAT – (3-4 syöjälle) Ainekset:

  • 4 kpl punaista paprikaa
  • 400g jauhelihaa
  • 1 sipuli silputtuna
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • n.2dl kypsää riisiä (n.1dl keittämätöntä riisiä)
  • n.1dl kermaviiliä tai tuorejuustoa
  • Tex mex-mausteseosta tai grillimaustetta
  • suolaa maun mukaan
  • (raastettua juustoa päälle halutessasi)

Ja näin homma hoituu:

  1. Paista jauheliha pannulla sipulin ja valkosipulin kanssa. Lisää lopuksi tex mex- tai grillimauste.
  2. Sekoita keskenään paistettu jauheliha, kypsä riisi ja kermaviili (tai tuorejuusto)
  3. Pese paprikat, halkaise ne puoliksi ja poista paprikoista kannat.
  4. Lusikoi täyte paprikoiden sisään. Lisää halutessasi päälle juustoraastetta.
  5. Kypsennä uunissa noin 30 min 200 asteessa. Tarjoa raikkaan salaatin kera!

Kevyemmän saat: Kun valitset kevytjauhelihan ja kevytkermaviilin ja jätät juuston pinnalta pois (tai lisäät juustoa hieman vähemmän) Tuunausvinkki: Lisää sekaan feta- tai aurajuustoa, ai että! Sekaan voi myös sujauttaa tortillapäivän ylijäänyttä salsaa (koska meillä ainakin tätä jää se viimeinen tilkka purkin pohjalle pyörimään). Mayn Keittiö Täytetyt Paprikat Resepti Mayn Keittiö Täytetyt Paprikat Resepti Oijoi, johan alkoi taas itseänikin himottaa kyseinen ruoka uudemman kerran. Pitääpä ehkä lähteä taas paprikaostoksille. 😀 Maistuvaa viikonlopun odostusta!
Näytä koko vastaus

Mikä sopii täytettyjen paprikoiden kanssa?

Mitä täytteeksi paprikoihin? – Riisi ja jauheliha lienevät ne perinteisimmät paprikan täytteet. Makua ja mehevyyttä täytteeseen saa erilaisilla juustoilla. Käytännössä kaikki juustot tuorejuustosta sinihomejuustoon ja emmentalista parmesaaniin sopivat täytettyihin paprikoihin.

Välimerellinen twisti syntyy, kun vaihdat riisin couscousiin ja sekoitat joukkoon fetajuustoa, oliiveja sekä suikaloituja aurinkokuivattuja tomaatteja.Kasvissyöjä valitsee jauhelihan sijaan nyhtökauraa tai härkistä. Mallia voi ottaa vaikka näiden täytteestä.Sekoita riisin joukkoon raastettua parmesaanijuustoa sekä aurinkokuivattuja tomaatteja ja mausta seos maun mukaan valkosipulilla sekä hienonnetuilla yrteillä. Tee riisitäytteeseen pieni kolo ja riko 09siihen kananmuna. Paahda täytettyjä paprikoita uunissa, kunnes valkuainen hyytyy, mutta keltuainen on vielä pehmeä.Myös pavut sopivat täytettyjen paprikoiden ruokaisaksi lisäksi. Vaihda riisi kvinoaan ja lisää joukkoon myös maissia sekä fetajuustoa. Mausteeksi sopii ripaus savupaprikaa sekä juustokuminaa eli jeeraa.Täytetyt paprikat toimivat myös lisukkeena tai osana meze-pöydän tarjottavia. Sekoita couscousin joukkoon hienonnettua sipulia ja korianteria sekä kuutioituja tomaatteja. Mausta maun mukaan sitruunamehulla, juustokuminalla ja kurkumalla. Viimeistele täytetyt paprikat tarjoiluvaiheessa nokareella turkkilaista jogurttia.

Valmistusaika yli 60 min Annosmäärä 4 annosta Valmistusaika yli 60 min Annosmäärä 6 annosta Valmistusaika alle 30 min Annosmäärä 12 annosta Valmistusaika 30-60 min Annosmäärä 4 annosta

: Täytetyt paprikat – milloin maistoit viimeksi tätä 1980-luvun klassikkoa ja arkiruokien aatelia?
Näytä koko vastaus

Kauanko täytetyt paprikat uunissa?

Jauhelihatäyte – Paista jauheliha Oivariini rasvassa. Lisää sekaan paprikapalat ja sipuli. Paista kunnes sipuli pehmenee. Lisää suola ja Viola. Sekoita. Lisää seokseen riisit. Täytä paprikat jauhelihaseoksella. Ripota pinnalle juustoraaste. Kypsennä paprikoita vielä mikrossa 5-10 min tai uunin keskitasolla 225 asteessa 10-15 min.

Näytä koko vastaus

Voiko täytetyt paprikat pakastaa?

Salaatti nro 48: Täytetyt paprikat ja Mixi Mayn Keittiö Täytetyt Paprikat Resepti Paprikoita, punaisia palleroita, ihania kuppeja täyttää kaikella herkullisella. Tee useampi ja pakasta, saat monta lounasta työpaikalle. Näitä tarvitset paprikoita varten:

6 paprikaa 900 g jauhelihaa 2,5 dl sellerinvarsia pilkottuna 1 iso sipuli 2 valkosipulinkynttä 1 tl oreganoa 1 tl basilikaa 2 rkl vettä suolaa ja mustapippuria

Mixiä alle ja täytettyä paprikaa päälle. Nami. Toimi näin: Leikkaa paprikoista hattu, poista siemenkota ja huuhtele. Pilko sipulit ja selleri ja laita pannulle ruskistumaan yhdessä jauhelihan kanssa. Lisää kuivat yrtit. Lisää vähän nestettä, jos meinaa palaa pohjaan.

  1. Jauhelihassa on yleensä sen verran rasvaa, ettei sitä tarvita muutoin ruskistamiseen.
  2. Jos olet kasvissyöjä, kokeile Myssyfarmin hernerouhetta.
  3. Lämmitä uuni 190 C°.
  4. Laita paprikat uunivuokaan ja täytä paprikat täytteellä.
  5. Lisää pannulle 2 rkl vettä ja peitä foliolla.
  6. Paista n.50 min.
  7. Aada Mixiä lautaselle ja paprika päälle.

Herkullisen ravitseva ruoka on syötävän hyvää. Ja kuten sanottu, loput paprikat voi pakastaa. Suu salaatille! : Salaatti nro 48: Täytetyt paprikat ja Mixi
Näytä koko vastaus

Onko paprika kasvis?

Paprika = marja – Paprikoita kohdellaan keittiössä kuten vihanneksia, mutta oikeastaan ne eivät ole vihanneksia tai hedelmiä vaan marjoja.
Näytä koko vastaus

Minkä värinen paprika on terveellisin?

Kaikki paprika on terveellistä, mutta yksi niistä on ylitse muiden PAPRIKA — Pidätkö paprikasta? Täältä saat inspiraatiota terveellisiin ja herkullisiin paprikaruokiin. © iStock Paprika maukas, monipuolinen ja superterveellinen kasvis, joka maistuu niin sellaisenaan leivän päällä kuin esimerkiksi salaateissa ja kulho- ja wokkiruoissakin.

Lue lisää paprikasta ja katso täältä parhaat vinkit paprikaruokiin. Paprika sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita mutta vain vähän energiaa. Katso paprikan ravintoainesisältö täältä. Punainen paprika peittoaa keltaiset ja vihreät vaihtoehdot C-vitamiinipitoisuudessa, minkä lisäksi siinä on 11-kertaisesti A-vitamiinia vihreään paprikaan verrattuna.

You might be interested:  Lihakeitto 20 Hengelle Resepti?

Toisaalta punainen, keltainen ja vihreä paprika ovat tasoissa, E-vitamiinin ja folaatin suhteen. LUE MYÖS: Eniten: ✔ Kuitua ✔ B6-vitamiinia

Vähiten: ✔ Energiaa✔ Hiilihydraattia Lähde: Fineli

Vuonna 2017 tehdyn tanskalaisen tutkimuksen mukaan 95 prosenttia ruuan torjunta-ainejäämistä oli peräisin 25 elintarvikkeesta. Yksi näistä oli paprika. Torjunta-ainejäämiä oli yli 96 prosentissa paprikoista, jotka eivät olleet luomua. Jos haluat välttää torjunta-ainejäämiä, valitse luomupaprika ja huuhdo muutenkin kaikki paprikat ja muut kasvikset huolellisesti ennen niiden käyttöä, varsinkin jos käytät niitä kypsentämättöminä.80 prosenttia torjunta-ainejäämistä lähtee kylmällä vedellä huuhtelemalla ja loput keittämällä tai uunissa kypsentämällä.

  • Paprika säilyy parhaiten jääkaapin vihanneslaatikossa.
  • Vihreä paprika säilyy viileässä jopa kaksi viikkoa.
  • Eltainen ja punainen paprika säilyvät jääkaapissa hyvänä noin viikon.
  • Säilytä paprika kokonaisena, sillä antioksidanttien määrä vähenee nopeasti, kun paprikan paloittelee.
  • Lue myös: Voi, eikä paprikaa pidä kiehauttaa ennen pakastamista.

Poista vain kanta ja siemenet ja pane pakkaseen. Pakastaminen vie paprikan rapeuden, eli pakastettu paprika käy vain kypsennettäväksi. Chilit eli chilipaprikat ovat Capsicum-sukuun kuuluvia paprikoita, joiden kapsaisiinipitoisuus on suuri. Kapsaisiini antaa chilille sen tulisuuden, jota mitataan Scovillen asteikolla.
Näytä koko vastaus

Onko paprika terveellistä?

Terveysvaikutukset – Vihannespaprikan hedelmän vesipitoisuus on yli 90 %. Paprika sisältää muun muassa C- ja E-vitamiineja, A-vitamiinin esiasteita sekä B-ryhmän vitamiineja. Kasviksista paprika on yksi parhaista C-vitamiinin lähteistä. A-vitamiinia on eniten punaisessa paprikassa. Paprikalla on korkean karotenoidipitoisuuden ansiosta myös antioksidatiivisia vaikutuksia.
Näytä koko vastaus

Voiko vihreitä paprikoita syödä?

Punainen, keltainen, vihreä – miten paprikat eroavat toisistaan? – Suomessa tutuin on jalostettu makea ja mieto vihannespaprika, jonka perusväreinä ovat tutut liikennevalojen värit: punainen, keltainen ja vihreä. Myös lempeän aromikas oranssi on yhä suositumpi.

  • Paprikan väri kertoo kasviksen kypsyysasteesta.
  • Aupan hyllyllä edullisin vaihtoehto on yleensä vihreä paprika.
  • Syy tähän on yksinkertainen: punaiset paprikat ovat saaneet kasvaa pitkään, ja ne ovatkin täysin kypsyneitä versioita raaemmista vihreistä paprikoista.
  • Vihreät paprikat on voitu poimia nopeasti myyntiin.

Keltaiset paprikat ovat kypsyydessään punaisen ja vihreä paprikan välimaastossa. Vielä kypsyvää vihreää paprikaa käytetään pääasiassa kypsennettynä erilaisia ruoissa, koska sen maku ja rakenne sopivat parhaiten ruoanlaittoon. – Mehukkaat suippopaprikat ovat uudempia tulokkaita kotimaassa viljeltyinä, ja ne sopivat hyvin erilaisiin uuniruokiin ja salaatteihin.

Parhaimmillaan ne maistuvat vihanneksilla, ohralla tai riisillä ja tuorejuustolla täytettyinä paprikaveneinä. Maistelemalla erottaa usein kotimaisen paprikan, sillä sen maku on raikas ja tuore, Puutarhaliitosta kerrotaan. Myös erilaiset chilit kuuluvat paprikoihin ja niitä kasvatetaan tuhansia eri lajeja miedoista makeista polttavan tulisiin.

Nykyään kaupoissa on saatavilla myös kotimaisia lajikkeita.
Näytä koko vastaus

Voiko paprikan kypsytys sisällä?

Paprika on monikäyttöinen vihannes – Vihannespaprikat ovat hyvin monikäyttöisiä. Ne sopivat sellaisenaan syötäviksi esimerkiksi salaateissa, leivän päällä, juustolautasella ja dippivihanneksena. Kypsennettynä paprika sopii kastikkeisiin, keittoihin, patoihin, wokkeihin sekä grilliin. Voimakkaimpia chilejä käsitellään kumikäsinein, koska paljaisiin käsiin tarttuu polttavaa kapsaisiinia, joka irtoaa vain kulumalla.
Näytä koko vastaus

Onko paprikan värillä väliä?

Punainen, keltainen, vihreä – miten paprikat eroavat toisistaan? – Suomessa tutuin on jalostettu makea ja mieto vihannespaprika, jonka perusväreinä ovat tutut liikennevalojen värit: punainen, keltainen ja vihreä. Myös lempeän aromikas oranssi on yhä suositumpi.

  1. Paprikan väri kertoo kasviksen kypsyysasteesta.
  2. Aupan hyllyllä edullisin vaihtoehto on yleensä vihreä paprika.
  3. Syy tähän on yksinkertainen: punaiset paprikat ovat saaneet kasvaa pitkään, ja ne ovatkin täysin kypsyneitä versioita raaemmista vihreistä paprikoista.
  4. Vihreät paprikat on voitu poimia nopeasti myyntiin.

Keltaiset paprikat ovat kypsyydessään punaisen ja vihreä paprikan välimaastossa. Vielä kypsyvää vihreää paprikaa käytetään pääasiassa kypsennettynä erilaisia ruoissa, koska sen maku ja rakenne sopivat parhaiten ruoanlaittoon. – Mehukkaat suippopaprikat ovat uudempia tulokkaita kotimaassa viljeltyinä, ja ne sopivat hyvin erilaisiin uuniruokiin ja salaatteihin.

  • Parhaimmillaan ne maistuvat vihanneksilla, ohralla tai riisillä ja tuorejuustolla täytettyinä paprikaveneinä.
  • Maistelemalla erottaa usein kotimaisen paprikan, sillä sen maku on raikas ja tuore, Puutarhaliitosta kerrotaan.
  • Myös erilaiset chilit kuuluvat paprikoihin ja niitä kasvatetaan tuhansia eri lajeja miedoista makeista polttavan tulisiin.

Nykyään kaupoissa on saatavilla myös kotimaisia lajikkeita.
Näytä koko vastaus

Miksi paprikan siemeniä ei saa syödä?

Paprikan käsittely ja käyttö – Paprikan siemenet sisältävät kirpeää kapsaisiiniä. Siemeniä ei syödä vaan siemenkanta poistetaan ja irtosiemenet huuhdellaan pois ennen käyttöä. Vihannespaprikat ovat hyvin monikäyttöisiä ja sopivat lähes kaikkeen ruoanlaittoon.

Raakana paprikaa voi pilkkoa esimerkiksi salaatteihin, joihin se tuo rakennetta, makua ja väriä. Tai tarjoa paprikoita leivän päällä, juustolautasella ja dippivihanneksena. Paprikaa kannattaa kokeilla myös pikkelöitynä yhdessä chilin kanssa. Kypsennettynä paprika sopii niin kastikkeisiin, keittoihin, patoihin kuin grilliinkin.

Ohuelti viipaloituna paprikat puolestaan ovat oiva lisä erilaisiin wokkeihin sekä kastikkeisiin. Paprikoista tehtävät jauheet puolestaan ovat tavallisia mausteita ruoanlaitossa. Paprikan makua voi korostaa paahtamalla, paistamalla tai grillaamalla, jolloin niiden maku suorastaa räjähtää.
Näytä koko vastaus

Mihin voi käyttää paprikaa?

Kolmen P:n sääntö: Popsi, Paahda, Pikkelöi – Paprika maistuu ihan sellaisenaan popsittuna. Meksikosta lähtöisin oleva paprika kuuluu koisokasveihin ja nykyisin siitä on olemassa tuhansia eri lajikkeita eri käyttötarkoituksiin. Paprika edustaa ruokakasvisten kärkeä C-vitamiinipitoisuudessa.

  • Pirteä rapsakkuus ja paprikalle ominainen makeus selittyvät sen sisältämien veden ja sokerin määrällä: vihannespaprikassa on vettä yli 90 prosenttia ja kuiva-aineista jopa puolet ovat sokereita.
  • Paprika esiintyy monissa eri ruokakulttuureissa, Unkarissa se on koko keittiön kulmakivi ja kansallismauste.
You might be interested:  Roscon De Reyes Resepti?

Paprika sopii pilkottuna erilaisiin salaatteihin, joihin se tuo rakennetta ja väriä. Paprikan makua voi korostaa kokkaamalla sitä paahtaen, paistaen ja kuivaten. Ohuelti viipaloituna se on oiva lisä erilaisiin wokkeihin ja kastikkeisiin. Grillattuna sen maku suorastaan räjähtää ja paprika sopii ihanasti myös erilaisiin pikkeleihin, joihin kannattaa pilkkoa myös chiliä lempeää potkua tuomaan.
Näytä koko vastaus

Voiko tuoretta paprikaa pakastaa?

Kasvisten pakastus Lähes kaikki kasvikset sopivat pakastettaviksi. Lähinnä runsaan vesipitoisuuden ja rapeuden takia kurkkua, salaattia tai retiisiä ei voi pakastaa. Valkosipuliakaan ei kannata pakastaa. Useimmat kasvikset on esikiehautettava ennen pakastusta.

Esikiehautus eli ryöppääminen lopettaa kasvisten entsyymitoiminnan. Jos sitä ei tee, kasvikset muuttuvat pakastimessa vetisiksi ja niiden maku kärsii. Kasvisten esikiehauttamisessa kokoontaitettava metallilankakori, iso siivilä tai sarjakattilan reiällinen vihannesosa ovat erinomaisia. Pakastettavat kasvikset upotetaan niissä runsaaseen kiehuvaan veteen ja keitetään oheisen taulukon mukainen aika.

Esikiehautusaikoihin vaikuttaa kasvislajin lisäksi kasvispalojen koko. Esikiehautusaika lasketaan siitä hetkestä, jolloin vesi kasvisten lisäämisen jälkeen alkaa uudelleen kiehua. Sen jälkeen kasvikset jäähdytetään mahdollisimman nopeasti juoksevassa kylmässä vedessä.

  • Valutetut kasvikset pakataan kerta-annospakkauksiin.
  • Esikiehautetuista kasviksista voi tehdä valmiita sekoituksia esimerkiksi borssi- ja kesäkeittoa varten.
  • Pakastetuista kasvis­soseista saa nopeasti hyviä keittoja.
  • Osa kasviksista voidaan kuitenkin pakastaa kuumentamatta,
  • Tilli, persilja, ruohosipuli ja monet yrtit kuuluvat tähän ryhmään.

Samoin purjo, paprika ja raparperi vain pilkotaan, pakataan ja pakastetaan. Ne lisätään ruokiin jäisinä. Myös piparjuuri pakastetaan raakana. Se raaputetaan puhtaaksi, paloitellaan ja kääritään alumiinifolioon. Jäisenä sitä on helppo raastaa suoraan ruokaan.

Myös tomaateista tehtyä sosetta voidaan pakastaa kuumentamatta. Ylikypsät tomaatit sopivat tähän erinomaisesti. Piirakoita ja pitsoja varten tomaatteja voi pakastaa myös viipaleina. Porkkanoita voi pakastaa hienona raasteena sellaisenaan, tilkka sitruunamehua antaa hyvän maun. Peruna- ja juuressoselaatiko t on järkevintä pakastaa paistamattomina kypsinä kasvissoseina.

Kypsät soseet voidaan pakastaa muovipusseissa, jolloin ne vievät mahdollisimman vähän tilaa. Pakastettu kaali pehmenee ja vetistyy sulatettaessa, joten pakastusta ei suositella. Voit kuitenkin kokeilla pakastaa kokonaisen kaalinkerän ja tehdä sulatetusta kaalista kaalikääryleitä.
Näytä koko vastaus

Voiko paprikaa keittää?

Kiehuminen tai höyrytys – Paprikoiden keittäminen tai höyryttäminen ei ole yhtä yleistä kuin paahtaminen tai paistaminen, mutta niitä ei pidä jättää huomiotta paprikoiden keittomenetelminä. Erityisesti höyryttäminen auttaa säilyttämään pippurin ravinteet.
Näytä koko vastaus

Mikä yrtti sopii paprikan kanssa?

Mayn Keittiö Täytetyt Paprikat Resepti Vahvoja yrttejä: –

Rosmariini : Aromikas rosmariini tuo hieman mieleen havut. Kypsentäessä pehmenevä maku on kuin luotu nauriksen, paprikan tai päärynän pariksi. Timjami : Erinomaisesti kypsentämistä kestävä yrtti kaikkeen ruoanvalmistukseen. Timjami sopii loistavasti yhteen punasipulin,parsakaalin, kurkun tai mustakaalin kanssa. Persilja : Pirtsakka maku pehmenee jo muutaman minuutin kypsennyksen jälkeen. Persilja ja peruna ovat upea yhdistelmä, mutta taipuu tämä yrtti myös porkkanan, myskikurpitsan tai herkkutatin toveriksi. Lipstikka : Mehevä yrtti muistuttaa purjoa ja selleriä. Lipstikalla saat annokseen lihaisan maun, kokeile sitä vaikkapa kukkakaalin, parsakaalin tai varhaisperunoiden kanssa. Oregano : Italialaisen keittiön kulmakivi antaa hienostuneen aromin. Yhdistä pihvitomaattiin, hokkaidokurpitsaan, keltasipuliin tai munakoisoon. Salvia : Voimakkaan makuinen salvia on yksi harvoja yrttejä, joilla voi maustaa liikaa. Hieman karvaan makuinen salvia on kuitenkin ehdottomasti paikallaan esimerkiksi perunan, purjosipulin, salottisipulin tai ananaksen rinnalla. Basilika : Ehkä maailman suosituin yrtti, jota voi käyttää niin kaikkeen maustamiseen kuin annosten koristeluunkin. Basilika yhdistetään usein tomaattiin – syystäkin. Kokeile kuitenkin basilikaa muidenkin kasvisten kanssa, vahapapu tai luumu ovat myös sen makupareja.

Näytä koko vastaus

Mikä on Miedoin paprika?

Värillä on väliä – Paprika muuttuu vihreästä jonkin muun väriseksi sen mukaan, miten pitkään sen annetaan kasvaa. Jokaiselle tuttujen punaisten, keltaisten ja oranssien lajikkeiden lisäksi kaupoista voi löytää violetteja, valkoisia ja ruskeita paprikoita. – Tavallisimmista vihannespaprikoista oranssi on maultaan makein ja keltainen miedoin. Vihreä ja punainen paprika ovat jonkin verran muita voimakkaampia, kertoo Pohjois-Pohjanmaan Marttapiiriliitto ry:n toiminnanjohtaja Maarit Nissi. Vihannespaprikaa kannattaa suosia ruoanlaitossa, sillä se on kasvikseksi erittäin vitamiinipitoinen.

Se sisältää C-, E- ja B-vitamiinia sekä A-vitamiinin esiasteita, joita saa eniten punaisesta paprikasta. Miten paprikan väri tulisi huomioida ruoanlaitossa? – Vihreä paprika soveltuu erittäin hyvin kypsennystä vaativiin ruokiin, koska siinä on voimakas maku, joka ei häviä mihinkään kypsennyksen aikana.

Oranssin paprikan kanssa on hyvämuistaa sen makeus. Sitä ei kannata laittaa ruokiin, joissa on muutakin makeutta antavaa mukana, Nissi neuvoo. Paprikat huuhdotaan hyvin ennen ruoaksi valmistamista. Sen jälkeen ne voi halkaista ja irrottaa istukkaosan, jossa siemenet ovat kiinni. Ne eivät ole vaarallisia, mutta maistuvat karvaille, joten niitä ei kannata syödä. Myös onton paprikan väliseinämiin jäävä vaalea siemenkotaosa leikataan pois.
Näytä koko vastaus

Mitä paprikan tilalle Piirakkaan?

Korvaa paprika mausteena eli paprikajauheena tai laita paprikan tilalle munakoisoa tai kesäkurpitsaa tai tomaattia.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Italialainen Vaalea Leipä Resepti?

Miten säilön paprikat?

Paprikan raikas ja kirpeähkö maku vei suomalaiset mukanaan 1970-luvulla. Silloin paprikasta tuli koko kansan suosikki. Tästä lähtien paprikarenkaat ovat maistuneet leivän päällä ja kuutiot erilaisissa salaateissa. Tämä vihanneshedelmä sopii myös monenlaiseen ruoanlaittoon.

  1. Paprikasta syntyy monia herkullisia lämpimiä ruokia ja sitä voi säilöä myös talven varalle.
  2. Paprika on yksi vanhimpia ravintokasveja.
  3. Sitä on viljelty Keski-Amerikassa ainakin 5000 vuoden ajan.
  4. Paprikoita on noin 30 lajia miedoista vihannespaprikoista tulisiin maustepaprikoihin.
  5. Näistä voimakkaimmat ja tunnetuimmat ovat tuliset Tabasco- ja Habanero- lajikkeet.

Paprikat ovat levinneet laajalti koko maailmaan ja nykyisin niitä syödään eniten Aasian maissa. Euroopassa paprikoiden suosio kasvoi miedon vihannespaprikan myötä. Niitä alettiin viljellä 1960- ja 1970 -luvuilla. Paprika sopii erilaisiin salaatteihin erinomaisesti.

  • Vihannessalaatteihin se tuo värejä ja piristää makuja.
  • Paprika on mainio lisäke erityisesti juusto- ja meetvurstisalaateissa.
  • Se keventää ja raikastaa ruokasalaatteja.
  • Tuliset lajikkeet sopivat puolestaan kaikkeen ruoanlaittoon.
  • Tulista makua voi lieventää leikkaamalla siemenkodan ja valkoisen mallon mahdollisimman tarkasti pois.

Ruoanlaitossa suositaan usein vihreitä, puolikypsiä, paprikoita, kun taas sellaisenaan nautittaviksi valitaan kokonaan kypsyneitä keltaisia, oransseja, punaisia tai lilahtavia lajikkeita. Kesän sato talteen Kesällä paprikat ovat edullisia ja niitä kannattaa suosia niin ruoanlaitossa kuin säilönnässäkin.

Täytetyt paprikat ovat monien ehdottomia suosikkeja. Täytteen raaka-aineet voi valita makunsa mukaan erilaisista lihoista tai kasviksista. Riisi ja yrtit kuuluvat olennaisena osana täytteeseen. Myös paprikoista valmistettu keitto on herkullista voimaruokaa. Kun paprikoita säilötään talven varalle, helpoin tapa on pakastaa paprikat joko renkaina tai kuutioina pakastepussiin, josta ilma puristetaan pois.

Esikypsennystä ei tarvita. Toinen mainio tapa säilöä paprikoita on, marinoida ne öljyyn ja viinietikkaan. Tällöin paprikat paahdetaan lohkoina 250 asteisessa uunissa kuoripinta ylöspäin. Kun kuori kupristuu, ovat paprikat valmiita jäähdytettäviksi vedessä.

  • Tämän jälkeen ne kuoritaan.
  • Uorittuja paprikoita voi käyttää sellaisenaan salaateissa tai ne ovat valmiita säilöttäväksi öljyyn.
  • Uorittujen ja paahdettujen paprikoiden maku on miedompi ja makeampi kuin raakojen.
  • Ne maistuvat erityisen hyvältä liharuokien lisäkkeinä.
  • Paprikafaktaa: Paprikat kuuluvat Solanaceae -heimoon tomaattien ja perunoiden tapaan.

Ne ovat kotoisin myös samoilta seuduilta Etelä-Amerikasta. Lajit jaetaan mietoihin vihanneslajikkeisiin ja tulisiin maustepaprikoihin. Meillä käytetään ja viljellään pääosin makeaa, pyöreähköä vihannespaprikaa (Capsicum annuum L.). Maustepaprikoiden makuaineet ovat kapsaikiini-aineita, jotka tuntuvat suussa kirpeiltä.

  1. Makuun tottuu ajan mittaan niin, että polttavat maut eivät enää tunnu, vaan väkevimmistäkin lajikkeista makuaisti löytää muita aromeja.
  2. Paprikat ovat varsinaista terveysruokaa.
  3. Ne sisältävät erityisen paljon C-vitamiinia, sinkkiä, B6-vitamiinia ja beetakaroteenia.
  4. Paprikoiden väitetään virkistävän oloa, edistävän aineenvaihduntaa ja muun muassa verenkiertoa.

Euroopassa viljellään pääasiassa makeita vihannespaprikoita. Tärkeimpiä viljelymaita ovat Espanja, Unkari ja Hollanti. Suomessa paprikan viljely on lisääntynyt viime vuosina ja on noin kahdeksan hehtaaria. Kokonaismyynnistä kotimaisten paprikoiden osuus on noin 10 prosenttia.

  • Suomalainen syö keskimäärin kymmenen paprikaa vuodessa eli 1,7 kiloa.
  • Paprikat ovat mehukkaimmillaan tuoreina.
  • Tarvittaessa tuoreet paprikat säilyvät jopa kolme viikkoa, jos ne pakataan muoviin ja niitä pidetään viileässä erillään muista hedelmistä.
  • Otona paras paikka paprikoiden säilyttämiselle on jääkaapin vihanneslokero.

Liian kylmässä paprikan pintaan ilmestyy tummia tai vetisiä laikkuja. Täytetyt paprikat 4 annosta 4 paprikaa 2 sipulia 2–3 naurista tai porkkanaa 2 lehtisellerin vartta 400 g (n.7 dl) tuoreita sieniä (herkkusieniä, siitakkeita, osterivinokkaita) 0,5 chilipalko tai chilikastiketta maun mukaan 2 tl öljyä paistamiseen 2 dl tuoreita herneitä n.100 g tuorejuustoa tai sulatejuustoa 1 rkl silputtua minttua 1 rkl silputtua timjamia 0,5 tl rouhittua pippuria (suolaa) (pinnalle juustoraastetta) Halkaise huuhdellut paprikat pitkittäin ja poista siemenet.

  • Anta voi jäädä paikoilleen.
  • Nosta paprikanpuolikkaat uunivuokaan.Silppua sipulit.
  • Uori nauriit ja raasta ne karkeaksi raasteeksi.
  • Leikkaa selleri ohuiksi viipaleiksi.
  • Paloittele sienet pieniksi kuutioiksi.
  • Silppua tuore chilinpuolikas.
  • Uumenna öljy pannussa ja kuullota sipuleita muutama minuutti.
  • Lisää naurisraaste sekä sellerit ja jatka kypsentämistä pari minuuttia.

Kumoa kasvisten sekaan sienet ja jatka jälleen paistamista, kunnes sienistä alkaa irrota nestettä. Sekoita kasvisten joukkoon chili, herneet ja sulatejuusto. Kuumenna kunnes juusto sulaa. Mausta yrteillä ja pippurilla. Jaa kasvisseos paprikanpuolikkaisiin ja ripottele pinnalle halutessasi hiukan juustoraastetta.

  • Ypsennä uunissa 200 asteessa 20–30 minuuttia, kunnes paprikat ovat pehmenneet ja pinnalla oleva juusto sulanut.
  • Vinkki: Voit käyttää täytteeseen sulatejuuston sijaan raejuustoa tai murusteltua fetaa.
  • Otisäilöjän paprikasalsa 2 vihreää paprikaa 2 punaista paprikaa 2 keltaista paprikaa 1 mieto chilipalko 3 sipulia 5 valkosipulinkynttä Liemi: 2 dl vettä 3 dl sokeria 10 valkopippuria 10 maustepippuria (1 rkl sinapinsiemeniä) 5 kokonaista neilikkaa 2 laakerinlehteä 3 cm:n pala tuoretta inkivääriä 2 dl etikkaa Aloita valmistus liemen keitosta.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita siihen sokeri. Lisää joukkoon mausteet ja kuorittu inkiväärinpala. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Huuhtele paprikat ja chili, halkaise ne, poista siemenet ja suikaloi tai silppua paprikat. Hienonna chili. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet.

  1. Halkaise sipulit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
  2. Suikaloi valkosipulit.Siivilöi mausteliemi, kaada se takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon etikka sekä kasvikset.
  3. Uumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
  4. Jaa salsa kuumiin, hyvin pestyihin purkkeihin ja sulje muovitetuilla, kuumalla vedellä huuhdelluilla kansilla (etikka ruostuttaa tavalliset kannet!).

Säilytä viileässä.
Näytä koko vastaus