Naan-leipä Resepti?

Naan-leipä Resepti

Mitä on Naan-leipä?

Riitta Eronen, Sari Maamies Naanleipä on intialainen pyöreähkö, litteä, pehmeä, hieman lehtevä vehnäleipä, joka paistetaan tavallisesti tandooriuunissa. (Tandooriuuni puolestaan on hiilillä tai puulla lämmitettävä saviuuni.) Englanninkielisissä lähteissä leivän nimi kirjoitetaan myös nan, mutta suomeen näyttää olevan vakiintumassa pitkävokaalinen naan,
Näytä koko vastaus

Mitä naan leivän päälle?

Naan-leivät Intialainen naan-leipä valmistuu kätevästi kuumalla pannulla. Lämmin leipä maistuu ihanalta jugurtista ja kurkusta valmistetun raita-kastikkeen kanssa. Osaa sisällöstä ei voida näyttää, koska seuraavat evästeet on poistettu käytöstä : Naan-leivät
Näytä koko vastaus

Mistä Naan-leipä on peräisin?

Naan – Wikipedia Naanleipä. Naanleivän valmistusta, naanleivän valmistusta. Naan on alun perin leipä. Intian lisäksi se on erityisen suosittua muissakin Keski- ja Etelä-Aasian maissa. Länsimaissa sitä tarjotaan etenkin intialaisissa ja nepalilaisissa ravintoloissa.

  • Naanleivän raaka-aineet ovat tyypillisesti,, ja sekä mahdollisesti myös,
  • Leipä on koostumukseltaan hieman kaltainen mutta pehmeämpi ja ilmavampi.
  • Taikinassa käytettävät maitotuotteet tekevät taikinan pehmeäksi.
  • Aasiassa leipä valmistetaan usein,
  • Oikeaoppisen naanleivän valmistaminen vaatiikin erittäin kuumaa lämpötilaa.

Naanleipä tarjoillaan tyypillisesti kuumana ja uunituoreena, ja sivellään sulatetulla ( ). Se sopii erityisesti mausteisten ruokien kanssa nautittavaksi.
Näytä koko vastaus

Kauanko leipä kohoaa?

Tuskin voit vastustaa tuoretta, rapeakuorista leipää – tiedätkö kauanko taikinaa kannattaa kohottaa? Kun leivot leipää, muista kohottaa taikinaa tarpeeksi pitkään. Leivän maukkauden salaisuus on nimittäin pitkässä kohotusajassa. Tekeytyessään pitkään taikina happanee.

  1. Se puolestaan tuo makua.
  2. Leipätaikinaa kannattaa kohottaa 12-18 tuntia.
  3. Un kohotat taikinaa pitkään, et tarvitse niin paljoa hiivaakaan.
  4. Sen minkä isommalla määrällä hiivaa voittaa ajassa, menettää maussa.
  5. Jos maltat kohottaa leipää lähemmäs 20 tuntia, voit puolittaa reseptin hiivamäärän.
  6. Lisäksi pitkä tekeytymisaika vähentää taikinan vaivaamista.

Jos aikaa ei ole puolta vuorokautta, saat hyvän leivän jo kolmen tunnin kohotusajassa. Mutta silloin ei taikinaa saa laittaa jääkaappiin kylmäkohotukseen, vaan antaa sen olla huoneenlämmössä.

  • 500 g kädenlämpöistä vettä
  • 500 g luomu vehnäjauhoja
  • 225 g spelttijauhoja
  • ½ pkt kuivahiivaa
  • 15 g suolaa
  • jauhoja jauhotukseen

1. Sekoita yleiskoneessa tai käsin vesi, jauhot ja hiiva. Sekoita viisi minuuttia. Anna taikinan levätä 15 minuuttia.2. Lisää suola ja vaivaa vielä 10 minuuttia. Laita taikina isoon öljyttyyn astiaan ja sen päälle liina. Nosta taikina lämpöiseen paikkaan.3.

  1. Un taikina on kohonnut kolmanneksen verran, taittele taikinan reunat keskelle.
  2. Anna kohota vielä kolmanneksen ja toista taittelu.
  3. Ohota, kunnes taikinan vetoisuus on kaksinkertaistunut.4.
  4. Jauhota työpöytä reilulla vehnäjauholla ja kaada taikina jauhojen päälle.
  5. Jauhota taikina myös päältä kunnolla.
  6. Leikkaa taikinasta mieleisiäsi leipiä (kolme pitkulaista tai 4 kpl pyöreähköjä leipiä).

Huom! Käsittele taikinaa hellästi.5. Lämmitä uuni 230-asteiseksi. Laita leivät uuniin, tiputa lämpö 210 asteeseen ja paista 35 minuuttia.

  1. Vinkki! Saat leivistä helposti erilaisia lisäämällä taikinaan vaivausvaiheessa:
  2. Pellavaleipä
  3. 1 taikinaresepti
  4. 1 dl pellavansiemeniä
  5. Kurpitsaleipä
  6. 1 taikinaresepti
  7. 2 dl raastettua kurpitsaa

: Tuskin voit vastustaa tuoretta, rapeakuorista leipää – tiedätkö kauanko taikinaa kannattaa kohottaa?
Näytä koko vastaus

Miksi leipä ei nouse?

8 mahdollista syytä, miksi leipätaikina ei nouse: –

Hiiva ei ole tuoretta Hiivalla on viimeinen käyttöpäivä, minkä jälkeen se ei ole yhtä tehokasta. Hiiva on säilytettävä viileässä, kuivassa paikassa. Hiiva on liian kuumaa Hiiva on saatettu liuottaa liian kuumaan veteen tai reseptin nestemäiset ainesosat ovat liian kuumia, jolloin hiiva kuolee. Hiivan on oltava lämmintä – ei liian kuumaa eikä liian kylmää. Hiiva on liian kylmää Jos muut ainekset ovat liian kylmiä, hiiva saattaa kuolla. Onko taikina vaivautunut kunnolla? Taikinaa ei ehkä ole vaivattu tarpeeksi. Vaivaaminen sitkostaa taikinan gluteenin ja tekee siitä elastista, jolloin hiivan tuottamat ilmakuplat jäävät taikinaan. Nämä ilmakuplat saavat taikinan laajenemaan ja kohoamaan. Kaikissa yleiskoneissa on taikinakoukku, joka sopii täydellisesti hiivataikinan sekoittamiseen ja vaivaamiseen. Onko taikina ehtinyt kohota riittävän kauan? Taikina ei ehkä ole kohonnut riittävän kauan. Anna sen olla vielä hetki. Missä taikinan annettiin kohota? Huoneen lämpötila voi vaikuttaa myös hiivaan. Ihanteellinen lämpötila taikinan kohoamiselle on 21–32 °C (70–90 °F). Jos lämpötila on liian korkea tai liian alhainen, hiiva alkaa kuolla. Mitä jauhoja taikinaan on käytetty? Jos taikina sisältää erikoisviljoja, taikina ei kohoa yhtä paljon, koska näiden jyvien gluteenipitoisuus on pienempi, jolloin leivän nousemiseen tarvittavia ilmakuplia ei jää taikinaan yhtä paljon. Valmistatko hapantaikinaa? Jos käytät taikinajuurta, se ei ehkä ole aktiivinen. Taikinajuurta on ruokittava säännöllisin väliajoin ja se on pidettävä oikeassa lämpötilassa (22–24 °C, 70–75 °F), jotta hiiva pysyy elossa ja aktiivisena.

: Miksi leipätaikina ei nouse?
Näytä koko vastaus

Onko leipä epäterveellistä?

Onko leipä terveellistä? Leipä sisältää paljon hyvää kuitua, hiilihydraattia, proteiinia ja muita ravintoaineita. Etenkin täysjyväleivästä saa runsaasti hyviä ravintoaineita.
Näytä koko vastaus

Mikä on terveellinen leipä?

1. Valitse täysjyvä – Tutkimusten mukaan täysjyväviljan kulutus suojaa lihavuudelta, kakkostyypin diabetekseltä ja on yhteydessä pienempään painoindeksiin. Painonhallinnan kannalta paras leipä onkin leivottu täysjyvästä. Täysjyväleivän sisältämä ravintokuitu hidastaa ruoan sulamista vatsassa ja auttaa pitämään veren glukoosipitoisuuden tasaisena pidempään.

  • Un veren sokeri- ja insuliinipitoisuuksien vaihtelut tasaantuvat, myös mieliteot pysyvät kurissa ja napostelu jää vähemmälle.
  • Täysjyväleivän sisältämät kuidut pitävät yllä kylläisyyden tunnetta pidempään.
  • Täysjyväleivän ei suinkaan tarvitse olla aina tummaa leipää.
  • Raaka-aineena voi olla rukiin lisäksi esimerkiksi kauraa, ohraa, tattaria tai spelttiä.

Lue myös Anna.fi: Moni tekee painonpudotuksen lopussa saman virheen – asiantuntija kertoo, miten painonpudotus lopetetaan oikein
Näytä koko vastaus

Mikä on Suomen suosituin leipä?

Vaasan Ruispalat – Suomen suosituin ruisleipä – Vaasan Rehti täysjyväruis, käteen sopivat palat ja rakastettu maku – niistä syntyy Suomen suosituin leipä. Leivottu 100-prosenttisesti suomalaisesta viljasta. Naan-leipä Resepti TÄYSJYVÄRUIS (rouhe, jauho, mallas), vesi, VEHNÄJAUHO, VEHNÄGLUTEENI, perunahiutale, jodioitu suola ja hiiva. Täysjyväruista 87 % leivän viljasta ja 58 % leivän painosta. laktoositon, lisäaineeton, maidoton, runsaskuituinen : Vaasan Ruispalat – Suomen suosituin ruisleipä – Vaasan
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Kokonainen Siika Uunissa Resepti?

Mitä leivän päälle juuston sijaan?

Unohda hetkeksi juusto ja makkara – Leivän päällä maistuvat nyt kasviksista tehdyt tahnat ja levitteet Kasvipohjaisten tahnojen ja levitteiden kysyntä on kasvanut kasvisruokavalion suosion myötä. Ne antavat väriä ja täyteläistä makua leivälle. – Vegaaniryhmässä juuri hihkuttiin, kun punajuurilevite oli tullut kauppoihin, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.

Putkosen mukaan etenkin juustot, kinkku ja meetvursti kannattaisi korvata kasviksilla säännöllisesti tai edes toisinaan.– Ne sisältävät paljon kovaa, tyydyttynyttä rasvaa, joka kohottaa veren kolesteroliarvoja, Putkonen muistuttaa.Lihan ja juuston tilalla voi kokeilla vaikkapa marinoitua sipulia ja herkkusieniä.Sipuli antaa leivälle voimakasta makua ja sisältää muun muassa flavonoideja.

Sienet taas ovat erinomainen vaihtoehto lihalle. Ne ovat kevyttä ravintoa eivätkä sisällä gluteenia, jolloin ne sopivat myös keliaakikon ruokavalioon. Silloin toki myös leivän tulee olla gluteenitonta. Sienissä on myös tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita.

  1. Juuston korvikkeeksi sopii esimerkiksi kylmäsavustettu tofu, josta saa näppärästi myös kevyen majoneesin.
  2. Tofusta voi tehdä majoneesin korvikkeen.
  3. Porkkana ja punajuuri antavat kauniit värit levitteille.
  4. Uva: Annukka Roth Annukka Roth Suomen leipäkulttuuri on maailman rikkaimpia, ja suomalaiset syövät paljon leipää.

Putkosen mukaan viljatuotteiden syöminen jossain muodossa on suositeltavaa. Kuidun lisäksi niissä on B-ryhmän vitamiineja ja magnesiumia. Täysjyväviljaa sisältävät tuotteet ovat myös raudan lähde. – Erityisesti kasvissyöjien olisi tärkeää huomioida riittävä raudan saanti, Putkonen sanoo.1.

  1. Uori porkkanat ja viipaloi ne noin puolen senttimetrin paksuisiksi kiekoiksi.
  2. Sekoita niihin öljy ja paprikamauste sekä kurkuma.
  3. Levitä pellille ja paista 200 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä.2.
  4. Anna porkkanoiden jäähtyä ja soseuta ne sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.3.
  5. Lisää joukkoon valutetut pavut sekä loput raaka-aineet ja soseuta ne tasaiseksi massaksi.1.

Kuori punajuuret ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Lisää kuutioiden sekaan öljy ja laita pellille. Anna paahtua uunissa 25 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet.2. Soseuta jäähtyneet punajuuret sauvasekoittimella tasaiseksi.3. Raasta valkosipulinkynsi ja lisää se punajuurten sekaan loppujen aineksien kanssa.

Sekoita tasaiseksi massaksi. Jos haluat siihen hieman potkua, lisää lopuksi sekaan puoli teelusikallista cayennepippuria.1. Soseuta tofu ja sitruunamehu sauvasekoittimella.2. Lisää sekaan suola, cayennepippuri, öljy ja raastettu valkosipulinkynsi ja sekoita tasaiseksi massaksi.1. Leikkaa punasipuli renkaiksi.2.

Paina rosépippurit kädellä rikki. Laita kulhoon hunaja, pippurit, suola, punaviinietikka ja öljy. Sekoita.3. Lisää punasipuli ja sekoita. Anna tekeytyä jääkaapissa kelmun alla vähintään parin tunnin ajan, mieluiten yön yli.4. Ennen tarjoilua kaada nesteet pois ja nostele haarukalla leivän päälle.

  • Asviksilla saa leivistä myös koristeellisen näköisiä.
  • Päälle voi ripotella esimerkiksi seesaminsiemeniä.
  • Uva: Annukka Roth Annukka Roth 1.
  • Pyyhi sienistä mullat ja viipaloi ne kuuteen osaan, isot sienet kahdeksaan.2.
  • Raasta valkosipulinkynnet, pilko chili ja persilja.3.
  • Laita tyhjään kulhoon suola, hunaja, mustapippuri, balsamico ja öljy.

Sekoita ne keskenään ja lisää valkosipuli, chili ja persilja. Sekoita.4. Lisää viipaloidut herkkusienet ja sekoita. Anna marinoitua jääkaapissa kelmun alla vähintään parin tunnin ajan, mieluiten yön yli.5. Ennen tarjoilua kaada nesteet pois ja nostele lusikalla leivän päälle.

  1. Teksti ja kuva: Annukka Roth Kasviperäisissä tuorejuustoissa rasvan laatu on usein parempi kuin eläinperäisissä tuorejuustoissa.
  2. Markkinoilla on esimerkiksi soijapohjaista ja kaurapohjaista tuorejuustoa.
  3. Saatavilla on myös valmiita vegaanisia voileipätahnoja, jotka valmistetaan ravintohiivasta, juoksevista kasvirasvoista, yrteistä, mausteista ja kasviksista.

Niistä löytyy kolesterolittomia, gluteenittomia ja luomuvaihtoehtoja. Pestot antavat makua, mutta valmiit pestot sisältävät paljon suolaa. Itse tekemällä voi vaikuttaa suolaisuuteen. Avokado on itsessään suosittu leivänpäällinen. Se sisältää hyviä rasvoja ja riittää rasvanlähteeksi leivän päälle.
Näytä koko vastaus

Mitä laittaa leivän väliin?

Tomaatin, salaatin, kurkun ja muiden kasvisten lisäksi vegaani voi laittaa leivän päälle erilaisia vegaanisia levitteitä, leikkeleitä, makkaroita ja tahnoja. Lue tästä vinkit hyviksi todetuista leivänpäällisistä! Mukana on sekä valmistuotteita että reseptejä, joiden avulla voit tehdä leivänpäällisiä myös itse.
Näytä koko vastaus

Miten saa kovan leivän pehmeäksi?

Jos kaappiin on jäänyt vanhenemaan leipää, ne saa kätevästi syötävään kuntoon mikrolla. Jos leipä on erityisen kuiva, laita lasi vettä mikroon leivän ohessa ja leipä pehmenee kummasti. Myös näkkileipää voi kokeilla samalla keinolla.
Näytä koko vastaus

Voiko Laihduttaessa syödä leipää?

Laihdutus ja viljavalmisteet – Käsitys hiilihydraattien eli leivän, puurojen, pastan ja perunan lihottavuudesta on täysin harhaanjohtava. Kylläisyyden tunne päinvastoin säilyy pidempään, kun syödään kuitupitoisia hiilihydraatteja. Rasvapitoinen ateria sisältää enemmän energiaa, eikä se täytä samalla tavalla kuin kuitupitoinen ateria.

Rasva sisältääkin yli kaksinkertaisesti energiaa hiilihydraatteihin ja proteiineihin verrattuna. Sen takia laihdutettaessa on hyvä syödä runsaasti viljavalmisteita, kasviksia, marjoja ja hedelmiä, kohtuullisesti vähärasvaisia liha- ja maitovalmisteita, mutta pitää rasvan käyttö aisoissa. Pitkä ateriaväli kasvattaa näläntunteen hallitsemattomaksi, jolloin seurauksena on usein ahmiminen ja ylensyönti.

Tämän takia on hyvä syödä säännöllisesti, myös nälkää pitäviä välipaloja. Laihduttajan ruokavalioon kuuluu vähintään 4-6 viipaletta leipää ja 50 g muita viljavalmisteita vuorokaudessa. Sämpylä tai pala leipää on hyvä välipalan pohja. Makeannälkään sopii pieni pulla tai pala pullataikinaan leivottua marjapiirakkaa.
Näytä koko vastaus

Kannattaako syödä leipää?

Ravitsemusalan asiantuntijat tietävät kuitenkin, että leipää kannattaa syödä, sillä se sisältää paljon kuitua. Lisäksi hiilihydraatteja ei tulisi koskaan poistaa kokonaan ruokavaliosta, sillä ne ovat tärkeä osa terveellistä ja tasapainoista ruokailua.
Näytä koko vastaus

Voiko kuivunutta leipää syödä?

SÄÄ: Uhkaako musta joulu? Helsingissä ensi viikolla jopa viisi lämpö­astetta – Kuluttaja | Miten on? Tilaajille Yli-Kovero Kristiina 30.6.1998 3:00 Mitä tapahtuu ruisleivälle parasta ennen -päivämäärän jälkeen? Voiko sitä syödä ilman terveysriskiä? Entä viikkojenkin jälkeen? Säästäväinen ruisleivän ystävä Ruisleipä ei ole herkkää homehtumaan.
Näytä koko vastaus

Miksi leipä lihottaa?

Karppausbuumi teki leivästä pahiksen. Sitä alettiin pitää lihottavana, ja virallisia leivän syöntisuosituksia vähintäänkin kyseenalaisina. Monet kertoivat laihtuneensa jätettyään leivän pois ruokavaliosta. Leipä ei kuitenkaan itsessään lihota. Leipä saattaa nostaa vaakalukemia, mikäli leipiä puputetaan ylimääräisinä välipaloina kaiken muun ruuan lisäksi.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Coleslaw Eli Porkkana Kaalisalaatti Resepti?

Voiko leipää syödä joka päivä?

Voiko leipää syödä liikaa? – Kaikkea voi syödä tai juoda liikaa, jos ruokavalio on yksipuolinen. Leipää ei kovin helposti kuitenkaan voi syödä liikaa, varsinkaan jos nauttii sen täysjyväisenä. Leipä sisältää kuitua ja sen syöminen vaatii pureskelua ja aikaa – kummatkin lisäävät kylläisyyden tunnetta, jolloin syömisen tarve vähenee.
Näytä koko vastaus

Voiko taikina nousta liian kauan?

Aromien kehittyminen – Usein pitkää kohotusaikaa perustellaan aromien kehittymisellä ja paremmalla maulla. On totta, että hiivan aineenvaihdunnan sivutuotteet sekä entsyymien pilkkomat sokerit ja proteiinit ovat tärkeässä roolissa maun kannalta. Kohotuslämpötila vaikuttaa aromeihin: on havaittu, että kylmässä hiivan toiminta tuottaa enemmän miellyttäviä aromeja.

  1. Joidenkin lähteiden mukaan optimaalinen lämpötila olisi noin +8 astetta.
  2. Lämpötilan noustessa alkaa puolestaan muodostua enemmän epämiellyttäviä aromeja, jotka liittyvät rasvojen hapettumiseen.
  3. Aromeja ei kuitenkaan kehity, tai ainakaan sitoudu taikinaan rajatomasti.
  4. Aromien puolesta käytännössä kaikki on saavutettu jo 24 tai viimeistään 48 tunnin aikana.

Pidempi kohotusaika ei siis enää juurikaan tuota lisää hyviä makuyhdisteitä, mutta on iso riski taikinan rakenteelle ja paistamisessa muodostuville aromeille, kuten yllä on kuvattu.
Näytä koko vastaus

Mistä tietää että leipä on kypsä?

Tunnista kypsät leivät ja sämpylät kopauttamalla pohjaa – Leipien, sämpylöiden ja pullien kypsyyttä voi testata kurkistamalla leivonnaisten pohjaa ja koputtamalla sitä sormella. Pohjaa kopauttaessa kypsän leivän tulisi kuulostaa ontolta, eli kumista, ja pohjan tulisi olla kauniin ruskettunut.
Näytä koko vastaus

Miksi leipä Pierettää?

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista kärsii herkästä vatsasta. Herkkä vatsa voi tarkoittaa erilaisia vatsakipuja, vatsan seudun epämukavaa oloa, iltaa kohti pahenevaa turvotusta tai häiriintynyttä suolentoimintaa. – Vaivat eivät ole itsessään vaarallisia, mutta ne vaikeuttavat arkea.

Oireet laskevat tutkitusti elämänlaatua yhtä paljon kuin vaikkapa tulehduksellinen suolistosairaus, toteaa Hyksin gastroenterologian klinikan erikoislääkäri Markku Hillilä, Ruisleipä on suomalaisen ruokavalion kulmakivi ja tunnettu lukuisista terveysvaikutuksistaan. Rukiissa on runsaasti kuitua, joka joillakin helpottaa vatsaoireita.

– Moni suomalainen ei kuitenkaan tiedä, että terveellisyydestään tunnettu ruisleipä ei sovi kaikille. Asiantuntijoiden mukaan ruis voi jopa pahentaa vatsavaivaisen oireita. Silti kolme neljäsosaa herkkävatsaisista syö ruisleipää. – Ruisleipä on terveellistä, mutta kolikon kääntöpuolena on, että se pahentaa oireita turvotukseen ja ilmavaivoihin taipuvaisilla ihmisillä.

  • Heidän pitäisi välttää ruista ja suosia kauraa, Hillilä kertoo.
  • Hillilän mukaan ruis ja monet muut viljat aiheuttavat osalle meistä vatsavaivoja, koska niissä on hiilihydraatteja, jotka eivät kunnolla imeydy ohutsuolessa ja siirtyvät paksusuoleen.
  • Siellä bakteerit aiheuttavat käymisprosessin, josta syntyy kaasuja.

Hillilä suosittelee, että herkkävatsainen sisällyttäisi ruokavalioonsa ruisleivän sijaan ns. liukenevia kuituja, joita saa esimerkiksi suomalaisista marjoista, sitrushedelmistä ja kaurasta. Syitä vatsavaivojen yleisyyteen on useita: konttorityöläisen liikkumattomuus ja epäsäännölliset ruoka-ajat altistavat oireille.

Myös stressi pahentaa vaivoja. Tutkimusten mukaan noin joka kymmenes suomalainen kärsii astetta vakavammista vatsavaivoista, joita kutsutaan ärtyvän suolen oireyhtymäksi. Ärtyvä suoli on tavallisempi vaiva naisilla, kun taas herkästä vatsasta kärsivät yhtä usein naiset kuin miehetkin. – On huono yhdistelmä, jos kärsii ilmavaivoista ja istuu koko ajan.

Niitä kaasuja pitäisi päästä paukuttelemaan pois esimerkiksi kävelemällä. Yksi potilastyyppi, jota nähdään vastaanotolla, ovat konttorityötä tekevät naiset, jotka yrittävät syödä terveellisesti, paljon kasviksia ja hedelmiä, sanoo Hillilä. Heini Särkkä
Näytä koko vastaus

Onko homehtunut leipä vaarallista?

Home sinällään ei aiheuta yleensä ongelmia, mutta eräiden homelajien tuottamat homemyrkyt voivat aiheuttaa terveysvaaran. Vaikka vähäinen määrä elintarvikkeessa olevaa hometta ei todennäköisesti ole haitaksi, on kuitenkin suositeltavaa jättää homehtuneet elintarvikkeet kokonaan nauttimatta.
Näytä koko vastaus

Miten tehdä hyvä leipä?

Nauti voin ja juuston kera, tai sellaisenaan pataruokien ja keittojen lisukkeena. Ainekset.8 annosta.

7 dl vehnäjauhoja
2 ½ tl kuivahiivaa
3 dl lämmintä vettä
2 tl suolaa
Voiteluun

Näytä koko vastaus

Mikä on hyvä leipä?

Ruisleipä – Ruisleipä ei ehkä ole maailmalla yhtä yleistä kuin vehnäleipä. Monet ihmiset eivät pidä sen mausta ja sitä myydään vähemmän, mutta jos et jo tiennyt, se on erittäin terveellinen vaihtoehto. Ruisleipä on varmastikin terveellisin ja paras suositeltava leipä,

  1. Se on erittäin maukas leipätyyppi, jossa on hyvää jauhoa ja se sopii erittäin hyvin sekä makeiden että suolaisten kanssa.
  2. Se on tosi hyvää aamupalalla: nauti viipale esimerkiksi appelsiinimehulasillisen kanssa ja saat hyvän määrän energiaa, kuitua ja vitamiineja.
  3. Ruisleipä sisältää eniten kuitua ja ravintoaineita.

Se on erinomainen sekoitus rautaa ja B-vitamiineja, jotka pitävät huolta terveydestäsi. Kannattaa siis sisällyttää sitä ruokavalioosi. Se auttaa sinua sekä painonhallinnassa että on ehdottomasti terveellisin leipä ja myös maukkain vaihtoehto.
Näytä koko vastaus

Miksi ruisleivän kuori irtoaa?

Paha Kakku-blogi on muuttanut! Blogin uusi koti sijaitsee osoitteessa www.pahakakkubakery.fi Nyt on käsillä leipäsarjan viimeinen osa, jossa kerron jonkin verran leipien paistosta. Leivän laadun kannalta on tärkeää paistaa se oikeassa nostatusvaiheessa, jotta leivän tilavuus saataisiin mahdollisimman suureksi huokosrakenteen kärsimättä.

Leivän koko kasvaa vielä uunissakin ja tätä tapahtumaa kutsutaan nimellä uuninousu. Uuninousu on hyvin tärkeä osa leivontaa. Sen aikana leivän tilavuus kasvaa vielä noin kolmanneksen lisää. Nostatusvaiheessa taikinaan muodostuneisiin pieniin ilmarakkuloihin on hiivan käymisen seurauksena alkanut kerääntyä hiilidioksidia.

Taikina sisältää tässä vaiheessa myös käymistuotteena syntynyttä alkoholia. Kun sopivasti noussut leipä laitetaan kuumaan uuniin paistumaan, tapahtuu lämpölaajenemista. Taikinan lämmetessä kuumassa uunissa myös sen sisältämät kaasut, vesi ja alkoholi laajevat kasvattaen leivän tilavuutta.

  • Lämpö osaltaan notkistaa taikinan sitkoa ja laajenevat kaasut jaksavat paremmin työntää leivän suuremmaksi ja ryhdikkäämmäksi.
  • Hiivan toiminta lakkaa paiston alkuvaiheessa, kun taikinan lämpötila nousee hiivalle epäsuotuisaksi.
  • Un leivän lämpötila kohoaa noin 55C asteen tietämille, hiiva kuolee.
  • Leivän koosta riippuen hiivalle jää vielä uunissa hieman aikaa toimia ja kasvattaa leivän kokoa, mutta suurin osa uuninoususta johtuu kaasujen ja nesteiden lämpölaajenemisesta ja höyrystymisestä.

Kun leivän lämpötila edelleen kohoaa, tärkkelysjyväset alkavat turvota ja liisteröityä. Samalla tärkkelys sitoo itseensä suurimman osan vapaasta vedestä. Valkuaisaineiden koaguloituminen eli hyytyminen alkaa noin 70C asteen tietämillä ja voimistuu niin, että kun leipä on saavuttanut kauttaaltaan 75C asteen lämmön, valkuaisaineet ovat täysin hyytyneet muodostaen leivän sisään kannattavan rungon.

You might be interested:  Resepti Ei Enää Voimassa?

leivän tilavuus kasvaa uuninousun ansiosta leivän rakenne muodostuu, kun tärkkelys liisteröityy ja valkuaisaineet hyytyvät leivän pinta saa väriä maillard-reaktiosta ja sokereiden karamellisoitumisesta maku ja aromit syntyvät tuotteesta haihtuu vettä

Leivän kuoressa tapahtuvat samat muutokset kuin sisuksessa, mutta huomattavasti nopeammin. Kun ylimääräinen vesi on haihtunut kuoresta, lämpötila pääsee kohoamaan yli sadan asteen. Kuori saa värinsä pääasiassa Maillard-reaktiosta, jossa sokerit ja aminohapot tai proteiinit muodostavat lämmön vaikutuksesta ruskeita väriaineita ja aromiyhdisteitä sekä sokerien karamellisoitumisesta, joka tapahtuu, kun leivän pinta saavuttaa 160C asteen lämpötilan.

  1. Höyrytys Uunin kosteus vaikuttaa myös leivän ulkonäköön.
  2. Uuniin syntyy kosteutta leivissä tapahtuvan haihtumisen myötä sekä myös erillisen paistohöyrytyksen avulla.
  3. Un leipä joutuu uuniin, jossa on riittävästi kosteutta (tai johon päästetään höyrytyksen myötä kosteutta), sen suhteellisen kylmälle pinnalle tiivistyy ohueksi kerrokseksi vettä, jonka täytyy haihtua pois ennen kuin leivän kuori voi muodostua.

Tällöin leipä säilyttää pidempään kimmoisuutensa ja mukautuu paremmin repeilemättä uuninousun aikaansaamaan tilavuuden kasvuun. Kosteus myös edistää tärkkelyksen liisteröitymistä ja leivän värin muodotumista. Kuoren myöhemmän kehittymisen vuoksi kuori jää hieman ohuemmaksi.

Jos uunissa on liian paljon kosteutta, kuori ei ehdi kuivua kunnolla, vaan jää liian ohueksi ja pehmeäksi, eikä kykene tarjoamaan riittävästi tukea leivälle, jonka tilavuus voi tämän vuoksi kärsiä. Mikäli kosteutta ei ole riittävästi kuorenmuodostus alkaa aikaisin ja kuori ennättää kovettua ja jäykistyä jo ennen uuninousun päättymistä, minkä seurauksena leipä voi halkeilla ja repeillä arvaamattomasti.

Kuoresta muodostuu myös helposti paksu ja kova. Leivästä riippuen tämä saattaa olla myös toivottu piirre. Esimerkiksi ruisleipä paistetaan useimmiten ilman höyryä ja siihen toivotaankin paksua kuorta ja repeillyttä ulkonäköä. Höyryä annetaan uuniin useimmiten vain paiston alkuvaiheessa ja noin puolessavälissä paistoa liika höyry päästetään uunista ulos.

  • Leipomoissa käytetyissä uuneissa höyrytys tapahtuu nappia painamalla tai se on voitu ohjelmoida jo uudemmissa uunimalleissa paisto-ohjelmiin, jolloin se tapahtuu automaattisesti sopivassa kohdassa paistoa.
  • Otiuuneissa ei yleensä ole höyrytystoimintoa (vaikka sellaisiakin uuneja nykyään on saatavilla kotikeittiöihin), joten höyrytys täytyy hoitaa toisenlaisin keinoin.

Yksi hyvä tapa on asettaa uunin pohjalle uunivuoallinen vettä jo uunin lämmityksen alussa, jolloin uuniin ennättää muodostua sopivasti höyryä valmiiksi. Paiston puolivälissä höyrytysastia poistetaan uunista ja ylimääräinen höyry päästetään pakenemaan samalla uunista ulos.

Paistolämpötila Uunin lämpötilan tulee olla sellainen, että kun leivän sisus on jähmettynyt ja siitä on haihtunut tarpeeksi vettä, myös kuori on kehittynyt hyväksi ja siinä on mieluinen paistoväri. Tämä tarkoittaa, että isommat leivät on paistettava hieman miedommalla lämmöllä kuin pienemmät leivät. Samasta syystä myös kyljittäin paistettavat leivät on laitettava hieman alempaan lämpötilaan kuin yksittäin paistettavat.

Koska sokeri karamellisoituu ja myös hiiltyy melko helposti, on sokeria sisältävät leivät, kuten siirappilimput paistettava hieman alemmassa lämmössä kuin vaikka ranskanleivät. Suunnilleen voidaan todeta, että ruokaleiville sopivat lämpötilat vaihtelevat noin 220-250C asteen tietämillä.

  • Ylmässä uunissa kuoren ja värinmuodostus hidastuu.
  • Liian hitaan lämpenemisen seurauksena uuninousu voi olla liiankin suuri, ja leipä ikäänkuin romahtaa kasaan.
  • Pitkän paistoajan vuoksi kuoresta tulee paksu ja kova.
  • Samalla sisuksesta ennättää haihtua liiaksi vettä ja leivästä tulee myös helposti kuiva.

Liian kuumassa uunissa taas leivän kuori muodostuu turhan aikaisin haitaten uuninousua. Leivän sisällä höyrystyneestä kosteudesta ja haihtuvista kaasuista saattaa myös muodostua leivän kuoren alle niin paljon painetta, että kuori nousee leivästä irti ja leivästä tulee kohokuorinen.

  1. Uori myös ennättää ottaa liikaa väriä itseensä ja jopa palaa ennenkuin sisus on kypsynyt riittävästi.
  2. Leivät kannattaa paistaa tasalämmöllä.
  3. Uunin lämpötilaa kannattaa säätää leivän nousun mukaan.
  4. Huonosti noussut leipä laitetaan kylmempään uuniin, jotta leipä ennättäisi saada hieman puhtia pidemmästä uuninoususta ja liiaksi noussut leipä laitetaan kuumempaan uuniin, jotta rakenne ennättäisi liisteröityä nopeammin ja leipä säilyttäisi tilavuutensa paremmin sortumatta.

Usein tehdään myös niin, että leipä laitetaan kuumempaan uuninlämpöön ja kun leipä on saatu uuniin, lämpöä alennetaan noin 20-25 asteen verran alaspäin paiston loppuajaksi. Paistoaika ja leivän kypsyys Sämpylät paistuvat kypsiksi koosta ja uuninlämmöstä riippuen noin 10-20 minuutissa ja ruokaleivät samaten koosta ja lämpötilasta riippuen noin 30-60 minuutissa.

uunin lämpötila leivän koko leivän muoto (ohuempi kypsyy nopeammin) leivän nousu (niukkanousuinen leipä lämpenee hitaammin) taikinan kovuus (kostea taikina vaatii pidemmän paistoajan) uunin täyttöasteesta (yksittäin leipä paistuu nopeammin kuin kavereiden kanssa)

Leipä on kypsää silloin, kun kuori on saavuttanut halutun värin ja kiinteyden, tärkkelys on liisteröitynyt, valkuaisaineet hyytyneet ja leivästä on haihtunut riittävästi vettä. Kypsän leivän kuoren vahvuus ja väri ovat kullekin leipätyypille luonteenomaisia.

Kuoren paksuus selviää käsin tunnustelemalla. Pienikokoisissa leivissä, kuten sämpylöissä on usein tavanomainen paistoväri riittävä osoitus kypsyydestä. myös pohjan värillä on tässä kohtaa merkitystä. Pohjan pitäisi olla saanut hieman väriä itseensä, vaikkakaan sen ei tarvitse olla yhtä ruskea kuin mitä pinta on.

Aivan vitivaalea pohja kertoo alipaistetusta leivästä. Leipien kypsyys arvioidaan käytännössä yksinomaan ulkonäön perusteella. Hyvin paistuneessa leivässä kuoren väri on sopivan ruskea ja kun leivän kääntää ympäri, sen pohja on saanut myös sopivasti väriä itseensä.

Leivän kypsyyttä voi arvioida myös niin sanotulla koputustestillä. Leivän pohjaa koputellaan rystysellä ja mikäli ääni on ontto ja kumea, leivän pitäisi olla kypsää. Kypsä leipä tuntuu myös käteen kevyehköltä suhteessa kokoonsa. Leipien paistoon on olemassa nykyään monenlaisia apuvälineitä. On silikonisia kääreitä, joiden sisällä leivän voi paistaa, on uuniin laitettavia paistokiviä ja sellaista.

Kivi itseasiassa jopa toimii, kunhan sitä käyttäessä on sikäli varovainen, ettei riko itse kiveä kolauttamalla sitä poikki. Aivan mainiosti toimii myös perinteinen pelti ja leivinpaperi, joten hi-tech apuvälineet eivät ole leivän paistossa mitenkään välttämättömiä.

Johdanto Suola Taikinanesteet Gluteeni Hiiva Rasva Sokeri Vehnäjauhot Taikinan valmistus Taikinalepo, paloittelu ja ylöslyönti Nostatus Paisto

,,
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä ylimääräisestä leivästä?

4. Rapsakat crostinit ja omenasalsa – Naan-leipä Resepti Valmista rapeita herkkupaloja, crostineja, leipäkoriin unohtuneesta patongista tai vaikkapa suupaloiksi leikatusta Puikula-leivästä. Leikkaa patonki viipaleiksi, sivele oliiviöljyllä ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Paahda viipaleita 225 asteisessa uunissa, kunnes ne ovat kauniin kullankeltaisia. Nauti crostinit alkupalaksi tai välipalaksi raikkaan omenasalsan kanssa.
Näytä koko vastaus