Contents
- 1 Mikä on Härkäruukku?
- 2 Mikä liha Stroganoffiin?
- 3 Mitä tehdä naudan paistista?
- 4 Mitä tarkoittaa Takuumurea?
- 5 Mitä Lihasuikaleiden kanssa?
- 6 Kauanko Lihapata uunissa?
- 7 Mikä on Vatkuli?
- 8 Kumpi on parempi sisä tai paahtopaisti?
- 9 Mikä kastike naudan Paistille?
- 10 Voiko naudan sisäfilettä syödä raakana?
- 11 Mitä naudan lihasta voi tehdä?
Mitä tehdä naudan Minuuttisuikaleesta?
Valmistusohje – Ota suikaleet huoneenlämpöön noin ½ tuntia ennen valmistamista. Ruskista lihat tilkassa öljyä kuumalla pannulla noin 2-3 minuuttia. Käytä sellaisenaan tai valmista kastikkeeksi. Lisää 2 dl ruokakermaa ja hauduta miedolla lämmöllä hetki kunnes kastike saostuu.
Näytä koko vastaus
Mikä on Härkäruukku?
Pippurinen härkäruukku on annos, joka löytyy lounasruokaravintoloiden listoilta, perinteisempää ruokaa valmistavista ravintoloista ja suurimpien einesruokavalmistajienkin valikoimista. Härkäruukun pääraaka-aineet ovat naudanliha ja jokin kermainen ainesosa, tyypillisesti smetana, crème fraîche tai kerma, mutta myös tuorejuusto tai jopa sulatejuusto.
Useimmiten härkäruukku on pippurisen tulinen – ei kuitenkaan chilin takia vaan mustapippurin tai muiden pippureiden ansiosta. Lihan lisäksi padassa saattaa olla herkkusieniä tai suolakurkkusilppua. Jälkimmäisen kera pata alkaa muistuttaa jo stroganoffia, Mutta mistä härkäruukku on oikein kotoisin? Härkäruukkua ei tunneta edes Ruotsissa, ainakaan suorana käännöksenä oxkruka na.
Oxgryta, härkäpata, taas on yleisluontoisempi termi, vaikka esimerkiksi HK härkäruukun onkin oxgryta ksi kääntänyt. Google ei myöskään heti tuota tulosta. Härkäruukku on niin suosittu, että bloggaajien ja elintarvikefirmojen reseptejä ja ravintoloiden ruokalistoja löytyy lukemattomasti.
Muutamassa nettifoorumikeskustelussa mainitaan “Rosson listoilta tuttu härkäruukku”. Myös toinen S-ryhmän ravintola Fransmanni ( nykyään Frans & les femmes ) mainitaan. Ainoat alkuperään liittyvät vihjeet viittaavat siis S-ryhmään, ja niidenkin lähde on Vauva-lehden foorumi. Edes mainio kirjastot.fi-sivuston Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu ei löydä sanalle taustaa.
Gastronomisista sanakirjoista termiä ei löydy, eikä termiä mainita digitoiduissa sanomalehdissä tai kirjojen kokoelmiin kirjoitetuissa metatiedoissa. Vauva-foorumin vihjeen jahtaaminen tuottaa kuitenkin tulosta. Aila Pakarinen on vuonna 2002 kirjoittanut reseptikirjan “Fransmannin parhaat”.
Takakansiteksti kertoo ensimmäisen Fransmannin perustetun Raumalle vuonna 1987, ja että kirjassa on runsaasti liha- ja ruukkuruokia. Ruukku on sen verran epätyypillinen sana, että olisiko Fransmannin menu 1980 ja 1990-luvuilla tosiaan tuonut härkäruukun suomalaisten koti- ja ravintolakeittiöiden vakioannokseksi? Kirjan mukaan näin näyttäisi olevan.
Pippurista härkää ruukussa -annos oli ensimmäisen Fransmanni-ravintolan listalla, ja Pakarisen mukaan ensimmäisen Fransmannin ruokalista oli hotelli Raumanlinnan henkilökunnan käsialaa. Keittiöpäällikkö Hannu Ollila ja ravintolapäällikkö Ossi Grönqvist vastasivat henkilökuntineen siitä, että ruokalista sopi uuden ravintolan henkeen.
Perustavaa laatua olevan työn tuotekehitysprosessissa teki Hannu Ollila, joka jo edellisenä kesänä aloitti ruokalistan ja reseptien kehittelytyön. Apuna oli iso pino ranskalaisia keittokirjoja, joiden pohjalta hän teki lukemattomia suomalaisia sovellutuksia. Henkilökunnan kesken arvioitiin annosten sopivuutta.
Aila Pakarinen – Fransmannin parhaat (2002). Ei ole yllättävää, että ranskalainen keittiö on tämäntyyppisen ruoan alkulähde. Ranskalaisesta keittiöstä löytyy boeuf à la crème fraîche, boeuf à la crème, boeuf à la crème et poivre ja lukemattomia vastaavia pataruokia.
Näiden pääraaka-aineet vastaavat hyvin pitkälle perinteisen härkäruukun sisältöä: lihaa, kermaa ja lientä, lisäksi joskus herkkusieniä tai pippuria. Valkoviinikin esiintyy. Suolakurkku sen sijaan ei koskaan. Härkäruukusta tuli heti suosittu. Varsinkin omalla rahalla syövien suosiossa oli uuniperunan kanssa tarjottava muheva härkäruukku, johon käytettiin sisäfileetä.
Fileen kapeita päitähän jäi runsaasti, sillä myös sisäfileepihvit kuuluivat alusta asti suosikkiannoksiin. Raili Juuti muistelee, että kun Raumanlinnaan hankittiin ensi alkuun 30 ranskalaista keramiikkaruukkua, niiden oletettiin riittävän mainiosti. Ensimmäisenä viikonloppuna kävi jo selväksi, että ruukkuja piti kiireen kaupalla hankkia lisää.
- Aila Pakarinen – Fransmannin parhaat (2002).
- Härkäruukku on kuin onkin siis suomalainen ruoka! Sen näyttää todennäköisimmin keksineen hotelli Raumanlinnan keittiöpäällikkö Hannu Ollila vuoden 1987 paikkeilla.
- Itse nimikin lienee joko Ollilan tai jonkun muun Raumanlinnan työntekijän käsialaa.
- Joka tapauksessa ruukusta on tullut suomalaisten kestosuosikki.
Alkuperäisessä reseptissä ruukku sisältää aina herkkusieniä. Reseptin kastikkeen pääraaka-aine on sekä crème fraîche että punaviinikastike. Alla oma versioni, jossa on muutamia Fransmannin versioon tekemiäni parannuksia.
1 kg | paahtopaistia |
250 g | smetanaa tai crème fraîchea |
(200 g | paahdettuja herkkusieniä ) |
1 | salottisipuli |
1 1/2 rkl | sinappia |
1 1/2 rkl | soijakastiketta |
1/2 dl | punaviiniä |
voita paistamiseen | |
2 rkl | kokonaisia mustapippureita |
1 1/2 tl | kokonaisia viherpippureita |
1/2 tl | jauhettua valkopippuria |
suolaa |
Pippurisen härkäruukun ainekset. Paahda herkkusienet erillisen ohjeen mukaan. Pilko salottisipuli pieneksi silpuksi. Pilko paahtopaisti noin parin sentin kuutioiksi. Lämmitä voi pannulla ja ruskista paahtopaisti erissä. Siirrä paistettu paisti uuniin soveltuvaan pataan.
Uullota salottisipuli jäljelle jääneessä voissa ja siirrä sekin pataan. Lisää pataan kaikki muut ainekset paitsi suola ja pippurit. Lämmitä padan sisältö ensin levyllä kiehuvaksi ja siirrä pata sitten uuniin 180 asteeseen pariksi tunniksi. Pata on valmista, kun paahtopaisti on lähes hajoavaa ja kastikkeesta on haihtunut turha neste.
Jauha kokonaiset pippurit maustemyllyssä rouheaksi, suuhun sopivaksi seokseksi. Sekoita pippuriseos ruukkuun juuri ennen tarjoilua. Säädä lopulta suola sopivaksi. Tarjoile uuniperunoiden kanssa, hotelli Raumanlinnan Fransmannin tapaan.
Näytä koko vastaus
Mikä liha Stroganoffiin?
Stroganoffiin voit käyttää naudan sisä- tai ulkofileetä tai sisäpaistia. Lisää lihapataan sipulia, sieniä ja smetanaa.
500 g naudan sisäfileetä, ulkofileetä tai sisäpaistia (suikaleina) 2 rkl voita 2 sipulia (suikaleina) 2 rkl öljyä suolaa ja mustapippuria 1 rkl tomaattipyreetä 2 rkl vehnäjauhoja 5 dl lihalientä 2 rkl sinappia 1 rs herkkusieniä (tatteja) 120 g smetanaa
■ Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. ■ Laita voi paistinpannuun ja kuullota sipuli kullankeltaiseksi, lisää tomaattipyree ja pyörittele hetki. Lisää lopuksi jauhot ja pyörittele vielä hetken aikaa pannulla. Lisää lihaliemi ja kaada seos pataan.
Keitä hetki miedolla lämmöllä. ■ Kuumenna öljy paistinpannussa. Ruskista lihat pannulla, mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista lihat ainakin kahdessa erässä, jotta ne ruskistuvat kunnolla. ■ Nosta lihat pataan. Jos valmistat stroganoffin fileestä, hauduta lihaa 20 minuuttia. Paistin kypsyminen vie noin tunnin.
■ Paista herkkusienet pannulla, mausta suolalla ja mustapippurilla ja lisää pataan. Mausta sinapilla, viimeistele smetanalla ja tarkista maku. ■ Tarjoa maustekurkun ja perunamuusin tai riisin kera.
Näytä koko vastaus
Mitä tehdä naudan paistista?
5. Sisäpaisti – Tämä naudan suurin paisti on naudan mureimpia paisteja, ja soveltuu tämän vuoksi kokonaisen uunipaistin ja paahtopaistin lisäksi myös lehtipihvien valmistukseen. Sisäpaistia voit käyttää myös pata- ja suikalekastikkeiden, kuten stroganovin valmistukseen. Videolla lihanleikkaaja Mikko Rantamäki näyttää otteita sisäpaistin paloitteluun. 0:41
Näytä koko vastaus
Mitä tarkoittaa Takuumurea?
Raakakypsyminen – Raakakypsymisellä tarkoitetaan raa’an lihan mureutumista. Raakakypsyminen muuttaa lihan rakennetta, makua, hajua ja väriä. Liha pakataan raakakypsytystä varten yleensä tyhjiö- eli vakuumipakkaukseen, jolla pyritään luomaan lihassa luonnostaan oleville maitohappobakteereille mahdollisimman hyvät elinolosuhteet.
Maitohappobakteerien tuottama maitohappo mureuttaa lihan. Tyhjiö ei itsessään edistä raakakypsymistä, mutta mahdollistaa pitkän säilytysajan hidastamalla haitallisten bakteereiden kasvua. Termillä takuumurea tarkoitetaan sitä, että lihaa pidetään 3-4 viikkoa kylmässä, lähes nolla-asteisessa lämpötilassa ennen pakkaamista kuluttajapakkauksiin.
Entsyymejä ei käytetä, vaan mureutuminen perustuu alhaiseen lämpötilaan ja riittävän pitkään säilytysaikaan. Toiset lihalajit ovat luonnostaan mureita ja niille riittää lyhyt, muutaman päivän raakakypsytys. Sian- ja broilerinliha ovat mureita parissa vuorokaudessa.
Näytä koko vastaus
Mitä tarjota Lihapadan kanssa?
Pataruoan ainekset ja vinkkejä valmistukseen – Pataruoan perustana ovat makua ja väriä antavat juurekset sekä haudutusta vaativa liha ja maukas liemi.
Kasvikset ja juurekset: Kasvikset on hyvä jättää isommiksi paloiksi, kun valmistetaan pidempään kypsyvää pataruokaa, sillä silloin ne eivät hajoa hauduttaessa. Juurekset, esim. punajuuri vaativat pidemmän kypsymisajan. Edulliset ruhonosat: Edulliset ruhonosat vaativat pitkää kypsytysaikaa matalalla lämmöllä, kuten parhaimmat pataruoat yleensäkin. Jos liha valmistetaan luineen, se on toki työläämpää valmistaa, mutta luun ansiosta liha on myös maukkampaa. Luu kannattaa laittaa haudutuksen ajaksi pataan tuomaan makua ja poistaa ennen tarjoilua. Kaikki liha on hyvä leikata ns. haarukkapaloiksi, jolloin syöminen on mukavampaa. Liemi: Pataruokaa valmistaessa kannattaa ensin keskittyä padan makuihin ja saada niistä voimakkaita. Loppuvaiheessa makuja voi tasoittaa kermoilla, smetanalla tai Valio Viola® tuorejuustoilla ja luoda maukkaan täyteläisen liemen. Smetana ja kerma tuovat pyöreyttä patojen syviin makuihin. Pienikin nokare smetanaa tuo rasvaisuutensa ansiosta pataan makua ja täyteläisyyttä. Lisukkeet: Patojen lisukkeena tarjotaan usein riisiä, perunaa tai perunamuusia tai leipää.
Mitä Lihasuikaleiden kanssa?
Monella kuluttajalla saattavat helposti mennä sekaisin erilaiset lihasuikaleet ja niiden käyttötarkoitus, sillä lihaa leikataan suikaleiksi monista eri ruhonosista. Jos lopputulos on joskus ollut kuiva tai sitkeä, kannattaa painaa mieleen suikaleiden erot.
Kasvavasta slow food –trendistä huolimatta jauheliha ja lihasuikaleet näyttelevät arkisin suurta osaa suomalaisten ruokapöydissä. En tosin ihmettele yhtään, sillä ne ovat usein helppoja ja nopeita valmistaa, ja etenkin maustamattomissa tuotteissa omaa luovuutta voi käyttää rajattomasti. Viljaporsaan lihasuikale -nimellä myytävät suikaleet on leikattu pitkää haudutusaikaa vaativista lihoista, kuten esimerkiksi lavasta ja etuselästä.
Niiden sidekudospitoisuus on suurempi kuin esimerkiksi kinkun tai fileen, ja pitkällä haudutuksella kudosrakenne saadaan mureutumaan. Pitkä aika on melko suhteellinen käsite, mutta tässä tapauksessa se tarkoittaa vähintään puolen tunnin, mutta mielellään jopa useamman tunnin hauduttelua.
Lihasuikaleet eivät siis sovellu nopeisiin wokkeihin tai tacotäytteisiin, vaan suosittelen käyttämään niitä pata- ja kastikelihoina. Rypsiporsas® Fileesuikale on nimensä mukaisesti leikattu vain ja ainoastaan ulkofileestä, joten se kypsyy Lihasuikaleisiin verrattuna huomattavan nopeasti. Itseasiassa kuumalla pannulla Fileesuikale kypsyy nopeammin kuin jauheliha, sillä sille riittää jauhelihaa alhaisempi loppulämpötila.
Jos fileetä – oli se sitten kokonaisen fileen, pihvin tai suikaleen muodossa – kypsentää liikaa, muuttuu se helposti kuivaksi. Tämän vuoksi en suosittele sitä hitaaseen haudutukseen. Fileesuikale sopii siis erinomaisesti nopeisiin arkiruokiin, ja suikaleen maustamaton versio suorastaan houkuttelee kokeilemaan uusia tapoja maustaa liha.
Näytä koko vastaus
Kauanko Palapaisti uunissa?
Palapaisti mummon tapaan tehdään näin: – 1. Leikkaa naudan paisti noin kahden cm:n kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit.2. Kuumenna rasvaa pannussa ja ruskista lihakuutiot pienissä erissä joka puolelta kauniin ruskeiksi. Siirrä ruskistuneet lihapalat pataan ja mausta suolalla.
- Huuhdo tarvittaessa pannu paistojen välillä vedellä ja lisää liemi siivilän läpi ruskistettujen lihapalojen joukkoon.3.
- Ruskista lopuksi myös sipulit sekä jauhot.
- Huuhdo pannu vielä lopuksi vedellä ja kaada kaikki ainekset pataan.
- Lisää joukkoon maustepippurit ja laakerinlehti.
- Hauduta palapaistia noin 1-1 1/2 tuntia lihan mureuden mukaan.
Lisää tarvittaessa nestettä. Jos kastike tuntuu löystyvän liikaa, voit lisätä vielä vähän vehnäjauhojakin vesi- tai kermatilkkaan sekoitettuina. Lisää kermaa maun mukaan. Tarkista palapaistin maku ja kiehauta kastike.4. Tarjoa palapaisti perinteiseen tapaan keitettyjen perunoiden tai perunamuusin, etikkakurkkujen tai -punajuurien ja salaatin kanssa.
Näytä koko vastaus
Kauanko Lihapata uunissa?
Lisää pannulle vesi, pieneksi murustellut lihaliemikuutiot, soijakastike, paprikajauhe, sokeri ja pippurit. Kiehauta ja sekoita hyvin. Lisää kastike lihojen päälle pataan. Anna lihapadan hautua uunissa kannen alla 175 asteessa 2 ½ – 3 tuntia, tai kunnes liha on mureaa.
Näytä koko vastaus
Mikä on paras paisti?
Kokonainen paisti, millainen liha sopii paistiin? – Kokolihasta tehty paisti on helppoa juhlaruokaa. Se valmistuu uunissa lähes itsekseen ja pienillä nikseillä se myös onnistuu aina. Yleinen virhe on valita lihaksi ruhonosa, jossa on paljon sidekudosta.
- Paistia ei kypsytetä uunissa pitkään ylikypsäksi, vaan se syödään usein mediumina, eli jätetään roseeksi sisältä.
- Paljon sidekudosta sisältävät ruhonosat kannattaa jättää ylikypsälle lihalle.
- Hyvin riippuneen ja murean lihan voi jättää roseeksi sisältä.
- Esimerkiksi sisäpaisti tai paahtopaisti ovat hyviä vaihtoehtoja.
Paahtopaisti on suomalaisten herkku, sitä tehdään usein juhliin. Riista-aikana paisti kannattaa valmistaa peuran- tai hirvenlihasta. Myös lampaanpaisti ja naudan eri osista tehdyt paistit ovat mehukkaita ja helppoja. Riistapaisti on ekologinen valinta ruokapöytään.
Näytä koko vastaus
Mikä on Vatkuli?
Ruoka haudutettu pataruoka, jossa on ruskistettuja (naudan)lihapaloja ruskeassa kastikkeessa, kalopsi.
Katso myös: kalopsi
Näytä koko vastaus
Miten valmistaa naudan Sisäpaisti?
Ruskista paistin pinnat kauttaaltaan voi-öljyseoksessa. Nosta paisti uunivuokaan. Työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja kypsennä 125-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 57 astetta. Aikaa kuluu noin tunti.
Näytä koko vastaus
Millä voi korvata smetanan?
Myös ranskankerman ja smetanan voi yleensä korvata kevytkermaviilillä.
Näytä koko vastaus
Kumpi on parempi sisä tai paahtopaisti?
Ulko-, kulma- vai sisäpaistia? Eri paisteilla on erilaisia käyttötarkoituksia, jotka vaihtelevat niiden ominaisuuksien, kuten sitkeyden perusteella. Naudan ulko- ja kulmapaistit voidaan käyttää patapaistina erilaisiin patoihin, lihakääryleisiin, merimiespihvissä, palapaisteissa ja wokkiruoissa.
- Ulkopaisti soveltuu käytettäväksi erittäin hyvin myös silloin, kun liha suikaloidaan.
- Sisäpaisti on mureimpia paisteja ja sopii ohuisiin lehti- ja sipulipihveihin.
- Sisäpaisti soveltuu hyvin kokonaiseksi uunipaistiksi.
- Paahtopaisti on paitsi ruokalaji, yksi parhaimmista paisteista.
- Lampaassakin on paisti, tosin paljon pienempi kuin naudalla.
Ja hirviporukan kannattaa olla tarkkana, kun ruhoja paloitellaan. Paistit on syytä leikata huolella talteen. Poronpaisti on niinikään pian ajankohtainen. Paistia ostaessasi valitse hyvin raakakypsytettyä lihaa, sillä ulko- ja kulmapaistit voivat olla sitkeitä niiden suuren sidekudosmäärän takia.
- Mervi Pasanen
- Reseptit:
- 1,5 kilon paahtopaisti
- 1 tl merisuolaa
- mustapippuria
- kourallinen tuoretta timjamia
- valkosipulin kynsiä maun mukaan
- tilkka rypsiöljyä
Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Hiero paistin pintaan tilkka öljyä ja ruskista paistin pinnat paistinpannulla. Nosta paisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan merisuolaa, mustapippuria, hienonnettua timjamia ja valkosipulia. Työnnä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan niin, että kärki on lihan keskellä.
Paista 125 asteessa kunnes sisälämpötila on 60 astetta. Lisää lihaan vielä suolaa ja mustapippuria ja kääri se voipaperiin sekä folioon. Anna paistin vetäytyä ja maustua huoneenlämmössä noin tunti tai enemmän. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile mieleistesi lisukkeiden kanssa. Tähteeksi jääneestä paahtopaistista tulee mahtavia voileipiä.
Sitä kannattaa kokeilla myös salaattiin.
- reilu 1 kilo porsaanpaistia
- suolaa ja valkopippuria
- Kastike:
- 2 rkl voita
- 2 rkl vehnäjauhoa
- 4 dl lihalientä
- 1 dl kermaa
- 1 tl rouhittuja viherpippureita
- suolaa ja valkopippuria
Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria ja aseta se ritilälle tai uunipannulle. Jos paistat paistin ritilällä, laita uunipannu sen alle. Laita pannulle tilkka vettä. Paista 175 asteessa kunnes paistin sisälämpötila on 72 astetta eli noin 1,5 tuntia. Paistoaika riippuu paistin painosta.
- 3 kilon painoinen lampaanpaisti
- marinointiin:
- 1-2 sitruunan suikaloitu kuori ja mehu
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 1 rkl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 2 tl kuivattua timjamia tai
- nippu tuoretta timjamia
- laakerinlehti
- 2 tl ruokosokeria
- 6 valkosipulinkynttä
- paistoon:
- valkosipuli
- 4 sipulia
- 2 sitruunaa
- Huuhdo paisti ja tarvittaessa leikkaa pois pinnassa oleva näkyvä rasva ja kalvot.
Pistä paisti suureen vatiin tai vahvaan muovipussiin. Kuori sitruuna ja purista mehu. Sekoita marinadiainekset ja kaada seos paistin päälle. Marinoi yön yli. Käännä paistia pari kertaa marinoitumisen aikana. Aseta paisti uunivuokaan, lisää mukaan marinadi.
Kuori sipulit, lohko muutamaan isoon lohkoon ja lisää vuokaan. Lisää myös valkosipulin kynsiä ja sitruunalohkoja. Muista pestä kuoret todella hyvin. Paista ensimmäinen puoli tuntia 175 asteessa, pudota sitten lämpötila 150 asteeseen. Valele paiston aikana. Kolmikiloinen paisti kypsyy läpi noin kolmessa tunnissa, sisältä punainen paisti noin 2,5 tunnissa.
: Ulko-, kulma- vai sisäpaistia?
Näytä koko vastaus
Mikä kastike naudan Paistille?
Paahtopaisti ja pippurikastike — Peggyn pieni punainen keittio Paahtopaisti ja pippurikastike ovat herkullinen klassikkoruoka, joka sopii erinomaisesti juhlapöydän tarjottaviin. Paahtopaistin valmistus on helppoa ja pippurikastike syntyy nopeasti paistin paistolientä hyödyntäen. Tarjoile paahtopaisti ja pippurikastike vaikkapa retrosti kera. Itselleni paahtopaistista ja pippurikastikeesta tulee muistoja jo lapsuudesta saakka, jolloin sitä syötiin hienoimmissa juhlissa ja pitopöytien valikoimissa. Olipa sitten ristiäiset, häät, lakkiaiset, isänpäivä, itsenäisyyspäivä tai joulu, paahtopaisti koreili pöydässä.
- Tikrun ja brittikulttuurin tullessa elämääni, paistia syötiin säännöllisin väliajoin aina sunnuntaisin, niinkuin viimekin sunnuntaina.
- Paisti valmistuu helposti ja yksinkertaisilla raaka-aineilla.
- Paistiliemestä kannattaa ehdottomasti tehdä itse pikainen pippurikastike.
- Liemi antaa kastikkeelle hyvää makua ja kerma täyteläisyyttä.
Pidän paistista mediumina, jolloin sisälämpö on 60-63ºC astetta. Jos haluat paistista täysin kypsää, jatka kypsennystä 70ºC asteeseen.
Näytä koko vastaus
Mikä kastike peuran Paistille?
500 g peuran sisäpaistia suolaa mustapippuria voita paistamiseen Riistakastike: peuran paistolientä (demi glacea) 1/2 dl punaviiniä nokare sinihomejuustoa suolaa sokeria mustapippuria 10 katajanmarjaa kermavaahtoa nokare voita 500 g peuran sisäpaistia suolaa mustapippuria voita paistamiseen Riistakastike: peuran paistolientä (demi glacea) 1/2 dl punaviiniä nokare sinihomejuustoa suolaa sokeria mustapippuria 10 katajanmarjaa kermavaahtoa nokare voita Anna paistin vetäytyä 10 minuuttia ennen leikkaamista.
- Uva: Teppo Johansson ■ Ota paisti hyvissä ajoin huoneen lämpöön.
- Hiero paistin pintaan suolaa ja vastarouhittua mustapippuria ■ Kuumenna pannu kuumaksi ja ruskista paistin pinta nopeasti niin, että lihan syyt menevät kiinni.
- Paista paistia uunivuoassa 160-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 47 astetta, eli noin 15 – 20 minuuttia.
■ Ota paisti uunista ja anna levätä folioon käärittynä noin 10 minuuttia. ■ Valmista kastike: kaada paistoliemi vuoasta pannulle, lisää punaviini ja tarvittaessa demi glace -kastikepohjaa. Sekoita joukkoon sinihomejuusto ja katajanmarjat ja anna kiehua, kunnes neste on vähentynyt puoleen.
Näytä koko vastaus
Mistä tietää että liha on kypsää?
Luulliset ja muut täysin kypsät lihat – Työnnä piikki tai ohutkärkiset atulat päältä päin lihan läpi ja koita nostaa lihaa. Jos liha irtoaa helposti piikistä, on se riittävän kypsää. Riittävän kypsät ribsit ja muut luulliset lihat tunnistaa siitä, että luu irtoaa lihasta kevyesti vetämällä tai kääntämällä.
Näytä koko vastaus
Miten saada lihasta mureaa?
Keitettäessä lihan sidekudos pehmenee lämmön ja kosteuden vaikutuksesta ja lihasta tulee mureaa. Ruskistamalla ja sen jälkeen hauduttamalla kypsennettäviin liharuokiin sopivat samat sekä hieman mureammat lihapalat kuin keitettäviin. Haudutettaviin liharuokiin käytetään lapaa, etuselkää ja paisteja.
Näytä koko vastaus
Voiko naudan sisäfilettä syödä raakana?
Avainjuttuja tartarpihvin valmistuksessa on raaka-aineiden korkealuokkaisuus ja tuoreus sekä kokin huolellisuus. Lihan kylmäketju ei saa olla katkennut missään vaiheessa, ja työvälineiden tulee olla puhtaat. Raakana syötävä liha saattaa herättää epäilyksiä.
- Joillekin ajatus kuulostaa kuvottavalta, jopa vaaralliselta.
- Laadukas suomalainen naudanliha on kuitenkin sen verran turvallista, että itse uskallan sitä syödä ja vieraillekin tarjota.
- Myös raakana.
- Avainjuttuja tartarpihvin valmistuksessa onkin raaka-aineiden korkealuokkaisuus ja tuoreus sekä kokin huolellisuus.
Lihan kylmäketju ei saa olla katkennut missään vaiheessa, ja työvälineiden tulee olla puhtaat. Lisukkeet voi esivalmistella hyvissä ajoin, mutta pihvit tulee valmistaa juuri ennen tarjoilua. Liharaaka-aineeksi sopivat hyvin naudan fileet ja paistit, vaikka joidenkin mielestä raakakypsytetyt lihat ovatkin liian pehmeitä tähän käyttöön.
- Liha joko leikataan terävällä veitsellä hyvin hienojakoiseksi tai raaputetaan veitsen terällä.
- Ensimmäinen vaihtoehto jättää lihaan hieman enemmän rakennetta ja puruvastusta, jolloin raakakypsytetty liha on ihan paikallaan.
- Perinteiset tartarlihan joukkoon sekoitettavat mausteet ovat suolan ja mustapippurin lisäksi terävää kärkeä tuova Tabasco sekä umamia ja bitteriä antava Worcestershire-kastike.
Umamia ja suolaisuutta tuo myös joissain resepteissä käytettävä anjovis, jota myös Worcestershire-kastike sisältää. Raakana nautittava liha vaatii seurakseen muitakin voimakkaita makuja; suolaista, hapanta ja karvasta. Lisäksi vähärasvainen naudanliha tarvitsee rasvaisia komponentteja, jotka sulattavat kaikki maut suuntäyteiseksi sinfoniaksi.
- Lassiset lisukkeet pihville ovatkin kaprismarjat, hienoksi leikattu salottisipuli, mauste- tai suolakurkku sekä kananmunan keltuainen.
- Myös majoneesi sopii hyvin tartarpihvin kaveriksi, rasvaisuutta antaen ja makuja pehmentäen.
- Lisukkeita ei sekoiteta keskenään, vaan ne asetellaan pihvin kylkeen omiksi keoikseen, jolloin kaikkien komponenttien maku erottuu selkeästi.
Härkä saa silmänsä keltuaisesta, joka asetellaan viimeisenä pihvin päälle painettuun kuoppaan, ja joka valuu kastikkeeksi ensimmäistä suupalaa leikattaessa. Jos et ole vielä koskaan kokeillut, niin se saattaa vaatia vähän asennetta. Mutta maistaa ainakin pitää!
Näytä koko vastaus
Mitä naudan lihasta voi tehdä?
Naudanlihaa käytetään monenlaisiin ruokiin. Naudasta valmistuu maistuvat padat, burgerit, pihvit ja muut lihaisat herkkuruoat. Lihan maku ja koostumus vaihtelee sen mukaan, mistä kohdasta se on. Raavaanlihaksi kutsutaan karkeasyistä ja voimakkaan makuista naudanlihaa.
- Eitto- ja haudutusruokiin parhaiten sopiva liha on usein ruhon etupäästä.
- Entrecôte on yksi klassisimmista pihveistä, joka on naudan etuselästä leikattu liha.
- Entrecôten kaveriksi sopii kreikkalainen salsa.
- Gulassi on tuttu haudutusruoka, joka voi tarkoittaa sekä pataa että keittoa.
- Japanilainen lihapata tuo vaihtelua pataruokien ystävän keittiöön, kun taas helppo liha-stroganov syntyy noin puolessa tunnissa ja sopii siksi hyvin myös arkeen.
Pihvien ystävä valitsee murean naudan ulkofileepihvin ja sipulisen Aura® kastikkeen. Tai miltä kuulostaisi pippuripihvi turkinpippurikastikkeella? Pippuripihvi tehdään naudan ulkofileestä ja se on herkullisen mehukas tarjottava erityiselle illalliselle.
Possureseptit Broilerireseptit Kalkkunareseptit Kalareseptit
Mitä tehdä naudan niskasta?
2. Niska – Myös naudan niska sopii poskien tapaa erityisen hyvin koostumuksensa vuoksi juuri pataruokiin ja muihin pitkään haudutettaviin liharuokiin. Niskalle ominaista on se, että lihassa on paljon sidekudosta ja rasvaa. Harva tietää, että naudan niskaa käytetään totutusti jauhelihan raaka-aineena.
Näytä koko vastaus
Mitä tehdä naudan lavasta?
Mitä olikaan kuve, ja mitä tehdä naudan lavasta? NISKA – Keittoihin, pataruokiin tai jauhelihaksi. RINTA – Keittoihin ja pataruokiin. Vaatii pitkän kypsennysajan.
Näytä koko vastaus