Contents
- 1 Miten valmistaa porsaan ulkofile?
- 2 Kauanko porsaan ulkofile uunissa?
- 3 Kumpi on Mureampaa sisä- vai ulkopaisti?
- 4 Mitä eroa ulko- ja Sisäfileellä?
- 5 Mistä lihasta saa parhaat pihvit?
- 6 Miksi pihvi on sitkeä?
- 7 Milloin porsaan ulkofile on kypsä?
- 8 Miten Possusta saa mureaa?
- 9 Mistä tietää että possu on kypsää?
Kauanko naudan Ulkofile uunissa?
Kypsennä ulkofile 150 asteessa, kunnes lihan sisälämpötila on halutun asteinen. Kun sisälämpötila on 55 astetta, liha on sisältä punertava (medium). Kun sisälämpötila on 60–65 astetta, liha on kypsä (well done). Aikaa kuluu noin 1 tunti/kg.
Näytä koko vastaus
Mitä voi tehdä naudan Ulkofileestä?
K-Citymarket: Täydellinen valmistustapa naudan ulkofileelle – herkullinen lopputulos isollekin porukalle! Kokonaisena grillattu, ohuina viipaleina tarjottava naudan ulkofilee sopii hyvin esimerkiksi kesäisen juhlapöydän tarjottavaksi. Naudan ulkofilee on monikäyttöinen lihanosa, josta syntyvät herkut niin suurelle kuin pienellekin määrälle syöjiä.
Ulkofilee on parhaimmillaan sisältä punertavaksi jätettynä eli puolikypsänä. – Kokenut pihvimestari grillaa isolla grillillä isonkin määrän pihvejä, mutta vaarana on, että osa pihveistä kypsyy liikaa. On vaikeaa saada jokainen pihvi valmistumaan samaan aikaan, jotta kaikki pääsisivät syömään yhdessä, toteaa K-Citymarket Vihti Nummelan lihamestari Jukka Väätäinen,
Väätäinen suositteleekin kypsentämään fileen kokonaisena, kun pöydän ääressä on syöjiä iso joukko. Kokonaisena valmistettu ulkofilee sopii hyvin myös juhlavampiin tilaisuuksiin. Esivalmistelujen avulla ruoanlaitto käy helposti itse juhlapäivänä. – Mausta ulkofilee hyvissä ajoin suolalla, pippurilla ja muilla haluamillasi mausteilla hieromalla ne lihan pintaan.
Maustamisen voi tehdä joitakin tunteja ennen valmistusta tai jopa edellisenä päivänä, Väätäinen neuvoo. Ennen ruoanlaittoa filee on tärkeää ottaa ajoissa, vähintään tuntia ennen valmistusta, huoneenlämpöön. Jos lihan laittaa grilliin jääkaappikylmänä, tulee lopputuloksesta kuiva ja sitkeä. Fileen sisälämpötilan tulisi olla lähempänä huoneenlämpöä kuin jääkaapin lämpötilaa siinä vaiheessa, kun kypsennys aloitetaan.
Jos kypsennät fileen uunissa, on sopiva uunin lämpötila 150-180 astetta. Oikeaan kypsyyteen päästään lihalämpömittarin avulla.52 astetta on sopiva sisälämpö fileelle, tällöin filee on vielä sisältä punertava. Jos valmistat fileen grillissä, ole tarkkana, ettei lihan pinta pääse palamaan.
Mittaria kannattaa käyttää myös grillatessa. – Siirrä lopuksi filee folioon vetäytymään grillin viileämmälle alueelle tai kokonaan pois grillistä vähintään 10 minuutiksi, lihamestari ohjeistaa. Vetäytymisen jälkeen filee on valmista leikattavaksi. Väätäinen vinkkaa ripottelemaan fileesiivun päälle vielä varovasti sormisuolaa, joka tuo lihan maut korostuneesti esille.
Ulkofileen seuraksi sopivat esimerkiksi juuresranskalaiset ja coleslaw-salaatti. – Siinä on hyvä kombo! Naudan ulkofilee on erinomaista pihvilihaa. Näillä ohjeilla valmistat täydelliset pihvit! 1. Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista.
- Leikkaa fileestä poikkisyin 2,5-3 cm:n paksuisia kunnon fileepaloja.
- Painele fileepalat käsin pihveiksi ja kuivaa pinta paperilla.2.
- Voitele pihvit öljyllä, jauha pintaan hiukan mustapippuria ja suolaa.
- Äännä pihvit ja käsittele toinen puoli samoin.3.
- Jos paistat pannulla, pyyhi pannu ohuesti öljyllä.
- Paista korkeintaan kaksi pihviä kerrallaan, ettei pannu jäähdy liikaa.
Nosta pihvit paistumaan kuumalle pannulle ja käännä heti, kun pinta pisaroi.4. Grillatessa pidä huoli, että ritilä on puhdas edellisen kerran grillauksista. Grilliin voit asetella useamman pihvin samanaikaisesti, jos grilli on jokaisesta kohdasta yhtä kuuma.5.
- Toista puolta paistaessa voit säädellä pihvin kypsyyttä.
- Paistoaika riippuu pihvin paksuudesta, pihvin ja pannun/grillin lämpötilasta sekä halutusta kypsyysasteesta.
- Un pihvi on sormella varovasti painettaessa löysänpehmeä pinnalta, on se vielä raaka tai puoliraaka.
- Un pihvi alkaa tuntua tiiviiltä ja napakalta, on se läpikypsä.6.
Nosta pihvit kuumennetuille lautasille ja lisää haluamasi lisukkeet. : K-Citymarket: Täydellinen valmistustapa naudan ulkofileelle – herkullinen lopputulos isollekin porukalle!
Näytä koko vastaus
Kumpi on parempaa sisä- vai ulkofilee?
2. Ulkofile – Maukasta ja mureaa pihvilihaa. Suurempaa kuin sisäfilee ja hieman rasvaisempi, erityisesti, jos siihen jätetään makurasva.
Näytä koko vastaus
Millä maustaa naudan Ulkofile?
Hiero mausteet fileen pintaan, jolloin file maustuu myös hieman pintaa syvemmältä. Naudan sisä- ja ulkofilee eivät välttämättä juuri merisuolaa ja mustapippuria kummempia mausteita kaipaa. Lisää makua saat halutessasi yrteistä ja murskatuista valkosipulinkynsistä. Fileen voit maustaa joko ennen tai jälkeen ruskistamisen.
Katso lisää vinkkejä lihan käsittelyyn
Miten valmistaa porsaan ulkofile?
5. Vaihe – Ruskista liha kauttaaltaan, hiero sen pintaan mausteet ja kaada vielä paistorasva pannulta lihan päälle. Kypsennä uunissa 120 asteessa kunnes lihalämpömittari näyttää +68 astetta. Anna lihan vielä levätä rauhassa folion sisällä, jolloin sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen. : Porsaan ulkofileen paistaminen pannulla
Näytä koko vastaus
Kauanko porsaan ulkofile uunissa?
Porsaan fileepaisti uunijuureksilla Hiero mausteet paistin pintaan kauttaaltaan. Anna maustua yön yli tai vähintään muutaman tunnin ajan. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Laita paistimittari lihaan ja kypsennä 150 asteessa noin 1 tunti jokaista kiloa kohden.
Näytä koko vastaus
Mitä syödä naudan ulkofileen kanssa?
Hiero suolaa ja pippuria pihvien pintaan ja paista huoneenlämmössä olleet pihvit kuumalla pannulla. Tarjoile naudan ulkofileepihvit kesän parhaimmilla paahdetuilla kasviksilla ja punaviinikastikkeella.
Näytä koko vastaus
Kumpi on Mureampaa sisä- vai ulkopaisti?
Ulko-, kulma- vai sisäpaistia? Eri paisteilla on erilaisia käyttötarkoituksia, jotka vaihtelevat niiden ominaisuuksien, kuten sitkeyden perusteella. Naudan ulko- ja kulmapaistit voidaan käyttää patapaistina erilaisiin patoihin, lihakääryleisiin, merimiespihvissä, palapaisteissa ja wokkiruoissa.
Ulkopaisti soveltuu käytettäväksi erittäin hyvin myös silloin, kun liha suikaloidaan. Sisäpaisti on mureimpia paisteja ja sopii ohuisiin lehti- ja sipulipihveihin. Sisäpaisti soveltuu hyvin kokonaiseksi uunipaistiksi. Paahtopaisti on paitsi ruokalaji, yksi parhaimmista paisteista. Lampaassakin on paisti, tosin paljon pienempi kuin naudalla.
Ja hirviporukan kannattaa olla tarkkana, kun ruhoja paloitellaan. Paistit on syytä leikata huolella talteen. Poronpaisti on niinikään pian ajankohtainen. Paistia ostaessasi valitse hyvin raakakypsytettyä lihaa, sillä ulko- ja kulmapaistit voivat olla sitkeitä niiden suuren sidekudosmäärän takia.
- Mervi Pasanen
- Reseptit:
- 1,5 kilon paahtopaisti
- 1 tl merisuolaa
- mustapippuria
- kourallinen tuoretta timjamia
- valkosipulin kynsiä maun mukaan
- tilkka rypsiöljyä
Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Hiero paistin pintaan tilkka öljyä ja ruskista paistin pinnat paistinpannulla. Nosta paisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan merisuolaa, mustapippuria, hienonnettua timjamia ja valkosipulia. Työnnä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan niin, että kärki on lihan keskellä.
Paista 125 asteessa kunnes sisälämpötila on 60 astetta. Lisää lihaan vielä suolaa ja mustapippuria ja kääri se voipaperiin sekä folioon. Anna paistin vetäytyä ja maustua huoneenlämmössä noin tunti tai enemmän. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile mieleistesi lisukkeiden kanssa. Tähteeksi jääneestä paahtopaistista tulee mahtavia voileipiä.
Sitä kannattaa kokeilla myös salaattiin.
- reilu 1 kilo porsaanpaistia
- suolaa ja valkopippuria
- Kastike:
- 2 rkl voita
- 2 rkl vehnäjauhoa
- 4 dl lihalientä
- 1 dl kermaa
- 1 tl rouhittuja viherpippureita
- suolaa ja valkopippuria
Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria ja aseta se ritilälle tai uunipannulle. Jos paistat paistin ritilällä, laita uunipannu sen alle. Laita pannulle tilkka vettä. Paista 175 asteessa kunnes paistin sisälämpötila on 72 astetta eli noin 1,5 tuntia. Paistoaika riippuu paistin painosta.
- 3 kilon painoinen lampaanpaisti
- marinointiin:
- 1-2 sitruunan suikaloitu kuori ja mehu
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 1 rkl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 2 tl kuivattua timjamia tai
- nippu tuoretta timjamia
- laakerinlehti
- 2 tl ruokosokeria
- 6 valkosipulinkynttä
- paistoon:
- valkosipuli
- 4 sipulia
- 2 sitruunaa
- Huuhdo paisti ja tarvittaessa leikkaa pois pinnassa oleva näkyvä rasva ja kalvot.
Pistä paisti suureen vatiin tai vahvaan muovipussiin. Kuori sitruuna ja purista mehu. Sekoita marinadiainekset ja kaada seos paistin päälle. Marinoi yön yli. Käännä paistia pari kertaa marinoitumisen aikana. Aseta paisti uunivuokaan, lisää mukaan marinadi.
Kuori sipulit, lohko muutamaan isoon lohkoon ja lisää vuokaan. Lisää myös valkosipulin kynsiä ja sitruunalohkoja. Muista pestä kuoret todella hyvin. Paista ensimmäinen puoli tuntia 175 asteessa, pudota sitten lämpötila 150 asteeseen. Valele paiston aikana. Kolmikiloinen paisti kypsyy läpi noin kolmessa tunnissa, sisältä punainen paisti noin 2,5 tunnissa.
: Ulko-, kulma- vai sisäpaistia?
Näytä koko vastaus
Mitä eroa ulko- ja Sisäfileellä?
Filee eli file ( ransk. filet ) on teuraseläimen luuton selkäliha eli ruoanvalmistuksen kannalta ruhon paras osa. Tavallisimpia ovat naudan, sian ja lampaan ruhosta saadut lihat, joista selkärangan puoleisesta osasta käytetään nimitystä ulkofilee ja kyljen puoleisesta osasta sisäfilee,
Parhaina pihveinä pidetään naudan sisäfileestä leikattuja lihakappaleita, kun taas ulkofileetä käytetään esimerkiksi pataruokien aineksena. Fileetä ja ohueksi nuijittua fileen viipaletta nimitetään toisinaan seläkkeeksi, ja nimitystä selys käytetään sisä- tai ulkofileestä leikatusta lihaviipaleesta. Parifilee on naudan selästä tai sian kyljysselästä leikattu viipale, jossa on sekä sisä- että ulkofilee.
Siitä valmistetaan esimerkiksi T-luupihvi, Fileeselkä tarkoittaa naudan, vasikan ja poron selän takaosasta eli ruhon parhaasta osasta leikattua lihaa. Käsitteellä tarkoitetaan sekä sisä- että ulkofileetä. Tavallisesti se kypsennetään pihveiksi paistinpannulla tai grillissä tai paistiksi uunissa, jolloin voidaan valmistaa esimerkiksi paahtofilee tai vasikansatula.
Sian ja lampaan ruhosta vastaavasta kohdasta saatua lihaa ei nimitetä fileeseläksi vaan kyljysseläksi ja lampaasta saatua lihaa myös satulaksi, Nimitystä filee käytetään myös broilerin tai kalkkunan rinnasta saadusta lihasta. Kalafilee tarkoittaa ruodotonta kalanpuolikasta, joka on viilletty irti selkäruodosta kalan pitkittäissuuntaan.
Teurastetun eläimen perusteella käytetään nimityksiä ahvenfilee, broilerifilee, hirvenfilee, häränfilee, jänisfilee, kalafilee, kalkkunafilee, kanafilee, karitsanfilee, kirjolohifilee, lampaanfilee, lohifilee, makrillifilee, naudanfilee, peuranfilee, porofilee, porsaanfilee, riistafilee, sianfilee, siikafilee, silakkafilee, sillifilee, tonnikalafilee, vasikanfilee ja niin edelleen.
Näytä koko vastaus
Mistä lihasta saa parhaat pihvit?
Yleisimmin pihvit valmistetaan sian- tai naudanlihasta. Sianliha on nautaa rasvaisempaa ja se täytyy aina paistaa täysin kypsäksi. Sen sijaan naudanlihan voi paistaa haluamaansa kypsyyteen. Pihvilihan tulee olla vähän sidekudosta sisältävää ja nopeasti kypsyvää lihaa, jollaisia ovat sisä- ja ulkofilee.
Näytä koko vastaus
Miksi pihvi on sitkeä?
Lihan kypsentämisen tavoitteena on saada liha mureaksi ja meheväksi. Kypsennys vaikuttaa myös makuun ja väriin. Riittävällä kuumentamisella turvataan lisäksi mikrobiologinen laatu. Kypsennysmenetelmään vaikuttavat ruhonosa, rasvan ja sidekudoksen määrä sekä naudanlihalla raakakypsyysaste.
- Ypsentäminen on tasapainoilua lihas – ja sidekudosproteiinimuutosten välillä.
- Liika kuumentaminen kuivattaa ja sitkistää lihaskudoksen, mutta sidekudos tarvitsee aikaa ja korkean lämpötilan pehmetäkseen.
- Lihaskudosproteiinit alkavat denaturoitua 40-50 asteessa, jolloin lihas sitkistyy ja sen vedensidontakyky laskee.
Noin 60 asteessa lihaskudos alkaa mureutua ja vähän sidekudosta sisältävä liha, kuten filee on jo mureaa. Kun lämpötila nousee yli 65 asteen, vedensidontakyky huononee. Samalla lihasnesteiden irtautuminen lisääntyy, kun sidekudos supistuu ja pusertaa veden pois lihassoluista.
- Un lämpötila on yli 75 astetta, lihaskudosproteiinit ovat täysin denaturoituneet.
- Lihasta irtoaa runsaasti nestettä ja siitä tulee kuivaa, kovaa ja sitkeää, kun proteiinit kovettuvat.
- Sidekudosproteiini alkaa kutistua 60 asteessa ja lihapala voi muttaa muotoaan huomattavasti.
- Utistumisen saa lihan tuntumaan sitkeältä.
Noin 65 asteessa kollageeni alkaa hajota veteen ja muuttua gelatiiniksi. Runsaasti sidekudosta sisältävä liha on parhaimmilaan, kun sen lämpötila on noin 85 astetta.
Näytä koko vastaus
Miksi lihaa Nuijitaan?
1. kurssi – Fileestä pihviksi Hyvä hygienia on tärkeää lihan käsittelyssä. Pese ja kuivaa siis kädet huolella ennen pihvien leikkaamista. Huolehdi myös välineiden puhtaudesta. Lihaa leikataan aina poikkisyin, ja reilulla vedolla, jotta leikkauspinta on mahdollisimman tasainen.2.
Kurssi – Pihvin muotoilu Pihvit kannattaa aina muotoilla tasapaksuiksi, jotta paistotulos on tasainen koko pihvin osalta. Arvoa on toki myös sillä, että jokainen ruokailija saa samankokoisen ja -paksuisen pihvin. Mikäli pihvi nuijitaan leikkeeksi, aloita nuijiminen reunoilta ja etene sieltä kohti keskustaa.
Nuiji pihvi muovipussissa tai kelmun avulla, näin liha pysyy mehukkaana eikä tartu kiinni nuijaan tai leikkuulautaan.3. kurssi – Pihvin maustaminen Maustaminen voidaan jakaa kolmeen pääryhmään: Marinointi – Antaa lihalle makua ennen paistamista. Marinadit sisältävät usein happoja, joiden tehtävä on tuoda raikkautta lihaan sekä mureuttaa sitä.
- Liiallinen happo kuitenkin myös kovettaa lihaa, joten ole varovainen hapon määrässä.
- Jos lihaa marinoidaan yli vuorokausi, ei happoa kannata käyttää.
- Pyyhi marinadi aina pois ennen pihvin paistamista.
- Uivamausteet – Lisätään pihviin juuri ennen paistamista tai heti sen jälkeen.
- Sokerillisen mausteseoksen kanssa on tärkeää muistaa, että liian kova lämpö polttaa sokerin ja maku muuttuu kitkeräksi.
Suolaa sisältävät kuivamausteseokset, kuten myös perusyhdistelmä suola ja pippuri laitetaan lihan pintaan juuri ennen paistamista, koska suola nostaa lihan pintaan nestettä ja liian aikaisin lisätty mausteseos estää kauniin paistopinnan muodostumisen.
- Makuliemet ja siirapit – Valellaan pihviin juuri ennen tarjoilua.
- Makuliemiä ja siirappeja käytettäessä on tavallista jättää kastike pois annoksesta, sillä ne tuovat lihaan jo runsaasti mehukkuutta ja makua.4.
- Kurssi – Pihvin kypsennys Porsaanliha paistetaan aina kypsäksi, kun taas naudanlihan voi jättää myös raa’aksi.
Pihvin pinta tulee aina kuivata esimerkiksi talouspaperilla ennen paistoa, jotta lihan pinnassa oleva neste ei estä ruskistumista. Älä painele pihviä tai kääntele sitä kertaa enempää. Paksuista pihveistä kannattaa aina paistaa myös reunat. Pihviin kannattaa ottaa pannulla vain kauniit paistopinnat ja suorittaa loppukypsennys uunissa.
Näin pihvi pysyy erityisen mehukkaana. Pihvi kannattaa paistaa aina mittarin kanssa, näin lopputulos on varmasti onnistunut.5. kurssi – Vetäytyminen Onnistuneen pihvin takana on aina vetäytyminen, joka sujuu hyvin vaikkapa löysässä folionyytissä. Sieltä höyry pääsee pois eikä pilaa pihvin paistopintaa.
Pihvistä vapautuva lihasneste on parasta kastiketta – älä koskaan heitä sitä pois, vaan kaada se annokseen pihvin päälle.6. kurssi – Annoksen rakentaminen Kokoa annos lämmitetylle lautaselle. Hyvä tapa on laittaa pohjalle kasviksia, ja asettaa pihvi niiden päälle.
- Näin pihvistä vapautuva lihasneste maustaa kasviksia.
- Lihasneste on tummaa, joten esimerkiksi perunasoseen päälle pihviä ei kannata laittaa.
- Pihvi on pääraaka-aine, joka ansaitsee olla annoksen kruununa – ei peitettynä vaikkapa kastikkeella.
- Medium-pihvi ei ole koskaan kuuma.
- Siksi lisukkeiden ja kastikkeiden kannattaa puolestaan olla kiehuvan kuumia.
Myös tekstuurit kannattaa huomioida. Rapea pekoni, leivänmurut tai friteeratut juurekset antavat mukavaa vastapainoa täyteläiselle pihville.7. kurssi – Kastikkeet ja maustevoit Kastikkeet kruunaavat hyvän pihviannoksen, mutta kastike voi olla hyvinkin monimuotoinen.
- Vähämarmoriselle ulkofileepihville on kermainen kastike tai maustevoi perusteltu valinta.
- Muista pehmentää maustevoi ennen annokseen lisäämistä.
- Rasvaisille pihveille parhaita kastikkeita ovat tummat viinipohjaiset kastikkeet, oliiviöljy tai vaikka sitruunamehu.
- Happo tekee lihan suutuntumasta kevyempää, ja samalla edullinenkin viini maistuu huomattavasti paremmalta.
Kastikkeen voi myös korvata mehukkailla lisäkkeillä, esimerkiksi juurespyreellä, sienimuhennoksella tai kermamuhennetuilla juureksilla.
Näytä koko vastaus
Milloin porsaan ulkofile on kypsä?
Possun ulkofile Ota liha jääkaapista huoneenlämpöön vähintään tunti ennen paistamista. Sisälämpötilan tulee olla noin 10 astetta ennen kypsentämistä.Kuumenna uuni 150 asteeseen. Paras lopputulos tulee, kun paistolämpötila on alhaisempi ja kypsennysaika pidempi.Paista file ensin kauttaaltaan paistinpannulla.Aseta paistolämpömittari fileen keskiosaan.
Aseta file rasvapuoli ylöspäin uunipellille tai muuhun paistoastiaan. Voit valella filettä paistumisen aikana paistoastiaan kertyvällä nesteellä. Jos pinta saa liikaa väriä, voit peittää sen foliolla.Paistoaika on noin 1 – 1½ tuntia per kilo. Paistoaika on vain viittellinen. Parhaiten kypsyyden näkee paistolämpömittarista.
File on kypsä ja mehevä, kun paistolämpömittarin lukema näyttää 75 astetta. Ota liha uunista ja kääri se folioon vetäytymään noin 15 minuutiksi, jonka jälkeen liha on leikattavissa tarjolle. : Possun ulkofile
Näytä koko vastaus
Miten Possusta saa mureaa?
Mehukasta possua rasvaisista ruhonosista – Mehukasta ja suorastaan suussa hajoavaa possua saa parhaiten aikaiseksi rasvaisista ruhonosista pitkään ja matalalla lämmöllä hauduttamalla. Mehukasta possua saa toki fileestäkin, kunhan muistaa olla kypsentämättä sitä liian kauan ja liian kuumassa lämpötilassa.
- Aappaus Keittiössä -ohjelmasta tuttu, ravintola Savoyn keittiömestari Kari Aihinen vinkkaa, miten porsaan niskasta eli kasslerista saa mahdollisimman mehukasta: 1.
- Haudutettaviin, pitkää kypsennystä vaativiin ruokiin tulee käyttää sellaisia ruhonosia joissa on rasvaa esim.
- Kassler, entrecote, potka, lapa.2.
Haudutettaviin ruokiin ei kannata fileetä tuhlata sillä lopputuloksesta tulee kuivaa.3. Kasslerin valmistuksessa tärkeää on matala lämpötila ja pitkä paistoaika, näin paistista tulee mehukas ja maukas. Liian kuuma uuni kuivattaa paistin nopeasti ja paistissa oleva rasva ei ehdi maustamaan lihaa.4.
Näytä koko vastaus
Mistä tietää että possu on kypsää?
Kypsyys näkyy nesteestä – Broileria voi käännellä grillissä useammin. – Broilerin paistileike sopii erinomaisesti aloittelevallekin grillaajalle. Sen voi huoletta kääntää grillissä moneen kertaan. Se nimittäin ei kuivu niin helposti kuin fileet. Paistileikettä ei kannata kuitenkaan grillata ihan suoraan kuumimpien hiilien tai kaasugrillin liekkien päällä.
Niin sanottu epäsuora grillaus sopii paistileikkeelle parhaiten, grillin kansi suljettuna. Kun leikkeen pinta on kauniin ruskea ja liha tuntuu napakalta, on se kypsää, Sami Lamminaho toteaa. Broilerin kypsyyttä voi grillatessa arvioida myös lihan sisältä tulevasta nesteestä, HKScanin tiedotteessa kerrotaan.
Aluksi lihan sisältä tihkuu hiukan maitomaista valkuaisnestettä. Liha on kypsää, kun neste on täysin kirkasta. – Kun lihan ottaa pois grillistä, se kannattaa laittaa vielä folion sisään, jossa se jatkaa kypsymistä. Kypsän broilerin sisälämpötila on 75 astetta, muistuttaa Lamminaho.
Näytä koko vastaus
Kauanko pihvit uunissa?
Onnistut, kun muistat –
Perinteisesti pihvi paistetaan huoneenlämpöisenä, jolloin otetaan jääkaapista huoneenlämpöön 30-60 minuuttia ennen paistamista. Pihvin voi halutessa paistaa myös jääkaappikylmänä. Kuivaa lihan pinta ennen paistamista talouspaperilla. Muotoile fileepihvi käsin ja ohut lehtipihvi kämmensyrjällä tai hellästi nuijalla. Kuumenna pannu riittävän kuumaksi, mutta älä polta rasvaa. Käytä paistamiseen öljyn ja margariinin/voin seosta. Jätä pannulle tilaa ja paista kerralla pannun koosta riippuen 2-4 pihviä. Käännä pihvejä vain kerran. Paistoaika riippuun pihvin paksuudesta. Hyvä muistisääntö paistoajaksi on minuutti per sentti. Kypsennä paksuja pihvejä (4-6 cm) pannulla paistamisen jälkeen uunissa noin 150 asteessa folioon käärittynä 5-10 minuuttia. Anna pihvien levätä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. Mausta kypsänä. Liian aikaisin lisätty suola irrottaa lihasta nestettä ja pihvistä tulee helposti kuiva. Pihvi ei odota syöjäänsä. Kata pöytä ja valmista kaikki pihvien kanssa tarjottavat lisäkkeet ennen paistoa.
Mistä tietää että pihvi on kypsä?
Pihvin paisto näppituntumalla – Verinen: Pihvi tuntuu samalta kuin peukalon alla suuri lihas rentoutuneena = pihvi on sisältä rare Medium: Laita kevyesti peukalo ja keskisormi yhteen, tunnustele miltä lihas nyt tuntuu = pihvi on sisältä medium.
Kypsä: Laita kevyesti peukalo ja pikkusormi yhteen, tunnustele miltä lihas nyt tuntuu = pihvi on well done.
Milloin pihvi on kypsä? Pihvi on kokonaan kypsä sisälämpötilan kohottua 70 asteeseen tai silloin kuin pihvi ei enää punerra vaan on sisältä kokonaan harmaan värinen. Kypsää pihviä paistetaan 4-5 minuuttia per puoli. Milloin pihvi on medium? Pihvi on kypsyysasteeltaan medium silloin kun liha on sisältä kiinteää mutta väriltään vielä punertavan harmaata.
Näytä koko vastaus
Kauanko naudan Sisäpaisti uunissa?
Ruskista paistin pinnat kauttaaltaan voi-öljyseoksessa. Nosta paisti uunivuokaan. Työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja kypsennä 125-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 57 astetta. Aikaa kuluu noin tunti.
Näytä koko vastaus