Oulu E-resepti?

Oulu E-resepti

Onko Oulussa ilmainen ehkäisy?

Miten toimia välittömästi raiskauksen jälkeen? –

Älä vaihda vaatteita tai peseydy, sillä rikoksentekijästä mahdollisesti jääneet tahrat, karvat ja kuidut ovat tärkeitä todistuskappaleita. Hakeudu lääkäriin, vaikka sinulla ei olisi näkyviä vammoja. Ota yhteyttä poliisiin ja tee rikosilmoitus soittamalla numeroon 112 tai menemällä poliisilaitokselle.

Vaikka tapahtuneesta olisi jo kulunut aikaa tai kyseessä ei ole fyysinen väkivalta, on suositeltavaa hakeutua omaan hyvinvointikeskukseen tarvittavien tutkimusten, mahdollisien seksitautien ja raskauden mahdollisuuden selvittämiseksi sekä kriisiavun tai henkisen tuen järjestämiseksi.

 1. Myös rikosilmoituksen tekeminen on mahdollista ja kannattavaa, vaikka tapahtuneesta olisi kulunut jo aikaa, jotta tekijä saadaan vastuuseen teoistaan.
 2. Seksuaalirikoksen vanhentumisajat ovat 10–20 vuotta.
 3. Seksuaalirikoksen uhrilla on oikeus maksuttomaan asianajajaan ja tukihenkilöön koko rikosprosessin ajan eli jo rikosilmoituksen tekemiseen on mahdollista saada tukihenkilö mukaan.

Raskauden ehkäisyä saa omasta ja, Muut kuin opiskeluterveydenhuollon asiakkaat voivat varata aikoja raskauden ehkäisyn aloituskäynnille ja kontrollikäynnille, Ajan voi varata myös puhelimitse neuvolan puhelinpalvelusta 08 558 44356, Täytä ja lähetä esitietolomake sähköisesti ennen käynnille tuloasi Omahoidossa.

Opiskeluterveydenhuollon asiakkaat varaavat ajan opiskeluterveydenhuollon ajanvarauksesta, Lue lisää raskauden ehkäisystä tai,16–20-vuotiaiden oululaisten on mahdollista saada maksuttomasti hormonaalista ja ei-hormonaalista ehkäisyä, mukaan lukien pitkäkestoiset ehkäisymenetelmät. Maksutta tarjotaan erikseen sovitut valmisteet sekä kondomeja.

Ehkäisyn lisäksi nuorille tarjotaan seksuaalineuvontaa. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluiden piirissä olevat varaavat ajan oman koulun tai opiskeluterveydenhuollon toimipisteen terveydenhoitajalle ehkäisyyn ja seksuaalineuvontaan liittyvissä asioissa.

 1. Ne 16–20-vuotiaiden oululaiset, jotka eivät kuulu koulu- ja opiskeluterveydenhuollon piiriin, varaavat ajan oman hyvinvointikeskusten ehkäisyterveydenhoitajien vastaanotoille.
 2. Ajanvarauksen voi tehdä joko tai soittamalla neuvolan puhelinpalveluun 08 558 44356,
 3. Ehkäisyä aloitettaessa terveydenhoitaja kertoo asiakkaalle eri ehkäisyvaihtoehdoista ja pyrkii yhdessä hänen kanssaan löytämään juuri hänelle sopivan vaihtoehdon.

Ennen ehkäisyn aloittamista selvitetään muun muassa hormonaalisen ehkäisyn soveltuvuus. Sopivan ehkäisymuodon löydyttyä tehdään suunnitelma, josta käy ilmi valitun ehkäisymenetelmän seurantakäytännöt. Ensimmäisellä käynnillä asiakas saa mukaansa 3 kuukauden pillerit.2–3 kk aloituksesta sovitaan soittoaika (ja tarvittaessa käynti terveydenhoitajalla), jolloin arvioidaan pillereiden sopivuus ja mahdolliset haittavaikutukset.

 1. Tämän jälkeen annetaan 6 kk pillerit mukaan.
 2. Ehkäisyn aloituksen jälkeen ehkäisyvälineitä voi hakea oman hyvinvointikeskuksen ehkäisyterveydenhoitajilta maksuttoman ehkäisyn iltapäivänä joka parillisen viikon tiistai klo 14–16 ilman ajanvarausta.
 3. Myös lukioiden/koulujen terveydenhoitajat hoitavat maksutonta ehkäisyvalmisteen jakoa erikseen sovittuina aikoina omille asiakkailleen.

Huom. Ehkäisyvälineitä ei jaeta Myllyojan terveysasemalla. Myllyojan asiakkaat voivat hakea ehkäisyvälineitä Kontinkankaan hyvinvointikeskuksesta. Kouluterveydenhoitajat ohjeistavat omien asiakkaidensa hakukäytännöt. Jos harkitset raskauden keskeyttämistä, ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, opiskeluterveydenhuoltoon tai omaan hyvinvointikeskukseen tai terveysasemalle.

 1. Jos haluat keskustella aiheesta ennen päätöksentekoa, ota yhteyttä neuvolan puhelinpalveluun 08 558 44356 keskusteluajan sopimiseksi.
 2. Raskauden keskeytys tehdään lääkärin lähetteellä OYS:n Naistentautien poliklinikalla.
 3. Lue lisää raskauden keskeytyksestä,
 4. Sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja, jotka voivat tarttua, kun kondomia ei käytetä.

Ne siirtyvät ihmisestä toiseen limakalvokosketuksessa, kuten yhdynnässä tai suuseksissä. Jos epäilet saaneesi tartunnan, ota yhteyttä kouluterveydenhuoltoon, opiskeluterveydenhuoltoon tai omaan hyvinvointikeskukseen. Lisätietoa sukupuolitaudeista, : Seksuaaliterveysneuvonta
Näytä koko vastaus

Kauanko reseptin uusiminen kestää?

Reseptin uusimispyynnön käsittely voi kestää 8 vuorokautta. Jos annat puhelinnumerosi uusimispyyntöä tehdessäsi, saat tekstiviestillä tiedon reseptin uusimisesta. Voit seurata uusimisen tilannetta myös Omakannassa: Valitse ‘ Reseptit ‘ -sivu.
Näytä koko vastaus

Mistä tietää onko resepti voimassa?

Näet omat reseptitietosi Omakannassa Voit tarkastella omia reseptitietojasi Omakanta-palvelusta. Omakannasta voit tarkastaa mitä reseptejä sinulle on määrätty, mihin asti reseptisi ovat voimassa ja paljonko resepteissäsi on vielä lääkkeitä jäljellä.
Näytä koko vastaus

Missä Oulussa ei kannata asua?

Tuore tutkimus: Oulussa on 11 huono-osaista kaupunginosaa – eniten kuudesta suurimmasta kaupungista Oulu E-resepti Kaukovainio oli yksi alueista, joka nousi esiin tutkimuksessa. Arkistokuvassa yksi Kaukovainiolla sijaitsevista kerrostaloista. Oulussa on tuoreen tutkimuksen perusteella yhteensä 11 kaupunginosaa, joihin huono-osaisuus on kasautunut. Tulos käy ilmi Turun kaupungin hankkeena tehdystä tutkimuksesta.

 1. Oulussa huono-osaisia kaupunginosia ovat Kaukovainio, Tuira, Taskila-Toppila, Välivainio, Pyykösjärvi-Puolivälinkangas, Rajakylä, Rusko, Martinniemi, Yli-Ii, Ylikiiminki ja vuoden alussa Iihin liittynyt Jakkukylä.
 2. Alevan lukijat äänestivät nyt huono-osaisten kaupunginosien listalle päätyneen viime vuoden toukokuussa.

Tuira sai kaikkiaan 663 ääntä yhteensä noin 11 000 annetusta äänestä. Myös Kaukovainio oli lukijoiden suosiossa ja se sijoittuikin äänestyksessä viidenneksi. Oulu erottui muista kuudesta suurimmasta kaupungista selvästi huono-osaisten kaupunginosien määrällä.

Seuraavaksi eniten huono-osaisia alueita oli Turussa, jossa niitä oli yhteensä seitsemän. Tampereella alueita oli viisi, Helsingissä neljä, Vantaalla yksi ja Espoossa ei yhtään. Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala kertoi yllättyneensä tutkimuksen tuloksesta. Hän pitää Oulun ongelmana sitä, että kaupungissa on suhteellisen korkea 16 prosentin nuorisotyöttömyys, kun yleinen työttömyysprosentti on 10,8.

Laajalan mukaan asia otetaan esille kaupungin johtoryhmässä heti ensi vuoden alussa. Tutkimuksessa selvisi myös, että huono-osaisilla alueilla asuvat henkilöt kokivat onnettomuutta yhtä usein riippumatta siitä, olivatko he työelämässä vai työttömiä. Onnettomuudella tarkoitetaan tutkimuksessa sitä, että ihmiset kokevat vähäistä onnellisuutta.

Pelkästään vanhempien köyhyys ei riitä ennustamaan lapsen huono-osaisuutta, mutta vanhempien työttömyys, koulupudokkuus ja toimeentulotuen asiakkuus lisäsivät lasten todennäköisyyttä kokea vastaavaa huono-osaisuutta myöhemmin elämässään. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi ylisukupolveutuvan koulupudokkuuden taustalla voi olla se, että vanhemmilta välittyy lapsille arvoja ja asenteita, jotka eivät tue opiskelua. Tutkimuksessa käy myös ilmi, että toimeentulotuen asiakkuus periytyy vahvemmin vanhemmilta lapsille kuin muu huono-osaisuus.

Kaupunginosien huono-osaisuutta tutkiessa otettiin huomioon alueiden työttömyys- ja köyhyysaste sekä kouluttamattomien osuus aikuisväestöstä. Tutkimuksessa hyödynnettiin Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemää Alueellista terveys- ja hyvinvointi -kyselyä vuosilta 2012-2015 sekä THL:n Youth Trajectories -rekisteriaineistoa, joka kattaa neljänneksen vuosina 1980-1986 syntyneistä henkilöistä.
Näytä koko vastaus

Voiko lääkäri määrätä reseptin itselleen?

Laillistetulla lääkärillä on oikeus määrätä apteekista lääkkeitä ihmiselle, myös itselleen, lääkinnällistä tai lääketieteellistä tarkoitusta varten ja pro auctore -määräyksellä ammattinsa harjoittamiseen. Tilapäisesti lääkärin tehtävässä toimivalla lääketieteen opiskelijalla on oikeus määrätä lääkkeitä vain kyseisessä tehtävässä hoitamilleen potilaille.

 • Laillistetulla hammaslääkärillä on oikeus määrätä apteekista lääkkeitä hammaslääkinnällistä tai hammaslääketieteellistä tarkoitusta varten ja pro auctore-määräyksellä ammattinsa harjoittamiseen.
 • Peruskoulutuksen jälkeistä käytännön palvelua suorittavalla hammaslääkärillä ei ole oikeutta hankkia lääkkeitä pro auctore -lääkemääräyksellä.
You might be interested:  Gambas Pil Pil Resepti?

Tilapäisesti hammaslääkärin tehtävässä toimivalla hammaslääketieteen opiskelijalla on oikeus määrätä lääkkeitä vain kyseisessä tehtävässä hoitamilleen potilaille. Hammaslääkärillä on oikeus määrätä huumausainelääkkeiksi luettavia lääkevalmisteita samalla kerralla enintään kymmenen jakeluyksikköä.

Muu kuin erikoishammaslääkäri saa määrätä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä enintään pienimmän myyntiluvallisen pakkauksen. Suomalaisessa oppilaitoksessa opiskelevilla lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoilla on oikeus toimia tilapäisesti lääkärin ammatissa, kun he ovat suorittaneet asetuksessa määritellyt vaadittavat opinnot ( opiskelijan toimiminen terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä, valvira.fi).

Opiskelijalle on asetuksen mukaan nimettävä kirjallisesti ohjaaja, joka on oikeutettu itsenäisesti harjoittamaan lääkärin tai hammaslääkärin ammattia. Ohjaaja valvoo myös opiskelijan lääkkeen määräämistä. Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoilla on suppeampi oikeus määrätä lääkkeitä kuin laillistetuilla lääkäreillä tai hammaslääkäreillä.

Opiskelijat saavat määrätä lääkkeitä vain tehtävässään hoitamilleen potilaille. Opiskelija ei näin ollen saa määrätä lääkkeitä esimerkiksi itselleen tai perheenjäsenilleen. Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijan tulee merkitä laatimaansa lääkemääräykseen hoitamansa virka, toimi tai tehtävä ja toimipaikka (toimipaikan nimi ja paikkakunta), jos nämä tiedot eivät ilmene lääkemääräyksestä ilman erillistä merkintää.

Toimiessaan tilapäisesti ammatissaan lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelija tarvitsee henkilökohtaisen terveydenhuollon ammattikortin voidakseen laatia lääkemääräyksiä. Kaikki lääkemääräykset joitain poikkeustilanteita lukuun ottamatta laaditaan sähköisesti.

 • Henkilökohtaisen ammattikortin avulla varmistetaan lääkkeenmäärääjän henkilöllisyys, hänen oikeutensa määrätä lääkkeitä ja tuotetaan sähköinen allekirjoitus.
 • Terveydenhuollon ammattikorttia haetaan Digi- ja väestötietovirastolta (Kts.
 • Myös Sähköinen lääkemääräys, valvira.fi).
 • Terveydenhuollon ammattikortin saaminen edellyttää, että hakija on rekisteröity Valviran ylläpitämään terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki).

Valvira merkitsee Terhikki-rekisteriin ne lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat, jotka yliopiston ilmoittamien suoritusmerkintöjen perusteella ovat suorittaneet asetuksessa määritellyt vaadittavat opinnot ja voivat siten toimia tilapäisesti kyseisen laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä.
Näytä koko vastaus

Voiko lääkäri määrätä reseptin puhelimessa?

Sähköisellä lääkemääräyksellä tarkoitetaan tietojenkäsittelylaitteella laadittua lääkemääräystä, joka siirretään tietoverkkoja käyttäen Kelan ylläpitämään keskitettyyn valtakunnalliseen tietokantaan (Reseptikeskus). Se sisältää kaikki sähköiset lääkemääräykset ja apteekkien niihin tekemät toimitusmerkinnät.

Lääkemääräyksen laadittuaan lääkkeen määrääjä tulostaa potilaalle potilasohjeen, joka sisältää samat tiedot kuin hänelle tehty lääkemääräys. Potilaan mennessä apteekkiin farmaseutti tai proviisori hakee verkkoyhteyttä käyttäen potilaalle laaditut lääkemääräykset Reseptikeskuksesta ja luovuttaa potilaalle lääkkeet.

Lääkemääräys on laadittava pääsääntöisesti aina sähköisesti. Paperilomakkeella tai puhelimitse sen voi antaa silloin, jos sähköinen määrääminen ei ole teknisen häiriön vuoksi mahdollista tai lääkehoidon tarve on kiireellinen eikä lääkemääräystä voi olosuhteiden poikkeuksellisuuden vuoksi tai muusta erityisestä syystä laatia sähköisesti.

Paperilla lääkemääräys laaditaan myös silloin, kun kyseessä on pro auctore -lääkemääräys, erityislupavalmiste (valmisteella ei ole myyntilupaa, kulutukseen luovutus Fimean erityisluvalla) tai lääkkeellinen kaasu, joita ei vielä toistaiseksi voi määrätä sähköisellä lääkemääräyksellä. Paperilomakkeelle laaditussa lääkemääräyksessä ja puhelinmääräyksessä on aina perusteltava, miksi lääkemääräystä ei ole laadittu sähköisesti.

Apteekki tallentaa lääkettä toimittaessaan paperilomakkeelle laaditun lääkemääräyksen Reseptikeskukseen. Lääkäri voi korjata Reseptikeskuksessa olevaa potilaansa virheellistä lääkemääräystä, mitätöidä lääkemääräyksen, uudistaa sen tai estää uudistamisen.

Toimittamattoman tai osittain toimitetun lääkemääräyksen voi mitätöidä vain potilaan suostumuksella, paitsi jos lääkemääräys on laadittu potilaan tarkoituksellisesti antamien virheellisten tietojen perusteella tai pakottamalla. Lääkkeen määrääjä tarvitsee henkilökohtaisen terveydenhuollon ammattikortin voidakseen laatia lääkemääräyksiä.

Henkilökohtaisen ammattikortin avulla varmistetaan lääkkeenmäärääjän henkilöllisyys, hänen oikeutensa määrätä lääkkeitä ja tuotetaan sähköinen allekirjoitus lääkemääräykseen. Tietojärjestelmä tarkistaa samalla automaattisesti myös lääkkeenmäärääjän oikeuksissa mahdollisesti olevat rajoitukset.
Näytä koko vastaus

Milloin lääkäri voi hylätä reseptin Uudistamispyynnön?

Reseptiin, jonka uudistamispyyntö on vanhentunut, voidaan tehdä uusi uudistamispyyntö. Lääkäri voi joko hyväksyä, hylätä tai palauttaa uudistamispyynnön. Kun hän hyväksyy pyynnön, hän kirjoittaa uuden reseptin vanhan reseptin pohjalta ja lähettää sen Reseptikeskukseen.
Näytä koko vastaus

Käykö suomalainen resepti Kreikassa?

Mikä on “lääkemääräys ulkomailla ostoa varten”? – Lääkemääräys ulkomailla ostoa varten on paperinen resepti, jolla voit ostaa lääkkeitä toisesta EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä, Et voi tulostaa lääkemääräystä itse esimerkiksi Omakannasta, vaan saat sen tulosteena lääkäriltä. Et voi myöskään käyttää tätä ulkomaille tarkoitettua reseptiä Suomessa.
Näytä koko vastaus

Onko lääke halvempi reseptillä?

Oulu E-resepti 1. Miksi apteekissa tullaan kysymään “miten voin auttaa?”? Fimean “Määräys lääkkeiden toimittamisesta (PDF)” velvoittaa apteekin farmaseuttista henkilökuntaa antamaan lääkeneuvontaa myös apteekin itsehoito- ja palveluvalintaosastoilla.” Lisäksi apteekkitoiminnan eettisissä ohjeissa mainitaan, että “apteekkihenkilökunta edistää ammatissaan lääkkeiden oikeaa ja turvallista käyttöä ja pyrkii estämään lääkkeiden tahallista väärinkäyttöä.” Muista, että hyvät neuvot tulevat kaupan päälle! 2.

Miksi kaikki apteekin työntekijät eivät saa kertoa lääkkeistä? Vain apteekin farmaseuttisella henkilökunnalla eli farmaseuteilla ja proviisoreilla on oikeus antaa lääkeneuvontaa ja toimittaa reseptilääkkeitä. Farmaseutin tutkintotaso on alempi korkeakoulututkinto yliopistossa (kolme vuotta) ja proviisorin ylempi korkeakoulututkinto (viisi vuotta).

Lääkeneuvontaa itsehoitolääkkeistä saavat antaa myös farmasian opiskelijat ja farmanomit. Lue lisää farmasian ja lääkealan opiskelusta esimerkiksi täältä ja täältä,3. Miksi reseptillä määrätty lääke tulee joskus ilman reseptiä ostettuna halvemmaksi? Itsehoitolääkkeitä voidaan määrätä reseptillä esimerkiksi jos asiakkaalla on vakuutus, joka korvaa lääkkeen.

 • Jos itsehoitolääkkeeseen ei ole reseptiä, vakuutus ei yleensä korvaa lääkettä.
 • Joistakin itsehoitolääkkeistä saa myös reseptillä Kela-korvauksen, ja siten lääkkeen ostaminen reseptillä on asiakkaalle halvempaa.
 • On myös tilanteita, jolloin ei Kela-korvattava lääke on määrätty reseptillä.
 • Jos lääkkeen ostaa reseptillä, lääkkeen hintaan lisätään reseptin toimitusmaksu 2,39 € eikä lääkkeestä tule Kela-korvausta.

Tällöin lääkkeen hinta on siis asiakkaalle 2,39 € kalliimpi kuin ilman reseptiä ostettuna.4. Miten on mahdollista muistaa ulkoa niin paljon tietoa lääkkeistä? Monet uudet lääkkeet syntyvät vanhojen lääkkeiden pohjalta. Kun kerran opettelee yleisimpien lääkkeiden vaikutustavat, pääsee jo pitkälle.

 1. Esimerkiksi kolesterolilääkeryhmään nimeltä statiinit kuuluvat mm.
 2. Atorvastatiini, rosuvastatiini ja simvastatiini.
 3. Näillä kaikilla lääkkeillä on sama vaikutustapa elimistössä.
 4. Lääkkeet voivat erota esimerkiksi tehossa (kuinka tehokkaasti kolesteroli laskee) ja haittavaikutuksien määrässä tai esiintyvyydessä.5.

Miksi lääkkeiden toimittaminen kestää joskus kauan? Reseptilääkkeen toimittamiseen liittyy monta “näkymätöntä” vaihetta. Kyse ei ole siis vain tietokoneen naputtelusta, vaan toimitukseen liittyy mm. asiakkaan lääkitysturvallisuuteen ja Kela-korvaukseen liittyviä vaiheita.

 • Jokaisen lääkkeen kohdalla farmaseutti käy läpi lääkkeen annostelun ja ottoajankohdan.
 • Lapsille määrättyjen lääkkeiden annosteluohjeet pitää tarkistaa erityisen huolellisesti esimerkiksi painokilojen tai iän mukaan.
 • Farmaseutti arvioi milloin hänen pitää olla yhteydessä lääkäriin esimerkiksi reseptin annostusohjeen epäselvyyden tai lääkkeiden yhteisvaikutuksen vuoksi.
You might be interested:  Sähköinen Resepti Ei Näy?

Näiden lisäksi farmaseutti noudattaa esimerkiksi Fimean määräyksiä lääkkeiden toimittamisesta (PDF), hintaneuvonnasta ja lääkevaihdosta sekä Kelan ohjeita esimerkiksi kerralla Kela-korvattavista lääkemääristä, Mitä muuta haluaisit tietää farmaseutin työstä? Jatketaan keskustelua apteekin Facebook-sivuilla !
Näytä koko vastaus

Miksi lääkäri ei uusi reseptiä?

Kommentti 16.10.2019 08.30 Voisiko reseptikeskuksen ohjelmoida niin, että reseptejä voi lähettää uusittavaksi vain sinne, mistä ne on alun perin kirjoitettu? Janne Laaksonen Vielä kymmenen vuotta sitten potilaat toivat paperiset reseptinsä terveyskeskukseen uusittavaksi. Kun perushoitaja luukulla vastaanotti reseptit, hän samalla kyseli, mikä lääkkeistä on käytössä ja millä annoksella, ja mikä lääkkeistä pitäisi uusia.

Reseptipino odotti lääkärin lokerossa, ja lähes joka reseptin päällä oli keltainen liimalappu kertomassa lääkkeen todellisen käytön. Lääkäri uusi pinon tarvittaessa sairauskertomusta selaten, ja pino siirtyi tekstinkäsittelijälle, joka kirjasi uusitut reseptit sairauskertomukseen. Nykyään potilas voi lähettää reseptinsä uusittavaksi terveyskeskukseen kirjautumalla kotonaan Kanta-palveluun tai pyytämällä apteekkia lähettämään sähköisen uusintapyynnön.

Reseptin uusintapyyntöä ei voi lähettää yksityislääkäreille eikä julkiseen erikoissairaanhoitoon, vaan ainoastaan terveyskeskukseen. Terveyskeskuslääkärin aikaa kuluu työhön, jota ei pitäisi olla ollenkaan. Uusittavan reseptin avattuaan lääkäri lähtee kahlaamaan sairauskertomusta selvittääkseen, mikä oli lääkkeen indikaatio, kun se oli määrätty.

 1. Liian usein käy ilmi, että lääkettä ei ollut alkuunkaan määrätty terveyskeskuksesta.
 2. Jos se oli määrätty terveyskeskuksesta, sitten rämpimään, josko löytyisi tietoa siitä, onko lääke enää ajankohtainen.
 3. Un tietoa ei löydy, lääkäri palauttaa tai mitätöi reseptin.
 4. Parhaassa tietojärjestelmässä potilaalle lähtee lääkärin viesti, että reseptiä ei uusittu, koska terveyskeskuksessa ei ole tietoa potilaan nykyisestä terveydentilasta.

Heikoissa tietojärjestelmissä potilaalle menee viesti ainoastaan uusimatta jätetystä reseptistä. Terveyskeskuslääkärin aikaa kuluu työhön, jota ei pitäisi olla ollenkaan. Voisiko reseptikeskuksen ohjelmoida niin, että reseptejä voi lähettää uusittavaksi vain sinne, mistä ne on alun perin kirjoitettu? Ja vain siten, että uusintapyyntöön liittyy aina potilaan tai omaisen ilmaisema käsitys lääkkeen annostuksesta ja käyttötarkoituksesta.

Erikoissairaanhoidon jatkohoidoissa reseptit voisi lähettää uusittavaksi siihen paikkaan, jonne epikriisikin on lähetetty. Keskikokoisessa terveyskeskuksessamme jokaiselle vastaanoton lääkärille tulee noin 30 reseptin uusintapyyntöä päivässä. Jos yhden reseptin käsittelyyn sairauskertomuksen selailuineen kuluu kolme minuuttia ja vaikka neljäsosa näistä on sellaisia, jotka päätyvät palautettavaksi tai mitätöitäväksi, lääkärikuntamme työaikaa haaskataan yhden lääkärin työpäivän verran joka päivä.

Voisiko reseptikeskusta korjata? Näin saisimme yhden terveyskeskuslääkärin lisää potilastyöhön. Terveyskeskuksen tarkoitus on edistää väestön terveyttä ja hoitaa sairauksia. Jos lääkäri joutuu tekemään työtä, joka ei tuota minkäänlaista terveyshyötyä, ei terveyskeskus toimi ja lääkärit pakenevat.
Näytä koko vastaus

Onko Oulussa turvallista?

Oulu on luokiteltu turvalliseksi kohteeksi. Oulun yleinen turvallisuusindeksi on 69/100, joka on heikompi kuin Suomen kaupunkien keskiarvo on 74/100. Korkeampi luku tarkoittaa matkaajalle yleisesti turvallisempaa matkakohdetta.
Näytä koko vastaus

Onko Oulussa susia?

Oulussa on havaittu suden jälkiä. Asukkaita havainnot huolettavat, mutta tutkijan mukaan sudet poistuvat yleensä nopeasti asutuksen läheisyydestä. Maikkulan pelloilta Oulusta löydettiin suden jäljet keskiviikkona. Noin seitsemän kilometrin päässä keskustasta Maikkulassa asuva Pekka Pikkujämsä heräsi keskiviikon vastaisena yönä pihalla häkissä olevan koiran metelöintiin. Ulkona ei näkynyt mitään, mutta aamulla Maikkulan kartanosta soitettiin, että pihapiiristä oli löytynyt suden tassunjälkiä.

– Susi oli tullut noin sadan metrin päähän koirahäkistä ja palannut sitten omia jälkiään pitkin takaisin, Pikkujämsä kertoo. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Samuli Heikkinen vahvistaa, että kyseiset jäljet olivat suden jättämiä. – Kyseessä lienee nuori yksilö, joka ei vielä ole löytänyt omaa reviiriään.

Se on tuskin jäänyt pitkäksi aikaa alueelle, vaan lähtenyt omille reiteilleen. Oulu ei ole tyypillistä susialuetta, mutta kyllä näitä havaintoja silloin tällöin tulee. Tälle talvelle tämä on ensimmäinen.
Näytä koko vastaus

Mikä haisee Oulussa?

Hajut poikivat vilkkaan keskustelun – Keskustelu hajuhaitoista on käynyt kiivaana erityisesti sosiaalisessa mediassa, ja valituksia on tehty myös ely-keskukselle. Valitusten mukaan hajuhaittojen kyytipoikana on tullut myös kurkun ärsytystä ja päänsärkyä.

Ävimme kysymässä aiheesta myös alueen asukkailta. Veera Veikkolainen. Kuva: Timo Nykyri / Yle Veera Veikkolainen kertoo, että kunnon hajuja on tupsahdellut tehtaasta aina silloin tällöin. – Välillä tupruttaa ihan sisälle asti. Riitta Saaranen. Kuva: Risto Degerman / Yle Tehtaan naapurissa asuva Riitta Saaranen sanoo elävänsä siinä toivossa, että ongelma ratkeaa, vaikka hajujen leviäminen yllättikin.

– En minä vielä ole kuitenkaan hermostunut, hän sanoo. Linnea Saaranen. Kuva: Risto Degerman / Yle Saarasen kanssa kävelylenkillä ollut Linnea Saaranen asuu hiukan kauempana tehtaasta. Hajut ovat tulleet hänellekin tutuiksi, vaikkei niitä kovin usein olekaan hänen kotinsa suuntaan levinnyt.

Yksi yö on jäänyt Saarasen mieleen. – Se oli niin paha haju, että minun piti panna nenä peiton alle, ja minä mietin, miten voi olla noin paha haju. Mikko Mustonen. Kuva: Risto Degerman / Yle Muutaman kilometrin päässä Lintulan kaupunginosassa asuva Mikko Mustonen muistaa hyvin myös vanhan “perinteisen” Oulun hajun, joka aiempina vuosina piinasi kaupunkilaisia.

– Kyllä se 70-luvulla haisi raha Lintulassakin, mutta nyt on ollut monia vuosia, ettei ole ollut hajuhaittoja, Mustonen sanoo. Viime aikoina on tehtaalta tuttuja hajuja riittänyt hänen mukaansa Lintulaankin asti. – Nyt on jotain erilaista ilmassa, kun haisee niin pahalle.
Näytä koko vastaus

Onko Oulussa pehmeä vesi?

Veden kovuus ja pH – Veden kovuus Veden kovuus kuvaa veden sisältämien kalsium- ja magnesiumsuolojenmäärää. Vesilähteiden ja määperän vaihtelevuuden vuoksi veden kovuus vaihtelee Oulun alueella. Kanta-Oulussa vesi on pehmeää. Pohjavesialueilla vesi on hyvin pehmeää, paitsi Oulunsalossa, jossa vesi on keskikovaa.

Alue pH Kovuus Kovuus a) Luokitus
Oulu 8,6 0,77 4,3 Pehmeä
Oulunsalo 7.8 1,26 7,1 Keskikova
Haukipudas 7.4 0,48 2,7 Pehmeä
Kiiminki 7.2 0,58 3,3 Pehmeä
Ylikiiminki 7.0 0,38 2,1 Hyvin pehmeä
Yli-Ii 7.4 0,34 1,9 Hyvin pehmeä

Näytä koko vastaus

Mikä Oulussa palaa?

Tyhjillään oleva rivitalo palaa Oulun Tahkokankaalla. Tyhjillään ollut rivitalo tuhoutui tulipalossa Oulun Tahkokankaalla maanantai-iltana 13.6.19:37 • Päivitetty 13.6.21:55 Tyhjillään oleva rivitalo palaa Oulun Tahkokankaalla. Kello 20 aikaan maanantai-iltana rakennus on useista eri kohdista täysin tulessa.

Pelastuslaitoksen mukaan palossa ei ole sattunut henkilövahinkoja. Kookas rivitalorakennus tuhoutunee palossa kokonaan. Palosta ja sammutustöistä nousee runsaasti sankkaa savua. Palopaikan läheisyyteen oli kerääntynyt maanantai-iltana arviolta satoja kaupunkilaisia katsomaan tulipaloa. Hälytys suuresta rakennuspalosta Tahkokankaantiellä tuli kello 18.46 maanantaina.

Paikalla on useita pelastuslaitoksen yksikköjä. Tulipalosta uutisoi ensimmäisenä Kaleva (siirryt toiseen palveluun), Kalevan tietojen mukaan lähialueiden asukkaita kehotetaan sulkemaan ikkunat ja ilmastoinnit.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Pasta Al Forno Resepti?

Saako hoitaja kirjoittaa reseptin?

Lääkkeitä voi määrätä vain hoitosuunnitelman tai hoidon tarpeen arvion perusteella – Sairaanhoitaja voi jatkaa lääkitystä lääkärin tekemän taudinmäärityksen perusteella tai määrätä lääkkeitä toteamaansa hoidon tarpeeseen tietyissä taudeissa ja tilanteissa.

Sairaanhoitajalla on rajattu oikeus määrätä lääkkeitä hoitamalleen potilaalle myös silloin, kun kyseessä on ennalta ehkäisevä hoito. Sairaanhoitajan määrättävissä olevaan lääkevalikoimaan lisättävät lääkkeet ovat kyseisissä tautitiloissa Käypä hoito -suositusten tai Lääkärin käsikirjan mukaisia. Sairaanhoitaja saa määrätä lääkkeitä vain, jos hän on käynyt vaadittavan koulutuksen ja saanut määräyksen toimintayksikön vastaavalta lääkäriltä.

Määräyksessä todetaan ne lääkkeet, joita sairaanhoitaja saa määrätä sekä mahdolliset lääkkeiden määräämiseen liittyvät rajoitukset.
Näytä koko vastaus

Voiko terveydenhoitaja antaa reseptin?

Aloitin nuorelle ehkäisypillerit – onko se laillista? Ehkäisyvalmisteiden aloitus toteutetaan yhteistyössä lääkärin kanssa. Tämä tarkoit­taa sitä, että hoitajalla pitää olla mahdollisuus konsultoida lääkäriä tarvittaessa ja organisaatiossa pitää olla kirjalliset toimintaohjeet ehkäisyvalmisteiden aloituksesta.

Työnantajan on varmistettava, että ammattihenkilöillä on riittävä osaaminen ehkäisyvalmisteiden aloitukseen asiak­kaalle. Terveydenhoitajan täytyy kertoa esimiehelleen, jos kokee, että osaaminen on riittämätöntä. Ehkäisyä aloitettaessa asiakas haastatellaan ja selvitetään, että ehkäisyn aloittamiselle ei ole vasta-aiheita.

Asiakkaalle tehdään tarvittavat tutkimukset, esimerkiksi verenpaine ja paino, sekä annetaan neuvontaa ehkäisyyn liittyen. Samalla sovitaan seurannasta. Osan seurannasta voi toteuttaa hoitaja. Jos seurannassa ei ilmene ongelmia, lääkäri kirjoittaa asiakkaalle sähköisen reseptin.

 1. Gynekologinen tutkimus ei ole edellytys hormonaalisen ehkäisyn aloitukselle.
 2. Ehkäisyvalmisteen reseptin voivat kirjoittaa vain ne sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt, jotka ovat suorittaneet lääkkeen määräämiseen oikeuttavan lisäkoulutuksen (45 op) ja joilla on tehtävään lupa työpaikallaan.

Reseptin voi kirjoittaa tiettyihin ehkäisyvalmisteisiin 15–34-vuotiaille naisille. Julkaistu Tehy-lehdessä 4/20 : Aloitin nuorelle ehkäisypillerit – onko se laillista?
Näytä koko vastaus

Saako lääkäri kirjoittaa reseptin sukulaiselle?

Ensi vuoden alusta lääkkeitä voi määrätä vain sähköisen järjestelmän kautta. Lääkärin työnantaja voi kieltää lääkemääräyksen tekemisen niin sanotulle omalle potilaalle eli perheenjäsenelle, työkaverille tai tuttavalle. Kuva: Yle 8.8.2016 13:58 • Päivitetty 8.8.2016 15:18 Ensi vuoden alusta lääkemääräyksen voi saada vain sähköisenä.

 1. Ainoastaan poikkeustapauksissa, kuten tietojärjestelmän ollessa poissa käytöstä, lääkäri voi kirjoittaa paperisen reseptin tai soittaa apteekkiin puhelinreseptin.
 2. Suurin osa lääkäreistä määrää lääkkeitä potilailleen työnantajansa kuten sairaalan, lääkäriaseman tai terveyskeskuksen sähköisen reseptijärjestelmän kautta.

Lääkärillä on aina ammattinsa puolesta oikeus kirjoittaa lääkeresepti, mutta työnantaja voi määritellä, kenelle niitä voi työnantajan järjestelmässä kirjoittaa. Muun muassa Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä myös niin sanottujen omien potilaiden, kuten esimerkiksi perheenjäsenten tai tuttavien reseptit on mahdollista kirjoittaa sairaanhoitopiirin järjestelmässä.
Näytä koko vastaus

Missä kunnissa ilmainen ehkäisy?

Suomen kunnista vain alle puolet tarjoaa maksutonta ehkäisyä nuorille. Moreenimedian teettämän kyselyn mukaan vastanneista lähes kaikki toivoivat maksuttoman ehkäisyn palveluita jokaiseen kuntaan. Ehkäisyvälineet voivat olla esimerkiksi kondomeja, ehkäisypillereitä tai -kierukoita.

Maksuttoman ehkäisyn vaihteleva tarjonta kuntien välillä asettaa nuoret epätasa-arvoiseen asemaan. Väestöliiton palvelupäällikkö Maria Nikunlaaksolla on vahva viesti siitä, ettei seksuaaliterveydestä huolehtiminen saisi olla kiinni asuinkunnasta tai nuoren ja hänen vanhempiensa varallisuudesta. Moreenimedian kyselyyn vastanneista lähes puolella ei ole tai ole ollut mahdollisuutta maksuttomaan ehkäisyyn kotikunnassaan.

Kuitenkin 80 prosenttia vastanneista käyttäisi maksutonta ehkäisyä, jos siihen olisi mahdollisuus. Maksuttoman ehkäisyn positiivisista vaikutuksista on kattavasti tutkimusnäyttöä, mistä kertovat esimerkiksi aborttien määrien ja seksitautien väheneminen kunnissa.

Suomen 311 kunnasta 137 tarjoaa nuorille (noin 16-25 vuotialle) maksutonta ehkäisyä. Kyselyyn vastasi 57 henkilöä ja se julkaistiin Tampereen yliopiston Intranetissä marraskuussa 2021. Vastanneista 26 prosenttia oli käyttänyt maksuttoman ehkäisyn palveluita.44 prosenttia vastanneista kertoi, ettei heidän kotikunnassaan ole tai ole ollut mahdollisuutta ilmaiseen ehkäisyyn.81 prosenttia vastanneista hyödyntäisi ilmaista ehkäisyä, jos siihen olisi mahdollisuus. Lähes kaikki vastanneet toivoivat jokaiseen kuntaan maksutonta ehkäisyä nuorille.

Näytä koko vastaus

Saako Ehkäisykapselin ilmaiseksi?

Nuorten Helsinki Terveys ja hyvinvointi Keho ja hyvä olo Seksi ja seksuaalisuus Ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille

Oulu E-resepti Ilmaisia ehkäisyvälineitä saat muun muassa oman oppilaitoksesi terveydenhoitajalta ja terveysasemilta. Helsingissä alle 25-vuotiaat nuoret voivat saada ilmaiseksi ehkäisyvälineitä raskauden ja seksitautien ehkäisyyn. Jos tarvitset raskaudenehkäisyä, ota yhteyttää oman lukiosi tai ammattioppilaitoksesi terveydenhoitajaan tai omaan terveysasemaasi.

Terveydenhoitajan kanssa voit jutella sinulle sopivimmasta ehkäisymenetelmästä. Lue lisää ehkäisymenetelmistä ehkäisyneuvonnan sivuilta, Raskauden ehkäisyä tarvitseville nuorille Helsinki tarjoaa ilmaiset ehkäisypillerit tai ehkäisyrenkaan vuodeksi. Jos haluat ottaa käyttöösi kupari- tai hormonikierukan tai ehkäisyimplantaatin, saat sen ilmaiseksi 25-vuotiaaksi saakka.

Lue lisää ilmaisesta ehkäisystä alle 25-vuotiaille ehkäisyneuvonnan sivuilta, Kaikkien seksiä harrastavien pitää huolehtia seksitautien ehkäisystä. Seksitautien ehkäisyyn Helsingin kaupunki jakaa ilmaisia kondomeja terveydenhuollon yksiköissä. Ehkäisy kuuluu kaikille, vaikka omassa suhteessasi raskauden riskiä ei olisikaan (esimerkiksi miesparit ja naisparit).
Näytä koko vastaus

Onko Ehkäisyneuvola ilmainen?

Palveluajat – ma–to 08:00–13:00 pe 08:00–11:00

Ehkäisyneuvonta on tarkoitettu raskauden ehkäisyä tarvitseville. Tavoitteena on löytää jokaiselle yksilölle ja parille tarkoituksenmukainen ja sopiva ehkäisy. Ehkäisyneuvontaa saa eri ehkäisyvälineiden valinnassa, käytössä ja käytön seurannassa. Ennen vastaanotolle tuloa on hyvä tutustua eri vaihtoehtoihin ja miettiä, mitä toivoo ehkäisyltä.
Näytä koko vastaus

Onko Lahdessa ilmainen ehkäisy?

Ennen kokeilun alkua tiedotetaan tarkemmin, miten ja missä alle 25-vuotiaat nuoret saavat maksuttoman ehkäisyn ja mitkä valmisteet kokeilun piiriin kuuluvat. Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto tarjoaa jatkossakin ehkäisypalveluita Päijät-Hämeessä. Kuva: Ville Miettinen – Kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa alkaa keväällä maksuttoman ehkäisyn kokeilu alle 25-vuotiaille.

Okeilu on määrä aloittaa 2. toukokuuta, tiedottaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Päijät-Sote. Ensimmäisessä vaiheessa on tärkeä varmistaa, että tieto kokeilusta tavoittaa laajasti alle 25-vuotiaat nuoret. Siksi se tuodaan osaksi nykyisiä hoito- ja palveluprosesseja. Ehkäisyvalmisteen valinta ja ehkäisyneuvonta ovat Päijät-Hämeessä jatkossakin osa nykyisiä ehkäisypalveluita sote-keskuksissa, neuvoloissa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.

Seuraavissa vaiheissa selvitetään, millaisia digitaalisia ratkaisuja kokeilussa voidaan hyödyntää ja varmistetaan, että tieto kokeilusta tavoittaa kolmannen sektorin toimijat ja sosiaalihuollon sekä muut nuorten kanssa työskentelevät tahot. Mainos Oulu E-resepti Lisäksi seksuaaliterveyden pilotissa suunnitellaan ja toteutetaan nuorten kanssa sosiaalisen markkinoinnin kokeilu seksitautien torjuntaan.  Kokeilun tavoitteena on parantaa nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, vähentää ei-toivottuja raskauksia ja raskaudenkeskeytyksiä, ja siten edistää nuorten hyvinvointia ja terveyttä ja vähentää inhimillistä kärsimystä.
Näytä koko vastaus