Papu Ja Linssi Reseptejä?

Papu Ja Linssi Reseptejä

Mitä ruokia pavuista ja linsseistä voi valmistaa?

Käyttö – Pavut, kikherneet ja linssit sopivat lisäkkeeksi, salaatteihin, muhennoksiin, keittoihin, pataruokiin, pihveihin, murekkeisiin, tahnoihin, marinoitaviksi, piirakoihin ym. Tavallinen vihreä kuivattu herne ja keltainen herne sopivat keiton lisäksi myös muhennoksiin, soseisiin, pataruokiin, murekkeisiin ym.

 • Äsittele kuivattuja papuja ja kikherneitä oikein! Älä koskaan syö kuivattuja papuja sellaisenaan! Huuhdo pavut ja kikherneet hyvin, liota ja keitä pakkauksen ohjeen mukainen aika.
 • Eittoajat vaihtelevat.
 • Pavut ja kikherneet turpoavat liotuksen ja keiton aikana kaksin- tai kolminkertaisiksi.
 • Voit käsitellä kerralla koko pussin ja pakastaa osan pavuista sopivina annoksina myöhempää käyttöä varten.

Keitetyt pavut ja kikherneet säilyvät jääkaapissa 2-3 päivää. Säilykepavut ja -linssit ovat helppokäyttöisiä ja nopeita arkisessa ruoanlaitossa. Totuttele palkokasveihin vähitellen, sillä ne aiheuttavat monille ilmavaivoja. Käsittele pavut aina oikein. Kaikki tuotteet eivät enää nykyään vaadi liotusta, mutta lue ohjeet tarkasti pakkauksesta.

 • Lisää papujen keitinveteen ja papuruokiin erilaisia yrttejä.
 • Useimmissa ohjeissa voit korvata pavut kikherneillä ja päinvastoin tai käyttää vaihtoehtoisia papuja.
 • Voit myös kokeilla vaihtaa tutun reseptin lihan tai kanan papuihin.
 • Varsinkin texmex-ruoassa kuten tacoissa pavut toimivat mainiosti ja intialaisiin ruokiin linssit kuuluvat jo lähtöjäänkin ja miksei lasagneakin voisi täyttää soijarouheella tai linsseillä.

Rohkeasti vain kokeilemaan! Mausteeksi papu-, herne- ja linssiruokiin sopivat hyvin erilaiset yrtit, chili, pippurit, tomaatti eri muodoissaan ja etniset kuten intialaiset mausteet ja maustesekoitukset. Tuoreena ja pakastettuina meille ovat tuttuja herne, vihreäpapu, härkäpapu ja monille myös ruusupapu.
Näytä koko vastaus

Pitääkö punaiset linssit huuhdella?

Käyttö – Linssit ovat helppokäyttöisiä palkokasveja ja ne kypsyvät papuja nopeammin. Ne eivät vaadi liotusta, mutta liottaminen lyhentää niiden keittoaikaa. Punaiset linssit kypsyvät nopeasti ilman liotustakin, mutta vihreät ja ruskeat linssit ovat kiinteämpiä, ja niitä voi liottaa 30 min kypsentämisen nopeuttamiseksi.

 1. Aikki linssit kannattaa huuhtoa hyvin ennen kypsentämistä.
 2. Uivat linssit turpoavat hieman keitettäessä.1 dl kuivia linssejä vastaa noin 2 dl keitettyjä.
 3. Linssejä saa kaupoista kuivattuina sekä valmiiksi kypsennettyinä säilykkeinä.
 4. Erilaisten linssien kypsennyksessä on eroja ne sopivat eri käyttökohteisiin.

Punaiset linssit kypsyvät nopeasti, sillä niitä myydään usein kuorittuina ja halkaistuina. Niiden keittoaika on noin 10 minuuttia. Punaiset linssit puuroutuvat hieman kypsyessään, joten ne sopivat hyvin esimerkiksi keittoihin tai muhennoksiin. Vihreät ja mustat (beluga) linssit pysyvät kiinteänä kypsennyksessä.

Niiden keittoaika on noin 20 minuuttia tai kauemmin. Mustat linssit sopivat hyvin esimerkiksi salaatteihin tai lisäkkeeksi. Linssit voidaan kypsentää lisäämällä ne suoraan pataan tai keittoon, jossa niiden annetaan kiehua linssien väristä riippuen 10-20 minuuttia. Jos valmistat linssejä lisukkeeksi tai esimerkiksi salaattiin voit keittää linssejä kaksinkertaisessa määrässä vettä linssien määrään nähden.

Vihreiden ja mustien linssien kohdalla veden määrä ei ole tarkka, sillä voit tarvittaessa valuttaa ylimääräisen keitinveden pois. Keitetyt linssit säilyvät jääkaapissa noin 3 päivää. Ne kestävät myös pakastusta. : Linssit
Näytä koko vastaus

Voiko papuja syödä suoraan purkista?

Kuva: Shutterstock Uutinen julkaistu: 23.11.2016 Pavuista ja linsseistä voit valmistaa hyvää ja terveellistä ruokaa edullisesti. Palkokasvit kuten pavut ja linssit sisältävät paljon proteiinia ja kuitua.100 gramman annoksesta papuja saat suunnilleen saman verran proteiinia kuin jauhelihapihvistä.

 • Purkkipapujen tai linssien valmistaminen on myös nopeaa.
 • Valmiiksi keitettyjä papuja voi ostaa joko säilykepurkissa tai pahvipakkauksessa.
 • Yksi purkki papuja maksaa noin euron.
 • Niistä voi tehdä pihvejä, patoja tai syödä suoraan purkista vaikka salaatin kanssa.
 • Salaattia varten pavut kannattaa marinoida esimerkiksi valkosipuliöljyssä (ohje alla).

Kokeile Marttaliiton Arja Hopsu-Neuvosen helppoja reseptejä.
Näytä koko vastaus

Miksi linssit Pierettää?

Kaikille palkokasvit eivät sovi. Vaikka vatsa hieman tottuu palkokasveihin, niiden ilmavaivoja aiheuttavasta vaikutuksesta ei pääse kokonaan. Niissä on huonosti imeytyviä kuituyhdisteitä, jotka aiheuttavat oireita erityisesti herkkävatsaisille ja esimerkiksi ärtyvästä suolesta kärsiville.
Näytä koko vastaus

Voiko papuja syödä joka päivä?

Pavut – Monipuoliset pavut ovat loistavia proteiininlähteitä, mutta myös erittäin kuitupitoisia ruokia. Pavut saavat vatsan tuntumaan täydeltä pitkään. Ruokavaliossa ei kuitenkaan kannattaisi nojata täysin papujen syöntiin, sillä niillä voi olla myös negatiivisia vaikutuksia keholle.

Pavut voivat aiheuttaa esimerkiksi turvotusta ja kaasujen kertymistä vatsaan. Epämiellyttävien vaivojen lisäksi liiallinen kuidun saanti voi kuitenkin myös estää ravintoaineiden imeytymistä, kun keho joutuu keskittymään täysin papujen kuidun sulattamiseen. Eat Sip Trip -sivuston mukaan papujen negatiiviset vaikutukset voivat näkyä jo yhden aterian jälkeen, jos annoskoon kanssa ei ole tarkkana.

Papuja ei kannatakaan syödä kerralla yhtä desilitraa enempää.
Näytä koko vastaus

Mikä papu terveellisin?

Soijapapu – Soijapavut ovat kaikista pavuista ravintorikkaimpia. Ne sisältävät paljon proteiinia, terveellisiä aminohappoja, vitamiineja, kalsiumia, rautaa ja antioksidantteja. Myös soijapapuja voi idättää. Ravintoarvot sadalle grammalle papuja: Energiaa 178 kcal Rasvaa 8 grammaa Ravintokuitua 7,1 grammaa Proteiinia 16,1 grammaa Rautaa 3,8 milligrammaa
Näytä koko vastaus

Mitä eroa punaisella ja vihreällä linssillä?

Edullinen linssi on kuivakaapin sankari – katso 5 reseptiä, jotka saavat lisäpotkua ja -protskua linsseistä Punaiset linssit kypsyvät nopeasti ja soseutuvat helposti. Siksi ne sopivat erinomaisesti pyöryköihin, sosekeittoihin, muhennoksiin ja tahnoihin.

 1. Vihreät linssit ovat punaisia linssejä suurempia ja toisin kuin punaisissa linsseissä, niissä on kuori tallella.
 2. Siksi vihreät linssit vaativat hieman pidemmän keittoajan.
 3. Ne jäävät keitettäessä myös hieman napakammiksi ja sopivat hyvin patoihin, keittoihin ja paistoksiin.
 4. Mustat belugalinssit ovat saaneet lempinimensä kaviaarin mukaan.

Pienikokoiset ja keitettynäkin kiinteät mustat linssit sopivat erityisen hyvin salaatteihin.
Näytä koko vastaus

Onko punaiset linssit terveellisiä?

Hernekasveihin kuuluvat linssit ovat terveystietoisen unelmaruokaa: linsseissä on paljon proteiinia, kuituja, antioksidantteja ja kivennäisaineita, mutta vain vähän energiaa. Siksi ne kuuluvat monen kasvisruokailijan suosikkilistalle ja ovat herkkua myös sekasyöjille.
Näytä koko vastaus

Minkä väriset linssit aurinkolasit?

Aurinkolasilinssit eri käyttötarpeisiin – Instrumentarium Instrumentariumin kaikissa aurinkolaseissa on 100 % UV-suoja. Mitä suuremmat vahvuudet linssissä on, sitä tärkeämpää on riittävä ohennus. Ohennettu linssi on kevyt ja saa silmät näyttämään luonnollisen kauniilta.

Äyttötarpeesta riippuen korostuu tarve linssien erityisominaisuuksille: autoiluun vaaditaan laadukas linssi ja näkökenttää mahdollisimman vähän häiritsevä kehys, urheiluun taas soveltuvat huurtumattomat tai iskunkestävät linssit. Liikenteessä miellyttävimmät ovat polarisoivat linssit, jotka poistavat tehokkaasti heijastusta esimerkiksi veden tai tien pinnasta.

You might be interested:  Valio Vanilja Tuorejuusto Resepti?

Laajasta valikoimastamme löydät juuri sinulle sopivat kehykset ja linssit kaikkiin tarpeisiin ja tyyleihin. Papu Ja Linssi Reseptejä Auringon valo sisältää suuren määrän UV-säteilyä. Moni ei kuitenkaan tiedä, että UV-säteilylle altistuu myös pilvisellä säällä – ja jopa sisätiloissa. Aurinkoisella säällä silmiin heijastuu erityisen paljon säteilyä lumesta, jäästä, vedestä ja vaaleasta hiekasta sekä ilmassa leijuvista hiukkasista.

 1. Runsas UV-säteilylle altistuminen haitallista, sillä se nopeuttaa harmaakaihin syntyä ja verkkokalvon rappeutumista.
 2. Säteily heijastuu hyvin vaaleista pinnoista.
 3. Siksi esimerkiksi urheillessa, autoillessa sekä vesillä liikkuessa ja hiekkarannalla oleskellessa tulee silmät suojata aurinkolaseilla.
 4. Erro omasta aurinkolasitarpeestasi ja yleisimmistä käyttötilanteistasi optikolle.

Hän auttaa sinua sopivien aurinkolasien valinnassa. Tiesithän myös, että nykyään useat silmälasilinssit ja piilolinssitkin suodattavat UV-säteilyä. Linssiväri kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Yleisimmät värit ovat ruskea ja harmaa. Ruskeat linssit suodattavat parhaiten sinistä valoa ja parantavat kontrasteja eli näet ympäristön kirkkaasti myös pilvisellä säällä.

 1. Ruskeat linssit ovat yleensä hyvät autoilussa.
 2. Harmaat linssit helpottavat näkemistä tehokkaasti kirkkaissa olosuhteissa ja pitävät värimaailman neutraalina.
 3. Harmaat linssit ovat käytännölliset esimerkiksi vesillä.
 4. Mitä herkemmät silmät, sitä tummemmat linssit ovat paremmat.
 5. Vihreä-harmailla linsseillä värit pysyvät aidoimmillaan, valot ja varjot erottuvat hyvin.

Näiden peruslinssien lisäksi löydät meiltä myös muita värivaihtoehtoja erilaisiin sää- ja valaistusolosuhteisiin tai muihin tarpeisiin. Esimerkiksi keltaiset linssit voivat sopia hyvin lasketteluun ja golfaamiseen. Vaaleanpunaiset linssit voivat sopia parhaiten käyttäjän tyyliin, mutta myös parantaa syvänäköä. Papu Ja Linssi Reseptejä Papu Ja Linssi Reseptejä Polarisoiva pinnoite on tehokas suoja häikäistymistä vastaan vaativassa käytössä. Polarisoituja aurinkolaseja suositellaan erityisesti vesillä liikkujille sekä autoilijoille, sillä ne poistavat heijastuksia esimerkiksi märältä asfaltilta ja veden pinnalta.

 • Polarisoituja linssejä käyttävät etenkin kalastajat, sillä niiden avulla myös veden alle näkeminen on helpompaa.
 • Ovapinnoite ehkäisee naarmuja ja pidentää linssien käyttöikää sekä on miellyttävä käytössä.
 • Heijastuksenestopinnoite vähentää silmien rasitusta ja lisää mukavuutta ja tarkkuutta näkemiseen.

Peilipintaisia linssejä löytyy kahdenlaisia: täysin peilimäisiä linssejä ja puolipeilimäisiä linssejä, joista silmä voi näkyä jonkin verran läpi. Peilipintaväreinä saat meiltä muun muassa sinistä, vaaleanpunaista, kultaista ja hopeista. Peilipintaisten linssien valinta voi perustua tyyliseikkoihin, mutta tärkeä ominaisuus on se, että peilipinta läpäisee valoa tavallista aurinkolasilinssiä vähemmän eli silmät on paremmin suojattu. Papu Ja Linssi Reseptejä Papu Ja Linssi Reseptejä Erikoiskäsitelty linssi reagoi nopeasti valoon tummentumalla, mutta pysyy sisätiloissa täysin kirkkaana. Näin saat siis samoihin linsseihin sekä aurinkolasien että tavallisten linssien ominaisuudet. Silmien elinikäinen altistuminen UV-säteilylle on yksi merkittävimpiä kaihia aiheuttavista tekijöistä.

100 % UV-suoja Tehokas häikäisyn esto Vähentävät silmien väsymistä Parantavat kontrastinäköä Nopea ja huomaamaton sävymuutos Soveltuvat hyvin ulkoiluun, vesille ja muihin harrastuksiin

Näytä koko vastaus

Pitääkö pavut huuhdella?

Useimmat palkokasvit vaativat liotuksen ja keittämisen – Yksilölliset käsittelyohjeet löydät näppärimmin pakkauksesta. Yleisohjeita palkokasvien käsittelyyn: 1. Liota kuivatut palkokasvit Kuivattuja palkokasveja täytyy sekä liottaa (yleensä 10–12 tuntia, esimerkiksi yön yli) että keittää ennen syömistä.

 • Linssien liottaminen ei ole tarpeellista.
 • Liotusvesi kaadetaan pois ja liotetut palkokasvit huuhdellaan huolellisesti ennen keittämistä.
 • Pitempi liotusaika nopeuttaa palkokasvien kypsymistä.2.
 • Eittoaika vaihtelee Lyhyimmillään kypsymisaika on alle 30 minuuttia, toisia papuja, esimerkiksi soijapapua, tulee keittää useita tunteja.

Jos omistat painekattilan, kypsennät palkokasvit siinä nopeammin! Jos palkokasveja käyttää tahnoihin, levitteisiin, pihveihin tai muutoin sosemaisiin ruokiin, kypsennysaika voi olla pakkauksen ohjetta pidempikin. Rakenteeltaan papujen pitäisi olla keittämisen jälkeen kokonaisia, mutta helposti sormin muserrettavissa.

 • Lisää suola keitinveteen vasta, kun pavut ovat lähes kypsiä.
 • Suola voi hidastaa papujen kypsymistä, ja ne saattavat jäädä koviksi pitkästä keittoajasta huolimatta.
 • Eitinveden voi halutessaan maustaa myös esimerkiksi sipuleilla tai suolattomilla mausteilla, kuten chilillä ja inkiväärillä.
 • Papujen ja linssien keitinveden voi hyödyntää ruuanvalmistuksessa, esimerkiksi keittojen lieminä.3.

Paistamalla lisää makua Kuivattuihin palkokasveihin saa keittämisen jälkeen lisää makua paistamalla niitä muutama minuutti pannulla, esimerkiksi öljyn ja valkosipulin kera.4. Valmista kerralla enemmän Koska kuivattujen papujen käsittely on hidasta, kannattaa koko pakkaus liottaa ja keittää kerralla.
Näytä koko vastaus

Voiko papuja liottaa liian kauan?

Perusohje kuivattujen papujen ja herneiden valmistukseen – Kuivatut pavut sisältävät haitallisia lektiinejä, joten ne pitää liottaa ja kypsentää hyvin ennen niiden syömistä. Lektiinit tuhoutuvat keittämisen aikana eli kypsiä papuja on turvallista syödä.

 1. Huuhtele tarvittava määrä papuja kylmällä vedellä. Poista seasta mahdolliset roskat ja vioittuneet pavut.
 2. Peitä pavut kylmällä vedellä ja anna papujen liota. Liotusveden määrä on suurin piirtein kolme kertaa papujen määrä. Liotusaika on 10–12 tuntia, mutta pidemmästäkään liotusajasta ei ole haittaa. Käytännöllistä on laittaa pavut likoamaan illalla ja keittää seuraavana päivänä.
 3. Liottamisen jälkeen pavut ovat tuplanneet kokonsa ja imaisseet suuren osan liotusvedestä itseensä. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut hyvin.
 4. Laita pavut isoon kattilaan ja laske niiden päälle reilusti vettä. Papujen tulee olla kokonaan veden alla. (Voit nopeuttaa prosessia kiehauttamalla veden ensin vedenkeittimellä.) Anna veden kiehahtaa ja laske sitten lämpöä siten, että pavut saavat kiehua pienellä lämmöllä. Veden pitää kiehua, mutta sen ei tarvitse kiehua täysillä.
 5. Pavut kiehuvat helposti yli etenkin jos kattila on niitä ihan täynnä. Kattilan kansi kannattaakin pitää raollaan. Kannen saa pysymään paikallaan esimerkiksi puisella pyykkipojalla. Jos veden pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se pois kauhalla.
 6. Saatat joutua lisäämään vettä keittämisen aikana. Voit kuumentaa veden ensin vedenkeittimessä kiehuvaksi ja lisätä sitten papujen sekaan, niin säästyt veden uudelleenkuumenemisen odottelulta.
 7. Keittoaika vaihtelee lajeittain, papujen koon ja liotuksen pituuden mukaan sekä papujen säilytysajan ja -tavan mukaan. Tarkkaa keittoaikaa pavuille ei siis ole täysin mahdollista antaa eikä pakkauksen keittoaikaan kannata ihan täysin luottaa. Pavut ovat kypsiä, kun ne ovat läpikotaisin pehmeitä.
 8. Useimmat pavut ovat kypsiä noin tunnissa. Adukipavut sekä härkäpavut valmistuvat reilussa puolessa tunnissa. Soijapavut taas vaativat useamman tunnin mittaisen kypsennyksen. Kun 3/4 suositellusta keittoajasta on kulunut, voit arvioida papujen kypsyyden maistamalla ja jatkaa keittoaikaa aina välillä papuja maistellen.
 9. Jos pavut käyttää pihveihin, pyöryköihin, levitteisiin tai tahnoihin, niiden voi antaa kiehua hyvin pehmeiksi. Jos taas haluat pavut kauniin kiinteinä vaikkapa salaatin sekaan, kannattaa keittoaika pitää lyhyempänä. Huolehdi kuitenkin, että pavut ovat kypsiä.
 10. Lisää suolaa keitinveteen vasta, kun pavut ovat lähes kypsiä. Suola voi hidastaa papujen kypsymistä, ja ne saattavat jäädä koviksi pitkästäkin keittoajasta huolimatta. Suolattomat pavut voivat olla etenkin aloittelevalle papujen syöjälle vähän mauttomia. Papuihin ei kuitenkaan tarvitse lisätä suolaa lainkaan ja vaan suolan voi lisätä vasta ruokaan, johon pavut käytetään.
 11. Pavut ovat sopivan kypsiä, kun ne ovat kokonaisia, mutta helposti muussattavissa sormin tai haarukalla. Pavut voi lopuksi huuhdella juoksevan veden alla.

Vinkki! Erilaiset mausteliemet ja marinadit kannattaa sekoittaa papuihin, kun ne ovat vielä kuumia. Näin maut imeytyvät paremmin.
Näytä koko vastaus

Paljonko papuja päivässä?

Laihduttajan salainen ase – kourallinen palkokasveja Laihduttajan kannattaa syödä palkokasveja, kertoo Health 24 -sivusto.160 grammaa palkokasveja päivässä syöneet tutkitut tunsivat olonsa 31 prosenttia kylläisemmäksi kuin ne, jotka eivät syöneet, todistaa Toronton yliopiston tekemä tutkimus.

You might be interested:  Baileys Salted Caramel Resepti?

Pitkällä aikavälillä palkokasvien avulla voi laihtua, koska kylläisyyden tunne vähentää napostelua aterioiden välillä. – 90 prosenttia dieeteistä epäonnistuu nälän ja ruokahalun vuoksi, sanoo tutkimusta johtanut John Sievenpiper, Syö papuja, herneitä, linssejä ja kikherneitä päivittäin. Pysyt kylläisenä pidempään, koska ne hajoavat elimistössä hitaasti.

Palkokasvit myös alentavat koko aterian glykeemista indeksiä. Glykeeminen indeksi kertoo, kuinka nopeasti erilaiset hiilihydraattit imeytyvät suolistosta vereen. Lisäksi tutkimusryhmä havaitsi, että annos palkokasveja vähensi kolesterolia viisi prosenttia, mikä puolestaan alentaa sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Tutkimuksessa oli 126 osallistujaa ja seulottiin 2000 paperia. Tutkimuksen julkaisi Obesity-tiedejulkaisu. Tutkijoiden mukaan sopiva määrä päivässä palkokasveja on 130 grammaa. Palkokasvit sisältävät runsaasti kuituja ja proteiineja, joten ne ovat hyvä vaihtoehto lihalle, koska liialliseen lihan syömiseen on yhdistetty terveysriskejä.

Papuja voi kätevästi lisätä niin riisin kuin salaatin sekaan. : Laihduttajan salainen ase – kourallinen palkokasveja
Näytä koko vastaus

Mikä on kun Pierettää koko ajan?

Ilmavaivojen syyt – Ärtyvän suolen yhteydessä esiintyvän turvottelun taustalla voi olla tavallista suurempi suolikaasun määrä. Kuitenkaan läheskään kaikilla määrän ei ole todettu lisääntyneen, mutta kaasu poistuu tavallista hitaammin. On myös mahdollista, että paksusuolen seinämä reagoi tavallista herkemmin venytykselle.

 1. Syytä turvotteluun ei tarkoin tunneta, mutta yksi tekijä saattaa olla poikkeava bakteerikanta paksu- ja ohutsuolessa.
 2. Aterian jälkeisestä turvottelusta kärsivillä on todettu ruuansulatuskanavan lihasten ja pallean reagoivan normaalia herkemmin venytykselle.
 3. Siksi he kokevat epämiellyttävää täysinäisyyttä ja turvottelua tavallista pienemmillä ruokamäärillä.

Syitä häiriölle ei tiedetä. Tavallista runsaampi suolikaasun määrä johtuu useimmiten ravinnon laadusta. Esimerkiksi palkokasveissa on aineita, jotka kulkevat ohutsuolen läpi bakteerien ravinnoksi, jolloin kaasun määrä lisääntyy. Laktoosi-intoleranssissa maitosokeria joutuu paksusuoleen, minkä seurauksena on ilmavaivoja.
Näytä koko vastaus

Paljonko linssit maksaa?

Pinnoitteet nostavat hintaa – Perus yksiteholinssit maksavat ilman lisäkäsittelyjä noin 30-40 euroa / pari. Pinnoitteet nostavat linssien hintaa selvästi. Esimerkiksi kovapinta maksaa noin 20-50 euroa enemmän. Yhdistelmäpinta, joka sisältää kovan, heijastamattoman ja myös mahdollisesti likaa hylkivän pinnoitteen tuo laseihin hintaan lisää pinnoitetyypistä riippuen noin 50-150 euroa.
Näytä koko vastaus

Voiko silmälasien linssit vaihtaa?

TILAUS –

 1. Käykö muualta hankittu optikon tai silmälääkärin resepti silmälasien tilausta ajatellen?
 2. Kyllä käy, mutta suosittelemme että resepti on maksimissaan kuusi kuukautta vanha.
 3. Voiko Silmäasemalta ostaa linssit omaan vanhaan silmälasikehykseen?

Silmäasemalla voidaan teettää omaan vanhaan (silmälasi / aurinkolasi) -kehykseen uudet linssit hintaan 50 € + linssien hinta. Li sämaksu kattaa kehyksen käsittelyyn liittyvät kulut. Myymälähenkilökunta varmistaa kehyksen kunnon uudelleen linssitystä varten.
Näytä koko vastaus

Miksi pavut pitää liottaa?

Liottaminen ja maustaminen Papujen liottaminen ja maustaminen on sekä kivaa että maukasta sekä helpompaa kuin luulet! Homma täytyy tietenkin suunnitella etukäteen, mutta itse tekeminen on mukava vaihtoehto sille, että hankkisit pavut valmiina kaupasta. Sitä paitsi päätät tuolloin itse, minkä makuisia papuja ruokaasi lisäät.

GoGreen ehdottaakin, että liotat ja keität isomman satsin kerrallaan, kun jo homman ryhdyt – ja pakastat sitten loppuerän sopiviin annospusseihin, joista pavut on helppo lisätä ruokaan. Fiksua ja helppoa. Miksi pavut pitää liottaa ennen keittämistä? Papuja liotetaan ennen keittämistä siksi, että tällöin keittäminen on nopeampaa ja tulos tasaisempi.

Voit lisäksi maustaa pavut mielesi mukaan, kun keität ne itse. Pavut sisältävät myös sulamattomia hiilihydraatteja, jotka katoavat liotusvaiheessa. Liottaminen Liotusvesi kannattaa ensin suolata. Mielestämme sopiva suolamäärä on 1-2 tl/vesilitra.

Liotus kylmässä vedessä Liota papuja kylmässä vedessä yön yli, vähintään kahdeksan (8) tuntia. Maustaminen

Kätevimmin saat papuihin lisämakua keittämällä niitä liemessä liottamisen jälkeen. Valitse mieleisesi liemityyppi, niin pavut maistuvat ihana täyteläisiltä. Voit tietysti myös maustaa keitinveden kuten haluat. Mikäli käytät papuja esim. tacoihin, voit lisätä veteen esim. chiliä, juustokuminaa, valkosipulia ja paprikaa. Superhyvää ja helppoa! : Liottaminen ja maustaminen
Näytä koko vastaus

Miksi pavut ovat terveellisiä?

Auttavat painonhallinnassa – Pavut sisältävät paljon proteiinia ja kuituja, jotka hidastavat vatsan tyhjentymistä ja pitävät olon kylläisempänä pidempään. Pavut sopivat erinomaisesti laihduttajalle niiden proteiinipitoisuuden, mutta myös vähärasvaisuuden vuoksi. Pavut sisältävät myös ruokahalua hillitsevää kolekystokiniinia, joten pavut ovat hyvä ruoka-aine laihdutuksen tueksi.
Näytä koko vastaus

Voiko linssejä syödä raakana?

Lehti 16: Alkuperäis­tutkimus 1.6.1999 16/1999 vsk 54 s.2101 – 2103 Elintarvikkeiden luontaisten myrkkyjen aiheuttamat ruokamyrkytysepidemiat ovat uusi ilmiö Suomessa. Syynä tähän on meidän kulttuurillemme vieraiden elintarvikkeiden lisääntynyt käyttö.

Näiden aiheuttamia vaaroja ei tunneta riittävästi, ja tarpeellisista turvatoimista ei ole myöskään riittävästi tietoa. Vuonna 1998 maassamme on todettu yhdeksän papujen lektiinin aiheuttamaa ruokamyrkytystä. Kuvaamme tässä artikkelissa lektiinimyrkytyksen yleispiirteet ja helsinkiläisessä sairaalassa tapahtuneen epidemian.

Useat pavut sisältävät vaihtelevan määrän lektiiniä eli fytohemagglutiniinia, joka aiheuttaa äkillisen ruokamyrkytyksen ( 1, 2 ). Suurin lektiinipitoisuus on punaisissa kidneypavuissa (Phaseosus vulgaris, red kidney bean). Jo parin riittämättömästi esikäsitellyn pavun nauttiminen voi johtaa myrkytykseen.Valkoisissa kidneypavuissa lektiiniä on noin kolmannes punaisten papujen lektiinimääristä, kun taas härkäpavuissa on noin 5-10 % punaisten papujen sisältämästä lektiinistä.

Myrkytys seuraa, mikäli papuja syödään raakoina, pelkästään liotettuina ja/tai riittämättömästi kuumennettuina. Riittävä liotus ja sen jälkeinen kuumennus tuhoaa lektiinin täysin. Sen sijaan kuumentaminen ainoastaan noin +80 C:een voi lisätä myrkyllisyyttä jopa viisinkertaiseksi. Huonosti kuumennetut pavut ovat siis huomattavasti myrkyllisempiä kuin raakoina nautitut.

Artikkelimme osoittaa, että pelkästään liotetut pavut – ilman kuumennnuksen aiheuttamaa oireiden voimistumista – voivat aiheuttaa runsaat oireet. TAUDINKUVA JA DIAGNOOSI Oireet alkavat kirjallisuustietojen mukaan 1-3 tuntia papujen nauttimisen jälkeen.

Ensioireena on yleensä pahoinvointi, jota seuraavat oksennukset ja viimeisenä ripuli. Oksennuskohtaukset voivat olla voimakkaita, ja ne saattavat sisältää verta. Myös vatsakipuja voi esiintyä. Vaikka oireet kestävät vain 3-4 tuntia, on oirekuva varsin raju. Hoitoa ei yleensä tarvita. Tarvittaessa huolehditaan nestetasapainosta ja annetaan lääkehiiltä, aikuisille 50-100 g ja lapsille 1-2 g/kg.

Kirjallisuudessa on kuvattu myös tapauksia, jotka ovat vaatineet suonensisäistä nestehoitoa sairaalassa. Tauti diagnosoidaan ruokahistorian ja oirekuvan perusteella. Laboratoriodiagnostisia menetelmiä ei tarvita; niitä ei ole muussa kuin tutkimuskäytössä.

 • Tarvittaessa poissuljetaan muut äkillisten ruokamyrkytysten aiheuttajat, lähinnä Staphylococcus aureus ja Bacillus cereus.
 • Lektiinimyrkytykselle on ominaista, että kaikki tai lähes kaikki papuja syövät henkilöt sairastuvat, mikä on harvinaista ruokamyrkytysepidemioissa.
 • Samoin on todettu, että oireiden voimakkuus on suorassa suhteessa syötyjen papujen määrään.

EPIDEMIA Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen tuli 10.7.1998 tieto, että paikallisessa sairaalassa oli sairastunut noin 25 henkilöä vatsatautiin. Koska edeltävään lounaaseen kuului juustopapusalaatti, sen sisältämiä punaisia kidneypapuja pidettiin heti aluksi ruokamyrkytyksen aiheuttajina.

 • Epäily perustui myös kahteen aiempaan papujen aiheuttamaan epidemiaan Helsingissä keväällä 1998.
 • Eskimäärin oireet alkoivat 3 tuntia lounaan nauttimisen jälkeen.
 • Lyhimmillään itämisaika oli 30 minuuttia ja pisimmillään 5 tuntia.
 • Ruokamyrkytykseksi katsottiin tapaukset, jossa ruokailua seuranneena vuorokautena oli kehittynyt oksentelua tai ripulia.
You might be interested:  Kanan Rintafileet Uunissa Resepti?

Näillä kriteereillä arvioituna sairastuneita oli 21, joista 18 palautti kyselylomakkeen. Kyselylomakkeella tiedusteltiin oireistoa ja ruokailuanamneesia. Lisäksi kolme lieväoireista henkilöä palautti lomakkeen. Taudinkuvaa hallitsivat pahoinvointi, oksentelu, ripuli ja vatsakivut.

 • Tauti oli varsin lyhytkestoinen: oksentelu kesti keskimäärin 4-5 tuntia, ja vaihteluväli oli 1-12 tuntia.
 • Ripulin kesto oli keskimäärin 5 tuntia; se vaihteli 2-9 tunnin välillä.
 • Viisi henkilöä sai suonensisäistä nestehoitoa polikliinisesti.
 • Ahden henkilön oksennuksissa oli verta.
 • Taulukossa 1 on esitetty sairastuneiden ihmisten oireisto.

Elintarvikeanamneesi oli varsin yksiselitteinen. Kaikki oireita saaneet henkilöt olivat syöneet juustopapusalaattia. Salaattiin käytetyt kidneypavut oli liotettu yön yli, mutta niitä ei ollut keitetty. Vertailuaineistona haastateltiin saman sairaalan toisessa yksikössä työskenteleviä sairaanhoitajia, jotka olivat nauttineet samana päivänä samansisältöisen aterian, jossa pavut oli kuitenkin paitsi liotettu myös keitetty.

Vain yhdellä 28:sta oli ollut sairausoireita, joihin kuuluivat noin kaksi tuntia kestäneet mahakivut ja pahoinvointi. Taulukossa on kuvattu myös oireet helsinkiläisissä kouluissa sattuneen epidemian 36 sairastuneen otoksesta; kaikkiaan sairastuneita vegetaristioppilaita ja -opettajia oli runsaat 200.

Kouluepidemia syntyi, koska pavut oli unohdettu keittää. Pavut oli ainoastaan liotettu yli yön, ennen kuin ne oli lisätty salaattiin. MYRKYTYKSEN EHKÄISY Elintarvikevirasto on antanut ohjeet papujen käsittelystä ja pakkausmerkinnöistä. Pakkauksissa on mainittava selkeästi pavun nimi ja käyttöohje.

 • Sen lisäksi pakkausmerkinnöissä suositellaan varoitusta käsittelemättömien ja riittämättömästi keitettyjen papujen haitoista.
 • Uluttajille ja suurtalouksille tarkoitettuihin pakkauksiin on liitettävä papujen käyttöohjeet eli tarvittava liotusaika, huuhtelu- ja keittoaika, joka vaihtelee puolesta tunnista puoleentoista tuntiin papulajikkeesta riippuen.

Ohjeet lektiinimyrkytyksen välttämisestä vaihtelevat. Englantilaisen näkemyksen mukaan lektiini inaktivoituu riittävässä määrin, jos papuja liotetaan yli yön ja sen jälkeen keitetään vedessä vähintään 10 minuuttia ( 1 ). Pelkkä kuiva kuumennus ei riitä tuhoamaan lektiiniä riittävästi.

 • Myös liotusveden pitää olla runsas.
 • Yhdysvaltojen Center for Disease Control on omaksunut englantilaiset ohjeet lektiinimyrkytyksen estämiseksi.
 • Elintarvikevirasto on antanut tuoreet ohjeet eri papujen liotus- ja keittoajoiksi ( 3 ) (taulukko 2).
 • Elintarvikeviraston ohjeissa todetaan, että pavut sisältävät haitallisia lektiinejä, jotka hajoavat keitettäessä.

Liotuksen yleisohjeena on, että liotusaika kestää vähintään yli yön eli vähintään 8-10 tunnin ajan. Poikkeuksena tästä ovat linssit, joita ei tarvitse liottaa. POHDINTA Kirjallisuudessa lektiinimyrkytyksiä on kuvattu pääasiassa Englannista ( 1, 4 ). Kanadasta ja Australiasta on kummastakin kuvattu yksi pieni epidemia, joissa molemmissa sairastui kaksi henkilöä syötyään chili con carnea ( 5 ).

Vuosina 1976-1989 Englannista raportoitiin Rodhousen ym. mukaan 50 varmaa lektiiniruokamyrkytystä ( 1 ). Vuonna 1981 BBC:n televisio-ohjelmassa kiinnitettiin huomiota papujen aiheuttamiin ruokamyrkytyksiin ja yleisöä pyydettiin lähettämään tietoa mahdollisista omista kokemuksistaan. Seurauksena televisioyhtiöön tuli 355 kirjettä, joissa kerrottiin kaikkiaan 870 henkilön sairastumisesta papujen syönnin seurauksena.

Muista ruokamyrkytyksistä poiketen 93 % myrkytyksistä oli tapahtunut kotona ja vain 7 % ravintoloissa tai ruokaloissa. Ohjelma vähensi selvästi myöhempien lektiinimyrkytysten määrää asian tultua yleiseen tietoon.
Näytä koko vastaus

Miten totuttaa vatsa papuihin?

2. Aloita maltilla – Kaasunmuodostusta välttääksesi totuta suolistoasi papuihin vähitellen. Syö papuja sisältäviä ruokia mieluusti vaikka joka päivä eri muodoissa, mutta aluksi vain aivan vähän kerrallaan. Papu Ja Linssi Reseptejä
Näytä koko vastaus

Mikä on maailman terveellisin kasvis?

Yllättävä tutkimustulos – nämä ovat kaikkein terveellisimmät kasvikset! Tummanvihreät kasvikset komeilevat tuoreen tutkimuksen mukaan ravinteikkaimpien vihannesten listan kärjessä. Syötkö sinä pinaattia, nokkosia, vihreitä papuja, parsakaalia ja herneitä? Ruotsin elintarvikevirasto analysoi lähes 40 suosituimman vihanneksen sisältämiä ravintoaineita.
Näytä koko vastaus

Pitääkö pavut Ryöpätä?

Kasvata itse maukkaita härkäpapuja, ruusupapuja ja pensaspapuja. Papu on monimuotoinen ja -käyttöinen ja lisäksi terveellinen kasvi. Pavut kasvavat parhaiten kuohkeassa maassa, mutta niitä voi myös itsessään käyttää maanparannuskasveina. Useimmat pensas- ja vahapavut ovat vaivattomia avomaan kasveja, jotka pysyvät pystyssä tukematta.

Salko- ja ruusupavut puolestaan kasvattavat pitkän verson, joten niistä saa hienon näkösuojan tai köynnösseinämän. Erityisesti kauniskukkaiset ruusupavut sopivat koristeeksi. Jos tilaa on vähän, suosi matalakasvuisia lajikkeita. Kaikki pavut puskevat arvokasta proteiinipitoista ruokaa. Sadonkorjuussa kannattaa muistaa, että paras palkosato kerätään varhain, kun siemenet ovat pieniä ja palot rapeita.

Jos palot päästää kasvamaan, ne sitkistyvät. Jos taas haluat kasvattaa kuivatettavia siemeniä, kerää sato vasta sitten, kun siemenet ovat täysikokoisia. Jos tuoreena käytettävää papua tulee paljon, niitä kannattaa ryöpätä ja pakastaa. Ryöpättyjä papuja voi myös hapattaa.

 1. Varsinkin vaaleat vahapavut ovat herkullisia.
 2. Ruuaksi laitettaessa pavut pitää aina keittää, sillä ne sisältävät myrkyllistä lektiiniä.
 3. Proteiini kuitenkin tuhoutuu kuumassa.
 4. Tuoreille pavuille riittää kiehautus, kuivattuja papuja pitää liottaa yön yli.
 5. Pavut ovat maanparannuskasveja, sillä ne sitovat maaperään typpeä.

Yleensä pavut menestyvät parhaiten kuohkeassa maassa, mutta härkäpapu parantaa myös maan rakennetta. Savimaan viljelijä kiittää rotevia juuria, jotka murustavat maata tunkeutumalla laajalle ja kohtuullisen syvälle.
Näytä koko vastaus

Mitä voi tehdä vihreistä linsseistä?

GoGreen Vihreät linssit sopivat salaatteihin, pataruokiin, keittoihin ja paistoksiin. Linssejä ei välttämättä tarvitse liottaa, mutta jos niitä liotetaan 1-2 tuntia, ne kypsyvät nopeammin ja paisuvat. Vihreitä linssejä voi myös idättää.
Näytä koko vastaus

Mitä Linssipihvien kanssa?

Jogurttikastike –

 • 2 dl turkkilaista jogurttia
 • 2 tl harissa-maustetahnaa
 • ripaus suolaa

Tulosta

 1. Huuhtele linssit kylmällä vedellä. Keitä linssejä kiehuvassa vedessä kannen alla 10 minuuttia. Valuta linssit hyvin ja anna jäähtyä.
 2. Kuori sillä aikaa sipulit ja hienonna ne. Kuumenna öljyä ja kuullota sipulit. Lisää pinaatti ja paista niitä hetki, kunnes ylimääräinen vesi on haihtunut. Anna seoksen jäähtyä.
 3. Sekoita linssit, pinaattipaistos, korppujauhot, murustettu feta ja suola. Lisää kananmunat, kun seos on jäähtynyt lähes kädenlämpöiseksi.
 4. Kuumenna öljyä paistinpannulla. Muotoile taikinasta noin sentin paksuisia pihvejä ja laita pannulle paistumaan. Paista linssipihvejä melko kuumalla pannulla noin 3 minuuttia molemmilta puolilta.
 5. Sekoita linssipihvien seuraksi kastike jogurtista ja harissatahnasta. Mausta suolalla. Keitä linssipihvien lisukkeeksi perunoita tai nauti salaatin kanssa.

: Linssipihvit mehevöityvät fetalla ja pinaatilla – sekoita kaveriksi raikas jogurttikastike ja nauti!
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä Edamame pavuista?

Edamame – Edamame-pavut valmistetaan soijapavuista, jotka eivät ole vielä täysin kypsiä. Pavut voi joko höyryttää tai keittää sekä maustaa haluttaessa ripauksella suolaa. Helposti valmistettavat edamame-pavut ovat mainio välipala ja soveltuvat erinomaisesti myös salaattien ja poke-kulhojen päällisiksi.
Näytä koko vastaus

Mitä syödä papujen kanssa?

Pavuista valmistat helppoa ja reilua ruokaa, joka täyttää vatsan! Pavut ovat kasvattaneet suosiotaan niiden terveellisyyden sekä monikäyttöisyyden ansiosta. Pavut ovat täynnä kuitua ja proteiinia ja ne pitävät nälän loitolla pitkään. Pavut ovat erityisen tärkeä proteiininlähde kasvissyöjille.

 1. Papua on montaa eri lajia, kuten edamamepapua, kidneypapua, soijapapua, vihreää papua ja mustapapua.
 2. Papu sopii erinomaisesti yhteen monen muun raaka-aineen kanssa, ja siitä voi valmistaa niin kylmät kuin lämpimät ateriat, niin liharuoat kuin kasvisversiot.
 3. Halutessasi voit rakentaa vaikka kokonaisen suolaisen menun papuruokien ympärille.

Kokeile esimerkiksi papukeittoa, papupaistosta, papusalaattia ja broileri-papukastiketta, joka sopii hyvin yhteen niin riisin kuin perunoiden kanssa. Täältä löydät kaikki maukkaat papureseptit!

Linssireseptit Kikhernereseptit Sienireseptit Couscousreseptit

Näytä koko vastaus