Contents
- 0.1 Pitääkö riisi keittää Kaalilaatikkoon?
- 0.2 Mikä mauste sopii Kaalilaatikkoon?
- 0.3 Tuleeko Kaalilaatikkoon sipulia?
- 1 Tuleeko Kaalilaatikkoon porkkanaa?
- 2 Onko kaalilaatikko terveellistä?
- 3 Millä tasolla kaalilaatikko paistetaan?
- 4 Kumpi ensin sipuli vai jauheliha?
- 5 Voiko siirappia tehdä itse?
- 6 Montako päivää kaalilaatikko säilyy?
- 7 Voiko riisin keittää ilman kantta?
- 8 Mikä riisi Kaalilaatikkoon?
- 9 Onko raaka riisi vaarallista?
Pitääkö riisi keittää Kaalilaatikkoon?
Kaalilaatikko tykkää ohrasta tai riisistä – Laitan kaalilaatikkoon aina ohraa tai riisiä, puuroriisiä tai pitkäjyväistä. Minusta niistä tulee mukavaa rakennetta. Keitän ne aina etukäteen ja sekoitan hyvin muiden ainesten joukkoon ennen uunivuokaan kaatamista.
Näytä koko vastaus
Mikä mauste sopii Kaalilaatikkoon?
3. Härkiskaalilaatikko – Vieläkin helpomman kasvissyöjän kaalilaatikon teet härkiksestä. Härkäpavuista ja herneproteiinista valmistettu kotimainen kasviproteiinivalmiste on valmis käytettäväksi sellaisenaankin, mutta kun paahdat sen pannulla rapeaksi, saat kaalilaatikkoon enemmän rakennetta.
Valmistusaika yli 60 min Annosmäärä 8 annosta Valmistusaika yli 60 min Annosmäärä 6 annosta Valmistusaika 30-60 min Annosmäärä 4 annosta Valmistusaika yli 60 min Annosmäärä 6 annosta Valmistusaika alle 30 min Annosmäärä 4 annosta Valmistusaika alle 30 min Annosmäärä 4 annosta Valmistusaika yli 60 min Annosmäärä 6 annosta
Perinteinen kaalilaatikko – muuntelemalla uutta makua Kaalilaatikon tuntevat kaikki. Pitkään uunissa haudutettu, siirapilla maustettu laatikko ei vaadi useita raaka-aineita ja on helppoa valmistaa. Laatikon perusraaka-aineena on keräkaali, jonka joukkoon sekoitetaan perinteisesti jauhelihaa, sipulia, riisiä ja mausteita. Jos tuttu versio kaalilaatikosta kyllästyttää, voit muunnella ohjetta.
Lisää laatikon joukkoon porkkanaa ta herkkusieniä. Myös muut kasvikset, kuten paprika ja tomaatti, tuovat laatikkoon uutta väriä ja makua.Perinteisessä kaalilaatikossa on puuroutuvaa riisiä, jonka voi korvata puuroutumattomalla riisillä. Laatikosta tulee kuituisempaa, kun vaihdat vaalean riisin täysjyväriisiin. Myös rikotut tai kokonaiset ohrasuurimot sopivat hyvin kaalilaatikkoon.Jos et halua käyttää jauhelihaa, voit kokeilla sen tilalle broileria tai kalkkunaa. Kasvisten ystävät höystävät laatikon soijarouheella, marinoidulla tofulla tai pavuilla.Kaalilaatikon maustamiseen kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia mausteita. Laatikko saa uutta potkua, kun maustat sen itämaisesti chilillä, currylla, jeeralla ja paprikalla. Myös tujaus valkosipulia piristää makua.Yrttejä ei kannata vierastaa. Kuivatun meiramin voit korvata hyvin tuoreilla yrteillä, esimerkiksi timjamilla tai persiljalla. Laatikon värikin saa piristystä, kun koristelet sen tuoreella yrttisilpulla ennen tarjoilua.Kaalilaatikon nesteenä toimii liha- tai kasvisliemi, jonka voit valmistaa valmiista jauheesta tai kuutiosta. Liemivalmisteita on suuri valikoima, joten kokeile rohkeasti uusiakin makuja.Täyteläisemmän maun ystävät käyttävät ruokakermaa. Kermaksi on hyvä valita kevyempi vaihtoehto. Myös soija- tai kookoskerma ovat sopivia vaihtoehtoja.Kypsennä laatikko uunissa pitkään hauduttaen. Jos laatikon pinta alkaa tummua paiston aikana liikaa, peitä se foliolla.Kaalilaatikon kanssa maistuu tietenkin puolukkahillo. Lusikallinen smetanaa tai kermaviiliä kruunaa annoksen.
: Kaalilaatikko on suomalaisten rakastama lohturuoka – teetkö suosikkiruoan mieluiten jauhelihasta, soijarouheesta vai Härkiksestä?
Näytä koko vastaus
Tuleeko Kaalilaatikkoon sipulia?
Ruskista jauheliha, lisää joukkoon sipulikuutiot ja mausteet. Sekoita haudutetun kaalin joukkoon jauhelihaseos, riisi, siirappi ja kerma. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja vuole pinnalle muutama lastu voita tai margariinia. Kypsennä 175-asteisessa uunissa vähintään tunnin ajan.
Näytä koko vastaus
Mitä Kaalilaatikkoon siirapin tilalle?
3. Muista makeus – Makeus on kaalilaatikon juttu. Siirappi kuuluu perinteisiin ohjeisiin, mutta makeutta saa aikaan myös vaahterasiirapilla, hunajalla tai ihan tavallisella sokerilla.
Näytä koko vastaus
Tuleeko Kaalilaatikkoon porkkanaa?
Kaalilaatikko on todella herkullinen ja helppo tehdä. Se tarvitsee vain aikaa muhiakseen uunissa herkulliseksi. Kaalilaatikko on monen suosikkiruoka. Se kypsyy uunissa rauhassa ja pitkään, mutta alkuvalmistelut eivät vie kauan aikaa. Ruskista jauheliha ja sipuli joko padassa tai erikseen paistinpannussa. Pilko kaali ja raasta porkkanat, laita ne kypsän jauhelihan joukkoon pataan.
Näytä koko vastaus
Onko kaalilaatikko terveellistä?
Terveellisempi kaalilaatikko – Terveellinen kaalilaatikko on kevyempi versio tuosta arkiruokien klassikosta. Kaalilaatikko kypsyy uunnissa meheväksi ja pehmeäksi ateriaksi. Terveellisyytensä lisäksi kaalilaatikko on myös todella edullista ruokaa ja riittoisaa ruokaa. Aika 2 hrs 30 min 1 kg valkokaalia 1 sipuli 400 g Snellmanin naudan jauhelihaa 10% ½ tl suolaa 1 rkl meiramia ripaus valkopippuria 1 l vettä 1 kpl Knorr liha-annosfondia 1 dl Risella täysjyväriisi-ruis 1 punainen paprika 1 Pilko kaali, sipuli ja paprika.2 Ruskista jauheliha ja sipulit, mausta suolalla, meiramilla ja valkopippurilla.3 Kiehauta vesi ja liuota annosfondi siihen.
Näytä koko vastaus
Voiko kaalilaatikkoon laittaa tavallista riisiä?
3. Valitse perinteinen puuroriisi tai irtonaisempi pitkäjyväinen riisi – Pyöreäjyväinen puuroriisi tuo perinteiseen kaalilaatikkoon paksun, jopa kermaisen rakenteen. Puuroriisin voi hyvin vaihtaa pitkäjyväisiin riiseihin, kuten jasmiiniriisin, tai ohrasuurimoihin. Tällöin laatikon rakenteesta tulee hieman irtonaisempi.
Näytä koko vastaus
Mitä käyttää siirapin sijaan?
Siirappi : Fariinisokerilla mitä on sekoituttu kuumaan veteen. Hunajalla jos maku sopii.
Näytä koko vastaus
Mitä maustetta kaaliin?
Kaali on syksyn kuningas Mihin kaikkeen kaali taipuukaan? Keittoihin, muhennoksiin, salaatteihin, kääryleisiin, – Vaikea sanoa, mihin kaalia ei voisi laittaa. Se on erittäin monikäyttöinen. Ja miten edullistakin se on, iloitsee ruoka-asiantuntija Anna Kari Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.
Ari valmisti kyssäkaalista ja porkkanasta uunilaatikon, kukkakaalista keiton ja valkokaalista täytetyn kaalin irtopohjavuokaan. Lisäksi hän teki punakaalista ja valkokaalista salaatit. – Salaatteihin valkokaali sopii erinomaisen hyvin. Ne ovat maukkaita, mutta myös säilyvät jääkaapissa usean päivän ajan nahistumatta.
Vinkiksi hän sanoo, että salaattia varten suikaloitua kaalia saa vähän pehmennettyä ja miedonnettua, kun suikaleet upottaa hetkeksi kuumaan veteen. – Voit laittaa ne vaikkapa lävikköön ja lävikön hetkeksi veteen. Anna kaalin seistä kuumassa vedessä muutaman minuutin ajan.
- Hänen mukaansa kaalisilppu säilyy hyvin myös muovipussissa.
- Aalin maustamisessa kannattaa muistaa siirappi.
- Myös kerma ja muut maitotaloustuotteet pyöristävät kaalin makuja.
- Aaliin kyllä sopivat etikkaisetkin kastikkeet.
- Mausteista kirvelin ja meiramin maku sopivat kaalin seuraksi hyvin.
- Hän itse maustaa arkisen kaalisalaatin appelsiinimehulla, purjosilpulla, puolukoilla tai säilykepaprikoilla.
Salaatin kastikkeen hän tekee viinietikasta, vedestä ja öljystä ja lisää mausteeksi meiramia, suolaa, pippuria ja kuminaa.
Näytä koko vastaus
Millä tasolla kaalilaatikko paistetaan?
Kypsennä 200 asteessa alimmalla tasolla noin 50 minuuttia. Tarjoa puolukkahillon kanssa.
Näytä koko vastaus
Kumpi ensin sipuli vai jauheliha?
Jauhelihan paistaminen aloitetaan usein jääkaappikylmällä lihalla ja paistinpannu kukkuroillaan. Jauhelihan paistamisessa on monia tapoja, mutta usein ruoanvalmistus aloitetaan lisäämällä pannulle rasvaa sekä kylmä liha. Moni aloittaa kastikkeen valmistuksen myös sipulista.
- HK Scan Finland Oy:n markkinointijohtaja Mikko Järvinen paljastaa, kuinka jauheliha paistetaan oikein.
- Ota liha huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen paistamista.
- Pannua ei saa paistettaessa täyttää kerralla liian täyteen, Järvinen muistuttaa.
- Un paistinpannu on puolillaan, pannu ei kylmene ja liha ruskistuu.
Pannu saa olla erittäin kuuma, Järvinen neuvoo. Moni lisää pannulle myös öljyä, voita tai niiden sekoitusta. – Periaatteessa jauhelihan oma rasva riittää. Pannulle ei välttämättä tarvitse lisätä rasvaa ellei halua, Järvinen sanoo. Jauhelihan nopean murustamisen sijaan Järvinen neuvoo rauhallisuuteen.
Näytä koko vastaus
Pitääkö kaali pestä?
Pesu – Koska useimmat raakasalaatteihin käytetyt vihannekset ovat olleet kosketuksessa maan kanssa, ne on pestävä. Keräkaali, kiinankaali ja jäävuorisalaatti pestään pilkkomisen jälkeen. Niissä on aina lehtien välissä jonkin verran multaa, jota on vaikea poistaa, jos ne pestään kokonaisina. Juurekset pestään normaalisti ennen kuorimista ja pilkkomista.
Näytä koko vastaus
Mitä tarjotaan kaalilaatikon kanssa?
Nauti lempeäarominen kaalilaatikko puolukkasoseen kanssa. Jos haluat ateriasta ruokaisamman, voit tarjota ohessa myös keitettyjä perunoita tai muutaman viipaleen hyvää, aidoista aineista leivottua leipää.
Näytä koko vastaus
Voiko Punakaalista tehdä Kaalilaatikkoa?
Punakaali sopii erinomaisesti kaalilaatikkoon ja perunan tilalle punakaalirösteihin. Punakaali on erinomainen lisä erilaisissa uunivuokaruoissa, kuten makkaravuoka ja oriental kanapelti. Kypsentämättömänä rapsakka punakaali on parhaimmillaan suosituissa kulhoruoissa.
Näytä koko vastaus
Voiko siirappia tehdä itse?
Drinkkien perusainesosa on naurettavan helppoa valmistaa itse – sokeriliemi tasapainottaa makuja Hyvissä cocktaileissa hapokkuus ja makeus on täydellisessä tasapainossa. Moni toteaa, ettei pidä “makeista cocktaileista”, mutta 1 cl, eli 10 ml eli toisin sanoen kaksi teelusikallista sokerilientä ei tee drinkistä vielä makeaa. Peruslientä on valmistusvaiheessa myös äärimmäisen helppo maustaa. Jos tykkäät tehdä esimerkiksi trooppisia tiki-drinkkejä, jalapenoilla maustettu sokeriliemi toimii rommin ja tuorepuristetun appelsiinimehun kanssa täydellisesti. Sokerilientä voi maustaa myös esimerkiksi sitrushedelmien kuorilla tai inkiväärillä. Tässä kannattaa käyttää mielikuvitusta!
Sokerisiirappi ei säily jääkaapissakaan ikuisesti, joten jos sen pullottamisesta on vierähtänyt jo tovi, kannattaa haistaa ja varovaisesti maistaa lientä, että se maistuu edelleen normaalilta. sokeria vettä (vaihtoehtoinen mauste)
1. Mittaa kattilaan saman verran sokeria ja vettä. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa veden joukkoon ja siirapista tulee kirkasta.2. Jos haluat maustaa siirappia jotenkin, laita raaka-aineet tässä kohtaa kattilaan, ota kattila pois hellalta ja laita kansi kiinni.
Näytä koko vastaus
Saako porkkanaa syödä joka päivä?
Popsi porkkana päivässä – näin monella tapaa terveytesi voi kohentua Porkkanat ovat hyvä lisä moneen ruokaan, ja ne sopivat myös salaattiin tai raasteena ruoan lisukkeeksi. Porkkanat maistuvat myös sellaisenaan ja ne ovat terveellinen naposteltava. Tiesitkö näitä porkkanan terveysvaikutuksia?
Näytä koko vastaus
Milloin porkkanaa ei voi syödä?
Porkkana Porkkana ( Daucus carota ssp. sativus ) on yleinen viljelykasvi eri puolilla maailmaa. Sen kerrotaan olevan kotoisin Lähi-Idästä ja Keski-Aasiasta. Alkuaan porkkanan juuri oli valkoinen, kunnes se sai oranssin värinsä Ranskassa jalostuksen myötä.
- Porkkana on kaksivuotinen kasvi, mutta ruokaporkkanasato korjataan ensimmäisenä syksynä.
- Porkkanan pääjuuri voi olla suippeneva tai tylppä.
- Porkkana on monipuolinen raaka-aine.
- Sitä voi käyttää keitettynä, paistettuna, wokeissa, laatikoissa, muhennoksissa, keitoissa ja leivonnassa.
- Porkkanaraaste tuo väriä ja kuituja ruokalautaselle.
Porkkana sisältää runsaasti betakaroteenia eli A-vitamiinin esiastetta. Pitkän säilytyksen myötä porkkana saattaa alkaa itämään jääkapissa. Jos itämistä on tapahtunut vain vähän, voi porkkanan syödä turvallisesti kunhan sen kuorii ja keittää. Runsaasti itänyt porkkana voi maistua pahalta.
Näytä koko vastaus
Montako porkkanaa voi syödä päivässä?
Pari porkkanaa päivässä evääksi matkalle kohti kesää – Katso inspiroivat reseptit! Jos pitäisi nimetä täydellinen juures, porkkana olisi vahva voittajaehdokas. Tilastojen valossa moni suomalainen on samaa mieltä: porkkanaa syödään Suomessa eniten kaikista vihanneksista heti perunan jälkeen.
Porkkanalla olisi kaikki edellytykset olla vielä suositumpi. Se on väriltään upea ja maultaan niin lempeä, että sen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Porkkana maistuu sellaisenaan, raakana tai kypsennettynä, lisukkeena ja leivonnassa. Sillä on myös kätevää fleksata eli korvata osa jauhelihasta vaikkapa kastikkeissa ja lihapullissa.
Porkkanaan voi myös vaihtaa osan perunoista muusissa ja lisukkeena, jos haluaa vähentää hiilihydraattien määrää. Porkkana säilyy hyvin jääkaapin vihanneslokerossa, eikä sen maku tai rakenne kärsi pakastamisestakaan. Raasteena porkkanan voi pakastaa sellaisenaan, viipaloituna se tarvitsee noin 3–5 minuutin kiehauttamisen.
- Porkkanan hinta pysyy erittäin edullisena ympäri vuoden, ja kaupan päälle tulevat runsaat terveysvaikutukset.
- Porkkana sisältää paljon kuituja, jotka edistävät suoliston hyvinvointia ja hellivät vatsaa.
- Keskikokoisesta porkkanasta saa sopivan päiväannoksen esimerkiksi beetakaroteenia, jota kutsutaan sisäiseksi UV-suojaksi.
- Beetakaroteeni imeytyy parhaiten suolistossa, kun porkkanat ovat keitettyjä tai ne tarjotaan öljyn kanssa, mikä on hyvä muistaa kevätaurinkoa odotellessa.
Beetakaroteenin ohella porkkanassa on monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Porkkana sisältää esimerkiksi runsaasti vastustuskykyä vahvistavaa C-vitamiinia.
- Etenkin luustolle ja näkökyvylle tärkeän A-vitamiinin päivittäinen tarve täyttyy reilulla sadalla grammalla porkkanaa.
- Raakojen porkkanoiden rouskuttelu puolestaan vahvistaa hampaita ja ikeniä poistaen samalla plakkia ja muita epäpuhtauksia.
- Kevättä kohti mentäessä porkkanoita on siis erityisen hyvä syy pitää varastoissaan koko ajan.
Porkkana on juureksena viljeltävä sarjakukkaiskasvi. Sen mahdollisia kantamuotoja (villiporkkanat) tavataan Euroopassa Välimeren alueella sekä Aasian lounaisosissa. Porkkanaa on hyödynnetty lääkekasvina jo esihistoriallisena aikana, mutta sen käyttö viljelyvihanneksena on alkanut suhteellisen myöhään, vasta noin 1000 vuotta sitten Etu-Aasian alueella.
- Pohjois-Amerikkaan porkkana saapui emigranttien mukana 1600-luvulla.
- Oranssi porkkana valikoitui ihmisille mieluisimmaksi lajikkeeksi 1700-luvun Hollannissa, josta se levisi nopeasti kaikkialle länsimaihin.
- Suomalaiset syövät porkkanaa keskimäärin yhdeksän kiloa per asukas, eli noin kaksi porkkanaa viikossa.
- Optimaalisten terveyshyötyjen saamiseksi porkkanaa pitäisi syödä noin 100 grammaa päivässä, eli kahden keskikokoisen porkkanan verran.
: Pari porkkanaa päivässä evääksi matkalle kohti kesää – Katso inspiroivat reseptit!
Näytä koko vastaus
Montako päivää kaalilaatikko säilyy?
Perinneruokiin kuuluva laatikko on yksinkertaisesti nerokas – “Ihan parasta” Suomalaisiin perinneruokiin kuuluva kaalilaatikko on yksinkertaisuudessaan nerokas. Ruoka on Pippuri.fi:n keittiömestari Risto Mikkolan suosikkeja jo lapsuudesta asti. – Olen aina tykännyt kovasti kaalilaatikosta.
Un tulin lapsena kotiin, tiesin jo ovelta, että äiti on tehnyt herkullista kaalilaatikkoa. Kyllä oli Mikkolan äidin poika silloin onnellinen. Mikkolan lapsuudessa kaalilaatikkoa tehtiin iso satsi, ja samaa ruokaa syötiin monena iltana. Samaa käytäntöä Mikkola jatkaa edelleen. Eikä muuten yhtään kyllästytä.
– Kun tekee kerralla ison pläjäyksen, on iltaruoka valmiina muutamaksi päiväksi. Ei tarvitse miettiä, että mitä tänään syötäisiin. Sitä paitsi pitkään hautunut kaalilaatikko, paksu puolukkahillo ja suolakurkut ovat ihan parasta. Mikkola haluaa Suomen juhlavuonna – ja muulloinkin – antaa perinneruuille niiden ansaitseman arvon.
Mikkola kehuu, ettei kaalilaatikko tarvitse muita mausteita kuin suolan ja pippurin. Raaka-aineissa on niin hyvät maut itsestään, ettei tarvita edes lihalientä. Perusmaut sopivat hyvin yhteen, joten lopputuloksesta ei voi tulla kuin hyvää. Vaikka kaalilaatikkoa tekisi isommankin satsin, ei sitä kannata pakastaa.
Mikkola nimittäin varoittaa, ettei kaali pidä jäätymisestä. Mutta jääkaapissa laatikko pysyy hyvänä viikon verran. Tässäkin laatikossa pätee sama sääntö kuin yleensä: anna ruoan kypsyä pitkään uunissa, sillä hiljaa hyvä tulee. Muista, että mitä pidempi haudutusaika, sen matalampi lämpö.
1 keskikokoinen keräkaali 1 l lihalientä 2 dl riisiä (tai ohrasuurimoita) 400 g jauhelihaa ripaus valkopippuria voita loraus siirappia suolaa 1 iso (sipuli halutessasi)
1. Silppua kaali. Keitä lihaliemessä riisin kanssa n.15 min. Ruskista jauheliha, mausta pippurilla ja suolalla.2. Sekoita jauheliha kaalin ja riisin joukkoon. Kaada myös keitinlientä myös mukaan (saa jäädä melko löysäksi). Laita massa voideltuun uunivuokaan ja lorauta päälle siirappinoro ja muutama voinokare.3.
Näytä koko vastaus
Mihin kaali auttaa?
Kaali tiedetään terveelliseksi ja erityisesti hapankaalin tiedetään hoitavan suolistoa. Kaali sisältää paljon C-vitamiinia, K-vitamiinia, kaliumia, kversetiiniä, entsyymejä, glutamiinia, aminohappoja ja B12- vitamiinia. Sen lisäksi, että kaali on terveellistä sisäisesti, on sitä käytetty kautta aikojen myös ulkoisesti, vaikka tarkkaa vaikutusmekanismia ei tunnetakaan.
Kaalinlehtikääreet on tuttu kotikonsti imettäville äideille rintatulehduksen hoidossa. Kansanparannuksessa kaalinlehtien käyttö on tuttu jo satojen vuosien takaa. Kaalilla on hoidettu niin ylipainoa, päänsärkyä, tulehduksia ja kipuja. Vaikka kaalia on perinteisesti käytetty tulehduksiin sisäisesti, on nopein tapa vaikuttaa kipuun valmistaa kaalista kääre.
Kaalikääre on helppo ja halpa kotikonsti lievittää tulehdusta, kipua tai turvotusta. Kansanparannuksessa kaalikääreitä on käytetty esimerkiksi tulehtuneisiin suonikohjuihin, rintatulehdukseen ja niveltulehduksiin. Kaalikääreet voit tehdä milloin ja missä vain ja ne ovat luonnollinen tulehduksen ja kivun lievittäjä.
- Suosittelen kaalikääreitä osaksi jokaisen itsehoidon työkalupakkia.
- Aali on myös loistava raaka-aine, kun teet yrttinyyttihierontaa saunassa.
- Ääreitä valmistaessa voit napsia kaalia myös sisäisesti ja näin tehostaa hoidon vaikutuksia.
- Voit joko viilentää kaalia jääkaapissa tai lämmittää ja notkistaa hieman pannulla ennen hauteen valmistamista, käyttötarkoituksesta ja omasta mieltymyksestä riippuen.
Moni käyttää kaalin sellaisenaan. Käytä kaalin uloimmat, vihreät lehdet. Peitä leikkuulauta muovikelmulla, aseta lehdet kelmun päälle ja riko lehtien pinta kaulimella tai haarukalla. Tarkoitus on saada kaalin nesteet valumaan lehdistä ulos. Aseta kaalinlehdet paljaalle iholle, hoidettavaan kohtaan.
Näytä koko vastaus
Kauanko kaalilaatikko säilyy?
3. Kuinka kauan kaalilaatikko säilyy? – Kaalilaatikko säilyy jääkaapisssa noin muutaman päivän. Jotta ruoka säilyy mahdollisimman pitkään, kannattaa se jäähdyttää nopeasti ja pitää huolta, ettei kylmäketju katkea säilytyksen aikana.
Näytä koko vastaus
Pitääkö riisi huuhdella ennen keittämistä?
Miksi riisin huuhtelu tai liottaminen kannattaa – Mutta miten tämä kaikki sitten liittyy riisin pesemiseen? Kun avaat riisipussin, riisi on siinä vaiheessa tehnyt jo aikamoisen matkan keittiöösi. Riisin käsittely-, pakkaus-, matka- ja varastointiaikana jyvät hierovat jatkuvasti toisiaan vastaan.
Tämän seurauksena syntyy tärkkelyspölyä, joka peittää jyvät. Jos jyviä ei pestä ennen keittämistä, tämä tärkkelysjäännös gelatinoituu kuumassa keittovedessä ja saa keitetyt riisijyvät tarttumaan toisiinsa. Joissakin tapauksissa tämä voi johtaa erittäin kumimaiseen rakenteeseen. – Peseminen on siis erityisen tärkeää silloin, kun toivotaan lopulliseen ruokaan irrallisia riisinjyviä – esimerkiksi pitkäjyväistä riisiä käytettäessä, Nik Sharma toteaa Food52:n artikkelissa.
Vaikka tärkkelyspölyn aiheuttama sakeutuminen voi olla joskus ruokalajeissa hyödyksikin, olisi riisi silti hyvä aina huuhdella hyvin lajikkeesta riippumatta, sillä näin siitä irtoaa kaikki mahdolliset kemikaalit, liat ja ötökät. Jotkut tutkimukset osoittavat, että riisin peseminen voi vähentää merkittävästi kasviin kertyvien raskasmetallien määrää.
Näytä koko vastaus
Voiko riisin keittää ilman kantta?
Riisistä ei keity täydellistä, jos poistat kannen – Enyartin mukaan toinen yleinen moka on keittää riisiä ilman kantta, tai vaihtoehtoisesti nostaa kansi sivuun kesken valmistuksen. Kun kantta ei ole, neste pääsee haihtumaan kattilasta ikävin seurauksin.
– Riisiä keittäessä tarvitset kattilaan kaiken höyryn. Jos poistat kannen ennen kuin riisi on kypsää, ainesosien suhteet eivät ole oikein, kokki muistuttaa. Tämä mokan seurauksena lautasellesi saattaa päätyä kerta toisensa jälkeen hieman raa’aksi jäänyttä riisiä. Kun riisi on valmista, se tulisi kokin mukaan tarjoilla heti.
Ruokailijat siis odottavat riisiä, ei päinvastoin. Jos jätät riisin kattilaan kannen alle, se kypsyy höyryssä helposti ylikypsäksi mössöksi. Ilman kantta riisi puolestaan jäähtyy ja kuivuu.
Kaappaus keittiössä Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
: Keitätkö sinäkin riisin ilman kantta? Tästä syystä se ei missään nimessä kannata
Näytä koko vastaus
Mikä riisi Kaalilaatikkoon?
3. Valitse perinteinen puuroriisi tai irtonaisempi pitkäjyväinen riisi – Pyöreäjyväinen puuroriisi tuo perinteiseen kaalilaatikkoon paksun, jopa kermaisen rakenteen. Puuroriisin voi hyvin vaihtaa pitkäjyväisiin riiseihin, kuten jasmiiniriisin, tai ohrasuurimoihin. Tällöin laatikon rakenteesta tulee hieman irtonaisempi.
Näytä koko vastaus
Onko raaka riisi vaarallista?
Jos riisi kuuluu viikoittaiseen tai jopa päivittäiseen ruokavalioosi, suosittelemme seuraamaan asiantuntijoiden ohjeita, jotta vältät mahdollisen ruokamyrkytyksen. – Uudelleen lämmitetyn riisin syöminen voi johtaa helposti ruokamyrkytykseen, jos toimit väärin, Iso-Britannian terveysviranomaiset varoittavat.
Ongelmana ei ole riisin uudelleen lämmittäminen, mutta se kuinka käsittelet sitä alunperin. Keitettyäsi riisiä, sen ei tulisi seistä lämpimässä yli tuntia. Keittämätön riisi voi sisältää pieniä määriä Bacillus cereus -bakteeria, joka aiheuttaa ruokamyrkytyksiä. Kyseinen bakteeri voi selvitä riisin keittämisestä ja mitä kauemmin se pääsee olemaan huoneenlämmössä, sitä todennäköisemmin se leviää ja pääsee aiheuttamaan ruokamyrkytyksen.
Jos syöt pilaantunutta riisiä, niin saatat tuntea muutamien tuntien kuluttua turvotusta, pahoinvointia ja ripulia.
Näytä koko vastaus