Poron Ulkopaisti Uunissa Resepti?

Poron Ulkopaisti Uunissa Resepti

Mitä tehdä poron Ulkopaistista?

Poron paistikäristys – Poronkäristystä tehdään myös ulkopaistista ja liha onkin mureaa sekä siistin näköistä. Paistiliha murenee kuitenkin helposti pieneksi eikä siksi sovi yhtä hyvin pitkään haudutukseen kuin vasan etupään lihat. Viimeeksimainituissa on myös sen verran kalvoa, että niissä on täyteläisempi maku.
Näytä koko vastaus

Mitä Poronpaistin kanssa?

Mehevä poronpaisti Tämä mehevä poronpaisti kypsyy uunissa 2–3 tuntia. Paisti maistuu puolukoiden kera. Puolukoiden lisäksi paistin kanssa sopii myös perunamuusi ja juurekset.1.12.2016 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Jukka Pakarinen/Otavamedia

noin 2 kg:n painoinen poronpaisti suolaa

Mehevä poronpaisti tehdään helposti näin: 1. Sido paisti pyöreäksi puuvillanarulla. Mausta suolalla. Ruskista paisti kauttaaltaan kuumalla paistinpannulla. Pane liha uunivuokaan ja peitä vuoka foliolla. Voit myös käyttää paistopussia. Kypsennä paistia 150-asteisessa uunissa 2–3 tuntia eli kunnes lihalämpömittari näyttää 60 astetta.2. Katso myös Kotiliesi.fi: Tilaa Annan ruoka-aiheinen uutiskirje : Mehevä poronpaisti
Näytä koko vastaus

Voiko raakaa poronlihaa syödä?

Hanna Gullichsen patistaa syömään poronlihaa: “Poro on maagista ruokaa”

  • Tunturimaisemissa vapaana ja puolivillinä kirmaava poro on romanttinen ajatus, joka pätee myös myytävän poronlihan kohdalla.
  • Pataan päätyvät porot toden totta elävät vapaina lukuun ottamatta niitä kahta päivää vuodessa, jolloin ne otetaan kiinni tarkastuksia varten.
  • Luulisi siis, että nyt lähi-, villi- ja luomuruuan kultaisina aikoina kotimaisen poronlihan syönti olisi huipussaan.
  • Näin ei ole: suomalainen syö poronlihaa keskimäärin vain puoli kiloa vuodessa.

–Voiko olla totta? huudahtaa ruokavaikuttaja Hanna Gullichsen tilastolukeman kuullessaan.

  1. – Poronlihahan on aivan maagista ruokaa, josta meidän pitäisi olla ylpeitä!
  2. Syntyjään pohjoisen tyttönä hän syö paljon riistaa, omien sanojensa mukaan myös pikaruokana, jos vain on muistanut ottaa lihat ajoissa pakkasesta sulamaan.
  3. Riistaa hänellä on “aina pakastin täynnä”, koska saa sitä kainuulaiselta isoisältään, joka on ahkera metsästäjä.
  4. –Olen onnekas, mutta poronlihan minäkin ostan kaupasta.

Hanna Gullichsen laskee luonnonmukaisuuden ohella riistaruuan eduksi sen kätevyyden. Etenkin poronkäristyksestä tutut lastut sujahtavat milloin salaattiin, milloin tortillojen täytteeksi. – Poronliha on nopea valmistaa, koska sitä ei kypsennetä paljon.

  • Liikaa kypsennettynä se muuttuu jotenkin maksamaiseksi.
  • Jos poronliha on kotikokille vieras raaka-aine, hän suosittelee aloittamaan tutustumisen kehittämästään poropastasta.
  • Resepti on tosi tuhti, joten lasken sen lohtupastojen ykköseksi, Gullichsen sanoo.
  • Siihen saa poron maun helposti ja edullisesti.

Olen käännyttänyt poropastallani monta kamua, jotka eivät kuvitelleet pitävänsä poronlihan mausta. Poropastansa ohella hän kannustaa kokkaamaan poronlihasta juhlavampia ruokia, kuten pihvejä. Poron paistista tai ulkofileestä leikatut pihvit valmistuvat vaivatta paistinpannulla.

  • –Poronliha on aina tyylikäs valinta, eikä vain eettisyytensä vuoksi, Hanna Gullichsen sanoo.
  • Hän näkisi kernaasti kotimaisten metsien tarjoaman ruuan kasvattavan suosiotaan nykyisestä.
  • – Luonnon superruokaa saa syödä puhtaalla omallatunnolla, Gullichsen miettii.
  • –Porojenkin elämä on varmasti parempi kuin esimerkiksi tehotuotetun karjan.

Poronlihalla on kalliin ruuan maine, mutta todellisuudessa sen hintahaitari venyy alle kahdestakympistä pitkälti yli sataan euroon per kilo. Halvimmillaan poronliha on pakastettuna ja suoraan tuottajalta tilattuna. Edullisinta on kokonaisen tai puolikkaan poron tilaaminen.

Sellainen määrä vaatii kotikokilta jo huomattavaa innostuneisuutta – ja ison pakastimen. Kauppojen tuoretiskeissä poronlihaa ei ole aina saatavilla, mutta pakastealtaista sitä löytyy hyvistä ruokakaupoista ympäri vuoden. Pohjoismaiden suurimman poronlihan tuottajan, suomalaisen Polarican markkinointijohtaja Anna Karri patistaa kuluttajia kyselemään poron perään, jos sitä ei ole valikoimissa.

– Kaupat kuuntelevat herkällä korvalla asiakkaiden toiveita, Karri muistuttaa. Polarican hiljattain teettämässä tutkimuksessa ilmeni suomalaisten suhtautuvan poronlihaan suopeasti. Yli puolet vastanneista nimesi vähäisen kulutuksensa syyksi vaikean saatavuuden.

Yrityksen yli miljoonan kilon vuosituotannon markkinat ulottuvat ympäri Euroopan. Poronlihaa pidetään eksoottisena, eettisenä ja laadukkaana vaihtoehtona tehotuotetulle lihalle. Poikkeuksen tekee Iso-Britannia, missä poro yhdistetään Petteri Punakuonoon. – On meillä asiakkaita sielläkin, vaikka perusbritti ei kovin helposti halua syödä Rudolfia.

Sulata lihaa jääkaapissa vähintään vuorokauden ajan. Ota liha huoneenlämpöön pariksi tunniksi ennen valmistusta. Kypsennä poro suhteellisen miedolla lämmöllä. Liian kuuma pannu voi saada poron maistumaan maksalta, ja se ei ole tarkoitus. Katajanmarja sopii hyvin poron maustamiseen.

  1. Jos paistat poron kokonaisena paistina, säädä mittarin sisälämpötilaksi 50 astetta.
  2. Hyvä liha on ilo nauttia melko punaisena.
  3. Ulkofileepihvit voi leivittää ruisjauholla.
  4. Jos käytät valmistuksessa leivitystä, lisää ruisjauho pihvien maustamisen jälkeen.
  5. Voit tehdä osasta paistia hienonhienoa murua ja syödä sen raakana tartarina.

Mausta tällöin liha suolalla, mustapippurilla ja tilkalla oliiviöljyä. Lähde: Kalle Kiukainen ja Polarica. : Hanna Gullichsen patistaa syömään poronlihaa: “Poro on maagista ruokaa”
Näytä koko vastaus

Miten valmistaa Ulkopaisti?

Työnnä lihalämpömittari pussin läpi lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä uunin alaosassa 150 asteessa, kunnes mittari näyttää 60–62 astetta (punertava paisti) tai 70–75 astetta (kypsä paisti). Paistoaika on noin tunti lihakiloa kohti. Anna paistin levätä folioon käärittynä noin 15–30 minuuttia.
Näytä koko vastaus

Kauanko Sisäpaisti uunissa?

Ruskista paistin pinnat kauttaaltaan voi-öljyseoksessa. Nosta paisti uunivuokaan. Työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja kypsennä 125-asteisessa uunissa, kunnes mittari näyttää 57 astetta. Aikaa kuluu noin tunti.
Näytä koko vastaus

Mikä kastike Porolle?

Kuullota hienonnettuja sipuleita voissa kattilassa. Lisää punaviini, vesi, karpalot, fariinisokeri, fondi ja mustapippuri. Keitä, kunnes nesteestä on haihtunut kolmannes. Soseuta kastike sauvasekoittimella ja tarkista maku.
Näytä koko vastaus

Voiko poron maksaa syödä?

Poron sisäelimet – kieli, maksa, munuaiset, sydän Poron sisäelimet kieli, maksa, munuaiset ja sydän ovat kulinaristien suosiossa. Niillä on maun lisäksi myös terveellisiä ominaisuuksia, mutta niiden syömisessä on myös ymmärrettävä noudattaa kohtuutta.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Chia Siemen Reseptejä?

Onko poro terveellistä?

Poronliha on maukasta ja terveellistä – Poronliha on paitsi erittäin maukasta myös terveellistä ravintoa: siinä on runsaasti terveysvaikutteisia ainesosia. Poronliha sisältää proteiineja (20-24 g/100 g), kivennäisaineita, A- ja B-vitamiineja sekä tyydyttymättömiä öljyhappoja, jotka alentavat haitallista LDL-kolesterolia. Poron Ulkopaisti Uunissa Resepti Poronlihan hinnakkaimpia osia ovat fileet ja paistit. Filee on mainio pihviruuan raaka-aine. Sisäpaisti on parasta kylmäsavulihan raaka-ainetta. Hyvää käristyslihaa saadaan ulko- ja kulmapaisteista sekä lavasta ja etuselästä. Kaikista poron osista voidaan valmistaa myös perinteistä kuivalihaa.

  1. Aikuisen poron lihaa on raakakypsytettävä 2-7 päivää eläimen iästä ja ruhonosasta riippuen.
  2. Lihan lisäksi poron sydän, maksa, munuaiset, kieli, rasva, veri ja maito ovat arvokasta ravintoa.
  3. Poron rasva (kuu eli pinta) kertyy pääasiassa poron selkään nahan alle erillisenä kerroksena.
  4. Poronpintaa on perinteisesti käytetty ruoan paistamiseen ja keittämiseen, sillä se antaa ruoalle hienon aromin.

Poronlihaa tuotetaan rajallinen määrä vuosittain ja lihan kysyntä ylittää tarjonnan. Otollisin ajankohta poronlihan ostoon on loka-marraskuu, jolloin poroerotuskausi on kiivaimmillaan. Jos poroa haluaa ostaa suoraan tuottajalta, kannattaa tehdä varaus hyvissä ajoin ennen erotuskauden alkua, esimerkiksi elo-syyskuussa. Poron Ulkopaisti Uunissa Resepti Kulutuskäyttäytymisessä tapahtuvat muutokset, kuten terveellisyyden ja maun korostaminen, luomutuotannon kasvu ja gourmet-ruuan kiinnostuksen kasvu vaikuttavat osaltaan poronlihan kysyntään. Kuluttajat arvostavat poronlihatuotteiden makua, terveellisyyttä ja ulkonäköä.
Näytä koko vastaus

Mitä syödä poron kanssa?

2. Mausta kevyesti – Poroa ei kannata maustaa liikaa, jotta poron ainutlaatuinen maku ei peity. Poron kaveriksi sopivat perinteisen suolan ja pippurin lisäksi esimerkiksi valkosipuli ja chili. Myös maanläheisten yrttien, kuten rosmariinin ja timjamin, maut sopivat hyvin poroon.
Näytä koko vastaus

Mitä Poronlihasta voi tehdä?

Pirkka poron jauheliha sopii käytettäväksi samalla tavoin kuin naudan ja porsaan jauheliha. Pirkka poron kylmäsavupaisti sopii erinomaisesti esimerkiksi uuniperunan täytteeseen, pastakastikkeeseen, kiusauksiin, lämpimiin leipiin tai pizzan päälle.
Näytä koko vastaus

Voiko jauhelihan jättää punaiseksi?

Mediumiksi paistettujen jauhelihapihvien tarjoilu Ravintoloissa on lisääntynyt naudan jauhelihapihvien tarjoilu medium-paistettuna. Ruokavirasto suosittelee, että kaikki jauhelihatuotteet tarjoiltaisiin kunnolla kypsennettynä eikä medium-paistettuna. Lapsille jauhelihatuotteet, kuten jauhelihapihvit, on aina syytä tarjoilla läpikypsinä.

  • Jos asiakas erityisesti haluaa tilata jauhelihapihvin medium-paistettuna, Ruokavirasto suosittelee silloin valmistamaan pihvin tartarpihvin tapaan tuoreesta ja hyvälaatuisesta lihasta.
  • Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistusta ja tarjoilua koskeva Ruokaviraston suositus löytyy sivun oikealta palstalta.

Raaka naudan jauheliha on riskielintarvike EHEC-bakteerin esiintymisen suhteen. Kun lihaa jauhetaan, sekoittuvat lihan pinnalla olleet bakteerit kaikkialle jauhelihaan. Maailmalla on esiintynyt useampia laajoja EHEC-bakteerin aiheuttamia ruokamyrkytysepidemioita, jotka ovat liittyneet huonosti kypsennettyihin jauhelihapihveihin.

Tavallisesta jauhelihasta, toisin sanoen kaupan tai teollisuuden valmiiksi jauhamasta jauhelihasta ei ole syytä valmistaa ja tarjoilla raakoja tai puoliraakoja tuotteita. EHEC saattaa aiheuttaa verisen ripulin, kuolioisen suolistotulehduksen ja erityisesti lapsille ja vanhuksille hengenvaarallisen munuaisvaurion.

Jos elintarvikehuoneistossa välttämättä halutaan tarjota asiakkaille raakoja tai puoliraakoja jauhelihatuotteita, tulee elintarvikehuoneiston omavalvonnassa huomioida alla mainitut seikat. Jos jauhelihapihvejä tarjotaan mediumina, raaka-aineen tuoreuteen ja laatuun pitää kiinnittää erityistä huomiota.
Näytä koko vastaus

Onko poronliha punaista lihaa?

Lihansyönnin plussat ja miinukset – Liha on hyvä proteiinin, raudan ja B-vitamiinien lähde, mutta rasvaisena myös kovan tyydyttyneen rasvan lähde. Lihavalmisteet sen sijaan ovat merkittävä kovan tyydyttyneen rasvan, suolan ja usein myös sellaisten lisäaineiden (nitriitit) lähde, joiden saantia tulisi rajoittaa.

Jos ruokavaliossa on paljon lihaa ja lihavalmisteita, karsiminen on järkevää aloittaa lihavalmisteista. Vähemmän makkaraa, vähemmän leikkeleitä ja pekonia. Liha-aterioiden tulisi itseasiassa saada uudenlainen arvo: harvemmin ja parempaa. Jos haluaa tietää lihan laadusta, helpoiten tietoa saa kotimaisesta lihasta.

Ovatko poro, hirvi tai peura punaista lihaa? Ovat, mutta niiden käyttöön ei oteta kantaa, koska niiden käytön vaikutuksia ei ole tutkittu. Se tiedetään, että riistan lihan rasvakoostumus on parempi ja liha on vähärasvaisempaa kuin kasvatetun eläimen.
Näytä koko vastaus

Miksi punainen liha on vaarallista?

Mikä punaisessa lihassa ja lihavalmisteissa lisää riskiä? – Punaisen lihan terveysriski muodostuu monella tavalla ja osaan niistä voi vaikuttaa itse esimerkiksi kypsentämällä liha oikein. Kun lihaa kuumentaa kovassa lämmössä, syntyy syöpää aiheuttavia heterosyklisiä amiineja ja polyaromaattisia hiilivetyjä eli ns.

  1. PAH yhdisteitä, jotka ovat syöpävaarallisia aineita.
  2. Lihaa ei siksi pidä savustaa, paistaa, käristää tai grillata mustaksi.
  3. PAH-yhdisteitä syntyy myös muun ruoan kuumentamisessa kovassa lämmössä.
  4. Punaisessa lihassa on paljon hemirautaa, joka saattaa edesauttaa soluvaurioita aiheuttavien happiradikaalien muodostumista ja kasvattaa siten syöpäriskiä.

Lihavalmisteissa käytetään säilöntäaineena natriumnitriittiä, mikä voi lisätä suolistossa syöpää edistävien N-nitrosoyhdisteiden muodostumista elimistössä. Noin kolmasosa nitriitistä muuttuu haitallisiksi nitrosoamiineiksi. Vaikka runsaan punaisen lihan ja lihavalmisteiden runsaan kulutuksen ja tiettyjen syöpien riskin välillä on selvä yhteys, on myös mahdollista, että liha syrjäyttää ruokavaliossa jotakin muuta, joka on terveellisempää.
Näytä koko vastaus

Kumpi on parempi sisä tai paahtopaisti?

Ulko-, kulma- vai sisäpaistia? Eri paisteilla on erilaisia käyttötarkoituksia, jotka vaihtelevat niiden ominaisuuksien, kuten sitkeyden perusteella. Naudan ulko- ja kulmapaistit voidaan käyttää patapaistina erilaisiin patoihin, lihakääryleisiin, merimiespihvissä, palapaisteissa ja wokkiruoissa.

  1. Ulkopaisti soveltuu käytettäväksi erittäin hyvin myös silloin, kun liha suikaloidaan.
  2. Sisäpaisti on mureimpia paisteja ja sopii ohuisiin lehti- ja sipulipihveihin.
  3. Sisäpaisti soveltuu hyvin kokonaiseksi uunipaistiksi.
  4. Paahtopaisti on paitsi ruokalaji, yksi parhaimmista paisteista.
  5. Lampaassakin on paisti, tosin paljon pienempi kuin naudalla.

Ja hirviporukan kannattaa olla tarkkana, kun ruhoja paloitellaan. Paistit on syytä leikata huolella talteen. Poronpaisti on niinikään pian ajankohtainen. Paistia ostaessasi valitse hyvin raakakypsytettyä lihaa, sillä ulko- ja kulmapaistit voivat olla sitkeitä niiden suuren sidekudosmäärän takia.

  • Mervi Pasanen
  • Reseptit:
  • 1,5 kilon paahtopaisti
  • 1 tl merisuolaa
  • mustapippuria
  • kourallinen tuoretta timjamia
  • valkosipulin kynsiä maun mukaan
  • tilkka rypsiöljyä

Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Hiero paistin pintaan tilkka öljyä ja ruskista paistin pinnat paistinpannulla. Nosta paisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan merisuolaa, mustapippuria, hienonnettua timjamia ja valkosipulia. Työnnä paistolämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan niin, että kärki on lihan keskellä.

  1. Paista 125 asteessa kunnes sisälämpötila on 60 astetta.
  2. Lisää lihaan vielä suolaa ja mustapippuria ja kääri se voipaperiin sekä folioon.
  3. Anna paistin vetäytyä ja maustua huoneenlämmössä noin tunti tai enemmän.
  4. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoile mieleistesi lisukkeiden kanssa.
  5. Tähteeksi jääneestä paahtopaistista tulee mahtavia voileipiä.
You might be interested:  Kuhan Paistoaika Pannulla Resepti?

Sitä kannattaa kokeilla myös salaattiin.

  1. reilu 1 kilo porsaanpaistia
  2. suolaa ja valkopippuria
  3. Kastike:
  4. 2 rkl voita
  5. 2 rkl vehnäjauhoa
  6. 4 dl lihalientä
  7. 1 dl kermaa
  8. 1 tl rouhittuja viherpippureita
  9. suolaa ja valkopippuria

Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria ja aseta se ritilälle tai uunipannulle. Jos paistat paistin ritilällä, laita uunipannu sen alle. Laita pannulle tilkka vettä. Paista 175 asteessa kunnes paistin sisälämpötila on 72 astetta eli noin 1,5 tuntia. Paistoaika riippuu paistin painosta.

  • 3 kilon painoinen lampaanpaisti
  • marinointiin:
  • 1-2 sitruunan suikaloitu kuori ja mehu
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 tl kuivattua timjamia tai
  • nippu tuoretta timjamia
  • laakerinlehti
  • 2 tl ruokosokeria
  • 6 valkosipulinkynttä
  • paistoon:
  • valkosipuli
  • 4 sipulia
  • 2 sitruunaa
  • Huuhdo paisti ja tarvittaessa leikkaa pois pinnassa oleva näkyvä rasva ja kalvot.

Pistä paisti suureen vatiin tai vahvaan muovipussiin. Kuori sitruuna ja purista mehu. Sekoita marinadiainekset ja kaada seos paistin päälle. Marinoi yön yli. Käännä paistia pari kertaa marinoitumisen aikana. Aseta paisti uunivuokaan, lisää mukaan marinadi.

  1. Uori sipulit, lohko muutamaan isoon lohkoon ja lisää vuokaan.
  2. Lisää myös valkosipulin kynsiä ja sitruunalohkoja.
  3. Muista pestä kuoret todella hyvin.
  4. Paista ensimmäinen puoli tuntia 175 asteessa, pudota sitten lämpötila 150 asteeseen.
  5. Valele paiston aikana.
  6. Olmikiloinen paisti kypsyy läpi noin kolmessa tunnissa, sisältä punainen paisti noin 2,5 tunnissa.

: Ulko-, kulma- vai sisäpaistia?
Näytä koko vastaus

Mitä ruokaa Ulkopaistista?

4. Ulko- ja pyöröpaisti – Ulkopaisti vaatii melko pitkän kypsennysajan mureutuakseen, minkä vuoksi se sopi erinomaisesti erilaisiin pataruokiin, kuten karjalanpaistiin tai palapaistikastikkeen valmistukseen.
Näytä koko vastaus

Miksi liha on sitkeää?

Lihan kypsentämisen tavoitteena on saada liha mureaksi ja meheväksi. Kypsennys vaikuttaa myös makuun ja väriin. Riittävällä kuumentamisella turvataan lisäksi mikrobiologinen laatu. Kypsennysmenetelmään vaikuttavat ruhonosa, rasvan ja sidekudoksen määrä sekä naudanlihalla raakakypsyysaste.

Ypsentäminen on tasapainoilua lihas – ja sidekudosproteiinimuutosten välillä. Liika kuumentaminen kuivattaa ja sitkistää lihaskudoksen, mutta sidekudos tarvitsee aikaa ja korkean lämpötilan pehmetäkseen. Lihaskudosproteiinit alkavat denaturoitua 40-50 asteessa, jolloin lihas sitkistyy ja sen vedensidontakyky laskee.

Noin 60 asteessa lihaskudos alkaa mureutua ja vähän sidekudosta sisältävä liha, kuten filee on jo mureaa. Kun lämpötila nousee yli 65 asteen, vedensidontakyky huononee. Samalla lihasnesteiden irtautuminen lisääntyy, kun sidekudos supistuu ja pusertaa veden pois lihassoluista.

  1. Un lämpötila on yli 75 astetta, lihaskudosproteiinit ovat täysin denaturoituneet.
  2. Lihasta irtoaa runsaasti nestettä ja siitä tulee kuivaa, kovaa ja sitkeää, kun proteiinit kovettuvat.
  3. Sidekudosproteiini alkaa kutistua 60 asteessa ja lihapala voi muttaa muotoaan huomattavasti.
  4. Utistumisen saa lihan tuntumaan sitkeältä.

Noin 65 asteessa kollageeni alkaa hajota veteen ja muuttua gelatiiniksi. Runsaasti sidekudosta sisältävä liha on parhaimmilaan, kun sen lämpötila on noin 85 astetta.
Näytä koko vastaus

Mitä ulkofileen kanssa?

K-Citymarket: Täydellinen valmistustapa naudan ulkofileelle – herkullinen lopputulos isollekin porukalle! Kokonaisena grillattu, ohuina viipaleina tarjottava naudan ulkofilee sopii hyvin esimerkiksi kesäisen juhlapöydän tarjottavaksi. Naudan ulkofilee on monikäyttöinen lihanosa, josta syntyvät herkut niin suurelle kuin pienellekin määrälle syöjiä.

Ulkofilee on parhaimmillaan sisältä punertavaksi jätettynä eli puolikypsänä. – Kokenut pihvimestari grillaa isolla grillillä isonkin määrän pihvejä, mutta vaarana on, että osa pihveistä kypsyy liikaa. On vaikeaa saada jokainen pihvi valmistumaan samaan aikaan, jotta kaikki pääsisivät syömään yhdessä, toteaa K-Citymarket Vihti Nummelan lihamestari Jukka Väätäinen,

Väätäinen suositteleekin kypsentämään fileen kokonaisena, kun pöydän ääressä on syöjiä iso joukko. Kokonaisena valmistettu ulkofilee sopii hyvin myös juhlavampiin tilaisuuksiin. Esivalmistelujen avulla ruoanlaitto käy helposti itse juhlapäivänä. – Mausta ulkofilee hyvissä ajoin suolalla, pippurilla ja muilla haluamillasi mausteilla hieromalla ne lihan pintaan.

Maustamisen voi tehdä joitakin tunteja ennen valmistusta tai jopa edellisenä päivänä, Väätäinen neuvoo. Ennen ruoanlaittoa filee on tärkeää ottaa ajoissa, vähintään tuntia ennen valmistusta, huoneenlämpöön. Jos lihan laittaa grilliin jääkaappikylmänä, tulee lopputuloksesta kuiva ja sitkeä. Fileen sisälämpötilan tulisi olla lähempänä huoneenlämpöä kuin jääkaapin lämpötilaa siinä vaiheessa, kun kypsennys aloitetaan.

Jos kypsennät fileen uunissa, on sopiva uunin lämpötila 150-180 astetta. Oikeaan kypsyyteen päästään lihalämpömittarin avulla.52 astetta on sopiva sisälämpö fileelle, tällöin filee on vielä sisältä punertava. Jos valmistat fileen grillissä, ole tarkkana, ettei lihan pinta pääse palamaan.

Mittaria kannattaa käyttää myös grillatessa. – Siirrä lopuksi filee folioon vetäytymään grillin viileämmälle alueelle tai kokonaan pois grillistä vähintään 10 minuutiksi, lihamestari ohjeistaa. Vetäytymisen jälkeen filee on valmista leikattavaksi. Väätäinen vinkkaa ripottelemaan fileesiivun päälle vielä varovasti sormisuolaa, joka tuo lihan maut korostuneesti esille.

Ulkofileen seuraksi sopivat esimerkiksi juuresranskalaiset ja coleslaw-salaatti. – Siinä on hyvä kombo! Naudan ulkofilee on erinomaista pihvilihaa. Näillä ohjeilla valmistat täydelliset pihvit! 1. Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista.

Leikkaa fileestä poikkisyin 2,5-3 cm:n paksuisia kunnon fileepaloja. Painele fileepalat käsin pihveiksi ja kuivaa pinta paperilla.2. Voitele pihvit öljyllä, jauha pintaan hiukan mustapippuria ja suolaa. Käännä pihvit ja käsittele toinen puoli samoin.3. Jos paistat pannulla, pyyhi pannu ohuesti öljyllä. Paista korkeintaan kaksi pihviä kerrallaan, ettei pannu jäähdy liikaa.

Nosta pihvit paistumaan kuumalle pannulle ja käännä heti, kun pinta pisaroi.4. Grillatessa pidä huoli, että ritilä on puhdas edellisen kerran grillauksista. Grilliin voit asetella useamman pihvin samanaikaisesti, jos grilli on jokaisesta kohdasta yhtä kuuma.5.

  1. Toista puolta paistaessa voit säädellä pihvin kypsyyttä.
  2. Paistoaika riippuu pihvin paksuudesta, pihvin ja pannun/grillin lämpötilasta sekä halutusta kypsyysasteesta.
  3. Un pihvi on sormella varovasti painettaessa löysänpehmeä pinnalta, on se vielä raaka tai puoliraaka.
  4. Un pihvi alkaa tuntua tiiviiltä ja napakalta, on se läpikypsä.6.
You might be interested:  Resepti Ruoka-aineet?

Nosta pihvit kuumennetuille lautasille ja lisää haluamasi lisukkeet. : K-Citymarket: Täydellinen valmistustapa naudan ulkofileelle – herkullinen lopputulos isollekin porukalle!
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä kun kohtaa poron?

Ovatko porot vaarallisia? – Poro ja poronhoito Poro väistää luontaisesti ihmistä. Syksyisin tokka on kuitenkin syytä kiertää kauempaa. Rykimä eli porojen kiima-aika ajoittuu alkusyksyyn. Rykimä alkaa syyskuun loppupuolella ja sitä kestää loka-marraskuulle saakka.

  1. Rykimäaikana hirvaat eli urosporot piirittävät vaatimia eli naarasporoja, suvunjatko mielessään.
  2. Hirvaat ovat mustasukkaisia vaatimistaan ja puolustavat niitä aggressiivisesti toisia hirvaita vastaan.
  3. Sarvien kalistelu on paitsi oman aseman vahvistamista ja puolustamista myös biologinen ase vaadinten hormonitoiminnan otolliseen virittelyyn.

Suurimmat, vahvimmat ja energisimmin voimiensa tunnossa pullistelevat uroot vievät tässä näytelmässä parhaan potin ja saavat geeninsä laajimpaan jakeluun. Porot väistävät yleensä ihmistä. Rykimäaikaan on silti syytä pysyä poissa hirvaiden tieltä ja erityisesti hirvaan ja naarasporojen välistä.

  • Poroja havaitessa on viisainta kiertää ne rauhallisesti mahdollisimman kaukaa.
  • Porojen yllättämisen voi välttää taputtamalla käsiään ja pitämällä muuten ääntä.
  • Näin myös porot huomaavat ajoissa väistää kulkijaa.
  • Poroja kohti käveleminen on syysaikaan ehdottomasti syytä unohtaa.
  • Hirvas voi ahdisteltuna kokea ihmisen uhkaavan asemaansa ja tulla päälle.

Valokuvaaminen ja muu porojen syksyinen ihastelu kannattaa siis hoitaa turvallisen etäisyyden päästä. Mikäli joutuu hirvaan hyökkäyksen kohteeksi, kannattaa ottaa jalat alle ja poistua mahdollisimman nopeasti paikalta. Jos tämä ei onnistu, voi suojaa hakea puista tai muista suojaavista maanmuodoista tai rakenteista.
Näytä koko vastaus

Pitääkö poronkäristys sulattaa?

Lappilainen poronkäristys 0 Ota paisti sulamaan paria tuntia ennen käristyksen valmistamista. Liha on paras vuolla lähes jäisenä, jolloin saat siivuista mahdollisimman ohuita. Paras väline vuolemiseen on kunnon puukko, jonka jäykkä terä mahdollistaa turvallisen leikkaamisen ja kestää myös jäisen lihan käsittelyä.

Leikkaa suolasilavasta mahdollisimman ohuita ja pieniä lastuja. Tämäkin helpottuu, jos pakastat sen ennen vuolemista. Kuumenna iso valurautapata keskilämmölle ja laita silavalastut pataan ja anna niiden ruskistua hiljalleen. Sillä välin aloita paistin vuoleminen käristykseksi. Nosta lieden lämpötilaa kun alat lisätä käristyslihoja.

Lisää käristyslihoja pataan kourallinen kerrallaan kun silava on sulanut mukavasti ja siivut alkavat hieman ruskistua. Sekoittele ja ruskista lihat nopeasti ennen uuden kourallisen lisäämistä. Toista niin kauan, että kaikki lihat ovat padassa ja alkavat olla kauniin ruskeita.

  • Laske lieden lämpötilaa matalalle lämmölle niin, että käristys poreilee hieman ja liha muhii mureaksi.
  • Jos neste näyttää haihtuvan liiaksi, voit lisätä nokareen voita tai hieman vettä.
  • Mausta suolalla.
  • Anna käristyksen muhia n.2 tunnin ajan.
  • Uori puikulaperunat ja keitä ne suolavedessä kypsiksi.
  • Valuta vesi pois, lisää voi ja survo muusiksi joko survimella tai sähkövatkaimella.

Lisää maitoa vähitellen, kunnes muusi on mielestäsi sopivan paksuista. Mausta suolalla. Lautasellasi on nyt aidoin pala Lappia! Tarjoile sokeroidun puolukkasurvoksen kera. : Lappilainen poronkäristys
Näytä koko vastaus

Mitä Poronlihasta voi tehdä?

Pirkka poron jauheliha sopii käytettäväksi samalla tavoin kuin naudan ja porsaan jauheliha. Pirkka poron kylmäsavupaisti sopii erinomaisesti esimerkiksi uuniperunan täytteeseen, pastakastikkeeseen, kiusauksiin, lämpimiin leipiin tai pizzan päälle.
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä kun kohtaa poron?

Ovatko porot vaarallisia? – Poro ja poronhoito Poro väistää luontaisesti ihmistä. Syksyisin tokka on kuitenkin syytä kiertää kauempaa. Rykimä eli porojen kiima-aika ajoittuu alkusyksyyn. Rykimä alkaa syyskuun loppupuolella ja sitä kestää loka-marraskuulle saakka.

  • Rykimäaikana hirvaat eli urosporot piirittävät vaatimia eli naarasporoja, suvunjatko mielessään.
  • Hirvaat ovat mustasukkaisia vaatimistaan ja puolustavat niitä aggressiivisesti toisia hirvaita vastaan.
  • Sarvien kalistelu on paitsi oman aseman vahvistamista ja puolustamista myös biologinen ase vaadinten hormonitoiminnan otolliseen virittelyyn.

Suurimmat, vahvimmat ja energisimmin voimiensa tunnossa pullistelevat uroot vievät tässä näytelmässä parhaan potin ja saavat geeninsä laajimpaan jakeluun. Porot väistävät yleensä ihmistä. Rykimäaikaan on silti syytä pysyä poissa hirvaiden tieltä ja erityisesti hirvaan ja naarasporojen välistä.

Poroja havaitessa on viisainta kiertää ne rauhallisesti mahdollisimman kaukaa. Porojen yllättämisen voi välttää taputtamalla käsiään ja pitämällä muuten ääntä. Näin myös porot huomaavat ajoissa väistää kulkijaa. Poroja kohti käveleminen on syysaikaan ehdottomasti syytä unohtaa. Hirvas voi ahdisteltuna kokea ihmisen uhkaavan asemaansa ja tulla päälle.

Valokuvaaminen ja muu porojen syksyinen ihastelu kannattaa siis hoitaa turvallisen etäisyyden päästä. Mikäli joutuu hirvaan hyökkäyksen kohteeksi, kannattaa ottaa jalat alle ja poistua mahdollisimman nopeasti paikalta. Jos tämä ei onnistu, voi suojaa hakea puista tai muista suojaavista maanmuodoista tai rakenteista.
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä poron Kulmapaistista?

Ruhonosat – Poron Ulkopaisti Uunissa Resepti Selkäosaan sijoittuvat mureat ulkofileet ja sisäpuolelta löytyvät ruhon mureimmat osat, eli sisäfileet. Ulkofilee ja sisäfilee ovat pihvien ehdotonta aatelia. Fileet ovat nopeasti kypsyviä. Ne kypsennetään roseeksi, eli hieman punertavaksi noin 4-5 minuutissa kuumalla pannulla tai grillissä.

  1. Selästä voidaan valmistaa myös poron kareeta ja kyljyksiä.
  2. Etuselkää käytetään luuttomana käristyksessä.
  3. Se sopii luuttomana ja luullisena hyvin myös haudutettaviin pata- ja keittoruokiin.
  4. Ypsennysaika 1-2 tuntia.
  5. Luuttomana poron niskaa käytetään usein jauhelihana.
  6. Luun kanssa sitä voidaan leikata myös kiekoiksi, jotka sopivat erinomaisesti pataruokiin.

Vaatii kypsyäkseen noin 2-3 tunnin haudutuksen. Paisti voidaan valmistaa kokonaisena, joko luullisena tai luuttomana, irrottamalla reisiluu. Sisäpaisti ja paahtopaisti soveltuvat hyvin mureutensa ansiosta myös pihviksi tai kokonaisena paistettuna lämpimäksi tai kylmäksi leikkeleeksi.

  1. Ulko- ja kulmapaisti soveltuvat haudutettaviin lihakastikkeisiini.
  2. Paistista saa myös erinomaista perinteistä poronkäristystä lyhyellä kypsennysajalla.
  3. Luullisena kylki sopii mainiosti keittoihini.
  4. Luuttomana se pääsee hyvin oikeuksiinsa esimerkiksi täytettävään rullaan.
  5. Grillikyljet ovat mainiota herkkua ja kylkiä voi myös savustaa.

Poron kylki vaatii kypsyäkseen noin 3 tuntia. Luuttomana lapa soveltuu erityisesti käristykseen pataruokiin ja keittoihin. Kypsennysaika on 30-60 minuuttia riippuen lihapalan koosta. Potkasta voidaan valmistaa luullisia potkakiekkoja, jotka sopivat hyvin haudutettaviin pataruokiin. Poron Ulkopaisti Uunissa Resepti
Näytä koko vastaus