Contents
- 1 Mitä voi tehdä raaoista Punajuurista?
- 2 Voiko punajuurta syödä joka päivä?
- 3 Voiko punajuurta paistaa pannulla?
- 4 Voiko punajuuren kuoren syödä?
- 5 Onko säilötyt punajuuret terveellisiä?
- 6 Onko punajuuri vaarallista?
- 7 Voiko Punajuurimehua juoda joka päivä?
- 8 Voiko tuoretta punajuurta pakastaa?
- 9 Onko Punajuuressa nitraattia?
- 10 Miksi punajuuri värjää virtsan?
- 11 Mihin punajuurta käytetään?
Mikä mauste sopii punajuuren kanssa?
Punajuuri on voimajuures Punajuuri on lunastanut jo paikkansa ruoka-ammattilaisten sydämissä inspiroivana raaka-aineena. Trendikkääksikin punajuurta voi kutsua! Nyt tämän voimajuuren soisi löytävän tiensä aivan uudella tavalla myös kotikeittiöihin. Punajuuren puolesta puhuvat upea aromi, vahva väri ja monikäyttöisyys.
Punajuuri on herkkua kautta koko vuoden, Sokerijuurikkaan serkkuna se on maultaan miellyttävän makea ja syksyllä erityisen mehevä. Kasvisten viiden värin kartalla punajuuri sijoittuu sinisen ja purppuran ryhmään, jossa ei kovaa tungosta olekaan. Väri kertoo tärkeistä bioaktiivisista aineista, jotka toimivat elimistön suoja-aineina.
Kotimaiset Kasvikset ry/Sanna Peurakoski Punajuuren muoto vaihtelee litteästä pyöreään ja munanmuotoisesta sylinterimäiseen. Tavallisimmin punajuuren väri on verenpunainen, josta syntyy mielikuva voimajuureksesta. Jos pelkää punajuuren värjäävyyttä, kannattaa käyttää suojakäsineitä ja suojata leikkuulauta paperilla.
- Väri tosin lähtee vedellä huuhtelemalla.
- Jos keität punajuuria vedessä, kypsennä ne kuorineen ja juurineen.
- Jäähtyneistä punajuurista kuori liukuu pois käsin irrottamalla.
- Punajuurta viljellään pieniä määriä myös keltaisena ja valkoisena.
- Auniin raitajuurikkaan mallossa vuorottelevat valkoiset ja vaaleanpunaiset renkaat.
Punajuuri sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiineista punajuuresta löytyy A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia, jonka saanti suomalaisessa ruokavaliossa on vähäistä.
Folaatti vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen ja aineenvaihduntaan. Myös punajuuren kuitu on nykyihmiselle arvokasta. Punajuuren versot ja kesällä nuoret naatit ovat syötäviä. Energiaa punajuuresta saa saman verran kuin porkkanasta. Alle yksivuotiaille lapsille punajuurta ei suositella, koska punajuuri kerää maaperästä helposti nitraatteja.
Entisaikaan punajuuren naatteja käytettiin pinaatin tavoin. Itse juuri varattiin lääkinnällisiin tarkoituksiin, kuten hammas- ja päänsäryn hoitoon. Punajuurella on hoidettu myös flunssaa, ihottumia ja hermostohäiriöitä. Punaisen väriaineen uskotaan edelleen vaikuttavan mielialaa kohentavasti ja punajuuren tryptofaanin antavan hyvää oloa.
- Lue lisää punajuuresta: Nuoret ja lapsiperheet ovat punajuuren unohtaneet.
- Ehkä he eivät ole kunnolla koskaan tutustuneetkaan sellaisiin klassikkoherkkuihin kuten borssi, lindströminpihvit ja paahdetut uunipunajuuret tai punajuurisosekeitto ja punajuurirösti.
- Punajuuri on paljon muutakin kun etikkasäilyke! Sadon ensimmäiset pikkupunajuuret nautitaan uusien perunoiden tavoin sitruunalla maustetun voivaahdon kanssa.
Nyt syksyllä punajuuren maku hersytellään esiin uunipaahdolla, lisäämällä lohkoille tilkka öljyä, ripaus suolaa, pippuria ja timjaminoksia. Raakaraasteena tai raakana marinoituna punajuurta saa aivan liian harvoin. Hienoksi raastettu, suikaloitu tai viipaloitu punajuuri maistuu ja säilyy hyvin öljy-balsamicokastikkeella pirskotettuna.
Näytä koko vastaus
Mitä voi tehdä raaoista Punajuurista?
Kesytä punajuuri: sopiva kokkaustapa saa juurikkaat maistumaan arkenakin Kokonaisten punajuurten keittäminen vie aikaa. Valmiiksi keitetyt punajuuret säilyvät jääkaapissa kuitenkin peitettyinä useita päiviä, jolloin niitä on helppo käyttää erilaisiin ruokiin.
Juurikkaita kannattaa siis keittää tarvittaessa valmiiksi isompi satsi. Valitse punajuurten keittämiseen iso, sopivalla kannella varustettu kattila. Näin juurekset saavat porista rauhassa ilman, että punaiseksi värjäytyvä keitinvesi roiskuu hellalle. Keittäminen onnistuu samalla tavoin kuin perunoiden: kevyt harjaus ja punajuuret sellaisenaan veteen kiehumaan.
Veden ei tarvitse peittää juureksia kokonaan, vaan päällimmäiset saavat kypsyä kannen alla höyryssä. Punajuuria ei kannata kuoria tai siistiä veitsellä ennen keittämistä, jolloin väri- ja makuaineita irtoaa keitinveteen vähemmän. Kuori on helppo poistaa jäähtyneistä keitetyistä punajuurista vetäisemällä.
- Punajuurten kypsymiseen saa varata noin tunnin, punajuurten koosta riippuen.
- Ypsymisaikaan saa suhtautua rennosti, eli punajuuret voi jättää joko hieman napakoiksi tai antaa kypsyä pehmeiksi: kummatkin sopivat jäähtyneinä mainiosti erilaisiin ruokiin.
- Eitetyistä punajuurista saa salaatin viipaloimalla ne vadille erilaisten juustojen kanssa ja viimeistelemällä oliiviöljyllä ja versoilla.
Esikypsennetyt punajuuriviipaleet sopivat myös ja päälle. Helppo arkikelpoinen syntyy keitetyistä punajuurista soseuttamalla.
Näytä koko vastaus
Mitä Punajuurigratiinin kanssa?
AURA punajuurigratiini – Tehnyt Valio Koekeittiö Valio Koekeittiö Punajuurigratiini sopii tarjottavaksi sellaisenaan kasvisruokana tai lisukkeena liharuokien kanssa. Samettisen pehmeä uuniruoka AURA juuston ystävälle.
Näytä koko vastaus
Miksi punajuurta ei saa syödä raakana?
Punajuurta suositellaan käytettäväksi vain kunnolla kypsennettynä – Raakana tarjottu punajuuriraaste on aiheuttanut useita ruokamyrkytysepidemioita. Epidemiat ovat olleet pääosin yksittäisiä. Vuonna 2010 epidemioissa sairastui yli 100 henkilöä. Kaikissa tapauksissa kotimainen punajuuri oli tarjottu raakaraasteena henkilöstöravintoloissa, päiväkodeissa tai kouluissa.
Epidemioissa sairastuneiden yleisimmät oireet olivat pahoinvointi ja vatsakivut. Lisäksi raportoitiin päänsärkyä, väsymystä ja oksentelua. Monilla oireet alkoivat nopeasti (alle tunnin kuluessa ruokailusta) ja kestivät lyhyen aikaa (muutamia tunteja). Mikrobiologissa tutkimuksissa punajuurissa ei todettu ruokamyrkytyksiä aiheuttavia mikrobeja tai niiden tuottamia toksiineja.
Myöskään potilasnäytteiden tutkimuksissa ei todettu oireita selittäviä löydöksiä. Ruokavirasto suosittelee punajuurta käytettäväksi ainoastaan kunnolla kypsennettynä.
Näytä koko vastaus
Voiko punajuurta syödä joka päivä?
Syö pala punajuurta joka päivä – voit huomata nämä muutokset kehossasi Punajuuresta voi saada irti lukuisia terveyshyötyjä. Colourbox Julkaistu 28.06.2016 13:14 Punajuuri on suomalaisille tuttu juures, mutta harva syö sitä säännöllisesti. Punajuuren terveyshyödyistä voi kuitenkin säännöllisesti nautittuna saada yllättävän paljon irti.
Näytä koko vastaus
Voiko punajuurta paistaa pannulla?
Paksut punajuuriviipaleet sopivat leivitettyinä mainiosti pannulle. Rapeiksi paistetut, leivitetyt punajuuret ovat edullinen ja tyylikäs talviherkku. Niitä voi tarjota kasvispihvien tapaan erilaisten lisukkeiden kanssa. Täydellinen kastike punajuurille on valkosipulimajoneesi, jonka voi valmistaa helposti sauvasekoittimella punajuurten paistuessa.
Ohje on Bella Table -podcastista tutun ruokavaikuttajan Kia Arpian käsialaa. – Lapsuuden lempiruuassani yhdistyy kaksi ruokafilosofiaani: yksinkertaisuus ja raaka-aineen korostus. Punajuuret keitetään napakoiksi ja leikataan paksuiksi pihveiksi. Ne leivitetään tuoreilla yrteillä maustetuilla korppujauhoilla, paistetaan rapeaksi voissa ja syödään itsetehdyn aiolin kanssa.
Taivaallista, Arpia kertoo Glorian ruoka & viini -lehdessä. Valmistusta nopeuttaa, jos punajuuret esikeittää vaikka jo päivää aiemmin. Keitetyt punajuuret säilyvät hyvin jääkaapissa ja viiletessään ne myös tiivistyvät helposti leikattaviksi. Ennen paistamista punajuurikiekot leivitetään.
Näytä koko vastaus
Voiko punajuuren kuoren syödä?
Keitä punajuuret kuorineen – Punajuuren valtti on sen vahva punainen väri, joka ei haalene kypsennettäessäkään. Ennen keittämistä pestyistä punajuurista poistetaan vain naatit. Punajuuret kannattaa aina keittää kuorineen, jottei niistä karkaa ravintoaineita ja väriä.
Punajuuret ovat syysaikaan erityisen makeita ja meheviä. Syksyn punajuuret myös kypsyvät melko nopeasti. Talven yli varastoidut punajuuret vaativat pidemmän keittoajan, sillä varastointi kadottaa nuorten punajuurien pehmeyden. Punajuurten keittoaika vaihteleekin vuodenajan ja juuresten koon mukaan noin 20–50 minuutin välillä.
Tarkista kypsyys painamalla punajuurta kevyesti haarukalla tai puutikulla. Keittämisen jälkeen punajuurten kuoret irtoavat helposti veitsellä raaputtaen. Jos pelkäät punaisen värin tarttumista sormiin, käytä kertahanskoja punajuurta käsitellessä ja suojaa puinen leikkuulauta leivinpaperilla.
Näytä koko vastaus
Onko säilötyt punajuuret terveellisiä?
Trendikäs ja terveellinen punajuuri voi aiheuttaa ikäviä oireita Raakana tarjottu punajuuriraaste on aiheuttanut Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) mukaan useita ruokamyrkytysepidemioita viime kymmenen vuoden aikana. Epidemiat ovat olleet pääosin yksittäisiä.
Vuonna 2010 punajuuriepidemioissa sairastui peräti 100 henkilöä. Kaikissa tapauksissa kotimainen punajuuri oli tarjottu raakaraasteena henkilöstöravintoloissa, päiväkodeissa tai kouluissa. Epidemioissa sairastuneiden yleisimmät oireet olivat pahoinvointi ja vatsakivut. Lisäksi raportoitiin päänsärkyä, väsymystä ja oksentelua.
Monilla oireet alkoivat alle tunnin kuluessa ruokailusta ja kestivät muutamia tunteja. Mikrobiologissa tutkimuksissa ruuanvalmistuksessa käytetyistä punajuurissa ei todettu ruokamyrkytyksiä aiheuttavia mikrobeja tai niiden tuottamia toksiineja. Myöskään potilasnäytteiden tutkimuksissa ei todettu oireita selittäviä löydöksiä.
- Hyvin kypsäksi keitettynä, paahdettuna tai etikkaan säilöttynä punajuuren ei ole todettu aiheuttaneen sairastumisia.
- Punajuurta voi turvallisesti käyttää vaikkapa uunijuureksena, sosekeitoissa ja leivonnassa.
- Punajuuri on oikein valmistettuna hieno ja terveellinen raaka-aine.
- Siinä on runsaasti kuituja sekä monipuolisesti terveellisiä kivennäisaineita ja vitamiineja.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta antoivat vuonna 2013 suosituksen nitraattia sisältävien kasvisten käytöstä imeväisille ja alle kouluikäisille lapsille. Punajuuri kuuluu tällaisiin kasviksiin.
- Suosituksen mukaan alle yksivuotiailla nitraattia luontaisesti kerääviä kasviksia ja niistä valmistettuja tuotteita tulee välttää.
- Vältettäviä kasviksia pienille lapsille ovat Eviran mukaan punajuuren ohella pinaatti, erilaiset lehtisalaatit, tuoreet yrtit, lehtikaali, kyssäkaali, kurpitsa, retiisi, varsiselleri, fenkoli, idut ja juuresmehut.
: Trendikäs ja terveellinen punajuuri voi aiheuttaa ikäviä oireita
Näytä koko vastaus
Saako punajuurta syödä paljon?
Kotimainen antioksidantteja, ravinteita ja kuituja sisältävä juures auttaa kehoa puhdistumaan juhlapyhien mässäilystä. Juhlapyhät ovat ihania, mutta saattavat olla kaikkine juhlaruokineen ja -juomineen aika raskaita muun muassa maksalle. Maksa on yksi tärkeimmistä sisäelimistämme, joka toimii filtterinä puhdistaen verta ruoansulatuksen jäljiltä, ja on siksi elintärkeä terveytemme kannalta.
Onneksi voimme tukea maksan toimintaa eri keinoin. Punajuuri on yksi loistava apu maksan hellimiseen. Sitä ei kuitenkaan kannata syödä hurjia määriä sen sisältämän nitraatin vuoksi. Nitraatti muuttuu elimistössä nitriitiksi, jolla on liikaa saatuna haitallisia vaikutuksia. On hyvä kuitenkin muistaa, että nitraattialtistus kasviksista on haitoiltaan pienempi riski verrattuna kasviksista saatavaan hyötyyn.
Punajuuressa on runsaasti antioksidantteja, ravinteita ja kuituja, joiden on todettu olevan puhdistavia. Betaiini on punajuuren sisältämä antioksidantti, joka auttaa maksaa poistamaan haitallisia aineita verestä. Se myös hillitsee tulehduksia kehossa. Punajuuren sisältämä pektiini nappaa mukaan haitta-aineita kuljettaen ne pois elimistöstä, jotta ne eivät pääse imeytymään takaisin verenkiertoon.
- Punajuuret ovat herkullisia, edullisia ja monikäyttöisiä kauniita juureksia, joita on helppo nauttia monin eri tavoin: mehuissa, paahdettuna, leivonnaisissa, salaateissa ja kastikkeissa.
- Tänään jaan pari punajuurireseptiä uusimmasta kirjastani Lautasellinen kauneutta : punainen detox-keitto, joka puhdistaa ja antaa potkua aineenvaihduntaan, ja punajuurilevite, jota tarjoilin myös joulupöydässäni tänä jouluna nautittavaksi kaikkien muiden ihanuuksien kaverina.
Levitettä voit käyttää vihannesten kanssa dippinä tai sipaista sitä vaikkapa siemenkräkkereiden päälle. PUNAINEN DETOX-KEITTO Kahdelle 2 porkkanaa 1⁄2 punajuuri (raakana tai kypsennettynä, miten haluat) 1 valkosipulinkynsi 2 rkl omenaviinietikkaa 1⁄2 dl sitruunan mehua ripaus cayennepippuria ripaus suolaa 1⁄2 rkl ravintohiivaa (ei välttämätön) 2–3 dl vettä 1 avokado Kuori ja pilko porkkanat ja punajuuri.
- Sekoita raaka-aineet, avokadoa lukuun ottamatta, tehokkaassa tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa sileäksi.
- Säädä veden määrää haluamasi koostumuksen mukaan.
- Lisää paloiteltu avokado ja sekoita vielä kerran.
- PUNAJUURILEVITE 4–5 dl 2 punajuurta (keitettynä tai raakana, miten haluat) 2 dl cashewpähkinöitä tai auringonkukansiemeniä (liota 4 h, huuhtele ja valuta) 1⁄2–1 tl suolaa mustapippuria 1 rkl tuoretta timjamia tai maun mukaan Raasta punajuuri ja prosessoi cashewpähkinät tai auringonkukansiemenet monitoimikoneessa, lisää punajuuri ja muut raaka-aineet.
Sekoita tasaiseksi. Tarkista maku ja nauti. Levitteen voi myös pakastaa. Lisää kehon hyvinvointia ja kauneutta tukevia reseptejä löydät Instagramistani ja SuperLemon-blogistani, Toivottavasti kokeilet ja nautit punajuuren puhdistavista voimista. Raikasta ja elinvoimaista alkanutta vuotta!
Näytä koko vastaus
Onko punajuuri vaarallista?
Ruokavirastolta punajuurivaroitus: Voi aiheuttaa rajuja oireita Videolla Pekka Terävän punajuurivinkki! Vaikka monia juureksia voi nautiskella raakana esimerkiksi raasteen muodossa, ei punajuuri kuulu näiden juuresten joukkoon, muistuttaa Ruokavirasto.
- Ruokaviraston tietoon on tullut raa’asta punajuuresta aiheutuneita rajujakin oireita.
- Ruokavirasto suosittelee punajuurta käytettäväksi ainoastaan kunnolla kypsennettynä.
- Ruokaviraston tietoon on tullut, että myös raa’asta punajuuresta tehty mehu tai smoothie on aiheuttanut äkillisesti rajua oksentamista.
Aiemmin raaka punajuuriraaste on aiheuttanut ruokamyrkytysepidemioita, Ruokavirastosta kerrotaan. Ruokaviraston mukaan raaka punajuuri aiheutti esimerkiksi vuonna 2010 yli 100 henkilön sairastumisen. Kaikissa tapauksissa kotimainen punajuuri oli tarjottu raakaraasteena henkilöstöravintoloissa, päiväkodeissa tai kouluissa.
Näytä koko vastaus
Voiko Punajuurimehua juoda joka päivä?
Älä keitä – Queen Maryn yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan 2,5 desilitraa punajuurimehua päivässä riittää madaltamaan sydän- ja verisuonitauteihin kuolemisen riskiä 7 prosentin verran. Sydänkohtausriski puolestaan pienenee 10 prosenttia. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan punajuuri onkin terveellinen, edullinen ja hyvä vaihtoehto verenpaineen hallinnassa – se saattaa toimia jopa lääkkeiden tavoin.
On kuitenkin hyvä muistaa, että vesiliukoinen nitraatti häviää punajuuresta sitä keitettäessä. Siksi kasviksen höyryttäminen, mehustaminen tai pannulla paistaminen säilyttävät sydämelle tärkeät nitraatit. Myös pinaatti ja rucola sisältävät runsaasti nitraattia. Sydämen hyvinvoinnin, kestävyyden sekä vastustuskyvyn paranemisen lisäksi punajuuren on todistettu tehostavan verenkiertoa vanhusten aivoissa, ehkäisevän ummetusta sekä parantavan vatsan toimintaa.
Lähteet: Aftonbladet, Kotimaiset Kasvikset, Science Daily
Näytä koko vastaus
Pitääkö punajuuri keittää?
Punajuuri keittiössä – Tuore punajuuri tulisi säilyttää viileässä, noin +2–+5 asteen lämpötilassa. Sellaisenaan punajuurta ei suositella syötäväksi, vaan juures tulisi aina kypsentää tavalla tai toisella. Nuoret, vastanostetut punajuuret kypsyvät nopeasti.
Näytä koko vastaus
Voiko tuoretta punajuurta pakastaa?
Punajuuri Hei Päivi! Kasvisasiantuntija Pirjo Toikkanen kertoo seuraavaa: Keitä punajuuret kypsiksi tai vähintäänkin esikeitä ne. Kuori. Suikaloi, raasta tai viipaloi ja pakasta. Täysin kypsät voit soseuttaa ja pakastaa soseena siltä varalta, että teet sosekeittoa tai tarvitset sosetta vaikkapa leivontaan.
Näytä koko vastaus
Paljonko punajuurta päivässä?
2. Virkistää aivoja – Päivittäinen annos punajuurimehua edistää ikääntyvien aivojen terveyttä, kertoo amerikkalaistutkimus. Tutkittujen verenkierto parani erityisesti aivojen etulohkossa, jonka rappeutuminen yhdistetään dementiaan. Suositeltu päiväannos 2,5 dl tuoretta mehua.
Näytä koko vastaus
Onko Punajuuressa nitraattia?
Kirjaudu käyttääksesi lukulistaa – Punajuurimehu on viime vuosina noussut kestävyysurheilijoilla jonkinmoiseksi superdrinkiksi. Punajuuri tarjoaa reilusti nitraatteja, joista käynnistyvä reaktioketju laajentaa verisuonia ja vaikuttaa lihaksiin. Jopa suorituskyky voi parantua.
- Itsekin juon punajuurimehua aina ennen kilpailuja.
- Mehu on tärkeä osa psyykkistä valmistautumistani, mutta ihan humpuukia ei ole sekään, että punajuuri auttaisi myös fyysistä kestävyyttä.
- Punajuuri – kuten myös esimerkiksi rucola-salaatti ja pinaatti – sisältää luonnostaan runsaasti nitraatteja.
- Nitraatit muuttuvat suun bakteerien vaikutuksesta nitriiteiksi, joista muodostuu kehon aineenvaihdunnassa typpioksidia.
Se puolestaan on tärkeä signaalimolekyyli, joka esimerkiksi laajentaa verisuonia sekä vaikuttaa lihassupistukseen sekä kehon pikkuisten energiavoimalaitosten mitokondrioiden toimintaan. Kymmenen vuotta sitten ruotsalaistutkija Filip Larsen ryhmineen havaitsi nitraatin parantavan kestävyyssuorituskykyä polkupyöräergometrikokeessa.
Näytä koko vastaus
Mistä tietää että punajuuri on kypsä?
Valmistusohje – 1. Harjaa punajuuret huolellisesti. Anna kuoren, kärkijuuren ja pari senttiä naattia jäädä paikoilleen keittämisen ajaksi.2. Laita punajuuret kiehuvaan veteen, jossa on 1 tl suolaa vesilitraa kohti. Keitä ne hiljalleen juuri ja juuri kypsiksi 15-20 minuuttia riippuen juuresten koosta.
Koko Suomi leipoo Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Miksi punajuuri värjää virtsan?
Vaikutus ja käyttö – Punajuuren versot ja kesällä nuoret naatit ovat syötäviä. Naatit sisältävät beetakaroteenia, kalsiumia ja rautaa. Naatit keitetään samalla tavoin kuten pinaatti. Aiemmin itse juuri oli varattu lääkinnälliseen tarkoitukseen kuten päänsäryn sekä hammaskivun hoitoon.
- Ennen keittämistä punajuuri tulee pestä huolella, mutta niin, ettei sen pinta rikkoudu.
- Lisäjuurta tai varsikantoja ei kannata poistaa.
- Uituja on näin ollen mahdollisimman paljon elimistön hyödynnettäväksi.
- Energia määrä on sama kuin porkkanalla.
- Jos virtsa muuttuu punajuuren nauttimisen jälkeen punaiseksi tai vaaleanpunaiseksi, kyseessä on peritty kyvyttömyys käsitellä punaista pigmenttiä (beetasyaania).
Tämä vaaraton yhdiste siirtyy ruoansulatusjärjestelmään. Punajuuren pigmenttiä uutetaan teollisesti elintarvikevärin valmistamiseksi. Se antaa väriä mm. maustettuun jogurttiin, jäätelöön, virvoitusjuomiin ja makeisiin.
Näytä koko vastaus
Voiko raakaa punajuurta pakastaa?
Raakaraasteena. Punajuuri sopii myös raakaraasteeksi. Raasteen voi pakastaa ja sitä voi käyttää kakkuihin ja piirakan pohjiin.
Näytä koko vastaus
Onko Punajuuressa K-vitamiinia?
Säästä punajuuren lehdet – Jos ostat kokonaisen nipun punajuuria, suosi luomujuureksia ja säästä nipun lehdet. Voit nauttia lehdet salaateissa tai lisätä niitä muihin ruokiin, Etenkin antiikin aikoina punajuuresta nautittiin juuresosan lisäksi lehdet ja varret, ja niiden terveyshyödyt ovat yleisessä tiedossa.
Näytä koko vastaus
Mihin punajuurta käytetään?
Punajuuri on ravinteikas ja maukas juures, joka sopii hyvin monipuolisesti erilaisiin ruokiin, laatikoista pataruokiin ja keitoista salaatteihin. Punajuuri mielletään usein etenkin joulukeittiön raaka-aineeksi, mutta hyvin säilyvänä juureksena sitä kannattaa hyödyntää rohkeasti ympäri vuoden isoihin ja pieniin aterioihin.
Kokeile vaikkapa herkullista punajuuririsottoa, erilaisia punajuurikeittoja kuten borssia tai barszczia, meheviä uunipunajuuria tai täyteläistä punajuuripaistosta. Perinteinen slaavilainen borssikeitto onnistuu myös vegaanisesti. Punajuurilaatikko maustetaan puolestaan AURA juustolla ja se on herkullinen joulupöydän lisäke perinteisten joululaatikoiden rinnalla.
Punajuurilaatikko sopii tarjottavaksi myös muina vuodenaikoina liharuokien kanssa. Punajuuripihvit voit valmistaa paahdetuista mannasuurimoista ja MiFUsta tai maustaa ne falafelien tyyliin. Reseptivalikoimastamme löydät luonnollisesti myös nopeat reseptit sekä erilaiset lisäkkeet, kuten juuresmuusin ja punajuuripeston ohjeet.
Punajuurikeitot Porkkanareseptit Palsternakkareseptit Perunareseptit
Voiko tuoretta punajuurta pakastaa?
Punajuuri Hei Päivi! Kasvisasiantuntija Pirjo Toikkanen kertoo seuraavaa: Keitä punajuuret kypsiksi tai vähintäänkin esikeitä ne. Kuori. Suikaloi, raasta tai viipaloi ja pakasta. Täysin kypsät voit soseuttaa ja pakastaa soseena siltä varalta, että teet sosekeittoa tai tarvitset sosetta vaikkapa leivontaan.
Näytä koko vastaus
Voiko Raitajuurta syödä raakana?
Raitajuuricarpaccio Juomasuositus Marjaisa ja raikas punaviini Pinot Noir -rypäleestä on nappivalinta tälle herkulle. Viinin hapokkuus on oivallinen pari punajuuren makeudelle ja vuohenjuuston hapokkuudelle, eikä rakenne ole liian täyteläinen peittääkseen carpaccion aromikasta makua. Oluista raikas ja maltainen lager korostaa annoskokonaisuutta. Valmistusaineet
- 2 pienehköä raitajuurta
- 2 rkl sitruunamehua
- 1 tl juoksevaa hunajaa
- sormisuolaa, mustapippuria myllystä
Valmistusohjeet
- Harjaa raitajuuret puhtaiksi, kuori ja leikkaa ne ohuenohuiksi viipaleiksi veitsellä tai mandoliinilla.
- Levitä viipaleet lautasille. Pirskota päälle sitruunamehua ja hunajaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Tarjoa kanssa.
Huom: Raaka raitajuuri saattaa aiheuttaa herkkävatsaisille oireita. Evira suosittelee käyttämään puna- ja raitajuuret kunnolla kypsennettyinä. Tämän reseptin raitajuuret voi halutessaan kypsentää uunissa tai keittää ennen viipaloimista. Resepti Sanna Kekäläinen, kuvat Reetta Pasanen : Raitajuuricarpaccio
Näytä koko vastaus
Montako punajuurta päivässä?
Pari puraisua punajuurta päivässä kannattaa, sillä helakan värisen juureksen on todettu vilkastuttavan aivojen verenkiertoa ja vähentävän väsymystä.
Näytä koko vastaus