Reseptejä Herkälle Vatsalle?

Mitä ei saa syödä kun on vatsahaava?

Reseptejä Herkälle Vatsalle Ruokavalio – Ravinnolla on todella suuri merkitys ulkustaudinkin kohdalla. Syödään pieniä aterioita tasaisesti pitkin päivää (Duodecimin ravitsemustieteen kirjassa taas suositellaan ihanteelliseksi ateriamääräksi kolmea päivässä ja aterioiden välillä mahdollisesti esiintyvät oireet tulisi hoitaa happoa neutraloivalla lääkkellä). Reseptejä Herkälle Vatsalle Käytetään vain pieni määrä maustamattomia hapanmaitotuotteita. Jotkut juovat oireisiin maitoa ja kokevat tämän helpottavan polttelua. Maito omaakin neutraloivan vaikutuksen, mutta toisaalta sillä on huomattava hapon eritystä lisäävä tekijä eli pitkässä juoksussa maidolla oireitaan lääkitsevä ihminen pahentaa tilannettaan.

Ei punaista lihaa ja vältetään käristettyjä sekä rasvaisia ruokia. Jätetään pois kaikki mahalaukun limakalvoa ärsyttävät aineet. Suolahapon eritystä lisäävät maidon lisäksi myös kahvi, tee, kolajuomat, alkoholi ja etenkin punaviini. Kahvin tilalle yrttiteet, kuten lakritsinjuuri, kamomilla, kehäkukka ja peltokorte.

Pellavansiemenlimasta on hyötyä. Porkkanamehu sisältää beetakaroteenia, joka on hyväksi mahalaukun limakalvoille. Kaalimehu ja perunamehu ovat myös hyviä.
Näytä koko vastaus

Mikä rauhoittaa vatsan nopeasti?

4. Inkivääri – Inkivääri helpottaa pahoinvointia ja tasapainottaa ruoansulatusta. Sitä suositellaankin nautittavaksi esimerkiksi vatsataudin tai ruokamyrkytyksen jälkeen. Kokeile rauhoittavaa inkivääriteetä tai inkiväärijauhetta. Myös tuoreen inkiväärin pureskelu auttaa hillitsemään vatsavaivoja.
Näytä koko vastaus

Onko peruna hyvä vatsalle?

1. Keitetyt perunat – Niinkin yksinkertainen ruoka kuin keitetyt perunat, voivat auttaa vatsaasi rauhoittumaan. Perunat kannattaa nauttia jäähtyneinä, sillä jäähtyessään osa perunoiden tärkkelyksestä muuttuu resistentiksi tärkkelykseksi, joka ravitsee suoliston bakteereita – ja pitää pitkään kylläisenä.
Näytä koko vastaus

Onko banaani FODMAP?

Kylmä välipalaherkku – banaanijäätelö – Moni hedelmä, kuten omenat, päärynät ja mangot sekä kaikki kivelliset hedelmät sisältävät FODMAP-hiilihydraatteja ja kuuluvat siksi FODMAP-ruokavaliossa vältettävien ruokien listalle. Banaani sopii kuitenkin FODMAP-ruokavalioon ja hyvä niin.

 1. Huikean herkullisesta ja monipuolisesta hedelmästä valmistuu myös tämä pikainen suklaa-banaanijäätelö,
 2. Se surautetaan ruskeapilkullisista banaaniviipaleista, raakakaakaojauheesta (myös sokeroimaton kaakaojauhe toimii) sekä maapähkinävoista.
 3. Maku on mahtava ja koostumus muistuttaa erehdytävästi kermajäätelöä.

Jos taateli aiheuttaa oireita, voit makeuttaa jäätelön myös ripauksella sokeria tai siirappia. Ohje: Pika suklaa-banaanijäätelö
Näytä koko vastaus

Mikä laukaisee ärtyvän suolen?

Ärtyvän suolen syyt – Ärtyneen suolen oireyhtymä on niin sanottu toiminnallinen suolistovaiva. Perusteellisissakaan tutkimuksissa suolesta ei löydy selkeää vikaa, mutta sen toiminta on häiriintynyt. Ärtyvästä suolesta kärsivillä henkilöillä suoliston mikrobikirjo on kapeampi kuin terveillä henkilöillä, mutta vielä ei tiedetä, miten tämä liittyy oireiden syntyyn.
Näytä koko vastaus

Onko jogurtti hyvä vatsalle?

5. Jogurtti – Jogurtti on täydellinen lääke stressaantuneelle vatsalle, sillä sen hyvät maitohappobakteerit auttavat tasapainottamaan ruoansulatusta ja näin ollen vähentämään epämiellyttävää turvotusta. KOKEILE KOTONA: Jogurtti voi helpottaa oloa myös siksi, että sen on todettu vähentävän rasvan imeytymistä muista elintarvikkeista.
Näytä koko vastaus

Mistä tietää että on vatsahaava?

Oireet – Mahahaavan tavallisin oire on keskellä ylävatsaa syvällä tuntuva kipu, joka on luonteeltaan “tylppää”, jäytävää tai polttavaa. Säteilykipua voi tuntua samalla selässä tai jopa hartioissa. Kivun luonteen perusteella ei useinkaan voida erottaa ulkustautia mahatulehduksesta ja muista ruoansulatusvaivoista.

Molemmissa esiintyy usein närästystä ja sen lisäksi vaihtelevia kipuja ylävatsalla. Usein kipua ilmenee öisin vatsan ollessa tyhjä, ja syöminen helpottaa sitä. Oksennuksia voi esiintyä. Oireiden voimakkuus vaihtelee, ja monilla oireet voivat olla yllättävän vähäisiä tai mahatulehdus voi olla täysin oireetonkin.

Joskus mahalaukun tai pohjukaissuolen seinämään syöpynyt haavauma vahingoittaa verisuonta ja se alkaa vuotamaan. Sen merkkinä ovat verioksennukset tai tummat, tervamaiset ulosteet. Ulosteen väri johtuu veren muuttumisesta tummaksi matkalla suoliston läpi.
Näytä koko vastaus

Näkyykö vatsahaava verikokeessa?

Miten mahahaava todetaan? – Lääkäri diagnosoi mahahaavan tutkimalla vatsasi tunnustellen ja kuuntelemalla tarinasi. Verikokeesta nähdään helikobakteerin vasta-aineet ja suljetaan pois n mahdollisuus. Varma diagnoosi saadaan, kun maha tähystetään eli tehdään,
Näytä koko vastaus

Mitä mustikka tekee vatsalle?

Vaikutus ja käyttö – Mustikoiden myönteiset vaikutukset on tiedetty kansanlääkinnässä jo hyvin kauan. Antiikin aikaan kreikkalainen lääkäri Dioskorides mainitsi kirjoituksissaan kuivatut mustikat ripulilääkkeenä, johon niitä käytetään edelleenkin. Tuoreet marjat ovat lievästi ulostavia ja niillä hoidetaan ummetusta ja peräpukamia, mahahaavaa, paksusuolentulehdusta ja tulehduksista johtuvia vatsahäiriöitä.

Lehtiä on käytetty sokeritaudin hoitoon, virtsan erityksen lisäämiseen, suolistotulehduksen, vatsakipujen, pahoinvoinnin ja yskän hoitoon. Marjoilla ja lehdillä hoidettiin ien-, nieluja kurkkutulehduksia. “Marjat kuivattuina vähän kovetuttavia, avulliset ulkotaudeissa (=vatsatauti, ripuli). Marjamehu vilvoittaa kuumeessa.”, kirjoitti Elias Lönnrot Flora Fennicassa 1866.

Nykytutkimus on suunnannut huomionsa mustikan antioksidanttivaikutuksiin, jotka ovat pääosin peräisin kasvin flavonoideista ja fenoleista. Nämä estävät vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita ja vahvistavat elimistöä monipuolisesti. Mustikan marjat ovat turvallisia pitkäaikaisessakin käytössä.

 • Esim. uutteena muun hoidon tukena lääkärin suostumuksella ja valvonnassa.
 • Mustikka tehostaa sokeritonta dieettiä ja helpottaa ruoansulatusta.
 • Mustikan antosyanosidit vaikuttavat näköpurppuraan ja parantavat hämäränäköä.
 • Siksi imustikkaa suositetaan näyttöpäätteellä työskenteleville ja autoilijoille sekä avuksi väsyneille ja vanheneville silmille.

Mustikka suojaa ja vahvistaa ärtyneen vatsan limakalvoa ja sillä on myös lievästi supistava vaikutus, josta on ollut apua ripulin hoidossa. Lehtien inuliinin, antosyaanien ja väriaineiden on tutkimuksissa todettu alentavan verensokeria eli vaikuttavan insuliinitarpeeseen.

 1. Aikuisiän diabetestä sairastava voi käyttää mustikan lehtiä.
 2. Yhdysvalloissa hiljattain tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että mustikoissa olevat yhdisteet saattavat parantaa näköä ja suojata erilaisilta silmäsairauksilta, kuten harmaakaihilta ja glaukoomalta eli silmänpainetaudilta.
 3. Mustikka vahvistaa pieniä verisuonia eli ns.

hiussuonia ja edistää hapekkaan veren virtausta silmiin. Tästä hiussuonia vahvistavasta vaikutuksesta on hyötyä myös raajojen verenkierron ollessa huono. Se saattaa auttaa suonikohjuihin ja peräpukamien aiheuttamaan kirvelyyn sekä vähentää alttiutta mustelmille.
Näytä koko vastaus

Onko banaani hyvä ripuliin?

Torju nestehukkaa – Nestehukkaa voi torjua vedellä, teellä tai laimealla mehulla. Syöminenkin on sallittua; se ei pahenna ripulia. Ripulin aikana kannattaa kuitenkin suosia helposti sulavia ruokia, kuten paahtoleipä, banaani ja riisi. Nestehoito on erityisen tär­keää lasten ripulin hoidossa.
Näytä koko vastaus

Mikä auttaa stressi mahaan?

Stressivatsan rauhoittaminen ja hoito – Stressistä aiheutuvien mahavaivojen hoitoon ei ole täsmälääkettä. Stressimahan sekä ärtyneen suolen oireyhtymän hoidossa ruokavalion muokkaus on avainasemassa. Useita auttaa stressivatsan oireisiin ns. fodmap-ruokavalio, jossa ruokavaliosta karsitaan tiettyjä imeytymättömiä hiilihydraatteja, joista vatsavaivat mahdollisesti johtuvat.

Tärkeässä asemassa ovat myös rauhassa syöminen sekä säännöllinen ruokarytmi. Oireita voi hoitaa myös oireenmukaisella lääkityksellä. Ärtyneestä suolesta johtuvaa kipua voi lievittää kipulääkkeellä, ripulia ripulilääkkeellä ja esimerkiksi ummetusta ummetuslääkkeellä. Lääkkeiden pidempiaikaisesta käytöstä tulee keskustella lääkärin kanssa.

Lue lisää: Vaivaako vatsakipu eli mahakipu? Katso, milloin kannattaa lähteä lääkäriin
Näytä koko vastaus

Onko kananmuna hyvä vatsalle?

Kananmuna ja terveys Kananmuna on ravintosisällöltään monipuolinen ruoka-aine. Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti kolesterolia. Siksi keltuaisen käyttöä on hyvä rajoittaa, jos veren kolesterolipitoisuus on koholla tai on sydän- ja verisuonsairaus.

Kananmuna on varsin vatsaystävällinen, joten se sopii yleensä herkkävatsaisille. Hyvän proteiinisisältönsä ansiosta kananmuna on hyvä vaihtoehto proteiinin lähteeksi. Se on myös hyvä jodin, A-vitamiinin ja B 12 -vitamiinin lähde. Kananmuna sisältää lisäksi D-vitamiinia. Kananmunan rasvan laatu on myös hyvä, sillä kovaa rasvaa on alle 1/3 rasvan kokonaismäärästä.

Keltuaisen ja valkuaisen ravintosisällöt poikkeavat toisistaan hyvin paljon (taulukko ). Valkuainen sisältää proteiinia, mutta muilta osin sen ravintosisältö on niukka.

You might be interested:  Yliopiston Apteekki Sähköinen Resepti?
Taulukko 1. Keskikokoisen kananmunan, keltuaisen ja valkuaisen ravintosisältö. *Kerta- ja monityydyttymättömät rasvahapot yhteensä. Lähde: fineli.fi.

Ravintoaine Kokonainen kananmuna (55 g) Keltuainen (20 g) Valkuainen (35 g)
Energia (kJ/kcal) 309/74 271/65 67/16
Proteiini (g) 6,9 3,2 3,8
Rasva (g) 5,1 5,8 < 0,1
Kova rasva (g) 1,3 1,5
Pehmeä rasva (g)* 2,7 3,1
Hiilihydraatit (g) 0,2 < 0,1 0,1
Kolesteroli (mg) 198 252
Jodi (mikrog) 23 22 0,7
A-vitamiini (mikrog) 145 174
B 12 -vitamiini (mikrog) 1,4 1,4 < 0,1
D-vitamiini (mikrog) 1,2 1,3

Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti kolesterolia. Keskikokoinen keltuainen sisältää kolesterolia noin 250 mg. Veren suurentuneiden rasva-arvojen Käypä hoito -suosituksessa päivittäisen kolesterolin saannin suositellaan olevan alle 300 mg. Kolesteroli on rasva-aineisiin kuuluva yhdiste, joka on solukalvojen välttämätön rakenneosa.

Se toimii myös sappihappojen ja joidenkin hormonien esiasteena. Elimistö kykenee muodostamaan tarvitsemansa kolesterolin itse, joten ravinnosta sitä ei tarvitse saada. Elimistön oma kolesterolin tuotanto heikkenee, jos kolesterolia saadaan ruokavaliosta runsaasti. Ravinnon kolesterolista imeytyy 25–80 %.

Suuri vaihtelu johtuu muun muassa perintötekijöistä. Noin kolmasosalla suomalaisista ravinnon kolesteroli imeytyy perintötekijöistä johtuen tavallista tehokkaammin, ja tämän vuoksi runsaasti kolesterolia sisältävä ruokavalio voi suurentaa herkästi veren kokonaiskolesterolin, etenkin epäedullisen LDL-kolesterolin, pitoisuutta.

Jos veren kolesterolipitoisuus on suurentunut tai suvussa on suurentuneita veren kolesterolipitoisuuksia, kananmunien käyttö on hyvä rajoittaa 3–4 kappaleeseen viikossa. Tämä tavoite on perusteltu myös niille, joilla on diagnosoitu ateroskleroottinen sydän- ja verisuonisairaus tai diabetes tai joilla on veren kolesterolipitoisuutta alentava lääkitys.

Kananmuna-allergiset joutuvat välttämään kananmunaa. Välttämisen tarkkuus riippuu oireista. Osa kananmuna-allergisista ei kestä kananmunaa lainkaan. Osa kestää kananmunaa kypsennettynä, mutta ei kypsentämättömänä. Osa voi käyttää kananmunaa sisältäviä ruokia ja leivonnaisia silloin tällöin kohtuudella.

Dyslipidemiat. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2021 (viitattu 4.6.2021). Saatavilla internetissä: Ruoka-allergia (lapset). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019 (viitattu 14.6.2021). Saatavilla internetissä: Suomen Sydänliitto. Sydän ja ruoka – suosituksia sydänterveyttä edistävään ravitsemukseen.

Artikkelin tunnus: dlk01292 © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Kananmuna ja terveys
Näytä koko vastaus

Mikä juoma rauhoittaa vatsaa?

Tee – Tee sopii periaatteessa hyvin ärtyvän suolen potilaille. Sen kofeiinipitoisuus on noin kolmasosa kahvin vastaavasta, eikä se yleensä provosoi ylävatsavaivaa kuten kahvi. Teestä liikkuu kansan parissa uskomus, että se aiheuttaisi ummetusta. Tutkimusnäyttö asiasta on heikkoa, mutta yhden pienen tutkimuksen mukaan erittäin suuri (2 l/pv) teen käyttö lisää ummetusta,

Omien potilaskokemusteni mukaan musta, vihreä, useat yrttiteet sekä piparminttutee sopivat hyvin herkkävatsaisille. Teelaatujen FODMAP-pitoisuuksissa saattaa olla eroja, ja tiedetään että oolong-, chai- ja kamomillatee eivät mahdollisesti sovi hyvin herkälle vatsalle, sillä niissä on melko korkea FODMAP-pitoisuus,

Kannattaa muistaa, että teehen usein lisättävä hunaja voi pahentaa IBS-oireita.
Näytä koko vastaus

Onko kaura Vatsaystävällistä?

Gluteeniton ja vatsaystävällinen kaura – Ovatko Elovena-tuotteet gluteenittomia? Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja, mutta useimmissa myllyissä käsitellään myös muita viljoja kuin kauraa, jolloin kauran joukossa voi olla pieniä määriä muita viljoja.

Tavalliset Elovena-tuotteet eivät siksi sovi keliaakikoille tai muille viljoille allergisille. Heitä varten on kehitetty oma tuotesarjansa, Elovena Gluten free, jonka tuotteet ovat gluteenittomia. Gluteenittomien kauratuotteiden tuotantoketjussa on useita erilaisia puhdistusvaiheita, joiden avulla vieraat viljat poistetaan kauran seasta.

Tuotteiden gluteenittomuus varmistetaan vielä analysoimalla jokainen tuotantoerä useassa prosessivaiheessa. Gluteenittomuudesta kertoo myös tuotteille myönnetty gluteenittoman tuotteen merkki. En löydä enää kaupasta Provena-tuotteita, ovatko ne poistuneet markkinoilta? Provenan tuotteet ovat nykyään Elovena Gluten free -tuotteita. Reseptejä Herkälle Vatsalle Mitä eroa on tavallisilla ja gluteenittomilla kaurahiutaleilla? Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja, mutta yleensä myllyissä käsitellään myös muita viljoja. Tavalliset kaurahiutaleet eivät tästä syystä ole gluteenittomia. Gluteenittomien kaurahiutaleiden tuotantoketjussa on useita erilaisia puhdistusvaiheita, joiden avulla vieraat viljat poistetaan kauran seasta.

Tuotteiden gluteenittomuus varmistetaan vielä analysoimalla jokainen tuotantoerä useassa prosessivaiheessa. Miksi keliaakikon kannattaa suosia kauraa? Gluteenittomassa ruokavaliossa viljatuotteiden käyttö voi helposti jäädä vähäiseksi, jolloin myöskään kuitua ei välttämättä saa riittävästi. Runsaskuituinen kaura on ravitsemuksellisesti monipuolinen vilja ja oiva valinta kuidun lähteeksi.

Kuidun lisäksi kaura sisältää proteiinia ja pehmeää rasvaa muita viljoja enemmän. Kaura on huomattavasti runsaskuituisempaa kuin esimerkiksi riisi, hirssi, maissi tai tattari. Lue lisää kaurasta gluteenittomassa ruokavaliossa täältä, Täysjyväkauraa sisältävistä tuotteista saadaan myös B-ryhmän vitamiineja, rautaa, magnesiumia ja sinkkiä. Reseptejä Herkälle Vatsalle
Näytä koko vastaus

Mitä ei kannata syödä IBS?

Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito

 • Ruokavalion muutokset auttavat useimpia ärtyvän suolen oireyhtymän oireiden lieventämisessä. Oireita helpottava ruokavalio on kuitenkin yksilöllinen.
 • Säännöllinen syöminen ja kiireetön ruokailu ovat ravitsemushoidon perusta.
 • Riittävä kuidun saanti tukee suoliston terveyttä ja voi helpottaa oireita. Ärtyvän suolen oireyhtymää sairastaville liukoinen kuitu soveltuu usein liukenematonta kuitua paremmin.
 • Runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja sisältävien ruokien ja juomien rajoittaminen usein helpottaa ärtyvän suolen oireyhtymän oireita. Tyypillisiä oireita aiheuttavia ruokia ovat esimerkiksi ruis, vehnä ja ohra, sipuli, kivelliset hedelmät ja ksylitolituotteet.
 • Tavoitteena on monipuolinen ja nautittava ruokavalio. Rajoitettavien tuotteiden tilalle pyritään löytämään hyviä korvaavia vaihtoehtoja. Jos ruokavaliosta joutuu jättämään pois useita keskeisiä ruoka-aineita, ruokavalion monipuolisuus ja riittävyys on hyvä tarkistaa ravitsemusterapeutin vastaanotolla.

(Irritable Bowel Syndrome, IBS) on toiminnallinen ruoansulatuskanavan vaiva, jota sairastaa vähintään 10–15 % väestöstä. IBS on yleisempi naisilla kuin miehillä. Ärtyvän suolen oireyhtymän syntymekanismia ei täysin tunneta. Mahdollisia oireiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä ovat geneettinen alttius, alentunut suoliston kipukynnys, suoliston liikehäiriöt sekä muutokset immuunipuolustuksessa ja suoliston mikrobistossa.

 • Lisäksi oireiden syntyyn voivat vaikuttaa psykososiaaliset tekijät, kuten stressi, sekä muutokset keskushermoston ja suoliston välisen suoli-aivoakselin toiminnassa.
 • Tyypillisiä ärtyvän suolen oireyhtymän oireita ovat vatsakipu, turvotus ja suolen toimintahäiriöt.
 • Oireiden vaikeusaste vaihtelee lievästä hyvin hankalaan, elämänlaatua merkittävästi heikentävään oireistoon.

Ärtyvän suolen oireyhtymä voidaan oirekuvan perusteella jaotella neljään luokkaan: ripulipainotteinen, ummetuspainotteinen, sekamuotoinen ja määrittämätön. Taudin toteamisen perusteena on vatsakivun esiintyminen vähintään yhtenä päivänä viikossa edellisen 3 kuukauden aikana.

Lisäksi vatsakivun tulee olla yhteydessä ainakin kahteen seuraavista: ulostaminen, ulostamistiheyden muutos tai ulosteen koostumuksen muutos. Ärtyvän suolen oireyhtymään ei ole parantavaa hoitoa. Oireita voidaan pyrkiä lieventämään elintapojen, kuten ruokavalion, liikunnan ja stressinhallinnan, keinoin sekä turvaamalla riittävä palautuminen ja uni.

Ravitsemushoidon tavoitteena ovat oireiden vähentäminen ja lieventäminen ja siten elämänlaadun parantaminen. Lisäksi varmistetaan, että ruokavalio säilyy ravitsemuksellisesti riittävänä ja helppona toteuttaa. Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa ruokavalion perustan muodostavat säännöllinen ateriarytmi, ruoan huolellinen pureskelu ja kiireetön ruokailu.

Lisäksi oireita voi pyrkiä helpottamaan turvaamalla riittävä ravintokuidun saanti sekä pitämällä alkoholin ja rasvaisten ruokien käyttö ja kofeiinin saanti kohtuudessa. Erityisesti ummetuspainotteisessa ärtyvän suolen oireyhtymässä riittävä nesteiden nauttiminen ja ravintokuidun saannin lisääminen usein helpottavat oireita.

Vinkkejä ravintokuidun riittävään saantiin on artikkelissa, Kuitulisissä suositaan liukoisen kuidun lähteitä, kuten kauraleseitä, pellavan- ja chiansiemeniä ja psylliumkuitua. Vehnä- ja ruislese voivat tällä potilasryhmällä lisätä oireilua. Kuidun lisääminen kannattaa siksi aloittaa muista kuitulähteistä.

 • Syö valveillaolon aikana säännöllisesti 3–4 tunnin välein. Pitkät ateriavälit yleensä lisäävät oireilua.
 • Pureskele ruoka huolella ja varaa ruokailuun aikaa.
 • Syö päivän jokaisella aterialla jotakin kuitupitoista, kuten täysjyväviljasta tehtyä puuroa, leipää, mysliä tai pastaa, kauralesettä, hedelmiä, marjoja, vihanneksia, juureksia tai maustamattomia pähkinöitä, siemeniä tai manteleita.
 • Juo päivän aikana 1–1,5 litraa. Jos sinulla on ummetustaipumusta, nosta päivän nestemäärä 2 litraan. Janojuomaksi sopii vesi ja aterioille veden ohella maito, piimä tai kasvipohjaiset juomat, kuten kaura-, soija- tai mantelijuomat.
 • Vaihda hiilihapotetut ja runsaasti sokeria sisältävät juomat, kuten kivennäisvedet, täysmehut ja virvoitusjuomat, tavalliseen veteen tai laimeaan mehuun.
 • Vähennä kofeiinipitoisten juomien, kuten kahvin, teen ja kolajuomien, käyttöä. Tummapaahtoinen kahvi sopii osalle vaaleapaahtoista paremmin, joten kannattaa kokeilla, helpottaako kahvilaadun vaihtaminen oireita.
 • Vaihda nestemäiset maitovalmisteet (maito, piimä, jogurtti, viili, rahka, ruokakerma) laktoosittomiin tai vähälaktoosisiin vaihtoehtoihin.
 • Käytä runsaasti rasvaa sisältäviä ruokia, kuten hampurilaisia, pizzaa, pasteijoita, lihapiirakoita, kermaperunoita ja rasvaisia leivonnaisia, vain satunnaisesti.

Jos edellä kuvatuista ohjeista ei saa riittävästi apua, ärtyvän suolen oireyhtymän oireita voidaan pyrkiä lieventämään ruokavaliolla, jossa vähennetään imeytymättömien hiilihydraattien saantia. Ruokavaliosta käytetään nimitystä FODMAP, joka tulee englanninkielisistä sanoista Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols.

Suomeksi tämä tarkoittaa fermentoituvia oligo-, di- ja monosakkarideja sekä sokerialkoholeja. FODMAP-hiilihydraatteihin kuuluvat fruktaanit eli inuliini ja frukto-oligosakkaridi, galakto-oligosakkaridi, laktoosi eli maitosokeri, fruktoosi eli hedelmäsokeri (ylimäärä suhteessa glukoosiin eli rypälesokeriin) ja sokerialkoholit, kuten ksylitoli ja sorbitoli.

Nämä ovat hiilihydraatteja, jotka eivät imeydy tai imeytyvät vain osittain ja päätyvät siten paksusuoleen. Paksusuolen mikrobistoon kuuluvat bakteerit käyttävät näitä hiilihydraatteja ravinnokseen muodostaen samalla mm. kaasuja. Lisäksi imeytymättömät hiilihydraatit voivat lisätä veden määrää suolistossa.

Lisääntynyt kaasun- ja vedenmuodostus aiheuttaa epämukavaa oloa ja ripulia. FODMAP-yhdisteitä sisältävien ruokien ja juomien käyttömäärien vähentäminen auttaa noin kahdella kolmesta helpottamaan ärtyvän suolen oireyhtymän oireita. FODMAP-ruokavalion toteutusta varten kannattaa kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen.

Näin varmistetaan, että ruokavalio pysyy rajoituksista huolimatta mahdollisimman monipuolisena, ravitsemuksellisesti riittävänä ja käytännössä mahdollisena toteuttaa. Alkuun FODMAP-hiilihydraatteja sisältävien ruokien ja juomien käyttöä rajoitetaan noin 2–6 viikon ajan, ja ne korvataan vastaavilla vaihtoehdoilla, jotka eivät sisällä FODMAP-yhdisteitä.

 • Taulukossa on listattu tyypillisiä FODMAP-yhdisteitä sisältäviä ruokia ja juomia sekä niille soveltuvia korvaavia vaihtoehtoja.
 • Tämän jälkeen edetään toiseen vaiheeseen, jossa ruokavaliota laajennetaan vaiheittain ja etsitään yksilöllistä, mahdollisimman monipuolista ruokavaliota, jolla oireet pysyvät kurissa.

Mikäli FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ei helpota oireita, rajoitukset puretaan ja palataan normaaliin ruokavalioon. Samassa yhteydessä potilaan ravitsemusterapeutille lähettänyt lääkäri harkitsee mahdollisten jatkotutkimusten ja lääkehoidon tarpeen.

 1. Laajennusvaiheessa ruokavalioon palautetaan FODMAP-yhdisteitä sisältäviä ruokia ja juomia.
 2. Ruokavalioon palautetaan yksi ruoka-aine kerrallaan, jotta samalla voidaan seurata oireiden kehittymistä.
 3. Uuden ruoan tai juoman kokeilu aloitetaan pienellä annoksella, ja annosta nostetaan vuorokausi kerrallaan.

Mikäli oireita ei ilmaannu, kokeilua jatketaan viikon ajan. Mikäli ruoan tai juoman lisääminen ruokavalioon aiheuttaa toistuvasti vatsaoireiden pahenemisen, on todennäköistä, että kyseinen elintarvike ei omalle vatsalle sovi ja sen rajoitusta on tällöin tarpeen jatkaa.

 • Ärtyvä suoli on kuitenkin taudinkuvaltaan aaltoileva ja mm.
 • Stressi ja väsymys vaikuttavat oireisiin.
 • On suositeltavaa kokeilla oireita aiheuttanutta ruokaa uudelleen varovasti pienestä annoksesta aloittaen rauhallisessa elämäntilanteessa, esimerkiksi lomalla.
 • Mikäli oireita ei ilmaannu, voidaan kokeiltu ruoka tai juoma jättää ruokavalioon ja siirtyä kokeilemaan seuraavaa ruokaa tai juomaa.

Toisinaan käy niin, että pienellä annoksella ruoka ei aiheuta oireita, mutta annoksen kasvaessa oireita ilmaantuu. Tällöin kyse voi olla siitä, että ruokaa sietää pienellä annoksella tai kun ruokaa ei nautita peräkkäisinä päivinä. Osittaisestakin sietokyvystä on kuitenkin hyötyä ruokavalion monipuolisuuden ja kodin ulkopuolella syömisen kannalta.

 1. Se, mistä ruoasta laajennus aloitetaan, on yksilöllistä.
 2. Okeilu voidaan aloittaa esimerkiksi niistä ruoista, joiden sisällyttäminen ruokavalioon helpottaisi ruokavalion toteutettavuutta, tai niistä, joiden avulla ruokavalion monipuolisuutta ja ravitsemuksellista riittävyyttä saadaan kohennettua.
 3. Aikki ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon tehtävät kokeilut kannattaa tehdä yksi muutos kerrallaan.

Jos useampi kokeilu tehdään yhtä aikaa, on mahdotonta sanoa, mistä kokeilun aikana tuleva oireiden lievittyminen tai paheneminen johtui. Tämä koskee myös muihin hoitokeinoihin kuin ruoka-aineisiin liittyviä kokeiluja. Laajennusvaiheen jälkeen seuraa ylläpitovaihe, jossa pyritään ylläpitämään itselle sopivaa, mahdollisimman monipuolista ruokavaliota, jolla oireet pysyvät hallinnassa.

Taulukko 1. Ruokia ja juomia, jotka sisältävät runsaasti FODMAP-yhdisteitä, ja niitä korvaavia useimmille sopivia vaihtoehtoja.

Aiheuttavat yleisesti oireita Sopivat FODMAP-ruokavalioon
Viljavalmisteet Ruis, vehnä, ohra, vehnä- ja ruisleseet Kaura, hirssi, maissi, riisi, kvinoa, durra, teff
Hedelmät Omena, nektariini, persikka, luumu, mango, vesimeloni, päärynä Sitrushedelmät, banaani, viinirypäle, kiivi, ananas, passionhedelmä, hunaja- ja verkkomeloni, raparperi
Marjat Mustaherukka Mansikka, vadelma, mustikka, puolukka, karpalo, tyrni
Kasvikset Sipulit, valkosipuli, herneet, linssit, pavut, punajuuri, sienet, kukka-, parsa- ja ruusukaali suurina annoksina Kurkku, tomaatti, lehtisalaatit, paprika, kesäkurpitsa, munakoiso, pinaatti, porkkana, peruna, palsternakka, lanttu, nauris, oliivit, idut, ruohosipuli, kevätsipuli, valko- ja lehtikaali, leikkopavut
Pähkinät ja siemenet Pistaasi- ja cashewpähkinä, mantelit ja hasselpähkinät suurina annoksina Saksan-, pekaani-, macadamia- ja maapähkinä, kaikki siemenet
Maitovalmisteet Laktoosia sisältävät maitovalmisteet Laktoosittomat ja vähälaktoosiset maitovalmisteet, juustot
Makeiset ja makeutteet Ksylitoli (esim. purukumit ja pastillit), sorbitoli, mannitoli, maltitoli, isomalti, glukoosi-fruktoosisiirappi, hunaja, fruktoosi Sokeri kohtuullisesti käytettynä
Muut elintarvikkeet Hiilihapolliset juomat, runsaasti sokeria sisältävät juomat, elintarvikkeiden kuitulisät eli oligofruktoosi, frukto-oligosakkaridi (FOS), galakto-oligosakkaridi (GOD) ja inuliini Kasviöljyt, margariinit, kasvirasvalevitteet, kala, liha, siipikarja, kananmuna, tempeh, kiinteä tofu, vesi, yrttijuomat, vihreä ja musta tee, kahvi kohtuullisesti käytettynä (tummapaahtoinen kahvi voi lisäksi sopia paremmin)

FODMAP-ruokavaliossa voidaan joutua rajoittamaan monien ruokien ja juomien käyttöä. Tällöin kasvaa riski siihen, että ruokavaliosta ei saada kaikkia kehon tarvitsemia ravintoaineita. Erityisesti ravintokuidun, raudan, kalsiumin ja joidenkin B-ryhmän vitamiinien saanti voi jäädä niukaksi, mikäli rajoitettavien ruokien tilalle ei oteta korvaavia tuotteita tilalle.

Hyvä periaate onkin aina korvata poisjätettävä ruoka tai juoma jollakin vastaavalla vaihtoehdolla. Useiden ruokien rajoittaminen voi hankaloittaa ruokailua kodin ulkopuolella, esimerkiksi joukkoruokailussa, kuten koulu-, opiskelu- ja työpaikkaruokaloissa. Tästä syystä pyrkimys mahdollisimman laajaan ruokavalioon helpottaa myös ruokavalion toteuttamista Ärtyvän suolen oireyhtymän oireiden hillintään voi kokeilla myös probiootteja eli maitohappobakteereita.

Nykyisen tutkimusnäytön mukaan merkittävää hyötyä ei välttämättä tule eikä voida sanoa jonkin tietyn tai tiettyjen probioottikantojen olevan toista parempia. Mikäli probiootteja haluaa kokeilla, kannattaa niitä käyttää yhtäjaksoisesti noin kuukausi, jotta mahdolliset vaikutukset tulevat näkyviin.

Käyttöä voi jatkaa, jos kokee valmisteesta hyötyneensä. Markkinoilla on myös entsyymi- ja piparminttuöljyvalmisteita sekä suolistokaasuja pilkkovia valmisteita (dimetikoni ja simetikoni), jotka voivat helpottaa oireita. Tutkimuksissa näiden kaikkien valmisteiden teho on ollut vaihteleva ja suhteellisen vähäinen.

Käytännön kokemuksen perusteella osa potilaista voi näistä kuitenkin jonkin verran hyötyä. Omalla kohdalla tämä selviää vain kokeilemalla. Jos hyöty jää kokeilun perusteella epävarmaksi, ei ero ole oireiden kannalta käytännössä merkittävä eikä rutiininomaista käyttöä ole suositeltavaa jatkaa.

 1. Liikunnan lisääminen ja istumisen vähentäminen usein helpottavat oireita.
 2. Siksi arkeen on hyvä pyrkiä saamaan liikettä.
 3. Vatsan seutua kiristäviä vaatteita kannattaa välttää.
 4. Stressi heijastuu usein myös herkkään vatsaan, joten stressinhallinnan keinot ovat IBS:n hoidossa keskeisiä.
 5. Tärkeää on löytää itselle sopiva keino helpottaa stressiä.

Yhdellä toimii jooga, toisella liikunta, kolmannella tietoisuustaitojen (engl. mindfullness) harjoitukset. Omatoimisesti tehtäviä turvallisia tietoisuustaitoharjoitteita löytyy kokeiltavaksi mm. oivamieli.fi-palvelusta.

 1. McKenzie YA, Bowyer RK, Leach H ym. British Dietetic Association systematic review and evidence-based practice guidelines for the dietary management of irritable bowel syndrome in adults (2016 update). J Hum Nutr Diet 2016;29(5):549-75.
 2. Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry. Ohjeita ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon -opas, 2018.
 3. Monash University Low FODMAP Diet application

Artikkelin tunnus: dlk01265 © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito
Näytä koko vastaus

Onko avokado Vatsaystävällinen?

bodylatte Laadukas luomulaatuinen kahvi ei ole mikään syntinen juoma, vaan se sisältää prebioottisia polyfenoleja, jotka ruokkivat suoliston hyviä bakteereja. Kun tummapaahtoiseen kahviin sekoitetaan kuumaa maitoa ja kasviproteiinijauhetta, saadaan astetta täyttävämpi bodylatte.

Nautiskele hyvillä mielin! Vihreä pinaattipesto maistuu mahtavalta leivän päällä. Se sopii myös lisukkeeksi lohelle ja kastikkeeksi pastalle tai salaatille. Peston rasvalähteenä on terveellinen avokado, joka sopii vähäisissä määrin myös FODMAP-ruokavalioon. Jos vatsa ei kestä ollenkaan avokadoa, vaihda se avokado- tai oliiviöljyyn.

Julkaistu kategoriassa: Avainsanat:,,,,,,,,,,,,, : bodylatte
Näytä koko vastaus

Mikä laukaisee IBS?

Psyykkeen ja stressin vaikutus ärtyneessä suolessa – Reseptejä Herkälle Vatsalle Stressi on tunnetusti yksi keskeisimpiä asioita ärtyneen suolen kohdalla ja jopa 51% ärtyneestä suolesta kärsivistä on kokenut erittäin rankan ja stressaavan elämänvaiheen tai tilanteen ennen IBS:n oireiden alkamista (1). Se voi toimia selkeänä triggerinä tai ylläpitäjänä (2).

 • Stressiä on kahta eri tyyppiä: lyhytkestoista (akuutti) ja pitkäkestoista (krooninen), joista kroonien stressi on ärtyneessä suolessa selkeästi tärkeämpi.
 • Stressiä tulee yleisesti ottaen paljon työ- ja perheympäristöstä, omien moraalisten / eettisten ajatusten ollessa konfliktissa oman tekemisen kanssa (esimerkiksi teet työtä, joka menee eettisiä ajatuksiasi vastaan), taloudellisesta tilanteesta ja esimerkiksi omista negatiivisista sisäisistä keskusteluista (huono minäkuva, itsensä sättiminen jne).

Muun muassa negatiiviset lapsuudenajan kokemukset voivat aiheuttaa tunnelukkoja, jotka ovat lapsuudessa ja nuoruudessa opittuja selviytymismalleja ja reagointitapoja, jotka ilmentyvät aikuisena aktivoituessaan tiedostomattomana toimintana. Esimerkkejä tunnelukoista ovat vihastuminen aina, kun joku ei tee asioita kuten sinä pyydät tai pelko siitä, että epäonnistut.

 1. Nämä tunnelukot aiheuttavat stressiä usein jopa päivittäisessä elämässämme ja miltei aina tiedostomattomasti, jonka vuoksi niiden hoito on ensiarvoisen tärkeää.
 2. Stressi kykenee vaikuttamaan ruoansulatukseen happotasapainoa järkyttävästi, bakteerikantoja heikentävästi, hormonalisesti, tulehdusta lisäävästi, hermoston toimintaa häiritsevästi ja monella muulla tavalla.

Voit lukea lisää aiheesta psyyke ja ärtynyt suoli: Ärtynyt suoli ja stressi – tärkeät perusteet Emotional Freedom Techniques ärtyneen suolen hoitomuotona Keskittyminen ja ärtynyt suoli: Vähennä kipua Ripuli vai ummetus: Suoliston nopeus Lapsuuden traumat Lantionpohjan häiriöt ja ärtynyt suoli (mm.
Näytä koko vastaus

Mitä kannattaa syödä että vatsa toimii?

Mitä kannattaa syödä – onko vatsalla lempiruokia? – Vatsa tykkää kuitupitoisesta ruoasta. Se lisää suoliston hyviä bakteereita. Jos ruokavaliossa on kovin vähän kuituja, voi tulla ummetusta. Kuituja saa kasviksista, marjoista, hedelmistä, täysjyväviljasta ja pähkinöistä.

Niitä lisätään ruokavalioon vähitellen, tai muuten vatsa voi tulla kipeäksi. Osalla ihmisistä maha sietää kasviksia paremmin kypsennettyinä tai soseutettuina. Aika moni suomalainen saa ruoastaan niukasti kuituja, joten voi olla hyvä käyttää kuitulisää, kuten kauralesettä, psylliumia ja pellavansiemenrouhetta.

Vehnän ja rukiin lese eivät useinkaan sovi herkkävatsaisille.
Näytä koko vastaus

Miksi vatsa on herkkä?

Monet vatsavaivat mysteerejä – Herkän vatsan perimmäiset syyt ovat hämärän peitossa. Ainakin sairastetut vatsataudit sekä keliakia ja muut tulehdukselliset suolistosairaudet, geeniperimä, antibioottien ja kipulääkkeiden käyttö, alkoholi sekä stressi ja muut psykososiaaliset syyt voivat olla herkän vatsan taustalla.
Näytä koko vastaus

Mikä ruoka saa vatsan löysälle?

Vatsan toimintaan vaikuttavia ruoka-aineita – Vatsaa löysentävät eli suolen toimintaa edistävät : luumu, pellavansiemenet, kuitupitoinen ravinto, laktoosi, ksylitoli, sorbitoli, alkoholi, kahvi sekä itselle esimerkiksi allergian tai yliherkkyyden vuoksi sopimattomat ruoat.

Vatsaa kovettavat: liian vähäinen nesteen ja kuidun saanti, banaani, mustikka ja vahva tee. Ilmavaivoja voivat aiheuttaa: sipuli, kaali, herneet, pavut, linssit, omena, paprika, lanttu, nauris, tuore kurkku, maissi, sienet, tuore ruisleipä, vehnä, leseet, ksylitoli, sorbitoli, fruktoosi, purukumin jauhaminen, pastillien imeskely, hiilihapotetut kivennäisvedet ja virvoitusjuomat, vatkatut ruoat, kuten vispipuuro ja jäätelö, sekä maito ja muut laktoosia sisältävät tuotteet.

Kypsennettyinä kasvikset voivat sopia paremmin kuin raakana. Kuitu nopeuttaa ulostemassan kulkua suolessa. Kuitua saa leseistä, runsaskuituisista leivistä (kuitua yli 6 %), muroista ja mysleistä, puuroista, täysjyväriisistä ja -pastasta, kasviksista, hedelmistä ja marjoista, pavuista, herneistä, pähkinöistä ja siemenistä.
Näytä koko vastaus

Miten saada kiinteä vatsa?

Kiinteytys – näin onnistut Kiinteytys tarkoittaa yleensä sitä, että lihasten päällä olevan rasvan määrä vähenee ja lihakset tulevat paremmin esille. Kiinteytys ei tarkoita vain laihtumista vaan sitä, että lihakset saavat riittävästi ravintoaineita ja kasvavat.

 1. Iinteytys ei tapahdu yhdessä yössä, eikä siihen ole oikoteitä.
 2. Iinteytys ei onnistu pysyvästi ihmedieeteillä eikä liian niukalla energiansaannilla.
 3. Iinteytys voi olla pysyvää, jos ihminen pystyy noudattamaan liikuntatapaa ja ruokavaliota loppuelämän.
 4. Rasvanpoltto ei onnistu paikallisesti, vaikka moni niin luulee.

Rasvanpoltto on kansanomainen ilmaus siitä, kun rasvan määrää halutaan nopeasti pienentää. Rasvanpoltto merkitsee käytännössä rasvakudoksen vähenemistä. Rasvanpoltto lähtee käyntiin, kun keho saa riittävästi energiaa ja aerobista liikuntaa. Myös lihaskuntoharjoittelu on tärkeää, jos rasvanpoltto kiinnostaa.

Rasvanpoltto vaatii aina tasapainoista ravintoa: riittävästi laadukasta proteiinia, kuitupitoisia hiilihydraatteja, pehmeitä rasvoja sekä vihanneksia ja marjoja. Rasvanpoltto liian vähällä syömisellä ei onnistu. Jos tavoitteena on saada, oikea ruokavalio on avainasemassa. Ajatuksella “selluliitti pois nopeasti ja tehokkaasti” ei välttämättä pääse pitkälle, jos ei tiedä perusasioita.

Kun päämäärä on saada selluliitti pois, ensin pitää tietää, että selluliitti merkitsee rasvasolujen rykelmiä, joiden ympärillä on sidekudosta. Suurentuneet rasvasolut aiheuttavat painetta veri- ja lymfasuonille, aineenvaihdunta heikkenee, ja ihosta tulee muhkurainen.

 • Selluliitin kehittyminen ei edellytä ylipainoa: laihallakin ihmisellä voi olla halu saada selluliitti pois.
 • Jos tavoite on saada selluliitti pois, kannattaa juoda riittävästi vettä, tehdä tehokasta lihaskuntotreeniä, syödä monipuolisesti sekä kosteuttaa ja kuoria ihoa säännöllisesti.
 • Onnistuu parhaiten, kun vatsan lihaksia treenataan oikein.

Syvät vatsalihakset kaipaavat myös harjoittelua. Jos vatsan kiinteytys kiinnostaa, pehmätkin lajit, kuten jooga ja pilates, voivat auttaa. Vatsan kiinteytys lähtee käyntiin, kun keskikehon lihakset saavat monipuolista ja riittävää rasitusta. Vatsan kiinteytys onnistuu kuitenkin vain terveellisen ruokavalion kautta.

Samalla tavalla reisien kiinteytys onnistuu parhaiten, kun syöminen ja liikunta ovat hyvässä suhteessa. Reisien kiinteytys onnistuu yleensä esimerkiksi juoksun ja lihaskuntoharjoittelun kautta. Esimerkiksi jalkaprässi on hyvä kuntosalilaite, jos reisien kiinteytys kiinnostaa. Reisien kiinteytys lähtee siitä, että pakara- ja reisilihakset saavat molemmat tarpeeksi rasitusta.

Kiinteyttävä treeniohjelma sisältää monipuolista harjoittelua kaikille kehon lihasryhmille. Kiinteyttävä treeniohjelma käsittää sekä aerobista treeniä että lihaskuntoharjoittelua. Kiinteyttävä treeniohjelma voi olla personal trainerin räätälöimä. Kiinteyttävä treeniohjelma on aina yksilöllinen, ja kaikki liikkeet eivät sovi kaikille esimerkiksi vammojen ja muiden kehon erityispiirteiden vuoksi.
Näytä koko vastaus