Reseptejä Ilman Uunia?

Reseptejä Ilman Uunia

Mitä ruokaa tehdä ilman uunia?

Huh hellettä! Lämpimällä ilmalla ei tee mieli käyttää uunia, mutta perhe pitää ruokkia. Tässä ideoita hellepäivän lounaaksi tai päivälliseksi: takuuvarmat uudet perunat, kylmä keitto, ruokaisa salaatti, nopea pasta, pyttipannu tai munakas. Näiden kesäruokien valmistamisessa et tarvitse uunia. Mitä teillä syödään helteellä?
Näytä koko vastaus

Mitä leipoa jos ei ole kananmunia?

Hiivataikinaleivonnaiset, kuten pullat, onnistuvat ongelmitta ilman munaakin, sillä taikinaan vaivaamisen aikana syntyvä sitko pitää huolen taikinan kimmoisuudesta. Leivonnaisten voiteluun voit käyttää munan sijasta maitoa, siirappi–vesiseosta tai sulatettua rasvaa.
Näytä koko vastaus

Mitä leipoa yöllä?

Hiljaisuus on rentouttavaa myös leipojalle. Sekoittamalla valmistuvat mokkapaladonitsit, omenakakku, puolukkapiirakka, keikauspullat ja peltibanoffee pelastavat, kun juhlaherkkuja on aikaa leipoa vasta yöllä.
Näytä koko vastaus

Mitä kaikkea voi tehdä Torttutaikinasta?

Joulun aikaan pakastimeen saattaa kertyä paketti jos toinenkin valmiita pipari-, voi-, torttu- tai lehtitaikinoita. Jos perinteisiä joulutorttuja ja piparkakkuja on leivottu jo tarpeeksi, voi näitä taikinoita soveltaa muunlaisiinkin herkkuihin. Hyödynnä taikinoita vaikkapa uudenvuoden juhlien leipomusten valmistuksessa.

Jos makeat herkut jo kyllästyttävät, voi erilaisia suolaisia cocktailpaloja tehdä helposti valmistaikinoita hyödyntämällä. Suolaisiin leivonnaisiin voi laittaa täytteeksi esimerkiksi kanaa, fetaa, oliiveja, kinkkua, kalaa tai juustoa. Lehtitaikina sopii oikein hyvin pasteijoihin sekä muihin täytettyihin leivonnaisiin.

Myös torttutaikinasta voi mainiosti leipoa suolaiset cocktail-palat. Yksikertaisimmillaan kahvipöydän herkut voivatkin syntyä, kun paistat taikinan, leikkaat sen neliöiksi ja täytät esimerkiksi juustolla. Voitaikina on oiva valinta leivonnaisiin, jossa taikinaltakin vaaditaan makua eli silloin, kun täytettä on vain vähän.
Näytä koko vastaus

Mitä leipoa Sadepäivänä?

1. Leivo ja kokkaa – Sadepäivänä on erinomainen hetki leipoa vaikka pullia tai sämpylöitä pakkaseen, tai pyöräyttää herkullinen kakku myöhempää nautiskeluhetkeä varten. Löytyykö reseptikirjastasi jokin ruoka, jota olet aina halunnut kokeilla, mutta aikaa ei vain ole löytynyt? Leivonta ja kokkailu sopivat sadepäivään erinomaisesti.
Näytä koko vastaus

Millä korvata muna?

Kananmunan korvaaminen ruoanlaitossa Miten kananmunan voi korvata ruoanvalmistuksessa? Kananmunan voi korvata esim. laatikkoruoissa maitojauhe-vesi seoksella. Perusresepti on 1 dl maitojauhetta ja 2 dl vettä. Maksa-, porkkana- ja perunalaatikosta kananmunan voi jättää kokonaan pois.

Jos maito ei myöskään sovi ruokavalioon, esim. makaronilaatikossa munan voi korvata kevyesti suurustetulla lihaliemellä. Lihapullissa, jauhelihapihveissä, -murekkeessa sekä jauhemaksapihveissä munan sijasta voi käyttää perunasosetta tai 1-2 rkl perunajauhoja tai maissitärkkelystä.1 dl peruna-, bataatti- tai muuta kasvissosetta korvaa yhden kananmunan.

Makeissa leivonnaisissa munan korvaajiksi sopivat erilaiset hedelmä- ja marjasoseet tai mehut.1 dl hedelmä- tai marjasosetta korvaa yhden kananmunan. Pullataikinasta kananmunan voi jättää kokonaan pois ja pullat voi voidella sokerivedellä tai maidolla.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Papu Ja Linssi Reseptejä?

Millä voi korvata kananmunan Lettutaikinassa?

Lettu- ja pannukakkutaikina – Lettu- ja pannukakkutaikinoissa kananmunien korvaamiseen on monia tapoja, esimerkiksi banaani- ja hedelmäsoseet, jogurtti ja maitorahka sekä chiansiemenet. Vissyvesi lettutaikinassa tekee letuista kuohkeita, mutta ei sido taikinaa, joten lisää ¼-1/2 dl vehnäjauhoa /puuttuva muna.
Näytä koko vastaus

Miksi kananmuna on monipuolinen Raaka-aine?

Ravintotietoa – Totta munasta Kananmuna on varsinaista superruokaa kaikenikäisille! Se sisältää lähes kaikkia ravintoaineita, kuten hyvälaatuisia proteiineja, D-, A- sekä B12-vitamiineja, biotiinia, pantoteenihappoa sekä kivennäisaineista mm. fosforia ja seleeniä. Siksi kananmuna onkin mitä mainioin proteiinin lähde monenlaisiin ruokavalioihin! Proteiinia tarvitaan elimistön rakennusaineena kasvuun, kehitykseen ja solujen uudistumiseen.

 1. Proteiinin laatu määräytyy sen sisältämien aminohappojen mukaan.
 2. Ananmunan aminohappokoostumus on paras mahdollinen, sillä muna sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja.
 3. Ananmunan keltuainen sisältää runsaasti pehmeää, hyvää rasvaa sekä monipuolisesti vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita.

Kananmunan ravintosisältö / 100 g Yksi muna painaa noin 55 g

energiaa 143 kcal/597 kj valkuaisaineita 12,5 g hiilihydraatteja 0,3 g proteiinia 12,5 g rasvaa 10,3 g A-vitamiinia 263,2 µg D-vitamiinia 2,2 µg Folaattia 58,3 µg B12-vitamiinia 2,5 µg Seleeniä 24,9 µg

Yksi kokonainen kananmuna sisältää noin 7 grammaa laadukasta proteiinia ja vain noin 70 kilokaloria. Kananmuna pitää näläntunteen loitolla pitkään ja auttaa jaksamaan. Siksi munat ovatkin oivaa ruokaa myös painonhallintaan. Proteiinin lisäksi kananmuna sisältää luteiinia ja kseaksantiiniä.

 • Näiden on todettu suojelevan silmien verkkokalvoja iän mukana ilmeneviltä silmäsairauksilta, kuten kaihilta ja silmänpohjan rappeumalta.
 • Silmänpohjan ikärappeuma on yleisimpiä näkövammaisuuden aiheuttajia Suomessa, ja sitä sairastaa kolmannes yli 60-vuotiaista.
 • Ananmunan keltuainen sisältää hyvin imeytyvää luteiinia.

Keltuaisen lisäksi näitä antioksidantteja on muun muassa vihreissä kasviksissa, kuten pinaatissa, lehtikaalissa, parsakaalissa ja herneissä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kananmunasta saatu luteiini imeytyy elimistöön monikertaisesti tehokkaammin kuin vihreistä kasviksista tai ravintolisistä saatu luteiini. Koliinilla on merkittävä rooli solukalvojen muodostuksessa ja aineenvaihdunnassa. Tärkein koliinin tehtävä liittyy sikiön hermoston ja aivojen kehittymiseen. Koliini on usein yhdistetty myös muistin ja aivojen toimintaan, ja sillä arvioidaan olevan ehkäisevää vaikutusta esimerkiksi Alzheimerin tautiin.

 1. Tuoreessa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin ensimmäistä kertaa, että koliiniyhdiste fosfatidyylikoliinin saanti ravinnosta oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua dementiaan.
 2. Lisäksi fosfatidyylikoliinin havaittiin olevan yhteydessä parempaan suoriutumiseen tiedonkäsittelytoimintoja mittaavissa testeissä.
You might be interested:  Kaffir Lime Lehti Resepti?

Fosfatidyylikoliinia saatiin eniten kananmunasta ja lihasta. Havainnot julkaistiin vuonna 2019 arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä. Koliini on elimistölle välttämätön ravintoaine, joka esiintyy ruoassa useimmiten erilaisina yhdisteinä.

Oliinia tarvitaan muun muassa hermoston välittäjäaineen, asetyylikoliinin, valmistamiseen. Aiemmissa tutkimuksissa koliinin saannin on havaittu olevan yhteydessä tiedonkäsittelykykyyn. Riittävällä koliinin saannilla saattaa siis olla merkitystä tiedonkäsittelykyvyn heikentymisen ja Alzheimerin taudin ehkäisyssä.

Vuonna 2019 julkaistussa tutkimuksessa dementiaan sairastumisen riski oli eniten fosfatidyylikoliinia ruoasta saaneilla miehillä reilun neljänneksen (28 %) pienempi sitä vähiten saaneisiin miehiin verrattuna. Eniten fosfatidyylikoliinia ruokavaliosta saaneet miehet myös pärjäsivät muistia ja kielellistä sujuvuutta mittaavissa testeissä paremmin kuin sitä vähiten saaneet.

 • Nämä havainnot ovat merkittäviä, sillä dementiaan johtanut muistisairaus on yli 50 miljoonalla ihmisellä maailmassa, ja määrä nousee väestön ikääntyessä.
 • Alzheimerin tauti on yleisin dementian aiheuttaja, eikä sille ole toistaiseksi olemassa parantavaa hoitoa.
 • Tuoreella tutkimustuloksella saattaa siten olla merkitystä dementian ehkäisyssä.

Onnistunut dementian ehkäisy on monen tekijän summa, jossa pienetkin yksittäiset tekijät voivat vaikuttaa suotuisasti kokonaisriskiin, ja siten ehkäistä tai viivyttää sairastumista. Ruuan kolesteroli vaikuttaa suurimmalla osalla ihmisiä veren kolesterolipitoisuuteen vain vähän. Rasvan laadulla on paljon suurempi merkitys. Kananmunan keltuaisesta 2/3 on tyydyttämätöntä, eli pehmeää rasvaa. Perusterveet ihmiset voivat käyttää kananmunia päivittäin, osana tasapainoista ruokavaliota hyvänä ja monipuolisena proteiinin lähteenä. Kananmuna sisältää monia terveydelle mahdollisesti hyödyllisiä ravintoaineita, jotka voivat vaikuttaa esimerkiksi sokeriaineenvaihduntaan tai matala-asteiseen tulehdukseen, ja sitä kautta ennaltaehkäisee monien sairauksien riskiä. Runsaampi kananmunien syönti on tutkimuksien mukaan yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin. Kananmunat ovat paljon liikuntaa harrastaville tärkeä proteiinin lähde lihasmassan kasvun kannalta. Kananmunien käyttö erilaisiin proteiinipirtelöihin ja sellaisenaan auttaa palautumiseen treenin jälkeen. Kananmunien sisältämä D-vitamiini suojaa luustoa. Kananmunan sisältämä B-ryhmän vitamiini biotiini edistää hiusten, ihon ja kynsien kuntoa. Biotiini imeytyy parhaiten kypsennettyjä kananmunia syötäessä. Kananmuna on yksi monipuolisimpia tuoreita peruselintarvikkeita niin ruoanlaittoon kuin leivontaan.

Ananmunat sopivat kaikenikäisten ruokavalioon. Kananmuna on helppo ja nopea valmistaa, maku on mieto ja monenlaiseen ruokavalioon sopiva. Kananmunahyllystä löytyy runsaasti valinnanvaraa. Tuotteita löytyy tuotantotavan tai kanojen ruokinnan mukaan valittavaksi. Kananmunan koostumukseen voidaan vaikuttaa kanojen ruokinnalla.

You might be interested:  Tumma Gluteeniton Jauhoseos Resepti?

Esimerkiksi Omega-munat tuotetaan ruokkimalla kanoja rehulla, johon on lisätty pellavaöljyä. Tämä nostaa kananmunien terveellisen omega-rasvahappojen sekä E-vitamiinin määrää. Samoin valikoimista löytyy kananmunia, jotka on tuotettu ilman soijaa tai kaurapohjaisella ruokinnalla, johon on lisätty ruohoa vastaamaan kanojen lajinomaista ruokintaa. Valkuainen (66 % kananmunan massasta)

vettä vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja (erityisesti riboflaviinia) kivennäisaineita

Keltuainen (34 % kananmunan massasta)

vettä proteiinia rasvaa kolesterolia rasvaliukoisia A-, D-, E- ja K-vitamiineja vesiliukoisia B-ryhmän vitamiineja (erityisesti B 12-vitamiinia, riboflaviinia, niasiinia ja foolihappoa) kivennäisaineita (erityisesti jodia, seleeniä ja sinkkiä)

: Ravintotietoa – Totta munasta
Näytä koko vastaus

Saako yöllä leipoa?

Kuinka paljon hiivaa sämpylä- tai pullataikinaan? – Pullien ja sämpylöiden perusreseptit tehdään yleensä viiteen desilitraan nestettä, jolloin taikinasta saadaan noin 30 pullaa tai 20 sämpylää.5 dl sämpylä- tai pizzataikinaan tarvitaan 25 grammaa tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa.5 dl pullataikinaan tulee 50 grammaa tuorehiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa.

Pullataikinassa on enemmän rasvaa, joten se vaatii enemmän hiivaa toimiakseen. Sämpylöitä voi leipoa myös yön yli -tekniikalla, jolloin taikinaan tulee vähemmän hiivaa ja se kohoaa ensin yön yli jääkaapissa ja aamulla vielä tunnin huoneenlämmössä. Taikinaa ei tarvitse vaivata tai pyöritellä ja lopputuloksena on rapeakuoriset, sisältä pehmeät sämpylät.

Hiivaa tarvitaan myös maukkaan pizzapohjan ja herkullisten leipien valmistamiseen. Kokeile näitä reseptejä ja nauti itse leivotun leivän ihanasta tuoksusta.
Näytä koko vastaus

Mitä voi leipoa ilman voita?

Helpot leivonnaiset ilman voita – Se, mikä kenenkin mielestä on paras leivonnainen ilman voita, on täysin makuasia. Me kuitenkin haluamme esitellä sinulle muutaman luottoreseptin, jotka eivät petä. Ensimmäisenä tulee marenki, jonka reseptiä voi tuunata tarpeen mukaan suuntaan jos toiseen.

 • Perusresepti sisältää kaksi kananmunanvalkuaista ja desin sokeria.
 • Valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja sokeri lisätään vatkauksen aikana seoksen joukkoon.
 • Marenkeja paistetaan 125 asteisessa uunissa noin tunnin.
 • Toinen perinteisempi leivonnainen ilman voita on perinteinen pannukakku.
 • Orvaa taikinassa voi rypsiöljyllä ja lisää taikinaan vaikka omia suosikkimarjojasi.

Suolaiseksi herkuksi sama resepti taipuu, kun taikinaan lisää esimerkiksi tonnikalaa ja kirsikkatomaatteja. Toinen suolainen vaihtoehto on lisätä esimerkiksi kinkkusuikaleita ja paprikaa.
Näytä koko vastaus

Mitä leipoa Myyjäisiin?

Perinteisten joululimppujen ja saaristolaisleipien lisäksi hyvin säilyvät itsetehdyt näkkileivät toimivat erinomaisesti myyjäisissä! Niiden seuraksi voi ahkera myyjä keittää itse hilloa. Erilaiset makeat keksit ja pikkuleivät sopivat hyvin myyjäisiin, kun niistä koostaa valmiita lajitelmia kauniisiin lahjapusseihin.
Näytä koko vastaus