Reseptejä Isolle Porukalle?

Reseptejä Isolle Porukalle

Mitä kokata isolle porukalle?

Koristele kala kauniisti vihanneksilla ja yrteillä – Nosta savukala tai uunilohi uudelle tasolle kauniisti koristelemalla! Kokonaiset kalat ja isot kalafileet ovat helppo tarjottava isolle porukalle. Kokonaisen kalan päälle voi asetella hauskasti kurkkusuomuja tai peittää lämmin lohi kauniisti vihertävällä pestolla.
Näytä koko vastaus

Mitä ruokaa talkoisiin?

Kunnon eväät talkooväelle Hyvä ruoka kuuluu olennaisena osana talkoisiin, koska perinteisesti se oli korvaus työstä. Ruuan ei tarvitse olla juhlaruokaa, vaan ruumiillisen työn jälkeen tavallinen maukas kotiruoka maistuu suorastaan herkulliselta. Hyvät tarjoilut muistetaan ja ne takaavat talkooavun vastaisuudessakin.

 1. Eitot ovat perinteistä talkooruokaa, myös laatikko- ja paistosruuat soveltuvat hyvin tarjottaviksi.
 2. Nämä yhdessä astiassa valmistuvat ruuat ovat käteviä varsinkin silloin, jos niitä joudutaan kuljettamaan talkoopaikalle.
 3. Ruuan kuumana pysyminen on tärkeää ruokailuun saakka ruokamyrkytysten välttämiseksi.

Kuljetuksen ajaksi kuuma ruoka pakataan kylmälaukkuun, koska se toimii toisinkin päin. Kylmänä kuljetettavat ruuat pakataan toiseen kylmälaukkuun. Tarvittaessa käytetään kylmävaraajia. Mikäli joudut valmistamaan ruoan edellisenä päivänä, muista jäähdyttää se mahdollisimman nopeasti ja säilyttää jääkaappilämpötilassa ennen uudelleen kuumennusta.

 1. Eiton voi jäähdyttää nopeammin esimerkiksi jakamalla sen kahteen kattilaan ja pitämällä niitä kylmissä vesialtaissa.
 2. Ylmä vesi on vaihdettava riittävän usein.
 3. Talkooruokia suunnitellessa kannattaa miettiä, että päivän mittaan tarjotaan vaihtelevasti eri raaka-aineista valmistettuja ruokia.
 4. Samalla aterialla vaihtelua tuo eri kypsennysmenetelmällä tehty etu- ja jälkiruoka.

Keittojen kanssa sopivat letut ja paistokset kun taas uuniruokien kanssa sopii hyvin kiisseli. Talkooaterialla jos missä jälkiruoan tarjoaminen on paikallaan, vaikkei sitä normaalisti arkena tarjoiltaisikaan. Nopeasti nahistuvan tuoresalaatin sijaan voi lohkoa tarjolle tomaattia ja viipaloida kurkkua.

 1. Säilyttämistä ja mahdollista kuljettamista kestävä salaatti (esimerkiksi kaali-porkkanasalaatti), jonka voi tehdä vaikka edellisenä iltana valmiiksi, on hyvä vaihtoehto.
 2. Varsinkin kuumalla ilmalla kirpeät ja hieman suolaiset lisäkkeet maistuvat ja piristävät ruokaa.
 3. Eittoaterialla maustekurkut sopivat hyvin leivän päälle ja uuniruokien kanssa voi tarjota pirteää etikkasäilykettä.

Ruoan riittävyyden varmistamiseksi kannattaa valmistaa ruokaa reilusti. Siinä missä nainen syö kolme desilitraa keittoa, voi nuori talkoomies syödä puolen litran annoksen. Tarjoilukustannukset pysyvät kohtuullisina kotiruokaa valmistettaessa. Aamupäivällä tarjottava kahvi tai tee suolaisen tarjottavan kanssa piristää työväkeä, jos talkoot ovat alkaneet aikaisin aamulla.

 • Täytetyt leivät ja rieskarullat ovat kätevämmin syötäviä kuin avonaiset, päällystetyt leivät, joista osa päällysteistä helposti tippuu.
 • Varsinkin, jos syöminen tapahtuu seisten, eikä käytettävissä ole leipälautasia.
 • Iltapäivällä maistuu makea leivonnainen kahvin tai teen kanssa ja jos työ on raskasta, silloin suolainen leivonnainen tai leivät ovat paikallaan makean lisäksi.

Takuuvarmaa tarjottavaa kahvin kanssa on pulla, varsinkin jos se on itse leivottua. Osa tai kaikki ateriat voidaan tarjota ulkona keittiön sijasta, jos sää sallii. Mikäli työ on likaista, ei työväkeä välttämättä sisälle kaivatakaan. Mikä silloin onkaan parempi ratkaisu kuin hyödyntää puutarhakalusto ja kattaa tarjoilut sinne.

Talkoopaikalla ei ole aina oikeata pöytää ja tuoleja, vaan pöytä ja istumapaikat täytyy löytää luovasti. Rakennustyömaalla pöytä voi olla rakennuspukkien päällä oleva levy ja väliaikainen penkki kootaan nopeasti parista lankusta, jotka on asetettu harkkojen päälle. Ulkona voi istua sopivalla kivellä. Muuttotalkoissa pöytänä voi (vai voivat) olla pahvilaatikot.

“Ruokapöydän” päälle levitetään esimerkiksi vanha lakana suojaksi. Ruokailuastioiksi kannattaa valita muoviastioita tai kaapissa lojuvia kirpputorille meneviä kuppeja ja lautasia, jos sellaisia on. Mahdollinen särkyminenkään ei silloin haittaa. Myös kertakäyttöastioiden käyttö on talkootilanteissa puolustettua, mikäli astioita joudutaan kuljettamaan tai tiskaaminen on vaikeasti järjestettävissä.
Näytä koko vastaus

Mitä naposteltavaa illanistujaisiin?

Illanvieton tarjoiluksi sopivat pienet suolaiset cocktailpalat. Ne valmistuvat nopeasti, näyttävät kauniilta ja ovat mainio makukombo kuohuviinin kanssa. Kun haluat valmista pöytään pikavauhdilla, manchego-viikunahilloleivät ja antipastotikut ovat hyviä vaihtoehtoja.
Näytä koko vastaus

Mitä syödä halvalla?

Opiskelijabudjetti pakottaa – Keskusteluketjuun ovat tietenkin vastanneet halparuokailun kruunaamattomat hallitsijat: opiskelijat ja sen elämänvaiheen hyvin muistavat. “Itse opiskelijana käytän alle 100 euroa kuussa ruokaan. Syön kyllä oikein hyvin ja ostan paljon luomua.

 • Yleensä ruokalistaan kuuluu kanaa, riisiä ja kasviksia.
 • Pinaattilettuja, lasagnea, hernekeittoa, makaronilaatikkoa, kalaa.
 • Aika tavallisia arkiruokia siis.
 • Einesruokia ei tule juuri ostettua.
 • Ainoastaan tuo purkkihernekeitto laiskoille päiville.
 • Ja toki sitten muut hedelmät ja leivät ynnä muut.
 • Mutta jos yksi päivä otetaan esimerkiksi: Aamulla kahvi, banaani ja leipää.
You might be interested:  Lohikeitto 40 Hengelle Resepti?

Nyt punajuurikeitto smetanalla ja illemmalla kotitekoisia hampurilaisia. Ruokien välillä syön jotain pientä (leipää, hedelmiä). En kyllä syö suositeltua pientä viittä annosta päivässä, vaan syön kerralla aika paljon.” “Aika monikin opiskelija elää alle satasella, ja itsekin elin.

 1. Annattaa hyödyntää S-ryhmän ilta-ale, Lidl ja Resq.
 2. Perusruoka on edullista.
 3. Ei ihminen tarvitse smoothieita, raejuustoja, avokadoja ja mangoja.
 4. Riittää puuro ja leipä, kauden kasvikset ja hedelmät, peruskotiruoka.
 5. Ei maksa paljon.” “Minusta 100 euroa ruokaan kuukaudessa yhtä henkilöä kohden on jo ihan hurja summa.

Pyrin syömään terveellisesti, mutta valitettavasti useiten syöminen jää vähän vähälle. Pääasiallisesti syön puuroa ja leipää. Välipaloilla hedelmiä ja kasviksia. Muutaman kerran kuukaudessa teen isomman satsin jotain lämmintä ruokaa. Kuluja tulee jotain 50 euroa kuukaudessa.
Näytä koko vastaus

Onko talkoisiin pakko osallistua?

Kaikki eivät kuitenkaan tule – Talkoisiin osallistuminen on aina vapaaehtoista. Kaikki eivät välttämättä lähde liikkeelle makkaran ja virvokkeiden houkuttamina, vaan jättäytyvät talkoista pois. Tämä saattaa aiheuttaa eripuraa naapurustossa. Talkootyö on palkatonta työtä, joka tehdään ihan muista syistä.

 • Talkoiden tarkoituksena voi olla hoitaa siivous- tai kunnostustyö omin voimin, ilman palkattua apua.
 • Parhaassa tapauksessa talkoista syntyy taloyhtiölle suuri säästö.
 • On hyvä muistaa, etteivät kaikki jää talkoista pois silkkaa laiskuuttaan.
 • Vanhuksilla tai liikuntarajoitteisilla voi talkoisiin osallistuminen olla mahdotonta, vaikka he sitä haluaisivatkin.

Jokaisella on oikeus olla osallistumatta ilman sormella osoittelua ja syyttelyä.
Näytä koko vastaus

Voiko lattialle pudonnutta ruokaa syödä?

Syötkö lattialle pudonnutta ruokaa? Viiden sekunnin sääntö on täysin pätevä Bakteeriekspertti antaa The Independent -lehdessä synninpäästön niille, jotka epäilevät, voiko lattialle pudonnutta elintarviketta enää syödä. Independent viittaa jutussa tutkimukseen, jonka mukaan 2000:sta ihmisestä 79 prosenttia myönsi syöneensä lattialle pudonnutta ruokaa.

 1. Jos lattia ei ole erityisen likainen, muutaman sekunnin aikana ei ehdi tapahtua mitään dramaattista, professori Anthony Hilton sanoo lehden mukaan.
 2. Hilton puhui asiasta keskiviikkona avatuilla tiedemessuilla Birminghamissa.
 3. Hän painotti, ettei lattialla käyneen ruoan syöminen ole täysin riskitöntä, mutta huoli on pieni.

– Jos ruoassa näkyy selkeästi likaa, sitä ei pidä syödä. Mutta haitallisia bakteereita ei yleensä ehdi tarttua muutamassa sekunnissa, Anthony Hilton totesi. – Tutkimuksemme mukaan se, millaisesta ruoasta on kysymys, lattian pintamateriaali ja kulunut aika, jonka tuote on lattialla vaikuttavat kaikki siihen, hän totesi myös.
Näytä koko vastaus

Mitä ruokaa saa 20 eurolla?

Kotiruokia budjetilla – Ostoslistat koostuvat tutuista ja edullisista ainesosista. Jokaisen listan lopussa on selostus ruoista, joita listan aineksista voi tehdä. Oletuksena on, että kotoa löytyy joitain perusasioita, kuten suolaa, pippuria ja sokeria.

 • Ymmenen euron ostoslista pitää sisällään perinteisiä ainesosia, kuten leipää, lihaa ja kananmunia.
 • Listan alla kerrotaan, että aineksista saa tehtyä kaksi ruokaa, esimerkiksi ison makaronilaatikon ja nakki-tomaattimunakaan.
 • Lisukkeeksi löytyy vielä leipää margariinilla.20 euron listalla on esimerkiksi kalapuikkoja, kanankoipia ja peruna-sipulisekoitus.

Ainekset riittävät noin viiteen ruokaan, kuten jauhelihakeittoon tai kalapuikkoihin ja perunamuusiin. Myös pienen salaatin saa koostettua tomaatista ja kurkusta.30 euron ostoslista kattaa jopa kuusi eri ruokaa sekä ainekset aamu- ja iltapaloihin. Listan aineksista voi tehdä esimerkiksi broilerikiusauksen, makkarakeiton ja hernekeiton.
Näytä koko vastaus

Mitä laittaa päälle synttäreille?

Pukeutuminen eri tilaisuuksiin PUKEUTUMINEN HÄIHIN Mitä suurempi hääjuhla, sitä tiukemmin on pukeutumisetikettiä noudatettava, kun taas pienemmissä, lähipiirin kesken järjestettävissä juhlissa pukeutuminen voi olla vapaampaa. Kaikkia perinteitä ei enää aina katsota tarpeelliseksi täysin noudattaa, vaan pieniä vapauksia voi ottaa tilanteen mukaan.

Esim. aiemmin tuli naisten juhlapuvuissaan välttää mustaa väriä, mutta nykyisin vieraita voidaan nimenomaan pyytää pukeutumaan mustaan. Aina on hyvä noudattaa kutsussa annettua pukeutumiskoodia ja taas epävarmoissa tilanteissa noudattaa hyvän maun ja kohteliaisuuden asettamia rajoja. On hyvä esim. muistaa, että edelleenkin kirkkohäissä kirkossa oltaessa tulisi käsivarret peittää vähintään ¾ pituisilla hihoilla tai sitten huivilla, saalilla tai muulla vastaavalla.

Yleisen pukeutumisetiketin mukaan päivähäissä niin kaasolla kuin muillakin naisvierailla tulisi olla vierailupuku, eli juhlava jakkupuku, mekko, tai juhlava housupuku. Trendit vaikuttavat myös luonnollisesti hääpukeutumiseen, sillä pitkät mekot ovat myös yleistyneet ja ovatkin kivoja ja käytännöllisiä kesähäissä.

 1. Nykyisin päivähäissä voi hattua käyttää myös klo 18.00 jälkeen.
 2. Sitä ei enää tarvitse ottaa kesken hääjuhlan pois, jolloin huoli kampauksesta myös häviää.
 3. Perinteisen tavan mukaan hattu tuli riisua päästä viimeistään ennen tanssin alkua, mielellään jo ennen aterioinnin alku jos se jatkuu klo 18 jälkeen.

Hatun käytöstä soivittiin ennen aina yhdessä naisvieraiden kanssa, tai seurattiin morsiamen äidin esimerkkiä. Isoissa ja merkittävissä iltahäissä kaasolla voi olla pitkä juhlapuku samoin kuin lähisuvun naisilla. Etenkin jos lähisuvun miehet ovat pukeutuneet frakkiin, tuolloin daamit pukeutuvat pitkään juhlapukuun.

You might be interested:  Fat Head Pizza Resepti?

Muilla naisvierailla voi olla pitkä tai lyhyt iltapuku. Ulkomailla järjestettävissä hääjuhlissa pukeutuminen voi vaihdella paljonkin verrattuna siihen, mihin meillä Suomessa on perinteisesti totuttu. Vaikka kutsussa lukisikin pukukoodi, siitä ei käy ilmi esimerkiksi pukeutumisessa toivotut, sallitut tai kielletyt värit, ellei niitä erikseen ole mainittu.

Voi nimittäin olla värejä mitä pukeutumisessa ei lainkaan hyväksytä, tai että musta on täysin hyväksytty ja yleisesti käytetty pukeutumisen väri. Lisäksi on hyvä muistaa, että ulkomailla meillä Suomalaisilla yleensä alipukeutumisen vaara on suurempi kuin että pukeutuisi liian juhlavasti.

PUKEUTUMINEN PERHEJUHLIIN Perhejuhla on yleensä pienimuotoinen, lähipiirin kesken järjestettävä lämminhenkinen juhlatilaisuus. Pukeutuminen ei yleensä ole muodollista ja tiukkaan etikettiin sidottua, vaan tärkeintä on juhlavuus ja siisteys. Monet perhejuhlat ovat luonteeltaan uskonnollisia ja kirkossa käyminen on osa juhlatilaisuutta.

Tämä tulee huomioida siten, että puvussa on vähintään ¾ pituiset hihat, tai hartioille voidaan ainakin väliaikaisesti pukea huivi jakku tai takki. Pukeutumisen syntymäpäiville määrittelee tilaisuuden juhlavuuden aste. Kotona perhepiirissä järjestettäviin pieniin juhliin kukin voi pukeutua vapaasti oman tyylinsä mukaisesti, kunhan kunnioittaa päivänsankaria ja juhlavaa tilannetta panostamalla hieman juhlavuuteen ja siisteyteen.

Päivätilaisuutena järjestettävälle vastaanotolle voi pukeutua hieman juhlavampaan, omaan tyyliin sopivaan, päiväkäyttöön tarkoitettuun asuun. Koruilla ja asusteilla saa arkisemmistakin vaatteista juhlavamman. Syntymäpäiväjuhlat voivat olla myös juhlaillalliset ravintolassa. Tuolloin yleensä lähetetään kutsukortti, josta ilmenee toivomus myös pukeutumisesta tai virallinen pukukoodi.

Kutsussa useimmiten lukee tumma puku tai smokki, jolloin nainen pukeutuu miehen pukua vastaavaan juhlapukuun, joka on juhlava asu tai iltapuku. Jos muoti sallii, smokkitilaisuudessa iltapuku voi olla myös lyhyt. Ylioppilaan pukeutumiseen ei yleensä ole mitään tarkkoja sääntöjä, vaan muoti yleensä määrittelee tyttöjen pukeutumisen mikä voi olla hyvinkin yhdenmukaista.

 1. Pukeutuminen voi vaihdella eri vuosina paljonkin.
 2. Yleensä tytöillä on mekko tai lyhyen jakun ja hameen yhdistelmä.
 3. Nuoret tytöt voivat olla vielä pukeutujina hieman epävarmoja omasta tyylistään, eikä oikein tiedetä mitä loppujen lopuksi halutaan.
 4. Annattaa sovitella erityylisiä vaihtoehtoja ja pyytää vaikkapa myymälän henkilökunnalta apua.

Valmiina ei välttämättä unelmien vaatetta löydä, joten epätoivoisessa tilanteessa kannatta hyvissä ajoin mennä tilausompelijalle, joka voi loihtia halutun juhla-asun. Päivä- ja iltakäyttöön voidaan hankkia eri mekot, ylioppilaslakkia käytetään koko päivän.

 1. Asusteina käytetään siroja juhlakenkiä ja pientä juhlalaukkua, jotka sopivat asun väreihin.
 2. Ylioppilaan äiti pukeutuu päiväkäyttöön tarkoitettuun juhlavaan jakkupukuun, mekkoon tai jakun ja mekon yhdistelmään.
 3. Asusteina kevyet avokkaat tai sandaletit, sekä juhla-asuun sopiva laukku.
 4. Äidillä voi olla myös rintaan kiinnitettävä lyyra.

Lähisuku ja vieraat pukeutuvat oman tyylinsä mukaisesti siististi ja juhlavasti kunnioittaen juhlijaa ja juhlatilaisuutta.

Päättäjäiset ja valmistujaiset

Opintojen päätyttyä ja ammattiin valmistuttua on jo hyvä opetella pukeutumista eri tilanteisiin. Työelämään siirryttäessä pukeutumisen taitoa ja etiketin hallintaa tarvitaan eri tavalla kuin aiemmin. Juhlatilaisuuteen pukeudutaan päiväkäyttöön tarkoitettuun juhlavaan mekkoon, housuasuun, puseron ja hameen yhdistelmään tai jakkupukuun.

Oruilla ja kevyillä kengillä arkisemmastakin asusta saa juhlavamman. Vuodenaika vaikuttaa myös juhla-asun valintaan. Vieraat pukeutuvat myös kevyen juhlavasti vuodenaika huomioiden. Vaikkei hautajaiset ole varsinainen juhlatilaisuus, kunnioitetaan sekä tilaisuutta että omaisia asiaan kuuluvalla pukeutumisella.

Perinteinen hautajaisväri, varsinkin lähiomaisilla, on musta. Tuolloin koko asu asusteita myöten voi olla musta, miehellä musta puku mustalla solmiolla ja valkoisella paidalla, naisella musta surupuku. Puku voi olla jakkupuku, mekko tai jakun ja mekon yhdistelmä.

Nykyisin myös housupukua voi käyttää, etenkin jos ei kuulu aivan lähisukuun. Surupuvun tulee olla hillitty, umpinainen ja pitkähihainen. Liikaa muodikkuutta on hyvä välttää, eikä koruja käytetä lainkaan. Asusteet ovat mustia ja lähiomaiset voivat käyttää mustaa suruhattua harsoineen. Aurinkolaseja voi käyttää halutessaan.

PUKEUTUMINEN ESIINTYMISEEN Esiintymiseen valittavaan pukeutumiseen vaikuttavat mm. ala jolla toimitaan, esiintymistilanne, esiintymispaikka, sekä yleisön määrä. Luovilla aloilla esiintyjä voi pukeutua omaan persoonallisuuteensa kuuluvalla tavalla, kuitenkin huomioiden esiintymisen tilanne ja kuulijakunta.

Esitelmän ja puheen pitäjällä asiallinen pukeutuminen on paikallaan, joten selkeälinjainen, melko neutraalin värinen jakku- ja housupuku ovat hyviä valintoja. Esiintyvä naisjohtaja voi pukeutua selkeään ja pelkistettyyn, mutta kirkkaan perusväriseen, hyvin leikattuun asuun. Esiinnyttäessä televisiossa tulee esimerkiksi välttää värejä ja kuvioita, jotka eivät toistu hyvin televisioruudun kautta.

Esitelmän ja puheen pitäjän tulee pukeutua tilanteen mukaisesti, ei rennommin kuin kuulijakuntansa, vaan sopivan asiallisesti. Päivätilaisuuksissa siisti arkipuku, jakku- tai housupuku ovat paikallaan. Pukeutumisellaan voi myös vaikuttaa kuulijoihin; innostava esitelmän pitäjä auttaa pitämää mielenkiintoa yllä pukeutumalla näkyvämmin ja näyttävämmin kirkkaisiin väreihin asiallisuus huomioiden, kun taas jos puhuja haluaa itse olla enemmän taka-alalla antaen asian puhua puolestaan, voi pukeutuminen olla vähemmän huomiota herättävää ja käyttää asussaan neutraaleja tummahkoja sävyjä.

 1. Pienen yleisön edessä pienetkin pukeutumisen yksityiskohdat voivat tulla esiin ja jopa alkaa häiritä kuulijakuntaa niin, että huomio kiinnittyy enemmän pukeutumisen yksityiskohtiin kuin itse puhujan välittämään asiaan.
 2. Myös tiukkoja asuja ja liian korkeita korkoja kannattaa välttää.
 3. Televisiossa esiintymiseen kannattaa valmistua huolella, ohjeita pukeutumiseen saa tarvittaessa ohjelman tuotantohenkilökunnalta.
You might be interested:  Pico De Gallo Salsa Resepti?

Väreistä parhaiten ruudussa toistuvat vihreä, sininen, violetti ja keltainen. Musta, punainen, valkoinen ja kaikki värikontrastit ovat hankalimpia, samoin kaikki ruudut ja raidat. Jos esiintyjää kuvataan ns. kromakangasta vasten, eli tuolloin taustakankaalle heijastetaan taustakuvaa, sininen ja vihreä vaate eivät tuolloin toimi.
Näytä koko vastaus

Mitä ruokaa Purkkilihasta?

Nopeat ja helpot kotletit purkkilihasta Tässäpä varmasi yksi blogini nopein ja helpoin resepti. Kaikki varmasti tietävät mitä on “nötkötti” ja kaikki minun ikäiset sitä ovat takuulla syöneet ainakin jossain mökki- tai telttareissulla vähintäänkin makaronin ja ketsupin kanssa.

Tämä on siis luonnollisesti kuulunut minunkin ruokavaliooni lukuisilla lapsuuteni karavaanarireissuilla. En muista koska olisin ihan sitä perus “nötköttiä” eli sian- ja naudanlihaa purkitettuna ostanut kaupasta, mutta muutama metsästävä ystävämme pitää huolen, että meillä vastaavaa tuotetta löytyy kaapista aina hirvenlihaversiona.

Viimevuonna ostimme useamman luomukaritsan ja osa lihasta meni myös purkkilihaksi.

 • Purkkiliha on nykypäivänäkin varsin kätevää. Tietenkin lähes ydinlaskeuman kestävän säilyvyytensä, mutta myös monikäyttöisyytensä puolesta
 • ,
 • Purkkilihasta valmistuu nopsasti maukas keitto, shepherd’s pie tyyppinen paistos tai sen voi ruokailla metsäretkellä vaikka purkista sellaisenaan.
 • Yksi mitä meillä saaressa on tehty melko varsinkin poislähtöpäivänä, on kotletit.
 • Saaresta lähtiessä ei enää viitsi mitään kovin työlästä valmistaa ja jos mitään viikonlopun jämiä ei ole ja pitää nopsasti saada ruoka valmiiksi niin purkkilihakotletit on aina varma valinta.

PS. En muuten edes ajatellut, että purkkilihasta postausta tekisin, mutta innoittajana oli eräässä facebook -ryhmässä ollut kysely – Mitä tehdä nötkötistä? Varsin paljon ideoita oli juurikin makaronista ketsupin kera lähtien, mutta ei yhtään kotlettia, joten tässä siis vinkki muillekin.

Retrohenkiseen reseptiin sopii retrohenkinen kattaus. Kuvan lautanen on kirpputorilöytö.

Tarvitset:

 • 400 g purkkilihaa esim. sikanauta, hirvi yms.
 • 1 kananmuna
 • kourallinen korppujauhoja tai pankojauhoja.
 • Gluteenittomille tietenkin gluteenittomia korppujauhoja tai voit käyttää myös mantelijauhoja tai pofiberiä (perunakuitu). Kaksi viimeisintä sopii myös viljattomaan ja vähähiilariseen ruokavalioon.
 • öljyä tai voita paistamiseen
 1. Tee näin:
 2. Avaa säilykelihapurkki molemmista päistä ja työnnä liha ulos purkista.
 3. Leikkaa säilykeliha neljäksi yhtä suureksi kiekoksi.
 4. Riko kanamuna syvälle lautaselle ja sekoita haarukalla rakenne rikki.
 5. Kaada toiselle lautaselle korppujauhoja ja pyöräytä lihakiekot ensin kananmunassa ja sitten korppujauhoissa.
 6. Paista pannulla reilussa voissa tai öljyssä miedolla lämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeaksi noin 2-3 min per puoli.

Tarjoile esim. perunasoseen, punajuurisalaatin ja maustekurkkujen kera. Mainio pihvi muuten burgeriinkin. Ihan mielenkiinnosta kyselen: Mitä muistoja sinulle purkkiliha tuo mieleen? Kirjoita muistosi kommettikenttään. Arvon kaikkien kommentoineiden kesken pienen pikkujoululahjan. (Ei aavistustakaan vielä mitä, mutta ehkäpä se kirkastuu tässä pikkuhiljaa 🙂 Arvontaan pääsee mukaan ensi sunnuntaihin eli 12.11.2017 21:00 mennessä jätetyt kommentit. Jos haluat mukaan arvontaan niin laita kommenttiin myös sähköpostiosoitteesi, jotta saan Sinuun yhteyden jos arpa napsahtaa. Mukavaa pyhäinpäivää kaikille näin arkisen reseptin merkeissä 🙂 //tiina Edit: Arvonta napsahti tällä kertaa numerolle 1 Eli Nannelle. Nannelle lähtee herkullinen Fazerin Sininen joulukalenteri <3 : Nopeat ja helpot kotletit purkkilihasta Näytä koko vastaus

Mitä ruokaa tarjota juhlissa?

Noutopöydän perusteet – Seisovan pöydän suunnittelu kannattaa aloittaa pohtimalla juhlien luonnetta. Jos kyseessä on vapaamuotoinen tilaisuus, johon kukin vieras osallistuu oman aikataulunsa mukaan, lämmin ruoka ei välttämättä ole tarpeen. Ruokaisat salaatit, suolaiset piiraat ja voileipäkakut varmistavat, että vieraiden vatsat tulevat täyteen.

 1. Täyttävyyttä tarjoiluihin voi tuoda myös erilaisilla leivillä ja levitteillä, jotka eivät vie paljoa kylmäsäilytystilaa.
 2. Seisovan pöydän suunnittelu kannattaa aloittaa pohtimalla juhlien luonnetta.
 3. Noutopöytä kannattaa sijoittaa niin, että sen ympärille jää riittävästi tilaa kulkea ja ottaa ruokia lautaselle.

Sopiva etäisyys muista kalusteista tai seinistä on n.80 cm pöydän joka puolella. Jos tilaa ja vieraita on vähän, pöydän voi sijoittaa seinää vasten. Yleensä pöytää kierretään myötäpäivään. Kata ruoat siinä järjestyksessä, kun ne on tarkoitus ottaa lautaselle.
Näytä koko vastaus