Contents
- 1 Mitä jos reseptiä ei voi uusia?
- 2 Kauanko reseptit ovat voimassa?
- 3 Mistä tietää onko resepti voimassa?
- 4 Miksi reseptin uusiminen ei onnistu Omakannassa?
- 5 Milloin lääkäri voi hylätä reseptin Uudistamispyynnön?
- 6 Mitä maksaa reseptin uusiminen?
- 7 Kauanko kestää että resepti näkyy Omakannassa?
- 8 Voiko reseptin uusimista nopeuttaa?
- 9 Voiko reseptin uusia päivystyksessä?
- 10 Voiko apteekki vaihtaa lääkkeen?
- 11 Kauanko reseptin uusiminen kestää?
Mitä jos reseptiä ei voi uusia?
Reseptiin, jonka uudistamispyyntö on vanhentunut, voidaan tehdä uusi uudistamispyyntö. Lääkäri voi joko hyväksyä, hylätä tai palauttaa uudistamispyynnön. Kun hän hyväksyy pyynnön, hän kirjoittaa uuden reseptin vanhan reseptin pohjalta ja lähettää sen Reseptikeskukseen.
Näytä koko vastaus
Kauanko reseptit ovat voimassa?
Resepti on voimassa kaksi vuotta, jos voimassaoloaikaa ei ole rajoitettu. Keskushermostoon vaikuttavien (PKV) ja huumausainelääkkeiden reseptit ovat voimassa enintään vuoden.
Näytä koko vastaus
Mistä tietää onko resepti voimassa?
Omakannassa näet omat terveystiedot ja reseptit, voit pyytää reseptin uusimista sekä tallentaa elinluovutus- ja hoitotahdon. Omakannassa on saatavilla myös EU:n koronatodistus.
Näytä koko vastaus
Miten saan uusittua reseptin?
Voit uusia reseptin omahoitajan kautta tai sähköisesti www.kanta.fi -palvelussa (siellä kohta Omakanta).
Näytä koko vastaus
Miksi reseptin uusiminen ei onnistu Omakannassa?
‘ Omakanta ehdottaa uusimispyynnön vastaanottajaksi kaikkia niitä yksiköitä, jotka ovat joskus määränneet henkilölle jonkin reseptin. Jos uusimispyynnön lähettää sellaiselle taholle, jonka kanssa hoitosuhdetta ei vielä ole, saattaa olla, että reseptiä ei uusita.
Näytä koko vastaus
Voiko Iteroidun reseptin uusia?
Yleistä lääkkeiden määräämisestä Sosiaali- ja terveysministeriön asetus antaa yksityiskohtaisia ohjeita lääkkeen määräämisestä. Asetuksen mukaan lääkehoidosta on päätettävä yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Lääkkeen määrääjän on annettava potilaalle riittävät tiedot lääkkeen käyttötarkoituksesta ja käytöstä.
Lääkkeen määrääjä saa määrätä lääkkeitä vain henkilölle, jonka lääkityksen tarpeesta hän on varmistunut omalla tutkimuksellaan tai muulla luotettavalla tavalla. On muistettava edellä olevan koskevan myös ulkomailla kirjoitettuja lääkemääräyksiä. Lääkäri ei voi vain kirjoittaa ulkomailla annetun lääkemääräyksen tilalle suomalaista reseptiä.
Lääkemääräyksen antaminen ja uudistaminen edellyttävät, että lääkkeen määrääjä on henkilökohtaisesti tutkinut potilaan edellisen vuoden aikana. Henkilökohtaista tutkimusta ei kuitenkaan tarvita, jos lääkkeen määrääjä voi potilasasiakirjojen tai muiden tietojen perusteella luotettavasti varmistua lääkehoidon tarpeesta.
Lääkkeen valinnan tulee ensisijaisesti perustua lääkkeen tehon ja turvallisuuden vahvistavaan tutkimusnäyttöön, tai sellaisen puuttuessa, yleisesti hyväksyttyyn hoitokäytäntöön. Lääkkeen määrääjän on kirjattava kaikki antamansa ja uusimansa lääkemääräykset potilasasiakirjoihin siten, että merkinnästä ilmenee lääkemääräyksen antopäivä, lääkevalmisteen kauppanimi tai lääkeaine tai -aineet ja vahvuus, pakkauskoko, iterointi, käyttötarkoitus ja -ohje, kiellon syy kiellettäessä lääkevaihto, perustelut edullisimman, vertailukelpoisen lääkevalmisteen määräämättä jättämiselle.
Lääkemääräys on voimassa kaksi vuotta määräämis- tai uudistamispäivästään lukien, lukuun ottamatta Pkv-, huumausaine-, erityisluvallisten lääkkeiden ja pro auctore -lääkemääräyksiä, jotka ovat voimassa vain yhden vuoden. Myös biologisten lääkkeiden, joille on saatavilla biosimilaari, lääkemääräykset ovat vain vuoden voimassa.
Lääkkeen määrääjällä on kuitenkin aina mahdollisuus rajoittaa lääkemääräyksen voimassaoloaikaa. Lääkkeen toimittamiseen liittyvää tietoa voi kirjoittaa Viesti apteekille -kenttään, kuten että lääkkeen saa toimittaa vasta tietyn päivämäärän jälkeen. Lääkemääräyksen voi myös iteroida (lääkemääräyksen määrääminen toimitettavaksi uudelleen), jolloin lääkemääräykseen merkitään päivinä se vähimmäisväli, jonka jälkeen potilas voi hakea uudelleen lääkettä apteekista, sekä luovutuskertojen määrä.
Iteroitua lääkemääräystä ei voi uudistaa sen voimassaoloajan päätyttyä. Pro auctore -, puhelin- ja eurooppalaista lääkemääräystä ei voi iteroida. : Yleistä lääkkeiden määräämisestä
Näytä koko vastaus
Milloin lääkäri voi hylätä reseptin Uudistamispyynnön?
Lääkemääräyksen uudistaminen – Sähköisen 24 kk voimassa olevan lääkemääräyksen voi uudistaa, kun alkuperäisen lääkemääräyksen antamisesta on kulunut enintään 28 kuukautta. Pkv- ja huumausainelääkemääräykset voi uudistaa 16 kk:n kuluessa. Puhelinlääkemääräystä, pro auctore -lääkemääräystä ja eurooppalaista lääkemääräystä ei voi uudistaa.
- Potilas tai hänen puolestaan asioiva henkilö voi pyytää reseptin uudistamista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikön, apteekin tai Omakannan kautta.
- Apteekissa tehdyn uudistamispyynnön apteekki lähettää Reseptikeskukseen, joka välittää pyynnön automaattisesti edelleen potilaan ilmoittamaan terveydenhuollon yksikköön.
Tämä voi olla joko sama yksikkö, jossa lääkemääräys on kirjoitettu, tai yksikkö, johon potilaan hoito on siirtynyt. Apteekissa tai Omakannassa tehdyn uudistamispyynnön voi vastaanottaa muukin kuin lääkemääräyksen alun perin kirjoittanut lääkäri. Potilas ei voi vaikuttaa siihen, kenelle lääkärille terveydenhuollon toimintayksikössä pyyntö ohjautuu.
Uudistamispyynnön vastaanottaneella lääkärillä on oikeus hakea uudistettava resepti Reseptikeskuksesta ilman potilaan erillistä suostumusta, mutta potilaan muita Reseptikeskuksessa olevia reseptejä, lukuun ottamatta pkv-lääkkeitä ja lääkärin itse kirjoittamia lääkkeitä, hän ei kuitenkaan saa hakea ilman potilaan suostumusta.
Tieto suostumuksesta/kiellosta muiden reseptien katsomiseen välitetään lääkärille uudistamispyynnön mukana. Lääkemääräyksen uudistamispyynnön saatuaan lääkäri voi joko hyväksyä, hylätä tai palauttaa uudistamispyynnön. Lääkemääräystä uudistettaessa on muistettava, että uudistamisessakin on kyse lääkkeen määräämisestä.
Ennen lääkemääräyksen uudistamista on aina harkittava, sopiiko potilaalle määrättävä lääke hänelle ja onko lääke potilaalle tarpeellinen. Lääkärin on aina myös tarkistettava, onko uusittava lääke yhteensopiva potilaan muiden määräyshetkellä käytössä olevien lääkkeiden kanssa ja pohdittava lääkityksen edut ja haitat potilaan hoidon kokonaisuuden kannalta.
Reseptin uudistaminen ei saa olla itsestään selvää, vaan jokaisella reseptin kirjoituskerralla lääkärin on arvioitava lääkehoidon asianmukaisuus. Aikanaan hyväksi arvioitu lääke ei ole potilaalle välttämättä paras mahdollinen vuosikausiksi eteenpäin. Tähän tarvitaan usein tuoretta tietoa suoraan potilaalta.
Yhteydenpitoon voi käyttää myös sähköisen lääkemääräyksen Viesti apteekille -tietokenttää, jossa voi tarvittaessa esim. välittää potilaalle pyynnön ottaa pikaisesti yhteyden lääkäriin. Muunlaisia hoitoon liittyviä viestejä viestikentän kautta ei saa välittää. Jos lääkäri ei uudista reseptiä, hän voi palauttaa sen Reseptikeskukseen, jolloin potilaalla on mahdollisuus tehdä uusi uudistamispyyntö toiseen terveydenhuollon toimintayksikköön.
Jos lääkäri hylkää uudistamispyynnön, potilas ei voi pyytää reseptin uudistamista enää miltään terveydenhuollon toimintayksiköltä. Lääkäri voi hylätä reseptin uudistamisen lääketieteellisen harkinnan perusteella. Terveydenhuollon toimintayksikkö on velvollinen ilmoittamaan potilaalle uudistamispyynnön hylkäämisestä.
Mikäli reseptin uudistamispyyntöä ei käsitellä terveydenhuollon toimintayksikössä 8 vrk:n kuluessa siitä, kun sen potilastietojärjestelmä on vastaanottanut pyynnön, uudistamispyyntö vanhenee Reseptikeskuksessa, jolloin potilas voi tehdä uuden uudistamispyynnön. Kaikki terveydenhuollon toimintayksiköt eivät vastaanota sähköisiä uudistamispyyntöjä.
Sekä apteekin että Omakannan kautta uudistamispyynnön voi lähettää vain sellaiseen terveydenhuollon toimintayksikköön, joka ottaa vastaan uudistamispyyntöjä. Omakannan kautta huoltaja voi lähettää uudistamispyynnön myös alle 10-vuotiaan lapsen reseptistä.
Näytä koko vastaus
Mitä tarkoittaa 2 vuoden resepti?
Onko reseptissäsi lääkettä vielä saatavilla? | 30.10.2019 | EMMI PUUMALAINEN | Katja Lösönen ja Reetta Lomperi Kun resepti on voimassa pitkään, voi olla hankala muistaa, onko se enää voimassa ja onko siinä lääkettä jäljellä. Kun edellinen lääkepakkaus on loppupuolellaan, vilkaise sen kyljessä olevasta tarrasta reseptin tiedot. Nykyään lääkärisi voi määrätä lääkkeet jopa kahdeksi vuodeksi. Tällöin voi olla entistä haastavampaa muistaa, milloin resepti vanhenee, ja kuinka monta pakkausta lääkettä reseptissä oli määrätty. Reseptisi ovat yleensä voimassa kaksi vuotta määräämispäivästä sähköisessä reseptikeskuksessa.
- Lääkärisi päättää reseptin kirjoittaessaan voimassaoloajan lisäksi myös tarpeellisesta lääkemäärästä.
- Tämä voi reseptissäsi olla ilmoitettu joko pakkausten lukumääränä tai ajanjaksona; esimerkiksi vuoden tarvetta vastaava määrä pakkauksia.
- Un olet saanut reseptin tietylle ajanjaksolle ja se toimitetaan apteekissa ensimmäistä kertaa, farmaseutti tai proviisori laskee annoksen mukaisesti reseptiin jäljelle jäävän määrän pakkauksina.
Joskus annoksen vaihdellessa voidaan jäljelle jäävä määrä merkitä päivämäärällä, mihin asti voit hakea lääkettä reseptillä, Tesoman apteekin proviisori Veronika Horniačková selventää.
Näytä koko vastaus
Kauanko eläimen resepti on voimassa?
Laki eläinten lääkitsemisestä – Lain tarkoituksena on edistää eläinlääkkeiden tarkoituksenmukaista käyttöä, mikä tarkoittaa sitä, että lääkkeitä ja muita aineita on aina käytettävä niin, että ne edistävät eläimen terveyttä tai hyvinvointia. Eläinlääkinnässä käytettäviä laitteita, aineita ja tarvikkeita on käytettävä siten, etteivät ne aiheuta eläimelle kipua tai tuskaa.
– Eläinlääkäri saa luovuttaa eläimen omistajalle tai haltijalle lääkkeitä yksittäisen eläimen tai omistajan muiden eläinten hoitoa tai jatkohoitoa varten vain silloin, kun hän on itse tutkinut eläimen tai eläimet tai hankkinut muulla luotettavalla tavalla selvityksen lääkkeen tarpeellisuudesta, erikoiseläinlääkäri, Evidensian eläinlääketieteellinen johtaja Mirja Kaimio kertoo.
– Niin sanotusti varmuuden vuoksi tai eläintä tutkimatta lääkkeitä ei siis lain nojalla voi määrätä. Lain mukaan eläinlääkäri saa periä luovuttamistaan lääkkeistä korkeintaan sen hinnan, jonka on lääkkeistä ja niiden toimituksesta maksanut apteekille, lääketukkuun tai toiselle eläinlääkärillä.
- Suomessa eläinlääkäriasemat eivät siis voi periä voittoa myymistään lääkkeistä.
- Lääkkeen luovutuksen yhteydessä eläinlääkärin on annettava eläimen omistajalle kirjallinen selvitys eläimelle antamastaan tai annettavaksi luovuttamastaan lääkkeestä.
- Lääkkeen mukana on luovutettava sen käyttöohje, ohjeet lääkkeen oikeasta säilytyksestä ja käsittelystä sekä mahdollisista haitta- tai yhteisvaikutuksista.
Nämä käydään aina myös omistajan kanssa henkilökohtaisesti läpi. Lääkelain mukaisesti reseptilääkkeen hankinnan tulee perustua laillistetun eläinlääkärin antamaan lääkemääräykseen. Resepti on voimassa vuoden, jonka jälkeen eläin on syytä tutkia uudelleen oikean lääkityksen ja annostuksen varmistamiseksi.
On tärkeää muistaa, että yksi vuosi ihmiselle vastaa koiran iässä seitsemää vuotta. Tässä ajassa moni vaiva voi kehittyä suuntaan tai toiseen, jonka vuoksi vähintään vuosittainen kontrollikäynti eläinlääkärillä ja lääkityksen tarkistaminen on erittäin tärkeää, Kaimio sanoo. Antibioottien oikean käytön varmistamiseksi niiden käytöstä on säädetty Maa- ja Metsätalousministeriön asetuksessa.
Asetuksen mukaan eläinlääkärin on varmistuttava kliinisestä tai mikrobiologisesta diagnoosista käyttäessään eläimille mikrobilääkkeitä. Ennen antibioottien määräämistä lemmikki on siis tutkittava huolellisesti, ja diagnoosin tulee olla mahdollisimman varma.
- Mikrobilääkkeitä ei tule käyttää infektion tai sairauden ennaltaehkäisemiseksi ilman eläinlääketieteellisiä perusteita.
- Myös lääkeannosten ja kuurien tulee aina olla eläinlääketieteellisesti perusteltuja, ja niitä on syytä lemmikin lääkitsemisessä noudattaa.
- Lääkekuuria ei siis tule lopettaa kesken, vaikka eläin osoittaisikin merkkejä paranemisesta jo ennen kuurin päättymistä.
Omistaja ei myöskään saa myydä tai luovuttaa eteenpäin lemmikilleen määrättyjä reseptilääkkeitä, Kaimio summaa. Osa eläimille käytettävistä lääkkeistä, kuten rokote kanien RHD-virustautia vastaan sekä kyyn myrkyn vasta-aine ovat erityisluvallisia lääkevalmisteita.
Näytä koko vastaus
Miksi lääkäri ei uusi reseptiä?
Kommentti 16.10.2019 08.30 Voisiko reseptikeskuksen ohjelmoida niin, että reseptejä voi lähettää uusittavaksi vain sinne, mistä ne on alun perin kirjoitettu? Janne Laaksonen Vielä kymmenen vuotta sitten potilaat toivat paperiset reseptinsä terveyskeskukseen uusittavaksi. Kun perushoitaja luukulla vastaanotti reseptit, hän samalla kyseli, mikä lääkkeistä on käytössä ja millä annoksella, ja mikä lääkkeistä pitäisi uusia.
- Reseptipino odotti lääkärin lokerossa, ja lähes joka reseptin päällä oli keltainen liimalappu kertomassa lääkkeen todellisen käytön.
- Lääkäri uusi pinon tarvittaessa sairauskertomusta selaten, ja pino siirtyi tekstinkäsittelijälle, joka kirjasi uusitut reseptit sairauskertomukseen.
- Nykyään potilas voi lähettää reseptinsä uusittavaksi terveyskeskukseen kirjautumalla kotonaan Kanta-palveluun tai pyytämällä apteekkia lähettämään sähköisen uusintapyynnön.
Reseptin uusintapyyntöä ei voi lähettää yksityislääkäreille eikä julkiseen erikoissairaanhoitoon, vaan ainoastaan terveyskeskukseen. Terveyskeskuslääkärin aikaa kuluu työhön, jota ei pitäisi olla ollenkaan. Uusittavan reseptin avattuaan lääkäri lähtee kahlaamaan sairauskertomusta selvittääkseen, mikä oli lääkkeen indikaatio, kun se oli määrätty.
Liian usein käy ilmi, että lääkettä ei ollut alkuunkaan määrätty terveyskeskuksesta. Jos se oli määrätty terveyskeskuksesta, sitten rämpimään, josko löytyisi tietoa siitä, onko lääke enää ajankohtainen. Kun tietoa ei löydy, lääkäri palauttaa tai mitätöi reseptin. Parhaassa tietojärjestelmässä potilaalle lähtee lääkärin viesti, että reseptiä ei uusittu, koska terveyskeskuksessa ei ole tietoa potilaan nykyisestä terveydentilasta.
Heikoissa tietojärjestelmissä potilaalle menee viesti ainoastaan uusimatta jätetystä reseptistä. Terveyskeskuslääkärin aikaa kuluu työhön, jota ei pitäisi olla ollenkaan. Voisiko reseptikeskuksen ohjelmoida niin, että reseptejä voi lähettää uusittavaksi vain sinne, mistä ne on alun perin kirjoitettu? Ja vain siten, että uusintapyyntöön liittyy aina potilaan tai omaisen ilmaisema käsitys lääkkeen annostuksesta ja käyttötarkoituksesta.
- Erikoissairaanhoidon jatkohoidoissa reseptit voisi lähettää uusittavaksi siihen paikkaan, jonne epikriisikin on lähetetty.
- Eskikokoisessa terveyskeskuksessamme jokaiselle vastaanoton lääkärille tulee noin 30 reseptin uusintapyyntöä päivässä.
- Jos yhden reseptin käsittelyyn sairauskertomuksen selailuineen kuluu kolme minuuttia ja vaikka neljäsosa näistä on sellaisia, jotka päätyvät palautettavaksi tai mitätöitäväksi, lääkärikuntamme työaikaa haaskataan yhden lääkärin työpäivän verran joka päivä.
Voisiko reseptikeskusta korjata? Näin saisimme yhden terveyskeskuslääkärin lisää potilastyöhön. Terveyskeskuksen tarkoitus on edistää väestön terveyttä ja hoitaa sairauksia. Jos lääkäri joutuu tekemään työtä, joka ei tuota minkäänlaista terveyshyötyä, ei terveyskeskus toimi ja lääkärit pakenevat.
Näytä koko vastaus
Voiko lääkäri perua reseptin?
Reseptin mitätöinti Hoidollisen mitätöinnin voi tehdä toimittamattomaan tai osittain toimitettuun reseptiin esimerkiksi silloin, kun potilaan lääkitys on lopetettu. Teknisen mitätöinnin voi tehdä toimittamattomaan reseptiin esimerkiksi tilanteessa, jossa resepti on määrätty väärälle henkilölle.
Näytä koko vastaus
Voiko apteekista tilata reseptilääkkeitä?
Tiesithän, että voit tilata reseptilääkkeesi nopeasti ja luotettavasti myös Yliopiston Apteekin verkkokaupasta.
Näytä koko vastaus
Saako lääkäri kirjoittaa reseptin itselleen?
Laillistetulla lääkärillä on oikeus määrätä apteekista lääkkeitä ihmiselle, myös itselleen, lääkinnällistä tai lääketieteellistä tarkoitusta varten ja pro auctore -määräyksellä ammattinsa harjoittamiseen. Tilapäisesti lääkärin tehtävässä toimivalla lääketieteen opiskelijalla on oikeus määrätä lääkkeitä vain kyseisessä tehtävässä hoitamilleen potilaille.
- Laillistetulla hammaslääkärillä on oikeus määrätä apteekista lääkkeitä hammaslääkinnällistä tai hammaslääketieteellistä tarkoitusta varten ja pro auctore-määräyksellä ammattinsa harjoittamiseen.
- Peruskoulutuksen jälkeistä käytännön palvelua suorittavalla hammaslääkärillä ei ole oikeutta hankkia lääkkeitä pro auctore -lääkemääräyksellä.
Tilapäisesti hammaslääkärin tehtävässä toimivalla hammaslääketieteen opiskelijalla on oikeus määrätä lääkkeitä vain kyseisessä tehtävässä hoitamilleen potilaille. Hammaslääkärillä on oikeus määrätä huumausainelääkkeiksi luettavia lääkevalmisteita samalla kerralla enintään kymmenen jakeluyksikköä.
Muu kuin erikoishammaslääkäri saa määrätä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä enintään pienimmän myyntiluvallisen pakkauksen. Suomalaisessa oppilaitoksessa opiskelevilla lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoilla on oikeus toimia tilapäisesti lääkärin ammatissa, kun he ovat suorittaneet asetuksessa määritellyt vaadittavat opinnot ( opiskelijan toimiminen terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä, valvira.fi).
Opiskelijalle on asetuksen mukaan nimettävä kirjallisesti ohjaaja, joka on oikeutettu itsenäisesti harjoittamaan lääkärin tai hammaslääkärin ammattia. Ohjaaja valvoo myös opiskelijan lääkkeen määräämistä. Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoilla on suppeampi oikeus määrätä lääkkeitä kuin laillistetuilla lääkäreillä tai hammaslääkäreillä.
- Opiskelijat saavat määrätä lääkkeitä vain tehtävässään hoitamilleen potilaille.
- Opiskelija ei näin ollen saa määrätä lääkkeitä esimerkiksi itselleen tai perheenjäsenilleen.
- Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijan tulee merkitä laatimaansa lääkemääräykseen hoitamansa virka, toimi tai tehtävä ja toimipaikka (toimipaikan nimi ja paikkakunta), jos nämä tiedot eivät ilmene lääkemääräyksestä ilman erillistä merkintää.
Toimiessaan tilapäisesti ammatissaan lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelija tarvitsee henkilökohtaisen terveydenhuollon ammattikortin voidakseen laatia lääkemääräyksiä. Kaikki lääkemääräykset joitain poikkeustilanteita lukuun ottamatta laaditaan sähköisesti.
Henkilökohtaisen ammattikortin avulla varmistetaan lääkkeenmäärääjän henkilöllisyys, hänen oikeutensa määrätä lääkkeitä ja tuotetaan sähköinen allekirjoitus. Terveydenhuollon ammattikorttia haetaan Digi- ja väestötietovirastolta (Kts. myös Sähköinen lääkemääräys, valvira.fi). Terveydenhuollon ammattikortin saaminen edellyttää, että hakija on rekisteröity Valviran ylläpitämään terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki).
Valvira merkitsee Terhikki-rekisteriin ne lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat, jotka yliopiston ilmoittamien suoritusmerkintöjen perusteella ovat suorittaneet asetuksessa määritellyt vaadittavat opinnot ja voivat siten toimia tilapäisesti kyseisen laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä.
Näytä koko vastaus
Mitä maksaa reseptin uusiminen?
Reseptin uusimisen hinta apteekissa – Uusimispyyntö apteekin kautta maksaa 3 € / resepti, yhteensä enintään 12 € / kaikki samalla käyntikerralla tehtävät uusintapyynnöt. Avainasiakkaanamme palvelun hinta on 2 € / resepti, yhteensä enintään 8 € / kaikki samalla käyntikerralla tehtävät uusintapyynnöt.
Omat sähköiset reseptisi voit tarkistaa verkossa Omakanta -palvelusta. Resepti tarvitaan aina, kun ostat reseptilääkkeitä. On myös mahdollista tilata reseptilääkkeet netistä, verkkoapteekin kautta. Tällöin voimme toimittaa lääkkeet myös helposti haettavaksi, joka toimii kuten postin pakettiautomaatti.
Kun käyt apteekissa, saat reseptilääkkeet nopeasti perinteiseen tapaan – ota itsellesi vuoronumero ja tule palveltavaksi reseptilääkkeiden tiskille! : Reseptin uusiminen – Tesoman apteekki
Näytä koko vastaus
Kauanko kestää reseptin uusiminen?
Reseptin uusimispyynnön käsittely voi kestää 8 vuorokautta. Jos annat puhelinnumerosi uusimispyyntöä tehdessäsi, saat tekstiviestillä tiedon reseptin uusimisesta. Voit seurata uusimisen tilannetta myös Omakannassa: Valitse ‘ Reseptit ‘ -sivu.
Näytä koko vastaus
Kauanko kestää että resepti näkyy Omakannassa?
Omakanta-palvelu auttaa reseptien hallinnassa E-reseptistä on tulossa pikkuhiljaa osa kaikkien suomalaisten elämää. Julkisen terveydenhuollon toimintayksiköt käyttävät jo sähköistä reseptiä ja yksityiseen terveydenhuoltoon se tulee pakolliseksi 1.1.2015 mennessä.
Itsenäiset ammatinharjoittajat sekä pienet asemat saavat enemmän aikaa valmistautua. Heidän pitää liittyä järjestelmään 1.1.2017 mennessä. Liittyminen sähköiseen reseptiin vaatii terveydenhuollolta isoja muutoksia, mutta järjestelmän ymmärtäminen vie aikaa myös potilailta. Aluksi jokaisen kannattaa käydä kokeilemassa Sieltä pääsee näkemään omat Reseptikeskukseen ja Potilastiedon arkistoon tallennetut tiedot.
Kirjautumiseen tarvitaan mobiilivarmenne, verkkopankkitunnukset tai poliisilta saatava varmennekortti. Omakanta-palvelun käyttö Ensimmäisellä käyttökerralla järjestelmä pyytää käyttäjää kuittaamaan, että hän on tutustunut sairaanhoitopiirin potilastietorekisteriä ja Potilastiedon arkistoa koskevaan informaatioon.
- Uittauksen jälkeen potilas pääsee katsomaan omia tietojaan.
- Näytön vasemmalta reunalta voi valita joko etusivun, sähköiset reseptit, terveystiedot tai suostumukset ja kiellot.
- Jos klikkaat sähköiset reseptit -kohtaa, pääset katsomaan, mitä kaikkia lääkkeitä sinulle on määrätty sähköisesti.
- Sivulla kerrotaan, kuinka paljon lääkettä on määrätty, onko lääkettä vielä jäljellä ja mihin saakka resepti on voimassa.
Lääkkeen vasemmalla puolella olevaa päivämäärää klikkaamalla voit katsoa loputkin lääkkeen tiedot, kuten annostuksen, lääkkeen määränneen lääkärin nimen ja lääkkeen käyttötarkoituksen. Sähköiset reseptit näkyvät Omakannassa 2,5 vuotta siitä päivästä, kun reseptit on kirjoitettu.
Palvelussa ei näy paperi-, puhelin- tai faksireseptejä, koska niitä ei tallenneta Reseptikeskukseen. Potilaan ei kuitenkaan tarvitse osata käyttää tietokonetta saadakseen lääkkeensä. Mikä tahansa apteekki pystyy etsimään reseptin sen jälkeen, kun potilas on esittänyt Kela-korttinsa tai todistamalla henkilöllisyytensä muulla tavoin.
Myös lääkkeiden hakeminen toisen puolesta on edelleen mahdollista. Tähän tarvitaan edelleen joko potilaan Kela-kortti, henkilöllisyystodistus tai kirjallinen lupa. Hyvää ja huonoa palautetta Apteekkariliiton farmaseuttisen johtajan Sirpa Peuran mukaan e-resepti on otettu vastaan vaihtelevasti.
Palaute riippuu siitä, miten hyvin järjestelmä on tullut ymmärretyksi. Osa on ollut hyvin tyytyväisiä muutokseen. Jotkut taas eivät edes ole tajunneet, että heille on määrätty lääkkeitä, kun paperireseptiä ei ole lopuksi annettu käteen. Peura uskoo, että kyse on alkuvaiheen kangertelusta. – Yksi suurimmista ongelmista on se, että potilas tuntee menettäneensä lääkehoidon hallinnan.
Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä lääkäriltä voi aina pyytää paperisen yhteenvetotulosteen lääkityksestään. Lääkärin pitäisi myös tapaamisen lopuksi antaa potilaalle potilasohje, jossa on tiedot lääkemääräyksistä. Peuran mukaan e-resepteissä on paljon hyötyäkin.
Ensinnäkin tästä lähin lääkkeen voi hakea mistä apteekista tahansa, paikkakunnasta riippumatta. Toiseksi hajamielisimmänkin potilaan reseptit pysyvät tallessa. Reseptikeskus auttaa myös lääkärin työtä. Potilas voi antaa lääkärilleen luvan katsoa reseptejään ja saamansa tiedon perusteella lääkäri voi pitää huolta siitä, että haitallisia yhteisvaikutuksia eri lääkkeiden kanssa ei tule.
Potilaan pyynnöstä myös farmaseutti tai proviisori voi tarkistaa kokonaislääkityksen. Kaikkien potilastiedot eivät vielä näy Reseptien katsominen Omatietokannassa on näppärää, mutta terveystiedot -kohdassa saattaa joillakin näkyä vielä tyhjää. Peuran mukaan tietojen puuttuminen voi johtua siitä, että potilaan käyttämä palveluyksikkö ei vielä ole liittynyt Potilastiedon arkiston käyttäjäksi.
Potilastiedon arkisto otetaan käyttöön vaiheittain. Julkisen sektorin terveydenhuollolla määräaika on 1.9.2014, yksityisellä terveydenhuollolla vuotta myöhemmin. Tämän jälkeen Potilastiedon arkistoon kirjatut tiedot löytyvät Omakanta-palvelusta niin kauan kuin niiden lakisääteinen säilytysaika edellyttää.
Palvelussa aletaan näyttää myös ennen täysi-ikäisyyttä kirjatut sähköiset reseptit ja potilasasiakirjat, mutta vasta sen jälkeen, kun henkilö on täyttänyt 18 vuotta. Aluksi vanhemmat eivät päässeet katsomaan palvelusta alaikäisten lastensa tietoja. Nykyään tilanne on kuitenkin toinen.
Lähde: OmakantaKirjoittaja:Johanna NykopptoimittajaKuva:Panthermedia
Korjaus:Kela on tarkentanut jutun tietoja. Uudessa laissa todetaan, että alaikäisen lapsen huoltajalla on oikeus päästä katsomaan lapsen tietoja, ellei lapsi ole ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenevä itse päättämään hoidostaan, ja on sillä perusteella kieltänyt tietojensa katsomisen. Tämä ominaisuus tulee kuitenkin käyttöön vasta joskus vuonna 2016, eikä siis ole vielä voimassa. Ei kuvateksti\u00e4 “,”meta”:}]> : Omakanta-palvelu auttaa reseptien hallinnassa
Näytä koko vastaus
Voiko reseptin uusimista nopeuttaa?
Reseptien uusiminen – Suomi.fi
PalveluNaantaliJulkinen palvelu
Voit uusia reseptisi lääkärin vastaanoton yhteydessä, jolloin uusi resepti tulee voimaan välittömästi. Mikäli reseptin uusiminen ei vaadi lääkärin tapaamista, voit pyytää reseptin uusimista sähköisesti Omakanta-palvelussa, voit soittaa terveyskeskuksen potilastoimistoon tai asioida paikan päällä.
Voit myös pyytää apteekkia välittämään reseptin uusimispyynnön sille taholle, joka on kirjoittanut res, Reseptin uusimispyyntö tulee jättää aina siihen yksikköön, jossa potilasta on hoidettu. Lääkereseptin uusiminen saattaa edellyttää käyntiä lääkärin vastaanotolla. Reseptin uusimisen yhteydessä lääkärin on tarkistettava, että lääke sopii yhteen potilaan muiden käyttämien lääkkeiden kanssa.
Reseptin uusimista voi pyytää vastaanottokäynnin yhteydessä, apteekin kautta tai olemalla yhteydessä terveysasemaan. Kun potilas pyytää reseptin uusimista Kelan ylläpitämässä sähköisessä Omakanta-palvelussa, pyyntö menee reseptin kirjoittaneelle taholle.
Näytä koko vastaus
Voiko reseptin uusia päivystyksessä?
Peruspalvelukeskuksissa uusitaan pääasiassa vain kyseisen yksikön hoidossa olevien potilaiden reseptejä. Keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet (mieliala-, uni-, ja vahvat kipulääkkeet) uusitaan pääsääntöisesti lääkärin vastaanotolla. PÄIVYSTYKSESSÄ EI UUSITA RESEPTEJÄ.
Näytä koko vastaus
Voiko apteekki vaihtaa lääkkeen?
Fimea muistuttaa apteekkeja lääkevaihdon ja lääkeneuvonnan pelisäännöistä Fimea muistuttaa apteekkeja lääkevaihdon ja lääkeneuvonnan pelisäännöistä Fimea muistuttaa apteekkeja siitä, etteivät apteekit saa vaihtaa potilaalle määrättyä lääkettä toiseen ilman lääkärin lupaa, elleivät lääkkeet ole keskenään vaihtokelpoisia Fimean voimassa olevan vaihtokelpoiset lääkevalmisteet -luettelon mukaan.
- Apteekin on aina otettava yhteyttä lääkkeen määrääjään, jos määrättyä lääkettä ei ole saatavilla tai muissa epäselvissä tilanteissa.
- Lääkevaihtoa ei saa tehdä erityislupavalmisteille.
- Lääkevaihtoa ei sovelleta eläinlääkkeisiin, eikä eläimille kaskadisäädöksen perusteella määrättyjä lääkkeitä saa vaihtaa.
Määräaikaisella erityisluvalla ihmisille luovutettavaksi tarkoitettuja lääkkeitä ei saa toimittaa eläimille ilman asianmukaista erityislupaa.
Näytä koko vastaus
Voiko terveydenhoitaja kirjoittaa reseptin?
Aloitin nuorelle ehkäisypillerit – onko se laillista? Ehkäisyvalmisteiden aloitus toteutetaan yhteistyössä lääkärin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että hoitajalla pitää olla mahdollisuus konsultoida lääkäriä tarvittaessa ja organisaatiossa pitää olla kirjalliset toimintaohjeet ehkäisyvalmisteiden aloituksesta.
- Työnantajan on varmistettava, että ammattihenkilöillä on riittävä osaaminen ehkäisyvalmisteiden aloitukseen asiakkaalle.
- Terveydenhoitajan täytyy kertoa esimiehelleen, jos kokee, että osaaminen on riittämätöntä.
- Ehkäisyä aloitettaessa asiakas haastatellaan ja selvitetään, että ehkäisyn aloittamiselle ei ole vasta-aiheita.
Asiakkaalle tehdään tarvittavat tutkimukset, esimerkiksi verenpaine ja paino, sekä annetaan neuvontaa ehkäisyyn liittyen. Samalla sovitaan seurannasta. Osan seurannasta voi toteuttaa hoitaja. Jos seurannassa ei ilmene ongelmia, lääkäri kirjoittaa asiakkaalle sähköisen reseptin.
Gynekologinen tutkimus ei ole edellytys hormonaalisen ehkäisyn aloitukselle. Ehkäisyvalmisteen reseptin voivat kirjoittaa vain ne sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt, jotka ovat suorittaneet lääkkeen määräämiseen oikeuttavan lisäkoulutuksen (45 op) ja joilla on tehtävään lupa työpaikallaan.
Reseptin voi kirjoittaa tiettyihin ehkäisyvalmisteisiin 15–34-vuotiaille naisille. Julkaistu Tehy-lehdessä 4/20 : Aloitin nuorelle ehkäisypillerit – onko se laillista?
Näytä koko vastaus
Miten uusin vanhentuneen reseptin?
Omakanta-palvelussa voit helposti itse lähettää reseptistäsi uusimispyynnön terveydenhuoltoon, jos sinua hoitava terveydenhuollon yksikkö ottaa vastaan reseptin uusimispyyntöjä sähköisesti. Huoltaja voi lähettää uusimispyynnön myös alle 10-vuotiaan lapsen reseptistä.
Näytä koko vastaus
Kauanko reseptin uusiminen kestää?
Reseptien uusiminen
PalveluSipooJulkinen palvelu
Reseptin uusimista voit pyytää terveyskeskuksessa, apteekissa tai Omakanta-verkkopalvelun kautta. Jotta lääkäri voi uusia reseptisi, hänen on tunnettava sairautesi ja muut käyttämäsi lääkkeet. Säännöllisesti käytössä olevan lääkityksesi reseptit uusitaan vuositarkastusten yhteydessä joko lääkärin vastaanotolla tai hoitajan kautta.
Sähköinen resepti on lääkemääräys, jonka lääkäri laatii ja alleki, Reseptien uusinta kestää 8 vuorokautta. Toimita resepti uusittavaksi kaksi viikkoa ennen lääkkeiden loppumista. Muista myös huolehtia, että pysyvästi käytössä olevia lääkkeitä on riittävästi myös loma-aikoina. Jos annat puhelinnumerosi, saat tekstiviestillä tiedon reseptin uusimisesta, kun pyyntö on käsitelty terveydenhuollossa.
Voit myös seurata uusimisen tilannetta Omakannassa. Voit pyytää reseptin uusimista, jos reseptillä on jo ostettu lääkettä. Kaksi vuotta voimassa olevat reseptit voi uusia 28 kuukauden ajan määräyspäivästä alkaen. Muut reseptit voi uusia 16 kuukauden ajan.
Näytä koko vastaus
Voiko hoitaja uusia reseptin?
Mitä lääkkeitä hoitaja saa määrätä? Sairaanhoitajat saivat mahdollisuuden määrätä lääkkeitä heinäkuun alusta 2010 voimaan tulleella lailla. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on myöntänyt ensimmäiset lääkkeenmääräämisoikeudet hoitajille.
Valvira on myöntänyt sairaanhoitajille rajatun oikeuden määrätä lääkkeitä. Mitä tämä rajaus tarkoittaa, Valviran lääkintöneuvos Pirjo Pennanen? – Kaikki hoitajien lääkkeen määrääminen on rajattua. Oikeuteen ei sisälly mitään henkilökohtaista tai valvonnallista rajausta, vaan laissa on tiukasti rajattu lääkelista.
Minkälaisia lääkkeitä sairaanhoitajat saavat määrätä? – Terveyskeskuksessa akuuttivastaanottoa pitävä sairaanhoitaja voi määrätä esimerkiksi lääkkeitä virtsatieinfektion hoitoon tai antibiootteja streptokokkiangiinaan. Neuvolapuolella hoitaja voi määrätä muutamia ennaltaehkäiseviä rokotteita sekä e-pillereitä terveille naisille.
- Joissakin tilanteissa hoitajalla on myös mahdollisuus uusia lääkärin aloittamaan kroonisen sairauden hoitoon tarkoitettua lääkitystä.
- Tällaisia ovat esimerkiksi verenpaine-, astma- tai sokeritautilääkkeet.
- Silloin lääkärin on pitänyt ottaa ennalta kantaa, että hoitaja voi uusia reseptit.
- Tarvitseeko reseptioikeuden saava hoitaja lisäkoulutusta? – Lisäkoulutus on määritelty tarkasti asetuksella.
Hoitajalla pitää olla myös työkokemusta. Lisäkoulutus on pitempiaikainen prosessi ja kestää vähintään vuoden tai puolitoista. Kuka päättää, että hoitaja saa määrätä lääkkeitä? – Terveyskeskuksen ylilääkäri antaa kirjallisen määräyksen, että lisäkoulutuksen suorittanut hoitaja saa määrätä lääkkeitä juuri siinä terveyskeskuksessa.
- Ylilääkäri voisi tehdä myös esimerkiksi sellaisia rajoituksia, että hoitaja voi määrätä vain neuvolatoiminnassa tarvittavia lääkkeitä.
- Miksi hoitajille annetaan oikeus määrätä lääkkeitä? – Halutaan kehittää ja järjestää joustavampaa palvelua.
- On myös alueita, joilla on ollut vaikea saada toteutettua kaikkea lääkkeenmääräämistarvetta.
Tämä voi johtua lääkäripulasta tai pitkistä välimatkoista. Tehy on vaatinut, että lisäkoulutuksen lääkkeen määräämisen pitää näkyä palkassa. Näkyykö se, Tehyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara? – Meillä löytyy sekä hyviä että huonoja esimerkkejä. Monessa paikassa on päästy sopuun ja saatu sovittua jopa 500 euron korotuksia.
Näytä koko vastaus