Contents
- 1 Voiko apteekki uusia vanhentuneen reseptin?
- 2 Milloin resepti pitää uusia?
- 3 Voiko hoitaja uusia reseptin?
- 4 Onko vanhentunut lääke vaarallinen?
- 5 Voiko vuoden vanhoja lääkkeitä käyttää?
- 6 Saako lääkäri kirjoittaa reseptin itselleen?
- 7 Miten potilas voi pyytää reseptin uusintaa?
- 8 Saako hoitaja määrätä lääkkeitä?
Mitä reseptejä ei voi uusia?
Reseptien uusiminen Reseptin uusimispyyntö tulee jättää aina siihen yksikköön, jossa potilasta on hoidettu. Lääkereseptin uusiminen saattaa edellyttää käyntiä lääkärin vastaanotolla. Reseptin uusimisen yhteydessä lääkärin on tarkistettava, että lääke sopii yhteen potilaan muiden käyttämien lääkkeiden kanssa.
- Reseptin uusimista voi pyytää vastaanottokäynnin yhteydessä, apteekin kautta tai olemalla yhteydessä terveysasemaan.
- Un potilas pyytää reseptin uusimista Kelan ylläpitämässä sähköisessä Omakanta-palvelussa, pyyntö menee reseptin kirjoittaneelle taholle.
- Jos uusimisessa ei ole mitään ongelmia, se tehdään kahdeksan päivän kuluessa.
: Reseptien uusiminen
Näytä koko vastaus
Mistä tietää onko resepti voimassa?
Näet omat reseptitietosi Omakannassa Voit tarkastella omia reseptitietojasi Omakanta-palvelusta. Omakannasta voit tarkastaa mitä reseptejä sinulle on määrätty, mihin asti reseptisi ovat voimassa ja paljonko resepteissäsi on vielä lääkkeitä jäljellä.
Näytä koko vastaus
Voiko apteekki uusia vanhentuneen reseptin?
Potilas voi pyytää reseptin uudistamista apteekin, sosiaali- tai terveydenhuollon ja Omakannan kautta. Apteekki lähettää uudistamispyynnön Reseptikeskukseen, joka välittää pyynnön edelleen potilaan ilmoittamaan terveydenhuollon yksikköön (esim. terveyskeskus, yksityinen lääkäriasema).
Näytä koko vastaus
Mitä tehdä jos reseptiä ei uusita?
Jos reseptiä ei voida uusia, terveydenhuollon palvelunantaja on velvollinen ilmoittamaan siitä sinulle.
Näytä koko vastaus
Milloin resepti pitää uusia?
Voit pyytää uusintaa reseptistä, josta on jo ostettu lääkettä. Kaksi vuotta voimassa olevat reseptit voi uusia 28 kuukauden ajan määräyspäivästä alkaen. Vuoden voimassa olevat reseptit voi uusia 16 kuukauden ajan.
Näytä koko vastaus
Voiko hoitaja uusia reseptin?
Mitä lääkkeitä hoitaja saa määrätä? Sairaanhoitajat saivat mahdollisuuden määrätä lääkkeitä heinäkuun alusta 2010 voimaan tulleella lailla. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on myöntänyt ensimmäiset lääkkeenmääräämisoikeudet hoitajille.
Valvira on myöntänyt sairaanhoitajille rajatun oikeuden määrätä lääkkeitä. Mitä tämä rajaus tarkoittaa, Valviran lääkintöneuvos Pirjo Pennanen? – Kaikki hoitajien lääkkeen määrääminen on rajattua. Oikeuteen ei sisälly mitään henkilökohtaista tai valvonnallista rajausta, vaan laissa on tiukasti rajattu lääkelista.
Minkälaisia lääkkeitä sairaanhoitajat saavat määrätä? – Terveyskeskuksessa akuuttivastaanottoa pitävä sairaanhoitaja voi määrätä esimerkiksi lääkkeitä virtsatieinfektion hoitoon tai antibiootteja streptokokkiangiinaan. Neuvolapuolella hoitaja voi määrätä muutamia ennaltaehkäiseviä rokotteita sekä e-pillereitä terveille naisille.
- Joissakin tilanteissa hoitajalla on myös mahdollisuus uusia lääkärin aloittamaan kroonisen sairauden hoitoon tarkoitettua lääkitystä.
- Tällaisia ovat esimerkiksi verenpaine-, astma- tai sokeritautilääkkeet.
- Silloin lääkärin on pitänyt ottaa ennalta kantaa, että hoitaja voi uusia reseptit.
- Tarvitseeko reseptioikeuden saava hoitaja lisäkoulutusta? – Lisäkoulutus on määritelty tarkasti asetuksella.
Hoitajalla pitää olla myös työkokemusta. Lisäkoulutus on pitempiaikainen prosessi ja kestää vähintään vuoden tai puolitoista. Kuka päättää, että hoitaja saa määrätä lääkkeitä? – Terveyskeskuksen ylilääkäri antaa kirjallisen määräyksen, että lisäkoulutuksen suorittanut hoitaja saa määrätä lääkkeitä juuri siinä terveyskeskuksessa.
Ylilääkäri voisi tehdä myös esimerkiksi sellaisia rajoituksia, että hoitaja voi määrätä vain neuvolatoiminnassa tarvittavia lääkkeitä. Miksi hoitajille annetaan oikeus määrätä lääkkeitä? – Halutaan kehittää ja järjestää joustavampaa palvelua. On myös alueita, joilla on ollut vaikea saada toteutettua kaikkea lääkkeenmääräämistarvetta.
Tämä voi johtua lääkäripulasta tai pitkistä välimatkoista. Tehy on vaatinut, että lisäkoulutuksen lääkkeen määräämisen pitää näkyä palkassa. Näkyykö se, Tehyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara? – Meillä löytyy sekä hyviä että huonoja esimerkkejä. Monessa paikassa on päästy sopuun ja saatu sovittua jopa 500 euron korotuksia.
Näytä koko vastaus
Voiko lääkäri kirjoittaa reseptin puhelimitse?
Sähköisellä lääkemääräyksellä tarkoitetaan tietojenkäsittelylaitteella laadittua lääkemääräystä, joka siirretään tietoverkkoja käyttäen Kelan ylläpitämään keskitettyyn valtakunnalliseen tietokantaan (Reseptikeskus). Se sisältää kaikki sähköiset lääkemääräykset ja apteekkien niihin tekemät toimitusmerkinnät.
Lääkemääräyksen laadittuaan lääkkeen määrääjä tulostaa potilaalle potilasohjeen, joka sisältää samat tiedot kuin hänelle tehty lääkemääräys. Potilaan mennessä apteekkiin farmaseutti tai proviisori hakee verkkoyhteyttä käyttäen potilaalle laaditut lääkemääräykset Reseptikeskuksesta ja luovuttaa potilaalle lääkkeet.
Lääkemääräys on laadittava pääsääntöisesti aina sähköisesti. Paperilomakkeella tai puhelimitse sen voi antaa silloin, jos sähköinen määrääminen ei ole teknisen häiriön vuoksi mahdollista tai lääkehoidon tarve on kiireellinen eikä lääkemääräystä voi olosuhteiden poikkeuksellisuuden vuoksi tai muusta erityisestä syystä laatia sähköisesti.
- Paperilla lääkemääräys laaditaan myös silloin, kun kyseessä on pro auctore -lääkemääräys, erityislupavalmiste (valmisteella ei ole myyntilupaa, kulutukseen luovutus Fimean erityisluvalla) tai lääkkeellinen kaasu, joita ei vielä toistaiseksi voi määrätä sähköisellä lääkemääräyksellä.
- Paperilomakkeelle laaditussa lääkemääräyksessä ja puhelinmääräyksessä on aina perusteltava, miksi lääkemääräystä ei ole laadittu sähköisesti.
Apteekki tallentaa lääkettä toimittaessaan paperilomakkeelle laaditun lääkemääräyksen Reseptikeskukseen. Lääkäri voi korjata Reseptikeskuksessa olevaa potilaansa virheellistä lääkemääräystä, mitätöidä lääkemääräyksen, uudistaa sen tai estää uudistamisen.
Toimittamattoman tai osittain toimitetun lääkemääräyksen voi mitätöidä vain potilaan suostumuksella, paitsi jos lääkemääräys on laadittu potilaan tarkoituksellisesti antamien virheellisten tietojen perusteella tai pakottamalla. Lääkkeen määrääjä tarvitsee henkilökohtaisen terveydenhuollon ammattikortin voidakseen laatia lääkemääräyksiä.
Henkilökohtaisen ammattikortin avulla varmistetaan lääkkeenmäärääjän henkilöllisyys, hänen oikeutensa määrätä lääkkeitä ja tuotetaan sähköinen allekirjoitus lääkemääräykseen. Tietojärjestelmä tarkistaa samalla automaattisesti myös lääkkeenmäärääjän oikeuksissa mahdollisesti olevat rajoitukset.
Näytä koko vastaus
Voiko lääkäri perua reseptin?
Reseptin mitätöinti Hoidollisen mitätöinnin voi tehdä toimittamattomaan tai osittain toimitettuun reseptiin esimerkiksi silloin, kun potilaan lääkitys on lopetettu. Teknisen mitätöinnin voi tehdä toimittamattomaan reseptiin esimerkiksi tilanteessa, jossa resepti on määrätty väärälle henkilölle.
Näytä koko vastaus
Mitä tarkoittaa reseptin voimassaoloaika?
Lääkemääräys (resepti)
Suomessa lääkkeet on lainsäädännöllisesti jaettu kahteen ryhmään, itsehoitolääkkeisiin ja reseptilääkkeisiin. Reseptilääkkeiden saamiseen apteekista tarvitaan lääkärin laatima lääkemääräys eli resepti. Reseptissä kuvataan potilaalle määrätty lääke, sen määrä ja vahvuus sekä lääkepakkaukseen liitettävä käyttöohje. Reseptit ovat nykyisin pääsääntöisesti sähköisiä (e-resepti). Vain poikkeustapauksissa resepti kirjoitetaan paperille tai annetaan puhelimitse apteekkiin.
Reseptilääkkeen määrääminen perustuu lääkärin suorittamaan potilaan tutkimukseen ja diagnoosiin. Lääkäri ja potilas sopivat yhdessä lääkehoidosta. Resepti on keino välittää hoitopäätöksen tiedot apteekille, joka toimittaa tarkoitukseen sopivan, hinnaltaan edullisimman lääkevalmisteen oikean määrän ja vahvuuden sekä merkitsee lääkepakkaukseen lääkärin ilmoittaman käyttöohjeen.
Reseptin sähköinen allekirjoitus ja potilaan kaikkien reseptien säilytys keskitetysti samassa valtakunnallisessa tietokannassa,, vähentävät virheiden, yhteisvaikutusten ja väärinkäytön riskiä. Sähköiset potilastieto- ja reseptijärjestelmät ohjaavat reseptin laatijaa ja tekevät entiset reseptinkirjoituksen muotoseikat tarpeettomiksi.
Älykkäät reseptinkirjoitusohjelmat tarjoavat valmiita ehdotuksia lääkkeen annokseksi ja varoituksia mahdollisista haitta- ja yhteisvaikutuksista muun lääkehoidon kanssa. Viimeinen harkinta ja vastuu jäävät kuitenkin aina lääkärille, joka koulutuksensa ja kokemuksensa perusteella tekee parhaimman mahdollisen hoitopäätöksen.
- Pitkäaikaishoidoissa lääkäri voi määrätä lääkkeen reseptin koko voimassaoloajaksi joko ilmoittamalla tarvittavan päiväannoksen perusteella pakkauksien lukumäärän tai antamalla tiedon hoidon pituudesta, jolloin apteekki laskee tarvittavien pakkausten lukumäärän.
- Reseptilääkkeen pakkauksen annosteluohjetarrasta saa myös tiedon reseptin jäljelle jäävästä toimittamattomasta lääkemäärästä ja voimassaoloajasta.
Apteekki luovuttaa kerralla enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan lääkemäärän. Tähän on syynä se, että Kela korvaa kertaostona enintään kolmen kuukauden lääkkeen käytön kustannuksia. Suurempia lääkemääriä on toki mahdollista hankkia ilman Kela-korvausta.
- Tämä voi kuitenkin olla asiakkaalle haitallista, koska apteekissa lääkkeitä säilytetään aina ohjeiden mukaan ja ne ovat todennäköisesti uusinta tuote-erää.
- Resepti on voimassa 24 kuukautta sen määräämis- tai uusimispäivästä lukien, ellei voimassaoloaikaa ole rajattu.
- Virallisessa luettelossa nimettyjen huumausainelääkkeiden ja pääasiassa keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden reseptien voimassaoloaika on yksi vuosi.
Yhden vuoden ovat voimassa myös erityisluvallisten valmisteiden reseptit sekä reseptit sellaisille biologisille lääkkeille, joille on saatavilla määräyshetkellä biosimilaari. Resepti tulisi aina mieluiten uusia lääkärin vastaanotolla, jolloin hoitavalla lääkärillä on mahdollisuus tutkia potilas, tarkistaa hoidon teho, tarve ja turvallisuus.
Reseptin uudistamispyynnön voi tehdä sähköisesti Omakanta-palvelussa, jonne voi kirjautua omalla verkkopankkitunnuksella, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Kirjautumisen jälkeen näkyviin tulee lista resepteistä, joiden perusteella voi lähettää lääkärille uudistamispyynnön. Jos uudistamispyyntöön on liitetty potilaan puhelinnumero, lähetetään tekstiviestinä tieto, kun lääkäri on tehnyt uudistamispäätöksen.
Reseptin uusimisessa voi myös saada apua terveyskeskuksen tai apteekin henkilökunnalta. Reseptejä säilytetään Reseptitietokannassa 30 kuukautta, minkä jälkeen reseptin tiedot siirretään erilliseen reseptiarkistoon. Kahden vuoden lääkehoidon kattava lääkemääräys voidaan uudistaa 28 kuukauden kuluessa alkuperäisen lääkemääräyksen antamisesta.
Muiden reseptien osalta uudistaminen on mahdollista 16 kuukauden sisällä. Lääkäri on saattanut turvallisuussyistä merkitä reseptiin uusimiskiellon tai hylätä uusimispyynnön. Uusimisen rajoittamisen tarkoituksena on ennen kaikkea potilaan lääketurvallisuuden varmistaminen uuden lääkärikäynnin muodossa, minkä jälkeen on mahdollista optimoida lääkehoitoa uudella, ehkä tilanteen mukaan muutetulla lääkemääräyksellä.
Reseptin tarkoitus on välittää kaikki tarvittava tieto apteekkiin oikean ja turvallisen lääkehoidon varmistamiseksi oikea-aikaisesti. Niinpä tietojärjestelmien puuttuessa tai pettäessä lääkäri voi laatia reseptinkirjoituksen sääntöjen mukaisen, yksiselitteisen lääkemääräyksen paperille tai antaa sen puhelimitse apteekkiin.
Apteekissa resepti muutetaan sähköiseksi ja tallennetaan Reseptikeskukseen. Euroopan unionin tai talousalueen valtioilla ei ole yhtenäistä sähköistä reseptinkirjoitusjärjestelmää. Tämän vuoksi matkailijan on turvallisinta kuljettaa oma lääkityksensä mukanaan. Silloin kun ulkomailla olo pidentyy ja käytössä on erityisillä säilytysohjeilla varustettuja lääkkeitä, joudutaan mahdollisesti turvautumaan oleskelumaan apteekkien palveluksiin.
Sähköisen reseptin käyttäjä voi ottaa matkalle mukaan lääkärin tulostaman potilasohjeen, jossa on lueteltu kaikki samalla kerralla määrätyt lääkkeet. Omakanta-palvelusta voi tulostaa resepteistä yhteenvedon suomeksi. Sen voi pyytää myös apteekista tai terveydenhuollosta.
- Apteekista tai lääkäriltä saa myös englanninkielisen yhteenvetotulosteen sähköisistä resepteistä.
- Ennen matkaa kannattaa myös varmistaa kohdemaan maahantuontikäytännöt henkilökohtaisten lääkkeiden osalta.
- Jos lääkkeiden joukossa on huumaavia tai keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ja matkustaa Schengen-maihin, on apteekista pyydettävä niille Schengen-todistus.
Lääkkeitä voi ostaa toisesta EU- tai Eta-maasta joko erillisellä paperisella reseptillä (eurooppalainen lääkemääräys), lääkemääräyksellä ulkomailla ostoa varten tai sähköisellä reseptillä (tällä hetkellä Virosta, Kroatiasta ja Portugalista). Huumausaineeksi määriteltyjä lääkkeitä ei voi määrätä ostettavaksi toisesta EU- tai Eta-maasta.
Jos reseptilääkkeitä halutaan ostaa EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta, tarvitaan yleensä paikallisen terveydenhuollon ammattilaisen antama resepti. Eurooppalaista lääkemääräystä ja lääkemääräystä ulkomailla ostoa varten ei voi uusia, ja niiden voimassaoloaika noudattaa toimittamismaan kansallisia säädöksiä, ellei lääkäri ole erikseen rajoittanut lääkemääräyksen voimassaoloaikaa.
On hyvä tietää, että eri EU-maissa reseptin vanhenemisaika voi erota suomalaisesta käytännöstä. Potilas maksaa lääkkeen koko hinnan ja hakee mahdollisen sairausvakuutuskorvauksen omasta kotimaastaan. Tavallisesti reseptillä määrätään lääkkeitä, joille suomalainen viranomainen on antanut myyntiluvan.
- Oska reseptin tarkoituksena on mahdollistaa potilaan paras mahdollinen lääkehoito, lääkärin on mahdollista määrätä myös erityisistä syistä mitä tahansa maailmassa tehdasmaisesti valmistettua lääkettä.
- Tätä tarkoitusta varten apteekki hakee viranomaiselta erityisluvan ulkomailla kaupan olevan lääkkeen toimittamiseksi.
Potilaalle erityislupamenettely merkitsee myös kotimaiseen lääkevalmisteeseen verrattuna suurempaa kustannusta. Vaikka tietylle valmisteelle ei olisi myyntilupaa Suomessa, sairausvakuutus voi joissakin tapauksissa korvata lääkekuluja. Viime vuosisadan alussa suuri osa lääkkeistä valmistettiin apteekeissa.
- Nykyäänkin lääkäri voi määrätä periaatteessa mitä tahansa lain sallimaa lääkeainetta, jota apteekki pystyy valmistamaan.
- Apteekkien lääkevalmistus on keskittynyt tiettyihin apteekkeihin, joilla on lääkevalmistuksen laatuvaatimukset edellyttämä osaaminen ja tuotantotilat.
- Tavallisimpia ex tempore -lääkkeitä ovat ihotautien hoitoon tarkoitetut valmisteet.
Osa lääkkeistä on itsehoitolääkkeitä, joita saa apteekista ilman reseptiä. Joitakin lääkkeitä saa sekä itsehoidosta että reseptillä. Itsehoitolääkkeiden pakkauskoko on yleensä pienempi ja hinta lääkeannosta kohden kalliimpi kuin vastaavilla reseptilääkkeillä, eikä niiden kustannuksia korvata sairausvakuutuksesta.
- Itsehoitoon valikoidaan lääkkeitä, joita käytetään, kun sairaus on lievä ja helposti tunnistettava eikä sen hoito edellytä välttämättä lääkärin seurantaa.
- Itsehoitolääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön, minkä vuoksi niitä ei toimiteta suurina pakkauskokoina.
- Jos lääkehoidon tarve on jatkuva, on parempi, että lääkäri arvioi oireiden syyn ja parhaan mahdollisen hoidon.
Artikkelin tunnus: dlk01199 (031.002) © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Lääkemääräys (resepti)
Näytä koko vastaus
Voiko käyttää vanhentunutta lääkettä?
Lääkettä ei pidä käyttää pakkaukseen merkityn vanhenemispäivämäärän jälkeen, ja säilytyksessä tulee aina noudattaa annettuja ohjeita. Kun lääke vanhenee, sen teho pienenee ja sivuvaikutukset voivat lisääntyä. Ääritapauksessa se voi muuttua jopa myrkylliseksi.
Näytä koko vastaus
Onko vanhentunut lääke vaarallinen?
Onko vanhentunut lääke vaarallinen? Apteekkari vastaa | 11.08.2020 Annoin kissalle vuoden alussa vanhentuneita Tyrazol-tabletteja. Onko tämä vaarallista? Lääketehtaalta valmistuessaan Tyrazol-tableteille pystytään antamaan kahden vuoden säilyvyysaika huoneenlämmössä (15–25 °C) säilytettynä. Lääke ei muutu myrkylliseksi, mutta sen tehoa eikä myöskään turvallisuutta voida taata vanhentuneena. Lääkkeitä ei koskaan kannata käyttää lääkepakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivän jälkeen.
- Sama ohje pätee sekä ihmis- että eläinlääkinnässä.
- Annattaa huomioida, että eri lääkevalmisteilla on hyvinkin erilaiset säilyvyysajat.
- Tyrazol-tablettien säilyvyys on suhteellisen lyhyt moniin muihin tablettimuotoisiin lääkevalmisteisiin verrattuna.
- Tyrazol on ihmisille rekisteröity lääkevalmiste, jota voidaan tarpeen mukaan määrätä myös eläinlääkintään.
Lääke hillitsee liian voimakkaasti toimivan kilpirauhasen toimintaa, jolloin kilpirauhashormonin vaikutukset elimistöön vähenevät. Apteekkari Eija Nousiainen, Linnanportin apteekki, Savonlinna Lähetä kysymyksesi apteekkarille : Onko vanhentunut lääke vaarallinen?
Näytä koko vastaus
Voiko vuoden vanhoja lääkkeitä käyttää?
Onko vanhentunut lääke turvallinen? Apteekkari vastaa | 03.10.2014 Olen saanut jälleen monta kysymystä vanhentuneiden lääkkeiden käytöstä: 1. Otin Nuvaringin ehkäisyrenkaan käyttöön 23.02., vaikka pakkauksessa luki: “otettava käyttöön viimeistään 22.02”.
Tiedän etten tämän renkaan aikana tule olemaan sukupuoliyhteydessä, vaan rengas on tällä hetkellä vain menkkojen helpottamiseksi. Voiko tästä olla haittaa? Vaikuttaako seuraavan renkaan ehkäisytehoon? 2. Sain epäsäännöllisiin kuukautisiin Yasmin e-pillereitä. Kuukautiseni tasaantuivat, ja lopetin lääkkeiden käytön.
Nyt stressi sai kuukautiset sekaisin ja vuotoa riitti. Löysin puoli vuotta sitten vanhentuneet pillerit ja aloin syödä niitä. Vuoto vain jatkuu ja lääkäri on tilattu. Haluaisin silti tietää, onko vaaraa syödä pillereitä lääkäriin menoon asti.3. Voinko käyttää loppuun helmikuussa 2014 vanhentuneen Flixotide Discus -inhalaattorin, kun annoksia on jäljellä 39? Vanhentuneita lääkkeitä ei pidä käyttää.
Un käyttöaika on mennyt umpeen, kukaan ei enää vastaa siitä, että lääke on käyttökelpoinen. Vaikka vanhentuneessa lääkkeessä ei päälle päin näkyisi mitään havaittavia muutoksia, voi teho olla heikentynyt. Tietyt lääkkeet muuttuvat vanhetessaan jopa myrkyllisiksi. Vanhentuneet lääkkeet voi tuoda apteekkiin, josta ne lähetetään edelleen Ekokemiin asianmukaisesti hävitettäväksi.
Silloin ne eivät aiheuta myrkytysvaaraa kenellekään eivätkä saastuta luontoa. Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki : Onko vanhentunut lääke turvallinen?
Näytä koko vastaus
Miksi reseptin uusiminen ei onnistu Omakannassa?
‘ Omakanta ehdottaa uusimispyynnön vastaanottajaksi kaikkia niitä yksiköitä, jotka ovat joskus määränneet henkilölle jonkin reseptin. Jos uusimispyynnön lähettää sellaiselle taholle, jonka kanssa hoitosuhdetta ei vielä ole, saattaa olla, että reseptiä ei uusita.
Näytä koko vastaus
Voiko Iteroidun reseptin uusia?
Yleistä lääkkeiden määräämisestä Sosiaali- ja terveysministeriön asetus antaa yksityiskohtaisia ohjeita lääkkeen määräämisestä. Asetuksen mukaan lääkehoidosta on päätettävä yhteisymmärryksessä potilaan kanssa. Lääkkeen määrääjän on annettava potilaalle riittävät tiedot lääkkeen käyttötarkoituksesta ja käytöstä.
Lääkkeen määrääjä saa määrätä lääkkeitä vain henkilölle, jonka lääkityksen tarpeesta hän on varmistunut omalla tutkimuksellaan tai muulla luotettavalla tavalla. On muistettava edellä olevan koskevan myös ulkomailla kirjoitettuja lääkemääräyksiä. Lääkäri ei voi vain kirjoittaa ulkomailla annetun lääkemääräyksen tilalle suomalaista reseptiä.
Lääkemääräyksen antaminen ja uudistaminen edellyttävät, että lääkkeen määrääjä on henkilökohtaisesti tutkinut potilaan edellisen vuoden aikana. Henkilökohtaista tutkimusta ei kuitenkaan tarvita, jos lääkkeen määrääjä voi potilasasiakirjojen tai muiden tietojen perusteella luotettavasti varmistua lääkehoidon tarpeesta.
- Lääkkeen valinnan tulee ensisijaisesti perustua lääkkeen tehon ja turvallisuuden vahvistavaan tutkimusnäyttöön, tai sellaisen puuttuessa, yleisesti hyväksyttyyn hoitokäytäntöön.
- Lääkkeen määrääjän on kirjattava kaikki antamansa ja uusimansa lääkemääräykset potilasasiakirjoihin siten, että merkinnästä ilmenee lääkemääräyksen antopäivä, lääkevalmisteen kauppanimi tai lääkeaine tai -aineet ja vahvuus, pakkauskoko, iterointi, käyttötarkoitus ja -ohje, kiellon syy kiellettäessä lääkevaihto, perustelut edullisimman, vertailukelpoisen lääkevalmisteen määräämättä jättämiselle.
Lääkemääräys on voimassa kaksi vuotta määräämis- tai uudistamispäivästään lukien, lukuun ottamatta Pkv-, huumausaine-, erityisluvallisten lääkkeiden ja pro auctore -lääkemääräyksiä, jotka ovat voimassa vain yhden vuoden. Myös biologisten lääkkeiden, joille on saatavilla biosimilaari, lääkemääräykset ovat vain vuoden voimassa.
Lääkkeen määrääjällä on kuitenkin aina mahdollisuus rajoittaa lääkemääräyksen voimassaoloaikaa. Lääkkeen toimittamiseen liittyvää tietoa voi kirjoittaa Viesti apteekille -kenttään, kuten että lääkkeen saa toimittaa vasta tietyn päivämäärän jälkeen. Lääkemääräyksen voi myös iteroida (lääkemääräyksen määrääminen toimitettavaksi uudelleen), jolloin lääkemääräykseen merkitään päivinä se vähimmäisväli, jonka jälkeen potilas voi hakea uudelleen lääkettä apteekista, sekä luovutuskertojen määrä.
Iteroitua lääkemääräystä ei voi uudistaa sen voimassaoloajan päätyttyä. Pro auctore -, puhelin- ja eurooppalaista lääkemääräystä ei voi iteroida. : Yleistä lääkkeiden määräämisestä
Näytä koko vastaus
Voiko terveydenhoitaja kirjoittaa reseptin?
Aloitin nuorelle ehkäisypillerit – onko se laillista? Ehkäisyvalmisteiden aloitus toteutetaan yhteistyössä lääkärin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että hoitajalla pitää olla mahdollisuus konsultoida lääkäriä tarvittaessa ja organisaatiossa pitää olla kirjalliset toimintaohjeet ehkäisyvalmisteiden aloituksesta.
- Työnantajan on varmistettava, että ammattihenkilöillä on riittävä osaaminen ehkäisyvalmisteiden aloitukseen asiakkaalle.
- Terveydenhoitajan täytyy kertoa esimiehelleen, jos kokee, että osaaminen on riittämätöntä.
- Ehkäisyä aloitettaessa asiakas haastatellaan ja selvitetään, että ehkäisyn aloittamiselle ei ole vasta-aiheita.
Asiakkaalle tehdään tarvittavat tutkimukset, esimerkiksi verenpaine ja paino, sekä annetaan neuvontaa ehkäisyyn liittyen. Samalla sovitaan seurannasta. Osan seurannasta voi toteuttaa hoitaja. Jos seurannassa ei ilmene ongelmia, lääkäri kirjoittaa asiakkaalle sähköisen reseptin.
Gynekologinen tutkimus ei ole edellytys hormonaalisen ehkäisyn aloitukselle. Ehkäisyvalmisteen reseptin voivat kirjoittaa vain ne sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt, jotka ovat suorittaneet lääkkeen määräämiseen oikeuttavan lisäkoulutuksen (45 op) ja joilla on tehtävään lupa työpaikallaan.
Reseptin voi kirjoittaa tiettyihin ehkäisyvalmisteisiin 15–34-vuotiaille naisille. Julkaistu Tehy-lehdessä 4/20 : Aloitin nuorelle ehkäisypillerit – onko se laillista?
Näytä koko vastaus
Paljonko maksaa reseptin uusiminen apteekissa?
Reseptin uusimisen hinta apteekissa – Uusimispyyntö apteekin kautta maksaa 3 € / resepti, yhteensä enintään 12 € / kaikki samalla käyntikerralla tehtävät uusintapyynnöt. Avainasiakkaanamme palvelun hinta on 2 € / resepti, yhteensä enintään 8 € / kaikki samalla käyntikerralla tehtävät uusintapyynnöt.
Omat sähköiset reseptisi voit tarkistaa verkossa Omakanta -palvelusta. Siirry omakanta palveluun, Resepti tarvitaan aina, kun ostat reseptilääkkeitä. On myös mahdollista tilata reseptilääkkeet netistä, verkkoapteekin kautta. Tällöin voimme toimittaa lääkkeet myös helposti haettavaksi apteekin omaan noutoautomaattiin, joka toimii kuten postin pakettiautomaatti.
Kun käyt apteekissa, saat reseptilääkkeet nopeasti perinteiseen tapaan – ota itsellesi vuoronumero ja tule palveltavaksi reseptilääkkeiden tiskille!
Näytä koko vastaus
Mitä tarkoittaa 2 vuoden resepti?
Onko reseptissäsi lääkettä vielä saatavilla? | 30.10.2019 | EMMI PUUMALAINEN | Katja Lösönen ja Reetta Lomperi Kun resepti on voimassa pitkään, voi olla hankala muistaa, onko se enää voimassa ja onko siinä lääkettä jäljellä. Kun edellinen lääkepakkaus on loppupuolellaan, vilkaise sen kyljessä olevasta tarrasta reseptin tiedot. Nykyään lääkärisi voi määrätä lääkkeet jopa kahdeksi vuodeksi. Tällöin voi olla entistä haastavampaa muistaa, milloin resepti vanhenee, ja kuinka monta pakkausta lääkettä reseptissä oli määrätty. Reseptisi ovat yleensä voimassa kaksi vuotta määräämispäivästä sähköisessä reseptikeskuksessa.
- Lääkärisi päättää reseptin kirjoittaessaan voimassaoloajan lisäksi myös tarpeellisesta lääkemäärästä.
- Tämä voi reseptissäsi olla ilmoitettu joko pakkausten lukumääränä tai ajanjaksona; esimerkiksi vuoden tarvetta vastaava määrä pakkauksia.
- Un olet saanut reseptin tietylle ajanjaksolle ja se toimitetaan apteekissa ensimmäistä kertaa, farmaseutti tai proviisori laskee annoksen mukaisesti reseptiin jäljelle jäävän määrän pakkauksina.
Joskus annoksen vaihdellessa voidaan jäljelle jäävä määrä merkitä päivämäärällä, mihin asti voit hakea lääkettä reseptillä, Tesoman apteekin proviisori Veronika Horniačková selventää.
Näytä koko vastaus
Saako lääkäri kirjoittaa reseptin itselleen?
Laillistetulla lääkärillä on oikeus määrätä apteekista lääkkeitä ihmiselle, myös itselleen, lääkinnällistä tai lääketieteellistä tarkoitusta varten ja pro auctore -määräyksellä ammattinsa harjoittamiseen. Tilapäisesti lääkärin tehtävässä toimivalla lääketieteen opiskelijalla on oikeus määrätä lääkkeitä vain kyseisessä tehtävässä hoitamilleen potilaille.
- Laillistetulla hammaslääkärillä on oikeus määrätä apteekista lääkkeitä hammaslääkinnällistä tai hammaslääketieteellistä tarkoitusta varten ja pro auctore-määräyksellä ammattinsa harjoittamiseen.
- Peruskoulutuksen jälkeistä käytännön palvelua suorittavalla hammaslääkärillä ei ole oikeutta hankkia lääkkeitä pro auctore -lääkemääräyksellä.
Tilapäisesti hammaslääkärin tehtävässä toimivalla hammaslääketieteen opiskelijalla on oikeus määrätä lääkkeitä vain kyseisessä tehtävässä hoitamilleen potilaille. Hammaslääkärillä on oikeus määrätä huumausainelääkkeiksi luettavia lääkevalmisteita samalla kerralla enintään kymmenen jakeluyksikköä.
- Muu kuin erikoishammaslääkäri saa määrätä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä enintään pienimmän myyntiluvallisen pakkauksen.
- Suomalaisessa oppilaitoksessa opiskelevilla lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoilla on oikeus toimia tilapäisesti lääkärin ammatissa, kun he ovat suorittaneet asetuksessa määritellyt vaadittavat opinnot ( opiskelijan toimiminen terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä, valvira.fi).
Opiskelijalle on asetuksen mukaan nimettävä kirjallisesti ohjaaja, joka on oikeutettu itsenäisesti harjoittamaan lääkärin tai hammaslääkärin ammattia. Ohjaaja valvoo myös opiskelijan lääkkeen määräämistä. Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoilla on suppeampi oikeus määrätä lääkkeitä kuin laillistetuilla lääkäreillä tai hammaslääkäreillä.
- Opiskelijat saavat määrätä lääkkeitä vain tehtävässään hoitamilleen potilaille.
- Opiskelija ei näin ollen saa määrätä lääkkeitä esimerkiksi itselleen tai perheenjäsenilleen.
- Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijan tulee merkitä laatimaansa lääkemääräykseen hoitamansa virka, toimi tai tehtävä ja toimipaikka (toimipaikan nimi ja paikkakunta), jos nämä tiedot eivät ilmene lääkemääräyksestä ilman erillistä merkintää.
Toimiessaan tilapäisesti ammatissaan lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelija tarvitsee henkilökohtaisen terveydenhuollon ammattikortin voidakseen laatia lääkemääräyksiä. Kaikki lääkemääräykset joitain poikkeustilanteita lukuun ottamatta laaditaan sähköisesti.
Henkilökohtaisen ammattikortin avulla varmistetaan lääkkeenmäärääjän henkilöllisyys, hänen oikeutensa määrätä lääkkeitä ja tuotetaan sähköinen allekirjoitus. Terveydenhuollon ammattikorttia haetaan Digi- ja väestötietovirastolta (Kts. myös Sähköinen lääkemääräys, valvira.fi). Terveydenhuollon ammattikortin saaminen edellyttää, että hakija on rekisteröity Valviran ylläpitämään terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki).
Valvira merkitsee Terhikki-rekisteriin ne lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat, jotka yliopiston ilmoittamien suoritusmerkintöjen perusteella ovat suorittaneet asetuksessa määritellyt vaadittavat opinnot ja voivat siten toimia tilapäisesti kyseisen laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä.
Näytä koko vastaus
Miten potilas voi pyytää reseptin uusintaa?
Potilas voi tehdä lääkemääräyksestä uusimispyynnön Omakanta-palvelun kautta. Uusimispyynnön voi lähettää vain sellaiseen sosiaali- tai terveydenhuollon yksikköön, joka ottaa vastaan uusimispyyntöjä.
Näytä koko vastaus
Saako hoitaja määrätä lääkkeitä?
Sairaanhoitaja – Laillistetulla sairaanhoitajalla, jolla on riittävä käytännön kokemus ja joka on suorittanut siihen tarkoitetun lisäkoulutuksen, on rajattu oikeus määrätä apteekista hoidossa käytettäviä lääkkeitä hoitamalleen potilaalle. Sairaanhoitaja saa määrätä lääkettä, kun kyseessä on ennalta ehkäisevä hoito, lääkärin määräämän lääkehoidon jatkaminen tai sairaanhoitajan toteamaan hoidon tarpeeseen perustuva lääkehoito.
- Rajatun lääkkeenmääräämisen edellytyksenä on kirjallinen määräys, jossa todetaan ne lääkkeet, joita sairaanhoitaja saa määrätä, ja mahdolliset lääkkeiden määräämiseen liittyvät rajoitukset.
- Irjallisen määräyksen antaa vastaava lääkäri siinä toimintayksikössä, johon sairaanhoitaja on palvelussuhteessa.
Sairaanhoitajan rajattu lääkkeenmääräämisoikeus on toimipaikkakohtainen. Rajattu lääkkeenmääräämisoikeus on mahdollista perusterveydenhuollon avopalveluissa, erikoissairaanhoidon poliklinikoilla ja muissa kunnan tai kuntayhtymän järjestämisvastuulle kuuluvissa terveydenhuollon avohoidon palveluissa.
Näytä koko vastaus
Mitä tarkoittaa 2 vuoden resepti?
Onko reseptissäsi lääkettä vielä saatavilla? | 30.10.2019 | EMMI PUUMALAINEN | Katja Lösönen ja Reetta Lomperi Kun resepti on voimassa pitkään, voi olla hankala muistaa, onko se enää voimassa ja onko siinä lääkettä jäljellä. Kun edellinen lääkepakkaus on loppupuolellaan, vilkaise sen kyljessä olevasta tarrasta reseptin tiedot. Nykyään lääkärisi voi määrätä lääkkeet jopa kahdeksi vuodeksi. Tällöin voi olla entistä haastavampaa muistaa, milloin resepti vanhenee, ja kuinka monta pakkausta lääkettä reseptissä oli määrätty. Reseptisi ovat yleensä voimassa kaksi vuotta määräämispäivästä sähköisessä reseptikeskuksessa.
- Lääkärisi päättää reseptin kirjoittaessaan voimassaoloajan lisäksi myös tarpeellisesta lääkemäärästä.
- Tämä voi reseptissäsi olla ilmoitettu joko pakkausten lukumääränä tai ajanjaksona; esimerkiksi vuoden tarvetta vastaava määrä pakkauksia.
- Un olet saanut reseptin tietylle ajanjaksolle ja se toimitetaan apteekissa ensimmäistä kertaa, farmaseutti tai proviisori laskee annoksen mukaisesti reseptiin jäljelle jäävän määrän pakkauksina.
Joskus annoksen vaihdellessa voidaan jäljelle jäävä määrä merkitä päivämäärällä, mihin asti voit hakea lääkettä reseptillä, Tesoman apteekin proviisori Veronika Horniačková selventää.
Näytä koko vastaus
Kauanko eläimen resepti on voimassa?
Laki eläinten lääkitsemisestä – Lain tarkoituksena on edistää eläinlääkkeiden tarkoituksenmukaista käyttöä, mikä tarkoittaa sitä, että lääkkeitä ja muita aineita on aina käytettävä niin, että ne edistävät eläimen terveyttä tai hyvinvointia. Eläinlääkinnässä käytettäviä laitteita, aineita ja tarvikkeita on käytettävä siten, etteivät ne aiheuta eläimelle kipua tai tuskaa.
– Eläinlääkäri saa luovuttaa eläimen omistajalle tai haltijalle lääkkeitä yksittäisen eläimen tai omistajan muiden eläinten hoitoa tai jatkohoitoa varten vain silloin, kun hän on itse tutkinut eläimen tai eläimet tai hankkinut muulla luotettavalla tavalla selvityksen lääkkeen tarpeellisuudesta, erikoiseläinlääkäri, Evidensian eläinlääketieteellinen johtaja Mirja Kaimio kertoo.
– Niin sanotusti varmuuden vuoksi tai eläintä tutkimatta lääkkeitä ei siis lain nojalla voi määrätä. Lain mukaan eläinlääkäri saa periä luovuttamistaan lääkkeistä korkeintaan sen hinnan, jonka on lääkkeistä ja niiden toimituksesta maksanut apteekille, lääketukkuun tai toiselle eläinlääkärillä.
Suomessa eläinlääkäriasemat eivät siis voi periä voittoa myymistään lääkkeistä. Lääkkeen luovutuksen yhteydessä eläinlääkärin on annettava eläimen omistajalle kirjallinen selvitys eläimelle antamastaan tai annettavaksi luovuttamastaan lääkkeestä. Lääkkeen mukana on luovutettava sen käyttöohje, ohjeet lääkkeen oikeasta säilytyksestä ja käsittelystä sekä mahdollisista haitta- tai yhteisvaikutuksista.
Nämä käydään aina myös omistajan kanssa henkilökohtaisesti läpi. Lääkelain mukaisesti reseptilääkkeen hankinnan tulee perustua laillistetun eläinlääkärin antamaan lääkemääräykseen. Resepti on voimassa vuoden, jonka jälkeen eläin on syytä tutkia uudelleen oikean lääkityksen ja annostuksen varmistamiseksi.
– On tärkeää muistaa, että yksi vuosi ihmiselle vastaa koiran iässä seitsemää vuotta. Tässä ajassa moni vaiva voi kehittyä suuntaan tai toiseen, jonka vuoksi vähintään vuosittainen kontrollikäynti eläinlääkärillä ja lääkityksen tarkistaminen on erittäin tärkeää, Kaimio sanoo. Antibioottien oikean käytön varmistamiseksi niiden käytöstä on säädetty Maa- ja Metsätalousministeriön asetuksessa.
Asetuksen mukaan eläinlääkärin on varmistuttava kliinisestä tai mikrobiologisesta diagnoosista käyttäessään eläimille mikrobilääkkeitä. Ennen antibioottien määräämistä lemmikki on siis tutkittava huolellisesti, ja diagnoosin tulee olla mahdollisimman varma.
- Mikrobilääkkeitä ei tule käyttää infektion tai sairauden ennaltaehkäisemiseksi ilman eläinlääketieteellisiä perusteita.
- Myös lääkeannosten ja kuurien tulee aina olla eläinlääketieteellisesti perusteltuja, ja niitä on syytä lemmikin lääkitsemisessä noudattaa.
- Lääkekuuria ei siis tule lopettaa kesken, vaikka eläin osoittaisikin merkkejä paranemisesta jo ennen kuurin päättymistä.
Omistaja ei myöskään saa myydä tai luovuttaa eteenpäin lemmikilleen määrättyjä reseptilääkkeitä, Kaimio summaa. Osa eläimille käytettävistä lääkkeistä, kuten rokote kanien RHD-virustautia vastaan sekä kyyn myrkyn vasta-aine ovat erityisluvallisia lääkevalmisteita.
Näytä koko vastaus
Miksi resepti ei näy Omakannassa?
Resepti – ja terveystietojen katselu Tiedot eivät näy Omakannassa, jos niitä ei ole vielä terveydenhuollossa tallennettu Kanta-palveluihin. Jos terveystietoja, esim. laboratoriotutkimusten tuloksia, ei pääse katsomaan Omakannasta, niin voit pyytää tiedot siitä terveydenhuollon yksiköstä, jossa olet asioinut.
Näytä koko vastaus
Miten potilas voi pyytää reseptin uusintaa?
Potilas voi tehdä lääkemääräyksestä uusimispyynnön Omakanta-palvelun kautta. Uusimispyynnön voi lähettää vain sellaiseen sosiaali- tai terveydenhuollon yksikköön, joka ottaa vastaan uusimispyyntöjä.
Näytä koko vastaus