Contents
- 1 Milloin reseptiä ei voi uusia?
- 2 Mistä tietää onko resepti voimassa?
- 3 Saako lääkäri kirjoittaa reseptin itselleen?
- 4 Saako vanhentuneita lääkkeitä käyttää?
- 5 Miten saada resepti uusittua nopeasti?
- 6 Miten uusia vanhentunut resepti?
- 7 Kauanko eläimen resepti on voimassa?
- 8 Miksi lääkkeitä ei saa murskata?
- 9 Mihin aikaan reseptit uusitaan?
- 10 Miten resepti uusitaan?
- 11 Miten lääkäriltä sää reseptin?
Kauanko reseptit ovat voimassa?
Resepti on voimassa kaksi vuotta, jos voimassaoloaikaa ei ole rajoitettu. Keskushermostoon vaikuttavien (PKV) ja huumausainelääkkeiden reseptit ovat voimassa enintään vuoden.
Näytä koko vastaus
Milloin lääkäri voi hylätä reseptin Uudistamispyynnön?
Reseptiin, jonka uudistamispyyntö on vanhentunut, voidaan tehdä uusi uudistamispyyntö. Lääkäri voi joko hyväksyä, hylätä tai palauttaa uudistamispyynnön. Kun hän hyväksyy pyynnön, hän kirjoittaa uuden reseptin vanhan reseptin pohjalta ja lähettää sen Reseptikeskukseen.
Näytä koko vastaus
Milloin reseptiä ei voi uusia?
Voit pyytää uusintaa reseptistä, josta on jo ostettu lääkettä. Kaksi vuotta voimassa olevat reseptit voi uusia 28 kuukauden ajan määräyspäivästä alkaen. Vuoden voimassa olevat reseptit voi uusia 16 kuukauden ajan.
Näytä koko vastaus
Mitä tehdä jos reseptiä ei uusita?
Lääkemääräyksen uudistaminen – Sähköisen 24 kk voimassa olevan lääkemääräyksen voi uudistaa, kun alkuperäisen lääkemääräyksen antamisesta on kulunut enintään 28 kuukautta. Pkv- ja huumausainelääkemääräykset voi uudistaa 16 kk:n kuluessa. Puhelinlääkemääräystä, pro auctore -lääkemääräystä ja eurooppalaista lääkemääräystä ei voi uudistaa.
Potilas tai hänen puolestaan asioiva henkilö voi pyytää reseptin uudistamista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikön, apteekin tai Omakannan kautta. Apteekissa tehdyn uudistamispyynnön apteekki lähettää Reseptikeskukseen, joka välittää pyynnön automaattisesti edelleen potilaan ilmoittamaan terveydenhuollon yksikköön.
Tämä voi olla joko sama yksikkö, jossa lääkemääräys on kirjoitettu, tai yksikkö, johon potilaan hoito on siirtynyt. Apteekissa tai Omakannassa tehdyn uudistamispyynnön voi vastaanottaa muukin kuin lääkemääräyksen alun perin kirjoittanut lääkäri. Potilas ei voi vaikuttaa siihen, kenelle lääkärille terveydenhuollon toimintayksikössä pyyntö ohjautuu.
Uudistamispyynnön vastaanottaneella lääkärillä on oikeus hakea uudistettava resepti Reseptikeskuksesta ilman potilaan erillistä suostumusta, mutta potilaan muita Reseptikeskuksessa olevia reseptejä, lukuun ottamatta pkv-lääkkeitä ja lääkärin itse kirjoittamia lääkkeitä, hän ei kuitenkaan saa hakea ilman potilaan suostumusta.
Tieto suostumuksesta/kiellosta muiden reseptien katsomiseen välitetään lääkärille uudistamispyynnön mukana. Lääkemääräyksen uudistamispyynnön saatuaan lääkäri voi joko hyväksyä, hylätä tai palauttaa uudistamispyynnön. Lääkemääräystä uudistettaessa on muistettava, että uudistamisessakin on kyse lääkkeen määräämisestä.
Ennen lääkemääräyksen uudistamista on aina harkittava, sopiiko potilaalle määrättävä lääke hänelle ja onko lääke potilaalle tarpeellinen. Lääkärin on aina myös tarkistettava, onko uusittava lääke yhteensopiva potilaan muiden määräyshetkellä käytössä olevien lääkkeiden kanssa ja pohdittava lääkityksen edut ja haitat potilaan hoidon kokonaisuuden kannalta.
Reseptin uudistaminen ei saa olla itsestään selvää, vaan jokaisella reseptin kirjoituskerralla lääkärin on arvioitava lääkehoidon asianmukaisuus. Aikanaan hyväksi arvioitu lääke ei ole potilaalle välttämättä paras mahdollinen vuosikausiksi eteenpäin. Tähän tarvitaan usein tuoretta tietoa suoraan potilaalta.
- Yhteydenpitoon voi käyttää myös sähköisen lääkemääräyksen Viesti apteekille -tietokenttää, jossa voi tarvittaessa esim.
- Välittää potilaalle pyynnön ottaa pikaisesti yhteyden lääkäriin.
- Muunlaisia hoitoon liittyviä viestejä viestikentän kautta ei saa välittää.
- Jos lääkäri ei uudista reseptiä, hän voi palauttaa sen Reseptikeskukseen, jolloin potilaalla on mahdollisuus tehdä uusi uudistamispyyntö toiseen terveydenhuollon toimintayksikköön.
Jos lääkäri hylkää uudistamispyynnön, potilas ei voi pyytää reseptin uudistamista enää miltään terveydenhuollon toimintayksiköltä. Lääkäri voi hylätä reseptin uudistamisen lääketieteellisen harkinnan perusteella. Terveydenhuollon toimintayksikkö on velvollinen ilmoittamaan potilaalle uudistamispyynnön hylkäämisestä.
Mikäli reseptin uudistamispyyntöä ei käsitellä terveydenhuollon toimintayksikössä 8 vrk:n kuluessa siitä, kun sen potilastietojärjestelmä on vastaanottanut pyynnön, uudistamispyyntö vanhenee Reseptikeskuksessa, jolloin potilas voi tehdä uuden uudistamispyynnön. Kaikki terveydenhuollon toimintayksiköt eivät vastaanota sähköisiä uudistamispyyntöjä.
Sekä apteekin että Omakannan kautta uudistamispyynnön voi lähettää vain sellaiseen terveydenhuollon toimintayksikköön, joka ottaa vastaan uudistamispyyntöjä. Omakannan kautta huoltaja voi lähettää uudistamispyynnön myös alle 10-vuotiaan lapsen reseptistä.
Näytä koko vastaus
Mistä tietää onko resepti voimassa?
Omakannassa näet omat terveystiedot ja reseptit, voit pyytää reseptin uusimista sekä tallentaa elinluovutus- ja hoitotahdon.
Näytä koko vastaus
Onko lääke halvempi reseptillä?
1. Miksi apteekissa tullaan kysymään “miten voin auttaa?”? Fimean “Määräys lääkkeiden toimittamisesta (PDF)” velvoittaa apteekin farmaseuttista henkilökuntaa antamaan lääkeneuvontaa myös apteekin itsehoito- ja palveluvalintaosastoilla.” Lisäksi apteekkitoiminnan eettisissä ohjeissa mainitaan, että “apteekkihenkilökunta edistää ammatissaan lääkkeiden oikeaa ja turvallista käyttöä ja pyrkii estämään lääkkeiden tahallista väärinkäyttöä.” Muista, että hyvät neuvot tulevat kaupan päälle! 2.
- Miksi kaikki apteekin työntekijät eivät saa kertoa lääkkeistä? Vain apteekin farmaseuttisella henkilökunnalla eli farmaseuteilla ja proviisoreilla on oikeus antaa lääkeneuvontaa ja toimittaa reseptilääkkeitä.
- Farmaseutin tutkintotaso on alempi korkeakoulututkinto yliopistossa (kolme vuotta) ja proviisorin ylempi korkeakoulututkinto (viisi vuotta).
Lääkeneuvontaa itsehoitolääkkeistä saavat antaa myös farmasian opiskelijat ja farmanomit. Lue lisää farmasian ja lääkealan opiskelusta esimerkiksi täältä ja täältä,3. Miksi reseptillä määrätty lääke tulee joskus ilman reseptiä ostettuna halvemmaksi? Itsehoitolääkkeitä voidaan määrätä reseptillä esimerkiksi jos asiakkaalla on vakuutus, joka korvaa lääkkeen.
- Jos itsehoitolääkkeeseen ei ole reseptiä, vakuutus ei yleensä korvaa lääkettä.
- Joistakin itsehoitolääkkeistä saa myös reseptillä Kela-korvauksen, ja siten lääkkeen ostaminen reseptillä on asiakkaalle halvempaa.
- On myös tilanteita, jolloin ei Kela-korvattava lääke on määrätty reseptillä.
- Jos lääkkeen ostaa reseptillä, lääkkeen hintaan lisätään reseptin toimitusmaksu 2,39 € eikä lääkkeestä tule Kela-korvausta.
Tällöin lääkkeen hinta on siis asiakkaalle 2,39 € kalliimpi kuin ilman reseptiä ostettuna.4. Miten on mahdollista muistaa ulkoa niin paljon tietoa lääkkeistä? Monet uudet lääkkeet syntyvät vanhojen lääkkeiden pohjalta. Kun kerran opettelee yleisimpien lääkkeiden vaikutustavat, pääsee jo pitkälle.
- Esimerkiksi kolesterolilääkeryhmään nimeltä statiinit kuuluvat mm.
- Atorvastatiini, rosuvastatiini ja simvastatiini.
- Näillä kaikilla lääkkeillä on sama vaikutustapa elimistössä.
- Lääkkeet voivat erota esimerkiksi tehossa (kuinka tehokkaasti kolesteroli laskee) ja haittavaikutuksien määrässä tai esiintyvyydessä.5.
Miksi lääkkeiden toimittaminen kestää joskus kauan? Reseptilääkkeen toimittamiseen liittyy monta “näkymätöntä” vaihetta. Kyse ei ole siis vain tietokoneen naputtelusta, vaan toimitukseen liittyy mm. asiakkaan lääkitysturvallisuuteen ja Kela-korvaukseen liittyviä vaiheita.
- Jokaisen lääkkeen kohdalla farmaseutti käy läpi lääkkeen annostelun ja ottoajankohdan.
- Lapsille määrättyjen lääkkeiden annosteluohjeet pitää tarkistaa erityisen huolellisesti esimerkiksi painokilojen tai iän mukaan.
- Farmaseutti arvioi milloin hänen pitää olla yhteydessä lääkäriin esimerkiksi reseptin annostusohjeen epäselvyyden tai lääkkeiden yhteisvaikutuksen vuoksi.
Näiden lisäksi farmaseutti noudattaa esimerkiksi Fimean määräyksiä lääkkeiden toimittamisesta (PDF), hintaneuvonnasta ja lääkevaihdosta sekä Kelan ohjeita esimerkiksi kerralla Kela-korvattavista lääkemääristä, Mitä muuta haluaisit tietää farmaseutin työstä? Jatketaan keskustelua apteekin Facebook-sivuilla !
Näytä koko vastaus
Saako lääkäri kirjoittaa reseptin itselleen?
Laillistetulla lääkärillä on oikeus määrätä apteekista lääkkeitä ihmiselle, myös itselleen, lääkinnällistä tai lääketieteellistä tarkoitusta varten ja pro auctore -määräyksellä ammattinsa harjoittamiseen. Tilapäisesti lääkärin tehtävässä toimivalla lääketieteen opiskelijalla on oikeus määrätä lääkkeitä vain kyseisessä tehtävässä hoitamilleen potilaille.
Laillistetulla hammaslääkärillä on oikeus määrätä apteekista lääkkeitä hammaslääkinnällistä tai hammaslääketieteellistä tarkoitusta varten ja pro auctore-määräyksellä ammattinsa harjoittamiseen. Peruskoulutuksen jälkeistä käytännön palvelua suorittavalla hammaslääkärillä ei ole oikeutta hankkia lääkkeitä pro auctore -lääkemääräyksellä.
Tilapäisesti hammaslääkärin tehtävässä toimivalla hammaslääketieteen opiskelijalla on oikeus määrätä lääkkeitä vain kyseisessä tehtävässä hoitamilleen potilaille. Hammaslääkärillä on oikeus määrätä huumausainelääkkeiksi luettavia lääkevalmisteita samalla kerralla enintään kymmenen jakeluyksikköä.
- Muu kuin erikoishammaslääkäri saa määrätä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä enintään pienimmän myyntiluvallisen pakkauksen.
- Suomalaisessa oppilaitoksessa opiskelevilla lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoilla on oikeus toimia tilapäisesti lääkärin ammatissa, kun he ovat suorittaneet asetuksessa määritellyt vaadittavat opinnot ( opiskelijan toimiminen terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä, valvira.fi).
Opiskelijalle on asetuksen mukaan nimettävä kirjallisesti ohjaaja, joka on oikeutettu itsenäisesti harjoittamaan lääkärin tai hammaslääkärin ammattia. Ohjaaja valvoo myös opiskelijan lääkkeen määräämistä. Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijoilla on suppeampi oikeus määrätä lääkkeitä kuin laillistetuilla lääkäreillä tai hammaslääkäreillä.
- Opiskelijat saavat määrätä lääkkeitä vain tehtävässään hoitamilleen potilaille.
- Opiskelija ei näin ollen saa määrätä lääkkeitä esimerkiksi itselleen tai perheenjäsenilleen.
- Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijan tulee merkitä laatimaansa lääkemääräykseen hoitamansa virka, toimi tai tehtävä ja toimipaikka (toimipaikan nimi ja paikkakunta), jos nämä tiedot eivät ilmene lääkemääräyksestä ilman erillistä merkintää.
Toimiessaan tilapäisesti ammatissaan lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelija tarvitsee henkilökohtaisen terveydenhuollon ammattikortin voidakseen laatia lääkemääräyksiä. Kaikki lääkemääräykset joitain poikkeustilanteita lukuun ottamatta laaditaan sähköisesti.
- Henkilökohtaisen ammattikortin avulla varmistetaan lääkkeenmäärääjän henkilöllisyys, hänen oikeutensa määrätä lääkkeitä ja tuotetaan sähköinen allekirjoitus.
- Terveydenhuollon ammattikorttia haetaan Digi- ja väestötietovirastolta (Kts.
- Myös Sähköinen lääkemääräys, valvira.fi).
- Terveydenhuollon ammattikortin saaminen edellyttää, että hakija on rekisteröity Valviran ylläpitämään terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki).
Valvira merkitsee Terhikki-rekisteriin ne lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat, jotka yliopiston ilmoittamien suoritusmerkintöjen perusteella ovat suorittaneet asetuksessa määritellyt vaadittavat opinnot ja voivat siten toimia tilapäisesti kyseisen laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä.
Näytä koko vastaus
Voiko lääkäri perua reseptin?
Reseptin mitätöinti Hoidollisen mitätöinnin voi tehdä toimittamattomaan tai osittain toimitettuun reseptiin esimerkiksi silloin, kun potilaan lääkitys on lopetettu. Teknisen mitätöinnin voi tehdä toimittamattomaan reseptiin esimerkiksi tilanteessa, jossa resepti on määrätty väärälle henkilölle.
Näytä koko vastaus
Voiko toinen ihminen hakea reseptilääkkeet apteekista?
Oma henkilöllisyystodistus riittää jatkossa toisen henkilön reseptilääkkeiden noutamiseen apteekista, kun on saanut sähköisen valtakirjan Suomi.fi-palvelussa. Uudistus helpottaa erityisesti lapsiperheiden ja puolison asioita hoitavien arkea. Suomalaiset voivat nyt antaa sähköisen valtakirjan, jolla valtuutetaan toinen henkilö asioimaan puolestaan apteekeissa.
- Apteekkiasiointi-valtuus annetaan Suomi.fi-verkkopalvelussa ja sillä voi esimerkiksi noutaa reseptilääkkeet tai uusia sähköisen reseptin toisen henkilön puolesta.
- Valtuus on voimassa kaikissa Suomen apteekeissa.
- Sähköisen valtuuden saanut ei enää tarvitse apteekkiin mukaansa potilaan dokumentteja, kuten Kela-korttia tai potilasohjetta.
Sähköisen valtuuden saaneen henkilöllisyys tarkistetaan apteekissa passista, henkilökortista tai ajokortista. Kela-kortti ei käy henkilöllisyyden osoittamiseen. Valtuutetun henkilön tulee kertoa apteekissa, kenen puolesta on asioimassa. Apteekissa pystytään samalla tarkastamaan myös vanhempien oikeus asioida lastensa puolesta Väestörekisterin tietojen perusteella.
“Tämä auttaa esimerkiksi tilanteissa, joissa pitäisi hakea sairaan lapsen lääkkeet apteekista, mutta lapsen Kela-kortti sattuu olemaan tämän kanssa lääkärissä käyneen puolison lompakossa. Nyt riittää, että mukana on oma henkilöllisyystodistus”, kertoo hankepäällikkö Iiro Salonen Suomen Apteekkariliitosta.
Apteekit hyödyntävät ensimmäisenä Suomessa sähköistä valtuutta myymäläasioinnissa ja se laajenee verkkoapteekkeihin kuluvan vuoden aikana. Apteekeissa sähköinen valtuutus ei korvaa nykyisiä toimintamalleja, vaan tulee niiden rinnalle uutena vaihtoehtona.
- Suomi.fi-valtuudet helpottaa arkea, kun ei itse pysty hoitamaan asiointiaan esimerkiksi iän, sairauden, ulkomaanmatkan tai muun esteen vuoksi.
- Tällöin luottohenkilö voi hoitaa asiat helposti sähköisen valtakirjan avulla.
- Valtuuttaja määrittelee aikavälin ja sen, missä asioissa henkilö saa asioida valtuuttajan puolesta.
Suomi.fi-valtuuksissa voi myös helposti perua antamansa valtuuden”, kertoo Palvelut-yksikön johtaja Timo Salovaara Väestörekisterikeskuksesta. Apteekkiasiointiin valtuutetulla henkilöllä on apteekissa oikeus noutaa reseptilääkkeitä, uusia reseptejä, tarkistaa Kela- ja reseptitietoja, mitätöidä reseptejä ja pyytää yhteenvetoa resepteistä toisen puolesta.
Näytä koko vastaus
Voiko vuoden vanhoja lääkkeitä käyttää?
Onko vanhentunut lääke turvallinen? Apteekkari vastaa | 03.10.2014 Olen saanut jälleen monta kysymystä vanhentuneiden lääkkeiden käytöstä: 1. Otin Nuvaringin ehkäisyrenkaan käyttöön 23.02., vaikka pakkauksessa luki: “otettava käyttöön viimeistään 22.02”.
Tiedän etten tämän renkaan aikana tule olemaan sukupuoliyhteydessä, vaan rengas on tällä hetkellä vain menkkojen helpottamiseksi. Voiko tästä olla haittaa? Vaikuttaako seuraavan renkaan ehkäisytehoon? 2. Sain epäsäännöllisiin kuukautisiin Yasmin e-pillereitä. Kuukautiseni tasaantuivat, ja lopetin lääkkeiden käytön.
Nyt stressi sai kuukautiset sekaisin ja vuotoa riitti. Löysin puoli vuotta sitten vanhentuneet pillerit ja aloin syödä niitä. Vuoto vain jatkuu ja lääkäri on tilattu. Haluaisin silti tietää, onko vaaraa syödä pillereitä lääkäriin menoon asti.3. Voinko käyttää loppuun helmikuussa 2014 vanhentuneen Flixotide Discus -inhalaattorin, kun annoksia on jäljellä 39? Vanhentuneita lääkkeitä ei pidä käyttää.
- Un käyttöaika on mennyt umpeen, kukaan ei enää vastaa siitä, että lääke on käyttökelpoinen.
- Vaikka vanhentuneessa lääkkeessä ei päälle päin näkyisi mitään havaittavia muutoksia, voi teho olla heikentynyt.
- Tietyt lääkkeet muuttuvat vanhetessaan jopa myrkyllisiksi.
- Vanhentuneet lääkkeet voi tuoda apteekkiin, josta ne lähetetään edelleen Ekokemiin asianmukaisesti hävitettäväksi.
Silloin ne eivät aiheuta myrkytysvaaraa kenellekään eivätkä saastuta luontoa. Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki : Onko vanhentunut lääke turvallinen?
Näytä koko vastaus
Saako vanhentuneita lääkkeitä käyttää?
Lääkettä ei pidä käyttää pakkaukseen merkityn vanhenemispäivämäärän jälkeen, ja säilytyksessä tulee aina noudattaa annettuja ohjeita. Kun lääke vanhenee, sen teho pienenee ja sivuvaikutukset voivat lisääntyä. Ääritapauksessa se voi muuttua jopa myrkylliseksi.
Näytä koko vastaus
Voiko terveydenhoitaja kirjoittaa reseptin?
Aloitin nuorelle ehkäisypillerit – onko se laillista? Ehkäisyvalmisteiden aloitus toteutetaan yhteistyössä lääkärin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että hoitajalla pitää olla mahdollisuus konsultoida lääkäriä tarvittaessa ja organisaatiossa pitää olla kirjalliset toimintaohjeet ehkäisyvalmisteiden aloituksesta.
- Työnantajan on varmistettava, että ammattihenkilöillä on riittävä osaaminen ehkäisyvalmisteiden aloitukseen asiakkaalle.
- Terveydenhoitajan täytyy kertoa esimiehelleen, jos kokee, että osaaminen on riittämätöntä.
- Ehkäisyä aloitettaessa asiakas haastatellaan ja selvitetään, että ehkäisyn aloittamiselle ei ole vasta-aiheita.
Asiakkaalle tehdään tarvittavat tutkimukset, esimerkiksi verenpaine ja paino, sekä annetaan neuvontaa ehkäisyyn liittyen. Samalla sovitaan seurannasta. Osan seurannasta voi toteuttaa hoitaja. Jos seurannassa ei ilmene ongelmia, lääkäri kirjoittaa asiakkaalle sähköisen reseptin.
- Gynekologinen tutkimus ei ole edellytys hormonaalisen ehkäisyn aloitukselle.
- Ehkäisyvalmisteen reseptin voivat kirjoittaa vain ne sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt, jotka ovat suorittaneet lääkkeen määräämiseen oikeuttavan lisäkoulutuksen (45 op) ja joilla on tehtävään lupa työpaikallaan.
Reseptin voi kirjoittaa tiettyihin ehkäisyvalmisteisiin 15–34-vuotiaille naisille. Julkaistu Tehy-lehdessä 4/20 : Aloitin nuorelle ehkäisypillerit – onko se laillista?
Näytä koko vastaus
Miten saada resepti uusittua nopeasti?
Näin teet reseptin uusimispyynnön Omakannassa Kirjaudu Omakanta-palveluun pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Valitse Reseptit ja klikkaa Reseptien uusiminen -linkkiä. Valitse resepti tai reseptit, jotka haluat uusia.
Näytä koko vastaus
Miten uusia vanhentunut resepti?
Reseptien uusiminen Reseptin uusimispyyntö tulee jättää aina siihen yksikköön, jossa potilasta on hoidettu. Lääkereseptin uusiminen saattaa edellyttää käyntiä lääkärin vastaanotolla. Reseptin uusimisen yhteydessä lääkärin on tarkistettava, että lääke sopii yhteen potilaan muiden käyttämien lääkkeiden kanssa.
- Reseptin uusimista voi pyytää vastaanottokäynnin yhteydessä, apteekin kautta tai olemalla yhteydessä terveysasemaan.
- Un potilas pyytää reseptin uusimista Kelan ylläpitämässä sähköisessä Omakanta-palvelussa, pyyntö menee reseptin kirjoittaneelle taholle.
- Jos uusimisessa ei ole mitään ongelmia, se tehdään kahdeksan päivän kuluessa.
: Reseptien uusiminen
Näytä koko vastaus
Voiko apteekki uusia vanhentuneen reseptin?
Potilas voi pyytää reseptin uudistamista apteekin, sosiaali- tai terveydenhuollon ja Omakannan kautta. Apteekki lähettää uudistamispyynnön Reseptikeskukseen, joka välittää pyynnön edelleen potilaan ilmoittamaan terveydenhuollon yksikköön (esim. terveyskeskus, yksityinen lääkäriasema).
Näytä koko vastaus
Mitä tarkoittaa 2 vuoden resepti?
Onko reseptissäsi lääkettä vielä saatavilla? | 30.10.2019 | EMMI PUUMALAINEN | Katja Lösönen ja Reetta Lomperi Kun resepti on voimassa pitkään, voi olla hankala muistaa, onko se enää voimassa ja onko siinä lääkettä jäljellä. Kun edellinen lääkepakkaus on loppupuolellaan, vilkaise sen kyljessä olevasta tarrasta reseptin tiedot. Nykyään lääkärisi voi määrätä lääkkeet jopa kahdeksi vuodeksi. Tällöin voi olla entistä haastavampaa muistaa, milloin resepti vanhenee, ja kuinka monta pakkausta lääkettä reseptissä oli määrätty. Reseptisi ovat yleensä voimassa kaksi vuotta määräämispäivästä sähköisessä reseptikeskuksessa.
- Lääkärisi päättää reseptin kirjoittaessaan voimassaoloajan lisäksi myös tarpeellisesta lääkemäärästä.
- Tämä voi reseptissäsi olla ilmoitettu joko pakkausten lukumääränä tai ajanjaksona; esimerkiksi vuoden tarvetta vastaava määrä pakkauksia.
- Un olet saanut reseptin tietylle ajanjaksolle ja se toimitetaan apteekissa ensimmäistä kertaa, farmaseutti tai proviisori laskee annoksen mukaisesti reseptiin jäljelle jäävän määrän pakkauksina.
Joskus annoksen vaihdellessa voidaan jäljelle jäävä määrä merkitä päivämäärällä, mihin asti voit hakea lääkettä reseptillä, Tesoman apteekin proviisori Veronika Horniačková selventää.
Näytä koko vastaus
Miksi ES resepti muutettiin?
ES-energiajuoman resepti muuttui, ihmiset pettyivät ja Tiktokissa mietittiin syitä muutokselle. Reseptiä pohditaan nyt uudestaan, Keskosta kerrotaan.5.10.16:55 Kulttimaineeseen nousseen ES-energiajuoman reseptiä muutettiin kuluvan vuoden heinäkuussa. Jonnejen nimikkojuoma muuttui vähäsokerisemmaksi ja -kalorisemmaksi.
Ihmiset pettyivät. Malmin K-Citymarket teippasi kylmäkaapin kylkeen muistokirjoituksen energiajuomalle. Tiktokissa julkaistiin videoita, joissa vertailtiin uuden juoman makua vanhaan ES:ään. Se ei ole enää sama juoma, niillä kerrottiin. ES on Euroshopper-tuotemerkin energiajuoma, jota Suomessa myyvät Keskon kaupat.
ES:ää on myyty Suomessa vuodesta 2008 asti, ja elinaikansa aikana juomasta on tullut meemi ja klassikkotuote. Miksi rakastetun juoman resepti sitten muuttui? Pakkaussuunnittelija Outi Oravainen esitti aiheesta oman teoriansa Tiktokissa. Euroshopperin halpojen hintojen takana on volyymietu, eli samaa tuotetta myydään monessa eri maassa, muun muassa Britanniassa, Oravainen kertoo.
- Britanniassa tuli lokakuun alussa voimaan epäterveellisiä elintarvikkeita koskeva laki.
- Se sanelee, minkälaisia tuotteita ruokakaupoissa voi myydä esimerkiksi kassojen läheisyydessä tai hyllyjen päädyissä.
- Näitä paikkoja kutsutaan impulsio-ostopaikoiksi, Oravainen kertoo.
- Uuden lain vuoksi valmistajat pyrkivät nyt tekemään tuotteita, joissa on aiempaa vähemmän rasvaa, suolaa ja sokeria, jotta niitä voisi edelleen myydä parhailla kauppapaikoilla.
Esimerkiksi Pringles korvasi sipseistään osan suolasta yrttimausteilla muutoksen vuoksi, Oravainen kertoo Tiktok-videollaan. “ES:n reseptimuutos aika selkeästi mielestäni viittaa tähän Britannian lakimuutoksen myötäilyyn, jotta he saavat jatkossakin myydä energiajuomiaan hyvillä kauppapaikoilla”, Oravainen toteaa lopuksi.
- Pitääkö teoria paikkaansa, Keskon omien brändien johtaja Tuuli Luoma ? “Britannian lainsäädännöllä ei ollut tähän muutokseen mitään vaikutusta”, Luoma aloittaa.
- Sen sijaan muutos johtuu siitä, että Kesko on huomannut sokerittomien tuotteiden kysynnän olevan nousussa.
- Uudessa ES-reseptissä sokeria ja suolaa on vähennetty.
Juomassa on siten myös aiempaa vähemmän kaloreita. “Valitettavasti heti huomattiin, etteivät asiakkaat pitäneet muutoksesta”, Luoma kertoo. Kesko on saanut muutoksesta paljon palautetta. “Se nähdään ihan myyntidatankin kautta. Myynti on laskenut monta kymmentä prosenttia.” Ettekö te arvanneet, mikä vaikutus muutoksella olisi? “Emme olisi tehneet tätä, jos olisimme tienneet.
- Ei ollut tiedossa, että tulisi tämän tyyppinen lopputulema.” Sitten Luoma kertoo monien odottaman uutisen: “Reseptiä pohditaan nyt valmistajan kanssa uudestaan.
- Selvitys on jo päällä.” Vanha ES saattaa siis tehdä paluun.
- Soitetaan vielä Tiktokissa oman teoriansa esittäneelle pakkaussuunnittelija Oravaiselle.
“No niin, no se olikin vaan valistunut arvaus”, Oravainen toteaa kun kuulee, ettei hänen teoriansa pitänyt paikkaansa. Myös se käy hyvin järkeen, että muutos liittyy sokerin vähentämisen trendiin, hän pohtii. ES-videon suosio tuli Oravaiselle yllätyksenä.
Näytä koko vastaus
Kauanko eläimen resepti on voimassa?
Laki eläinten lääkitsemisestä – Lain tarkoituksena on edistää eläinlääkkeiden tarkoituksenmukaista käyttöä, mikä tarkoittaa sitä, että lääkkeitä ja muita aineita on aina käytettävä niin, että ne edistävät eläimen terveyttä tai hyvinvointia. Eläinlääkinnässä käytettäviä laitteita, aineita ja tarvikkeita on käytettävä siten, etteivät ne aiheuta eläimelle kipua tai tuskaa.
Eläinlääkäri saa luovuttaa eläimen omistajalle tai haltijalle lääkkeitä yksittäisen eläimen tai omistajan muiden eläinten hoitoa tai jatkohoitoa varten vain silloin, kun hän on itse tutkinut eläimen tai eläimet tai hankkinut muulla luotettavalla tavalla selvityksen lääkkeen tarpeellisuudesta, erikoiseläinlääkäri, Evidensian eläinlääketieteellinen johtaja Mirja Kaimio kertoo.
– Niin sanotusti varmuuden vuoksi tai eläintä tutkimatta lääkkeitä ei siis lain nojalla voi määrätä. Lain mukaan eläinlääkäri saa periä luovuttamistaan lääkkeistä korkeintaan sen hinnan, jonka on lääkkeistä ja niiden toimituksesta maksanut apteekille, lääketukkuun tai toiselle eläinlääkärillä.
- Suomessa eläinlääkäriasemat eivät siis voi periä voittoa myymistään lääkkeistä.
- Lääkkeen luovutuksen yhteydessä eläinlääkärin on annettava eläimen omistajalle kirjallinen selvitys eläimelle antamastaan tai annettavaksi luovuttamastaan lääkkeestä.
- Lääkkeen mukana on luovutettava sen käyttöohje, ohjeet lääkkeen oikeasta säilytyksestä ja käsittelystä sekä mahdollisista haitta- tai yhteisvaikutuksista.
Nämä käydään aina myös omistajan kanssa henkilökohtaisesti läpi. Lääkelain mukaisesti reseptilääkkeen hankinnan tulee perustua laillistetun eläinlääkärin antamaan lääkemääräykseen. Resepti on voimassa vuoden, jonka jälkeen eläin on syytä tutkia uudelleen oikean lääkityksen ja annostuksen varmistamiseksi.
- On tärkeää muistaa, että yksi vuosi ihmiselle vastaa koiran iässä seitsemää vuotta.
- Tässä ajassa moni vaiva voi kehittyä suuntaan tai toiseen, jonka vuoksi vähintään vuosittainen kontrollikäynti eläinlääkärillä ja lääkityksen tarkistaminen on erittäin tärkeää, Kaimio sanoo.
- Antibioottien oikean käytön varmistamiseksi niiden käytöstä on säädetty Maa- ja Metsätalousministeriön asetuksessa.
Asetuksen mukaan eläinlääkärin on varmistuttava kliinisestä tai mikrobiologisesta diagnoosista käyttäessään eläimille mikrobilääkkeitä. Ennen antibioottien määräämistä lemmikki on siis tutkittava huolellisesti, ja diagnoosin tulee olla mahdollisimman varma.
Mikrobilääkkeitä ei tule käyttää infektion tai sairauden ennaltaehkäisemiseksi ilman eläinlääketieteellisiä perusteita. Myös lääkeannosten ja kuurien tulee aina olla eläinlääketieteellisesti perusteltuja, ja niitä on syytä lemmikin lääkitsemisessä noudattaa. – Lääkekuuria ei siis tule lopettaa kesken, vaikka eläin osoittaisikin merkkejä paranemisesta jo ennen kuurin päättymistä.
Omistaja ei myöskään saa myydä tai luovuttaa eteenpäin lemmikilleen määrättyjä reseptilääkkeitä, Kaimio summaa. Osa eläimille käytettävistä lääkkeistä, kuten rokote kanien RHD-virustautia vastaan sekä kyyn myrkyn vasta-aine ovat erityisluvallisia lääkevalmisteita.
Näytä koko vastaus
Miksi lääkkeitä ei saa murskata?
Enterovalmiste – Enterotabletti tai -kapseli on tarkoitettu liukenemaan mahalaukun sijaan vasta suolistossa. Enterorakenne suojaa lääkeainetta mahahapoilta, tai mahan limakalvoa lääkeaineen syövyttävältä vaikutukselta. Rakenteen murskaaminen voi aiheuttaa lääkeaineen tehon menetyksen tai mahan limakalvon ärsytystä.
Näytä koko vastaus
Mitä lääkkeitä ei saa murskata?
Enterotablettien ja -kapselien lääkeaineen on suunniteltu vapautuvan vasta suolistossa esimerkiksi sen vuoksi, että mahahapot voivat muuttaa lääkkeen tehottomaksi tai lääke voi ärsyttää mahaa. Enterotabletin puolittaminen tai murskaaminen tai kapselin avaaminen voi viedä lääkeaineen tehon tai aiheuttaa mahaärsytystä.
Näytä koko vastaus
Saako apteekki vaihtaa lääkkeen?
Fimea muistuttaa apteekkeja lääkevaihdon ja lääkeneuvonnan pelisäännöistä Fimea muistuttaa apteekkeja lääkevaihdon ja lääkeneuvonnan pelisäännöistä Fimea muistuttaa apteekkeja siitä, etteivät apteekit saa vaihtaa potilaalle määrättyä lääkettä toiseen ilman lääkärin lupaa, elleivät lääkkeet ole keskenään vaihtokelpoisia Fimean voimassa olevan vaihtokelpoiset lääkevalmisteet -luettelon mukaan.
Apteekin on aina otettava yhteyttä lääkkeen määrääjään, jos määrättyä lääkettä ei ole saatavilla tai muissa epäselvissä tilanteissa. Lääkevaihtoa ei saa tehdä erityislupavalmisteille. Lääkevaihtoa ei sovelleta eläinlääkkeisiin, eikä eläimille kaskadisäädöksen perusteella määrättyjä lääkkeitä saa vaihtaa.
Määräaikaisella erityisluvalla ihmisille luovutettavaksi tarkoitettuja lääkkeitä ei saa toimittaa eläimille ilman asianmukaista erityislupaa.
Näytä koko vastaus
Mitä tarkoittaa 2 vuoden resepti?
Onko reseptissäsi lääkettä vielä saatavilla? | 30.10.2019 | EMMI PUUMALAINEN | Katja Lösönen ja Reetta Lomperi Kun resepti on voimassa pitkään, voi olla hankala muistaa, onko se enää voimassa ja onko siinä lääkettä jäljellä. Kun edellinen lääkepakkaus on loppupuolellaan, vilkaise sen kyljessä olevasta tarrasta reseptin tiedot. Nykyään lääkärisi voi määrätä lääkkeet jopa kahdeksi vuodeksi. Tällöin voi olla entistä haastavampaa muistaa, milloin resepti vanhenee, ja kuinka monta pakkausta lääkettä reseptissä oli määrätty. Reseptisi ovat yleensä voimassa kaksi vuotta määräämispäivästä sähköisessä reseptikeskuksessa.
Lääkärisi päättää reseptin kirjoittaessaan voimassaoloajan lisäksi myös tarpeellisesta lääkemäärästä. Tämä voi reseptissäsi olla ilmoitettu joko pakkausten lukumääränä tai ajanjaksona; esimerkiksi vuoden tarvetta vastaava määrä pakkauksia. – Kun olet saanut reseptin tietylle ajanjaksolle ja se toimitetaan apteekissa ensimmäistä kertaa, farmaseutti tai proviisori laskee annoksen mukaisesti reseptiin jäljelle jäävän määrän pakkauksina.
Joskus annoksen vaihdellessa voidaan jäljelle jäävä määrä merkitä päivämäärällä, mihin asti voit hakea lääkettä reseptillä, Tesoman apteekin proviisori Veronika Horniačková selventää.
Näytä koko vastaus
Mihin aikaan reseptit uusitaan?
Palvelu Ensisijaisesti resepti uusitaan vastaanottokäynnillä esimerkiksi vuosi- tai muun kontrollin yhteydessä. Lääkärin määrätessä reseptilääkettä kannattaa lääkärin kanssa sopia uusimiskäytännöstä. Resepti voidaan uusia, kun sen määräämisestä tai uusimisesta on kulunut alle 16 kuukautta.
Resepti voidaan uusia myös soittopyynnöllä tai jos hoitava lääkäri ei ole tavoitettavissa, niin reseptin uusinta voi onnistua reseptin uusinta -chatin kautta. Reseptin uusintamahdollisuus perustuu aina lääkärin arvioon. Puhelinvastaanotolla (ei hoitava lääkäri) ja chat-palvelussa ei voida uusia kaikkia lääkkeitä, tällaisia ovat esimerkiksi unilääkkeet, rauhoittavat lääkkeet, vahvat särkylääkkeet sekä antibiootit.
Resepti tehdään sähköisenä ja se tallentuu Reseptikeskukseen ja lääke on lunastettavissa mistä tahansa apteekista.
Näytä koko vastaus
Miten resepti uusitaan?
Reseptien uusiminen
PalveluNaantaliJulkinen palvelu
Voit uusia reseptisi lääkärin vastaanoton yhteydessä, jolloin uusi resepti tulee voimaan välittömästi. Mikäli reseptin uusiminen ei vaadi lääkärin tapaamista, voit pyytää reseptin uusimista sähköisesti Omakanta-palvelussa, voit soittaa terveyskeskuksen potilastoimistoon tai asioida paikan päällä.
Voit myös pyytää apteekkia välittämään reseptin uusimispyynnön sille taholle, joka on kirjoittanut res, Reseptin uusimispyyntö tulee jättää aina siihen yksikköön, jossa potilasta on hoidettu. Lääkereseptin uusiminen saattaa edellyttää käyntiä lääkärin vastaanotolla. Reseptin uusimisen yhteydessä lääkärin on tarkistettava, että lääke sopii yhteen potilaan muiden käyttämien lääkkeiden kanssa.
Reseptin uusimista voi pyytää vastaanottokäynnin yhteydessä, apteekin kautta tai olemalla yhteydessä terveysasemaan. Kun potilas pyytää reseptin uusimista Kelan ylläpitämässä sähköisessä Omakanta-palvelussa, pyyntö menee reseptin kirjoittaneelle taholle.
Näytä koko vastaus
Miten lääkäriltä sää reseptin?
Reseptilääkkeiden määrääminen ja uusiminen – Uusi reseptisi helposti sähköisen palvelumme kautta » Otamme reseptistä 22 € korvauksen (1–3 reseptiä). Neljännestä reseptistä lähtien perimme 8 € lisäkorvauksen per resepti alla olevan taulukon mukaisesti.
- Puhelun hinta on 3,55 € / alk.
- Min + pvm/mpm.
- Resepti on valmis 6 h kuluessa, useimmiten aikaisemmin.
- Iireellisissä tapauksissa kannattaa soittaa 0600 16334 Resepti kirjataan sähköisesti Omakanta -palveluun, josta ne näkyvät kaikissa Suomen apteekeissa.
- Sähköisen reseptin saamisen jälkeen lääkkeet on mahdollista hakea apteekista henkilöllisyystodistusta vastaan.
Apteekki perii reseptipalkkion lääkettä noudettaessa.
Reseptien lkm | Hinta |
1-3 | 22 € |
4 (1 x 8 € lisämaksu) | 30 € |
5 (2 x 8 € lisämaksu) | 38 € |
Hinnoissa on huomioitu Kelan antama korvaus 4,5 €. Mikäli lääkkeestä ei saa Kelan korvausta lisätään hintaan 4,5 €. HUOM! Emme uusi psyykenlääkkeitä, vahvoja kipulääkkeitä, rauhoittavia lääkkeitä tai muita keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä (PKV-lääkkeet).
Näytä koko vastaus