Contents
Miten lääkkeet pakataan matkalle?
Tiedätkö miten otat sähköisen reseptin matkalle mukaan? | 04.02.2016 Hiihtolomakauden lähestyessä on hyvä valmistautua tulevaan matkaan hyvissä ajoin: selvittää rokotustarve ja se, tarvitaanko matkakohteeseen Schengen-todistus. Reseptilääkkeen käyttäjällä on hyvä olla myös reseptit mukana, mutta miten sähköinen resepti otetaan matkalle mukaan? Matkalle on aina hyvä ottaa mukaan riittävästi säännöllisesti käytössä olevia reseptilääkkeitä.
lääkärin tulostaman potilasohjeen, jossa on lueteltu kaikki samalla kerralla määrätyt lääkkeet apteekista tai lääkäriltä saatavan englanninkielisen yhteenvetotulosteen eli jäljennöksen sähköisistä resepteistä niiden lääkkeiden osalta, joita on ostettu apteekista resepteistä suomenkielisen yhteenvedon, jonka voi itse tulostaa tai pyytää apteekista tai terveydenhuollosta.
Omakanta-palveluun kirjaudutaan esimerkiksi pankkitunnuksilla. Reseptilääkkeet kannattaa kuljettaa alkuperäisissä pakkauksissaan käsimatkatavaroissa. Kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet tulee pakata niin, että ne säilyvät käyttökelpoisina. Ennen matkalle lähtöä on hyvä varmistaa kohdemaan maahantuontikäytännöt henkilökohtaisten lääkkeiden osalta.
Näytä koko vastaus
Voiko Omakannasta tulostaa reseptin?
Mikä on “lääkemääräys ulkomailla ostoa varten”? – Lääkemääräys ulkomailla ostoa varten on paperinen resepti, jolla voit ostaa lääkkeitä toisesta EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä, Et voi tulostaa lääkemääräystä itse esimerkiksi Omakannasta, vaan saat sen tulosteena lääkäriltä. Et voi myöskään käyttää tätä ulkomaille tarkoitettua reseptiä Suomessa.
Näytä koko vastaus
Tarvitseeko ulkomaille reseptit?
Matkustaessasi Schengen-alueelle (visaguide. world, englanniksi), sinulla tulee olla apteekista saatava Schengen-todistus, jos kuljetat mukanasi tiettyjä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia (PKV) lääkkeitä, psykotrooppisia aineita tai huumausaineita sisältäviä lääkkeitä.
Näytä koko vastaus
Miten toimii sähköinen resepti?
Sähköinen lääkemääräys | Yleistä | Pihlajalinna Sähköinen resepti Suomen lain mukaan lääkemääräys on laadittava sähköisesti. Sähköinen resepti on lääkemääräys, jonka lääkäri laatii ja allekirjoittaa sähköisesti. Se tallennetaan keskitettyyn tietokantaan, jota kutsutaan Reseptikeskukseksi.
Reseptikeskuksen rekisterinpitäjä on Kela. Valtakunnallinen Reseptikeskus sisältää kaikki reseptit ja apteekkien niihin tekemät toimitusmerkinnät. Reseptikeskuksen tietojen perusteella mikä tahansa apteekki voi toimittaa lääkkeet. Reseptit ja niiden toimitustiedot säilyvät Reseptikeskuksessa 30 kuukautta eli 2,5 vuotta.
Sen jälkeen ne siirtyvät toiseen keskitettyyn tietokantaan, jota kutsutaan Reseptiarkistoksi. Laki sähköisestä määräämisestä mahdollistaa kirjallisen tai puhelinlääkärimääräyksen vain niissä tilanteissa, joissa sähköinen määrääminen ei ole teknisen häiriön vuoksi mahdollista.
- Irjallisen tai puhelinlääkemääräyksen voi tehdä myös apteekin pyynnöstä, jos apteekki ei pysty toimittamaan sähköistä lääkemääräystä teknisen häiriön takia.
- Lisäksi lääkemääräyksen voi laatia kirjallisesti tai puhelimitse, jos lääkehoidon tarve on kiireellinen eikä lääkemääräystä voi olosuhteiden poikkeuksellisuuden vuoksi tai muusta erityisestä syystä laatia sähköisesti.
Poikkeustapauksessa laadittu paperiresepti muutetaan apteekissa sähköiseksi ja tallennetaan Reseptikeskukseen. Potilas voi tarkastella omia reseptitietojaan Omakanta-nettipalvelun kautta. Omakanta-palveluun pääsee kirjautumaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
- Omakannasta jokainen täysi-ikäinen voi mm.
- Tarkastaa mitä reseptejä hänelle on määrätty, mihin asti reseptit ovat voimassa ja paljonko resepteissä on vielä toimittamattomia lääkkeitä.
- Okonaislääkitys kuntoon Kun potilaan kaikki reseptit on tallennettu Reseptikeskukseen, lääkäri voi potilaan suostumuksella tarkistaa tämän kokonaislääkityksen ja ehkäistä lääkkeiden haitallisia yhteisvaikutuksia ja päällekkäisyyksiä.
Potilaan pyynnöstä myös farmaseutti tai proviisori voi tarkistaa kokonaislääkityksen. Potilasta hoitava sairaanhoitaja voi myös potilaan suostumuksella tarkastella Reseptikeskuksessa olevia tietoja. Yhtenäiset lääketiedot Sähköisen reseptin käyttöönoton jälkeen kaikilla terveydenhuollon toimipisteillä ja apteekeilla on käytössään yhtenäiseen Lääketietokantaan perustuvat tiedot.
- Lääketietokanta sisältää lääkkeen määräämisen ja toimittamisen kannalta tarpeelliset tiedot lääkkeestä, sen hinnasta ja korvattavuudesta sekä keskenään vaihtokelpoisista lääkevalmisteista.
- Tietokannassa on myös tiedot korvattavista perusvoiteista ja kliinisistä ravintovalmisteista.
- Sähköisen reseptin maksu Pihlajalinnan lääkärikeskuksissa sähköisen lääkemääräyksen maksu on 0,90 euroa / lääkemääräys.
Laadittu sähköinen lääkemääräys tarkoittaa yhtä määrättyä lääkettä. Sähköisen reseptin maksulla katamme kuluja, jotka syntyvät Reseptikeskuksen ja -arkiston sekä lääketietokannan käytöstä. Asiakkaalla on edelleen oikeus halutessaan saada lääkemääräys paperisena versiona ilman erillistä sähköisen reseptin lisämaksua.
- Maksu ei koske Pihlajalinna Työterveyden palveluita tai maksukattoisia käyntejä.
- Tietojen käyttö Reseptikeskuksessa olevat tiedot ovat hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten ja apteekissa farmaseuttien ja proviisoreiden, sekä ao.
- Alojen opiskelijoiden, käytettävissä, kun asioit terveydenhuollossa tai apteekissa.
Tietojen katsomiseen pitää aina pyytää potilaan lupa. Itse pääset katsomaan tietojasi Omakanta-nettipalvelusta. Reseptiarkistoon siirtyneet reseptit eivät ole enää terveydenhuollon ja apteekkien käytettävissä. Reseptitietoja voidaan käyttää valvontaan, lääketurvatoimintaan, lääkekorvausten maksamiseen ja tutkimukseen vielä 10 vuotta sen jälkeen, kun ne on siirretty arkistoon.
Näytä koko vastaus
Pitääkö lääkkeet olla käsimatkatavaroissa?
Matkalle valmistautuminen –
Säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä kannattaa ottaa mukaan varmuuden vuoksi vähintään kahden viikon lääkkeet yli matkan tarpeen. Koska lääkevalmisteiden kauppanimet vaihtelevat maittain, on hyvä tietää lääkkeiden nimien lisäksi niiden vaikuttavien aineiden nimet. Tee matkalle lähtiessä lista lääkkeistäsi tai pyydä lääkäriltäsi ajantasainen lista lääkkeistäsi. Voit myös tulostaa sähköiset lääkemääräyksesi kanta.fi-palvelusta. Lääkelistasta on hyvä jättää kopio kotiväelle ja/tai skannata omaan nettisähköpostiin. Kaikki lääkkeet kannattaa kuljettaa käsimatkatavaroissa alkuperäispakkauksissa. Diabeetikon on hyvä kuljettaa mukana todistusta neulojen tarpeesta (ks. Liite 6. Todistusmalli ruiskujen, neulojen ja lääkkeiden kuljettamista varten ). Selvitys tarvitaan lääkkeiden ja hoitovälineiden saamiseksi mukaan lentokoneen matkustamoon ja siitä voi olla hyötyä epäselvissä tilanteissa sellaisissa maissa, joissa kyseiset lääkeaineet eivät ole tuttuja tullivirkailijoille. Ennen lähtöä kannattaa varmistaa oman lentoyhtiön, Finnairin tai ilmailuviranomaisen verkkosivuilta voimassa olevat käsimatkatavaroita koskevat rajoitukset.
Pitkäaikaista ulkomailla oloa varten on hyvä neuvotella lääkärin kanssa mahdollisista varmuuden vuoksi mukaan otettavista lääkkeistä, jos niiden saatavuus kohdemaassa on epävarmaa. Matkalla saatetaan tarvita esimerkiksi mikrobilääkkeitä virtsatieinfektioihin, lasten korvatulehduksiin, muihin mahdollisiin hengitystieinfektioihin ja kuumeisiin ripulitauteihin sekä allergialääkkeitä.
Myös omat neulat ja ruiskut kannattaa ottaa mukaan maihin, joiden terveydenhuollon hygienian tasosta ei ole varmuutta. Pitkäksi ajaksi alkeellisiin oloihin menijöille myydään valmista ensiapupakkausta. Pakkaus sisältää mm. nesteen- ja verensiirtolaitteen neuloineen, haavan ompeluvälineet, neuloja ja ruiskuja.
Vaikka omia lääkkeitä olisi mukana, infektio-oireisen matkailijan pitää aina ensisijaisesti hakeutua lääkäriin. Jos lääkäripalveluja ei ole saatavilla, tulee matkailijalla olla yksityiskohtaiset ohjeet, miten ja milloin lääkkeitä käytetään ja mitä epävarmuustekijöitä näin aloitettuun hoitoon liittyy.
Matkalle lähtijän kannattaa koota ensiapulaukkunsa sisältö henkilökohtaisten tarpeidensa mukaan (taulukko Matkailijan ensiapulaukun sisältö ). Erityisesti nestemäisten ja puolikiinteiden lääkevalmisteiden säilyttämiseen on kiinnitettävä huomiota, sillä hyvin kuumat tai kylmät olot vaikuttavat lääkkeiden säilymiseen.
Tabletit, kapselit ja muut kiinteät lääkevalmisteet ovat herkkiä erityisesti kosteuden vaikutukselle. Lääkkeiden maahantuontiin liittyen useilla mailla on rajoituksia, joista on hyvä ottaa selvää etukäteen. Lisätietoja rajoituksista on mahdollista saada esim.
Allergiaan | Antihistamiini, vaikeista oireista kärsiville adrenaliiniannosruisku |
---|---|
Hampaan lohjettua | Cavit, väliaikainen paikkamateriaali |
Hyönteisten pistoihin | 1-prosenttinen kortisonivoide ja antihistamiini (auttavat kutinaan) |
Iho-ongelmiin | Aurinkosuoja- ja kosteusvoide sekä mieto kortisonivoide (ei pahoin rikkoutuneelle tai märkivälle iholle) |
Herpes (yskänrokko) -voide, sienivoide erityisesti tropiikissa | |
Matkapahoinvointilääke | |
Myrkytysten ensiapuun | Lääkehiiltä (vain myrkytysten ensiapuun, koska estää muiden lääkkeiden imeytymisen) |
Nuhaan ja tukkoisuuteen | Limakalvoja supistavia nenätippoja varsinkin ennen lentoa |
Pintanaarmuihin, haavoihin ja nyrjähdyksiin | Haavanpuhdistusainetta tai -pyyhkeitä, sidetaitoksia tai -harsoa, laastaria, rakkolaastareita sekä pinsetit ja sakset |
Ripuliin ja ummetukseen | Ripulilääkettä (loperamidi, vain aikuisten kuumeettomaan turistiripuliin) |
Äkilliseen ripuliin valmista liuosta tai ripulijuomajauhetta | |
Ummetuslääkettä, jos taipumus ummetukseen | |
Särky- ja kuumelääke sekä kuumemittari | Tropiikissa kuumelääkkeenä vain parasetamoli |
Särkylääkkeenä esim. ibuprofeeni, ketoprofeeni tai parasetamoli, lapsille parasetamoli | |
Voimakkaan auringon ja tuulen aiheuttamaan silmien kuivuuteen tai ärtyisyyteen | Kostuttavia silmätippoja |
Yleisen hygienian hoitoon | Käsien desinfiointiainetta, kosteuspyyhkeitä, kondomeja, tamponeja ja terveyssiteitä |
Saako käsimatkatavaroihin ottaa särkylääkettä?
Lääkkeet ja apuvälineet Matkalle mukaan otettavat lääkkeet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin ja säilyttää alkuperäisessä pakkauksessaan. Lentokoneissa on aina peruslääkintätarvikkeita kuten särkylääkettä, nenäsumutetta ja laastaria. Kaikissa lentokoneissa on myös sydäniskuri (defibrillaattori), sekä muita ensiapuvälineitä, joita tarvittaessa voi käyttää ainoastaan koulutetut terveydenalan ammattilaiset.
Näytä koko vastaus
Voiko reseptin saada puhelimitse?
Reseptejä määrätään pelkän puhelinkeskustelun perusteella – Reseptejä on edelleen mahdollista saada puhelimitse ilman, että lääkäri ja potilas kohtaavat kasvokkain. Lääkäriliiton mukaan ei ole olemassa sataprosenttisesti varmaa keinoa varmistaa, että puhelimessa on oikeasti se potilas, joksi hän itseään väittää.
Lääkäriliitto ei myöskään lähde arvailemaan, kuinka yleistä reseptien määrääminen pelkän puhelinkeskustelun pohjalta on. Ainakaan ilman aiempaa kontaktia lääkärin ja potilaan välillä reseptiä tuskin kirjoitetaan. – Sitä pidetään tietyllä tapaa puoskarointina noin lainausmerkeissä, mutta joskus käytännön asiat vain ovat niin, sanoo Juha Tasa.
– Omalta kohdaltani voin sanoa, että silloin jos minulla on pitkäaikainen potilas-lääkärisuhde, niin voidaan jossain tilanteissa antaa keskustelun pohjalta resepti, hän jatkaa.
Näytä koko vastaus
Miksi resepti ei näy Omakannassa?
Resepti – ja terveystietojen katselu Tiedot eivät näy Omakannassa, jos niitä ei ole vielä terveydenhuollossa tallennettu Kanta-palveluihin. Jos terveystietoja, esim. laboratoriotutkimusten tuloksia, ei pääse katsomaan Omakannasta, niin voit pyytää tiedot siitä terveydenhuollon yksiköstä, jossa olet asioinut.
Näytä koko vastaus
Kauanko kestää että resepti näkyy Omakannassa?
Omakanta-palvelu auttaa reseptien hallinnassa E-reseptistä on tulossa pikkuhiljaa osa kaikkien suomalaisten elämää. Julkisen terveydenhuollon toimintayksiköt käyttävät jo sähköistä reseptiä ja yksityiseen terveydenhuoltoon se tulee pakolliseksi 1.1.2015 mennessä.
Itsenäiset ammatinharjoittajat sekä pienet asemat saavat enemmän aikaa valmistautua. Heidän pitää liittyä järjestelmään 1.1.2017 mennessä. Liittyminen sähköiseen reseptiin vaatii terveydenhuollolta isoja muutoksia, mutta järjestelmän ymmärtäminen vie aikaa myös potilailta. Aluksi jokaisen kannattaa käydä kokeilemassa Sieltä pääsee näkemään omat Reseptikeskukseen ja Potilastiedon arkistoon tallennetut tiedot.
Kirjautumiseen tarvitaan mobiilivarmenne, verkkopankkitunnukset tai poliisilta saatava varmennekortti. Omakanta-palvelun käyttö Ensimmäisellä käyttökerralla järjestelmä pyytää käyttäjää kuittaamaan, että hän on tutustunut sairaanhoitopiirin potilastietorekisteriä ja Potilastiedon arkistoa koskevaan informaatioon.
- Uittauksen jälkeen potilas pääsee katsomaan omia tietojaan.
- Näytön vasemmalta reunalta voi valita joko etusivun, sähköiset reseptit, terveystiedot tai suostumukset ja kiellot.
- Jos klikkaat sähköiset reseptit -kohtaa, pääset katsomaan, mitä kaikkia lääkkeitä sinulle on määrätty sähköisesti.
- Sivulla kerrotaan, kuinka paljon lääkettä on määrätty, onko lääkettä vielä jäljellä ja mihin saakka resepti on voimassa.
Lääkkeen vasemmalla puolella olevaa päivämäärää klikkaamalla voit katsoa loputkin lääkkeen tiedot, kuten annostuksen, lääkkeen määränneen lääkärin nimen ja lääkkeen käyttötarkoituksen. Sähköiset reseptit näkyvät Omakannassa 2,5 vuotta siitä päivästä, kun reseptit on kirjoitettu.
- Palvelussa ei näy paperi-, puhelin- tai faksireseptejä, koska niitä ei tallenneta Reseptikeskukseen.
- Potilaan ei kuitenkaan tarvitse osata käyttää tietokonetta saadakseen lääkkeensä.
- Mikä tahansa apteekki pystyy etsimään reseptin sen jälkeen, kun potilas on esittänyt Kela-korttinsa tai todistamalla henkilöllisyytensä muulla tavoin.
Myös lääkkeiden hakeminen toisen puolesta on edelleen mahdollista. Tähän tarvitaan edelleen joko potilaan Kela-kortti, henkilöllisyystodistus tai kirjallinen lupa. Hyvää ja huonoa palautetta Apteekkariliiton farmaseuttisen johtajan Sirpa Peuran mukaan e-resepti on otettu vastaan vaihtelevasti.
Palaute riippuu siitä, miten hyvin järjestelmä on tullut ymmärretyksi. Osa on ollut hyvin tyytyväisiä muutokseen. Jotkut taas eivät edes ole tajunneet, että heille on määrätty lääkkeitä, kun paperireseptiä ei ole lopuksi annettu käteen. Peura uskoo, että kyse on alkuvaiheen kangertelusta. – Yksi suurimmista ongelmista on se, että potilas tuntee menettäneensä lääkehoidon hallinnan.
Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä lääkäriltä voi aina pyytää paperisen yhteenvetotulosteen lääkityksestään. Lääkärin pitäisi myös tapaamisen lopuksi antaa potilaalle potilasohje, jossa on tiedot lääkemääräyksistä. Peuran mukaan e-resepteissä on paljon hyötyäkin.
- Ensinnäkin tästä lähin lääkkeen voi hakea mistä apteekista tahansa, paikkakunnasta riippumatta.
- Toiseksi hajamielisimmänkin potilaan reseptit pysyvät tallessa.
- Reseptikeskus auttaa myös lääkärin työtä.
- Potilas voi antaa lääkärilleen luvan katsoa reseptejään ja saamansa tiedon perusteella lääkäri voi pitää huolta siitä, että haitallisia yhteisvaikutuksia eri lääkkeiden kanssa ei tule.
Potilaan pyynnöstä myös farmaseutti tai proviisori voi tarkistaa kokonaislääkityksen. Kaikkien potilastiedot eivät vielä näy Reseptien katsominen Omatietokannassa on näppärää, mutta terveystiedot -kohdassa saattaa joillakin näkyä vielä tyhjää. Peuran mukaan tietojen puuttuminen voi johtua siitä, että potilaan käyttämä palveluyksikkö ei vielä ole liittynyt Potilastiedon arkiston käyttäjäksi.
- Potilastiedon arkisto otetaan käyttöön vaiheittain.
- Julkisen sektorin terveydenhuollolla määräaika on 1.9.2014, yksityisellä terveydenhuollolla vuotta myöhemmin.
- Tämän jälkeen Potilastiedon arkistoon kirjatut tiedot löytyvät Omakanta-palvelusta niin kauan kuin niiden lakisääteinen säilytysaika edellyttää.
Palvelussa aletaan näyttää myös ennen täysi-ikäisyyttä kirjatut sähköiset reseptit ja potilasasiakirjat, mutta vasta sen jälkeen, kun henkilö on täyttänyt 18 vuotta. Aluksi vanhemmat eivät päässeet katsomaan palvelusta alaikäisten lastensa tietoja. Nykyään tilanne on kuitenkin toinen.
Lähde: OmakantaKirjoittaja:Johanna NykopptoimittajaKuva:Panthermedia
Korjaus:Kela on tarkentanut jutun tietoja. Uudessa laissa todetaan, että alaikäisen lapsen huoltajalla on oikeus päästä katsomaan lapsen tietoja, ellei lapsi ole ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenevä itse päättämään hoidostaan, ja on sillä perusteella kieltänyt tietojensa katsomisen. Tämä ominaisuus tulee kuitenkin käyttöön vasta joskus vuonna 2016, eikä siis ole vielä voimassa. Ei kuvateksti\u00e4 “,”meta”:}]> : Omakanta-palvelu auttaa reseptien hallinnassa
Näytä koko vastaus
Mitä lääkkeitä voi viedä ulkomaille?
Selvitä lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset ennen matkaa, koska maiden välillä on eroja siinä, miten paljon ja mitä lääkkeitä maahan saa tuoda. Myös mahdollisten läpikulkumaiden säännöt ja rajoitukset on hyvä selvittää etukäteen. Joissakin tilanteissa saatetaan edellyttää esimerkiksi tuontilupaa tai viranomaisen antamaa todistusta.
Ota mukaan lääkärin tulostama potilasohje tai resepteistä kertova yhteenvetotuloste, jonka voit tulostaa itse Omakanta-palvelusta, Tarvittaessa saat yhteenvetotulosteen myös apteekista tai terveydenhuollon toimintayksiköstä. Voit pyytää tulosteen myös englanninkielisenä. Kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksessa ja pakkaa lääkkeet käsimatkatavaraan. Mieti, tarvitsetko mukaan diagnoositiedot tai kopion hoitokertomuksesta englanniksi tai kohdemaan kielelle käännettynä. Diabeetikon on hyvä ottaa mukaan todistus neulojen tarpeellisuudesta.
Milloin lääkäri voi hylätä reseptin Uudistamispyynnön?
Reseptiin, jonka uudistamispyyntö on vanhentunut, voidaan tehdä uusi uudistamispyyntö. Lääkäri voi joko hyväksyä, hylätä tai palauttaa uudistamispyynnön. Kun hän hyväksyy pyynnön, hän kirjoittaa uuden reseptin vanhan reseptin pohjalta ja lähettää sen Reseptikeskukseen.
Näytä koko vastaus
Pitääkö reseptilääkkeistä maksaa?
Lääkemääräys (resepti)
Suomessa lääkkeet on lainsäädännöllisesti jaettu kahteen ryhmään, itsehoitolääkkeisiin ja reseptilääkkeisiin. Reseptilääkkeiden saamiseen apteekista tarvitaan lääkärin laatima lääkemääräys eli resepti. Reseptissä kuvataan potilaalle määrätty lääke, sen määrä ja vahvuus sekä lääkepakkaukseen liitettävä käyttöohje. Reseptit ovat nykyisin pääsääntöisesti sähköisiä (e-resepti). Vain poikkeustapauksissa resepti kirjoitetaan paperille tai annetaan puhelimitse apteekkiin.
Reseptilääkkeen määrääminen perustuu lääkärin suorittamaan potilaan tutkimukseen ja diagnoosiin. Lääkäri ja potilas sopivat yhdessä lääkehoidosta. Resepti on keino välittää hoitopäätöksen tiedot apteekille, joka toimittaa tarkoitukseen sopivan, hinnaltaan edullisimman lääkevalmisteen oikean määrän ja vahvuuden sekä merkitsee lääkepakkaukseen lääkärin ilmoittaman käyttöohjeen.
- Reseptin sähköinen allekirjoitus ja potilaan kaikkien reseptien säilytys keskitetysti samassa valtakunnallisessa tietokannassa,, vähentävät virheiden, yhteisvaikutusten ja väärinkäytön riskiä.
- Sähköiset potilastieto- ja reseptijärjestelmät ohjaavat reseptin laatijaa ja tekevät entiset reseptinkirjoituksen muotoseikat tarpeettomiksi.
Älykkäät reseptinkirjoitusohjelmat tarjoavat valmiita ehdotuksia lääkkeen annokseksi ja varoituksia mahdollisista haitta- ja yhteisvaikutuksista muun lääkehoidon kanssa. Viimeinen harkinta ja vastuu jäävät kuitenkin aina lääkärille, joka koulutuksensa ja kokemuksensa perusteella tekee parhaimman mahdollisen hoitopäätöksen.
Pitkäaikaishoidoissa lääkäri voi määrätä lääkkeen reseptin koko voimassaoloajaksi joko ilmoittamalla tarvittavan päiväannoksen perusteella pakkauksien lukumäärän tai antamalla tiedon hoidon pituudesta, jolloin apteekki laskee tarvittavien pakkausten lukumäärän. Reseptilääkkeen pakkauksen annosteluohjetarrasta saa myös tiedon reseptin jäljelle jäävästä toimittamattomasta lääkemäärästä ja voimassaoloajasta.
Apteekki luovuttaa kerralla enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan lääkemäärän. Tähän on syynä se, että Kela korvaa kertaostona enintään kolmen kuukauden lääkkeen käytön kustannuksia. Suurempia lääkemääriä on toki mahdollista hankkia ilman Kela-korvausta.
- Tämä voi kuitenkin olla asiakkaalle haitallista, koska apteekissa lääkkeitä säilytetään aina ohjeiden mukaan ja ne ovat todennäköisesti uusinta tuote-erää.
- Resepti on voimassa 24 kuukautta sen määräämis- tai uusimispäivästä lukien, ellei voimassaoloaikaa ole rajattu.
- Virallisessa luettelossa nimettyjen huumausainelääkkeiden ja pääasiassa keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden reseptien voimassaoloaika on yksi vuosi.
Yhden vuoden ovat voimassa myös erityisluvallisten valmisteiden reseptit sekä reseptit sellaisille biologisille lääkkeille, joille on saatavilla määräyshetkellä biosimilaari. Resepti tulisi aina mieluiten uusia lääkärin vastaanotolla, jolloin hoitavalla lääkärillä on mahdollisuus tutkia potilas, tarkistaa hoidon teho, tarve ja turvallisuus.
Reseptin uudistamispyynnön voi tehdä sähköisesti Omakanta-palvelussa, jonne voi kirjautua omalla verkkopankkitunnuksella, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Kirjautumisen jälkeen näkyviin tulee lista resepteistä, joiden perusteella voi lähettää lääkärille uudistamispyynnön. Jos uudistamispyyntöön on liitetty potilaan puhelinnumero, lähetetään tekstiviestinä tieto, kun lääkäri on tehnyt uudistamispäätöksen.
Reseptin uusimisessa voi myös saada apua terveyskeskuksen tai apteekin henkilökunnalta. Reseptejä säilytetään Reseptitietokannassa 30 kuukautta, minkä jälkeen reseptin tiedot siirretään erilliseen reseptiarkistoon. Kahden vuoden lääkehoidon kattava lääkemääräys voidaan uudistaa 28 kuukauden kuluessa alkuperäisen lääkemääräyksen antamisesta.
Muiden reseptien osalta uudistaminen on mahdollista 16 kuukauden sisällä. Lääkäri on saattanut turvallisuussyistä merkitä reseptiin uusimiskiellon tai hylätä uusimispyynnön. Uusimisen rajoittamisen tarkoituksena on ennen kaikkea potilaan lääketurvallisuuden varmistaminen uuden lääkärikäynnin muodossa, minkä jälkeen on mahdollista optimoida lääkehoitoa uudella, ehkä tilanteen mukaan muutetulla lääkemääräyksellä.
Reseptin tarkoitus on välittää kaikki tarvittava tieto apteekkiin oikean ja turvallisen lääkehoidon varmistamiseksi oikea-aikaisesti. Niinpä tietojärjestelmien puuttuessa tai pettäessä lääkäri voi laatia reseptinkirjoituksen sääntöjen mukaisen, yksiselitteisen lääkemääräyksen paperille tai antaa sen puhelimitse apteekkiin.
Apteekissa resepti muutetaan sähköiseksi ja tallennetaan Reseptikeskukseen. Euroopan unionin tai talousalueen valtioilla ei ole yhtenäistä sähköistä reseptinkirjoitusjärjestelmää. Tämän vuoksi matkailijan on turvallisinta kuljettaa oma lääkityksensä mukanaan. Silloin kun ulkomailla olo pidentyy ja käytössä on erityisillä säilytysohjeilla varustettuja lääkkeitä, joudutaan mahdollisesti turvautumaan oleskelumaan apteekkien palveluksiin.
Sähköisen reseptin käyttäjä voi ottaa matkalle mukaan lääkärin tulostaman potilasohjeen, jossa on lueteltu kaikki samalla kerralla määrätyt lääkkeet. Omakanta-palvelusta voi tulostaa resepteistä yhteenvedon suomeksi. Sen voi pyytää myös apteekista tai terveydenhuollosta.
Apteekista tai lääkäriltä saa myös englanninkielisen yhteenvetotulosteen sähköisistä resepteistä. Ennen matkaa kannattaa myös varmistaa kohdemaan maahantuontikäytännöt henkilökohtaisten lääkkeiden osalta. Jos lääkkeiden joukossa on huumaavia tai keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ja matkustaa Schengen-maihin, on apteekista pyydettävä niille Schengen-todistus.
Lääkkeitä voi ostaa toisesta EU- tai Eta-maasta joko erillisellä paperisella reseptillä (eurooppalainen lääkemääräys), lääkemääräyksellä ulkomailla ostoa varten tai sähköisellä reseptillä (tällä hetkellä Virosta, Kroatiasta ja Portugalista). Huumausaineeksi määriteltyjä lääkkeitä ei voi määrätä ostettavaksi toisesta EU- tai Eta-maasta.
Jos reseptilääkkeitä halutaan ostaa EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta, tarvitaan yleensä paikallisen terveydenhuollon ammattilaisen antama resepti. Eurooppalaista lääkemääräystä ja lääkemääräystä ulkomailla ostoa varten ei voi uusia, ja niiden voimassaoloaika noudattaa toimittamismaan kansallisia säädöksiä, ellei lääkäri ole erikseen rajoittanut lääkemääräyksen voimassaoloaikaa.
On hyvä tietää, että eri EU-maissa reseptin vanhenemisaika voi erota suomalaisesta käytännöstä. Potilas maksaa lääkkeen koko hinnan ja hakee mahdollisen sairausvakuutuskorvauksen omasta kotimaastaan. Tavallisesti reseptillä määrätään lääkkeitä, joille suomalainen viranomainen on antanut myyntiluvan.
- Oska reseptin tarkoituksena on mahdollistaa potilaan paras mahdollinen lääkehoito, lääkärin on mahdollista määrätä myös erityisistä syistä mitä tahansa maailmassa tehdasmaisesti valmistettua lääkettä.
- Tätä tarkoitusta varten apteekki hakee viranomaiselta erityisluvan ulkomailla kaupan olevan lääkkeen toimittamiseksi.
Potilaalle erityislupamenettely merkitsee myös kotimaiseen lääkevalmisteeseen verrattuna suurempaa kustannusta. Vaikka tietylle valmisteelle ei olisi myyntilupaa Suomessa, sairausvakuutus voi joissakin tapauksissa korvata lääkekuluja. Viime vuosisadan alussa suuri osa lääkkeistä valmistettiin apteekeissa.
- Nykyäänkin lääkäri voi määrätä periaatteessa mitä tahansa lain sallimaa lääkeainetta, jota apteekki pystyy valmistamaan.
- Apteekkien lääkevalmistus on keskittynyt tiettyihin apteekkeihin, joilla on lääkevalmistuksen laatuvaatimukset edellyttämä osaaminen ja tuotantotilat.
- Tavallisimpia ex tempore -lääkkeitä ovat ihotautien hoitoon tarkoitetut valmisteet.
Osa lääkkeistä on itsehoitolääkkeitä, joita saa apteekista ilman reseptiä. Joitakin lääkkeitä saa sekä itsehoidosta että reseptillä. Itsehoitolääkkeiden pakkauskoko on yleensä pienempi ja hinta lääkeannosta kohden kalliimpi kuin vastaavilla reseptilääkkeillä, eikä niiden kustannuksia korvata sairausvakuutuksesta.
Itsehoitoon valikoidaan lääkkeitä, joita käytetään, kun sairaus on lievä ja helposti tunnistettava eikä sen hoito edellytä välttämättä lääkärin seurantaa. Itsehoitolääkkeet on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön, minkä vuoksi niitä ei toimiteta suurina pakkauskokoina. Jos lääkehoidon tarve on jatkuva, on parempi, että lääkäri arvioi oireiden syyn ja parhaan mahdollisen hoidon.
Artikkelin tunnus: dlk01199 (031.002) © 2022 Kustannus Oy Duodecim : Lääkemääräys (resepti)
Näytä koko vastaus
Kauanko Sähköinen resepti on voimassa?
Voit tarkastella omia reseptitietojasi Omakannassa. Resepti on voimassa kaksi vuotta, jos voimassaoloaikaa ei ole rajoitettu. Keskushermostoon vaikuttavien (PKV) ja huumausainelääkkeiden reseptit ovat voimassa enintään vuoden.
Näytä koko vastaus
Onko lääke halvempi reseptillä?
1. Miksi apteekissa tullaan kysymään “miten voin auttaa?”? Fimean “Määräys lääkkeiden toimittamisesta (PDF)” velvoittaa apteekin farmaseuttista henkilökuntaa antamaan lääkeneuvontaa myös apteekin itsehoito- ja palveluvalintaosastoilla.” Lisäksi apteekkitoiminnan eettisissä ohjeissa mainitaan, että “apteekkihenkilökunta edistää ammatissaan lääkkeiden oikeaa ja turvallista käyttöä ja pyrkii estämään lääkkeiden tahallista väärinkäyttöä.” Muista, että hyvät neuvot tulevat kaupan päälle! 2.
- Miksi kaikki apteekin työntekijät eivät saa kertoa lääkkeistä? Vain apteekin farmaseuttisella henkilökunnalla eli farmaseuteilla ja proviisoreilla on oikeus antaa lääkeneuvontaa ja toimittaa reseptilääkkeitä.
- Farmaseutin tutkintotaso on alempi korkeakoulututkinto yliopistossa (kolme vuotta) ja proviisorin ylempi korkeakoulututkinto (viisi vuotta).
Lääkeneuvontaa itsehoitolääkkeistä saavat antaa myös farmasian opiskelijat ja farmanomit. Lue lisää farmasian ja lääkealan opiskelusta esimerkiksi täältä ja täältä,3. Miksi reseptillä määrätty lääke tulee joskus ilman reseptiä ostettuna halvemmaksi? Itsehoitolääkkeitä voidaan määrätä reseptillä esimerkiksi jos asiakkaalla on vakuutus, joka korvaa lääkkeen.
- Jos itsehoitolääkkeeseen ei ole reseptiä, vakuutus ei yleensä korvaa lääkettä.
- Joistakin itsehoitolääkkeistä saa myös reseptillä Kela-korvauksen, ja siten lääkkeen ostaminen reseptillä on asiakkaalle halvempaa.
- On myös tilanteita, jolloin ei Kela-korvattava lääke on määrätty reseptillä.
- Jos lääkkeen ostaa reseptillä, lääkkeen hintaan lisätään reseptin toimitusmaksu 2,39 € eikä lääkkeestä tule Kela-korvausta.
Tällöin lääkkeen hinta on siis asiakkaalle 2,39 € kalliimpi kuin ilman reseptiä ostettuna.4. Miten on mahdollista muistaa ulkoa niin paljon tietoa lääkkeistä? Monet uudet lääkkeet syntyvät vanhojen lääkkeiden pohjalta. Kun kerran opettelee yleisimpien lääkkeiden vaikutustavat, pääsee jo pitkälle.
Esimerkiksi kolesterolilääkeryhmään nimeltä statiinit kuuluvat mm. atorvastatiini, rosuvastatiini ja simvastatiini. Näillä kaikilla lääkkeillä on sama vaikutustapa elimistössä. Lääkkeet voivat erota esimerkiksi tehossa (kuinka tehokkaasti kolesteroli laskee) ja haittavaikutuksien määrässä tai esiintyvyydessä.5.
Miksi lääkkeiden toimittaminen kestää joskus kauan? Reseptilääkkeen toimittamiseen liittyy monta “näkymätöntä” vaihetta. Kyse ei ole siis vain tietokoneen naputtelusta, vaan toimitukseen liittyy mm. asiakkaan lääkitysturvallisuuteen ja Kela-korvaukseen liittyviä vaiheita.
- Jokaisen lääkkeen kohdalla farmaseutti käy läpi lääkkeen annostelun ja ottoajankohdan.
- Lapsille määrättyjen lääkkeiden annosteluohjeet pitää tarkistaa erityisen huolellisesti esimerkiksi painokilojen tai iän mukaan.
- Farmaseutti arvioi milloin hänen pitää olla yhteydessä lääkäriin esimerkiksi reseptin annostusohjeen epäselvyyden tai lääkkeiden yhteisvaikutuksen vuoksi.
Näiden lisäksi farmaseutti noudattaa esimerkiksi Fimean määräyksiä lääkkeiden toimittamisesta (PDF), hintaneuvonnasta ja lääkevaihdosta sekä Kelan ohjeita esimerkiksi kerralla Kela-korvattavista lääkemääristä, Mitä muuta haluaisit tietää farmaseutin työstä? Jatketaan keskustelua apteekin Facebook-sivuilla !
Näytä koko vastaus
Saako lentokoneessa syödä omia eväitä?
Voit tuoda lennolle omia eväitä, kuten voileipiä ja hedelmiä, kunhan noudatat käsimatkatavaroita koskevia turvallisuusmääräyksiä. Huomaathan, ettei ruokaa voi lämmittää lennon aikana. Kaiken nestemäisen ruoan tulee olla pakattu yksittäisiin, enintään 100 millilitran pakkauksiin, ja niiden tulee mahtua yhteen litran kokoiseen läpinäkyvään ja uudelleensuljettavaan muovipussiin.
Näytä koko vastaus
Saako hiustenkuivaajan ottaa käsimatkatavaroihin?
Mitä voi ja ei voi ottaa koneeseen? – Nesteiden kuljettamista koskevat tietyt perussäännöt. Käsimatkatavaroissa saa olla korkeintaan 1 litra nesteitä enintään 100 ml:n pakkauksiin eroteltuina. Tämä koskee myös esimerkiksi shampoita, suuvesiä, voiteita, levitteitä, geelejä, hammastahnoja, alkoholia ja muita juomia.
Jos haluat ottaa koneeseen juotavaa, paras ratkaisu on hankkia juotavat terminaalista turvatarkastuksen jälkeen. Esineitä, joissa piikkejä, teräviä reunoja tai joita voitaisiin käyttää aseina, ei voi viedä koneeseen. Matkustajan tarvitsemat lääkkeet ja lääkinnälliset apuvälineet ovat sallittuja. Näistä löydät lisätietoa tästä artikkelista.
TERÄVÄT ESINEET
Esine | Käsimatkatavarana | Ruumassa |
---|---|---|
Partaterä | EI | KYLLÄ |
Korkokengät | KYLLÄ | KYLLÄ |
Kynsileikkurit | KYLLÄ | KYLLÄ |
Virkkuukoukut ja neulontapuikot | EI | KYLLÄ |
Partahöylä | EI | KYLLÄ |
Kertakäyttöinen partahöylä | KYLLÄ | KYLLÄ |
Veitset, sakset | EI | KYLLÄ |
Skalpellit | EI | KYLLÄ |
Neulat ja ruiskut | EI | KYLLÄ |
Jäähakut, korkkiruuvit | EI | KYLLÄ |
Pienoiskirveet | EI | KYLLÄ |
KOSMETIIKKA, LÄÄKKET JA KAUNEUSTUOTTEET
Esine | käsimatkatavarana | ruumassa |
---|---|---|
Suihke- ja geelideodorantit, parfyymit | KYLLÄ* | KYLLÄ |
Voiteet ja muu nestemäinen kosmetiikka (aurinkovoiteet, kosteuttavat voiteet yms.) | KYLLÄ* | KYLLÄ |
Silmätipat | KYLLÄ** | KYLLÄ |
Kynsilakka ja kynsilakanpoistoaine (paitsi syttymisherkät) | KYLLÄ* | KYLLÄ |
Lääkkeet | KYLLÄ*** | KYLLÄ |
Kertakäyttöiset partahöylät | KYLLÄ | KYLLÄ |
Nestemäinen saippua | KYLLÄ* | KYLLÄ |
Kylpyöljyt, kosteuttavat aineet | KYLLÄ* | KYLLÄ |
Partahöylät joissa terä on suojattu (muut paitsi kertakäyttöiset joissa kuori peittää terän) | EI | KYLLÄ |
Hammastahna | KYLLÄ* | KYLLÄ |
Kynsiviilat, kynsileikkurit | KYLLÄ | KYLLÄ |
Meikkivoide, meikkipuuteri | KYLLÄ* | KYLLÄ |
Meikinpoistoaine, kasvovesi | KYLLÄ* | KYLLÄ |
Suuvesi | KYLLÄ* | KYLLÄ |
Piilolinssineste | KYLLÄ* | KYLLÄ |
Nestemäinen huulikiilto | KYLLÄ* | KYLLÄ |
Suoristusrauta, hiustenkuivaaja | KYLLÄ | KYLLÄ |
Shampoot, hoitoaineet, suihkugeelit | KYLLÄ* | KYLLÄ |
Hammasharja (sähkö- tai perinteinen) | KYLLÄ | KYLLÄ |
Nestemäinen ripsi | KYLLÄ* | KYLLÄ |
Hiusgeelit ja -suihkeet | KYLLÄ* | KYLLÄ |
Nesteiden pakkauskoko käsimatkatavaroissa enintään 100 ml. ** Huom! Silmätippoja pidetään välttämättöminä lääkkeinä. Niitä saa ottaa koneeseen, kunhan pakkauskoko on enintään 100 ml. Ne tulisi kuitenkin ilmoittaa turvatarkastuksessa erikseen *** Nestemäiset reseptilääkkeet ovat lennolla sallittuja korkeintaan 100 ml pakkauksissa ja jos ne ovat matkustajalle lennon aikana lääketieteellisestä syystä tarpeellisia.
Esine | käsimatkatavaroissa | ruumassa |
---|---|---|
Tax free -alkoholi ja muut juomat | KYLLÄ | KYLLÄ |
Muualta kuin tax free -alueelta ostettu alkoholi ja juomat | KYLLÄ *** | KYLLÄ |
Kakut, leivät, makeiset, keksit, sipsit, pähkinät, suklaalevyt ja -rasiat | KYLLÄ | KYLLÄ |
Teepussit ja tee | KYLLÄ | KYLLÄ |
Jogurtti, kermavaahto, vanukkaat | KYLLÄ *** | KYLLÄ ** |
Kahvi ja kahvin pavut | KYLLÄ | KYLLÄ |
Liemikuutiot | KYLLÄ | KYLLÄ |
Ennen turvatarkastusta ostetut juomat alle 100 ml pakkauksissa | KYLLÄ * | KYLLÄ |
Turvatarkastuksen jälkeen ostetut juomat | KYLLÄ | KYLLÄ |
Ennen turvatarkastusta ostetut juomat yli 100 ml pakkauksissa | EI | KYLLÄ |
Tökki ja purkkiruuat: esim. kastikkeet, maapähkinävoi, juustot, hedelmät | KYLLÄ * | KYLLÄ |
Itämaiset maustekastikkeet | KYLLÄ * | KYLLÄ |
Juustot | KYLLÄ ** | KYLLÄ ** |
Tuoreet hedelmät, yrtit ja vihannekset | KYLLÄ | KYLLÄ |
Hedelmät ja vihannekset | KYLLÄ ** | KYLLÄ ** |
Kinkku, makkarat, lihasäilykkeet | KYLLÄ ** | KYLLÄ ** |
Keitot, hedelmähyytelöt ja kastikkeet jauhemuodossa | KYLLÄ | KYLLÄ |
Nesteiden pakkauskoko käsimatkatavaroissa enintään 100 ml. ** EU:n sisällä elintarvikkeita saa kuljettaa vapaasti. Muualla jotkut maat rajoittavat jalostettujen ja jalostamattomien elintarvikkeiden maahantuontia. Australiaan ja USA:han ei esimerkiksi saa tuoda useimpia vihanneksia, hedelmiä, siemeniä tai eläinperäisiä tuotteita.
Myöskään EU:hun ei saa tuoda vastaavia tuotteita sen ulkopuolelta. Varmista ennen matkaa, että tuotteet joita aiot kuljettaa ovat sallittuja. Lisätietoa löydät asianomaisten valtioiden viranomaisten sivustoilta. ***On tärkeä muistaa, että nesteitä voit viedä matkustamoon korkeintaan sadan millilitran pakkauksissa.
Yhteensä niitä saa olla vain sen verran, mitä mahtuu yhteen litran vetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleen suljettavaan muovipussiin. Tämä koskee periaatteessa myös alkoholia ja muita juomia, mutta yleensä niiden pakkaukset ovat tätä isompia. Tarkista kohdemaan tullimääräykset ennen kuin pakkaat alkoholijuomia matkatavaroihin.
Esine | käsimatkatavarana | ruumassa |
---|---|---|
Propaani- ja butaanikaasupullot | EI | EI |
Skeittilaudat | EI | KYLLÄ |
Harppuunat, keihäät, varsijouset | EI | KYLLÄ |
Golfmailat, hiihtosauvat, jääkiekkomailat, kävelysauvat | EI | KYLLÄ |
Keilapallot | KYLLÄ | KYLLÄ |
Kaasupolttimet | EI | EI |
Kaasusytyttimet | KYLLÄ | KYLLÄ |
Kiikarit | KYLLÄ | KYLLÄ |
Luistimet | EI | KYLLÄ |
Teltat | EI | KYLLÄ |
Räpylät | KYLLÄ | KYLLÄ |
Rullaluistimet | KYLLÄ | KYLLÄ |
Sytytysaineet | EI | EI |
Miekat, sapelit | EI | KYLLÄ |
Tikat ja nuolet | EI | KYLLÄ |
Termospullo (tyhjänä) | KYLLÄ | KYLLÄ |
Vaelluskengät | KYLLÄ | KYLLÄ |
Kalastusvavat | EI | KYLLÄ |
SÄHKÖLAITTEET
Esine | käsimatkatavarana | ruumassa |
---|---|---|
Kamerat | KYLLÄ | KYLLÄ |
Kuvaustarvikkeet, jalustat | KYLLÄ ** | KYLLÄ |
Ioni- ja litiumakut | KYLLÄ * | EI |
Tehosekoittimet | EI | KYLLÄ |
Vedenkeittimet | KYLLÄ | KYLLÄ |
Epilaattorit, parranajokoneet | KYLLÄ | KYLLÄ |
GPS- ja hakulaitteet | KYLLÄ | KYLLÄ |
Videokamerat | KYLLÄ | KYLLÄ |
Xbox, Playstation ja muut konsolit | KYLLÄ | KYLLÄ |
Matkapuhelimet | KYLLÄ | KYLLÄ |
Kannettavat tietokoneet | KYLLÄ | KYLLÄ |
Puhelinten, tietokoneiden ja kameroiden laturit | KYLLÄ | KYLLÄ |
MP3-soittimet, DVD- ja CD-soittimet | KYLLÄ | KYLLÄ |
Suoristusraudat, hiustenkuivaajat | KYLLÄ | KYLLÄ |
Tatuointivälineet | EI | KYLLÄ |
Silitysraudat | KYLLÄ | KYLLÄ |
ul>
Esine | käsimatkatavarana | ruumassa |
---|---|---|
Kirveet, hakut | EI | KYLLÄ |
Teräviä osia sisältävät pienet työkalut | EI | KYLLÄ |
Ison auton osat kuten jarru- tai kytkinlevyt | EI | KYLLÄ |
Vaijerit, käsiraudat | EI | KYLLÄ |
Vasarat, sorkkaraudat | EI | KYLLÄ |
Monitoimityökalut | EI | KYLLÄ |
Auki ponnahtavat veitset | EI | KYLLÄ |
Porat, ruuvimeisselit | EI | KYLLÄ |
ASEET
Esine | käsimatkatavarana | ruumassa |
---|---|---|
Patruunat, ammukset, savukanisterit | EI | KYLLÄ* |
Kuula- ja ilma-aseet | EI | KYLLÄ * |
Taistelulajien aseet | EI | KYLLÄ |
Puhallusputket, katapultit, ritsat | EI | KYLLÄ |
Varsijouset | EI | KYLLÄ |
Teleskooppipamput | EI | KYLLÄ |
Pistoolit, kiväärit | EI | KYLLÄ * |
Eläinten teurastusvälineet | EI | KYLLÄ * |
Huom: Aseen kuljettamisesta on aina ilmoitettava lähtöselvityksessä RÄJÄHTEET JA SYTTYMISHERKÄT AINEET
Esine | käsimatkatavarana | ruumassa |
---|---|---|
Nallit, tulilangat | EI | EI |
Dynamiitti | EI | EI |
Ilotulitteet, hätäraketit | EI | EI |
Granaatit, miinat, musta ruuti, savuton ruuti | EI | EI |
Kaasu, kaasusäiliöt | EI | EI |
Nestemäiset polttoaineet ja muut helposti syttyvät nesteet | EI | EI |
KEMIALLISET AINEET JA MYRKYT
Esine | käsimatkatavarana | ruumassa |
---|---|---|
Pippurisumute | EI | EI |
Palonsammutin | EI | EI |
Hapot, emäkset | EI | EI |
Radioaktiiviset aineet | EI | EI |
Puristettu kaasu | EI | EI |
Myrkyt | EI | EI |
ERIKOISMATKATAVARAT
Esine | käsimatkatavarana | ruumassa |
---|---|---|
Laine- ja tuulisurffauslaudat | EI | KYLLÄ |
Lumilaudat, sukset | EI | KYLLÄ |
Soittimet | KYLLÄ* | KYLLÄ |
Polkupyörä | EI | KYLLÄ |
Sukellusvälineet | EI | KYLLÄ |
Lastenvaunut ja -rattaat | EI | KYLLÄ |
Riippuen koosta LÄÄKINTÄTARVIKKEET
Esine | käsimatkatavarana | ruumassa |
---|---|---|
Verenpainemittarit | KYLLÄ | KYLLÄ |
Insuliini, verensokerimittarit, insuliinipumput | KYLLÄ | KYLLÄ |
Kävelykeppi jossa ei ole teräviä reunoja | KYLLÄ | KYLLÄ |
Teräviä osia sisältävä tai itsepuolustukseen tarkoitettu kävelykeppi | EI | KYLLÄ |
Reseptilääkkeet | KYLLÄ ** | KYLLÄ |
Nestemäiset lääkkeet, nestettä tai geeliä sisältävät lääkkeet | KYLLÄ *** | KYLLÄ |
Pyörätuolit ja muut akkukäyttöiset apuvälineet | EI | KYLLÄ * |
Huom! Selvitä lentoyhtiöltä etukäteen tarkat kuljetusehdot. ** Huom! Reseptilääkkeitä voi ottaa koneeseen myös isommissa pakkauksissa kuin 100 ml, jos ne ovat lennon aikana tarpeellisia. Lääkkeistä tulee ilmoittaa turvatarkastuksessa erikseen. *** Nesteiden pakkauskoko käsimatkatavaroissa enintään 100 ml.
ESINE | käsimatkatavarana | ruumassa |
---|---|---|
Sähkötupakat | KYLLÄ****** | KYLLÄ |
Huuliharput ja muut pienet soittimet | KYLLÄ | KYLLÄ |
Avaimet | KYLLÄ * | KYLLÄ |
Korkkiruuvit | EI | KYLLÄ |
Kukat | KYLLÄ ***** | KYLLÄ |
Maalaukset | KYLLÄ ** | KYLLÄ |
Joulukoristeet | KYLLÄ **** | KYLLÄ |
Posliini- ja lasipienoispatsaat | KYLLÄ | KYLLÄ |
Savukkeet | KYLLÄ *** | KYLLÄ *** |
Sateenvarjo ilman terävää | KYLLÄ | KYLLÄ |
Sateenvarjo jossa terävä kärki | EI | KYLLÄ |
Pesupulveri | KYLLÄ | KYLLÄ |
Soitinten kielet | KYLLÄ | KYLLÄ |
Astiat | KYLLÄ | KYLLÄ |
Aterimet | KYLLÄ **** | KYLLÄ |
Kynttilänaluset ja -jalat | KYLLÄ **** | KYLLÄ |
Tupakansytyttimet | KYLLÄ | KYLLÄ |
Loisteputket, lamput | KYLLÄ | KYLLÄ |
Huom! Lentoaseman henkilökunta arvioi esineet yksilöllisesti.
- ** Matkatavaran kokorajoitukset vaihtelevat lentoyhtiöittäin.
- *** Tätä rajoittaa tupakkatuotteiden sallittu kokonaismäärä.
- **** Edellyttäen ettei niissä ole teräviä kärkiä
- ***** Jos lentoyhtiö sallii vain yhden käsimatkatavaran, kukkien on mahduttava kokonaan laukun sisään.
- ****** Sähkötupakan käyttö lennon aikana on kielletty
: Mitä voi ottaa mukaan lennolle? – Hyvä tietää, vinkkejä matkalle, vinkkejä reissaamiseen, matkavinkkejä, vinkkejä turisteille
Näytä koko vastaus
Mitä ei saa olla käsimatkatavaroissa?
Näin pakkaat matkatavarat lennolle Selvitä ennen lentoasemalle tuloa, mitä saat viedä turvatarkastuksen läpi ja mitä et. Mitkä tavarat kuljetat lentokoneen ruumassa ja mitä voit viedä mukanasi matkustamoon käsimatkatavaroissa? Jotkin aineet ja esineet ovat sellaisia, ettei niitä saa lainkaan ottaa mukaan lentokoneeseen.
Pakkaa varavirtalähteet (power bankit) ja akut aina käsimatkatavaraan. Ruumassa niiden kuljettaminen on kielletty. Väärin pakatut akut ja paristot ovat paloturvallisuusriski. Tarkista akkujen ja paristojen energiasisältö. Yhden pariston tai akun energiasisältö saa olla enintään 100 Wh. Jos energiasisältö on 100–160 Wh, pyydä lupa kuljettamiseen lentoyhtiöltä ennen matkaa.
Silloinkin akkuja tai paristoja voi olla mukana enintään kaksi kappaletta. Puhelimet, kannettavat tietokoneet, tabletit, kamerat, kuulokkeet ja viihde-elektroniikka kannattaa ottaa mukaan matkustamoon. Nesteitä voit viedä matkustamoon korkeintaan sadan millilitran pakkauksissa.
- Yhteensä niitä saa olla vain sen verran, mitä mahtuu yhteen litran vetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleen suljettavaan muovipussiin.
- Tätä isommat pakkaukset on pakattava ruumaan menevään matkalaukkuun.
- Nesteitä ovat juomien ja selkeästi nestemäisten tuotteiden lisäksi lähes kaikki kosmetiikkatuotteet ja useat elintarvikkeet,
Nesteitä ovat muun muassa ihovoiteet, hammastahnat, ripsivärit, aerosolit, geelit, hedelmä-, kala-, ja lihasäilykkeet, pakasteet, voit, tuorejuustot, rahkat jne. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tuotetta voi levittää, se on nestettä. Poikkeuksen tekevät vauvanruuat ja äidinmaidonkorvikkeet sekä erikoisruokavalioon liittyvät nesteet, joita voi kuljettaa käsimatkatavaroissa matkan aikana tarvittavan määrän.
- Vauvana pidetään alle 2-vuotiasta lasta, jolla ei ole omaa istumapaikkaa koneessa.
- Huom! Yli 500 millilitran kokoista hiuskiinnettä ei saa lainkaan viedä lentokoneeseen.
- Sitä ei siis saa pakata käsimatkatavaraan eikä ruumaan menevään matkatavaraan.
- Pakkaa muualta kuin lentoasemilta tai lentokoneesta ostettu alkoholi ruumaan menevään matkatavaraan.
Huomaa, että yli 70-prosenttista alkoholia ei saa lainkaan kuljettaa lentokoneessa. Selvitä etukäteen myös kunkin maan tullimääräykset. Lentoasemilta ja lentokoneesta ostetut tax free -nesteet voi viedä lentokoneen matkustamoon. Jos vaihdat konetta matkan aikana, voit kuljettaa vaihtokentän turvatarkastuksen läpi tax free -juomat edellyttäen, että tuotteet on pakattu alla olevan kuvan esittämällä tavalla. Sakset, veitset, monitoimityökalut, viinipulloavaajat jne. on pakattava ruumaan menevään matkatavaraan. Pienet kynsisakset, joiden terän enimmäispituus on kuusi senttimetriä, sekä neulepuikot ja virkkuukoukut voit viedä matkustamoon käsimatkatavarana.
- Voit ottaa matkustamoon vain yhden tulitikkurasian tai tupakansytyttimen, jonka saat kuljettaa vain taskussasi.
- Niitä ei saa kuljettaa pakattuna käsimatkatavaroihin eikä ruumassa.
- Varmista, ettei sytytin sisällä kiellettyjä sytytinnesteitä.
- USA:n lennoilla tulitikut ja sytyttimet ovat kokonaan kiellettyjä.
Sähkösavukkeet, sähköpiiput, sähkösikarit ja muut vastaavat hengityshöyryjä tuottavat laitteet on kuljetettava käsimatkatavaroissa, taskussa tai käsilaukussa. Niitä ei saa pakata ruumamatkatavaraan. Sukset ja jääkiekkomailat kuljetetaan ruumassa. Suksien, jääkiekkomailojen, Luistimien, soittimien ja golf-mailojen pakkausohjeet vaihtelevat lentoyhtiöittäin.
Osa yhtiöistä sallii niiden kuljettamisen käsimatkatavarana, osa ei. Ohjeet on hyvä varmistaa etukäteen omalta lentoyhtiöltä. Viranomaiset ovat antaneet tarkkoja ohjeita, kuten lumivyörypakkauksia ja koskien. Myös reseptilääkkeet saat viedä matkustamoon alkuperäispakkauksessa matkustajan nimellä varustettuna.
Ulkomaille matkustettaessa on hyvä selvittää kohdemaan säännöt Helposti syttyvät, myrkylliset tai syövyttävät aineet kuten sytytysnesteet ja ilotulitteet on kokonaan kielletty. Tunnistat ne useimmiten tuotepakkauksen kyljessä olevasta varoitusmerkistä.
Näytä koko vastaus
Pitääkö nesteet laittaa pussiin?
Pakkaa nesteet enintään 100 ml:n kokoisiin pakkauksiin ja laita pakkaukset enintään litran vetoiseen, uudelleensuljettavaan ja läpinäkyvään muovipussiin. Matkustajaa kohden sallitaan yksi litran pussi.
Näytä koko vastaus
Saako Huulirasvan ottaa käsimatkatavaroihin?
3. Meikit – Meikkejä voi huoletta pakata käsimatkatavaroihin niin paljon kuin haluaa – kunhan ne eivät ole nestemäisessä muodossa. Esimerkiksi juoksevat meikkivoiteet on laitettava muiden nesteiden joukkoon litran pussiin, kun taas puuterit, luomivärit ja huulipunat voi pakata minne tahansa.
Näytä koko vastaus
Saako Sähköhammasharjan ottaa käsimatkatavaroihin?
Edessä kiusallinen hetki Helsinki-Vantaalla? Joudut nyt purkamaan kaikki paristokäyttöiset laitteesi turvatarkastukseen Helsinki-Vantaan lentomatkustajien on nyt purettava matkatavaransa aiempaa tarkemmin turvatarkastusta varten. Kun ennen riitti, että suuret elektroniset laitteet kuten tietokoneet, tablettitietokoneet sekä älypuhelimet laitettiin turvakaukaloon, koskee käytäntö nyt kaikkia akku- tai paristokäyttöisiä laitteita.
Eli siis esimerkiksi partakoneet, vibraattorit ja sähköhammasharjat on otettava pois käsimatkatavaroista turvatarkastusta varten ja laitettava kaukaloon. Ne voi kuitenkin jättää omaan pussiinsa tai koteloonsa. Vaikka matkustajalla kuluukin nyt enemmän aikaa tavaroiden purkamiseen ja pakkaamiseen, perustelee Finavia uutta käytäntöä turvatarkastuksen nopeuttamisella.
– Kun esimerkiksi partakone otetaan pois käsimatkatavarasta etukäteen, sitä ei enää erikseen tarvitse penkoa laukusta läpivalaisun jälkeen. Tämä nopeuttaa koko prosessia, kun laukkujen penkominen ja uudelleentarkastukset vähenevät, sanoo Finavian riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen,
Uusi turvatarkastuskäytäntö otettiin käyttöön Helsinki-Vantaalla 21. helmikuuta 2020. Myös muilla Finavian lentoasemilla voi toimia samoin, mutta pakollista se ei kuitenkaan niillä ainakaan vielä ole. Turvatarkastuskäytännöissä on siis eroja eri kentillä. Esimerkiksi Tukholman Arlandassa riittää yhä, että vain suuret elektroniset laitteet kuten tietokoneet puretaan käsimatkatavaroista kaukaloon.
Joillakin lentokentillä voidaan myös pyytää laittamaan elektronisia laitteita päälle, jotta turvatarkastajat näkevät että ne ovat oikeita ja toimivia. Siksi niiden akut kannattaa ladata ennen matkaan lähtöä. Esimerkiksi Heathrow’n lentokentän sivuilla varoitetaan, ettei laitetta saa mukaan koneeseen, jos se ei käynnisty.
Näytä koko vastaus
Mihin lääkkeet pakataan lentokoneessa?
Kyllä, suosittelemme, että otat lääkkeesi mukaan käsimatkatavarana. Pakkaathan lääkkeet erilliseen pussiin, mieluiten alkuperäisissä pakkauksissaan. Ota mukaan myös resepti ja lääkärintodistus, etenkin jos sairautesi vaatii hoitoa pistettävillä lääkkeillä.
Näytä koko vastaus
Meneekö lääkkeet pilalle pakkasessa?
Lääkkeiden oikea säilytys Viimeistään kevätsiivouksen yhteydessä on aika tarkistaa lääkekaapin sisältö. Hyllyltä löytyvät vanhentuneet ja tarpeettomat lääkkeet on syytä tuoda apteekkiin asianmukaisesti hävitettäviksi. Tämän jälkeen onkin hyvä täydentää kodin lääkekaappia ja suunnitella vaikkapa kesämökin lääkekaapin sisältöä.
Säilytä lääke oikein Kotiin kannattaa varata itsehoitolääkkeitä ja sidetarpeita äkillisten oireiden ja tapaturmien hoitoon. Näiden perustarvikkeiden lisäksi tarvitaan usein paikka henkilökohtaisille reseptilääkkeille. Sairastelupäiviä ja lääkkeiden oikeaa säilyttämistä helpottaa, kun kotoa löytyy kunnollisesti varusteltu lääkekaappi.
Kodin lääkekaappi on sijoitettava riittävän korkealle lasten ulottumattomiin tai sen on oltava lukollinen, sillä lääkkeet ovat yksi tavallisimpia syitä lasten myrkytystapauksiin. Lääkekaapissakin lääkkeet tulisi säilyttää alkuperäispakkauksissaan, joista voi varmistaa lääkkeen nimen, ohjeen ja käyttötarkoituksen.
- Pakkauksen kyljestä ja pakkausselosteesta löytyvät myös lääkkeen säilytysohjeet.
- Lääkkeet tulee säilyttää aina pakkausohjeen mukaisesti.
- Väärä säilytys saattaa nopeuttaa lääkeaineiden hajoamista ja lääke voi pilaantua ennen viimeistä käyttöpäivää.
- Useat lääkeaineet ovat herkkiä kosteudelle, lämmölle, auringonvalolle ja ilman hapelle.
Älä siis sijoita lääkekaappia kylpyhuoneeseen tai keittiöön lieden lähettyville, sillä kosteus ja kuumuus voivat vaurioittaa lääkkeitä. Parempi sijoituspaikka on esimerkiksi makuuhuone tai muu kuiva ja viileähkö paikka. Myös lomaolosuhteissa kesämökillä, asuntovaunussa tai vaikka telttaretkellä tulisi pyrkiä noudattamaan lääkkeiden säilytysohjeita.
Esimerkiksi mökkimatkalla jääkaappisäilytystä vaativat valmisteet voi laittaa kylmälaukkuun sanomalehteen käärityn kylmävaraajan kanssa. Lentokoneeseen lääkkeet kannattaa ottaa mukaan käsimatkatavaroihin. Varmista säilytyslämpötila Suurin osa lääkkeistä kuuluu säilyttää huoneenlämmössä (+15-+25 C). Jos pakkauksessa ei ole mainittu säilytyslämpötilaa, se on säilytettävä huoneenlämmössä.
Lääke ei siis kuulu jääkaappiin, ellei pakkauksessa näin nimenomaan neuvota. Esimerkiksi nestemäinen lääkevalmiste saattaa saostua tai kiteytyä virheellisesti jääkaapissa säilytettynä. Jääkaappiin tiivistyy myös kosteutta. Kosteus nopeuttaa lääkeaineiden hajoamista ja vaikuttaa lääkkeiden ulkonäköön ja koostumukseen.
Tämän vuoksi pakkauksessa on aina merkintä, jos valmiste on erityisen herkkä kosteudelle. Viileässä (+8-+15 C) tai kylmässä (+2-+8 C) säilytettävien lääkkeiden paikka on jääkaapissa. Huoneenlämpöön unohdettuina viileä- ja kylmäsäilytystä vaativat valmisteet voivat pilaantua nopeasti. Jääkaapissa säilytetään esimerkiksi osa lasten antibioottimikstuuroista, useat silmätipat ja -voiteet sekä insuliinit.
On kuitenkin varottava, etteivät lääkkeet pääse jäätymään, sillä ne eivät yleensä kestä jäätymistä. Pakkasen ja jäätymisvaaran vuoksi ei lääkkeitä pitäisi säilyttää kesämökilläkään talven yli. Kylmillään olevassa mökissä lääkkeet pilaantuvat helposti kosteuden ja suurten lämpötilavaihteluiden vuoksi.
Jos esimerkiksi kesämökin kaapissa lojuneet aspiriinitabletit tuoksahtavat etikalta, on se merkki siitä, että lääke on alkanut hajota ja menettää tehoaan. Kesämökin lääkevarustus kannattaa laittaa siis ajan tasalle aina lomakauden alkaessa ja viedä lääkkeet pois mökkeilykauden päättyessä. Varsinkin kesän lähestyessä on lääkkeiden oikeassa säilyttämisessä hyvä muistaa myös auringon valon vaikutus.
Auringon UV-säteily voi saada lääkeaineen reagoimaan jonkin toisen aineen kanssa tai hajottaa lääkeaineen. Sen vuoksi lääkkeet on aina säilytettävä valolta suojassa -ei esimerkiksi ikkunalaudalla. Lääkekaapin paikka on valittava siten, ettei aurinko pääse paahtamaan suoraan kaappiin.
Näytä koko vastaus