Sairaanhoitajan Oikeus Kirjoittaa Resepti?

Sairaanhoitajan Oikeus Kirjoittaa Resepti
Lääkkeitä voi määrätä vain hoitosuunnitelman tai hoidon tarpeen arvion perusteella – Sairaanhoitaja voi jatkaa lääkitystä lääkärin tekemän taudinmäärityksen perusteella tai määrätä lääkkeitä toteamaansa hoidon tarpeeseen tietyissä taudeissa ja tilanteissa.

  1. Sairaanhoitajalla on rajattu oikeus määrätä lääkkeitä hoitamalleen potilaalle myös silloin, kun kyseessä on ennalta ehkäisevä hoito.
  2. Sairaanhoitajan määrättävissä olevaan lääkevalikoimaan lisättävät lääkkeet ovat kyseisissä tautitiloissa Käypä hoito -suositusten tai Lääkärin käsikirjan mukaisia.
  3. Sairaanhoitaja saa määrätä lääkkeitä vain, jos hän on käynyt vaadittavan koulutuksen ja saanut määräyksen toimintayksikön vastaavalta lääkäriltä.

Määräyksessä todetaan ne lääkkeet, joita sairaanhoitaja saa määrätä sekä mahdolliset lääkkeiden määräämiseen liittyvät rajoitukset.
Näytä koko vastaus

Kuka voi kirjoittaa reseptin?

Lääkäri voi kirjoittaa reseptin itselleen. Lääkkeenmääräämisoikeuden omaava sairaanhoitaja tai lääketieteen opiskelijat eivät voi kirjoittaa itselleen reseptiä.
Näytä koko vastaus

Saako sairaanhoitaja antaa lääkkeitä?

Lisätietoja – Varmenteiden ja ammattikorttien hakemisesta ja käyttöönottamisesta ohjeita Digi- ja väestötietovirastolta Fineid-sivuston Terveydenhuollon varmennepalvelut -sivuilta (dvv.fi). Ammattioikeuksien rekisteröintiin, ammattihenkilön henkilötunnukseen tai muihin henkilötietoihin liittyvissä ongelmatilanteissa lisätietoja Valviran lupaosaston ammattioikeusyksiköstä (puh.0295 209 550).

Sairaanhoitajalla, jolla on riittävä käytännön kokemus ja joka on suorittanut valtioneuvoston asetuksella säädettävän lisäkoulutuksen, on tietyin edellytyksin rajattu oikeus määrätä apteekista hoidossa käytettäviä lääkkeitä hoitamalleen potilaalle. Kunnan tai kuntayhtymän järjestämisvastuulle kuuluvassa terveydenhuollon avohoidon toimintayksikössä työskentelevällä sairaanhoitajalla, jolla on riittävä käytännön kokemus ja joka on suorittanut tarvittavan lisäkoulutuksen, on rajattu oikeus määrätä apteekista hoidossa käytettäviä lääkkeitä hoitamalleen potilaalle.

Sairaanhoitajan rajattu lääkkeenmääräämisoikeus on mahdollista perusterveydenhuollon avopalveluissa kuten sairaanhoitopiirin yhteispäivystyksessä, terveyskeskuksen avovastaanoton yksiköissä ja kotisairaanhoidossa. Lisäksi rajattu lääkkeenmääräämisoikeus on mahdollista erikoissairaanhoidon poliklinikoilla.

  • Rajattu lääkkeenmäärääminen on mahdollista myös kunnan tai kuntayhtymän järjestämisvastuulle kuuluvissa sopimuksen perusteella tai kunnan tai kuntayhtymän lukuun muulla tavalla hankittavissa terveydenhuollon avohoidon palveluissa.
  • Lääkkeenmäärääminen edellyttää kirjallista määräystä ja sitä, että kyseessä on potilaan ennalta ehkäisevä hoito, lääkärin määräämän lääkehoidon jatkaminen tai sairaanhoitajan toteamaan hoidon tarpeeseen perustuva lääkehoito.

Kirjallisessa määräyksessä määrätään ne lääkkeet, joita sairaanhoitaja saa määrätä, ja mahdolliset lääkkeiden määräämiseen liittyvät rajoitukset. Kirjallisen määräyksen antaa vastaava lääkäri siinä terveydenhuollon toimintayksikössä, johon sairaanhoitaja on palvelussuhteessa.

  1. Irjallisessa määräyksessä on todettava ne lääkkeet, joita sairaanhoitaja saa määrätä, ja mahdolliset lääkkeiden määräämiseen liittyvät rajoitukset.
  2. Valtioneuvoston asetuksella säädetään tarvittaessa rajatun lääkkeenmääräämisen edellyttämästä käytännön kokemuksesta.
  3. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella annetaan potilasturvallisuuden varmistamiseksi tarkemmat säännökset lääkkeistä ja tautitiloista, joita rajattu lääkkeenmäärääminen voi koskea.

Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa 3 momentissa tarkoitetun kirjallisen määräyksen kaavan. Linkki: Kirjallisen määräyksen kaava Rajatun lääkkeenmääräämisen erikoispätevyys ja rajattu lääkkeenmääräämisoikeus eivät näy JulkiTerhikissä. Aiemmin tehtyä kirjallista määräystä koskevat muutostilanteet:

Lääkkeenmääräämisoikeuden laajentaminen

Kirjallisen määräyksen antajan tulee toimittaa Valviralle viipymättä jäljennös kirjalliseen määräykseen tehdyistä muutoksista.

Palvelussuhteen päättyminen

Kirjallisen määräyksen antajan tulee toimittaa Valviralle viipymättä kirjallisesti tieto lääkkeenmääräämisen päättymisestä. Jotta lääkkeenmääräämisoikeus voidaan päättää terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin, tulee vastaavan lääkärin ilmoittaa Valviralle palvelussuhteen päättymispäivä.

Laillistetut optikot ja itsenäisinä ammatinharjoittajina toimivat suuhygienistit voivat määrätä apteekista vastaanottotoiminnassaan tarvitsemiaan lääkkeitä. Heillä ei ole oikeutta määrätä lääkkeitä potilaille. Voidakseen hankkia vastaanotollaan käytettäviä, lääkemääräystä edellyttäviä lääkkeitä henkilön on suoritettava valtioneuvoston asetuksen määräämä lääkkeenmääräämisoikeuden edellyttämä lisäkoulutus.

Lääkkeet, joita optikot ja suuhygienistit saavat määrätä vastaanotollaan käytettäviksi, määritellään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa. Optikot voivat määrätä STM:n asetuksessa mainittuja diagnostisia lääkkeitä, joita ovat silmän puudutteet ja mustuaisen laajentajat.
Näytä koko vastaus

Kuka voi kirjoittaa lääkemääräyksen?

Sähköisellä lääkemääräyksellä tarkoitetaan tietojenkäsittelylaitteella laadittua lääkemääräystä, joka siirretään tietoverkkoja käyttäen Kelan ylläpitämään keskitettyyn valtakunnalliseen tietokantaan (Reseptikeskus). Se sisältää kaikki sähköiset lääkemääräykset ja apteekkien niihin tekemät toimitusmerkinnät.

  • Lääkemääräyksen laadittuaan lääkkeen määrääjä tulostaa potilaalle potilasohjeen, joka sisältää samat tiedot kuin hänelle tehty lääkemääräys.
  • Potilaan mennessä apteekkiin farmaseutti tai proviisori hakee verkkoyhteyttä käyttäen potilaalle laaditut lääkemääräykset Reseptikeskuksesta ja luovuttaa potilaalle lääkkeet.

Lääkemääräys on laadittava pääsääntöisesti aina sähköisesti. Paperilomakkeella tai puhelimitse sen voi antaa silloin, jos sähköinen määrääminen ei ole teknisen häiriön vuoksi mahdollista tai lääkehoidon tarve on kiireellinen eikä lääkemääräystä voi olosuhteiden poikkeuksellisuuden vuoksi tai muusta erityisestä syystä laatia sähköisesti.

Paperilla lääkemääräys laaditaan myös silloin, kun kyseessä on pro auctore -lääkemääräys, erityislupavalmiste (valmisteella ei ole myyntilupaa, kulutukseen luovutus Fimean erityisluvalla) tai lääkkeellinen kaasu, joita ei vielä toistaiseksi voi määrätä sähköisellä lääkemääräyksellä. Paperilomakkeelle laaditussa lääkemääräyksessä ja puhelinmääräyksessä on aina perusteltava, miksi lääkemääräystä ei ole laadittu sähköisesti.

Apteekki tallentaa lääkettä toimittaessaan paperilomakkeelle laaditun lääkemääräyksen Reseptikeskukseen. Lääkäri voi korjata Reseptikeskuksessa olevaa potilaansa virheellistä lääkemääräystä, mitätöidä lääkemääräyksen, uudistaa sen tai estää uudistamisen.

Toimittamattoman tai osittain toimitetun lääkemääräyksen voi mitätöidä vain potilaan suostumuksella, paitsi jos lääkemääräys on laadittu potilaan tarkoituksellisesti antamien virheellisten tietojen perusteella tai pakottamalla. Lääkkeen määrääjä tarvitsee henkilökohtaisen terveydenhuollon ammattikortin voidakseen laatia lääkemääräyksiä.

Henkilökohtaisen ammattikortin avulla varmistetaan lääkkeenmäärääjän henkilöllisyys, hänen oikeutensa määrätä lääkkeitä ja tuotetaan sähköinen allekirjoitus lääkemääräykseen. Tietojärjestelmä tarkistaa samalla automaattisesti myös lääkkeenmäärääjän oikeuksissa mahdollisesti olevat rajoitukset.
Näytä koko vastaus

Saako Kandi kirjoittaa reseptin?

Usein kysyttyä – Voiko 4 vuotta suorittanut työskennellä terveyskeskuspäivystyksessä, jos paikalla on valvovalle ohjaajalle asetetut ehdot täyttävä vanhempi kollega? Ei voi.4 vuotta suorittanut voi työskennellä ainoastaan TK-vuodeosastolla, ei missään muussa perusterveydenhuollon tehtävässä.

Voiko 4. vuosikurssin kandi toimia yhteispäivystyksessä? Periaatteessa voi, mikäli hänelle on jaoteltu ainoastaan yhden erikoisalan potilaita. Tästä on paikkakuntakohtaisia eroja, esim. Varsinais-Suomen pohjoispuolella sijaitsevan maakunnan keskussairaalan päivystyksessä ei ole enää mahdollista toimia itsenäisesti 4.

vsk-kandina, vaan työtä tehdään amanuenssin oikeuksin. Toisaalla taas pystyy ko. päivystyksiä tekemään “normaalisti”.

Voiko kandi tehdä etätöitä? Nykyisellään lainsäädäntö tai Valvira ei linjaa asiasta juuta eikä jaata, minkä vuoksi myös Medisiinariliitto ei suosittele etätöiden tekemistä kandin oikeuksilla. Haittaako, jos yksi tentti, harjoitustyö tai kurssi puuttuu vaadituista opinnoista?

Yhtäkään tenttiä tai harjoitustyötä ei saa puuttua vaadituista. Jos suorituksia puuttuu, on kyseessä laiton lääkärintoimen harjoittaminen. Jokainen vastoin määräyksiä toimiva kandidaatti aiheuttaa vahinkoa paitsi itselleen ja omalle uralleen, myös muiden kandidaattien ja valmistuneidenkin kollegoiden maineelle.

TEO on ilmoittanut, että jokainen hoitovirhe, jonka kandi tekee toimiessaan sijaisena ilman asianmukaisesti suoritettuja vaadittuja opintoja, johtaa asian uutisointiin ja poliisin yhteydenottoon. Tukea kandiseurasta, tiedekunnalta, TEOsta tai Lääkäriliitosta on turha ko. tilanteessa odottaa. Saako 4.vsk:n kandi todeta kuoleman? Lääkäriliiton lakimiehen tulkinnan mukaan ei.

Kuolintodistuksia saa yhä kirjoittaa toimipisteen alueellisten ohjeiden mukaisesti.5. vsk:n oikeuksilla saa todeta kuoleman. Milloin voi toimia psykiatrian päivystäjänä? Psykiatrian päivystykseen ei ole mitään erityisehtoja, vaan samat säännöt pätevät kuin muillekin aloille.

  • Jos paikalla ei fyysisesti ole ehdot täyttävää ohjaavaa lääkäriä, ei 4 vuotta opiskellut voi psykiatrialla päivystää.
  • Voiko työt sijaisena aloittaa, vaikka viimeisten tenttien tulokset puuttuisivat? Ei.
  • Ennen kuin viimeinenkin 4.
  • Vuoden pakollisten opintojen tenttitulos on saapunut, ei kandidaatti saa toimia sijaisena eli tehdä hoitopäätöksiä tai esim.

kirjoittaa reseptejä. Kannattaa kysyä mahdollisuutta toimia amanuenssi-nimikkeellä siihen asti, että tulokset ovat tulleet. Mitä amanuenssi saa tai ei saa tehdä? Amanuenssi ei saa koskaan toimia itsenäisesti. Amanuenssi ei saa kirjoittaa reseptejä tai allekirjoittaa todistuksia tai muitakaan asiakirjoja.

Amanuenssi ei saa antaa lääkemääräyksiä tai tehdä muitakaan hoitopäätöksiä. Toimenpiteitä tehdessä amanuenssin toimintaa on valvottava ja häntä ohjattava. Amanuenssi voi avustaa leikkauksissa, laatia potilasasiakirjoja ohjatusti ja valvotusti. Miten hyvän kesätyöpaikan löytää? Aloittamalla etsimisen hyvissä ajoin – edellisen vuoden loka-marraskuu ei ole liioittelua.

Ota yhteyttä useampaan paikkaan tarvittaessa useammalla eri erikoisalalla. Kysele tarkkaan työnkuvasta, ohjauksesta ja muusta käytännön työhön liittyvästä. Palkka-asioissa kannattaa muistaa, että olet vasta opiskelija, eikä loistopaikka kannata hylätä vain siksi, että kaverille luvattiin toisessa paikassa 200 euroa enemmän kuussa.

Vanhemmilta kollegoilta kannattaa kysellä vinkkejä hyvistä paikoista – kokemusperäinen tieto kertoo aina enemmän kuin alan lehtien prameat työpaikkailmoitukset. Pohdi etukäteen, mitä haluat oppia. Jos erilaiset toimenpiteet ovat toivelistallasi, kerro se potentiaaliselle työnantajalle. Perusopintovaiheessa arvokkainta potilasmateriaalia ovat ne ihan tavalliset taudit, kandi ei välttämättä kovinkaan paljoa hyödy todella erikoistuneen yksikön toimintaan tutustumisesta, varsinkin kun erityisosaamiskeskuksissa mahdollisuudet itse päästä tekemään asioita ovat usein heikommat kuin esim.

keskussairaalatasolla. Vuokrafirman kautta vai suoraan työnantajan palvelukseen? Selviä etuja tai huonoja puolia ei voida kummastakaan työnantajatahosta listata lukuun ottamatta vuokrafirmojen usein mahdollistamaa korkeampaa palkkatasoa ja joitakin mahdollisia työsuhde-etuja.

You might be interested:  Kung Pao Tofu Resepti?

Lain asettamat vaatimukset koskevat kumpaakin tahoa, ja huonoja kandityöpaikkoja löytyy kummaltakin sektorilta. Samoin kuin niitä todella mainioita. Ainoa keino varmistaa työpaikkansa sopivuus on itse aktiivisesti selvitellä asiaa. Älä luota vuokrafirman ylimalkaiseen työpaikkatarjoukseen, vaan varmista paikan sopivuus juuri sinulle.

Hyvä palkkataso ja työsuhde-etuja on monin paikoin tarjolla myös julkisella sektorilla. : Lääkärin sijaisena toimiminen
Näytä koko vastaus

Saako sairaanhoitaja kirjoittaa reseptin?

Lääkkeitä voi määrätä vain hoitosuunnitelman tai hoidon tarpeen arvion perusteella – Sairaanhoitaja voi jatkaa lääkitystä lääkärin tekemän taudinmäärityksen perusteella tai määrätä lääkkeitä toteamaansa hoidon tarpeeseen tietyissä taudeissa ja tilanteissa.

Sairaanhoitajalla on rajattu oikeus määrätä lääkkeitä hoitamalleen potilaalle myös silloin, kun kyseessä on ennalta ehkäisevä hoito. Sairaanhoitajan määrättävissä olevaan lääkevalikoimaan lisättävät lääkkeet ovat kyseisissä tautitiloissa Käypä hoito -suositusten tai Lääkärin käsikirjan mukaisia. Sairaanhoitaja saa määrätä lääkkeitä vain, jos hän on käynyt vaadittavan koulutuksen ja saanut määräyksen toimintayksikön vastaavalta lääkäriltä.

Määräyksessä todetaan ne lääkkeet, joita sairaanhoitaja saa määrätä sekä mahdolliset lääkkeiden määräämiseen liittyvät rajoitukset.
Näytä koko vastaus

Voiko terveydenhoitaja kirjoittaa reseptin?

Aloitin nuorelle ehkäisypillerit – onko se laillista? Ehkäisyvalmisteiden aloitus toteutetaan yhteistyössä lääkärin kanssa. Tämä tarkoit­taa sitä, että hoitajalla pitää olla mahdollisuus konsultoida lääkäriä tarvittaessa ja organisaatiossa pitää olla kirjalliset toimintaohjeet ehkäisyvalmisteiden aloituksesta.

  • Työnantajan on varmistettava, että ammattihenkilöillä on riittävä osaaminen ehkäisyvalmisteiden aloitukseen asiak­kaalle.
  • Terveydenhoitajan täytyy kertoa esimiehelleen, jos kokee, että osaaminen on riittämätöntä.
  • Ehkäisyä aloitettaessa asiakas haastatellaan ja selvitetään, että ehkäisyn aloittamiselle ei ole vasta-aiheita.

Asiakkaalle tehdään tarvittavat tutkimukset, esimerkiksi verenpaine ja paino, sekä annetaan neuvontaa ehkäisyyn liittyen. Samalla sovitaan seurannasta. Osan seurannasta voi toteuttaa hoitaja. Jos seurannassa ei ilmene ongelmia, lääkäri kirjoittaa asiakkaalle sähköisen reseptin.

Gynekologinen tutkimus ei ole edellytys hormonaalisen ehkäisyn aloitukselle. Ehkäisyvalmisteen reseptin voivat kirjoittaa vain ne sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt, jotka ovat suorittaneet lääkkeen määräämiseen oikeuttavan lisäkoulutuksen (45 op) ja joilla on tehtävään lupa työpaikallaan.

Reseptin voi kirjoittaa tiettyihin ehkäisyvalmisteisiin 15–34-vuotiaille naisille. Julkaistu Tehy-lehdessä 4/20 : Aloitin nuorelle ehkäisypillerit – onko se laillista?
Näytä koko vastaus

Voiko sairaanhoitaja kirjoittaa antibiootteja?

Vain terveydenhuollon ammattilainen osaa arvioida antibioottihoidon tarpeen – Vain terveydenhuollon ammattilainen osaa arvioida, tarvitaanko oireiden hoitoon antibioottia. Antibioottipäivän keskeisiä viestejä väestölle ovat:

Älä koskaan yritä ostaa antibiootteja ilman lääkemääräystä. Älä koskaan säästä tai käytä aiemmista hoidoista yli jääneitä antibiootteja. Ylimääräiset antibiootit viedään apteekkiin hävitettäviksi. Älä koskaan anna yli jääneitä antibiootteja muille.

Suomessa antibiootteja saavat määrätä lääkärien lisäksi sairaanhoitajat, joilla on rajattu lääkkeenmääräämisoikeus. Tällaisen erikoispätevyyden saaneet sairaanhoitajat voivat määrätä antibiootteja silloin, kun kyseessä on äkillinen, tavanomainen alempien virtsateiden tulehdus muuten terveellä naisella, nieluviljelyllä tai pikatestillä varmennettu nielutulehdus tai märkäinen silmän sidekalvon tulehdus.
Näytä koko vastaus

Saako hoiva avustaja jakaa lääkkeitä?

Voiko hoiva-avustaja toteuttaa lääkehoitoa? – Sosiaali- ja terveydenhuollonyksiköissä lääkehoitoa toteuttavat ensisijaisesti lääkehoitoon koulutetut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt yksikön lääkehoitosuunnitelmassa määritellyllä tavalla.

  • Hoiva-avustaja ei ole sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilö, ja lähtökohtana tulee pitää, että hoiva-avustajat eivät osallistu lääkehoidon toteuttamiseen.
  • Jos työnantaja kuitenkin arvioi, että yksikön toiminnan kannalta hoiva-avustajien osallistuminen lääkehoitoon olisi välttämätöntä, tulee hoiva-avustaja kouluttaa lääkehoidon tehtäviin, hänen osaamisensa tulee varmistaa ja hänellä tulee olla kirjallinen lääkehoitolupa.

Lääkehoitolupa on asiakas- tai lääkekohtainen. Hoiva-avustaja voi antaa valmiiksi jaettuja lääkkeitä luonnollista tietä, mutta ei pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia- tai huumausainelääkkeitä. Hoiva-avustaja ei voi itsenäisesti vastata asiakkaan lääkehoidosta.
Näytä koko vastaus

Onko terveydenhoitaja sama kuin sairaanhoitaja?

Kir. sairaanhoitajaksi, eli sh, joka on erikoistunut sisätauti-kirurgisten potilaiden hoitoon. Terveydenhoitajat ovat hoitajia, jotka taas yhteisen perusopintokauden jälkeen erikoistuivat terveydenhoitoon.
Näytä koko vastaus

Kuka voi uusia reseptin?

PKV- ja huumausainelääkemääräykset voi uudistaa 16 kuukauden ajan. Potilas tai hänen puolestaan asioiva henkilö voi pyytää reseptin uudistamista sosiaali- tai terveydenhuollon toimintayksikön, apteekin tai Omakannan kautta.
Näytä koko vastaus

Voiko lääkäri kirjoittaa reseptin etana?

Digiklinikan chat-vastaanotto palvelee 24/7 Digiklinikalla asiointi on helppoa. Alla käytännön ohjeita etävastaanotolle. Digiklinikka on aina auki, ympäri vuorokauden, myös viikonloppuisin ja juhlapäivinä. Etälääkärit päivystävät Digiklinikalla päivittäin klo 6–24 ja hoitajat tekevät hoidon tarpeen arviointia yöaikaan klo 24–6. Digiklinikalla asioidaan kätevästi ilman ajanvarausta. Etälääkärimme päivystävät Digiklinikalla joka päivä klo 6–24. Ensimmäinen vapaana oleva lääkäri ottaa sinut vastaan. Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian – jopa muutamassa minuutissa. Lääkäri kysyy sinulta tarkentavia kysymyksiä ja pyrkii saamaan kattavan kokonaiskuvan tilanteestasi. Tarvittaessa lääkäri pyytää lähettämään kuvia diagnoosin ja hoito-ohjeiden tueksi. Lääkäri arvioi aina jokaisen potilaan kohdalla, tarvitseeko potilas fyysistä tutkimusta ja tarvittaessa ohjaa perinteiselle vastaanotolle. Emme veloita Digiklinikka-käynnistä, jos emme voi antaa hoito-ohjeita etänä. Ota rohkeasti yhteyttä! Lääkäri ohjaa sinut perinteiselle vastaanotolle, jos hän ei voi antaa hoito-ohjeita keskustelun perusteella. Siinä tapauksessa emme veloita Digiklinikka-käynnistä erikseen. Kyllä! Digiklinikka on oiva apu lasten sairaustilanteiden hoitamiseen eikä lääkärille tarvitse lähteä kipeän lapsen kanssa. Etävastaanotolla hoidetaan lasten sairaustilanteita, jotka eivät vaadi fyysistä tutkimusta. Tällaisia ovat esimerkiksi flunssaoireet, silmätulehdus, ihottumat ja hyönteisten pistot. Kun aloitat keskustelun lääkärin kanssa, valitse lapsesi nimi valikosta. Jos nimeä ei näy valikossa, paina lisää perheenjäsen ja syötä lapsesi henkilötunnus. Jos lapsesi on alle 12-vuotias, voit aloittaa Digiklinikka-keskustelun heti.12–17-vuotiaiden lasten osalta perheliitoksen tekeminen (ja Digiklinikalla lapsen puolesta asiointi) vaatii suostumuslomakkeen täyttämisen Mehiläisen toimipisteessä yhdessä lapsen kanssa. Käynnillä tarkistetaan sekä vanhemman että lapsen henkilöllisyys ja molemmat allekirjoittavat suostumuksen. Suostumus on voimassa siihen saakka, kunnes lapsi täyttää 18 vuotta. Tunnistautumiskäynti Mehiläisen toimipisteellä on lakisääteinen vaatimus 12 ja 15 ikävuoden kohdalla. Vastasyntyneiden lasten liittäminen perheprofiiliin ei kuitenkaan onnistu. Yleensä liitos saadaan tehtyä vasta 1-3 kuukauden kuluttua lapsen syntymästä. Käynnissä olevat keskustelut näkyvät suoraan Digiklinikan etusivulla Avoimet viestit kohdassa. Valitsemalla avoimena olevan keskustelun pääset takaisin keskusteluun. Digiklinikan käyttäminen on turvallista. OmaMehiläiseen kirjautumiseen käytetään vahvaa tunnistautumista eli esimerkiksi verkkopankkitunnuksia. Kaikilla Digiklinikan lääkäreillä ja hoitajilla on Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) myöntämä oikeus ammatinharjoittamiseen. Lääkärit tunnistautuvat potilastieto- ja käyttöjärjestelmään aina henkilökohtaisella varmennekortillaan. OmaMehiläinen-sovellus ei tallenna mitään tietoja laitteeseesi, vaan näyttää tiedot suoraan Mehiläisen potilastietokannasta yksilöidyllä asiakastunnisteella. Digiklinikka kuuluu valtaosaan työterveyssopimuksista. Palvelu tunnistaa automaattisesti työterveyssopimukset, joihin kuuluu Digiklinikan käyttömahdollisuus. Tervetuloa vastaanotolle! Etälääkäri voi määrätä lyhyitä sairauslomia. Tarkista kuitenkin hyväksyykö työnantajasi Digiklinikalla määrätyt sairauslomat. Joissain työpaikoissa muutaman päivän sairauspoissaolosta riittää työntekijän oma ilmoitus esimiehelle. Sairauslomatodistus tulee näkyviin Koti-näytön Tapahtumat-näkymään sen käynnin yhteyteen, jonka perusteella sairausloma on määrätty. Tämän lisäksi todistus tulee myös Työterveys-näkymän Dokumentit-välilehdelle. Työterveysnäkymässä on myös muuta hyödyllistä tietoa juuri sinun työterveyssopimukseesi liittyen. Todistuksen voi tulostaa, tallentaa tai lähettää sähköisesti eteenpäin painamalla Sairauspoissaolo-otsikon alla olevaa A-todistuksen pdf-linkkiä. Reseptin uusinnalle tulee aina olla hoidollinen syy. Kuvaile lyhyesti, mihin vaivaan lääke on alun perin määrätty ja kerro tämänhetkinen terveydentilasi. “Lääke loppu” kuvaus ei anna lääkärille tarpeeksi tietoa reseptin uusintaan – tällöin lääkäri pyytää sinulta lisätietoja avaamalla Digiklinikalla keskustelun ja reseptin uusinnasta veloitetaan Digiklinikkakäyntimaksu 41 € Kela-korvauksen jälkeen. Jos lääkäri ei syystä tai toisesta voi uusia reseptiä etänä, saat lääkäriltä ohjauksen perinteiselle vastaanotolle tai omalle hoitavalle lääkärillesi. Tällöin emme myöskään veloita Digiklinikalla asioinnista mitään. Etävastaanotolla ei uusita tai määrätä pääasiallisesti keskushermostoon vaikuttavia (PKV) lääkkeitä eikä muita lääkeaineita, joissa on väärinkäytön mahdollisuus. Digiklinikalla ei myöskään määrätä hoidollisesti kiisteltyjä lääkeaineita kuten liothyroniinia. Reseptin uusintapalvelussa voit uusia vain OmaMehiläisessä näkyviä voimassa olevia reseptejä. Jos sinulla on muualla määrätty resepti, jonka haluaisit uusia, aloita uusi keskustelu. Lääkäri arvioi keskustelun perusteella tarpeen reseptin kirjoittamiseen. Jos maksat käyntisi itse, palvelun hinta on 36 € Kela-korvauksen jälkeen. Yleislääkärin etävastaanotto maksaa 41 € Kela-korvauksen jälkeen ja hoitajan hoidon tarpeen arviointi yöaikaan 29,90 €. Hinta sisältää koko keskustelun ja mahdolliset e-reseptit. Yksityisasiakkaiden laboratoriokokeet laskutetaan suoraan luottokortilta samalla etävastaanoton kanssa. Työterveysasiakkailla lasku lähtee suoraan työnantajalle eli käynti on sinulle maksuton. Reseptin uusiminen Digiklinikalla maksaa 32,50 €. Hinta kattaa 1–2 lääkettä. Työterveysasiakkaille lasku lähtee suoraan työnantajalle eli uusinta on sinulle maksuton. Reseptit uusitaan vuorokauden kuluessa ja toimitetaan sähköisenä reseptinä. Digiklinikan lääkärillä asiointi on KELA-korvattavaa. Etälääkärin vastaanottokäynti on myös edullisempaa kuin perinteisellä vastaanotolla asioiminen. KELA-kortin lisäys tai poistaminen tapahtuu OmaMehiläisen Omat tiedot -osion kautta. Työterveysasiakkailla lasku lähtee suoraan työnantajalle eli käynti on sinulle maksuton. Maksukorttisi tietoja pyydetään ensimmäisen asioinnin yhteydessä, kun maksat käyntisi itse. Jatkossa voit aloittaa keskustelut suoraan ja veloitus menee Omat tiedot -välilehdellä näkyvältä kortilta. Saat kuitin sähköpostiisi, kun veloitus on tehty. Voit käydä tarkistamassa OmaMehiläisen Omat tiedot -välilehdeltä sähköpostiosoitteesi. Voit maksaa avoimen laskun myös OmaMehiläisessä Laskut -osion kautta. Ole yhteydessä asiakaspalveluumme tai Digiklinikan asiakaspalvelukanavassa, mikäli OmaMehiläisen tiedoissa oleva sähköpostiosoite ei ole enää käytössäsi ja kuitti on lähetetty vanhaan osoitteeseen. Laskut -välilehdeltä saat myös tallennettua kuitit asioinnista. Digiklinikalla hoidetaan monia vaivoja. Jos vaivat ovat selkeästi eri sairauksista johtuvia (esim. silmäoireet ja selkäkipu) lääkäri voi veloittaa useamman käynnin. Useimmat sairauskuluvakuutukset korvaavat myös etälääkäriasioinnin. Tarkat ehdot näet omasta vakuutussopimuksestasi. Ennen digiklinikkakäynnin aloittamista, täytä tiedot vakuutusyhtiöstä OmaMehiläisen Omat tiedot -kohdassa. (OmaMehiläinen > Lisää > Omat tiedot > Vakuutusyhtiö). Ifin sairauskuluvakuutusasiakkaana maksat Digiklinikan lääkärikäynnistä vain mahdollisen omavastuun ja Mehiläinen hoitaa puolestasi korvausten hakemisen suoraan vakuutusyhtiöltä (muista merkitä Omissa tiedoissa If vakuutusyhtiöksi ennen käynnin aloittamista). Jos vakuutuksesi on jossain toisessa vakuutusyhtiössä, voit hakea Digiklinikka-käynnistä korvauksen omasta vakuutusyhtiöstäsi käynnin jälkeen. Kuitti digiklinikkakäynnistä tulee Omissa tiedoissa antamaasi sähköpostiin. Lääkäri sopii kanssasi laboratoriokokeiden tulosten kuulemisesta. Vaihtoehtoja tähän on useita:

You might be interested:  Perinteinen Imelletty Perunalaatikko Resepti?

Voit katsoa itse vastaukset OmaMehiläisestä. Voit olla uudelleen yhteydessä Digiklinikalle. Kuulet vastaukset vastaanoton yhteydessä tai varaat vastauksia varten oman työterveyslääkärin soittoajan.

Yksityisasiakkaiden laboratoriokokeet laskutetaan suoraan luottokortilta samalla etävastaanoton kanssa. : Digiklinikan chat-vastaanotto palvelee 24/7
Näytä koko vastaus

Saako lääkäri kirjoittaa reseptin sukulaiselle?

Ensi vuoden alusta lääkkeitä voi määrätä vain sähköisen järjestelmän kautta. Lääkärin työnantaja voi kieltää lääkemääräyksen tekemisen niin sanotulle omalle potilaalle eli perheenjäsenelle, työkaverille tai tuttavalle. Kuva: Yle 8.8.2016 13:58 • Päivitetty 8.8.2016 15:18 Ensi vuoden alusta lääkemääräyksen voi saada vain sähköisenä.

  1. Ainoastaan poikkeustapauksissa, kuten tietojärjestelmän ollessa poissa käytöstä, lääkäri voi kirjoittaa paperisen reseptin tai soittaa apteekkiin puhelinreseptin.
  2. Suurin osa lääkäreistä määrää lääkkeitä potilailleen työnantajansa kuten sairaalan, lääkäriaseman tai terveyskeskuksen sähköisen reseptijärjestelmän kautta.

Lääkärillä on aina ammattinsa puolesta oikeus kirjoittaa lääkeresepti, mutta työnantaja voi määritellä, kenelle niitä voi työnantajan järjestelmässä kirjoittaa. Muun muassa Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä myös niin sanottujen omien potilaiden, kuten esimerkiksi perheenjäsenten tai tuttavien reseptit on mahdollista kirjoittaa sairaanhoitopiirin järjestelmässä.
Näytä koko vastaus

Saako lääkäri kirjoittaa eläimelle reseptin?

Maa- ja metsätalousministeriön johtava asiantuntija Nina Kaario selittää. ‘Tämänhetkisen lainsäädännön mukaan eläinlääkäri saa määrätä reseptejä ainoastaan tutkittuaan itse eläimen.
Näytä koko vastaus

Onko väliä mistä apteekista hakee reseptin?

Reseptit tallennetaan Reseptikeskukseen Reseptikeskus sisältää kaikki reseptit ja apteekkien niihin tekemät toimitusmerkinnät. Reseptikeskuksen tietojen perusteella voit hakea lääkkeesi Suomessa mistä tahansa apteekista. Lääkkeen määrääjä voi poikkeustapauksissa laatia puhelin- tai paperireseptin.
Näytä koko vastaus

Voiko lääkäri kirjoittaa reseptin eläimelle?

Eläinlääkärit määräävät eläimille eläinlääkkeiksi hyväksyttyjä lääkkeitä. Eläinlääkäreillä on kuitenkin oikeus määrätä eläimelle myös ihmiskäyttöön tarkoitettuja lääkkeitä, jos niitä ei ole saatavina eläinlääkkeinä. Eläimelle tarkoitetut lääkkeet saa toisinaan mukaan eläinlääkärin vastaanotolta.
Näytä koko vastaus

Voiko kouluterveydenhoitaja antaa reseptin?

Kuudesluokkalainen halusi ehkäisyä – Törmänen kertoo nähneensä uransa aikana niin paljon erilaisia tapauksia, ettei mitään voi enää yleistää. Nuoret kypsyvät fyysisesti ja henkisesti hyvin eri tahtia, mutta myös tiedoissa ilmenee äärimmäistä vaihtelua.

  1. Törmänen kertoo e-pillereitä tiedustelleesta tytöstä, jonka kuukautiset eivät olleet vielä edes alkaneet.
  2. Hänen uransa nuorin tapaus on ehkäisypillereitä halunnut kuudesluokkalainen tyttö.
  3. Vastaanotolla on käynyt myös uhmakkaita teinejä, jotka eivät ole halunneet nähdä e-pillereiden käyttöä ja tupakointia ongelmana.

Kaikki e-pillereitä ehkäisyyn haluavat teinit Törmänen toivottaa matkaan samoilla sanoilla. – Vastaan nuorelle aina, että kukaan ei voi olla sinulle läheisempi kuin sinut synnyttänyt oma äiti. Äidin kanssa on puhuttava. Sitten nuoren on mietittävä sitä, mikä on tosiaan e-pillereiden tarve, hän sanoo.

  1. Ouluterveydenhoitaja ei voi määrätä e-pillereitä, vaan reseptin voi kirjoittaa ainoastaan lääkäri.
  2. Törmäsen mukaan ongelmia voi kuitenkin syntyä, jos tyttö nuoresta iästään huolimatta hakeutuu yhdyntöihin.
  3. Jos on hyvinkin nuori ja suhteita on paljon, niin toisessa ääripäässä on raskaaksi tulemisen vaara ilman ehkäisyä.

Silloin voi tulla raskaudenkeskeytyksiä. Lääkäri kuitenkin aina katsoo, mikä on tilanne, hän rauhoittelee.
Näytä koko vastaus

Voiko terveydenhoitaja uusia reseptin?

Mitä lääkkeitä hoitaja saa määrätä? Sairaanhoitajat saivat mahdollisuuden määrätä lääkkeitä heinäkuun alusta 2010 voimaan tulleella lailla. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on myöntänyt ensimmäiset lääkkeenmääräämisoikeudet hoitajille.

Valvira on myöntänyt sairaanhoitajille rajatun oikeuden määrätä lääkkeitä. Mitä tämä rajaus tarkoittaa, Valviran lääkintöneuvos Pirjo Pennanen? – Kaikki hoitajien lääkkeen määrääminen on rajattua. Oikeuteen ei sisälly mitään henkilökohtaista tai valvonnallista rajausta, vaan laissa on tiukasti rajattu lääkelista.

Minkälaisia lääkkeitä sairaanhoitajat saavat määrätä? – Terveyskeskuksessa akuuttivastaanottoa pitävä sairaanhoitaja voi määrätä esimerkiksi lääkkeitä virtsatieinfektion hoitoon tai antibiootteja streptokokkiangiinaan. Neuvolapuolella hoitaja voi määrätä muutamia ennaltaehkäiseviä rokotteita sekä e-pillereitä terveille naisille.

  • Joissakin tilanteissa hoitajalla on myös mahdollisuus uusia lääkärin aloittamaan kroonisen sairauden hoitoon tarkoitettua lääkitystä.
  • Tällaisia ovat esimerkiksi verenpaine-, astma- tai sokeritautilääkkeet.
  • Silloin lääkärin on pitänyt ottaa ennalta kantaa, että hoitaja voi uusia reseptit.
  • Tarvitseeko reseptioikeuden saava hoitaja lisäkoulutusta? – Lisäkoulutus on määritelty tarkasti asetuksella.

Hoitajalla pitää olla myös työkokemusta. Lisäkoulutus on pitempiaikainen prosessi ja kestää vähintään vuoden tai puolitoista. Kuka päättää, että hoitaja saa määrätä lääkkeitä? – Terveyskeskuksen ylilääkäri antaa kirjallisen määräyksen, että lisäkoulutuksen suorittanut hoitaja saa määrätä lääkkeitä juuri siinä terveyskeskuksessa.

Ylilääkäri voisi tehdä myös esimerkiksi sellaisia rajoituksia, että hoitaja voi määrätä vain neuvolatoiminnassa tarvittavia lääkkeitä. Miksi hoitajille annetaan oikeus määrätä lääkkeitä? – Halutaan kehittää ja järjestää joustavampaa palvelua. On myös alueita, joilla on ollut vaikea saada toteutettua kaikkea lääkkeenmääräämistarvetta.

Tämä voi johtua lääkäripulasta tai pitkistä välimatkoista. Tehy on vaatinut, että lisäkoulutuksen lääkkeen määräämisen pitää näkyä palkassa. Näkyykö se, Tehyn edunvalvontajohtaja Jukka Maarianvaara? – Meillä löytyy sekä hyviä että huonoja esimerkkejä. Monessa paikassa on päästy sopuun ja saatu sovittua jopa 500 euron korotuksia.
Näytä koko vastaus

Voiko lääkäri kirjoittaa reseptin puhelimitse?

Sähköinen lääkemääräys eli e-resepti – Vuoden 2017 alusta lähtien lääkemääräykset tulee kaikissa tilanteissa tehdä pääsääntöisesti sähköisesti. Lääkemääräyksen voi tehdä kirjallisesti tai puhelimitse jatkossakin mikäli sähköinen määrääminen ei ole teknisen häiriön vuoksi mahdollista.

Lisäksi lääkemääräyksen voi tehdä kirjallisesti tai puhelimitse, jos lääkehoidon tarve on kiireellinen eikä lääkemääräystä voi olosuhteiden poikkeuksellisuuden vuoksi tai muusta erityisestä syystä laatia sähköisesti. Tästä tulee tehdä merkintä lääkemääräykseen. Lääkemääräyksen tekemiseen tarvitaan tietokone, internetyhteys, terveydenhuollon ammattikortti, kortinlukija ja selainpohjainen ereseptipalvelu.

Selainpohjaisia ereseptipalveluita ovat www.kelain.fi, www.mediresepti.fi ja www.nettiresepti.fi, Kelainta saa käyttää vain yksityiskäytössä, ei ansaintatarkoituksessa. Kelaimen käyttö on kokonaan maksutonta. Muiden palveluiden käyttö on maksullista. Näiden maksujen lisäksi ammattikäytössä pitää maksaa reseptikeskuksen käyttömaksu, joka vuonna 2020 on 37.1snt/lääkemääräys.
Näytä koko vastaus

Voiko sairaanhoitaja määrätä lisähappea?

Sairaanhoitaja saa kirjoittaa reseptejä vain, jos hän on käynyt vaadittavan koulutuksen. Reseptihoitajat pitävät usein omia vastaanottojaan, joissa he tutkivat potilaita ja määräävät lääkkeitä. Ministeriön mukaan oikeuksien laajentaminen nopeuttaa hoitoon pääsyä.

Kuva: Jari Kovalainen / Yle Sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeus laajenee vuodenvaihteessa. Tammikuusta lähtien sairaanhoitajalta voi saada jatkoreseptin lääkkeille esimerkiksi sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumataudin hoitoon, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (siirryt toiseen palveluun), Sairaanhoitaja saa määrätä lääkkeitä vain, jos hän on käynyt vaadittavan koulutuksen.

Tähän mennessä sairaanhoitaja on voinut aloittaa lääkityksen korva-, silmä- tai virtsatietulehdukseen ja jatkaa tiettyjä lääkärin määräämiä reseptejä. Nyt ennestään listalle kuuluvien tautiryhmien lääkkeiden valikoimaa laajennetaan. Kokonaan uusia tautiryhmiä ovat sepelvaltimotauti, angina pectoris -rintakipu ja keuhkoahtaumatauti, joihin määrättyjä reseptejä sairaanhoitaja voi jatkaa.

  • Päivitetty lista lääkkeistä löytyy täältä.
  • Siirryt toiseen palveluun) Reseptihoitajat pitävät usein omia vastaanottojaan, joissa he tutkivat potilaita ja määräävät lääkkeitä.
  • STM:n mukaan muutos nopeuttaa potilaiden hoitoon pääsyä ja hoidon aloittamista sekä antaa mahdollisuuksia organisoida toimintaa joustavammin.

Samalla linjalla on Sairaanhoitajaliitto, jonka puheenjohtaja Nina Hahtela iloitsee laajennuksesta Twitterissä. Sairaanhoitajaliitto ja Lääkäriliitto ovat vääntäneet pitkään kättä sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeuden laajentamisesta. Lääkäriliitto on vastustanut asiaa todeten muun muassa, että laajentaminen vaarantaa potilaan hoidon kokonaisuutta (siirryt toiseen palveluun) ja hämärtää hoitovastuuta.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Pico De Gallo Salsa Resepti?

Voiko terveydenhoitaja kirjoittaa sairaslomaa?

Sairauspoissaolotodistus – Sairauspoissaolotodistuksen kirjoittaa lääkäri tai joissakin tilanteissa sairaanhoitaja, työterveyshuollossa työterveyshoitaja. Sairauspoissaolotodistuksia ei voida kirjoittaa jälkikäteen. Hoitaja voi kirjoittaa todistuksen 1–10 päivän sairauspoissaolosta potilaan oireiden perusteella.

Hoitaja ei tee varsinaista diagnoosia. Hoitajan kirjoittama todistus sairauspoissaolosta ei ole lääkärintodistus, eikä Kela myönnä hoitajan kirjoittamalla todistuksella sairauspäivärahaa. Lääkärin kirjoittaa sairaudesta lääkärinlausunnon. Ns. sairauspoissaolotodistuksen eli A-todistuksen perusteella päivärahaa voidaan maksaa yleensä enintään 60 arkipäivää.

Viimeistään sen jälkeen tarvitaan laajempi B-lääkärinlausunto. Lue lisää: lääkärintodistus
Näytä koko vastaus

Saako lääkäri kirjoittaa eläimelle reseptin?

Maa- ja metsätalousministeriön johtava asiantuntija Nina Kaario selittää. ‘Tämänhetkisen lainsäädännön mukaan eläinlääkäri saa määrätä reseptejä ainoastaan tutkittuaan itse eläimen.
Näytä koko vastaus

Voiko yksityinen lääkäri kirjoittaa reseptin?

Ensi vuoden alusta lääkkeitä voi määrätä vain sähköisen järjestelmän kautta. Lääkärin työnantaja voi kieltää lääkemääräyksen tekemisen niin sanotulle omalle potilaalle eli perheenjäsenelle, työkaverille tai tuttavalle. Kuva: Yle 8.8.2016 13:58 • Päivitetty 8.8.2016 15:18 Ensi vuoden alusta lääkemääräyksen voi saada vain sähköisenä.

  • Ainoastaan poikkeustapauksissa, kuten tietojärjestelmän ollessa poissa käytöstä, lääkäri voi kirjoittaa paperisen reseptin tai soittaa apteekkiin puhelinreseptin.
  • Suurin osa lääkäreistä määrää lääkkeitä potilailleen työnantajansa kuten sairaalan, lääkäriaseman tai terveyskeskuksen sähköisen reseptijärjestelmän kautta.

Lääkärillä on aina ammattinsa puolesta oikeus kirjoittaa lääkeresepti, mutta työnantaja voi määritellä, kenelle niitä voi työnantajan järjestelmässä kirjoittaa. Muun muassa Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä myös niin sanottujen omien potilaiden, kuten esimerkiksi perheenjäsenten tai tuttavien reseptit on mahdollista kirjoittaa sairaanhoitopiirin järjestelmässä.
Näytä koko vastaus

Voiko lääkäri kirjoittaa reseptin etana?

Digiklinikan chat-vastaanotto palvelee 24/7 Digiklinikalla asiointi on helppoa. Alla käytännön ohjeita etävastaanotolle. Digiklinikka on aina auki, ympäri vuorokauden, myös viikonloppuisin ja juhlapäivinä. Etälääkärit päivystävät Digiklinikalla päivittäin klo 6–24 ja hoitajat tekevät hoidon tarpeen arviointia yöaikaan klo 24–6. Digiklinikalla asioidaan kätevästi ilman ajanvarausta. Etälääkärimme päivystävät Digiklinikalla joka päivä klo 6–24. Ensimmäinen vapaana oleva lääkäri ottaa sinut vastaan. Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian – jopa muutamassa minuutissa. Lääkäri kysyy sinulta tarkentavia kysymyksiä ja pyrkii saamaan kattavan kokonaiskuvan tilanteestasi. Tarvittaessa lääkäri pyytää lähettämään kuvia diagnoosin ja hoito-ohjeiden tueksi. Lääkäri arvioi aina jokaisen potilaan kohdalla, tarvitseeko potilas fyysistä tutkimusta ja tarvittaessa ohjaa perinteiselle vastaanotolle. Emme veloita Digiklinikka-käynnistä, jos emme voi antaa hoito-ohjeita etänä. Ota rohkeasti yhteyttä! Lääkäri ohjaa sinut perinteiselle vastaanotolle, jos hän ei voi antaa hoito-ohjeita keskustelun perusteella. Siinä tapauksessa emme veloita Digiklinikka-käynnistä erikseen. Kyllä! Digiklinikka on oiva apu lasten sairaustilanteiden hoitamiseen eikä lääkärille tarvitse lähteä kipeän lapsen kanssa. Etävastaanotolla hoidetaan lasten sairaustilanteita, jotka eivät vaadi fyysistä tutkimusta. Tällaisia ovat esimerkiksi flunssaoireet, silmätulehdus, ihottumat ja hyönteisten pistot. Kun aloitat keskustelun lääkärin kanssa, valitse lapsesi nimi valikosta. Jos nimeä ei näy valikossa, paina lisää perheenjäsen ja syötä lapsesi henkilötunnus. Jos lapsesi on alle 12-vuotias, voit aloittaa Digiklinikka-keskustelun heti.12–17-vuotiaiden lasten osalta perheliitoksen tekeminen (ja Digiklinikalla lapsen puolesta asiointi) vaatii suostumuslomakkeen täyttämisen Mehiläisen toimipisteessä yhdessä lapsen kanssa. Käynnillä tarkistetaan sekä vanhemman että lapsen henkilöllisyys ja molemmat allekirjoittavat suostumuksen. Suostumus on voimassa siihen saakka, kunnes lapsi täyttää 18 vuotta. Tunnistautumiskäynti Mehiläisen toimipisteellä on lakisääteinen vaatimus 12 ja 15 ikävuoden kohdalla. Vastasyntyneiden lasten liittäminen perheprofiiliin ei kuitenkaan onnistu. Yleensä liitos saadaan tehtyä vasta 1-3 kuukauden kuluttua lapsen syntymästä. Käynnissä olevat keskustelut näkyvät suoraan Digiklinikan etusivulla Avoimet viestit kohdassa. Valitsemalla avoimena olevan keskustelun pääset takaisin keskusteluun. Digiklinikan käyttäminen on turvallista. OmaMehiläiseen kirjautumiseen käytetään vahvaa tunnistautumista eli esimerkiksi verkkopankkitunnuksia. Kaikilla Digiklinikan lääkäreillä ja hoitajilla on Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) myöntämä oikeus ammatinharjoittamiseen. Lääkärit tunnistautuvat potilastieto- ja käyttöjärjestelmään aina henkilökohtaisella varmennekortillaan. OmaMehiläinen-sovellus ei tallenna mitään tietoja laitteeseesi, vaan näyttää tiedot suoraan Mehiläisen potilastietokannasta yksilöidyllä asiakastunnisteella. Digiklinikka kuuluu valtaosaan työterveyssopimuksista. Palvelu tunnistaa automaattisesti työterveyssopimukset, joihin kuuluu Digiklinikan käyttömahdollisuus. Tervetuloa vastaanotolle! Etälääkäri voi määrätä lyhyitä sairauslomia. Tarkista kuitenkin hyväksyykö työnantajasi Digiklinikalla määrätyt sairauslomat. Joissain työpaikoissa muutaman päivän sairauspoissaolosta riittää työntekijän oma ilmoitus esimiehelle. Sairauslomatodistus tulee näkyviin Koti-näytön Tapahtumat-näkymään sen käynnin yhteyteen, jonka perusteella sairausloma on määrätty. Tämän lisäksi todistus tulee myös Työterveys-näkymän Dokumentit-välilehdelle. Työterveysnäkymässä on myös muuta hyödyllistä tietoa juuri sinun työterveyssopimukseesi liittyen. Todistuksen voi tulostaa, tallentaa tai lähettää sähköisesti eteenpäin painamalla Sairauspoissaolo-otsikon alla olevaa A-todistuksen pdf-linkkiä. Reseptin uusinnalle tulee aina olla hoidollinen syy. Kuvaile lyhyesti, mihin vaivaan lääke on alun perin määrätty ja kerro tämänhetkinen terveydentilasi. “Lääke loppu” kuvaus ei anna lääkärille tarpeeksi tietoa reseptin uusintaan – tällöin lääkäri pyytää sinulta lisätietoja avaamalla Digiklinikalla keskustelun ja reseptin uusinnasta veloitetaan Digiklinikkakäyntimaksu 41 € Kela-korvauksen jälkeen. Jos lääkäri ei syystä tai toisesta voi uusia reseptiä etänä, saat lääkäriltä ohjauksen perinteiselle vastaanotolle tai omalle hoitavalle lääkärillesi. Tällöin emme myöskään veloita Digiklinikalla asioinnista mitään. Etävastaanotolla ei uusita tai määrätä pääasiallisesti keskushermostoon vaikuttavia (PKV) lääkkeitä eikä muita lääkeaineita, joissa on väärinkäytön mahdollisuus. Digiklinikalla ei myöskään määrätä hoidollisesti kiisteltyjä lääkeaineita kuten liothyroniinia. Reseptin uusintapalvelussa voit uusia vain OmaMehiläisessä näkyviä voimassa olevia reseptejä. Jos sinulla on muualla määrätty resepti, jonka haluaisit uusia, aloita uusi keskustelu. Lääkäri arvioi keskustelun perusteella tarpeen reseptin kirjoittamiseen. Jos maksat käyntisi itse, palvelun hinta on 36 € Kela-korvauksen jälkeen. Yleislääkärin etävastaanotto maksaa 41 € Kela-korvauksen jälkeen ja hoitajan hoidon tarpeen arviointi yöaikaan 29,90 €. Hinta sisältää koko keskustelun ja mahdolliset e-reseptit. Yksityisasiakkaiden laboratoriokokeet laskutetaan suoraan luottokortilta samalla etävastaanoton kanssa. Työterveysasiakkailla lasku lähtee suoraan työnantajalle eli käynti on sinulle maksuton. Reseptin uusiminen Digiklinikalla maksaa 32,50 €. Hinta kattaa 1–2 lääkettä. Työterveysasiakkaille lasku lähtee suoraan työnantajalle eli uusinta on sinulle maksuton. Reseptit uusitaan vuorokauden kuluessa ja toimitetaan sähköisenä reseptinä. Digiklinikan lääkärillä asiointi on KELA-korvattavaa. Etälääkärin vastaanottokäynti on myös edullisempaa kuin perinteisellä vastaanotolla asioiminen. KELA-kortin lisäys tai poistaminen tapahtuu OmaMehiläisen Omat tiedot -osion kautta. Työterveysasiakkailla lasku lähtee suoraan työnantajalle eli käynti on sinulle maksuton. Maksukorttisi tietoja pyydetään ensimmäisen asioinnin yhteydessä, kun maksat käyntisi itse. Jatkossa voit aloittaa keskustelut suoraan ja veloitus menee Omat tiedot -välilehdellä näkyvältä kortilta. Saat kuitin sähköpostiisi, kun veloitus on tehty. Voit käydä tarkistamassa OmaMehiläisen Omat tiedot -välilehdeltä sähköpostiosoitteesi. Voit maksaa avoimen laskun myös OmaMehiläisessä Laskut -osion kautta. Ole yhteydessä asiakaspalveluumme tai Digiklinikan asiakaspalvelukanavassa, mikäli OmaMehiläisen tiedoissa oleva sähköpostiosoite ei ole enää käytössäsi ja kuitti on lähetetty vanhaan osoitteeseen. Laskut -välilehdeltä saat myös tallennettua kuitit asioinnista. Digiklinikalla hoidetaan monia vaivoja. Jos vaivat ovat selkeästi eri sairauksista johtuvia (esim. silmäoireet ja selkäkipu) lääkäri voi veloittaa useamman käynnin. Useimmat sairauskuluvakuutukset korvaavat myös etälääkäriasioinnin. Tarkat ehdot näet omasta vakuutussopimuksestasi. Ennen digiklinikkakäynnin aloittamista, täytä tiedot vakuutusyhtiöstä OmaMehiläisen Omat tiedot -kohdassa. (OmaMehiläinen > Lisää > Omat tiedot > Vakuutusyhtiö). Ifin sairauskuluvakuutusasiakkaana maksat Digiklinikan lääkärikäynnistä vain mahdollisen omavastuun ja Mehiläinen hoitaa puolestasi korvausten hakemisen suoraan vakuutusyhtiöltä (muista merkitä Omissa tiedoissa If vakuutusyhtiöksi ennen käynnin aloittamista). Jos vakuutuksesi on jossain toisessa vakuutusyhtiössä, voit hakea Digiklinikka-käynnistä korvauksen omasta vakuutusyhtiöstäsi käynnin jälkeen. Kuitti digiklinikkakäynnistä tulee Omissa tiedoissa antamaasi sähköpostiin. Lääkäri sopii kanssasi laboratoriokokeiden tulosten kuulemisesta. Vaihtoehtoja tähän on useita:

Voit katsoa itse vastaukset OmaMehiläisestä. Voit olla uudelleen yhteydessä Digiklinikalle. Kuulet vastaukset vastaanoton yhteydessä tai varaat vastauksia varten oman työterveyslääkärin soittoajan.

Yksityisasiakkaiden laboratoriokokeet laskutetaan suoraan luottokortilta samalla etävastaanoton kanssa. : Digiklinikan chat-vastaanotto palvelee 24/7
Näytä koko vastaus

Voiko lääkäri kirjoittaa reseptin puhelimitse?

Sähköinen lääkemääräys eli e-resepti – Vuoden 2017 alusta lähtien lääkemääräykset tulee kaikissa tilanteissa tehdä pääsääntöisesti sähköisesti. Lääkemääräyksen voi tehdä kirjallisesti tai puhelimitse jatkossakin mikäli sähköinen määrääminen ei ole teknisen häiriön vuoksi mahdollista.

  1. Lisäksi lääkemääräyksen voi tehdä kirjallisesti tai puhelimitse, jos lääkehoidon tarve on kiireellinen eikä lääkemääräystä voi olosuhteiden poikkeuksellisuuden vuoksi tai muusta erityisestä syystä laatia sähköisesti.
  2. Tästä tulee tehdä merkintä lääkemääräykseen.
  3. Lääkemääräyksen tekemiseen tarvitaan tietokone, internetyhteys, terveydenhuollon ammattikortti, kortinlukija ja selainpohjainen ereseptipalvelu.

Selainpohjaisia ereseptipalveluita ovat www.kelain.fi, www.mediresepti.fi ja www.nettiresepti.fi, Kelainta saa käyttää vain yksityiskäytössä, ei ansaintatarkoituksessa. Kelaimen käyttö on kokonaan maksutonta. Muiden palveluiden käyttö on maksullista. Näiden maksujen lisäksi ammattikäytössä pitää maksaa reseptikeskuksen käyttömaksu, joka vuonna 2020 on 37.1snt/lääkemääräys.
Näytä koko vastaus