Contents
Mitä tehdä Savustetusta kalkkunasta?
Savustettu kalkkuna – Resepti – Viinilehti
4 annostamaidoton, munaton, gluteenitonvalmistusaika 45 min*n.1 kg maustamatonta kalkkunan fileetä2 tl hienoa merisuolaa1/2 tl sokeria2 tl roseepippuria1 tl kokonaisia mustapippureita1 tl kuivattua salviaa1 sitruunan kuori raastettunarypsiöljyäsavustuspussi
1. Ota liha huoneenlämpöön noin 45 min ennen valmistusta.2. Lämmitä uuni ja uunipelti 225-asteiseksi.3. Mittaa mortteliin suola, sokeri, pippurit, salvia ja sitruunankuoriraaste. Hienonna seos morttelissa. Mausta kalkkunan pinta hyvin mausteseoksella.4. Kuumenna paistinpannussa tilkka öljyä.
- Paista filee molemmin puolin pannulla öljyssä, kunnes pinta on kullanruskea.5.
- Nosta kalkkuna savustuspussiin.
- Sulje pussi paketin ohjeiden mukaisesti.
- Pane pussi uunipellille uunin alaosaan.
- Ypsennä ensin 10 minuuttia 225 asteessa.6.
- Laske sen jälkeen lämpötila 150 asteeseen ja kypsennä noin 20–30 minuuttia, kunnes sisälämpötila on 68 astetta.
Käytä apuna digitaalista paistomittaria.7. Nosta kalkkuna pussista ja anna vetäytyä 10 minuuttia ennen viipalointia ja tarjoilua. Vetäytymisen aikana lihan sisälämpö nousee vielä muutaman asteen.8. Tarjoile savustettu kalkkuna esimerkiksi kera. Kalkkunan kastikkeena voit tarjota esim.
Näytä koko vastaus
Millä kalkkuna täytetään?
Hiero kalkkunan sisä- ja ulkopintaan sekä nahan alle sitruunaa, suolaa ja pippuria. Täytä kalkkunan vatsa kuorituilla omena- ja sipulilohkoilla ja kuivatuilla luumuilla. Sido kalkkunan koivet ja siivet tiukasti kylkiä vasten paiston ajaksi.
Näytä koko vastaus
Mistä tietää onko kalkkuna kypsää?
Kokeile kalkkunan kypsyyttä pistämällä reisilihaan. Jos tihkuva neste on harmaata, kalkkuna on kypsä. Kypsyyden voit todeta myös lihalämpömittarilla, jonka työnnät koiven paksuimpaan kohtaan. Kalkkuna on kypsä, kun lämpötila on noussut 79 asteeseen.
Näytä koko vastaus
Mitä kalkkunan Fileestä?
Atria Kalkkunan Fileeleike Naturel 480g Maustamaton Atria kalkkunan fileeleike soveltuu monenlaisiin erilaisiin ruokiin, aina herkullisista ja täyteläisistä kastikkeista eksoottisiin ruokiin. Kypsennyksen jälkeen viilennettynä kalkkuna sopii myös mainiosti salaatin joukkoon. Kalkkuna on erinomainen grilliherkku esimerkiksi maissin kanssa tarjoiltuna.
Näytä koko vastaus
Miten maustaa Kalkkunafilee?
YHTEISTYÖSSÄ/KALKKUNAA SUOMESTA Valmistin kalkkunaa uunissa Lähi-idän maustein näin tällä viikolla vietettävän Kalkkunaviikon kunniaksi. Ja kyllä, kalkkuna kestää monenmoiset mausteet eikä sitä ei aina tarvitse valmistaa täysin perinteisesti tai vain joululla. Kalkkunan filee uunissa on varma valinta ruokapöytään.
Kokosin tähän hyviä vinkkejä kalkkunan fileen paistamiseen uunissa, koska kalkkunan filettä harvemmin laitetaan säännöllisesti ja h-hetkenä saattaa sitten mietityttää, että miten tämä nyt menikään.
- Kokonaisen kalkkunan fileen voi kypsentää uunissa kypsentäen, savustimessa tai grillin lämmössä.
- Tärkeintä ja ihan ykkösasia kalkkunan fileen, kuten muidenkin lihojen kanssa, on se, että lihaa ei ylikypsennetä. Kalkkunan liha on kypsänä mehevää ja mureaa, mutta ylikypsänä mehevyys katoaa. Käytä siis paistomittaria. Kalkkunan filee tulee kypsentää aina täysin kypsäksi. Paistomittari on hyvä apu, sillä liha on mehevimmillään, kun kalkkunan sisälämpötila on n.72-74 astetta. Joten laita mittari kalkkunan fileen paksuimpaan kohtaan ja lykkää lintu uuniin.
- Mausta, mausta ja mausta. Hyvää saa kalkkunan fileestä uunissa, kun pinnan sivelee voilla ja maustaa linnun suoalla ja pippurilla. Valkosipulikaan ei tee pahaa. Mutta kalkkunalle keplaa moninaiset mausteet eli kokeile rohkeasti. Olen kovasti tykästynyt sumakkiin, tuohon syvänviininpunaiseen, tredikkääseen Lähi-idän maustesekoitukseen, jota saa hyvin supermarketeista kautta maan. Sumakki sopii niin kasvisten, kalan kuin kalkkunankin maustamiseen, sillä sumakin maku on hauskalla tavalla raikas, jopa sitruunainen. Sumakki valmistetaan jauhamalla sumakkipensaan marjoja ja suosittelen kokeilemaan, muun muassa näin kalkkunaa uunissa kypsentäessä.
- Sen lisäksi, että tykkään maustaa kalkkunaa reteellä ranteella, saatan keittää sille makoisan kastikkeen, sillä kalkkunan liha itsessään on hyvin mieto ja se suorastaan kutsuu maustamaan. Kalkkunasta saa leikattuja komeita siivuja ja niiden päälle on kiva valutella jotain maukasta kastiketta. Konjakkikastike sopii niin kokonaiselle fileelle kuin fileerullallekin. Puolukkakastike on myös ihanaa, etenkin savustetun kalkkunan kanssa nautittuna.
- Pakastettu kalkkunan filee tulee sulattaa jääkaapissa ennen paistamista. Tämä vie noin vuorokauden.
KALKKUNAA UUNISSA LÄHI-IDÄN MAUIN 6 hengelle 1 kalkkunan rinta Marinadi: ½ dl sumakkijauhetta 2 rkl seesaminsiemeniä 2 tl jauhettua juustokuminaa 2 tl oreganoa 1 ½ tl suolaa 1 tl jauhettua maustepippuria ¼ tl mustapippuria myllystä ¾ dl sitruunanmehua ½ dl vaahterasiirappia ½ dl omenaviinietikkaa ¼ dl balsamiviinietikkaa Lisäksi: ½ ruukkua lehtipersijaa 1 – 2 granaattiomenaa muutama terttu tummia viinirypäleitä limettiä lohkoina 1 – 2 sydänsalaattia
- Pyyhi kalkkunan rinta kuivaksi.
- Laita isoon kulhoon marinadin ainekset ja sekoita hyvin. Nosta liha kulhoon ja kääntele marinadissa. Anna maustua huoneenlämmössä noin tunti.
- Laita kalkkuna uunivuokaan. Paista 180-asteisessa uunissa1-1 1/2 tuntia, kunnes sisälämpötila on 74 astetta. Valele kalkkunaa vuokaan kertyneellä nesteellä muutaman kerran kypsentämisen aikana. Anna kalkkunan vetäytyä folion alla 15 minuuttia ennen tarjoamista.
- Viipaloi kalkkuna tarjoiluvadille. Hienonna päälle lehtipersilja. Koristele granaattiomenan siemenillä, rypäleillä ja limetin lohkoilla. Tarjoa lisäksi sydänsalaattia.
Keksin hetkessä useamman syyn, miksi kalkkunaa pitäisi nostaa useammin lautasille. Siis sen lisäksi, että sen kokkailu on iisiä ja mehukas liha on maistuvaista. Kalkkuna yksinkertaisesti on keveää ja terveellistä. Kalkkunan liha sisältää runsaasti proteiinia ja liha on vähärasvaista ja se vähä rasva, mitä lihassa on, on hyvää laadultaan.
Näytä koko vastaus
Mitä hilloa kalkkunan kanssa?
LUUKKU 9: Rommilla maustettu mustaherukkahillo on joulukalkkunan paras kaveri. Tähän aikaan vuodesta hillo syntyy pakastetuista viinimarjoista. Mikäli kinkun sijaan tai lisäksi joulupöydästäsi löytyy joulukalkkuna, suosittelen ryhtymään hillonkeittopuuhiin. Isoäitini reseptillä valmistettu, rommilla maustettu mustaherukkahillo on loistava pari joulupöydän siivekkäille. Tähän aikaan vuodesta mustaherukat kaivetaan pakastimesta, mutta hillon keittäminen onnistuu niistä aivan yhtä hyvin kuin tuoreista marjoista.
ROMMILLA MAUSTETTU MUSTAHERUKKAHILLO
500 g (pakaste)mustaherukoita 4,5 dl hillosokeria 1 tl sitruunamehua 0,5 dl rommia (tummaa tai vaaleaa)
Lusikoi jäiset marjat ja sokeri kerroksittain kattilaan. Anna herukoiden sulaa ja mehustua jääkaapissa yön yli. Lisää marjojen joukkoon sitruunamehu sekä rommi. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna hillon kiehua hiljalleen kymmenkunta minuuttia tai kunnes marjat ovat pehmenneet.
Näytä koko vastaus
Onko kalkkuna terveellistä?
Tankkaa proteiineja – Keventäjä ilahtuu kalkkuna-aterian äärellä.100 grammassa kalkkunan rintafileitä on vain reilut 120 kaloria ja 100 grammassa kokonaista kalkkunaa on himpun verran alle 200 kaloria. Kalkkunanlihalla voi siis herkutella huoletta. Suosimalla vähä- ja hyvärasvaisen kalkkunanlihaa oman ruokavalion rasvan laatu paranee ja ruoan energiatiheys alenee.
Kalkkuna | Broileri | |||
Energia | 510 kJ | 617 kJ | ||
Rasva | 2,0 g | 6,8 g | ||
josta tyydyttynyttä | 0,6 g | 2,0 g | ||
Hiilihydraatit | 0 g | 0 g | ||
Ravintokuitu | 0 g | 0 g | ||
Proteiini | 25,6 g | 22,4 g | ||
Suola | 86,6 mg | 203,8 mg | ||
Jodi | 220 µg | 5 µg | ||
Kalium | 150 mg | 270 mg | ||
Fosfori | 150 mg | 190 mg | ||
Seleeni | 24 µg | 12 µg | ||
Sinkki | 2,6 mg | 1,1 mg | ||
B6-vitamiini (pyridoksiini vitameerit) | 0,51 mg | 0,56 mg | ||
B2-vitamiini (riboflaviini) | 0,18 mg | 0,13 mg | ||
B1-vitamiini (tiamiini) | 0,14 mg | 0,07 mg | ||
B12-vitamiini (kobalamiini) | 1,0 µg | 1,0 µg |
Hyvien rasvojen ja proteiinin lisäksi kalkkuna sisältää runsaasti B-ryhmän vitamiineja (B12, B6) ja se on hyvä kivennäis- ja hivenaineiden, kuten sinkin, seleenin ja fosforin lähde. Kalkkunanliha on vähärasvaista. Lähde: Fineli.fi
Näytä koko vastaus
Onko kalkkuna Kanalintu?
Kalkkuna (Meleagris gallopavo) on kalkkunoiden sukuun kuuluva kanalintu, joka on peräisin Pohjois-Amerikasta.
Näytä koko vastaus
Mitä syödä kalkkunan kanssa?
Kalkkuna saa rinnalleen joulupöydässä erilaisia laatikoita ja herneitä. Niiden lisäksi kalkkunan kanssa voi tarjoilla esimerkiksi käden käänteessä valmistuvaa lanttu-omenasosetta ja mausteista punakaalia. Kokeile myös vaahterasiirapilla makeutettuja rosmariinijuureksia.
Näytä koko vastaus
Mitä eroa on Kalkkunalla ja kanalla?
Peda.net > Varkaus > Repokankaan koulu > e-Opin alakoulun materiaalit > eYmpäristöoppi luokille 1-4 > Biologia ja maantieto > Mistä ruokamme tulee? > Tuotantoeläimet > Kana ja kalkkuna Kana ja kalkkuna ovat siipikarjaa, Kanoja kasvatetaan munien ja lihan vuoksi, kalkkunaa vain lihaksi. Kasvatettavien eläinten olosuhteita tarkkaillaan ja säädetään tarkasti, jotta linnut pysyisivät terveinä ja tuotettu liha olisi hyvälaatuista. Syötäväksi tarkoitettua kanaa kutsutaan broileriksi,
Broilerinlihan suosio on kasvanut jatkuvasti, sillä siitä on helppo ja nopea valmistaa terveellistä ja maukasta ruokaa. Se sisältää paljon hyvälaatuista proteiinia, mutta vain vähän rasvaa. Emokanalassa tuotetut munat haudotaan hautomossa. Niiden kuoriutuminen kestää 21 vuorokautta. Kuoriutuneet untuvikot siirretään lämpimiin kasvattamoihin, missä ne saavat huolenpitoa, ruokaa ja puhdasta vettä.
Ne pääsevät liikkumaan vapaasti kuivikelattialla. Broileri syö elämänsä aikana noin 3 kg rehua, joka koostuu pääasiassa viljasta. Lisäksi rehu sisältää hivenaineita, kivennäisaineita ja vitamiineja. Teurasikäiseksi untuvikot kasvavat 5-6- viikossa. Broileri on ruuan raaka-aineena monipuolista: sitä voi grillata, paistaa ja keittää.
Siitä voi valmistaa keittoa, kiusausta, wokkia tai vaikkapa kanapyöryköitä. Munituskanalat ovat nykyään ns. lattiakanaloita, missä kanat saavat liikkua vapaasti. Munintaa varten niille on järjestetty pesät, joista munat voidaan helposti kerätä myyntiä varten. Sitä ennen munat kuitenkin puhdistetaan, lajitellaan kokonsa mukaan ja leimataan.
Muna koostuu kalkkikuoresta, valkuaisesta ja munan keskellä olevasta ruskuaisesta eli keltuaisesta. Kananmuna tunnetaan ruokana ympäri maailman. Niitä syödään sellaisenaan keitettynä ja paistettuna ja monien ruokien raaka-aineena. Leivonnassa kananmuna on monien taikinoiden oleellinen osa.
Kauanko savustettu kalkkuna säilyy?
Säilyvyystaulukko
Säilyvyys kuiva-ainekaapissa, lämpötila 15 astetta | Säilyvyys jääkaapissa +2-+6 asetta | |
---|---|---|
Savustettu kala | – | 1-2 vrk |
Hiillostettu kala | – | 1-2 vrk |
Lohi- ja tonnikalasäilykkeet | 12 kk | avattuna 1-2 vrk |
sillisäilykkeet (puolisäilykkeet) | – | 3-4kk |
Miten valmistan kalkkunan?
Kalkkunan koivet ja siivet on syytä sitoa kylkiä vasten ennen paistoa. Paista kalkkuna uunin alatasolla 150−175 asteessa. Kypsennysaika painokiloa kohden on noin 45 minuuttia. Voitele kalkkunaa paiston aikana pari kolme kertaa voisulalla, jotta pinta ei pääse kuivumaan.
Näytä koko vastaus
Voiko raakaa kalkkunaa syödä?
Kalkkunanliha kypsyy nopeasti Kalkkunan kypsentäminen on helppoa ja nopeaa. Kalkkuna tulee kypsentää aina täysin kypsäksi ja mehevimmillään se on, kun sisälämpötila on n.72-74 astetta. Kokonaista kalkkunaa tai kookasta fileetä kypsennettäessä lihamittari on mainio apuväline.
Näytä koko vastaus
Miten maustaa?
4. Muista maistaa – Maustamisessa tärkeintä on muistaa maistaa ruokaa aina ennen uuden maustekerroksen lisäämistä. Älä siis kaada summanmutikassa lisää mausteita ruokiin, vaan pyri maustamaan ruokaa hiljalleen. Voit aina lisätä lisää mausteita mauttomaan ruokaan, mutta ylimaustettua ruokaa on paljon vaikeampi korjata.
Näytä koko vastaus
Voiko hilloa tehdä ilman Hillosokeria?
Hillojen tekemiseen voi käyttää tavallista kidesokeria, hillosokeria tai hillomarmeladisokeria. Hilloa ei sekoiteta kauhalla, vaan kattilaa ravistetaan muutaman kerran keittämisen aikana.
Näytä koko vastaus
Mistä tietää onko hillo Paistonkestävä?
Hillot kruunaavat jälkiruoan – ja joskus myös juustolautasen – Hillot ovat monikäyttöisiä tuotteita, jotka valmistetaan marjoista ja hedelmistä. Koska ne ovat maultaan pääsääntöisesti makeita, niitä hyödynnetään erityisesti jälkiruoissa. Kakut, leivonnaiset, pullat, kääretortut, piiraat, letut ja jäätelöt ovat kaikkien tyypillisimpiä herkkuja, joissa hilloja hyödynnetään.
- Toisaalta hillojen makeus tuo oivan vastapainon juustojen suolaisuudelle.
- Makean ja suolaisen yhdistelmä on pettämätön klassikko, joten juustotarjottimelle kannattaa seuraavan kerran laittaa myös hilloja mukaan.
- Okeile juustojen kanssa esimerkiksi Dronningholm Kirsikkahilloa.
- Hillot eivät yleensä kestä paistamista.
Jos ne kestävät paistamista, niissä on erikseen merkintä purkin kyljessä. Jos siis suunnittelet esimerkiksi leivosten paistamista hillon kera, kannattaa valita Saarioisten paistonkestävät marmeladit. Ne on kuin luotu leivosten kaveriksi! Totuuden nimissä on sanottava, että yleensä hillot ovat niin herkullisia, että voi syödä myös ihan pelkiltään.
- Lusikka vain purkkiin! Esimerkiksi Dronningholm Kuningatarhillo on nimensä mukaisesti herkutteluhillo, joka on valmistettu vadelmasta ja mustikasta.
- Vadelman pehmeä hapokkuus ja mustikan marjaisa makeus kruunaavat herkkuhetkesi.
- Mikäli teitä on suurempi porukka, voitte pitää myös hillomaistajaiset jälkiruokana tai seuraleikkinä.
Useampaa hilloa maistellessa oppii tunnistamaan eri hillojen maut ja löytää varmemmin suosikkinsa.
Näytä koko vastaus
Mitä eroa Hillosokerilla ja hillo-Marmeladisokerilla?
Osa 46 Kesän säilöntäsesonki lisää huomattavasti Suomen Sokerin kuluttajapalveluun tulevien yhteydenottojen määrää, sillä sokeri ja säilöntä kuuluvat erottamattomasti yhteen. Sokerihan on esim. hilloissa säilövä valmistusaine, rakenteen muodostaja sekä värin ja C-vitamiinin suojaaja.
- Tiina Palomäki kuluttajapalvelusta kertoo usein kysyttyjen kysymysten liittyvän oikean tuotteen valintaan ja käyttöön sekä valmiiden säilykkeiden säilytykseen.
- Mustaherukkahyytelöä ja muita lisäkehyytelöitä tehdään Taloussokerilla, Hillosokerilla tai Hillo-marmeladisokerilla.
- Nimestään huolimatta jälkiruokiin tarkoitettua Hyytelösokeria ei käytetä säilyvien hyytelöiden valmistuksessa.
Toivottu hyytelöohje on nyt myös saatu mahdutettua Hillosokeripussin kylkeen. Usein kysytään, mikä ero on Hillosokerilla ja Hillo-marmeladisokerilla. Hillo-marmeladisokerilla valmistettu hillo on kiinteämpää ja vähäsokerisempaa kuin Hillosokerilla tehty hillo, ja se säilytetään aina jääkaapissa.
- Hillosokerilla tehty hillohan säilyy avaamattomana tarvittaessa myös huoneenlämmössä.
- Tänä kesänä hillosokeriperheessä on uusi jäsen eli Minihillosokeri, jolla tehty hillo sisältää yli 30 % vähemmän sokeria kuin hillot yleensä.
- Sen tuotekehitys pohjautuu kuluttajien kysymykseen, voiko Hillosokeria käyttää vähemmän kuin ohjeessa on mainittu.
Tätä emme ole suositelleet, sillä hillon rakenne ja säilyvyys saattavat kärsiä. “Odotan kiinnostuneena, millaista palautetta saamme uudesta Minihillosokerista”, Tiina sanoo. Jo 30 vuotta markkinoilla olleen Hillosokerin käyttö on helppoa aloittelevallekin säilöjälle, kun kiinnittää huomiota riittävään keittoaikaan, ettei hillo jää löysäksi.
- Eittoaika lasketaan siitä, kun seos alkaa kuplia eli kiehua kevyesti kattilassa.
- Annattaa myös noudattaa pakkauksen perusohjetta, sillä kaksinkertaistetun määrän keittoaika ei enää pidä paikkaansa.
- Vanhentunutta Hillosokeria ei kannata käyttää säilönnässä, sillä pektiini ja säilöntäaine menettävät tehonsa vanhetessaan.
Parasta ennen -päiväyksen jälkeen Hillosokeria voi kuitenkin käyttää esim. marjapiirakoiden täytteisiin ja kiisselien ja muiden marjaruokien makeuttamiseen. Hillosokeri vaatii keittämisen, joten sitä ei voi käyttää tuoremarjasurvoksiin tai pakastettaviin marjoihin. Tiina Palomäki Suomen Sokerin kuluttajapalvelusta tekee innokkaasti hilloja läpi vuoden sekä itselle että lahjaksi. Suosikkimakuja ovat vadelma-punaherukka, karviais-banaani, sitruunamehulla terävöitetty nektariini sekä punaisia puutarhamarjoja yhdistävä sekamarjahillo. Tähtianis ja vanilja maustavat usein hilloja. Kuva: JH Kuva Ky/Jari Hindström : Osa 46
Näytä koko vastaus
Mitä voi tehdä savustetusta lohesta?
Lohireseptit ja monipuoliset ruokaohjeet lohesta löydät Kalaneuvoksen reseptipankista! Perinteiset lohireseptit, kuten uunilohi, lohikeitto, lohilaatikko, lohipasta ja kokonainen lohi uunissa ovat tuttuja ja helppoja kalaruokia valmistaa. Helppo valmistustapa on myös uunikalan reseptillä – tällä reseptillä kannattaa aloittaa, jos lohireseptien valmistaminen ei ole aiemmin tuttua puuhaa! Lohimedaljongit valmistuvat grillissä ja loimulohi on monen suosikki lohiruoka nuotiolla kypsennettynä. Graavilohi on monen suosikki lohiresepti
Näytä koko vastaus