Sienisalaatti Kuivatuista Suppilovahveroista Resepti?

Sienisalaatti Kuivatuista Suppilovahveroista Resepti

Voiko Suppilovahveroista tehdä Sienisalaattia?

Sienisalaatti suppilovahveroista – pikaisesti valmistuva herkku saa raikkautta jogurtista 40 min { Sienisalaatti syntyy mainiosti suppilovahveroista. Tarjoa jogurttipohjainen suppilovahverosalaatti uuniperunoiden kanssa, leivän päällä tai esimerkiksi kalaruokien lisukkeena. Sienisalaatti suppilovahveroista – pikaisesti valmistuva herkku saa raikkautta jogurtista

  • 1 l suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl timjamia hienonnettuna
  • ¼ tl valkopippuria
  • n. ½ dl paksua, maustamatonta jogurttia (esim. turkkilaista jogurttia)
  • 2–3 tl sitruunanmehua

Tulosta

  1. Puhdista ja hienonna sienet. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Laita sienet kuivalle pannulle ja kuumenna, kunnes neste irtoaa. Lisää sipulit. Kuumenna, kunnes neste on lähes haihtunut. Lisää mausteet ja anna sienten jäähtyä noin 20 minuuttia.
  3. Sekoita joukkoon maustamatonta jogurttia sen verran, että salaatti on sopivan notkeaa. Mausta sitruunanmehulla. Tarjoa pikasalaatti esimerkiksi, Se sopii myös leivän päälle tai lisukkeeksi.

Voit valmistaa samalla ohjeella salaattia myös muista pannuvalmiista sienistä, kuten tateista, kantarelleista tai mustatorvisienistä. : Sienisalaatti suppilovahveroista – pikaisesti valmistuva herkku saa raikkautta jogurtista
Näytä koko vastaus

Miten käyttää kuivattuja suppilovahveroita?

Kuvaus – Suppilovahvero on monipuolinen ruokasieni joka soveltuu mainiosti keittoihin, kastikkeisiin, piiraisiin ja pataruokiin. Kuivattuja sieniä on helppo hienontaa lähes jauheeksi, jolloin niitä voi käyttää mausteiden tapaan ruualaitossa ja leivonnassa.

Uivatuissa sienissä ravinto- ja makuaineet ovat säilyneet hyvin. Sienet on kuivattu miedossa lämmössä, n.35 asteessa. Kuivatut sienet on hyvä liottaa nesteessä ennen käyttöä, 15 minuuttia riittää. Liotusnesteen voit käyttää ruuanvalmistuksessa hyödyksi. Mikäli hienonnat sienet pieneksi, ne imevät riittävästi nestettä itseensä ruuan valmistumisen aikana.

Pakkauskoko on 20g, joka vastaa n.200g tuoreita sieniä.
Näytä koko vastaus

Miten käyttää kuivattuja sieniä?

Kuivattujen sienien käyttö – Kuivatessa sienten tilavuus pienenee huomattavasti, kun sienistä poistuu nestettä. Yhdestä litrasta tuoreita sieniä tulee noin 50 grammaa kuivattuja sieniä. Kuivattuja sieniä voi käyttää kuten tuoreitakin. Ennen ruoaksi valmistamista kuivatut sienet yleensä liotetaan, 1 dl sieniä, 2–3 dl vettä.

Liotusajaksi riittää 15 minuutista puoleen tuntia. Liotusvesi voidaan lisätä ruokaan, ellei se ole kitkerää. Korvasienten liotusvettä ei pidä käyttää. Lisäksi kuivatut korvasienet on liotuksen jälkeen vielä keitettävä kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet. Ohutmaltoiset sienet voidaan rusentaa suoraan esim.

keittoihin, taikinoihin, kastikkeisiin tai patoihin. Kuivatut sienet voi myös rouhia jauheeksi huhmaressa tai kaulimella ja lisätä ruokaan mausteen tavoin. Jos kuivatut sienet on kerätty alueelta, jolla vuonna 1986 Tshernobylin aiheuttama laskeuma oli suuri, kannattaa käydä katsomassa käsittelyohjeet Säteilyturvakeskuksen sivuilta.
Näytä koko vastaus

Paljonko on 1 dl kuivattuja sieniä?

Kuivatut suppilovahverot Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi. Olemme pohtineet täällä toimituksessa paljonkin tuota kuivattujen sienten määrää, mitä se vastaa tuoreissa ja toisin päin. Yhtä oikeaa ja tarkkaa vastausta ei varmaan pysty antamaan. Korhosen Uuden sienikirjan mukaan kuivatut sienet kevenevät kymmenesosaan tuoreiden painosta.

Eli siis 100 g:sta tuoretta sientä tulisi noin 10 g kuivattua. Tämän perusteella voisi ehdottaa, että kun Suppilovahverokeittoon tarvitaan 150 g tuoreita sieniä, olisi se kuivattuina noin 15 g. Toivottavasti sinulla on vaaka käytössäsi! Vetomitat ovat hieman epäselvempiä. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että 1 dl kuivattuja sieniä painaa 10-13 g.

Mutta mitä tämä vastaa tuoreilla sienillä? Korhosen mukaan siis 1 dl kuivattuja on 100-130 g tuoreita. KTL:n mukaan taas tuore kantarelli painaa 1 dl = 40 g, kantarellisäilyke 1 dl = 60 g, suolasienet 1 dl = 80 g ja ryöpätyt sienet 1 dl = 70 g. Eli ota tästä nyt sitten selvää Tämän mukaan siis 1 l kantarelleja = 400 g (tuoreita) ja kuivattuna tämä satsi olisi 40 g = 3 1/3 dl Mutta asiaan vaikuttaa paljonkin: ovatko tuoreet sienet isoja, pieniä, paloiteltuja – entä onko kuivatut millaisia paloja, eli paljonko mahtuu desiin? Tästä asiasta voisi tehdä vaikka tutkimuksen ja sen tuloksille olisi tosiaan käyttöä, jos nämä hyvät sienivuodet jatkuvat samanlaisina kuin nyt.
Näytä koko vastaus

Miksi sieniä ei kannata kerätä sadesäällä?

Muovipussi ei sovi sienimetsälle – Metsälle lähtiessä on paikallaan tarkistaa sään lisäksi oma varustus. Von Bonsdorff suosittelee saappaita, sienikoria, sieniveistä, opaskirjaa sekä karttaa. Sateella ei kannata mennä sieniä hakemaan. Ne ovat limaisia, roskaantuvat helposti ja ehkä pilaantuvatkin helpommin.

Tea von Bonsdorff – Mielellään ilmava kori, jotta kosteus ei tiivisty. Jos ei ole koria, niin sanko kelpaa. Muovipussiin ei koskaan kannata kerätä sieniä, koska sinne tiivistyy kosteus ja lämpötila nousee. Silloin bakteerit alkavat lisääntyä ja sienet saattavat pilaantua nopeasti. – Tietysti pitää tietää missä liikkuu.

Nykyään on satelliittipaikantimia ja muita. Kartta nyt vähintään ja kompassi, ettei eksy sinne, von Bonsdorff jatkaa. Sieniveitsessä olisi hyvä olla pieni harja toisessa päässä. Sillä saisi suurimmat roskat rapsuteltua pois jo metsässä. Vaikka sienioppaisiin ei kannata liikaa luottaa, on hyvä ottaa taskuversio mukaan.
Näytä koko vastaus

Voiko kuivattuja sieniä syödä sellaisenaan?

Käyvät myös mausteena – Jos sienet on säilönyt suolaamalla, niitä voi käyttää sienisalaatin lisäksi laatikkoruokiin, keittoihin ja patoihin. Suolattuna säilötyistä sienistä pitää kuitenkin poistaa ylimääräinen suola. – Mitä kauemmin suolasieniä varastoidaan, sitä enemmän ne imevät itseensä suolaa.

Liota sieniä yön yli kylmässä vedessä tai keitä niitä hetki, Leena Ylikännö kertoo. Kuivattuja sieniä voi taas käyttää myös mausteena. Maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin kuivatuissa sienissä ja oikein kuivattuina sienet säilyvät jopa vuosia. Niitä voidaan lisätä sellaisenaan esimerkiksi keittoihin tai kastikkeisiin, joissa on riittävästi nestettä.

You might be interested:  Www.Laakariliitto.Fi/e-resepti?

– Voit käyttää kuivattuja sieniä myös mausteena murentamalla tai rouhimalla niitä ruokien joukkoon. Niistä saa mukavaa metsäistä makua ruokiin, hän vinkkaa. Kuivempiin ruokiin sienet liotetaan ennen käyttöä. Liotukseen käytetään haaleaa vettä tai maitoa.
Näytä koko vastaus

Pitääkö sieniä liottaa?

Sieniä ei tarvitse liottaa. Ne ovat heti käyttövalmiita.
Näytä koko vastaus

Voiko sieniä kuivata uunissa?

Kuivaa uunissa tai kuivurissa Paras kuivatuslämpötila on alle 45 astetta. Pienemmät sienimäärät voi kuivattaa kiertoilmauunissa 50 asteessa uunin luukku auki. Sieniä on hyvä käännellä kuivattamisen aikana muutaman kerran. Uunissa sienet kuivuvat noin vuorokaudessa.
Näytä koko vastaus

Kauanko kuivattu sieni kestää?

Sienien kuivaaminen on kätevä tapa säilöä iso sienisaalis – kurkkaa 5 vinkkiä, joilla onnistut! Parhaiten kuivattamiseen sopivat ohutmaltoiset sienet kuten suppilovahverot ja mustatorvisienet, jotka voi kuivata sellaisenaan tai kahtia revittynä. Myös herkku- ja punikkitatti, korvasieni, keltavahvero, lampaankääpä ja vaalea orakas sopivat kuivattavaksi.

  • Teksti Marja Malinen Julkaisupäivämäärä 16.8.2010 Sienten kuivaaminen on hyvä tapa säilöä sienisaalis.
  • Paksumaltoiset sienet on hyvä viipaloida ennen kuivatusta.
  • Sienet voi kuivata leivinpaperinpäälle leviteltynä huoneenlämmössä, mihin kuluu aikaa kolmesta neljään päivään, tai uunissa 35–40 asteessa.
  • Jos lämpöä on yli 50 astetta, sienistä irtoaa vesi liian nopeasti ja ne kypsyvät.

Sienet ovat riittävän kuivia, kun ne murenevat käsin puristeltaessa. Säilytä kuivatut sienet kannellisissa lasi- tai muovipurkeissa. Kuivatut sienet säilyvät huoneenlämmössä useamman vuoden. Lue myös:
Näytä koko vastaus

Kannattaako sieniä syödä?

Sienten ravitsemukselliset terveysvaikutukset Sienet ovat erinomainen lisä ruokavalioon. Ne ovat vähäenergisiä, runsaskuituisia, sisältävät antioksidanttiyhdisteitä ja voivat auttaa pitämään kylläisenä pidempään. Sienten painosta on noin 90 % vettä, mikä selittääkin yhdessä niiden kuitupitoisuuden kanssa sienten aikaansaamaa kylläisyysvaikutusta.

Hyväksi proteiinin lähteeksi sienistä ei kuitenkaan ole: suuren nestepitoisuuden vuoksi sieniä olisi syötävä erättäin runsaasti, jotta niiden sisältämällä proteiinilla olisi merkittävä osuus proteiinin saannin kannalta.Sienten terveysvaikutukset riippuvat muun muassa siitä, kuinka usein sieniä syödään, kuinka runsaasti, mitä sienilajikkeita nautitaan ja kuinka ne valmistetaan ruoaksi.

Metsäsienissä muodostuu D-vitamiinia auringonvalon UVB-säteilyn vaikutuksesta. Vaikka joistakin metsäsienistä (kuten kanttarellista ja torvisienistä) saadaan D2-vitamiinia eli ergokalsiferolia, se voi olla biologisesti vähemmän aktiivista kuin eläinperäinen D3-vitamiini.

  • Metsäsieniperäisen D-vitamiinin vaikutus veren kalsidiolipitoisuuteen voi olla mahdollisesti yksilöllistä.Sienikuidut ovat tyypillisesti glukaanien, proteiinien ja kitiinin muodostamia rakenteita, joiden sulavuus ruuansulatuskanavan yläosassa on heikkoa.
  • Sienikuitujen heikkoon sulavuuteen voi liittyä terveydellisiä etuja suoliston bakteeriflooran välityksellä: sienten sisällyttäminen ruokavalioon saattaa esimerkiksi ravita paksusuolen pintasolukkoa bakteerien tuottamien yhdisteiden välityksellä.

Lisäksi herkkusienten ja herkkutattien beetaglukaanipitoisuus on kuivapainossa mitattuna jopa lähes samaa tasoa kuin kauralla. Sienten vesipitoisuuden, käyttömäärien, käyttötiheyden ja muiden tekijöiden vuoksi sienet eivät ole kuitenkaan lähellekään esimerkiksi täysjyväviljan vertaisia beetaglukaanin tai muiden kuitujen lähteitä.

  • Ärtyvää suolta (IBS) sairastavilla sienet saattavat myöskin aikaansaada hankalia oireita, sillä niissä on yleensä myös korkea mannitoli- (sokerialkoholi) ja trehaloosipitoisuus (sienisokeri), joiden heikko sulavuus voi saada aikaan potilailla normaalia voimakkaampia vatsaoireita.
  • Osa ihmisistä voi myös saada sienistä raakana iho-oireita, mutta yleensä heillekin sopivat kypsennetyt sienet.

Sienten ravitsemuksellisia terveysvaikutuksia ei ole tutkittu vielä kovinkaan paljon ihmisillä. Sienten väitettyihin terveysvaikutuksiin tulee tämän vuoksi suhtautua kriittisesti. Vielä ei ole luotettavaa näyttöä siitä, että juuri sieniä sellaisenaan runsaasti ja säännöllisesti nauttimalla voitaisiin saada aikaan merkittäviä terveysvaikutuksia.

  • Monet sienten bioaktiiviset yhdisteet ovat polysakkarideja, ja voi olla toki mahdollista, että esimerkiksi sienten sisältämä ravintokuitu voisi vaikuttaa suolistomikrobiston välityksellä terveyteen eri tavoin.
  • Emme kuitenkaan tunne vielä fermentoituvien hiilihydraattien aikaansaamia suolistobakteeristovaikutuksia, saati näiden vaikutusten yhteyttä terveyteen, hyvin, etenkään pitkällä tähtäimellä.

Jäämme siis odottamaan mielenkiinnolla lisää tutkimustuloksia aiheesta. Kirjoittaja: Amanda Harju Lähteet: Aro A, Mutanen M ja Uusitupa M. Ravitsemustiede. Kustannus oy Duodecim 2012. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Sieniapaja. Päivitetty 11.10.2010.

  • Http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus+ja+myynti/kasvikset/ruokasienet/sienestys/sieniapaja/Keegan R, Lu Z, Williams J ja Holick M.
  • Photobiology of vitamin D in mushrooms and its bioavailability in humans.
  • Dermatoendocrinol.2013 Jan 1;5(1):165-76. Mäkelä H.
  • Sienten terveysvaikutuksia tutkitaan Pohjois-Karjalassa.

Kehittyvä elintarvike 2007;(2):40. http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/40-sienten-terveysvaikutuksia-tutkitaan-pohjois-karjalassa Paakkari I. D-vitamiini. Terveyskirjasto. Päivitetty 29.4.2013. Pere EL. Kantarellisato on parhaimmillaan juuri nyt. Helsingin Sanomat.
Näytä koko vastaus

Mitä sieniä ei tarvitse ryöpätä?

Miksi sienet ryöpätään? – Tavallisesti ryöppäystä käytetään syksyisin esimerkiksi sienille. Ryöppäystä käytetään esimerkiksi rouskuille, mutta myös korvasienet tulee ryöpätä kahteen kertaan ennen niiden käyttöä ruoan valmistuksessa vaarallisten myrkkyjen poistamiseksi.

Korvasienten kohdalla voidaan jo puhua keittämisestä. Pidempiaikainen ryöppäys on jo keittämistä. Rouskujen ryöppäys miedontaa niiden kirpeän pippurista aromia. Mitä voimakkaamman makuinen sieni, sitä pidempi ryöppäysaika. Esimerkiksi kangas- ja karvarouskuja kannattaa ryöpätä 10 minuuttia, haapa- ja keltarouskuille riittää 5 minuuttia.

Sen sijaan miedon makuisia sikuri- ja leppärouskuja ei tarvitse ryöpätä lainkaan, vaan ne voi käyttää heti tuoreeltaan tai kuivata. Lue lisää: Näin käsittelet korvasienet – ryöppäys ei riitä poistamaan myrkkyä
Näytä koko vastaus

Voiko sieniä syödä liikaa?

Joskus kuulee huolia sieniin kertyvistä raskasmetalleista tai muista haitallisista aineista, mutta niiden vaikutus on ruokavalion kokonaisuudessa mitätön. Syömäkelpoisia sieniä voikin syödä huoletta niin paljon kuin napa vetää.
Näytä koko vastaus

Kannattaako sieniä kerätä sateella?

Muovipussi ei sovi sienimetsälle – Metsälle lähtiessä on paikallaan tarkistaa sään lisäksi oma varustus. Von Bonsdorff suosittelee saappaita, sienikoria, sieniveistä, opaskirjaa sekä karttaa. Sateella ei kannata mennä sieniä hakemaan. Ne ovat limaisia, roskaantuvat helposti ja ehkä pilaantuvatkin helpommin.

  • Tea von Bonsdorff – Mielellään ilmava kori, jotta kosteus ei tiivisty.
  • Jos ei ole koria, niin sanko kelpaa.
  • Muovipussiin ei koskaan kannata kerätä sieniä, koska sinne tiivistyy kosteus ja lämpötila nousee.
  • Silloin bakteerit alkavat lisääntyä ja sienet saattavat pilaantua nopeasti.
  • Tietysti pitää tietää missä liikkuu.

Nykyään on satelliittipaikantimia ja muita. Kartta nyt vähintään ja kompassi, ettei eksy sinne, von Bonsdorff jatkaa. Sieniveitsessä olisi hyvä olla pieni harja toisessa päässä. Sillä saisi suurimmat roskat rapsuteltua pois jo metsässä. Vaikka sienioppaisiin ei kannata liikaa luottaa, on hyvä ottaa taskuversio mukaan.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Hirven Vasan Paisti Resepti?

Mihin käyttää sieniä?

Mitä se on? Sienillä tai “taikasienillä” viitataan useimmiten psilosybiiniä ja psilosiinia sisältäviin sieniin. Tällaisiin kuuluu esimerkiksi suippumadonlakki (psilocybe semilanceata), jota kasvaa myös Suomessa. Psilosybiinisienet kuuluvat psykedeeleihin, eli ne ovat voimakkaasti mielen toimintaan vaikuttavia päihteitä.

Sieniä käytetään yleensä syömällä, joko tuoreena tai kuivattuna. Psilosybiinisienet on luokiteltu huumausaineiksi. Huumausaineiden käyttö, osto, myynti ja hallussapito on kiellettyä. Noin kaksi prosenttia suomalaisista on kokeillut tai käyttänyt huumaavia sieniä. Käyttö on harvinaisempaa kuin esimerkiksi MDMA:n käyttö, mutta yleisempää kuin LSD:n käyttö.

Miten se vaikuttaa? Psilosybiini muuttuu elimistössä psilosiiniksi. Aine vaikuttaa niillä aivoalueilla, jotka ovat tunteiden, muistin, aistien ja itsetietoisuuden kannalta keskeisiä aivoalueita. Sienten vaikutukset alkavat noin 30-60 minuutin kuluttua annoksen nauttimisesta ja kestävät muutaman tunnin.

Sama määrä psilosybiiniä voi saada eri ihmisissä aikaan hyvin erilaisia reaktioita. Sienet ovat myös voimakkuudeltaan hyvin eri vahvuisia, mikä vaikeuttaa annoksen arvioimista. Sienten vaikutukset muistuttavat LSD:n vaikutuksia. Sienipäihtymyksn aikana käsitys minästä ja todellisuudesta voi hämärtyä. Myös informaation käsittely, kommunikointi ja looginen ajattelu tavallisesti vaikeutuvat.

Ajan ja tilan merkitys voi muuttua: muutama minuutti voi tuntua siltä kuin tuntikausia olisi jo kulunut. Päihtynyt voi kokea ikään kuin sulautuvansa ympäristöönsä. Aistit tyypillisesti korostuvat ja voivat sekoittua keskenään (synestesia). Esineet ja niiden pinnat voivat näyttää siltä kuin ne muuttaisivat muotoaan, mutta varsinaiset hallusinaatiot ovat hyvin harvinaisia.

  1. Äytön aikana keho voi lämmetä, sydämen lyöntitiheys nopeutua ja verenpaine nousta.
  2. Myös pahoinvointia ja huimausta esiintyy.
  3. Äytön riskit? Sienet voivat aiheuttaa todella voimakkaita pelon ja ahdistuksen kokemuksia.
  4. Eskeisimmät riskit liittyvätkin niin kutsutun “huonon tripin” mahdollisuuteen.
  5. Tällöin painajaismaiset aistiharhat ja pelko hulluksi tulemisesta voivat laukaista paniikkikohtauksen.

Sienet voivat niin ikään nostaa pintaan piileviä mielenterveysongelmia tai johtaa pitkäkestoiseen psykoottiseen oireiluun niiden ihmisten kohdalla, joilla on siihen perinnöllistä taipumusta. Koska sienipäihtymyksen aikana oman toiminnan ja tilan arviointi vaikeutuu, ovat onnettomuudet todennäköisempiä.

  • Aineen käyttö julkisella paikalla ja ilman selväpäisen ihmisen valvontaa lisää tapaturmariskiä merkittävästi.
  • Sienten ei tiedetä aiheuttaneen yliannostuskuolemia, mutta riski väärien sienten poimimiseen on olemassa.
  • Osa myrkyllisistä sienistä muistuttaa psilosybiinisieniä ulkonäöltään.
  • Sienet eivät aiheuta riippuvuutta eikä siten myöskään vieroitusoireita.

Pitkäaikaiskäytöllä ei ole todettu olevan fyysisiä tai psyykkisiä haittavaikutuksia. Sienten vaikutuksia sikiöön ei tunneta. Varmuuden vuoksi käyttöä raskauden aikana on kuitenkin syytä välttää. Miten riskejä voi vähentää? Päihteiden käyttö on aina riskialtista.

Parhaiten riskit on mahdollista välttää sillä, ettei käytä päihteitä. Sienet ja muut psykedeelit ovat erityisen herkkiä sille, millaisessa mielentilassa ja ympäristössä niitä käytetään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sienten nauttiminen negatiivisella mielellä, rauhattomassa paikassa ja turvattomassa seurassa johtaa hyvin todennäköisesti epämiellyttäviin kokemuksiin.

Paniikki- ja ahdistuskohtauksen riskiä voi lieventää sillä, että käyttää päihdettä vain rauhallisessa mielentilassa, turvallisessa ympäristössä ja tutussa seurassa, jos ollenkaan. Jos sienten vaikutuksen alaisena oleva henkilö vaikuttaa pelokkaalta tai ahdistuneelta, rauhallinen puhe ja odottelu yleensä auttavat.

  • Sieniä, kuten muitakaan päihteitä, ei kannata käyttää, mikäli lähisuvussa on mielenterveysongelmia tai taipumusta skitsofreniaan.
  • Sekakäyttöä alkoholin kanssa on syytä välttää, sillä alkoholi voi voimistaa sienten vaikutuksia.
  • Tämä lisää epämiellyttävien kokemusten todennäköisyyttä.
  • Van Amsterdam, Jan, Opperhuizen, Antoon & van den Brink, Wim (2011): “Harm potential of magic mushroom use: A review”.

Regulatory Toxicology and Pharmacology 59:3, 423–429. Barceloux, Donald G. (2012): “Medical Toxicology of Drug Abuse. Synthesized Chemicals and Psychoactive Plants”. John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey. Griffiths, Roland; Johnson, Matthew; Richards, William; Richards, Brian; McCann, Una & Jesse, Robert (2011): “Psilocybin occasioned mystical -type experiences: immediate and persisting dose -related effects”.

  1. Psychopharmacology, vol.218:4, 649–655, DOI: 10.1007/s00213-011-2358-5.
  2. Hakkarainen, Pekka; Karjalainen, Karoliina; Ojajärvi, Anni & Salasuo, Mikko (2015): “Huumausaineiden ja kuntodopingin käyttö ja niitä koskevat mielipiteet Suomessa vuonna 2014”,
  3. Yhteiskuntapolitiikka, vol.80:4.
  4. Huumausainelaki (373/2008),

Finlex verkkosivut. Korpi, Esa R. & Linden, Anni-Maija (2017b): “Hallusinogeenit: psykedeelit, dissosiatiiviset aineet ja deliriantit”. Teoksessa “Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia” (toim. Pelkonen, Olavi & Ruskoaho, Heikki).4. painos, Duodecim, Helsinki.

Verkkoaineisto, painettu versio julkaistu 2014. Korpi, Esa R. & Linden, Anni-Maija (2017a): “Varsinaiset indolipsykedeelit: lysergidi (LSD) ja psilosybiini”. Teoksessa “Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia” (toim. Pelkonen, Olavi & Ruskoaho, Heikki).4. painos, Duodecim, Helsinki. Verkkoaineisto, painettu versio julkaistu 2014.

Krebs, Teri & Johansen, Pål-Ørjan (2015): “Psychedelics not linked to mental health problems or suicidal behavior: a population study”. Journal of Psychopharmacology, vol.29:3, 270-279, DOI: 10.1177/0269881114568039. Nichols, David (2016): “Psychedelics”.

  1. Pharmacological Reviews, vol.68:2, 264–355.
  2. Dos Santos, Rafael, Osório, Flávia, Crippa, José & Hallak, Jaime (2016): “Classical hallucinogens and neuroimaging: A systematic review of human studies: Hallucinogens and neuroimaging”.
  3. Neuroscience and Behavioral Reviews 71, 715–728.
  4. Scott, Katherine & Lust, Karin (2010): “Illicit substance use in pregnancy – a review”.

Obstetric Medicine, vol.3, 94–100, DOI: 10.1258/om.2010.100014. Tylš, Filip; Páleníček, Tomáš & Horáček, Jiří (2014): “Psilocybin – Summary of knowledge and new perspectives”. European Neuropsychopharmacology, vol.24:3, 342-356. DOI: 10.1016/j.euroneuro.2013.12.006.

  1. Valtioneuvoston asetus huumausaineina pidettävistä aineista, valmisteista ja kasveista (543/2008),
  2. Finlex verkkosivut, katsottu 30.6.2017.
  3. Vähäkangas, Kirsi & MacDonald, Ewen (2014): “Sienimyrkytykset”.
  4. Teoksessa “Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia” (toim.
  5. Pelkonen, Olavi & Ruskoaho, Heikki).4.

painos, Duodecim, Helsinki
Näytä koko vastaus

Miten kanttarellit kuivataan?

Mahtava ruokasieni säilyy hyvin ja valmistuu helposti. Kantarelli eli keltavahvero on Suomen arvostetuimpia ruokasieniä. Ja syystä! 1. Kantarellia ei tarvitse esikäsitellä ennen nauttimista. Sen voi paistaa sellaisenaan. Ennen valmistusta on hyvä tarkistaa, ettei poimuihin ole jäänyt hiekkaa.2. Kantarelleja ei kannata kuivata, vaikka sellaisinakin niitä näkee myytävän. Kuivattaminen muuttaa kantarellin purukumimaisen sitkeäksi. Parempi säilytystapa on pakastaminen tai purkitus miedossa suolaliemessä. Tuore kantarelli säilyy paremmin kuin muut sienet, joten se kestää hyvänä jääkaapissa muutaman päivän.3. Vanhoissa sienioppaissa keltavahveroa kutsutaan keltasieneksi tai ruskosieneksi. Se on kantarellien heimoon kuuluva sieni, joka yleisimmin tunnetaan kantarellina.4. Sienimetsällä ei pidä hämääntyä! Kantarellin näköislaji on valevahvero, jonka yläpinta muistuttaa kantarellia. Valevahveron heltat ovat kuitenkin tiheät. Kantarellilla helttoja ei ole, vaan mutkaiset ja matalat poimut, jotka sulautuvat sienen jalkaan. Vahingossa nautittuja valevahveroita ei tarvitse säikähtää. Ne ovat mauttomia ja kumimaisia, mutta vaarattomia.5. Kantarelleja löytää varsinkin seka- ja lehtipuumetsistä koivujen liepeiltä. Sieni viihtyy samalla kasvupaikalla vuosien ajan. Tiheissä ja synkissä metsissä se ei viihdy, mutta pitää valoisista, karikkeisista ja kovaksi painautuneista kohdista maastossa.6. Kantarellissa on paljon D-vitamiinia ja seleeniä. Lisäksi siinä on C-vitamiinia ja karoteenia. Sieni sisältää vähän energiaa, mutta paljon proteiinia.7. Luulitko kantarellin kasvavan vain Pohjois-Euroopassa? Väärässä olit. Niitä löytyy kaikkialta Aasiaa ja Afrikkaa myöten. Kotimainen kantarelli on parasta siksi, että se on tuoretta. Lähde: Satokausikalenteri, Kotimaiset kasvikset Katso kaikki Ruokalan kantarellireseptit >>
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Grilled Cheese Sandwich Resepti?

Mistä tietää onko sieni pilalla?

Voiko herkkusieniä käyttää, jos lakkiosa on auennut ja heltat näkyvät? – Vanhetessaan herkkusienen heltat aukeavat ja niiden väri tummuu, mutta sienet ovat tällöin maukkaimmillaan.
Näytä koko vastaus

Mitä haittaa sienistä on ihmiselle?

Haitalliset aineet sienissä – Sienissä on monia ihmiselle haitallisia aineita. Osa niistä on sienten tuottamia kuten sienimyrkyt, Osa on peräisin ympäristöstä kuten ympäristömyrkyt ja radioaktiiviset saasteet. Lisäksi sienet voivat aiheuttaa allergiaa ja yliherkkyysoireita.

Myrkkysienillä ei ole mitään yhteisiä ominaisuuksia, jotka helpottaisivat niiden tunnistamista. Ne voivat olla miedon makuisia, ja eläimet voivat syödä ihmiselle myrkyllisiä sieniä. Monilla ruokasienillä on myrkyllinen näköislaji. Esim. herkkusieni ( Agaricus bisporus ) ja valkokärpässieni ( Amanita virosa ) ovat nuorina hyvin samannäköisiä.

Myrkytysoireiden aiheuttaja on usein tuntematon sieni. Kuolemaan johtavat myrkytykset ovat Suomessa harvinaisia. Sienten myrkyllisyys vaihtelee tappavan myrkyllisestä lievästi myrkylliseen. Osa myrkyistä voidaan poistaa esikäsittelyllä, kuten ryöppäämällä,
Näytä koko vastaus

Mihin sienet kannattaa kerätä?

Sienten kerääminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin. Metsät ovat juuri nyt pullollaan ilmaista ruokaa. Lähde siis rohkeasti metsään poimimaan sieniä ja marjoja. Jos olet vasta-alkaja, ota mukaan sienikirja, ja aloita parista, helposti tunnistettavasta lajista: herkku- ja punikkitatit, kantarellit ja haperot esimerkiksi tuovat jo koriin täytettä.

  • Yhtä ainoaa oikeaa sienimetsää ei ole.
  • Sieniä kasvaa niin kuusivaltaisissa lehtomaisissa kangasmetsissä kuin karuissa mäntyvaltaisissakin kangasmetsissä.
  • Ihanteellinen sienestyspäivä on kuiva ja poutainen.
  • Voi sadepäivänäkin sienestää, silloin sienet tosin tulevat vetisiksi ja painaviksi.
  • Märät sienet täytyy heti valmistaa kotiin tultua, sillä ne eivät kestä säilyttämistä.

Sienestäjän tärkeimmät apuvälineet ovat hyvä sienikori ja sieniveitsi.
Näytä koko vastaus

Paljonko on litra suppilovahveroita kuivattuna?

Täydellistä ruokaa kuivatuista sienistä Kuivatut sienet voi rouhia ja jauhaa ja ripotella suoraan nestepitoiseen ruokaan. Ne voi myös liottaa. Yhteen desiin kuivattuja sieniä tarvitset liotusvettä 2 – 3 dl. Kuivattujen sienien vastaavuus tuoreisiin onkin sitten toinen kysymys.

  1. Mauri Korhosen loistavan Uuden sienikirjan mukaan kuivatut sienet kevenevät kymmenesosaan tuoreiden painosta.
  2. Eli siis 100 g:sta tuoretta sientä tulisi noin 10 g kuivattua.
  3. Tämän perusteella voisi ehdottaa, että kun tarvitaan litra tuoreita sieniä, olisi se kuivattuina noin 100 g.
  4. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että 1 dl kuivattuja sieniä painaa 10 – 13 g.

Mutta entäpä sitten tuoreilla sienillä? Korhosen mukaan 1 dl kuivattuja on 100 – 130 g tuoreita. KTL:n mukaan taas tuore kantarelli painaa 1 dl = 40 g, kantarellisäilyke 1 dl = 60 g, suolasienet 1 dl = 80 g ja ryöpätyt sienet 1 dl = 70 g. Tämän mukaan siis 1 l kantarelleja = 400 g tuoreita.
Näytä koko vastaus

Miten sienet kannattaa säilöä?

Sienten pakastus Vihanneksia voi pakastaa sellaisenaan, mutta nopea kiehautus ennen pakastusta takaa useimmille parhaan säilyvyyden. Monille sienille ryöppäys tai omassa nesteessä kiehautus on tärkeää ennen pakastamista. Pakasta sienet sopivan kokoisissa kerta-annosrasioissa.
Näytä koko vastaus

Pitääkö sienet keittää?

Nopea pulautus tiskialtaaseen – Luonnontieteellisen keskusmuseo Luomuksen suojelusuunnittelija Tea von Bonsdorff on kirjoittanut useita sienikirjoja. Tänä vuonna häneltä, yhdessä Lasse Kososen kanssa, on ilmestynyt teos Ruokasienet Suomen luonnossa (Otava 2020).

Sienien käsittelystä hän toteaa, että Suomessa on tuhansia sienilajeja ja satoja ruokasieniä, siksi yhtä täysin yleispätevää nyrkkisääntöä ei voida antaa. – Kysymykset huuhtelemisesta ja liottamisen tarpeesta ovat kyllä yleisiä, hän on huomannut työssään. Von Bonsdorff toteaa myös, että ruokasieniä, joita ei tarvitse esikäsitellä eli keittää ja jotka on kerätty puhtaalta paikalta, eivät siis tarvitse liottamista, eivätkä huuhtelua.

– Sienethän sisältävät jo itsessään paljon vettä, joka ruoaksi valmistettaessa haihdutetaan pois. Kunnollinen harjaaminen riittää monille sienille. Jos sienet ovat kovin hiekkaisia, ne voi kuitenkin käyttää vedessä nopeasti. Tässä apuna toimii tiskiallas.
Näytä koko vastaus

Mitä voi tehdä Suppilovahveroista?

Suppilovahvero sopii riistan kaveriksi ja pizzaan Suppilovahvero on mainio ruokasieni ja sitä voi käyttää monipuolisesti ruoanvalmistuksessa kantarellien tapaan. Kokkaa sienistä vaikkapa suppilovahverokeitto, suppilovahveropiirakka, suppilovahverokastike, suppilovahverorisotto tai suppilovahveropasta.
Näytä koko vastaus

Mitä sienet ei tarvitse ryöpätä?

Miksi sienet ryöpätään? – Tavallisesti ryöppäystä käytetään syksyisin esimerkiksi sienille. Ryöppäystä käytetään esimerkiksi rouskuille, mutta myös korvasienet tulee ryöpätä kahteen kertaan ennen niiden käyttöä ruoan valmistuksessa vaarallisten myrkkyjen poistamiseksi.

Orvasienten kohdalla voidaan jo puhua keittämisestä. Pidempiaikainen ryöppäys on jo keittämistä. Rouskujen ryöppäys miedontaa niiden kirpeän pippurista aromia. Mitä voimakkaamman makuinen sieni, sitä pidempi ryöppäysaika. Esimerkiksi kangas- ja karvarouskuja kannattaa ryöpätä 10 minuuttia, haapa- ja keltarouskuille riittää 5 minuuttia.

Sen sijaan miedon makuisia sikuri- ja leppärouskuja ei tarvitse ryöpätä lainkaan, vaan ne voi käyttää heti tuoreeltaan tai kuivata. Lue lisää: Näin käsittelet korvasienet – ryöppäys ei riitä poistamaan myrkkyä
Näytä koko vastaus

Pitääkö sienet paistaa ennen pakastamista?

Viipaloi osa sienistä tuoreena Aivan kaikkea ei tarvitse kuumentaa. Priimakuntoiset herkkutatit voit pakastaa myös tuoreena. Leikkaa tatit ohuiksi viipaleiksi, pakasta välittömästi tarjottimella tai lautasella ja pakkaa umpijäisinä pussiin. Pane sieniviipaleet suoraan pakkasesta jäisinä pannulle.
Näytä koko vastaus