Suppilovahverokeitto Kuivatut Sienet Resepti?

Suppilovahverokeitto Kuivatut Sienet Resepti

Miten käyttää kuivattuja suppilovahveroita?

Kuivattujen sienien käyttö – Kuivatessa sienten tilavuus pienenee huomattavasti, kun sienistä poistuu nestettä. Yhdestä litrasta tuoreita sieniä tulee noin 50 grammaa kuivattuja sieniä. Kuivattuja sieniä voi käyttää kuten tuoreitakin. Ennen ruoaksi valmistamista kuivatut sienet yleensä liotetaan, 1 dl sieniä, 2–3 dl vettä.

Liotusajaksi riittää 15 minuutista puoleen tuntia. Liotusvesi voidaan lisätä ruokaan, ellei se ole kitkerää. Korvasienten liotusvettä ei pidä käyttää. Lisäksi kuivatut korvasienet on liotuksen jälkeen vielä keitettävä kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet. Ohutmaltoiset sienet voidaan rusentaa suoraan esim.

keittoihin, taikinoihin, kastikkeisiin tai patoihin. Kuivatut sienet voi myös rouhia jauheeksi huhmaressa tai kaulimella ja lisätä ruokaan mausteen tavoin. Jos kuivatut sienet on kerätty alueelta, jolla vuonna 1986 Tshernobylin aiheuttama laskeuma oli suuri, kannattaa käydä katsomassa käsittelyohjeet Säteilyturvakeskuksen sivuilta.
Näytä koko vastaus

Paljonko on 1 dl kuivattuja sieniä?

Kuivatut suppilovahverot Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi. Olemme pohtineet täällä toimituksessa paljonkin tuota kuivattujen sienten määrää, mitä se vastaa tuoreissa ja toisin päin. Yhtä oikeaa ja tarkkaa vastausta ei varmaan pysty antamaan. Korhosen Uuden sienikirjan mukaan kuivatut sienet kevenevät kymmenesosaan tuoreiden painosta.

Eli siis 100 g:sta tuoretta sientä tulisi noin 10 g kuivattua. Tämän perusteella voisi ehdottaa, että kun Suppilovahverokeittoon tarvitaan 150 g tuoreita sieniä, olisi se kuivattuina noin 15 g. Toivottavasti sinulla on vaaka käytössäsi! Vetomitat ovat hieman epäselvempiä. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että 1 dl kuivattuja sieniä painaa 10-13 g.

Mutta mitä tämä vastaa tuoreilla sienillä? Korhosen mukaan siis 1 dl kuivattuja on 100-130 g tuoreita. KTL:n mukaan taas tuore kantarelli painaa 1 dl = 40 g, kantarellisäilyke 1 dl = 60 g, suolasienet 1 dl = 80 g ja ryöpätyt sienet 1 dl = 70 g. Eli ota tästä nyt sitten selvää Tämän mukaan siis 1 l kantarelleja = 400 g (tuoreita) ja kuivattuna tämä satsi olisi 40 g = 3 1/3 dl Mutta asiaan vaikuttaa paljonkin: ovatko tuoreet sienet isoja, pieniä, paloiteltuja – entä onko kuivatut millaisia paloja, eli paljonko mahtuu desiin? Tästä asiasta voisi tehdä vaikka tutkimuksen ja sen tuloksille olisi tosiaan käyttöä, jos nämä hyvät sienivuodet jatkuvat samanlaisina kuin nyt.
Näytä koko vastaus

Voiko kuivattuja sieniä paistaa?

Kuivatut sienet voi käyttää ruoanlaittoon hienoksi jauheeksi murennettuna tai kokonaisena. Kokosimme tarjolle kuusi herkullista vinkkiä kuivasienten käyttöön. Kuivatut sienet sopivat murennettuina hyvin mausteeksi jauhelihan joukkoon, pataruokiin ja kastikkeisiin.

Kokonaiset sienet liotetaan vedessä tai maidossa ennen käyttöä ja sen jälkeen käytetään tuoreen sienen tavoin esimerkiksi paistamalla. Lue myös: Sienten kuivaaminen on helppoa – näin valitset oikean kuivauslämpötilan Liotukseen käytetään 2 dl nestettä/ 10 g kuivasieniä. Erittäin ohutmaltoisille sienille riittää 20 minuutin liotus, mutta paksumaltoiset (haperot, tatit, vaaleaorakas, lampaankääpä) vaativat jopa tunnin ja kantarelli jopa kolmen tunnin liotuksen.

Liotusvedestä liukenee ravinteita nesteeseen, joten hyödynnä myös liuotusvesi. Myrkyllisen korvasienen kohdalla liotusvettä ei tietenkään tule käyttää.
Näytä koko vastaus

Voiko Suppilovahveroista tehdä Sienisalaattia?

Sienisalaatti suppilovahveroista – pikaisesti valmistuva herkku saa raikkautta jogurtista 40 min { Sienisalaatti syntyy mainiosti suppilovahveroista. Tarjoa jogurttipohjainen suppilovahverosalaatti uuniperunoiden kanssa, leivän päällä tai esimerkiksi kalaruokien lisukkeena. Sienisalaatti suppilovahveroista – pikaisesti valmistuva herkku saa raikkautta jogurtista

  • 1 l suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl timjamia hienonnettuna
  • ¼ tl valkopippuria
  • n. ½ dl paksua, maustamatonta jogurttia (esim. turkkilaista jogurttia)
  • 2–3 tl sitruunanmehua

Tulosta

  1. Puhdista ja hienonna sienet. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Laita sienet kuivalle pannulle ja kuumenna, kunnes neste irtoaa. Lisää sipulit. Kuumenna, kunnes neste on lähes haihtunut. Lisää mausteet ja anna sienten jäähtyä noin 20 minuuttia.
  3. Sekoita joukkoon maustamatonta jogurttia sen verran, että salaatti on sopivan notkeaa. Mausta sitruunanmehulla. Tarjoa pikasalaatti esimerkiksi, Se sopii myös leivän päälle tai lisukkeeksi.

Voit valmistaa samalla ohjeella salaattia myös muista pannuvalmiista sienistä, kuten tateista, kantarelleista tai mustatorvisienistä. : Sienisalaatti suppilovahveroista – pikaisesti valmistuva herkku saa raikkautta jogurtista
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Peruna Ja Keittojuurekset Resepti?

Paljonko on litra suppilovahveroita kuivattuna?

Täydellistä ruokaa kuivatuista sienistä Kuivatut sienet voi rouhia ja jauhaa ja ripotella suoraan nestepitoiseen ruokaan. Ne voi myös liottaa. Yhteen desiin kuivattuja sieniä tarvitset liotusvettä 2 – 3 dl. Kuivattujen sienien vastaavuus tuoreisiin onkin sitten toinen kysymys.

Mauri Korhosen loistavan Uuden sienikirjan mukaan kuivatut sienet kevenevät kymmenesosaan tuoreiden painosta. Eli siis 100 g:sta tuoretta sientä tulisi noin 10 g kuivattua. Tämän perusteella voisi ehdottaa, että kun tarvitaan litra tuoreita sieniä, olisi se kuivattuina noin 100 g. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että 1 dl kuivattuja sieniä painaa 10 – 13 g.

Mutta entäpä sitten tuoreilla sienillä? Korhosen mukaan 1 dl kuivattuja on 100 – 130 g tuoreita. KTL:n mukaan taas tuore kantarelli painaa 1 dl = 40 g, kantarellisäilyke 1 dl = 60 g, suolasienet 1 dl = 80 g ja ryöpätyt sienet 1 dl = 70 g. Tämän mukaan siis 1 l kantarelleja = 400 g tuoreita.
Näytä koko vastaus

Miksi sieniä ei kannata kerätä sadesäällä?

Muovipussi ei sovi sienimetsälle – Metsälle lähtiessä on paikallaan tarkistaa sään lisäksi oma varustus. Von Bonsdorff suosittelee saappaita, sienikoria, sieniveistä, opaskirjaa sekä karttaa. Sateella ei kannata mennä sieniä hakemaan. Ne ovat limaisia, roskaantuvat helposti ja ehkä pilaantuvatkin helpommin.

  1. Tea von Bonsdorff – Mielellään ilmava kori, jotta kosteus ei tiivisty.
  2. Jos ei ole koria, niin sanko kelpaa.
  3. Muovipussiin ei koskaan kannata kerätä sieniä, koska sinne tiivistyy kosteus ja lämpötila nousee.
  4. Silloin bakteerit alkavat lisääntyä ja sienet saattavat pilaantua nopeasti.
  5. Tietysti pitää tietää missä liikkuu.

Nykyään on satelliittipaikantimia ja muita. Kartta nyt vähintään ja kompassi, ettei eksy sinne, von Bonsdorff jatkaa. Sieniveitsessä olisi hyvä olla pieni harja toisessa päässä. Sillä saisi suurimmat roskat rapsuteltua pois jo metsässä. Vaikka sienioppaisiin ei kannata liikaa luottaa, on hyvä ottaa taskuversio mukaan.
Näytä koko vastaus

Pitääkö sieniä liottaa?

Sieniä ei tarvitse liottaa. Ne ovat heti käyttövalmiita.
Näytä koko vastaus

Voiko sieniä liottaa yön yli?

Käsittelyllä suuri vaikutus säteilyannokseen – Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen sanoo, ettei ravintosuosituksissa ole erityisiä sienien käyttömäärään liittyviä suosituksia. – Sienet lasketaan osaksi kasviryhmän suositeltavia tuotteita.

Sienistä saatavan säteilyannoksen määrässä ratkaisevaa on käsittely, sanoo Lyytikäinen. Sieniä liottaessa tai keitettäessä suuri osa sienten sisältämästä radioaktiivisesta cesiumista siirtyy veteen, joka viskataan ruoanlaiton jälkeen menemään. Näin sienistä poistuu 70–80 prosenttia cesiumista. Mikäli haluaa päästä säteilystä tehokkaammin, käsittelyn voi toistaa, jolloin cesiumista häviää 90–95 prosenttia.

Kuivatut ja suolatut sienet suositellaan liottamaan kylmässä vedessä yön yli. Itse kuivaaminen ilman liotusta ei vähennä cesiumin määrää. Tuoreiden sienten liotus ei vähennä niiden cesium-pitoisuutta. Mikäli niitä liottaa kylmässä vedessä yön yli, säteilyannoksesta lohkeaa 70 prosenttia.
Näytä koko vastaus

Voiko sieniä syödä liikaa?

Joskus kuulee huolia sieniin kertyvistä raskasmetalleista tai muista haitallisista aineista, mutta niiden vaikutus on ruokavalion kokonaisuudessa mitätön. Syömäkelpoisia sieniä voikin syödä huoletta niin paljon kuin napa vetää.
Näytä koko vastaus

Kauanko kuivattu sieni kestää?

Säilytä sienet kuivatut sienet valolta suojattuna ilmatiiviissä purkeissa. Oikein kuivattuina sienet säilyvät käyttökelpoisina yli vuoden.
Näytä koko vastaus

Kauanko sieniä pitää keittää?

Miksi sienet ryöpätään? – Tavallisesti ryöppäystä käytetään syksyisin esimerkiksi sienille. Ryöppäystä käytetään esimerkiksi rouskuille, mutta myös korvasienet tulee ryöpätä kahteen kertaan ennen niiden käyttöä ruoan valmistuksessa vaarallisten myrkkyjen poistamiseksi.

Korvasienten kohdalla voidaan jo puhua keittämisestä. Pidempiaikainen ryöppäys on jo keittämistä. Rouskujen ryöppäys miedontaa niiden kirpeän pippurista aromia. Mitä voimakkaamman makuinen sieni, sitä pidempi ryöppäysaika. Esimerkiksi kangas- ja karvarouskuja kannattaa ryöpätä 10 minuuttia, haapa- ja keltarouskuille riittää 5 minuuttia.

Sen sijaan miedon makuisia sikuri- ja leppärouskuja ei tarvitse ryöpätä lainkaan, vaan ne voi käyttää heti tuoreeltaan tai kuivata. Lue lisää: Näin käsittelet korvasienet – ryöppäys ei riitä poistamaan myrkkyä
Näytä koko vastaus

Kannattaako sieniä syödä?

Sienten ravitsemukselliset terveysvaikutukset Sienet ovat erinomainen lisä ruokavalioon. Ne ovat vähäenergisiä, runsaskuituisia, sisältävät antioksidanttiyhdisteitä ja voivat auttaa pitämään kylläisenä pidempään. Sienten painosta on noin 90 % vettä, mikä selittääkin yhdessä niiden kuitupitoisuuden kanssa sienten aikaansaamaa kylläisyysvaikutusta.

Hyväksi proteiinin lähteeksi sienistä ei kuitenkaan ole: suuren nestepitoisuuden vuoksi sieniä olisi syötävä erättäin runsaasti, jotta niiden sisältämällä proteiinilla olisi merkittävä osuus proteiinin saannin kannalta.Sienten terveysvaikutukset riippuvat muun muassa siitä, kuinka usein sieniä syödään, kuinka runsaasti, mitä sienilajikkeita nautitaan ja kuinka ne valmistetaan ruoaksi.

Metsäsienissä muodostuu D-vitamiinia auringonvalon UVB-säteilyn vaikutuksesta. Vaikka joistakin metsäsienistä (kuten kanttarellista ja torvisienistä) saadaan D2-vitamiinia eli ergokalsiferolia, se voi olla biologisesti vähemmän aktiivista kuin eläinperäinen D3-vitamiini.

  1. Metsäsieniperäisen D-vitamiinin vaikutus veren kalsidiolipitoisuuteen voi olla mahdollisesti yksilöllistä.Sienikuidut ovat tyypillisesti glukaanien, proteiinien ja kitiinin muodostamia rakenteita, joiden sulavuus ruuansulatuskanavan yläosassa on heikkoa.
  2. Sienikuitujen heikkoon sulavuuteen voi liittyä terveydellisiä etuja suoliston bakteeriflooran välityksellä: sienten sisällyttäminen ruokavalioon saattaa esimerkiksi ravita paksusuolen pintasolukkoa bakteerien tuottamien yhdisteiden välityksellä.
You might be interested:  Maailman Paras Hampurilainen Resepti?

Lisäksi herkkusienten ja herkkutattien beetaglukaanipitoisuus on kuivapainossa mitattuna jopa lähes samaa tasoa kuin kauralla. Sienten vesipitoisuuden, käyttömäärien, käyttötiheyden ja muiden tekijöiden vuoksi sienet eivät ole kuitenkaan lähellekään esimerkiksi täysjyväviljan vertaisia beetaglukaanin tai muiden kuitujen lähteitä.

Ärtyvää suolta (IBS) sairastavilla sienet saattavat myöskin aikaansaada hankalia oireita, sillä niissä on yleensä myös korkea mannitoli- (sokerialkoholi) ja trehaloosipitoisuus (sienisokeri), joiden heikko sulavuus voi saada aikaan potilailla normaalia voimakkaampia vatsaoireita. Osa ihmisistä voi myös saada sienistä raakana iho-oireita, mutta yleensä heillekin sopivat kypsennetyt sienet.

Sienten ravitsemuksellisia terveysvaikutuksia ei ole tutkittu vielä kovinkaan paljon ihmisillä. Sienten väitettyihin terveysvaikutuksiin tulee tämän vuoksi suhtautua kriittisesti. Vielä ei ole luotettavaa näyttöä siitä, että juuri sieniä sellaisenaan runsaasti ja säännöllisesti nauttimalla voitaisiin saada aikaan merkittäviä terveysvaikutuksia.

Monet sienten bioaktiiviset yhdisteet ovat polysakkarideja, ja voi olla toki mahdollista, että esimerkiksi sienten sisältämä ravintokuitu voisi vaikuttaa suolistomikrobiston välityksellä terveyteen eri tavoin. Emme kuitenkaan tunne vielä fermentoituvien hiilihydraattien aikaansaamia suolistobakteeristovaikutuksia, saati näiden vaikutusten yhteyttä terveyteen, hyvin, etenkään pitkällä tähtäimellä.

Jäämme siis odottamaan mielenkiinnolla lisää tutkimustuloksia aiheesta. Kirjoittaja: Amanda Harju Lähteet: Aro A, Mutanen M ja Uusitupa M. Ravitsemustiede. Kustannus oy Duodecim 2012. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Sieniapaja. Päivitetty 11.10.2010.

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus+ja+myynti/kasvikset/ruokasienet/sienestys/sieniapaja/Keegan R, Lu Z, Williams J ja Holick M. Photobiology of vitamin D in mushrooms and its bioavailability in humans. Dermatoendocrinol.2013 Jan 1;5(1):165-76. Mäkelä H. Sienten terveysvaikutuksia tutkitaan Pohjois-Karjalassa.

Kehittyvä elintarvike 2007;(2):40. http://kehittyvaelintarvike.fi/teemajutut/40-sienten-terveysvaikutuksia-tutkitaan-pohjois-karjalassa Paakkari I. D-vitamiini. Terveyskirjasto. Päivitetty 29.4.2013. Pere EL. Kantarellisato on parhaimmillaan juuri nyt. Helsingin Sanomat.
Näytä koko vastaus

Paljonko kuivattuja sieniä vastaa tuoreita?

Metsäsienten ravintoarvo – Metsäsienet ovat herkullista, mutta myös ravintorikasta syötävää. Sienet sisältävät pääosin vettä, joten ne sopivat erittäin hyvin keventäjän ruokavalioon. Kaloreita on sunnilleen saman verran kuin kukkakaalissa ja sipulissa eli 25 kcal/100 g.

  1. Proteiinia sienissä on enemmän kuin kasviksissa.
  2. Hiilihydraatteja ja kuitua on runsaasti.
  3. Sienissä on paljon B-vitamiineja, D-vitamiinia sekä monia kivennäis- ja hivenaineita kuten kaliumia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä, seleeniä ja kuparia.
  4. Joillekin sienet voivat aiheuttaa vatsavaivoja.
  5. Sienisokeri (trehaloosi) aiheuttaa joillekin samantapaisia oireita kuin laktoosi.

Tutuimmat ja myös halutuimmat sienet ovat kantarellit, suppilovahverot, rouskut kuten haapa- ja kangasrousku sekä herkkutatit. Hyviä ruokasieniä ovat myös esim. monet haperot, vaalea orakas ja lampaankääpä. Yksi litra tuoreita sieniä painaa 300-500g ja 50 g kuivattuja sieniä vastaa noin yhtä litraa tuoreita sieniä.1 dl kuivattuja sieniä painaa noin 30 g.
Näytä koko vastaus

Pitääkö sienet huuhdella?

Muista: Kuivat sienet ovat herkullisia sieniä – Vielä pahempi moka on sivuston mukaan säilyttää pestyjä sieniä suljetussa astiassa tai muovipussissa. Suljetussa astiassa sienet muuttuvat limaisiksi ja haiseviksi jo paljon ennen kuin ehdit edes ajatella niiden lisäämistä pastaasi.

Suppilovahverokeitto Kuivatut Sienet Resepti Kaappaus keittiössä Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

: Vältä yleinen kokkausvirhe! Muuttaa paistetut sienet hetkessä vetisiksi
Näytä koko vastaus

Pitääkö suppilovahverot keittää?

Näin käsittelet suppilovahverot – Suppilovahverot halkaistaan ennen käyttöä, jotta jalan sisään varisseet roskat saadaan pois. Koko sieni lakista jalkaan sopii syötäväksi. Koska suppilovahveroiden maku on mieto, ei niitä tarvitse rouskujen tapaan ryöpätä ennen käyttöä.
Näytä koko vastaus

Miten kanttarellit kuivataan?

Mahtava ruokasieni säilyy hyvin ja valmistuu helposti. Kantarelli eli keltavahvero on Suomen arvostetuimpia ruokasieniä. Ja syystä! 1. Kantarellia ei tarvitse esikäsitellä ennen nauttimista. Sen voi paistaa sellaisenaan. Ennen valmistusta on hyvä tarkistaa, ettei poimuihin ole jäänyt hiekkaa.2. Kantarelleja ei kannata kuivata, vaikka sellaisinakin niitä näkee myytävän. Kuivattaminen muuttaa kantarellin purukumimaisen sitkeäksi. Parempi säilytystapa on pakastaminen tai purkitus miedossa suolaliemessä. Tuore kantarelli säilyy paremmin kuin muut sienet, joten se kestää hyvänä jääkaapissa muutaman päivän.3. Vanhoissa sienioppaissa keltavahveroa kutsutaan keltasieneksi tai ruskosieneksi. Se on kantarellien heimoon kuuluva sieni, joka yleisimmin tunnetaan kantarellina.4. Sienimetsällä ei pidä hämääntyä! Kantarellin näköislaji on valevahvero, jonka yläpinta muistuttaa kantarellia. Valevahveron heltat ovat kuitenkin tiheät. Kantarellilla helttoja ei ole, vaan mutkaiset ja matalat poimut, jotka sulautuvat sienen jalkaan. Vahingossa nautittuja valevahveroita ei tarvitse säikähtää. Ne ovat mauttomia ja kumimaisia, mutta vaarattomia.5. Kantarelleja löytää varsinkin seka- ja lehtipuumetsistä koivujen liepeiltä. Sieni viihtyy samalla kasvupaikalla vuosien ajan. Tiheissä ja synkissä metsissä se ei viihdy, mutta pitää valoisista, karikkeisista ja kovaksi painautuneista kohdista maastossa.6. Kantarellissa on paljon D-vitamiinia ja seleeniä. Lisäksi siinä on C-vitamiinia ja karoteenia. Sieni sisältää vähän energiaa, mutta paljon proteiinia.7. Luulitko kantarellin kasvavan vain Pohjois-Euroopassa? Väärässä olit. Niitä löytyy kaikkialta Aasiaa ja Afrikkaa myöten. Kotimainen kantarelli on parasta siksi, että se on tuoretta. Lähde: Satokausikalenteri, Kotimaiset kasvikset Katso kaikki Ruokalan kantarellireseptit >>
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Tapas Juhlat Reseptejä?

Miksi sienet eivät yhteytä?

Ei kasvi eikä eläin – Sienet eivät ole kasveja, vaan ne luokitellaan omaan sienikuntaan. Ne poikkeavat kasveista muun muassa siinä, että ne eivät pysty yhteyttämään, koska niillä ei ole lehtivihreää. Sienillä ei ole myöskään juurta, vartta eikä lehtiä. Sienisolut kasvavat rihmamaisesti eteenpäin ja muodostavat kasvualustaansa sienirihmastoa.
Näytä koko vastaus

Miksi suppilovahvero on Mustuu kuivattaessa?

Kuivattaminen – Kuivattaviksi sopivat erityisen hyvin suppilovahverot ja mustat torvisienet. – Tatit kannattaa viipaloida ohuiksi viipaleiksi ennen kuivattamista, näin ne kuivuvat nopeammin, Kati Nappa vinkkaa. Älä pese tai huuhtele kuivattavia sieniä, vaan harjaa ne kuiviltaan puhtaaksi.
Näytä koko vastaus

Mistä tietää onko sieni pilalla?

Voiko herkkusieniä käyttää, jos lakkiosa on auennut ja heltat näkyvät? – Vanhetessaan herkkusienen heltat aukeavat ja niiden väri tummuu, mutta sienet ovat tällöin maukkaimmillaan.
Näytä koko vastaus

Mihin sienet kannattaa kerätä?

Sienten kerääminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin. Metsät ovat juuri nyt pullollaan ilmaista ruokaa. Lähde siis rohkeasti metsään poimimaan sieniä ja marjoja. Jos olet vasta-alkaja, ota mukaan sienikirja, ja aloita parista, helposti tunnistettavasta lajista: herkku- ja punikkitatit, kantarellit ja haperot esimerkiksi tuovat jo koriin täytettä.

  1. Yhtä ainoaa oikeaa sienimetsää ei ole.
  2. Sieniä kasvaa niin kuusivaltaisissa lehtomaisissa kangasmetsissä kuin karuissa mäntyvaltaisissakin kangasmetsissä.
  3. Ihanteellinen sienestyspäivä on kuiva ja poutainen.
  4. Voi sadepäivänäkin sienestää, silloin sienet tosin tulevat vetisiksi ja painaviksi.
  5. Märät sienet täytyy heti valmistaa kotiin tultua, sillä ne eivät kestä säilyttämistä.

Sienestäjän tärkeimmät apuvälineet ovat hyvä sienikori ja sieniveitsi.
Näytä koko vastaus

Mitä haittaa sienistä on ihmiselle?

Haitalliset aineet sienissä – Sienissä on monia ihmiselle haitallisia aineita. Osa niistä on sienten tuottamia kuten sienimyrkyt, Osa on peräisin ympäristöstä kuten ympäristömyrkyt ja radioaktiiviset saasteet. Lisäksi sienet voivat aiheuttaa allergiaa ja yliherkkyysoireita.

Myrkkysienillä ei ole mitään yhteisiä ominaisuuksia, jotka helpottaisivat niiden tunnistamista. Ne voivat olla miedon makuisia, ja eläimet voivat syödä ihmiselle myrkyllisiä sieniä. Monilla ruokasienillä on myrkyllinen näköislaji. Esim. herkkusieni ( Agaricus bisporus ) ja valkokärpässieni ( Amanita virosa ) ovat nuorina hyvin samannäköisiä.

Myrkytysoireiden aiheuttaja on usein tuntematon sieni. Kuolemaan johtavat myrkytykset ovat Suomessa harvinaisia. Sienten myrkyllisyys vaihtelee tappavan myrkyllisestä lievästi myrkylliseen. Osa myrkyistä voidaan poistaa esikäsittelyllä, kuten ryöppäämällä,
Näytä koko vastaus

Voiko kuivattuja sieniä syödä sellaisenaan?

Käyvät myös mausteena – Jos sienet on säilönyt suolaamalla, niitä voi käyttää sienisalaatin lisäksi laatikkoruokiin, keittoihin ja patoihin. Suolattuna säilötyistä sienistä pitää kuitenkin poistaa ylimääräinen suola. – Mitä kauemmin suolasieniä varastoidaan, sitä enemmän ne imevät itseensä suolaa.

Liota sieniä yön yli kylmässä vedessä tai keitä niitä hetki, Leena Ylikännö kertoo. Kuivattuja sieniä voi taas käyttää myös mausteena. Maku- ja ravintoaineet säilyvät hyvin kuivatuissa sienissä ja oikein kuivattuina sienet säilyvät jopa vuosia. Niitä voidaan lisätä sellaisenaan esimerkiksi keittoihin tai kastikkeisiin, joissa on riittävästi nestettä.

– Voit käyttää kuivattuja sieniä myös mausteena murentamalla tai rouhimalla niitä ruokien joukkoon. Niistä saa mukavaa metsäistä makua ruokiin, hän vinkkaa. Kuivempiin ruokiin sienet liotetaan ennen käyttöä. Liotukseen käytetään haaleaa vettä tai maitoa.
Näytä koko vastaus

Mihin voi sekoittaa suppilovahveron?

Suppilovahveron saattaa sekoittaa kultahelttaan (Chrysomphalina chrysophylla), rustonupikkaan (Leotia lubrica) sekä muihin vahveroihin, kuten kalkkipitoisen maaperän kosteiden metsien ja ravinteisten suon laiteiden kosteikkovahveroon (C. lutescens).
Näytä koko vastaus

Miten käytän suppilovahveroita?

Suppilovahvero sopii riistan kaveriksi ja pizzaan Suppilovahvero on mainio ruokasieni ja sitä voi käyttää monipuolisesti ruoanvalmistuksessa kantarellien tapaan. Kokkaa sienistä vaikkapa suppilovahverokeitto, suppilovahveropiirakka, suppilovahverokastike, suppilovahverorisotto tai suppilovahveropasta.
Näytä koko vastaus

Pitääkö suppilovahverot keittää?

Näin käsittelet suppilovahverot – Suppilovahverot halkaistaan ennen käyttöä, jotta jalan sisään varisseet roskat saadaan pois. Koko sieni lakista jalkaan sopii syötäväksi. Koska suppilovahveroiden maku on mieto, ei niitä tarvitse rouskujen tapaan ryöpätä ennen käyttöä.
Näytä koko vastaus