Tomaattikastike Tuoreista Tomaateista Resepti?

Tomaattikastike Tuoreista Tomaateista Resepti

Mitä tehdä tuoreista tomaateista?

Tomaatti antaa syvyyttä haudutettaviin pataruokiin, kastikkeisiin ja keittoihin. Ripaus sokeria tuo esiin tomaatin pehmeän maun kypsennettäessä, ja tuoreet yrtit kruunaavat kokonaisuuden. Helppo ja nopea ranskalainen tomaattikeitto saa makunsa sipulista ja tomaatista ja maistuu parhaalta patongin kanssa.
Näytä koko vastaus

Mihin käyttää tomaattikastiketta?

Tomaattimurska sopii erinomaisesti kastikkeisiin – Tomaattikastike on niin pastan kuin lihapullienkin paras kaveri, mutta istuu hyvin myös intialaiseen makumaailmaan sekä lasagnelevyjen väliin. Jos käytät tomaattimurskaa pizzakastikkeena, valuta sitä vähän kuivemmaksi, jottei pohjasta tule liian kostea.

  Resepti
  Näytä koko vastaus

  Mitä voi tehdä raaoista tomaateista?

  Kaksi tapaa hyödyntää vihreät tomaatit Kasvutapoja Pensastomaatit, joilla on niin sanottu päättyvä versonkasvu, vaativat useimmiten muutaman tukikepin. “Varkaita” ei näistä nypitä, mutta kovin tiheätä kasvustoa kannattaa kyllä harventaa, jotta kehittyvät tomaatit saisivat mahdollisimman paljon valoa.

  Asvihuonetomaatit, joitten versonkasvua kutsutaan päättymättömäksi, kasvattavat yhtä kattoon asti ylettyvää rankaa. Ankaralla “varkaitten” vainoamisella voidaan saavuttaa se, että tomaatit kypsyvät rankansa tietyllä osuudella samanaikaisesti. Näin toimitaan ammattipuolella. Myynnissä on myös lajikkeitten siemeniä, joista kehittyy kasvutavaltaan kahden edellämainitun perustapauksen välimuotoja.

  Kotipuutarhuri joutuu tekemisiin vihreitten tomaattien kanssa kasvi- ja kasvatustavoista huolimatta, sillä loppukesällä yksittäisten tomaattien kypsyminen riippuu säistä, joita ei voida ennustaa viikonkaan päähän. Hyvänkokoisia vihreitä tomaatteja voidaan kerätä talteen paperipussiin ja jälkikypsyttää huoneenlämmössä ruokakomerossa.

  • Aikaa kuluu tähän muutamia viikkoja.
  • Nappimaisia, halkaisijaltaan alle kolmen sentin raakileita ei kannata kerätä talteen, sillä nämä eivät jaksa punertua asiallisesti.
  • Poikkeuksen tähän sääntöön muodostavat pikkuruiset kirsikkatomaatit, jotka pienestä koostaan huolimatta saattavat olla kehityksessään sellaisessa vaiheessa, että pystyvät jälkikypsymään.

  Tässä vaiheessa päätetään, annetaanko tomaattien punertua ruokakomerossa, vai ryhdytäänkö niitä saman tien hyödyntämään ruoanlaitossa. Paperipussissa punaisiksi kypsyvät tomaatit eivät saavuta samaa maukkuutta kuin auringonvalossa kypsyneet. Ne kannattaakin paloitella paistinpannulle ja muuttaa soseeksi, joka pakastetaan kastikkeitten pohjiksi.

  • Leivityksessä voidaan myös käyttää “kaksinkertaista” leivitystä, joka muodostuu kolmesta vaiheesta: pyöritys vehnäjauhoissa, dippaus vatkattuun kananmunaan, sekä lopuksi pyöritys korppujauhoissa.
  • Vasemmalla vehnäjauhoissa pyöriteltyjä viipaleita, oikealla kuorittuja, kokonaisina säilöttyjä vihreitä tomaatteja.
  • Säilötyt vihreät tomaatit

  Vihreät tomaatit voidaan myös säilöä etikkaliemeen. Prosessi on seuraava: ensiksi kaltataan tomaatit, elikkä tipautetaan ne kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi, jonka jälkeen niitten varovainen kuoriminen on mahdollista.

  1. Tämän jälkeen tomaatteja keitetään hiljalleen koosta riippuen 5-10 minuuttia esivalmistetussa liemessä jonka tekijät ovat seuraavat:
  2. 3 dl väkiviinaetikkaa
  3. 3 dl vettä
  4. 5 dl sokeria

  Jos halutaan viedä asiaa chutneyn suuntaan, niin mahdollisia mausteita ovat mm. kaneli(tanko), pilkottu chili, rouhittu inkivääri ja muutama neilikka. Vihreät tomaatit ladotaan keittovaiheen jälkeen lasipurkkiin ja peitetään käytetyllä keitinliemellä. Kerro toki muillekin. : Kaksi tapaa hyödyntää vihreät tomaatit
  Näytä koko vastaus

  Mitä laittaa Tomaattikastikkeeseen?

  Valkosipulia, yrttejä tai chiliä mausteeksi – Kun raaka-aineet ovat laadukkaita, ei mausteeksi välttämättä tarvita kuin rouhaisu suolaa ja mustapippuria, tilkka happamuutta esimerkiksi punaviini- tai balsamiviinietikasta sekä ripaus makeutta sokerista.

  • Tomaattikastikkeeseen sopivat hyvin myös valkosipuli sekä yrtit, kuten basilika, timjami sekä rosmariini joko tuoreena tai kuivattuina.
  • Potkua kastikkeeseen saa chilistä tai cayennepippurista.
  • Jos kaipaat kastikkeeseen uutta jujua, lisää mausteeksi kanelia tai ripaus neilikkaa.
  • Muista, että ohjeessa annetut maustemäärät ovat aina suuntaa antavia.

  Lopullinen makujen tasapaino löytyy vain ahkerasti maistelemalla. Oma suu kyllä kertoo, tarvitseeko tomaattikastike ripauksen suolaa, hitusen happoa vai kenties aavistuksen makeutta. Tomaattikastikkeen makua voi halutessaan pyöristää myös kermalorauksella, piristää oliiveilla, kapriksilla tai aurinkokuivatuilla tomaateilla tai napakoittaa paahdetuilla paprikoilla sekä piparjuurella.
  Näytä koko vastaus

  Voiko raakoja vihreitä tomaatteja syödä?

  Vihreiksi jääneitä tomaatteja voi yrittää jälkikypsyttää huoneenlämmössä, mutta ruoanlaitossa niitä ei pidä käyttää. [email protected] perjantai 8.9.2017 klo 13:53 (muokattu 23.9.2019 klo 15:53 ) Kesän jäljiltä monen pihoilta ja parvekkeilta löytyy vihreitä, raaoiksi jääneitä tomaatteja, jotka ilmojen viilennyttyä eivät enää tahdo muuttua punaisiksi. Internetistä löytyy lukuisia reseptejä, joissa hyödynnetään vihreitä tomaatteja esimerkiksi hilloissa tai säilykkeissä.

  • Elintarviketurvallisuusviraston Eviran mukaan raakoja, vihreitä tomaatteja ei saisi kuitenkaan syödä.
  • Raa’at tomaatit sisältävät glykoalkaloideja, samoja lievästi myrkyllisiä aineita kuin vihreät perunatkin.
  • Glykoalkaloideja kutsutaan tomaateissa tomatiiniksi ja perunoissa solaniiniksi.
  • Uumentaminenkaan ei poista vihreistä tomaateista tomatiinia, joten keittäminen tai paistaminen ei poista ongelmaa.

  Evira ei suosittele vihreiden tomaattien syöntiä käsittelemättömänä tai edes ruoaksi valmistettuna. Eviran mukaan tomatiini saattaa aiheuttaa muun muassa ripulia, vatsakramppeja, pahoinvointia ja polttavaa tunnetta kurkussa. Tomatiini poistuu tomaatista vihanneksen kypsyessä.
  Näytä koko vastaus

  Miksi tomaatit ovat niin kalliita?

  Taloussanomien haastattelemat asiakkaat kertovat huomanneensa kohonneet hinnat. Ostohalukkuutta ne eivät juurikaan häiritse.18.2.10:31 Kotimaiset kasvikset ovat nyt hinnoissaan. Etenkin tomaatin ja kurkun kilohinnat ovat nousseet viime aikoina ennätyslukemiin.

  – En muista, että olisi kymmeneen vuoteen ollut tällaisia hintoja. Nyt eletään aivan poikkeuksellisia aikoja, Kauppapuutarhaliitto ry:n toiminnanjohtaja Niina Kangas sanoo. Tomaattien hinta tuppaa nousemaan talvikuukausina, sillä silloin ne kasvavat kasvihuoneissa keinovalojen alla. Se taas kuluttaa sähköä, joka viime aikoina on ollut ennätyskallista.

  Viime vuoden lopussa nähtiin jopa ennätyksiä. Kankaan mukaan monet tomaatinviljelijät ovat saattaneet sopeuttaa viljelyä sähkön hintojen vuoksi ja vähentäneet valotusta. Siitä syystä satoa syntyy vähemmän. – Kun satoa on vähemmän markkinoilla ja kysyntä on ennallaan, hinnat nousevat.

  Suomalaiset syövät paljon tomaattia, Kangas sanoo. Viljelijöiden tuotantokustannukset ovat nousseet myös muilta osin. Kankaan mukaan esimerkiksi lannoitteiden hinnat ovat jopa kaksinkertaistuneet ja pakkausmateriaalit, muovi ja pahvi, kallistuneet viimeisen vuoden aikana useita kymmeniä prosentteja. Kankaan mukaan vastaavaa on tapahtunut myös muualla Euroopassa.

  Taloussanomat kävi Helsingin keskustassa sijaitsevissa Postitalon K-Supermarketissa, Sokoksen S-Marketissa ja Kampin Lidlissä katsomassa tomaatteja ja jututtamassa niiden ostajia. Tomaatit odottavat punertavina laatikoissaan. Yhteen laatikkoon mahtuu viisi kiloa ykkösluokan tomaatteja.

  Laatikon kyljessä lukee Närpes ja toisessa naapurikunta Korsnäsin nimi. Molemmat tunnetaan kasvihuoneistaan. Puolilta päivin hevi-osastoilla ei ole tunkua, eikä vaaoilla näy jonoja. Hilleviksi esittäytyvä nainen sanoo, että K-kaupan 6,59 euron kilohinta on paljon, mutta siitä huolimatta hän pussittaa kolme-neljä tomaattia.

  – Ei hinta estä ostamasta. Täytyy ymmärtää, että nyt ei ole paras kasvukausi ja ostan tomaatteja sen mukaan. Aina kotimaista, hän sanoo. Lue lisää: Katso, kuka kärsii eniten energian ja poltto­aineiden kallistumisesta – laskimme, paljonko maksut nousivat kolmessa erilaisessa taloudessa Sokoksen S-marketissa asiakkaita on liikkeellä enemmän.

  Täältä saisi myös espanjalaisia tomaatteja, 2,49 euroa kilo. Ne ovat syrjemmässä, sillä täällä, kuten muidenkin ketjujen kaupoissa, kotimaiset tuotteet ovat paraatipaikalla. Täällä kotimainen tomaatti maksaa 5,79 euroa kilolta. Hinta tuntuu suurelta tällaisen eläkemummon mielestä, 84-vuotias Ritva Asikainen tokaisee.

  Ritva Asikainen valitsi tomaatteja S-Marketissa. Hän ostaa aina kotimaista. Kuva: Joonas Salo / IS Asikainen kertoo muistavansa sota- ja pula-ajat, eikä tomaattia silloin syöty Karjaan kauppalassa ympäri vuoden. Hänestä on mukavaa, että tomaattia ylipäätään on tarjolla.

  1. Asikainen valitsee pussiinsa tarkasti samankokoisia hedelmiä – tomaatin syötävä osa on kasvin hedelmä.
  2. Ja jos aivan tarkkoja ollaan, pitäisi puhua marjasta.
  3. Nykyään on ihan kaikenlaista.
  4. Perheeni oli aikanaan ensimmäisiä, jotka alkoivat kasvattaa tomaattia kotona.
  5. Isä laittoi niitä kasvamaan aurinkoiselle ja lämpimälle seinänvierustalle, Asikainen sanoo.

  Lidlissä tomaattihylly yllättää runsaudellaan. On tarjolla pihvitomaatteja, tarjouksessa olevia makeita tomaatteja, kirsikkatomaatteja, helmitomaatteja ja San Marzano -tomaatteja. Ja tietysti myös niitä tuttuja, kotimaisia tomaatteja, 5,29 euroa per kilo.

  • Pussinsa tomaateilla ääriään myöten täyttävä nuori nainen ei halua nimeään lehteen, mutta kertoo huomanneensa, että tomaattien hinnat ovat nousseet.
  • Heidi Karasti poimi Lidlistä terttutomaatteja.
  • Uva: Joonas Salo / IS – Vegaanina ostan näitä joka tapauksessa.
  • Toisinaan ne ovat halvempia, eikä maailma hintaan kaadu, hän sanoo.

  Tomaatit menevät pääasiassa leivän päällisiksi. Samaa sanoo 90-vuotias Heidi Karasti, joka poimii pussiin hollantilaisia terttutomaatteja. Kotimainen on nyt turhan kallista, hän tuumaa. – Tomaattia ostan kyllä. Se pitää terveenä, Karasti tokaisee. Pelkkä hinta ei ohjaa Karastin tomaattivalintaa.
  Näytä koko vastaus

  Onko kirsikkatomaatti terveellinen?

  1. Näin tomaatti pitäisi syödä – Tomaatti sisältää runsaasti lykopeeni-nimistä antioksidanttia, joka voi vähentää riskiä sairastua syöpään sekä sydän- että verisuonitauteihin. Lisäksi lykopeeni hidastaa ihon vanhenemista ja auttaa suojautumaan auringon UV-säteilyä vastaan.

  • Parhaiten tätä ihmeainetta tomaateista irtoaa, kun ne syödään rasvan kanssa kypsennettynä.
  • Lykopeeni imeytyy parhaiten kypsennetystä ja hienonnetusta tomaatista, joten ja ovat mainio tapa nauttia tomaatista.
  • Kannattaa syödä rasvan kera, sillä lykopeeni on rasvaliukoinen antioksidantti.
  • Lorauta siis tomaattikastikkeen joukkoon oliiviöljyä tai tarjoile tomaattisalaatti öljypohjaisen kastikkeen kanssa.

  Lue myös:
  Näytä koko vastaus

  Onko raaka tomaatti vaarallinen?

  Suuret määrät vaarallisia – Raaka tomaatti ei ole varsinainen terveystuote. Itse asiassa raaka tomaatti sisältää glykoalkaloideja, joita tomaatin yhteydessä kutsutaan myös tomatiiniksi. Suurina annoksina tomatiinit ovat lievästi myrkyllisiä ja lievästi terveydelle haitallisia.
  Näytä koko vastaus

  Mitä tehdä Nahistuneista tomaateista?

  Ostitko mauttomia tomaatteja? Tällä kikalla niistä tulee supermaukkaita – ja saat herkullisen pastan Eivätkö tomaatit maistu hyviltä? Olivatpa tomaattisi sitten mauttomia ja raakoja tai ylikypsiä ja nahistuneita, on kumpaankin “ongelmaan” vastauksena uuni.

  Paahtaminen tekee tomaatista superherkullisen. Ruokatoimittaja Mari Moilanen kertoo, että paahtaminen nostaa tomaatin makeuden esiin ja tuo niiden makuun herkullista syvyyttä. Näin onnistut: Halkaisen tomaatit, ripauta niiden päälle suolaa, valuta hieman oliiviöljyä ja laita uuniin. Jos haluat, saat lisämakua valkosipulista ja tuoreyrteistä.

  Moilanen vinkkaa, että paahdetut tomaatit ovat monikäyttöisiä. Ne sopivat salaatteihin, crostinien päälle, pastaan tai niistä voi tehdä sosekeiton. Voit paahtaa kaikenkokoisia tomaatteja. Pienet kirsikkatomaatit kypsyvät jo 15–20 minuutissa, isommat tomaatit vaativat hieman kauemmin aikaa.

  (4 hengelle)250 g kirsikkatomaatteja4 rkl neitsytoliiviöljyäripaus suolaaripaus mustapippuria1 pkt (400 g) spagettia1 iso burrata tai 2 burratiinaa1 ruukku rucolaa1 luomusitruunan kuori raastettunaLisäksimustapippuria myllystä

  1. Huuhdo tomaatit ja leikkaa ne puoliksi. Levitä tomaatit uunivuokaan, valuta päälle puolet oliiviöljystä (2 rkl) ja mausta. Paahda tomaatteja 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.2. Valuta burrata ja nosta lautaselle odottamaan. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.3.

  1. Nostele tomaatit valutetun pastan joukkoon, lisää loput oliiviöljystä (2 rkl) ja revi joukkoon rucola.
  2. Lisää lopuksi pestyn sitruunan raastettu kuori.
  3. Jaa pasta lautasille ja nosta päälle paloiteltua burrataa.
  4. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  5. Vinkki! Jos kaupassa ei ole burrataa, voit korvata sen mozzarellalla.

  : Ostitko mauttomia tomaatteja? Tällä kikalla niistä tulee supermaukkaita – ja saat herkullisen pastan
  Näytä koko vastaus

  Voiko tomaattimurskaa tehdä itse?

  Tomaattimurska – se täydellinen kastike pizzalle, pastalle tai tomaattikeiton pohjaksi 1 h 15 min { Tomaattimurska on helppo tehdä itse. Tee murska perusohjeen mukaan tai mausta valkosipulilla, chilillä tai yrteillä. Mehukas tomaattimurska toimii pastan tai pizzan kastikkeena ja jalostuu herkulliseksi tomaattikeitoksi kerman kanssa. Tomaattimurska – se täydellinen kastike pizzalle, pastalle tai tomaattikeiton pohjaksi

  • Noin 2 kg kypsiä tomaatteja
  • 2 isoa sipulia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl sokeria
  • 1½ tl suolaa
  • 1 rkl valkoviinietikkaa

  Tulosta

  1. Poista tomaateista kannat ja leikkaa tomaatit neljään osaan. Kuori ja lohko sipulit.
  2. Lorauta kattilaan oliiviöljyä, ja paista sipuleita ja tomaatteja pari minuuttia. Lisää sokeri, suola ja etikka ja keitä murskaa keskilämmöllä, ilman kantta noin puoli tuntia. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana.
  3. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja soseuta murska sauvasekoittimella. Joukkoon saa jäädä sattumia. Anna jäähtyä noin puoli tuntia ja pakkaa murska puhtaisiin lasipurkkeihin. Säilytä kylmässä. Valmis tomaattimurska säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa, pakastettuna kauemmin.

  Halutessasi voit kaltata tomaatit eli kuoria ne kastamalla kiehuvaan veteen muutamaksi sekunniksi. Murskaa ei tarvitse välttämättä silloin soseuttaa. : Tomaattimurska – se täydellinen kastike pizzalle, pastalle tai tomaattikeiton pohjaksi
  Näytä koko vastaus

  Mitä eroa on Tomaattipyreellä ja Tomaattisoseella?

  Tomaattipyree – Tomaattisose eli -pyree on tiivistettyä, tuubiin tai purkkiin pakattua tomaattia. Kiloon tomaattipyreetä kuluu noin 6 kiloa tuoreita tomaatteja. Tomaattipyree antaa ruokaan voimakkaan tomaatin maun ja kauniin värin, ja se myös sakeuttaa lientä.
  Näytä koko vastaus

  Voiko Tomaattikastikkeeseen laittaa kermaa?

  Muut kastikkeet – Happamat kastikkeet, kuten tomaattikastikkeet, juoksettuvat helposti, kun niihin lisätään kermaa. Myös viinipohjaiset kastikkeet juoksettuvat kermalisäyksestä.

  Voit yrittää korjata rakeisen kastikkeen lisäämällä siihen uuden suuruksen osanestemenetelmällä. Sekoita jauhot pieneen vesi- tai kermatilkkaan ja kaada seos ohuena nauhana kastikepohjaan koko ajan sekoittaen. Keitä sekoitellen muutama minuutti, jotta vehnäjauhot kypsyisivät.

  Näytä koko vastaus

  Onko tomaattimurska terveellistä?

  Pidä tomaattisäilykkeitä aina kaapissa – Tomaattisäilykkeet, kuten tomaattimurska ja paseerattu tomaatti, ovat painonsa kanssa kamppailevan kotikokin hyvä hätävara. Tuoreen tomaatin maku, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat hyvin tallella säilykkeissä.100 grammassa tomaattimurskaa on vain 35 kcal eli koko tölkillisessä sellaiset 140 kcal.

  • Tomaattimurskassa on hieman runsaammin sydämen ja verisuonten terveydelle tärkeää lykopeenia kuin tuoreissa tomaateissa.
  • Okonaiset säilyketomaatitovat tomaattimehuun säilöttyjä kuorittuja tomaatteja.
  • Ne sopivat erityisen hyvin pataruokiin, joihin ne voi lisätä joko kokonaisina tai paloiteltuina.
  • Okonaisista tomaateista syntyy myös maukas kastike.

  Tomaattimurskaa varten tomaatit kuoritaan ennen murskaamista. Valmistajasta riippuen tomaattimurskaan voidaan myös käyttää tomaattimehua ja suolaa. Lisäksi saatavana on yrteillä, valkosipulilla ja chilillä maustettua murskaa. Tomaattimurska on omiaan kastikkeisiin ja keittoihin.

  Paseerattu tomaattion sileää tomaattimurskaa, jota käytetään tavallisen tomaattimurskan tavoin. Sitä myydään myös yrteillä tai chilillä maustettuna sekä luomuna. Paseeratusta tomaatista syntyy helposti maukasta ja sileää tomaattikeittoa, ja se on mainio pohja erilaisille kastikkeille ja pataruoille. Paseerattu tomaatti säilyy avattuna jääkaapissa enintään 2–3 vuorokautta.

  Tomaattisose eli -pyree on tiivistettyä, tuubiin tai purkkiin pakattua tomaattia. Kiloon tomaattipyreetä kuluu noin 6 kiloa tuoreita tomaatteja. Tomaattipyree antaa ruokaan voimakkaan tomaatin maun ja kauniin värin, ja se myös sakeuttaa lientä. Aurinkokuivatuttuja tomaatteja myydään kuivattuna tai öljyyn säilyttynä.
  Näytä koko vastaus

  Montako tomaattia voi syödä päivässä?

  04.09.2015 16:15 – Avokadoista ja pähkinöistä puhutaan helposti terveysruokana, mutta ovatko ne oikeasti niin terveellisiä kuin luullaan. Vaikka kyse olisikin terveellisestä ruoka-aineesta, kannattaa silti olla tarkkana, paljonko sitä pistää suuhunsa.

  1. Monista terveellisistä ruuista löytyy myös haittapuolensa.
  2. Lue alta seitsemän terveellistä ruokaa, joiden syömistä kannattaa tarkkailla.1.
  3. Pähkinät Vaikka useimmissa pähkinöissä on paljon terveyshyötyjä, sisältävät ne myös paljon rasvaa ja kaloreita.
  4. Tämä tarkoittaa siis sitä, että iso määrä pähkinöitä lisää helposti päivän kalorimäärää ja voi saada aikaan tukkoisen olon sekä lihomisen.

  Sopiva määrä riippuu tietenkin pähkinöistä, mutta sopivaksi päiväannokseksi suositellaan noin yhtä desilitraa.2. Agave Sokeri on aina sokeria, oli se missä muodossa tahansa. Agavesiirappi ei siis ole välttämättä niin hyvä vaihtoehto kuin voisi luulla. Agave oli aluksi hyvä vaihtoehto sen alhaisen glukoosimäärän takia, mutta nyt onkin selvinnyt, että siinä on runsaasti fruktoosia, joka voi olla vaikutuksia muun muassa aineenvaihduntaan.

  1. Agave on paljon ruokosokeria makeampaa, joten muista, että sitä riittää huomattavasti pienempi määrä.
  2. Agavea parempi vaihtoehto makealle on esimerkiksi raakahunaja 3.
  3. Mehut ja smoothiet Smoothieita ja mehuja saatetaan kehottaa juomaan useampi annos päivässä.
  4. Tällöin päivän sokerimäärä kasvaa kuitenkin niin isoksi, että tästä tavasta kannattaa luopua.

  On paljon terveellisempää syödä hedelmä tai kasvis kokonaisena, jolloin siitä saa terveelliset kuidut ja näin myös kylläisyyden tunne kestää pidempään. Jos kuitenkin nautit kasvikset ja hedelmät mieluummin mehun muodossa, valitse mahdollisimman paljon vihreitä vihanneksia ja esimerkiksi marjoja, jolloin smoothien sokerimäärä ei kasva niin isoksi.4.

  1. Avokado Avokado tarjoaa hyviä rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja, mutta jo yksi avokado sisältää rasvaa yhden kolmasosan päiväannoksestasi.
  2. Okonaisen avokadon sijasta voi siis salaattiin riittää pienempikin määrä.5.
  3. Uivahedelmät Vaikka kuivahedelmät ovatkin kätevä eväs, on niillä myös huonot puolensa.

  Kuivatuista hedelmistä jopa kaksi kolmasosaa voi olla sokeria. Rusinat ja taatelit ovat pahin vaihtoehto, kun taas luumut, viikunat ja aprikoosit ovat hieman parempi valinta. Samoin kuin mehujen kanssa, on parempi syödä hedelmät tuoreina ja vähentää kuivattujen hedelmien määrä noin 30 grammaan kerralla.6.

  1. Tomaatit Tomaatit ovat herkullisia ja terveellisiä, mutta 80 gramman suositeltu päiväannos riittää hyvin.
  2. Liiallinen määrä tomaatteja voi aiheuttaa närästystä tai jopa ruuansulatusongelmia.
  3. Tomaatti on myös yksi harvoista salaattiaineista, joka on parempaa elimistölle kypsennettynä kuin raakana.
  4. Laita siis tomaattia esimerkiksi pastakastikkeeseen.7.

  Kvinoa Gluteeniton ja sisältää paljon proteiinia – muun muassa näiden syiden takia moni pitää kvinoaa hyvänä vaihtoehtona. Moni pitää myös kvinoaa täyttävämpänä vaihtoehtona kuin esimerkiksi kuskusia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kvinoan korkeamman kalorimäärän takia sitä riittää myös pienempi annos kuin esimerkiksi tummaa riisiä tai täysjyväpastaa.
  Näytä koko vastaus

  Voiko tomaatteja suihkuttaa?

  Estä tuholaishyökkäykset – Tomaatti on yksi niistä kasveista, jotka ovat alttiita sairauksille ja tuhohyönteisille. Kasvihuoneissa yleisiä vaivoja ovat lehtikirvat ja jauhiaiset. Pahimmat tuhot voit ehkäistä suihkuttamalla kasveja. Myös sieni-, bakteeri- ja virusinfektiot ovat melko tavallisia, ja ne johtuvat yleensä jollakin tavoin vääristä viljelyolosuhteista.
  Näytä koko vastaus

  Miksi tomaatti ei tee hedelmää?

  9. Muista pölytys – Tomaatti ei tuota hedelmiä, jos sen kukat eivät pölyty. Pölytys onnistuu avomaalla usein hyvin, mutta kasvihuoneessa tilanne on toinen. Varmista riittävä pölytys täristämällä. Pieni liike riittää.
  Näytä koko vastaus

  Voiko tomaattia kastella liikaa?

  Hyvä hoito takaa sadon – Tomaattia kastellaan säännöllisesti niin, että kasvualusta pysyy kosteana (ei liian märkänä). Jos kasvualustassa ei ole varastolannoitusta, veteen lisätään kerran viikossa vihanneskasveille sopivaa lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan. Tomaattikastike Tuoreista Tomaateista Resepti Tomaatti ei tuota hedelmiä, jos kukat eivät pölyty. Pölytys hoituu, kun kukkaterttuja täristetään samalla, kun kasvia hoidetaan. Voit auttaa pölyttymistä myös pensselillä. Runkotomaatista poistetaan lehtihankoihin kehittyvät sivuversot (varkaat) mahdollisimman pieninä. Pensastomaattista varkaita ei poisteta, jos ne eivät kasva liian tiheänä. Tomaattikastike Tuoreista Tomaateista Resepti Kun raakileet ovat kehittyneet, runkotomaatista poistetaan myös lehdet alimman tertun alapuolella, jotta kyspsyvät tomaatit saavat valoa. Myös pensastomaatin lehtiä voi tarvittaessa vähän harventaa. Runkotomaatti kasvaa pituutta niin kauan kun latva katkaistaan. Latva kannattaa leikata poikki 4-5 tomaattitertun yläpuolelta, jotta ylimmätkin tomaatit ehtivät kehittyä täysikokoisiksi. Tomaattikastike Tuoreista Tomaateista Resepti : Tomaatin kasvatus
  Näytä koko vastaus

  Pitääkö tomaatti latvoa?

  Tomaatin kasvatus – latvominen ja lehtien poistaminen On aika palata tomaattiasioiden pariin. Kesän aikana tarhuri on päässyt helpolla tomaatinkasvatuksessa, sillä ja kastelu ovat olleen liki ainoita tarvittavia toimenpiteitä. Sadokauden kiihtyessä on hyvä muistaa kaksi helppoa ja raakileiden kypsymistä jouduttavaa hommaa.

  Tomaatin latvominen eli latvan katkaisu kertoo runkotomaatille: on aika kypsyttää sato. Tomaatti ei enää kuluta energiaansa rungon pituuden kasvattamiseen ja uusien kukkavanojen tuottamiseen, vaan suuntaa voimansa sadon kypsyttämiseen. Latva on hyvä katkaista, kun kasvihuoneen katto tulee vastaan, tai kun tomaatti on kasvanut keskimittaisen miehen mittoihin.

  Käytännössä latvominen ajoittuu heinäkuun loppupuolelle tai elokuun alkuun. Toinen raakileiden kypsyttämistä jouduttava, ja kasvin terveyttä edistävä, puuha on lehtien poistaminen, Lehtiä poistetaan kahdesta syystä. Raakileet saavat enemmän valoa ja väljemmässä kasvustossa ilma kiertää paremmin, eikä muhiva kosteus aiheuta niin helposti homeongelmia.

  • Lehtien poistamisessa on kuitenkin oltava maltti mukana.
  • Hyvä sääntö on poistaa lehtiä korkeintaan kerran viikossa, jotta kasvi ehtii parantaa haavansa ennen seuraavaa karsimista.
  • Yhdestä tomaatista ei saisi kerralla poistaa kuin kaksi tai kolme lehteä – kasvi tarvitsee lehtiä yhteyttämiseen.
  • Useassa lähteessä on mainittu myös, että lehtiä poistetaan vain kypsyvän tomaattitertun alapuolelta.

  Käytännössä poistan ensisijaisesti alalehtiä, mutta kasvusto ollessa todella tiheää annan valoa viidakkoon poistamalla lehtiä myös ylempää. Lehdet on hyvä poistaa oksasaksilla rungonmyötäisesti. Hyvää satokautta, ystävät! : Tomaatin kasvatus – latvominen ja lehtien poistaminen
  Näytä koko vastaus

  Mikä multa Tomaatille?

  Mitä tomaattien kasvattamisessa on otettava huomioon? – Ihanteellista tietysti on, jos käytettävissä on kasvihuone, mutta tomaattien kasvattaminen onnistuu myös terassilla tai parvekkeella. Varo istuttamasta taimia liian tiheään (noin 2–3 tainta/rivimetri riittää) ja anna niille riittävästi vettä, lannoitetta, ilmaa ja valoa.

  Poista taimista alimmat lehdet, jotta varsi kasvaa tukevaksi. Poista myös varkaat eli lehtihangoista kasvavat sivuversot muutaman kerran viikossa. Hyvä maa kasvattaa kunnon taimet. Tomaatti tarvitsee 15–20 litraa multaa tainta kohden, joten kannattaa valita niin suuri ruukku kuin käytettävään tilaan mahtuu.

  Jos haluat kasvattaa taimet itse, siemenet on kylvettävä melko aikaisin. Saatavilla on kuitenkin laadukkaita ostotaimiakin tomaatinkasvatuksen aloittamiseen.
  Näytä koko vastaus

  Mitä tehdä Nahistuneista tomaateista?

  Ostitko mauttomia tomaatteja? Tällä kikalla niistä tulee supermaukkaita – ja saat herkullisen pastan Eivätkö tomaatit maistu hyviltä? Olivatpa tomaattisi sitten mauttomia ja raakoja tai ylikypsiä ja nahistuneita, on kumpaankin “ongelmaan” vastauksena uuni.

  • Paahtaminen tekee tomaatista superherkullisen.
  • Ruokatoimittaja Mari Moilanen kertoo, että paahtaminen nostaa tomaatin makeuden esiin ja tuo niiden makuun herkullista syvyyttä.
  • Näin onnistut: Halkaisen tomaatit, ripauta niiden päälle suolaa, valuta hieman oliiviöljyä ja laita uuniin.
  • Jos haluat, saat lisämakua valkosipulista ja tuoreyrteistä.

  Moilanen vinkkaa, että paahdetut tomaatit ovat monikäyttöisiä. Ne sopivat salaatteihin, crostinien päälle, pastaan tai niistä voi tehdä sosekeiton. Voit paahtaa kaikenkokoisia tomaatteja. Pienet kirsikkatomaatit kypsyvät jo 15–20 minuutissa, isommat tomaatit vaativat hieman kauemmin aikaa.

  (4 hengelle)250 g kirsikkatomaatteja4 rkl neitsytoliiviöljyäripaus suolaaripaus mustapippuria1 pkt (400 g) spagettia1 iso burrata tai 2 burratiinaa1 ruukku rucolaa1 luomusitruunan kuori raastettunaLisäksimustapippuria myllystä

  1. Huuhdo tomaatit ja leikkaa ne puoliksi. Levitä tomaatit uunivuokaan, valuta päälle puolet oliiviöljystä (2 rkl) ja mausta. Paahda tomaatteja 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.2. Valuta burrata ja nosta lautaselle odottamaan. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.3.

  • Nostele tomaatit valutetun pastan joukkoon, lisää loput oliiviöljystä (2 rkl) ja revi joukkoon rucola.
  • Lisää lopuksi pestyn sitruunan raastettu kuori.
  • Jaa pasta lautasille ja nosta päälle paloiteltua burrataa.
  • Rouhi pinnalle mustapippuria.
  • Vinkki! Jos kaupassa ei ole burrataa, voit korvata sen mozzarellalla.

  : Ostitko mauttomia tomaatteja? Tällä kikalla niistä tulee supermaukkaita – ja saat herkullisen pastan
  Näytä koko vastaus

  Voiko tomaattimurskaa käyttää Pizzassa?

  Paras pizzakastike syntyy laadukkaista kuorituista tomaateista, mutta voit käyttää kastikkeeseen myös tomaattimurskaa.
  Näytä koko vastaus

  Mitä tehdä Aurinkokuivatuista tomaateista?

  Aurinkokuivatuista tomaateista tehty pesto sopii leivän päälle, voileipäkakkuihin, pastaan ja öljyllä ohennettuna salaatinkastikkeisiin.
  Näytä koko vastaus