Tomaattikeitto Resepti Tuoreista Tomaateista?

Tomaattikeitto Resepti Tuoreista Tomaateista

Voiko Tomaattimurskasta tehdä Tomaattikeittoa?

Tuoreita tomaatteja vai purkkitomaatteja? – Riippuu vuodenajasta. Kesällä ja alkusyksystä valitse kotimaisia tuoreita, kypsiä tomaatteja. Niistä löytyy makua. Kirsikkatomaateista löytyy vielä triplasti, mutta ne ovat monesti kalliimpia. Kuten varmasti moni tietääkin, niin talvisin sen sijaan ravintolakokitkin suosittelevat käyttämään hyvälaatuisia kokonaisia purkkitomaatteja (esim.

Mutti). Ei tomaattimurskaa, eikä ainakaan paseerattua tomaattia. Kokonaisena purkitettavat tomaatit ovat parempilaatuisia kuin ne, joista tehdään murskaa. Mikäli aiot valmistaa esimerkiksi tomaatti-vuohenjuustokeittoa tai muuta tomaattikeittoa, jota on jatkettu juustolla tai kermalla, on hyvälaatuinen tomaattimurskakin käypää.

Muista, tomaattien laadusta ei kuitenkaa tule tinkiä tomaattikeittoa valmistaessa, Ei kai siinä muuten ole mitään pointtia edes valmistaa TOMAATTIkeittoa? Valitsisin silloin aivan toisen keiton. Tiesitkö muuten, että tuoreista tomaateista valmistetusta keitosta tulee aina oranssia, ei punaista?
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä tuoreista tomaateista?

Tomaatti antaa syvyyttä haudutettaviin pataruokiin, kastikkeisiin ja keittoihin. Ripaus sokeria tuo esiin tomaatin pehmeän maun kypsennettäessä, ja tuoreet yrtit kruunaavat kokonaisuuden. Helppo ja nopea ranskalainen tomaattikeitto saa makunsa sipulista ja tomaatista ja maistuu parhaalta patongin kanssa.
Näytä koko vastaus

Mihin käyttää tomaattikeitto?

Tomaatti on mainio kasvis, joka sopii niin kylmiin kuin lämpimiin ruokiin. Kasvitieteellisessä mielessä tomaatin syötävä osa on marja, ja moni tomaattilajike onkin hyvin mehukas ja makea. Tomaatti on erinomainen lisuke ja tuo makua pääruokaan. Tomaattikeitto toimii alkuruokana tai sellaisenaan esimerkiksi lounaalla – kokeile tulista tomaattikeittoa talvi-illan lämmittäjänä tai tomaatti-sipulikeittoa kesäisellä lounaalla.

Keiton kaveriksi voi tehdä vaikkapa tomaatti-oliivicrostineja tai juusto-tomaattimuffineja. Juustoinen leipä-tomaattisalaatti on ruokaisa annos vuodenajasta riippumatta. Couscoustäytteisistä kasviksista saat puolestaan nopean lisukkeen lihalle, kalalle tai vaikkapa grillatulle makkaralle. Täytetyt kasvikset maistuvat hyvin myös sellaisenaan.

Pestoinen tomaattikakku on hyvä vaihtoehto perinteiselle voileipäkakulle. Välimeren muffinit ovat taas tarjoilupöydän suosikkeja. Sadonkorjuuaikaan loihdit tomaatin avulla suolaisen syyssadon piiraan, jonka täytettä voit muokata maun ja sesongin kasvisten tai vaikkapa sienisadonkin mukaan.

Kurkkureseptit Melonireseptit Parsareseptit Munakoisoreseptit

Näytä koko vastaus

Mitä laittaa Tomaattikeittoon?

Klassinen tomaattikeitto – Simppeli tomaattikeitto valmistuu yksinkertaisimmillaan vain kourallisesta raaka-aineita. Klassiseen tomaattikeittoon kuuluvat olennaisena osana sipuli ja valkosipuli. Mausteeksi riittää näiden lisäksi vain muutama mauste: ripaus suolaa ja mustapippuria, tarvittaessa sokeria sekä tilkka jotain hapanta korostamaan tomaattien happamuutta.

Happamuutta saat balsamiviini- tai punaviinietikalla tai esimerkiksi puna- tai valkoviinillä. Sokeri puolestaan pyöristää makuja ja tuo esiin tomaatin luontaista makeutta. Täydellisen tomaattikeiton salaisuus piilee juuri suolan, sokerin ja happamuuden tasapainossa. Älä luota sokeana ohjeessa annettuihin määriin, sillä makujen tasapaino löytyy vain ahkerasti maistelemalla.

Keitto on juhla- ja arkiruokapöydän katseenvangitsija, kun asetat keittokattilan viereen komeat yrttipuskat. Niistä on lupa napata makua tomaattikeiton sekaan. Tomaattikeitto ei vaadi montaa raaka-ainetta. Maun salaisuus piilee makujen täydellisessä tasapainossa. Kuva: Hanne Manelius Ohje: Tomaattikeitto
Näytä koko vastaus

Mitä Tomaattimurskasta voi tehdä?

Muista myös muut tomaattisäilykkeet – Tomaattimurska on perusraaka-aine, jota voi käyttää lähes kaikkiin tomaattipohjaisiin ruokiin. Sen lisäksi kannattaa muistaa myös muut tomaattisäilykkeet.

Kokonaiset tomaatit: Kokonaiset tomaatit ovat nimensä mukaan säilötty kokonaisina tomaattimehuun. Kokonaiset säilyketomaatit sopivat hyvin pataruokiin. Niitä voi mainiosti myös soseuttaa tai murskata esimerkiksi kauhalla kattilan reunaa vasten painaen. Paseerattu tomaatti: Paseerattu tomaatti on sileää tomaattimurskaa, jota käytetään tavallisen tomaattimurskan tavoin. Paseeratusta tomaatista syntyy helposti ja nopeasti maukasta tomaattikeittoa. Se on mainio pohja erilaisille kastikkeille ja pataruoille. Tomaattipyree: Tomaattisose eli -pyree on tiivistettyä, tuubiin tai pieneen säilykepurkkiin pakattua tomaattia. Tomaattipyree antaa ruokaan voimakkaan tomaatin maun ja kauniin värin sakeuttaen samalla lientä.

Näytä koko vastaus

Mikä ero paseerattu tomaatti ja tomaattimurska?

Paseerattu tomaatti – Paseerattu tomaatti on sileää tomaattimurskaa. Makeaa paseerattua tomaattia on helppo käyttää ruoanlaitossa ja säilykevalmistaja Muttin mukaan se soveltuu erityisen hyvin nopeasti kypsennettäviin ruokiin, joissa se säilyttää kirkkaanpunaisen värinsä. Paseeratulla tomaatilla voi myös maustaa valmiita ruokia. Myös paseerattu tomaatti voi olla esimerkiksi yrteillä maustettua.
Näytä koko vastaus

Mitä ruokaa voi tehdä tomaateista?

Käyttö – Tomaatteja voi syödä sellaisenaan, käyttää tuoresalaateissa ja ruoan valmistuksessa sekä ruokien koristeluun. Pieniä tomaatteja voi tarjota sellaisenaan esimerkiksi coctailpaloina tai juustotarjottimella. Tomaatteja voi grillata, hauduttaa tai täyttää.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Red Curry Chicken Resepti?

Voiko raakoja vihreitä tomaatteja syödä?

Vihreiksi jääneitä tomaatteja voi yrittää jälkikypsyttää huoneenlämmössä, mutta ruoanlaitossa niitä ei pidä käyttää. [email protected] perjantai 8.9.2017 klo 13:53 (muokattu 23.9.2019 klo 15:53 ) Kesän jäljiltä monen pihoilta ja parvekkeilta löytyy vihreitä, raaoiksi jääneitä tomaatteja, jotka ilmojen viilennyttyä eivät enää tahdo muuttua punaisiksi. Internetistä löytyy lukuisia reseptejä, joissa hyödynnetään vihreitä tomaatteja esimerkiksi hilloissa tai säilykkeissä.

Elintarviketurvallisuusviraston Eviran mukaan raakoja, vihreitä tomaatteja ei saisi kuitenkaan syödä. Raa’at tomaatit sisältävät glykoalkaloideja, samoja lievästi myrkyllisiä aineita kuin vihreät perunatkin. Glykoalkaloideja kutsutaan tomaateissa tomatiiniksi ja perunoissa solaniiniksi. Kuumentaminenkaan ei poista vihreistä tomaateista tomatiinia, joten keittäminen tai paistaminen ei poista ongelmaa.

Evira ei suosittele vihreiden tomaattien syöntiä käsittelemättömänä tai edes ruoaksi valmistettuna. Eviran mukaan tomatiini saattaa aiheuttaa muun muassa ripulia, vatsakramppeja, pahoinvointia ja polttavaa tunnetta kurkussa. Tomatiini poistuu tomaatista vihanneksen kypsyessä.
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä Nahistuneista tomaateista?

Ostitko mauttomia tomaatteja? Tällä kikalla niistä tulee supermaukkaita – ja saat herkullisen pastan Eivätkö tomaatit maistu hyviltä? Olivatpa tomaattisi sitten mauttomia ja raakoja tai ylikypsiä ja nahistuneita, on kumpaankin “ongelmaan” vastauksena uuni.

Paahtaminen tekee tomaatista superherkullisen. Ruokatoimittaja Mari Moilanen kertoo, että paahtaminen nostaa tomaatin makeuden esiin ja tuo niiden makuun herkullista syvyyttä. Näin onnistut: Halkaisen tomaatit, ripauta niiden päälle suolaa, valuta hieman oliiviöljyä ja laita uuniin. Jos haluat, saat lisämakua valkosipulista ja tuoreyrteistä.

Moilanen vinkkaa, että paahdetut tomaatit ovat monikäyttöisiä. Ne sopivat salaatteihin, crostinien päälle, pastaan tai niistä voi tehdä sosekeiton. Voit paahtaa kaikenkokoisia tomaatteja. Pienet kirsikkatomaatit kypsyvät jo 15–20 minuutissa, isommat tomaatit vaativat hieman kauemmin aikaa.

(4 hengelle)250 g kirsikkatomaatteja4 rkl neitsytoliiviöljyäripaus suolaaripaus mustapippuria1 pkt (400 g) spagettia1 iso burrata tai 2 burratiinaa1 ruukku rucolaa1 luomusitruunan kuori raastettunaLisäksimustapippuria myllystä

1. Huuhdo tomaatit ja leikkaa ne puoliksi. Levitä tomaatit uunivuokaan, valuta päälle puolet oliiviöljystä (2 rkl) ja mausta. Paahda tomaatteja 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.2. Valuta burrata ja nosta lautaselle odottamaan. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.3.

Nostele tomaatit valutetun pastan joukkoon, lisää loput oliiviöljystä (2 rkl) ja revi joukkoon rucola. Lisää lopuksi pestyn sitruunan raastettu kuori. Jaa pasta lautasille ja nosta päälle paloiteltua burrataa. Rouhi pinnalle mustapippuria. Vinkki! Jos kaupassa ei ole burrataa, voit korvata sen mozzarellalla.

: Ostitko mauttomia tomaatteja? Tällä kikalla niistä tulee supermaukkaita – ja saat herkullisen pastan
Näytä koko vastaus

Onko tomaattikeitto terveellistä?

Onko tomaattikeitto terveellistä? – Tomaattikeiton tärkein ainesosa ovat tomaatit, jotka sisältävät vain 23 kilokaloria per 100 grammaa. Tomaatteja voi siis syödä lähes mielin määrin painosta murehtimatta. Tomaatit sisältävät lisäksi runsaasti lykopeenia, joka on voimakas antioksidantti ja voi auttaa torjumaan tulehduksia elimistössä.

  • Lykopeeni imeytyy elimistöön paremmin, jos tomaatit on kypsennetty, jolloin tomaatin solurakenteet rikkoutuvat.
  • Siksi tomaattikeitto on oiva lykopeenin lähde.
  • Muutoin tomaattikeiton terveellisyys riippuu siitä, mitä muuta keittoon laittaa.
  • Runsaasti kasviksia sisältävä keitto on kaikkein terveellisin vaihtoehto.

Jotkut tomaattikeittoreseptit sisältävät runsaasti kermaa ja öljyä, mikä voi nostaa keiton energiamäärää, mutta tomaattikeitto sisältää silti rutkasti terveellisiäkin aineksia.
Näytä koko vastaus

Mitä kermaa Tomaattikeittoon?

Pyörittele tomaatteja hetki kattilassa sipulien kanssa kunnes ne pehmenevät. Lisää vesi sekä murennetut liemikuutiot ja hauduta noin 15 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää ruokakerma ja mausta keitto suolalla sekä pippurilla. Kiehauta ja lisää hienonnettu basilika joukkoon.
Näytä koko vastaus

Mikä sopii tomaattikeiton kanssa?

Tomaattikeitto Resepti Tuoreista Tomaateista Tomaattikeiton valmistus – Tomaattikeitto on herkullista lohturuokaa ympäri vuoden, mutta varsinkin syksyn ja talven harmaina päivinä se maistuu erityisen hyvältä. Se taitaa johtua siitä, että tomaatit muistuttavat kesästäja kesää alkaa olla ikävä. On monta tapaa tehdä tomaattikeittoa: tölkkitomaateista, tomaattimurskasta, tuoreista tomaateista ja säilyketomaateista tai pelkistä tuoreista tomaateista.

  1. Parhain tomaattisesonki on jo takanapäin, mutta me syömme tomaatteja läpi vuoden, sillä se on yksi kasvis, josta kaikki lapseni pitävät.
  2. Omiin suosikkeihin kuuluvat uunissa paahdetut tomaatit, ja ne toimivat tämän tomaattikeiton pohjana.
  3. Tomaattien lisukkeena uunissa paahdetaan kukkakaalin kukintoja, sipulia, valkosipulia sekä käyttövalmiita valkopapuja.

Nämä lisukkeet sekä maustavat keittoa että tekevät siitä täyteläisemmän ja täyttävän. Kaikki tämä muhii uunissa lorauksella oliiviöljyä aivan vastustamattomaksi. Tomaattikeittoa voi tuunata millä tahansa kasviksilla, myös vaikkapa uunissa paahdettu porkkana, bataatti tai kurpitsa sopisivat sekaan.
Näytä koko vastaus

Miksi tomaatit Kaltataan?

Kuumennettaessa tomaatin kuori rullautuu, irtoaa hedelmälihasta ja jää ruokaan ikävänä lisänä. Tästä ongelmasta pääsee eroon kalttaamalla tomaatit. Tomaattikeitto Resepti Tuoreista Tomaateista Vaikka tomaatti soveltuu erinomaisesti kuorineen muuan muassa salaatteihin, joihinkin ruokiin, kuten samettiseen tomaattikeittoon tai -kastikkeeseen, on tomaatit syytä kuoria eli kaltata. Vaikka kalttaus saattaa kuulostaa monimutkaiselta, se on todellisuudessa hyvin helppoa eikä vie juurikaan aikaa.
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Hirven Palapaisti Uunissa Resepti?

Mikä on paseerattu tomaatti?

Paseerattu tomaatti – Paseerattu tomaatti on sileää tomaattimurskaa, jota käytetään tavallisen tomaattimurskan tavoin. Sitä on myös saatavana yrteillä tai chilillä maustettuna sekä luomutuotteena. Paseeratusta tomaatista syntyy helposti maukasta ja sileää tomaattikeittoa, ja se on mainio pohja erilaisille kastikkeille ja pataruoille.
Näytä koko vastaus

Onko tomaattimurska terveellistä?

Pidä tomaattisäilykkeitä aina kaapissa – Tomaattisäilykkeet, kuten tomaattimurska ja paseerattu tomaatti, ovat painonsa kanssa kamppailevan kotikokin hyvä hätävara. Tuoreen tomaatin maku, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat hyvin tallella säilykkeissä.100 grammassa tomaattimurskaa on vain 35 kcal eli koko tölkillisessä sellaiset 140 kcal.

  • Tomaattimurskassa on hieman runsaammin sydämen ja verisuonten terveydelle tärkeää lykopeenia kuin tuoreissa tomaateissa.
  • Okonaiset säilyketomaatitovat tomaattimehuun säilöttyjä kuorittuja tomaatteja.
  • Ne sopivat erityisen hyvin pataruokiin, joihin ne voi lisätä joko kokonaisina tai paloiteltuina.
  • Okonaisista tomaateista syntyy myös maukas kastike.

Tomaattimurskaa varten tomaatit kuoritaan ennen murskaamista. Valmistajasta riippuen tomaattimurskaan voidaan myös käyttää tomaattimehua ja suolaa. Lisäksi saatavana on yrteillä, valkosipulilla ja chilillä maustettua murskaa. Tomaattimurska on omiaan kastikkeisiin ja keittoihin.

  1. Paseerattu tomaattion sileää tomaattimurskaa, jota käytetään tavallisen tomaattimurskan tavoin.
  2. Sitä myydään myös yrteillä tai chilillä maustettuna sekä luomuna.
  3. Paseeratusta tomaatista syntyy helposti maukasta ja sileää tomaattikeittoa, ja se on mainio pohja erilaisille kastikkeille ja pataruoille.
  4. Paseerattu tomaatti säilyy avattuna jääkaapissa enintään 2–3 vuorokautta.

Tomaattisose eli -pyree on tiivistettyä, tuubiin tai purkkiin pakattua tomaattia. Kiloon tomaattipyreetä kuluu noin 6 kiloa tuoreita tomaatteja. Tomaattipyree antaa ruokaan voimakkaan tomaatin maun ja kauniin värin, ja se myös sakeuttaa lientä. Aurinkokuivatuttuja tomaatteja myydään kuivattuna tai öljyyn säilyttynä.
Näytä koko vastaus

Mitä laittaa Tomaattikastikkeeseen?

Valkosipulia, yrttejä tai chiliä mausteeksi – Kun raaka-aineet ovat laadukkaita, ei mausteeksi välttämättä tarvita kuin rouhaisu suolaa ja mustapippuria, tilkka happamuutta esimerkiksi punaviini- tai balsamiviinietikasta sekä ripaus makeutta sokerista.

  1. Tomaattikastikkeeseen sopivat hyvin myös valkosipuli sekä yrtit, kuten basilika, timjami sekä rosmariini joko tuoreena tai kuivattuina.
  2. Potkua kastikkeeseen saa chilistä tai cayennepippurista.
  3. Jos kaipaat kastikkeeseen uutta jujua, lisää mausteeksi kanelia tai ripaus neilikkaa.
  4. Muista, että ohjeessa annetut maustemäärät ovat aina suuntaa antavia.

Lopullinen makujen tasapaino löytyy vain ahkerasti maistelemalla. Oma suu kyllä kertoo, tarvitseeko tomaattikastike ripauksen suolaa, hitusen happoa vai kenties aavistuksen makeutta. Tomaattikastikkeen makua voi halutessaan pyöristää myös kermalorauksella, piristää oliiveilla, kapriksilla tai aurinkokuivatuilla tomaateilla tai napakoittaa paahdetuilla paprikoilla sekä piparjuurella.
Näytä koko vastaus

Miten Tomaattimurskan voi korvata?

Tomaattimurskan ja -ketsupin voit korvata erilaisilla hedelmä-, marja- ja kasvissoseilla. Väriä ja makua antavat esimerkiksi herne-, porkkana- ja avokadosose. Pitsaan kannattaa kokeilla myös ananas- tai persikkasoseita. Soseita voit tehdä itse, mutta helpon avun saat lastenruokasoseista.
Näytä koko vastaus

Onko raaka tomaatti vaarallinen?

Suuret määrät vaarallisia – Raaka tomaatti ei ole varsinainen terveystuote. Itse asiassa raaka tomaatti sisältää glykoalkaloideja, joita tomaatin yhteydessä kutsutaan myös tomatiiniksi. Suurina annoksina tomatiinit ovat lievästi myrkyllisiä ja lievästi terveydelle haitallisia.
Näytä koko vastaus

Voiko tomaattimurskaa käyttää Pizzassa?

Paras pizzakastike syntyy laadukkaista kuorituista tomaateista, mutta voit käyttää kastikkeeseen myös tomaattimurskaa.
Näytä koko vastaus

Miksi tomaatti haisee?

Eteeni on kasvimaailman muutoksentekijä Tomaattikeitto Resepti Tuoreista Tomaateista Syksyn satoa. Omena tuottaa luontaisesti paljon eteeniä ja perunoiden läheisyyteen asetettuna se saa perunat itämään. Kotipuutarhureilla on usein syksyllä pulma, miten saada vaivalla kasvatetut viimeisetkin tomaatit kypsymään ennen pakkasen puraisua. Mummin neuvo on kääriä vihreät tomaatit yksitellen sanomalehteen ja säilyttää niitä komerossa.

  • Ja tämä vanha konsti tepsii.
  • Vähitellen tomaatit punertuvat ja tulevat entisajan maukkaiksi.
  • Mikä sanomalehdessä vaikuttaa? Toisaalta moni on joskus ihmetellyt avattuaan kaapissa odottaneen tomaattipussin, miksi pussista pölähtää hiukan tympeä lemahdus, vaikka tomaatit on vastikään haettu kaupasta.
  • Haju johtuu tomaatista haihtuvasta etyleenistä eli eteenistä.

Se on pieni, yksinkertainen, vain hiiltä ja vetyä sisältävä kaasumainen yhdiste, jolla on suuria vaikutuksia. Hedelmän kehityksen viimeinen vaihe on kypsyminen, jolloin hedelmä vaihtaa väriä, kehittää oikean maun, rakenteen ja tuoksun. Tämän kaiken saa aikaan eteeni.

  1. Se on kasvihormoni, joka säätelee kasvien kasvua, saa siemenet itämään, kukat kehittymään ja hedelmät kypsymään.
  2. Mummin tomaattien kypsytyksessäkin sanomalehdellä on vaikutusta vain välillisesti.
  3. Ypsyvistä tomaateista vapautuu eteeniä, jonka sanomalehtikääre estää karkaamasta tomaatin ulottuvilta.
  4. Pieni pitoisuus eteeniä tomaatin ympärillä saa sen kypsymisen edistymään.

Avoimessa tilassa vihreät tomaatit saattavat pilaantua ennen kuin ehtivät kypsyä. Kotipuutarhurin kannattaa siis peittää kevyesti vihreät, sisälle otetut tomaatit, jotta kypsymisreaktio pääsee tapahtumaan. Jo antiikin aikaan tunnettiin käytännössä eteeni-kaasun hedelmiä kypsyttävä vaikutus, vaikkei itse kaasua tunnettukaan.

Egyptiläiset kaasuttivat viikunoita ja kiinalaiset polttivat suitsukkeita suljetussa tilassa kypsyttääkseen persikoita. Kaikki kehittyneemmät kasvit tuottavat vaihtelevasti kudoksissaan eteeniä metioniini-nimisestä aminohaposta. Tämä on luonnollinen prosessi, joka liittyy hedelmien ja kasvisten kypsymiseen ja vanhenemiseen.

You might be interested:  Kaffir Lime Lehti Resepti?

Ilman eteeniä esimerkiksi banaanit eivät kypsyisi koskaan. Eteeni vaikuttaa eri tavoin Monet hedelmät poimitaan ennen niiden lopullista kypsymistä, sillä muuten ne eivät kestäisi kuljetusta. Banaanit poimitaan vihreinä ja laivataan määränpäähänsä. Tämän jälkeen ne kaasutetaan lievästi eteenillä ja toimitetaan sitten sopivan kypsinä kuluttajille.

  • Hitaasti kypsyvää kiivihedelmää voidaan edesauttaa vaikka kotona siten, että laitetaan luontaisesti runsaasti eteeniä tuottava omena, tomaatti tai keltainen banaani samaan pussiin niiden kanssa ja odotetaan päivä tai pari.
  • Aikki kasvit eivät kuitenkaan hyödy eteenistä, sillä se aiheuttaa myös kasvien vanhenemista.

Eteeni vaikuttaa eri kasviksiin eri tavoin. Porkkanoihin se synnyttää karvaita makuaineita erityisesti juuren ylä- ja ulko-osiin. Kurkut kellastuvat niiden vihreän väriaineen, klorofyllin, hajotessa. Lehtisalaatteihin tulee täpliä. Omena perunoiden läheisyydessä saa perunat itämään.

Asvit erittävät eteeniä myös erilaisissa stressitilanteissa ja sillä on tärkeä osa välittäjäaineena kasvin oman puolustusjärjestelmän heräämisessä, joka lopulta johtaa näkyvien vaurioiden syntymiseen. Vioittuneista ja vanhenevista kasviksista ja hedelmistä erittyvä eteeni pilaa ympärillä olevatkin tuotteet, ellei pilaantuneita yksilöitä nopeasti poisteta.

Kotipuutarhurille hyötyä ja haittaa Eteeniä käytetään kaupallisesti banaanien kypsytyksessä, mutta on olemassa myös synteettisiä valmisteita, jotka hajoavat kasveissa eteeniksi hallitulla tavalla johtaen nopeutuneeseen kypsymiseen. Niitä voidaan annostella kasveille vesiliuoksena pinnalle ruiskuttamalla tai juuriston kautta.

  1. Tarvittava määrä on erittäin pieni, sillä kasvit reagoit eteeniin erittäin herkästi.
  2. Näin saadaan koko sato kypsymään yhtäaikaisesti ja tasalaatuisesti ja se voidaan korjata kerralla talteen.
  3. Otipuutarhurille on siis sekä hyötyä että haittaa luonnon eteenistä.
  4. Haittoja pystyy torjumaan käsittelemällä satoaan hellin käsin sadonkorjuusta varastointiin.

Hyvää säilymistä edistää myös yhteensopimattomien lajikkeiden pitäminen toisistaan erillään riittävän viileässä. : Eteeni on kasvimaailman muutoksentekijä
Näytä koko vastaus

Miten Tomaattimurskan voi korvata?

Tomaattimurskan ja -ketsupin voit korvata erilaisilla hedelmä-, marja- ja kasvissoseilla. Väriä ja makua antavat esimerkiksi herne-, porkkana- ja avokadosose. Pitsaan kannattaa kokeilla myös ananas- tai persikkasoseita. Soseita voit tehdä itse, mutta helpon avun saat lastenruokasoseista.
Näytä koko vastaus

Voiko tomaattimurskaa tehdä itse?

Tomaattimurska – se täydellinen kastike pizzalle, pastalle tai tomaattikeiton pohjaksi 1 h 15 min { Tomaattimurska on helppo tehdä itse. Tee murska perusohjeen mukaan tai mausta valkosipulilla, chilillä tai yrteillä. Mehukas tomaattimurska toimii pastan tai pizzan kastikkeena ja jalostuu herkulliseksi tomaattikeitoksi kerman kanssa. Tomaattimurska – se täydellinen kastike pizzalle, pastalle tai tomaattikeiton pohjaksi

  • Noin 2 kg kypsiä tomaatteja
  • 2 isoa sipulia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl sokeria
  • 1½ tl suolaa
  • 1 rkl valkoviinietikkaa

Tulosta

  1. Poista tomaateista kannat ja leikkaa tomaatit neljään osaan. Kuori ja lohko sipulit.
  2. Lorauta kattilaan oliiviöljyä, ja paista sipuleita ja tomaatteja pari minuuttia. Lisää sokeri, suola ja etikka ja keitä murskaa keskilämmöllä, ilman kantta noin puoli tuntia. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana.
  3. Siirrä kattila syrjään liedeltä ja soseuta murska sauvasekoittimella. Joukkoon saa jäädä sattumia. Anna jäähtyä noin puoli tuntia ja pakkaa murska puhtaisiin lasipurkkeihin. Säilytä kylmässä. Valmis tomaattimurska säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa, pakastettuna kauemmin.

Halutessasi voit kaltata tomaatit eli kuoria ne kastamalla kiehuvaan veteen muutamaksi sekunniksi. Murskaa ei tarvitse välttämättä silloin soseuttaa. : Tomaattimurska – se täydellinen kastike pizzalle, pastalle tai tomaattikeiton pohjaksi
Näytä koko vastaus

Onko tomaattimurska terveellistä?

Pidä tomaattisäilykkeitä aina kaapissa – Tomaattisäilykkeet, kuten tomaattimurska ja paseerattu tomaatti, ovat painonsa kanssa kamppailevan kotikokin hyvä hätävara. Tuoreen tomaatin maku, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat hyvin tallella säilykkeissä.100 grammassa tomaattimurskaa on vain 35 kcal eli koko tölkillisessä sellaiset 140 kcal.

  1. Tomaattimurskassa on hieman runsaammin sydämen ja verisuonten terveydelle tärkeää lykopeenia kuin tuoreissa tomaateissa.
  2. Okonaiset säilyketomaatitovat tomaattimehuun säilöttyjä kuorittuja tomaatteja.
  3. Ne sopivat erityisen hyvin pataruokiin, joihin ne voi lisätä joko kokonaisina tai paloiteltuina.
  4. Okonaisista tomaateista syntyy myös maukas kastike.

Tomaattimurskaa varten tomaatit kuoritaan ennen murskaamista. Valmistajasta riippuen tomaattimurskaan voidaan myös käyttää tomaattimehua ja suolaa. Lisäksi saatavana on yrteillä, valkosipulilla ja chilillä maustettua murskaa. Tomaattimurska on omiaan kastikkeisiin ja keittoihin.

  • Paseerattu tomaattion sileää tomaattimurskaa, jota käytetään tavallisen tomaattimurskan tavoin.
  • Sitä myydään myös yrteillä tai chilillä maustettuna sekä luomuna.
  • Paseeratusta tomaatista syntyy helposti maukasta ja sileää tomaattikeittoa, ja se on mainio pohja erilaisille kastikkeille ja pataruoille.
  • Paseerattu tomaatti säilyy avattuna jääkaapissa enintään 2–3 vuorokautta.

Tomaattisose eli -pyree on tiivistettyä, tuubiin tai purkkiin pakattua tomaattia. Kiloon tomaattipyreetä kuluu noin 6 kiloa tuoreita tomaatteja. Tomaattipyree antaa ruokaan voimakkaan tomaatin maun ja kauniin värin, ja se myös sakeuttaa lientä. Aurinkokuivatuttuja tomaatteja myydään kuivattuna tai öljyyn säilyttynä.
Näytä koko vastaus