Turskafileen Paistaminen Pannulla Resepti?

Turskafileen Paistaminen Pannulla Resepti

Mitä tehdä Turskafileestä?

Turska – Reseptit – Hätälä Turskafileen Paistaminen Pannulla Resepti Vaalealihainen turska on erittäin suosittu ja yleinen ruokakala Norjassa, ja jos olet Englannin lomalla syönyt aidon fish & chips -annoksen, on siinäkin saattanut olla kalana juuri turskaa. Turskafilee maistuukin erityisen herkulliselta leivitettynä, mutta turskasta tulee erinomainen kalaruoka myös paistettuna tai uunissa kypsennettynä.
Näytä koko vastaus

Onko turska terveellistä?

1 Mikä tekee kalasta terveellistä? Kalassa on hyvälaatuista proteiinia ja hyvää rasvaa. Rasva on pehmeää ja pitää osaltaan huolta elimistömme kolesteroliarvoista, verensokerista ja verenpaineesta. Lisäksi kalassa näyttää olevan joitakin hyvää tekeviä bioaktiivisia yhdisteitä, joita ei vielä tunneta tarkemmin.

 1. Proteiini, rasva ja nämä yhdisteet tekevät sen, että kala on terveydelle hyödyllistä syötävää.
 2. Siksi kannattaa suosia kalaa kuin kalaa, myös vähärasvaista.
 3. Ala on lisäksi auringonvalon ohella tärkeimpiä D-vitamiinin lähteitä.2 Mitkä kalat ovat runsasrasvaisia ja mitkä vähärasvaisia? Rasvaisessa kalassa, kuten lohessa, muikussa ja lahnassa on rasvaa vähintään 7 prosenttia.

Vähärasvaisia kaloja ovat esimerkiksi tonnikala, seiti ja turska sekä järvien petokalat hauki, ahven ja kuha. Rasvaisesta kalasta saa hyvää rasvaa, joka suojaa verisuonia ja sydäntä. Vähä­rasvaisesta kalasta taas saa arvokasta proteiinia. Pitää muistaa, että rasvaisesta kalasta saa myös enemmän energiaa kuin vähärasvaisesta.

Esimerkiksi 100 grammassa lohta on 530 kilokaloria ja vastaavassa palassa haukea 350 kilokaloria.3 Onko purkki- tai eineskala hyvä vaihtoehto? Einekset ja säilykkeet ovat hyviä, jos ei osaa valmistaa kalaa tai tuntuu, että sitä on hankala laittaa. Jos veren triglyseridipitoisuus on liian korkea, on hyödyllistä syödä kalaa jopa kolme kertaa viikossa.

Silloin kannattaa ostaa esimerkiksi lohta tai makrillia purkissa ja laittaa sitä leivän päälle. Opiskelijoiden suosikki tonnikala on toki tyhjää parempi, mutta heillekin suosittelisin runsasrasvaisempia kalalajeja kaupan hyllyiltä. Ne eivät ole kovin paljon tonnikalapurkkia kalliimpia mutta sisältävät huomattavasti enemmän hyödyllisiä rasvahappoja.

 • Purkkikalana saa myös taimenta, muikkua tai ahventa.
 • Vakuumipakatuissa eineskaloissa voi olla ruokamyrkytystä aiheuttavaa listeriabakteeria.
 • Terveelle ihmiselle siitä ei ole vaaraa, mutta raskaana olevien ja niiden, joiden vastustuskyky on alentunut, pitää välttää vakuumissa myytäviä kalaeineksiä.
 • Listeria voi olla sikiölle vaarallinen.

Vakuumipakattujen kalojen ongelmana on myös runsas suolaisuus, ja usein tuotteet on myös savustettu.4 Millä tavoin kala olisi parasta valmistaa? Arkiruoka olisi hyvä valmistaa mahdollisimman vähällä rasvalla, olipa se kalaa tai muuta. Uunissa ja liedellä hauduttaminen ovat sydänystävällisiä valmistustapoja.

Jos kalan haluaa paistaa, pannuun kannattaa lorauttaa juoksevaa rasvaa, kuten rypsi- tai oliiviöljyä. Pullomargariinit, jotka ovat juoksevaa rasvaa, antavat tutumpaa makua ja paistopintaa kalalle, mutta ovat voita parempi vaihtoehto. Vähiten suositeltava vaihtoehto on voissa paistettu ja hyvin tummaksi käristetty kala.

Kova rasva kertyy verisuoniin ja edesauttaa huonon kolesterolin, verensokerin, verenpaineen ja tulehdustekijöiden nousua. Tummaksi paahdettu kala sisältää syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä. Savukaan ei ole elimistölle hyväksi, joten on viisasta nauttia savukalaa vain harvinaisena herkkuna.

 1. Annattaa myös muistaa, että kaupan pakatut savukalaeinekset ovat savustustuotteita.
 2. Suosituksia savukalan syömisestä ei ole, eikä muutamasta savukala-ateriasta ole mitään vaaraa.5 Jos kala ei maistu tai sovi, saanko hyvät rasvahapot jostain muualta? Kalan hyvistä rasvahapoista osa on niin sanottuja omega-kolmosia.

Niitä saadaan yhtä lailla kasvikunnan tuotteista, etenkin rypsi-, pellava- ja camelinaöljyistä, sekä margariineista, esimerkiksi tummansinisestä Keijusta. Kalaöljykapselibisnes yrittää markkinoida tuotteitaan väittämällä, ettei kasvikunnan hyvillä rasvahapoilla voisi korvata kalan rasvaa.
Näytä koko vastaus

Onko turska hyvä kala?

Ihastu tuoreeseen turskaan – Tuore turskafilee on miedon makuinen ja merellisen raikas kala, jossa on vain vähän rasvaa mutta runsaasti proteiinia. Turska kypsyy meheväksi pannulla, uunissa, grillissä tai vaikka liemessä haudutettuna. Turskan lempeä maku ja lihaisa, herkullisesti lohkeava rakenne sopivat monenlaisiin ruokiin.
Näytä koko vastaus

Kauanko seitiä paistetaan?

Valmistus uunissa – Kuten sanottua, seitiä voi valmistaa uunissa joko sulatettuna tai jäisenä. Sulatettuina valmistusaika on luonnollisesti nopeampi. Aseta fileepalat voideltuun vuokaan, jotta kala ei kypsyttyään tartu vuokaan. Mikäli olet sulattanut fileet, paista niitä 175 asteessa 25-30 minuuttia, riippuen uunin tehosta ja fileiden paksuudesta.
Näytä koko vastaus

Onko seiti sama kuin turska?

Seiti
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Turskakalat Gadiformes
Heimo: Turskat Gadidae
Suku: Pollachius
Laji: pollachius
Kaksiosainen nimi
Pollachius virens ( Linnaeus, 1758)
Katso myös
Seiti Wikispeciesissä Seiti Commonsissa

Seiti eli sei ( Pollachius virens ) on Atlantin pohjoisosissa elävä turskakala, joka on turskan ja koljan ohella alueen tärkeimpiä saaliskaloja.
Näytä koko vastaus

Mikä on turska englanniksi?

Turska cod
Näytä koko vastaus

Mitä tarkoittaa turska?

turska – hande 3.6.2008 Norjalainen henkilö. – Emmä puolta vuotta enempää jaksanu niitten turskien seassa. – Turskalandiassa on kaikki järkky kallista.
Näytä koko vastaus

Mikä kala on lipeäkala?

Lipeäkalan liotus Lipeäkala valmistetaan yleisimmin turskasta tai molvasta, jotka tuodaan Suomeen kuivattuna tai pakastettuna. Kuivattu kala käsitellään lipeäliuoksella, joka sisältää soodaa ja sammutettua kalkkia sekä vesiliuoksilla, jolloin sen valkuaisaineet turpoavat valkeiksi ja rakenne pehmenee.

Kapakala on tuoreena halkaistun ja sitten kuivatun kalan, tavallisimmin turskan kauppanimi. Kilosta kuivattua kalaa saadaan 4-6 kg lipeäkalaa. Lipeöinnin jälkeen kalan pH-arvo on 10 – 11. Kalan valmistus ei ole helpottunut vuosien saatossa. Kalan valmistus on aikaa vievää ja vaatii joka vuosi aikaa noin kolme viikkoa ennen joulua.

Tukkukauppiaatkin pitävät tehtävää haasteellisena. Laimeissa liuoksissa ei ole itselle vaaraa, mutta kannattaa olla tarkkana liuosten vahvuuksissa. Kuivakala paloitellaan 15-20 cm:n pituisiin paloihin. Palaset nuijitaan huolellisesti puunuijalla, minkä jälkeen ne pannaan kylmään veteen viikoiksi.

 • Liotustapa 1
 • 2 – 3 kg kuivattua kalaa3 – 4 l seulottua koivutuhkaan 0,25 l sammutettua kalkkia Ca(OH)2
 • 10 – 15 l vettä
You might be interested:  Viola Chili Tuorejuusto Resepti?

Seulottu koivutuhka sidotaan karkeaan tiiviiseen kangaspussiin. Muuripadan pohjalle pannaan n 10-15 l vettä, jolloin lisätään kalkki ja tuhkapussi. Keitetään vahvaksi lipeäksi (noin puoli tuntia). Jäähdytetään ja kaadetaan kylmänä kalapaloille. Päälle pannaan paino (kansi).

 1. Liotustapa 2Kiehuva vesitilkka400 g pesusoodaa NaOH (laimeana)0,5 l sammutettua kalkkia
 2. 10 – 15 l vettä

Pesusooda ja sammutettu kalkki liuotetaan kiehuvaan vesitilkkaan. Se lisätään 10 – 15 litraan kylmää vettä ja kaadetaan kalapaloille. Kevyt paino laitetaan kalojen päälle. Kalat saavat seistä noin 1 viikon tai kunnes ne tuntuvat pehmeille. Tämän jälkeen niitä liotetaan kylmässä vedessä 4-5 päivää. Vettä vaihdetaan päivittäin.

 • Liotustapa 3
 • kiehuvaa vettälipeäkiveä n.30 – 50g, Natriumhydroksidi
 • 10 – 15 l vettä

Lipeäkivi, liuotetaan kiehuvaan vesitilkkaseen. Se lisätään 10 – 15 litraan kylmää vettä ja kaadetaan kalapaloille. Kevyt paino pannaan päälle. Kalapaloja liikutellaan silloin tällöin. Ne saavat liota 3-4 päivää kylmässä vedessä viikon ajan. Jokaisen tavan mukaan kala päästää hieman hajua. Huolehdi tuuletuksesta hyvin. Ohje: Anna K. nettineuvoja, Maa- ja kotitalousnaiset : Lipeäkalan liotus
Näytä koko vastaus

Mikä on terveellisin kala?

Mikä kala on terveellisintä? Kala sisältää arvokkaita ravintoaineita, joita on vaikea saada muista elintarvikkeista. Kaksi tärkeintä ainetta, joita saa erityisesti rasvaisesta kalasta, ovat omega-3-rasvahapot ja D-vitamiini. Jos kalaa käyttää vain harvoin, on viisainta valita rasvaista kalaa, koska siinä on eniten terveellisiä ravintoaineita.

Rasvaisia kaloja ovat esimerkiksi lohi, kirjolohi, nieriä, taimen, silli, makrilli ja keskirasvaisia silakka, muikku ja siika. Eniten D-vitamiinia on kuhassa, siiassa, silakassa ja lohessa, A-vitamiinia muikussa, E-vitamiinia on lohikaloissa ja siiassa. Luonnonkala on terveellisempi valinta kuin kasvatettu kala.

Tuoreesta kalasta höyryttämällä tai uunissa valmistettu valmistettu ruoka on terveellisempää kuin, paistettu tai graavattu tai savustettu kala. Sardiini tai tonnikala ruisleivällä on hyvä täydennys viikottaiselle kalapäivälle. : Mikä kala on terveellisintä?
Näytä koko vastaus

Montako kertaa kalaa viikossa?

Kalan syöminen on turvallista – Ympäristösaasteita erityisesti luonnonvesikaloissa kuten siiassa, muikussa ja särjessä on hyvin vähän, ja määriä tarkkaillaan jatkuvasti. Itämeren suurempiin rasvaisiin kaloihin kuten loheen, silakkaan tai taimeneen tai makeanveden kookkaisiin petokaloihin kuten haukeen voi kertyä enemmän ympäristöpäästöjä.

 • Uitenkin lajeja vaihdellen kalaa voi turvallisesti syödä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeistuksen mukaan 2–3 kertaa viikossa.
 • Erityisryhmille, kuten raskaana oleville naisille on annettu yleisistä suosituksista poikkeavia suosituksia,
 • Pääviestinä on hyvä muistaa, että kalan terveyshyödyt ylittävät mahdolliset haitat eikä kalan syöntiä kannata rajoittaa ympäristömyrkkyjen pelossa.

Kalan monipuolista käyttöä suositellaan lisättävän sen monien hyvien ravitsemuksellisten ominaisuuksien vuoksi.
Näytä koko vastaus

Onko nieriä hyvä kala?

Merkitys ihmiselle – Monet pitävät nieriää Suomen maukkaimpana ruokakalana. Sen liha on punertavaa ja jokseenkin rasvaista. Nieriä on myös suosittu kalastuksen kohde. Suomessa nieriäsaaliita on tilastoitu ainoastaan vapaa-ajan kalastuksen osalta.1980-luvulla saatu saalis oli 30 tonnia ja ne saatiin melkein yksinomaan Lapin läänistä.
Näytä koko vastaus

Millä tuulella kala ei syö?

Kalamiehelle huono keli on joskus hyvä keli. Uistinvalmistaja Heikki Mononen, 33, kuvailee kalastusta sääriippuvaiseksi lajiksi. – Kalansyönti riippuu täysin säästä. Oikein täydellisellä kelillä kalansyönti ei ole parhaillaan, ja silloin täytyy tehdä vähän enemmän töitä.

 • Pitää olla vähän tuulta tai pilvistä, että kala syö, Mononen kertoo.
 • Hyvä kalastuskeli poikkeaakin perinteisestä hyvästä kesäkelistä.
 • Alaa tulee silloin, kun tuuli tekee pientä aaltoa ja on puolipilvistä.
 • Orkeapaine aktivoi kaloja, matalapaineella kala ei syö juuri ollenkaan.
 • Tänä vuonna on ollut hyviä kalastuskelejä, mutta kylmä vesilämpötila on vähän sotkenut asioita.

Monet asiat ovat eri tavalla kuin aiempina kesinä, Mononen kertoo. Heikki Monosen mukaan mitkään olosuhteet eivät itsessään pilaa kalastusta, mutta eri tilanteissa pitäisi käyttää erilaisia tyylejä. Kaloista hauki on yleisimmin saatavilla. – Uistimissa kannattaa kokeilla eri värejä, ja kalaa kannattaa etsiä eri syvyyksistä.

Esimerkiksi lohta ei saa lämpimällä kelillä, mutta syksyllä sään viilentyessä lohi tulee syömäkerrokseen. – Hauki syö melkein aina paitsi kutuaikana. Kuha on huonosyöntinen keväällä, mutta aktivoituu, kun vedet lämpenevät. Pohjois-Karjalassa lieneekin Suomen parhaimmat kuhavedet. Lohta saa kylmän veden aikaan.

– Ahven on hauen ja kuhan välimaastossa, sitä ei aina saa, mutta se on aktiivisempi kala kuin kuha, Mononen luettelee. Kalastaja voi vaikuttaa sääolosuhteisiin eri tavoilla, mutta tärkein seikka on pukeutuminen. – Kunnollisella ja laadukkaalla kuivapuvulla pärjää kelissä kuin kelissä.

Uistimissa täytyy vaihtaa väriä kelin mukaan. Kirkkaat kromivärit toimivat parhaiten lämpimässä vedessä ja auringonpaisteessa, tuulisella ja kylmällä taas kannattaa käyttää luomuvärejä. Vieraalle järvelle mennessä kannattaa selvittää, mikä on alueen pääravintokala ja valita uistin sen mukaan, Mononen kertoo.

Heikki Mononen kuvailee Pohjois-Karjalan kalastustoimintaa laajaksi. Yksi syy on erilaiset järvet ja vesistöt. – Harrastajia on täälläpäin paljon, ja vetouistelussa Suomen kärkipää tulee usein Pohjois-Karjalasta. Oma harrastusseura löytyy melkeinpä joka kylästä.

 1. Itse kuulun Keski-Karjalan Vetouistelijoihin ja Liperin Urheilukalastajiin, Mononen kertoo.
 2. Parhaiten Monosta itseään motivoi kalan saaminen.
 3. Suosikkisääni on kevyt tuuli ja yli 20 astetta lämmintä.
 4. Siitä ei hirveästi nauti, kun syksyllä on nollalämpötila, räntää tulee vaakatasossa ja tuulee niin että vene ei meinaa kulkea.
You might be interested:  Vantaan Kaupunki Sähköinen Resepti?

Kylmä ei kuitenkaan tunnu pahalta, jos joku ennätyskala jää kiinni. Kalastus on mahdollista vain kesän ajan, mieluiten järvellä olisi niin paljon kuin pystyisi, Mononen kertoo. Tänä kesänä Mononen suosittelee kokeilemaan erilaisia asioita. – Tämä kesä on tuntunut siltä, että pitäisi opetella koko laji uudestaan.
Näytä koko vastaus

Onko Itämeressä turskaa?

Pohjatrooli myllää merenpohjan – Turska on pohjakala, joka ui syvissä vesissä. Sitä kalastetaan etupäässä pohjatroolaamalla. Pohjatroolaus on kalastusmenetelmä, jossa raskasta kalaverkkoa vedetään pitkin meren pohjaa. Murto-osaan kutistuneen Itämeren turskakannan kalastus on nykyään keskittynyt eteläiselle Itämerelle. Sitä harjoittavat eniten Tanska, Saksa, Puola ja Ruotsi. Turskafileen Paistaminen Pannulla Resepti Turskien koko on vuosikymmenten aikana kutistunut. Trooliin jää kalojen lisäksi muitakin merenpohjan eliöitä, kuten kasveja, simpukoita ja selkärangattomia. WWF:n tuoreen raportin Sea under pressure: Bottom trawling impacts in the Baltic mukaan pohjatroolaus aiheuttaa lisäksi pitkään kestäviä vaurioita Itämeren pohjaan ja muuttaa ekosysteemin luonnollista tasapainoa ja ravintoketjuja.

Raportista käy ilmi, että luontoa vahingoittavaa pohjatroolausta harjoitetaan aktiivisesti myös Itämeren suojelualueilla. Lisäksi raportin lähteenä olevissa pitkäaikaisissa tutkimuksissa on saatu tuloksia, joiden mukaan pohjatroolaus voi kiihdyttää rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Tämä johtuu siitä, että pohjatroolaus vapauttaa veteen merenpohjan sedimentteihin varastoitunutta hiiltä, ravinteita ja vierasaineita, kuten ympäristömyrkkyjä.

“Itämerellä pitkään jatkunut intensiivinen pohjatroolaus on vaikuttanut meriluontoon lähes kaikkialla, missä sitä on harjoitettu”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska. “Voi jopa sanoa, että pohjatroolaus on yksi merkittävä syy Itämeren huonoon tilaan.”
Näytä koko vastaus

Mikä kala on halpaa?

Kolme kotimaista kalaa, joita nyt kannattaa ostaa – Maxin kalassa ollaan tehty kovasti töitä, että suhdelukua ollaan saatu muutettua ja norjanlohen rinnalle nostettua muitakin kaloja. Grönholmin mukaan avainasemassa on asiakkaiden rohkaiseminen, jotta entistä useamman ostoskoriin uisi monipuolisesti erilaisia lajikkeita.

– Monet asiakkaistamme ovat rohkaistuneet kokeilemaan kaloja, joita eivät ennen ole kokanneet tai maistaneet. Missionamme on saada paljon erilaisia kaloja suomalaisten lautasille. Tällä hetkellä myymme vaaleita kaloja saman verran kuin lohta, Grönholm kertoo. Mitä kalatiskiltä kannattaisi nyt sitten napata mukaan lohen sijaan? Grönholm suosittelee ennen kaikkea eettisesti tuotettua kotimaista kalaa.

– Silakkaa, haukea ja muikkua. Ne ovat kolme kalaa, jotka ovat kilohinnaltaan halvempaa kuin lohi. Hinnan pitää olla myös järkevä, jotta ihmiset saadaan kokeileman muita kaloja, Grönholm pohtii. Grönholm kertoi myös aiemmin MTV:lle, että toivoisi suomalaisten ostavan ja syövän enemmän kokonaista kalaa fileiden sijaan.
Näytä koko vastaus

Onko seiti terveellistä?

Kala ja terveys Turskafileen Paistaminen Pannulla Resepti Omega-3 – Oppiminen ja terveys Tutkimukset osoittavat, että Omega-3 -rasvahapoilla saattaa olla positiivisia vaikutuksia ihmisen kasvuun, näkökykyyn, ihoon, kognitiiviseen kehitykseen ja immuunijärjestelmään. Ihmisen keho ei pysty tuottamaan välttämättömiä Omega-3 -rasvahappoja, joten niitä täytyy saada jotenkin muuten.

Rasvainen kala, kuten merilohi, kirjolohi, makrilli ja silli, on erinomainen Omega-3 -rasvahappojen lähde. Myös rasvattomammat kalat, kuten taimen, seiti ja kolja, sisältävät Omega-3 -rasvahappoja. Proteiini – Kehon rakennusaine Kaikki kalat ovat hyviä proteiinin lähteitä. Proteiini koostuu aminohapoista, jotka toimivat kehon rakennusaineina.

Runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio on erityisen tärkeä kasvaville lapsille ja ikääntyneille ihmisille, jotka tarvitsevat proteiinia lihasten kasvuun ja säilyttämiseen. D-vitamiini – Lihakset ja luut D-vitamiinin saanti on tärkeää luiden, lihasten ja hampaiden hyvinvoinnille.

D-vitamiinia saa auringonvalosta ja rasvaisesta kalasta. Talviaikaan auringon pysytellessä piilossa rasvaisen kalan syöminen on entistäkin tärkeämpää, erityisesti kasvaville lapsille, raskaana oleville naisille ja muille erityisen paljon D-vitamiinia tarvitseville ryhmille. B12-vitamiini – Energia ja keskittymiskyky B-vitamiinin on osoitettu olevan hyväksi energia-aineenvaihdunnalle, luiden kasvulle, keskittymiskyvylle, oppimiselle ja muistille sekä hermoston toiminnalle.

Riittävä B-vitamiinin ja folaatin saanti on erityisen tärkeää raskaana oleville naisille, koska ne auttavat sikiön hermoston kehityksessä. Seleeni – Antioksidantti Seleeni sisältää antioksidantteja, jotka auttavat torjumaan vapaita radikaaleja kehossa.

 • Vapaiden radikaalien on todettu mahdollisesti vaikuttavan ikääntymiseen sekä sydän- ja verisuonitautien muodostumiseen.
 • Miten paljon kalaa tulisi syödä? Valtion ravitsemusneuvottelukunnan julkaisemien suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kalaa tulisi syödä 2–3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.

Kalan terveysvaikutukset saa myös syömällä kalaöljyjä, mutta kalan syöminen sellaisenaan on suositeltavampaa, koska kala korvaa usein muita, paljon kovaa rasvaa sisältäviä ruokia. : Kala ja terveys
Näytä koko vastaus

Miksi kala paistetaan nahkapuoli?

“Kuumenna voi pannussa ja nosta kalafileet kuumaan pannuun. Näin kalanpaisto-ohje useimmiten alkaa. Mutta usko pois, kala kypsyy tasaisemmin ja on mehevämpää, kun fileet laitetaankin kylmään pannuun”, vakuuttaa huippukokki Jouni Toivanen Glorian ruoka ja viini -lehdessä.

Toivasen mukaan kala kypsyy jopa nopeammin ilman pannun esilämmitystä. Kuumassa pannussa pinta paistuu nopeasti, mikä jarruttaa fileen sisäosan kypsymistä. Mehevyyden lisäämiseksi ammattikokki kehottaa maustamaan kalan ensin suolaliemessä ja paistamaan sen vain nahkapuolelta. Pienille fileille riittää nopea käynti pannussa.

Paksun fileen kypsyyden tunnistaa helposti väristä: kun pinta vaalenee, kala alkaa olla valmis. Parhaaseen lopputulokseen pääsee kuitenkin paistolämpömittarin avulla. Tämän jutun lopusta löydät taulukon, missä lämpötilassa kukin kala on parhaimmillaan.
Näytä koko vastaus

Kummalta puolelta kala paistetaan ensin?

Nosta kaksi kalapalaa pannulle nahkapuoli alaspäin. Mausta kalojen lihapuoli suolalla ja pippurilla. Anna kalan kypsyä rauhassa nahkapuoleltaan 2–3 minuuttia. Näet kalan reunasta, kuinka kypsyminen etenee.
Näytä koko vastaus

Onko Välimeressä turskaa?

Itämeren lisäksi kilohaili elää Atlantilla, Välimerellä ja Mustallamerellä. Kilohaili on Itämeren turskan tärkein ravinnonlähde ja turskakantojen vaihtelu vaikuttaa myös kilohailin runsauteen.
Näytä koko vastaus

Mistä tietää että seiti on kypsää?

Sujauta seiti soppaan – Kalakeiton valmistaminen pakasteseitistä on vaivatonta, sillä kalaa ei tarvitse erikseen perata eikä tuotteesta riippuen edes paloitella. Pakasteseiti on kiinteälihaista ja siksi hyvä valinta keittoihin. Pakasteseitiä keitetään noin 5-7 minuuttia hiljaa kuplivassa liemessä, jotta liha ei hajoa vaan kiinteytyy.

 • Ala on kypsää, kun liha on muuttunut väriltään täysin valkoiseksi.
 • Nopean valmistusajan vuoksi seiti lisätään keittoon vasta loppuvaiheessa, kauemmin kypsyvien perunoiden ja kasvisten jälkeen.
 • Alakeitosta voi helposti valmistaa erilaisia versioita.
 • Tämä makumaailmaltaan Aasiaan suuntaan nojaava kookos-kalakeitto onnistuu lohen lisäksi mainiosti myös pakasteseitistä ja maistuu niillekin, jotka eivät perinteisestä kalakeitosta niin välitä.
You might be interested:  Boltsi-pyörykkä Resepti?

Keittoon tulee kalan ohella rutkasti kasviksia sekä nuudeleita ja maukas kookoksinen liemi viimeistelee sopan. Välimeren pakastekalakalakeittoa ei kyllästetä kermalla, vaan se keitetään sakean tomaattisena. Tomaattinen liemi tekee keitosta maukkaan ja ruokaisan. Kalakeiton itämainen twisti syntyy kookosmaidosta ja inkivääristä. Nuudelit ja pinaattikiinankaali eli paksoi ovat herkullisia sattumia perinteisten perunoiden ja keittojuuresten sijaan. Kuva: Norman Ojanen Ohjeet: Kookos-lohikeitto Välimerellinen pakastekalakeitto
Näytä koko vastaus

Onko turska Suomessa?

Turska
Uhanalaisuusluokitus
Vaarantunut
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Turskakalat Gadiformes
Heimo: Turskat Gadidae
Suku: Gadus
Laji: morhua
Kaksiosainen nimi
Gadus morhua Linnaeus, 1758
Turskan levinneisyys
Katso myös
Turska Wikispeciesissä Turska Commonsissa

Turska ( Gadus morhua ) on Pohjois-Atlantin kalastuksessa perinteisesti tärkeimpiä saaliskaloja niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassakin. Turska elää myös Itämeressä, mutta sen esiintyminen Suomen rannikolla on ajoittaista.
Näytä koko vastaus

Miksi kala paistetaan nahkapuoli?

“Kuumenna voi pannussa ja nosta kalafileet kuumaan pannuun. Näin kalanpaisto-ohje useimmiten alkaa. Mutta usko pois, kala kypsyy tasaisemmin ja on mehevämpää, kun fileet laitetaankin kylmään pannuun”, vakuuttaa huippukokki Jouni Toivanen Glorian ruoka ja viini -lehdessä.

 • Toivasen mukaan kala kypsyy jopa nopeammin ilman pannun esilämmitystä.
 • Uumassa pannussa pinta paistuu nopeasti, mikä jarruttaa fileen sisäosan kypsymistä.
 • Mehevyyden lisäämiseksi ammattikokki kehottaa maustamaan kalan ensin suolaliemessä ja paistamaan sen vain nahkapuolelta.
 • Pienille fileille riittää nopea käynti pannussa.

Paksun fileen kypsyyden tunnistaa helposti väristä: kun pinta vaalenee, kala alkaa olla valmis. Parhaaseen lopputulokseen pääsee kuitenkin paistolämpömittarin avulla. Tämän jutun lopusta löydät taulukon, missä lämpötilassa kukin kala on parhaimmillaan.
Näytä koko vastaus

Mitä tarkoittaa tulee turskaa?

teräspallit 11.2.2013 Kun myy osakkeita tappiolla, tekee turskaa. Jos tappiota tulee pahasti, kyseessä voi olla jopa megatursas. Jatkuvasti tappiota tekevät sijoittajat ovat turskatroolareita. “Tein jättiturskat niillä noksun shorteilla.” Hyödyllinen (1) Laadukas (1) Arvio

Hyödyllinen Laadukas Hauska Huono Turha

Ilmoita herjaava tai sopimaton sisältö
Näytä koko vastaus

Mitä paistetun hauen kanssa?

Paistettu hauki Archives Turskafileen Paistaminen Pannulla Resepti Ja hitsit, onneksi kävi. Olen kyllä ravintola Kuurnan olemassaolosta ollut tietoinen, mutta jostain syystä en ollut saanut itseäni raahattua kyseisen ravintolan suuntaan. No nytpä sain. Voi että! Piskuinen, ihan tummissa sävyissään ja valaistuksissaan hyvin ‘ moody ‘ Meritullikadulla oli ihana tuttavuus.

Ei haittaa, vaikka pöydät ovat pienet, ruoka tuoksuu salissa ja naapuripöytä kuuntelee korvat höröllä sun juttujasi. Ei haittaa, ei, koska se, mitä kuurnalaiset kantavat pöytään ja kaatavat laseihin, vetää suun maireaan hymyyn. Ihan sama! Maistelin alkuun tartaria (tietysti, lempiruokaani). Tartar oli sisäfileestä piskuisiksi paloiksi pilkottua ja yksinkertaisesti maukasta.

Itse preferoin juurikin näitä ei koneellisesti valmistettuja tartareita. Niissä on jotain hienostuneisuutta versus liian möherö jauhelihamössö lautasella. Turskafileen Paistaminen Pannulla Resepti

 • Paistettu hauki, rapeat perunat ja srirachamajoneesi
 • 1 kookas haukifile, n.800 g ¼ tl suolaa ¼ tl mustapippuria
 • paistamiseen voita tai kasvirasvasekoitetta, esim Beceliä

Kuivaa kalan pinta ja poista tarvittaessa ruodot. Voit pyytää kalatiskillä myyjää poistamaan fileestä y-ruodot. Paloittele filee kolmeen palaan ja mausta suolalla sekä pippurilla. Kuumenna rasva pannulla ja paista kalapaloja keskilämmöllä noin 2-3 minuuttia/puoli, koosta riippuen. Tarjoa paistettu hauki perunoiden ja majoneesin kanssa.

 1. Rapeat perunat ja srirachamajoneesi
 2. 8 puikulaperunaa
 3. Paistamiseen: 1 dl oliiviöljyä
 4. Lisäksi sormisuolaa ja srirachalla maustettua majoneesia

Pese ja kuori perunat. Höyrytä ne juuri ja juuri kypsiksi. Nosta perunat leikkuulaudalla ja anna jäähtyä hetki. Paloittele peruna 2-3 palaan koosta riippuen. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista siinä perunakiekot molemmin puolin, kunnes ne kauniin ruskeita ja perunoiden pinta on rapsakoitunut.

Älä kääntele perunoita useita kertoja, vaan anna niiden paistua rauhassa rapeiksi ja ruskeiksi. Mausta sormisuolalla. Valmista srirachamajoneesi sekoittamalla noin 1 1/2 desilitraan majoneesia 1-2 tl srirachaa tai muuta tulista chilikastiketta. —– Hauki ruskealla voikastikkeellaan houkutteli pääruokana ja siihen taivuinkin, koska ruokaseuralainen valitsi poron.

Pääsinpä maistamaan sitäkin. Molemmat erinomaisen hyviä, annokset huiman kokoisia – täällä ei jää nälkä, korvasin jopa jälkkärin vihreällä teellä – mutta omasta mielestäni hauki veti pidemmän korren. Miten tämä luunokaksikin parjattu kala voikaan olla tuoreena, pannun kautta käyneenä niin mainion makuinen kala.

 • Ja kun lohturuokakausi on ollut tässä itsellä vahvasti käynnissä, niin ruskea voi ja paistettua haukea saatteleva perunalisuke vain hersyttelivät ihanasti makuhermojani.
 • Paistettu hauki kun rakastaa perunaa ja voita.
 • Ja kotikokeille vinkiksi.
 • Hauki on älyttömän edullinen kala ja ruodot isoja, joten sitä on turha karsastaa.

Kotona nautin haukifileeni rapeiden – patatas brava -tyyppisten perunoiden kera – ja ihanaa oli, tämäkin. Turskafileen Paistaminen Pannulla Resepti Nykyään valitsen ravintolan aikalailla viinilistan perustella, koska yhtälailla kuin että haluan käydä nauttimassa makoisaa ruokaa, haluan lasiini myös jotain spesiaalia. Kuurnan kellarilista täytti kyllä toiveet ja iäkäs burgundilainen läikehti lasissa.
Näytä koko vastaus

Miten sulattaa pakastettu kala?

Kala sulaa nopeasti ja turvallisesi kylmässä vesihauteessa – Kala on tärkeä sulattaa mahdollisimman nopeasti, ja kuten sanottua, hyvä tapa tähän on tehdä se kylmässä vesihauteessa. Finduksen kalafileillä se on helppoa, sillä ne on valmiiksi pakattu muovipussiin, jonka voi laittaa suoraan kylmään veteen.
Näytä koko vastaus