Uunissa Paahdetut Porkkanat Resepti?

Uunissa Paahdetut Porkkanat Resepti

Kauanko porkkana kypsyy uunissa?

Pese ja kuori porkkanat. Leikkaa porkkanat pituussuunnassa veneiksi (4-6 palaan, koosta riippuen). Sekoita kulhossa öljy ja mausteet, pyöräytä porkkanat seoksessa ja kumoa leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda porkkanoita 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.
Näytä koko vastaus

Mitä tehdä Nahistuneista porkkanoista?

Nahistuneita vihanneksia ei välttämättä tee mieli nauttia sellaisenaan, mutta ne sopivat erinomaisesti makeisiin ja suolaisiin leivonnaisiin. Kokeile esimerkiksi porkkana -sinihomejuustopuusteja, porkkanapannukakkua ja punajuurikakkua! Pilko tai raasta kaappiin unohtuneet vihannekset kastikkeisiin ja laatikkoihin.
Näytä koko vastaus

Pitääkö pestyt porkkanat kuoria?

Porkkanat kuorittava ja pestävä ruokamyrkytysbakteerien torjumiseksi Porkkana on syytä aina pestä ja kuoria ennen käyttöä, kun se syödään raakana, raasteena tai salaateissa. Käsittely torjuu Yersinia pseudotuberculosis -ruokamyrkytysbakteerin riskiä. Kuumennus tuhoaa bakteerin.

 1. Mikrobit ovat kasvisten pinnassa, ja ne voidaan poistaa kuorimalla tai pesemällä tuotteet huolellisesti.
 2. Lisäksi tulee muistaa pestä kädet ennen ja jälkeen kasvisten käsittelyn, ohjeistaa elintarviketurvallisuusvirasto Evira.Keittiöiden, jotka ostavat valmiiksi pestyjä ja kuorittuja porkkanoita, tulee pestä porkkanat huolellisesti uudelleen ennen käyttöä.

Yersinia-bakteeri pystyy lisääntymään kylmässä, myös 0 – 5 celsiusasteessa. Ilmeisesti porkkanoiden pitkä varastointiaika syksystä seuraavaan kevääseen ja jopa alkukesään mahdollistaa bakteerin lisääntymisen niin että se voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen.Noro ja Yersinia aiheuttaneet epidemioitaViime vuosina kasvisten välityksellä syntyneistä ruokamyrkytyksistä erityisesti ongelmaksi ovat Eviran mukaan nousseet norovirusten ja Yersinian aiheuttamat ruokamyrkytysepidemiat.

Myös muut mikrobit, esimerkiksi salmonella ja Bacillus-bakteerin tuottamat toksiinit, ovat aiheuttaneet epidemioita. Yersinia on aiheuttanut useita ruokamyrkytysepidemioita vuodesta 2003 alkaen kotimaisen porkkanan välityksellä. Tuusulan käräjäoikeudessa käsitellään parhaillaan saman kunnan kouluissa syksyllä 2006 sattunutta porkkanaraasteen aiheuttamaa ruokamyrkytysepidemiaa, jossa sairastui yli 500 ihmistä.

Yersinian esiintymistä ei voi kokonaan estää juureksissaEpidemioiden yhteydessä bakteeria on voitu eristää korkeina pitoisuuksina erityisesti pilaantuneista multaporkkanoista, kylmävarastoiduista porkkanoista valuneesta pilaantumisnesteestä, kuorittujen porkkanoiden kuorijätteestä ja varastotiloista.

 • Bakteeria on todettu myös pelloilta pyydystetyistä piennisäkkäistä.
 • Yersiniaa voi joutua porkkanoihin pieniä määriä kasvatuksen ja korjuun aikana maaperästä, joten sen esiintymistä porkkanoissa ei voi kokonaan estää.
 • Myös jyrsijät ja muut piennisäkkäät voivat levittää bakteeria, joten tuhoeläintorjunnasta on huolehdittava varastotiloissa.

Evira ohjeistaa, että viljelijöiden ja varastoijien tulee tarkkailla porkkanoiden pilaantumista varastoinnin aikana ja mahdollisuuksien mukaan poistaa pilaantuneet porkkanat. Pilaantuneet porkkanat tulee poistaa muiden porkkanoiden joukosta ennen porkkanoiden pesua, kuorimista, raastamista, pakkaamista tai muuta käsittelyä.
Näytä koko vastaus

Miksi porkkanat jäävät lyhyiksi?

Menikö joku pieleen viime vuonna porkkanan viljelyssä? – Tässä yleisimmät ongelmat ja miten niitä voisi torjua: Tuliko porkkanoista lyhyitä ja pyöreäjuurisia, haaroittuneita tai mutkaisia? Porkkana tarvitsee kasvaakseen syvän kuohkean mullan. Liian matalaan muokatussa maassa tulee juuren kasvaessa tiivis maakerros vastaan ja kasvu tyrehtyy.

 • Haaroittunutta porkkanaa kasvaa kivisessä maassa.
 • Asvaessaan juuri törmää kiveen ja alkaa haaroittua.
 • Haaroittumisen syynä voi olla myös, rikkakasveja kitkettäessä, haraaminen liian läheltä juurta, jolloin juuri vioittuu.
 • Haaroittunutta, paljon pientä juurta kasvattavaa porkkanaa kasvaa myös porkkanakempin vioituksen seurauksena.

Kempin vioitus näkyy porkkanan lehdissä kitukasvuisuutena, sykeröisinä, joskus lilahtavankin värisinä lehtinä. Erityisen suuri riski saada kemppi porkkanamaalleen on silloin, kun kemppiä on esiintynyt edellisenä vuotena ja kasvimaan lähellä kasvaa esim.

kuusiaita, sillä kempin on huomattu talvehtivan kuusen oksilla. Porkkanoiden halkeilu aiheutuu joko boorin puutteesta, jota voi ehkäistä lannoittamalla kasvimaan booria sisältävällä lannoitteella. Toinen halkeilua aiheuttava seikka on äkilliset kosteusvaihtelut porkkanamaassa. Pitkän kuivan jakson jälkeen porkkanat saavat sataessa tai kasteltaessa vettä ja porkkanan ottaessa juurellaan vettä, paine juuressa äkillisesti kasvaa ja porkkanaa halkeaa.

Porkkanan taudit ja tuholaiset
Näytä koko vastaus

Miten paahdetaan uunissa?

Uuni kuumaksi – Kun paahdat kasviksia, uuni saa olla kuuma, 200–220 astetta. Koska uunien lämpötiloissa on eroja, vähennä tai lisää lämpöä sen mukaa, miten kasvikset alkavat saada paahteista väriä. Kokeile kypsyys haarukalla, samalla tapaa kuin perunoita keitettäessä. Uunissa Paahdetut Porkkanat Resepti
Näytä koko vastaus

Milloin porkkanaa ei voi syödä?

Porkkana Porkkana ( Daucus carota ssp. sativus ) on yleinen viljelykasvi eri puolilla maailmaa. Sen kerrotaan olevan kotoisin Lähi-Idästä ja Keski-Aasiasta. Alkuaan porkkanan juuri oli valkoinen, kunnes se sai oranssin värinsä Ranskassa jalostuksen myötä.

 1. Porkkana on kaksivuotinen kasvi, mutta ruokaporkkanasato korjataan ensimmäisenä syksynä.
 2. Porkkanan pääjuuri voi olla suippeneva tai tylppä.
 3. Porkkana on monipuolinen raaka-aine.
 4. Sitä voi käyttää keitettynä, paistettuna, wokeissa, laatikoissa, muhennoksissa, keitoissa ja leivonnassa.
 5. Porkkanaraaste tuo väriä ja kuituja ruokalautaselle.

Porkkana sisältää runsaasti betakaroteenia eli A-vitamiinin esiastetta. Pitkän säilytyksen myötä porkkana saattaa alkaa itämään jääkapissa. Jos itämistä on tapahtunut vain vähän, voi porkkanan syödä turvallisesti kunhan sen kuorii ja keittää. Runsaasti itänyt porkkana voi maistua pahalta.
Näytä koko vastaus

Saako porkkanaa syödä joka päivä?

Popsi porkkana päivässä – näin monella tapaa terveytesi voi kohentua Porkkanat ovat hyvä lisä moneen ruokaan, ja ne sopivat myös salaattiin tai raasteena ruoan lisukkeeksi. Porkkanat maistuvat myös sellaisenaan ja ne ovat terveellinen naposteltava. Tiesitkö näitä porkkanan terveysvaikutuksia?
Näytä koko vastaus

You might be interested:  Kuhan Paistoaika Pannulla Resepti?

Miksi porkkana pehmenee jääkaapissa?

11.01.2015 19:54 Hei Martat ja Marttojen apulaiset! Löytyisiköhän tältä keskustelupalstalta apua pulmaan. Viimeisen puolen vuoden aikana ovat juurekset alkaneet pehmetä pilalle jääkaappimme vihanneslokerossa. Aikaisemmin lantut ym säilyivät helposti parikin viikkoa, kun nyt ne pehmenevät muutamassa päivässä.

Olemme ottaneet juurekset pois muovipusseista mahdollisen kosteuden haihduttamiseksi ja pyrkineet ostamaan juurekset irtomyynnistä. Jääkaappimme lämpötila on +6 astetta, emmekä ole huomanneet että muu ruoka pilaantuisi normaalia nopeammin. Osaisiko joku valaista, mistä ilmiö voisi johtua? Himme 12.01.2015 06:37 @ saavav Jos ne eivät pidä toisistaan,? Onko juuresten seurassa tai samassa tilassa hedelmiä, jotka erittävät etyleeniä, esim.

omena? Tämä saattaa aiheuttaa pehmenemisen. Myös juuresten ikä vaikuttaa. Alkusyksystä, kun sato on tuoretta, ne kestävät paremmin. Kevätpuolella pehmenevät nopeammin. Kolmas keino voisi olla jääkaapin puhdistus, ellet ole sitä jo tehnyt. Onkohan lämpötila liian kylmä juureksille? Teillä ei ilmeisesti ole jää-viileäkaapin puolta, jossa lämpötila olisi n.

+10. Myös kaupppiaalta tai joltakin kasvinviljelijältä voisi kysyä asiaa. saanav 12.01.2015 08:40 Kiitos vastauksesta! Olemme lähes päätyneet tuohon juuresten keskinäiseen vihanpitoon, kun ratkaisua ei ole näyttänyt löytyvän. 😀 Erillistä viileäosaa ei tosiaan ole. Puhdistuksesta sen sijaan on jonkin aikaa, täytyypä testata auttaisiko! Juuresten kanssa samassa tilassa on suolakurkkupurkki, mutta tiivis kun on niin ei kai sen pitäisi asiaan vaikuttaa.? Ja mikä hassuinta niin pehmeneminen alkoi viime vuoden syksyllä, minkä luulisi olevan parhaiden juuresten aikaa.

:p Täytyy laittaa mies asialle, kun liikuskelee enemmän keskustassa päin, että kävisi vaikka kauppahallista kyselemässä vinkkejä 🙂 Heta 13.01.2015 16:34 Juurekset tulisi säilyttää suhteellisen kylmässä ja kosteassa, etteivät ne nahistu (nahistuminen = vettä haihtuu kasvihengityksessä).

 1. Mitä lämpimämmässä ja ilmavammassa paikassa juurekset ovat, sitä enemmän ne hengittävät ja nahistuvat.
 2. Juureksethan ovat säilytyksessäkin eläviä.
 3. Sen huomaa siitä, että ne alkavat keväällä kasvamaan.
 4. Itse pidän juurekset löysässä muovipussissa, jossa on aukko tai reikiä, alle 5 asteen lämpötilassa.
 5. Porkkana ja lanttu kestävät hyvinkin kylmää, jopa pienen jäätymisen.

Perunalle pitää olla lämpimämpää. Vihannekset tarvitsevat juureksia lämpimämmän säilytyspaikan. Tässä linkissä on ohjeellisia lämpötiloja: http://suurkeittioreseptit.kasvikset.fi/Suomeksi/Suurkeittio/Tuotetietous/Kasvisten_sailytys Tässä mukavaa juttua puutarhan sadon säilyttämisestä: http://rihmasto.fi/sites/default/files/SatoaKorjaamassaJaVarastoimassa_10_2011.pdf saunu1 14.01.2015 17:51 Kuivamaanhan ne siellä pyrkivät.

 • Juurekset meinaan.
 • Yllä ne ois paras pitää muovipusseissa, ei umpisukkelossa, mutta reiällisessä tai sellaisessa jonka suu on auki, ei ehkä apposen ammollaan mutta suppeammin.
 • Saman olen nimittäin omassa jääkaapissani huomannut.
 • Jos ovat ilkosillaan lokerossa nahistuvat ihan het sillään.
 • Iiik 25.01.2015 09:19 Ulkomaassani myydään (kalliilla) erikoispusseja juureksia varten.

Pussien pinnassa on pienenpieniä reikiä jotta juurekset voivat hengittää. Olen joskus ostanut ja todennut että hyvin toimii, mutta tavallisen muovipussin jättäminen hieman auki toimii lähes yhtä hyvin. saanav 12.02.2015 14:58 Iiik ja saunu1, kiitos hurjasti vastauksista! Enpä ollut tullut ajatelleeksi että nahistuminen ja pehmeneminen tarkoittaa kuivumista 😀 Muovipussit palaavat heti jääkaappiimme ja lämpötila tarkistetaan myös, eiköhän ala juureksetkin taas pysyä hyvinä! 🙂 Sinun tulee olla kirjautunut vastataksesi.
Näytä koko vastaus

Miksi porkkana maistuu Väkevälle?

Säilytä porkkanat kylmässä ja erillään etyleenistä – Porkkana on herkkä etyleenille, joten se on pidettävä erillään omenoista, tomaateista ja banaaneista eli etyleeniä tuottavista vihanneksista ja hedelmistä. Muutoin maku kitkeröityy. Porkkana itsekin voi tuottaa etyleeniä, jos se pakataan liian tiiviisti ja pidetään lämpimässä.
Näytä koko vastaus

Onko porkkana hyväksi vatsalle?

Pari porkkanaa päivässä evääksi matkalle kohti kesää – Katso inspiroivat reseptit! Jos pitäisi nimetä täydellinen juures, porkkana olisi vahva voittajaehdokas. Tilastojen valossa moni suomalainen on samaa mieltä: porkkanaa syödään Suomessa eniten kaikista vihanneksista heti perunan jälkeen.

 1. Porkkanalla olisi kaikki edellytykset olla vielä suositumpi.
 2. Se on väriltään upea ja maultaan niin lempeä, että sen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat.
 3. Porkkana maistuu sellaisenaan, raakana tai kypsennettynä, lisukkeena ja leivonnassa.
 4. Sillä on myös kätevää fleksata eli korvata osa jauhelihasta vaikkapa kastikkeissa ja lihapullissa.

Porkkanaan voi myös vaihtaa osan perunoista muusissa ja lisukkeena, jos haluaa vähentää hiilihydraattien määrää. Porkkana säilyy hyvin jääkaapin vihanneslokerossa, eikä sen maku tai rakenne kärsi pakastamisestakaan. Raasteena porkkanan voi pakastaa sellaisenaan, viipaloituna se tarvitsee noin 3–5 minuutin kiehauttamisen.

 • Porkkanan hinta pysyy erittäin edullisena ympäri vuoden, ja kaupan päälle tulevat runsaat terveysvaikutukset.
 • Porkkana sisältää paljon kuituja, jotka edistävät suoliston hyvinvointia ja hellivät vatsaa.
 • Keskikokoisesta porkkanasta saa sopivan päiväannoksen esimerkiksi beetakaroteenia, jota kutsutaan sisäiseksi UV-suojaksi.
 • Beetakaroteeni imeytyy parhaiten suolistossa, kun porkkanat ovat keitettyjä tai ne tarjotaan öljyn kanssa, mikä on hyvä muistaa kevätaurinkoa odotellessa.

Beetakaroteenin ohella porkkanassa on monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Porkkana sisältää esimerkiksi runsaasti vastustuskykyä vahvistavaa C-vitamiinia.

 1. Etenkin luustolle ja näkökyvylle tärkeän A-vitamiinin päivittäinen tarve täyttyy reilulla sadalla grammalla porkkanaa.
 2. Raakojen porkkanoiden rouskuttelu puolestaan vahvistaa hampaita ja ikeniä poistaen samalla plakkia ja muita epäpuhtauksia.
 3. Kevättä kohti mentäessä porkkanoita on siis erityisen hyvä syy pitää varastoissaan koko ajan.

Porkkana on juureksena viljeltävä sarjakukkaiskasvi. Sen mahdollisia kantamuotoja (villiporkkanat) tavataan Euroopassa Välimeren alueella sekä Aasian lounaisosissa. Porkkanaa on hyödynnetty lääkekasvina jo esihistoriallisena aikana, mutta sen käyttö viljelyvihanneksena on alkanut suhteellisen myöhään, vasta noin 1000 vuotta sitten Etu-Aasian alueella.

 • Pohjois-Amerikkaan porkkana saapui emigranttien mukana 1600-luvulla.
 • Oranssi porkkana valikoitui ihmisille mieluisimmaksi lajikkeeksi 1700-luvun Hollannissa, josta se levisi nopeasti kaikkialle länsimaihin.
 • Suomalaiset syövät porkkanaa keskimäärin yhdeksän kiloa per asukas, eli noin kaksi porkkanaa viikossa.
 • Optimaalisten terveyshyötyjen saamiseksi porkkanaa pitäisi syödä noin 100 grammaa päivässä, eli kahden keskikokoisen porkkanan verran.
You might be interested:  Vaalea Piparkakkutaikina+resepti?

: Pari porkkanaa päivässä evääksi matkalle kohti kesää – Katso inspiroivat reseptit!
Näytä koko vastaus

Paljonko on liikaa porkkanaa?

Porkkanat – Porkkanoissa on tunnetusti paljon vitamiineja ja kuituja, jotka ovat välttämättömiä ihmiselle. Mutta porkkanoissa on myös runsaasti beta-karoteenia, jota liikaa syömällä ihminen voi muuttua oranssiksi. Porkkanakin saa oranssin värinsä beta-karoteenista.

Arotenemiaksi kutsuttu sairaus, johtuu siitä, että beta-karoteenimolekylit eivät ole rasvaliukoisia. Ylimääräiset molekyylit kerääntyvät ylempiin ihokudoksiin, mikä aiheuttaa värjäytymiä. Ihon värjäytyminen on kelta-oranssia ja sitä esiintyy eniten kämmenissä, jalkapohjissa, polvissa ja nenän alueella.

Tutkimusten mukaan ihon värjäytyminen on kuitenkin harvinaista aikuisilla. Ihmisen tulisi syödä yli desi porkkanaa päivittäin kuukausien ajan ennen kuin voi sairastua karotenemiaan. Ja vaikka ihminen sairastuisikin, ei karotenemia ole vaarallinen sairaus ja on useimmiten hoidettavissa.
Näytä koko vastaus

Voiko porkkanan kannan syödä?

Voiko porkkanoista syödä myös mahdolliset vihertyneet kantaosat? – Porkkanan vihreä väri aiheutuu lehtivihreästä, jota muodostuu jos porkkanan kanta altistuu valolle kasvaessaan. Vihreä kanta ei ole myrkyllinen, mutta kitkerän makunsa vuoksi se on hyvä leikata pois.
Näytä koko vastaus

Mistä porkkanan siemenet tulevat?

Ravintona –

Ravintoarvoja per 100 g

Porkkana Herne
Proteiineja 0,6 g 5,1 g
Rasvaa 0,2 g 1 g
Hiilihydraatteja 5,6 g 9,4 g
C-vitamiinia 6,5 mg 20 mg
B1-vitamiinia 0,07 mg 0,35 mg
B2-vitamiinia 0,07 mg 0,18 mg
Kalsiumia 29,0 mg 31,0 mg
Rautaa 0,5 mg 0,2 mg
Kaliumia 390 mg 370 mg
Magnesiumia 14,0 mg 40,0 mg
Natriumia 19,0 mg 0,5 mg
Fosforia 40,0 mg 130 mg
Sinkkiä 0,4 mg 1,3 mg

Porkkana on maan sisällä kasvava juures, ja sitä voidaan syödä raakana. Porkkanan juurenkärjet ovat hyvin pienet, ja ne poistetaan kuorittaessa. Tavallisesti porkkanaa käytetään salaatteihin, liharuokiin ja keittoihin, Raakana porkkanan rakenne on kova ja rapea, maultaan parhaassa tapauksessa makeahko.

Ennen syöntiä raaka porkkana pestään huolellisesti ja yleensä kuoritaan. Keitettäessä porkkanan rakenne muuttuu pehmeäksi. Varsinaisen porkkanan lisäksi kasvin nuoria lehtiä voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa. Alun perin viljeltiin porkkanaa, joka oli purppuranpunainen, keltainen tai valkoinen. Kuumilla alueilla keltaista ja punaista porkkanaa viljellään edelleen.

Viileillä alueilla oranssi porkkana on yleisin. Suomessakin voidaan viljellä violettia, keltaista ja valkoista porkkanaa. Oranssi porkkana jalostettiin 1600-luvulla Hollannissa. Orania-Nassau -hallitsijasuvun lempiväri oli oranssi, joten porkkanan haluttiin sopivan hovin väritykseen.

 1. Oranssi väri saatiin aikaiseksi risteyttämällä valkoisia ja violetteja porkkanoita keskenään.
 2. Useimpien juureskasvien tavoin porkkana on kaksivuotinen kasvi.
 3. Ensimmäisenä vuotena, itämisen jälkeen porkkanalle kehittyy syvälle ulottuva pääjuuri.
 4. Sen jälkeen alkaa paksuuskasvu, joka jatkuu koko kasvukauden.

Porkkanan syötävä juuri on mukula, jossa on lieriömäinen puuosa ja sen ympärillä jälsi ja kuori. Siihen kertyy paljon vararavintoaineita. Jos porkkana jätetään maahan yli talven, se käyttää toisena vuotena nämä vararavintoaineet korkean varren, kukkien ja lopulta siementen kasvattamiseen.

 • Siihen muodostuu samantapainen sarjakukinto kuin muillakin sarjakukkaiskasveilla, esimerkiksi koiranputkella,
 • Mutta samalla juuri menettää kaikki siihen varastoituneet aineet.
 • Sen vuoksi porkkanat nostetaan maasta jo ensimmäisen vuoden syksyllä, paitsi jos niitä kasvatetaan siementen tuottamiseksi.
 • Aikaisemmin porkkanaa on käytetty myös väriaineena.

Sen lisäksi porkkanaa on käytetty lääkekasvina, sillä se sisältää A-vitamiinia ja seleeniä,
Näytä koko vastaus

Mikä lannoite Porkkanoille?

Porkkanaviljelmän lannoitus – Porkkana ei ole lannoitteiden osalta erityisen vaativa ja selviytyy hyvin ilman lannoitusta. Jos kuitenkin haluat panostaa kasvattamiseen hieman enemmän, pitää porkkana eniten hevosenlannasta – ei kuitenkaan tuoreesta, sillä se houkuttelee helposti puoleensa porkkanakärpäsiä.
Näytä koko vastaus

Milloin porkkanat pitää nostaa?

Porkkana on sarjakukkaiskasvi, jonka naatit kasvavat 30–40 senttimetriä korkeaksi. Ensimmäisenä kasvuvuotena se kasvattaa mehevän, syötävän juuren, joka lajikkeesta riippuen on 5-30 cm pitkä. Toisena vuotena se kukkii ja kehittää siemenet, käyttäen siihen juuren varastoravinteet.

 • Juuri sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta beta-karoteenia, joka antaa sille oranssin värin.
 • Porkkanalajikkeita on runsaasti, joissa vaihtelevat juuren muoto, väri, maku sekä varastointikestävyys.
 • Porkkana viihtyy valoisalla kasvupaikalla.
 • Porkkana menestyy parhaiten kevyillä hiekka- ja kalkkipitoisilla, multamailla, jossa juuret pääsevät kasvamaan suoriksi ja haarattomiksi.

Porkkana kasvaa savimaassakin, mutta juuren muoto kärsii. Tiiviillä mailla porkkanamaan voi perustaa viljelylaatikoihin, asettaen niitä esimerkiksi 2 kpl päällekkäin. Viljelylaatikot täytetään tuoreella Kekkilä Puutarhamullalla, Kasvimaalla porkkanamaan maaperää parannetaan Kekkilä Puutarhamullalla, Kekkilä luonnonmukaisella Kasvimaalannoitteella tai Kekkilä Perunalannoitteella ja Kekkilä Puutarhakalkilla,

Porkkanan taimet harvennetaan 5 cm välein, varhaisporkkanat 2-3 cm välein. Porkkana kylvetään suoraan avomaalle varhain keväällä, yleensä toukokuun puolivälissä, heti maan lämmettyä, mutta ollessa vielä kosteaa. Kylvösyvyys on 0,5-2 cm. Taimettumisaika on noin 10-20 päivää. Taimet harvennetaan 5 sentin välein, kun taimet ovat 2-4 cm korkeita eli kun niissä on 3 lehteä.

Kasvustojen päälle kannattaa levittä kasvuharso tuholaisten välttämiseksi. Harso kannattaa pitää paikoillaan vähintään juhannukseen saakka, jotta porkkanakemppi ja porkkanakärpänen eivät pääse kasvustoon. Kesän aikana taimirivit mullataan, jotta juurenniska ei viherry.
Näytä koko vastaus

Kauanko Uunikasvikset uunissa?

Uunissa Paahdetut Porkkanat Resepti Uunikasvikset ovat oiva lisäke niin kalalle kuin lihalle.2 punajuurta 2 porkkanaa 2 sipulia (puna- ja keltasipuli) 1 kesäkurpitsa 2 – 3 perunaa puolikas lanttu 3 rkl rypsiöljyä suolaa pippuria 1 rkl kuivattuja yrttejä Kuori punajuuret, porkkanat, sipulit ja lanttu.

Lohko melko isoiksi paloiksi. Pese kesäkurpitsa ja perunat ja paloittele isoiksi lohkoiksi. Mittaa öljy laakeaan uunivuokaan, lisää kasvikset ja pyöräytä sekaisin. Mausta kasvikset suolalla, pippurilla ja yrttimausteseoksella. Sekoita. Kypsennä kasviksia 225-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes uunikasvikset ovat kypsiä.

You might be interested:  Pulled Pork Cola Resepti?

Kääntele kerran paahtamisen aikana. Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry. Ruokalaji: Helpot ja nopeat, Peruna- ja kasvislisäkkeet Erityisruokavalio: Gluteeniton, Lakto-ovovegetaristinen, Laktoositon, Maidoton, Munaton
Näytä koko vastaus

Millä tasolla uunissa?

Näitä ohjeita voi myös hyödyntää: – Uunin alatasossa paistuvat parhaiten kakut, piirakat, leivät ja pullapitkot. Keskitasossa paistuvat pikkupullat, sämpylät, kääretorttu ja pizza. Ylätasossa paistuvat pikkuleivät. Lähteet: TTS.fi, Peda.net
Näytä koko vastaus

Kauanko Uunijuurekset uunissa?

Valmistusohje – 1. Kuori ja paloittele kasvikset sopiviksi suupaloiksi.2. Kaada öljy suureen kulhoon. Lisää kasvispalat ja sekoita.3. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle yrtit, suola ja pippuri. Kypsennä 200 asteessa 40-60 minuuttia, kunnes uunijuurekset ovat pehmeitä.
Näytä koko vastaus

Mitä porkkana tekee iholle?

2. Porkkanat – Porkkana on varsinainen ihmeruoka – se tekee hyvää sekä näölle että iholle. Kiitoksen saa porkkanan sisältämä A-vitamiini, joka ehkäisee solujen ylituotantoa ihon uloimmissa kerroksissa, missä kuolleet solut ja tali yhdistyvät ja tukkivat ihohuokosia. A-vitamiini ehkäisee myös syöpäsolujen kehittymistä.
Näytä koko vastaus

Onko porkkana myrkyllistä?

Yersinia Pseudotuberculosis -bakteeri voi lisääntyä porkkanoiden kylmävarastoinnin aikana. Joissakin kouluissa ei tarjota porkkanaraastetta keväällä lainkaan. Kuva: AOP Porkkanoissa voi olla Yersinia Pseudotuberculosis -bakteeria, joka voi aiheuttaa ruokamyrkytyksiä, muistuttaa elintarviketurvallisuusvirasto Evira (siirryt toiseen palveluun),

 1. Yersinia porkkanoissa on ollut kevättalvien ongelma.
 2. Viime vuosina se ei kuitenkaan ole äitynyt epidemiaksi.
 3. On kouluja, joissa ei tarjota porkkanaraastetta keväällä, kertoo käytännöistä ylitarkastaja Annika Pihlajasaari elintarviketurvallisuusvirasto Eviran elintarviketurvallisuusosastolta.
 4. Bakteeri voi päästä porkkanoihin korjuuvaiheessa maaperästä.

Monista bakteereista poiketen se pystyy lisääntymään kylmävarastoinnin aikana 0–5 asteessa. Suuria bakteerimääriä on löydetty epidemioiden aikana varastoinnissa pilaantuneista porkkanoista. Yersiniaa voi toki olla muissakin multaisissa juureksissa, mutta porkkana painottuu, koska sitä syödään usein raakana toisin kuin muita juureksia.
Näytä koko vastaus

Voiko porkkanan keittää kuorineen?

4. Porkkanat – Huolellisesti pestyjä porkkanoita ei tarvitse kuoria. Hyvä niin, sillä valtaosa porkkanoiden antioksidanteista on kuoressa tai aivan sen alla. Myös palsternakat voi mainiosti syödä kuorineen kunnolla pestyinä.
Näytä koko vastaus

Milloin porkkana on valmis?

Porkkana on sarjakukkaiskasvi, jonka naatit kasvavat 30–40 senttimetriä korkeaksi. Ensimmäisenä kasvuvuotena se kasvattaa mehevän, syötävän juuren, joka lajikkeesta riippuen on 5-30 cm pitkä. Toisena vuotena se kukkii ja kehittää siemenet, käyttäen siihen juuren varastoravinteet.

Juuri sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta beta-karoteenia, joka antaa sille oranssin värin. Porkkanalajikkeita on runsaasti, joissa vaihtelevat juuren muoto, väri, maku sekä varastointikestävyys. Porkkana viihtyy valoisalla kasvupaikalla. Porkkana menestyy parhaiten kevyillä hiekka- ja kalkkipitoisilla, multamailla, jossa juuret pääsevät kasvamaan suoriksi ja haarattomiksi.

Porkkana kasvaa savimaassakin, mutta juuren muoto kärsii. Tiiviillä mailla porkkanamaan voi perustaa viljelylaatikoihin, asettaen niitä esimerkiksi 2 kpl päällekkäin. Viljelylaatikot täytetään tuoreella Kekkilä Puutarhamullalla, Kasvimaalla porkkanamaan maaperää parannetaan Kekkilä Puutarhamullalla, Kekkilä luonnonmukaisella Kasvimaalannoitteella tai Kekkilä Perunalannoitteella ja Kekkilä Puutarhakalkilla,

 1. Porkkanan taimet harvennetaan 5 cm välein, varhaisporkkanat 2-3 cm välein.
 2. Porkkana kylvetään suoraan avomaalle varhain keväällä, yleensä toukokuun puolivälissä, heti maan lämmettyä, mutta ollessa vielä kosteaa.
 3. Ylvösyvyys on 0,5-2 cm.
 4. Taimettumisaika on noin 10-20 päivää.
 5. Taimet harvennetaan 5 sentin välein, kun taimet ovat 2-4 cm korkeita eli kun niissä on 3 lehteä.

Kasvustojen päälle kannattaa levittä kasvuharso tuholaisten välttämiseksi. Harso kannattaa pitää paikoillaan vähintään juhannukseen saakka, jotta porkkanakemppi ja porkkanakärpänen eivät pääse kasvustoon. Kesän aikana taimirivit mullataan, jotta juurenniska ei viherry.
Näytä koko vastaus

Kauanko Uunijuurekset uunissa?

Valmistusohje – 1. Kuori ja paloittele kasvikset sopiviksi suupaloiksi.2. Kaada öljy suureen kulhoon. Lisää kasvispalat ja sekoita.3. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle yrtit, suola ja pippuri. Kypsennä 200 asteessa 40-60 minuuttia, kunnes uunijuurekset ovat pehmeitä.
Näytä koko vastaus

Voiko raakaa porkkanaa syödä?

5. Kannattaako porkkana syödä raakana vai kypsennettynä? – Porkkanaa kehotetaan syömään sekä kypsennettynä että raakana. Raaka porkkana sisältää polyfenoleja eli antioksidanttisia kemikaaleja, jotka vähentävät syövän ja sydänsairauksien riskejä. Porkkanoiden keittäminen tuhoaa nämä polyfenolit.
Näytä koko vastaus

Miksi porkkana Nahistuu?

Testasimme viiden minuutin hämmästyttävän “porkkanaelvytyksen” – saako vanhoista porkkanoista todella kuin uusia näin helposti? 1:01 Nahistunut porkkana uudelleen tuoreeksi? Testasimme suositun “porkkanaelvytyksen” Julkaistu 30.09.2020 17:02 Jääkaapin vihanneslokeroon unohtuneen, nahistuneen porkkanan voi vielä pelastaa, vinkkaa eräs TikTok-käyttäjä. Toimiiko niksi todella? Testasimme sen itse.

Brittilehti kertoo erään naisen jakamasta josta kasvoi TikTok-hitti. Videolla australialainen Lottie Dalziel demonstroi, miten jääkaapin vihanneslokeroon unohtunut, kuolonkorinoitaan päästelevä porkkana muuttuu jälleen “tuoreeksi”. Jo pehmeäksi ja taipuisaksi ikääntyessään muuttunut porkkana käväisee viiden minuutin vesikylvyssä ja sen jälkeen on kuin uusi.

Lottien mukaan tämä johtuu siitä, että porkkana on yksinkertaisesti päässyt jääkaapissa kuivumaan ja tarvitsee vain pienen nesteytyksen. – Laita porkkanat veteen viideksi minuutiksi – kyllä, tämä todella toimii – vedä ne ulos, ja porkkanat ovat jälleen napakoita, Lottie sanoo.

 • TikTokissa Lottien video on kerännyt jo yli 1,3 miljoonaa katselukertaa.
 • Monet kommentoivat kokeilleensa kikkaa myös itse.
 • Tämä todella toimii! Joskus siitä on apua, jos vähän ensin kuorii porkkanaa, eräs käyttäjä vinkkaa.
 • Yllä tämä toimii, mutta vaatii muutaman tunnin, toinen muistuttaa.
 • Videopalvelussa selvennätään, että kyse on porkkanan osmoosista.

Veden siirtyminen maasta kasvien juurikarvasoluihin tapahtuu osmoosin avulla. Osmoosi on diffuusion muoto, jossa vesi kulkee valikoivasti läpäisevän kalvon läpi ja tasoittaa kalvon erottamat väkevyyserot.
Näytä koko vastaus