Contents
- 1 Voiko terveysasemalle mennä ilman ajanvarausta Vantaa?
- 2 Miten voi varata aika lääkärille?
- 3 Voiko mennä mille vain terveysasemalle?
- 4 Voiko terveyskeskukseen mennä ilman ajanvarausta?
- 5 Voiko lääkäriin mennä ilman ajanvarausta?
- 6 Milloin 116117 soittaa takaisin?
- 7 Saako mennä mihin tahansa terveyskeskukseen?
- 8 Onko kaikissa kunnissa terveysasema?
- 9 Voiko käydä lääkärissä toisella paikkakunnalla?
- 10 Paljonko maksaa päivystyksessä käynti?
- 11 Paljonko röntgen maksaa?
- 12 Saako mennä mihin tahansa terveyskeskukseen?
- 13 Paljonko terveyskeskuskäynti maksaa?
Voiko terveysasemalle mennä ilman ajanvarausta Vantaa?
Terveysasemat Terveysasemalla sinua palvelee moniammatillinen joukko perusterveydenhuollon ammattilaisia. Lääkärin, sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan lisäksi käytettävissäsi ovat esim. fysioterapeuttien sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiantuntijoiden palvelut.
Yhdessä voimme ennaltaehkäistä sairauksien syntymistä sekä edistää ja tukea terveyttäsi ja hyvinvointiasi. Jos tarvitset ammattilaisen arvion terveydentilastasti, ota yhteyttä terveysasemaasi puhelimitse tai tee sähköinen oirearvio. Voit a sioida monipuolisesti ja seurata terveystietojasi sähköisesti asiakasportaali Maisan kautta.
Palvelu on tarkoitettu Vantaan terveyspalvelujen asiakkaille. Oman alueesi terveysaseman tiedot saat syöttämällä kotiosoitteesi hakukenttään. Vantaan terveysasemat palvelevat ajanvarauksella ja arkipäivisin. Oireesi ja hoidon tarpeesi arvioidaan puhelimessa tai sähköisesti.
Näytä koko vastaus
Miten voi varata aika lääkärille?
08.04.2019 klo 13:24 – Tuottanut Väestöliitto Lääkäriajan voi varata terveysasemalta, yksityiseltä lääkäriasemalta, koulu-, opiskelu- tai työterveyshuollosta. Oman asuinkuntasi terveysasema on paikka, josta voit varata lääkäriajan tai tiedustella siihen liittyviä käytäntöjä.
Terveysasemalle voi ottaa yhteyttä soittamalla ja usein asuinkunnan verkkosivuiltakin löytyy tietoa palveluihin hakeutumisesta. Chat-neuvonta on yleistymässä terveysasemien palveluvalikoimassa, josta asiaa voi myös tiedustella. Lisäksi voit kysyä neuvoa lääkäriajan varaamiseen huoltajilta tai koulu- ja opiskeluterveydenhoitajalta.
Terveysaseman palvelut ovat alle 18-vuotiaille ilmaisia. Sen sijaan yksityisten lääkäriaseman palvelut ovat maksullisia kaikille. Yksityisten lääkäriasemien hinnoista kannattaa ottaa selvää jo aikaa varatessa. Päivystysaikaan (esim. yöllä ja viikonloppuisin) terveysasemien palvelutarjontaa usein supistetaan ja keskitetään päivystyspisteisiin.
Näytä koko vastaus
Mistä puhelinnumerosta saat terveysneuvontaa?
Terveysneuvontaa saa vuorokauden ympäri terveysasemien chatbotista, Omaolo-palvelusta ja terveysneuvontapuhelimesta. Puhelin: +358 931010023Avautuu uuteen ikkunaan.
Näytä koko vastaus
Voiko mennä mille vain terveysasemalle?
Terveysaseman valinta – Suomi.fi Jokaisella on oma terveysasema kotikunnassaan. Julkisen terveydenhuollon asiakkaana voit myös valita, minkä terveysaseman palveluja haluat käyttää. Kiireettömän hoidon hoitopaikan voit valita kotikuntasi terveysasemista ja myös koko Suomen alueelta.
- Voit olla kerrallaan yhden terveysaseman asiakkaana.
- Saat terveysasemaltasi kaikki perusterveydenhuollon palvelut, kuten lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanoton, neuvolapalvelut, hammashoidon ja kuntoutuspalvelut.
- Miten voin vaihtaa terveysaseman minulle sopivampaan? Julkisen terveydenhuollon asiakkaana voit itse valita perusterveydenhuollon hoitopaikkasi (terveysaseman) mistä tahansa Suomessa.
Terveysaseman vaihto edellyttää, että teet kirjallisen ilmoituksen sekä nykyiselle että tulevalle terveysasemallesi. Vastuu hoidostasi siirtyy uudelle terveysasemalle viimeistään kolmen viikon kuluttua siitä, kun ilmoitus on vastaanotettu. Lisätietoja paikallisista terveydenhuollon palveluista ja mahdollisesti myös lomakkeen terveysaseman vaihtamiseen löydät kunnan verkkosivuilta tai terveysasemaltasi.
- Ennen kuin vaihdat terveysasemaa, ota selvää, miten ja missä terveysaseman palvelut käytännössä järjestetään.
- Terveysaseman vaihtaminen koskee kaikkia perusterveydenhuollon palveluja.
- Niihin kuuluvat muun muassa lasten- ja äitiysneuvola, hammashoito, mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä terveyskeskuksen lyhytaikainen vuodeosastohoito.
Se, mistä hoitopaikasta saat kouluterveydenhuoltoa, opiskeluterveydenhuoltoa tai pitkäaikaista laitoshoitoa, ei ole valittavissasi. Et myöskään voi valita, että kotisairaanhoitosi järjestetään muualla kuin kotikunnassasi. Voit vaihtaa terveysasemaa enintään kerran vuodessa.
Mitä kirjallisessa ilmoituksessa terveysaseman vaihtamisesta tulee kertoa? Kerro ilmoituksessa henkilötietosi: Ilmoita myös Voit halutessasi ilmoittaa syyn terveysaseman vaihtoon. Jos toimitat ilmoituksen paperilla, allekirjoita ja päivää se. Toimita ilmoitus valitsemallesi uudelle terveysasemalle. Toimita siitä myös kopio nykyiselle terveysasemallesi.
Samalla ilmoituksella voit ilmoittaa vain yhden henkilön terveysaseman vaihtamisesta. Jokaisesta perheenjäsenestä on siis tehtävä erillinen ilmoitus. Lain mukaan terveysaseman voi vaihtaa kerran vuodessa. Palaudunko siis automaattisesti vanhan terveysasemani asiakkaaksi, kun vuosi on kulunut? Vai pitääkö paluusta ilmoittaa? Kun olet vaihtanut terveysasemasi, pysyt uuden terveysaseman asiakkaana niin kauan kuin haluat.
Jos haluat palata takaisin vanhan terveysasemasi asiakkaaksi, sinun on tehtävä tästäkin vaihdosta kirjallinen ilmoitus. Osa kunnista tarjoaa perusterveydenhuollon asiakkailleen laajempaa valinnanvapautta kuin mitä terveydenhuoltolaissa on säädetty, esimerkiksi joissain kunnissa terveysaseman voi vaihtaa useammin kuin kerran vuodessa.
Haluaisin valita perusterveydenhuollon palveluja kotikuntani eri terveysasemilta. Onnistuuko se? Terveysaseman valinta voi kohdistua samanaikaisesti vain yhteen terveysasemaan, ja silloin valintasi kattaa kaikki perusterveydenhuollon palvelut. Et siis voi valikoida, miltä terveysasemalta haluat käyttää esimerkiksi lääkäripalveluja ja miltä taas laboratoriopalveluja.
- Osa kunnista haluaa kuitenkin tarjota laajempaa valinnanvapautta kuin mitä terveydenhuoltolaissa on säädetty.
- Ota siis selvää kunnan verkkosivuilta tai terveysasemalta, mitä terveyspalvelujen valinnasta on kunnan tai kuntayhtymän alueella sovittu.
- Miten potilastiedot siirtyvät uudelle terveysasemalleni? Potilaana sinun ei tarvitse siirtää itse tietojasi uuteen hoitopaikkaasi.
Kun tulet ensimmäisen kerran vastaanotolle, sinua informoidaan yhteisestä rekisteristä ja siitä, että tietoja voidaan luovuttaa toimintayksiköiden välillä ilman erillistä suostumusta. Voit myös kieltää tietojesi luovuttamisen uudelle terveysasemalle, jolloin olet itse vastuussa tarvittavan tiedon välittämisestä sinua hoitavalle terveydenhuollon ammattihenkilölle.
Joudunko maksamaan asiakasmaksun myös uudelle terveysasemalle, jos olen jo maksanut vuosimaksun vanhalle terveysasemalleni? Terveysaseman asiakasmaksun voi monissa kunnissa suorittaa vuosimaksuna. Vuosimaksu on voimassa kalenterivuoden siinä terveyskeskuksessa, johon maksu on suoritettu. Jos siis vaihdat hoitopaikkaa kalenterivuoden aikana ja olet jo maksanut vuosimaksun entiselle terveysasemallesi, sinun on suoritettava maksu myös uuteen hoitopaikkaan.
Jos et maksa vuosimaksua, peritään sinulta asiakasmaksuasetuksen mukainen maksu palvelujen käytöstä. Mitä muuta minun kannattaa huomioida, kun valitsen terveysasemaa? Kunnat tarjoavat asukkailleen terveydenhuollon palveluja hyvin eri tavoilla. Ota siis selvää kotikuntasi ja terveysasemasi palvelutarjonnasta.
Osa kunnista haluaa tarjota perusterveydenhuollon asiakkailleen laajempaa valinnanvapautta kuin terveydenhuoltolaissa on säädetty, esimerkiksi terveysasemaa voi vaihtaa useamminkin kuin kerran vuodessa. On myös mahdollista, että hammashoito ja neuvolapalvelut valitaankin erikseen. Hoitotarvikkeista ja niiden jakelusta vastaa aina se terveyskeskus, joka vastaa hoidostasi.
Jos vaihdat toisen kunnan terveyskeskuksen asiakkaaksi, saat tarvitsemasi hoitotarvikkeet jatkossa sieltä. Hoitotarvikkeilla tarkoitetaan esimerkiksi diabeteksen hoidossa käytettäviä välineitä. Koskeeko valinnanvapaus myös Ahvenanmaata? Terveydenhuollon kansallinen valinnanvapaus ei koske Ahvenanmaata.
Näytä koko vastaus
Onko terveyskeskus ilmainen?
Kotikuntalaisen asiakasmaksu – Jos kotikuntasi on Suomessa, sinulla on oikeus käyttää kaikkia julkisen terveydenhuollon palveluja. Hoidosta perittävä asiakasmaksu on kaikille kuntalaisille sama riippumatta siitä, minkä maan kansalaisesta on kyse tai mistä maasta henkilö on tullut Suomeen.
- Saat asiakasmaksusta yleensä laskun jälkikäteen kotiosoitteeseesi.
- Vaihtoehtoisesti voit saada laskun asiakasmaksusta jo hoitopaikassasi.
- Joissakin julkisen terveydenhuollon toimintayksiköissä voit maksaa asiakasmaksun suoraan käteisellä tai pankkikortilla.
- Terveydenhuollon asiakasmaksut ovat pääosin kiinteähintaisia.
Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksu ei vaihtele sen mukaan, mikä on ollut käyttämäsi terveydenhuollon palvelun tai saamasi hoidon tuotantokustannus. Asiakasmaksut vaihtelevat hieman kunnittain, mutta enimmäismäärät on määritetty seuraavasti (2022–2023): Terveyskeskuksessa:
Lääkärin vastaanotto: Kertamaksu on enintään 20,90 euroa. Yhdessä terveyskeskuksessa maksu voidaan periä enintään kolme kertaa kalenterivuodessa. Vaihtoehtoisesti voidaan periä vuosimaksu, jonka suuruus on enintään 41,80 euroa kalenterivuodessa. Hammashuollon perusmaksu käynniltä (perusmaksun lisäksi hampaiden hoidosta ja tutkimuksesta peritään erillisiä toimenpidemaksuja):
enintään 10,30 euroa, kun hoidon antaa suuhygienisti enintään 13,30 euroa, kun hoidon antaa hammaslääkäri enintään 19,50 euroa, kun hoidon antaa erikoishammaslääkäri
Sairaalassa:
Poliklinikkamaksu: 41,80 euroa/käynti Sairaalan hoitopäivämaksu: 49,60 euroa/päivä Päiväkirurginen toimenpide: 136,90 euroa Hoitopäivämaksu psykiatrisessa sairaalassa: 22,80 euroa/päivä Sarjahoito: 11,60 euroa / käynti (sarjahoitoa on muun muassa jatkuva dialyysihoito, säde- tai sytostaattihoito ja lääkinnällinen kuntoutus)
Julkinen terveydenhuolto voi laskuttaa varatusta, mutta käyttämättä jääneestä vastaanottoajasta.
Näytä koko vastaus
Voiko terveyskeskukseen mennä ilman ajanvarausta?
Lehti 36: Ajankohtaista 6.9.2019 36/2019 vsk 74 s.1930 – 1933 Tiimimalli muutti työskentelytapoja Keski-Uudellamaalla. Tiimihuoneessa Hyrylän terveysasemalla keskustelevat lääkäri Lasse Hirvonen (vas.), Keusoten eteläisen alueen ylilääkäri Päivi Mäkelä-Bengs ja sairaanhoitaja Paula Liimatainen. Kun uusi tiimityömalli pudotti T3-luvun eli kolmannen vapaan ajan alle viikkoon, tiimeissä alettiin seurata “reppua”. Luku kuvaa etukäteen varattuja hoitajien ja lääkärien aikoja. Luvut päivitetään tiimihuoneen taululle viikottain, kertoo Päivi Mäkelä-Bengs.
- Terveysasema voi toimia näinkin: Ei ole perinteistä ajanvarausta eikä jakoa kiireellisiin ja kiireettömiin potilaisiin.
- Sen sijaan on yhteyshenkilö, jolle potilas voi soittaa.
- Näin toimitaan Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän eli Keusoten Hyrylän, Kellokosken ja Jokelan terveysasemilla.
- Aina kun tulee jotakin uutta toimintoa, se on pois vastaanottotyöstä.” Outi Palmén Yhteyshenkilö on sairaanhoitaja, joka työskentelee tiimihuoneessa.
Siellä on 2–3 hoitajaa ja 1–3 konsultoivaa lääkäriä, joilta hoitaja voi kysyä neuvoa tai siirtää asian heille. Lääkäri päättää, haluaako hän antaa neuvot hoitajalle, soittaa itse potilaalle tai kutsua käymään vastaanotolla, kenties laboratoriokokeiden kautta.
- Potilaan hoito alkaa heti, ja hänet hoidetaan pääsääntöisesti samana päivänä.
- Päivän alkaessa konsultoivilla lääkäreillä on muutama vapaa aika samalle päivälle.
- Hyrylän terveysasemalla työskentelevä terveyskeskuslääkäri Esa-Heikki Meriläinen arvioi, että kasvokkaisten potilaskontaktien määrä on vähentynyt puoleen sen jälkeen, kun malli otettiin käyttöön viime vuoden marraskuussa.
Kontaktien kokonaismäärä ei ole muuttunut, mutta asioita hoidetaan enemmän etänä kuin ennen. Lisäksi vastaanotolle tulijasta on nyt enemmän tietoa. – Kun avaan listan, tiedän potilaista jo jotain, Meriläinen kuvaa. Useimmat potilaat hän on itse ottanut listalle ja määrännyt heille esimerkiksi tarpeelliset laboratoriokokeet etukäteen.
Viikossa yksi tai kaksi päivää on varattu vastaanottoja varten. Niihin hän ottaa potilaita, jotka tarvitsevat esimerkiksi lausuntojen kirjoittamisen vuoksi enemmän aikaa. Malliin kuuluu, että lääkärillä pitää olla perustelu sille, miksi hän ottaa potilaan vastaanotolle. Tyypillisessä viikossa Meriläisellä on kaksi konsulttipäivää, yksi päivä kouluterveydenhuoltoa ja yksi vastaanottopäivä.
Hän tekee nelipäiväistä työviikkoa. Meriläinen kokee, että työkuorma on uudessa mallissa keventynyt. Työ on myös muuttunut sosiaalisemmaksi. Työhön pystyy vaikuttamaan aiempaa enemmän listojen hallinnan avulla ja sitä kautta, että tiimit kehittävät työtään säännöllisesti ja itsenäisesti.
Näytä koko vastaus
Voiko lääkäriin mennä ilman ajanvarausta?
Kun tarvitset hoitoa kiireellisesti – Akuuttivastaanotolla hoidetaan välitöntä kiireellistä hoitoa vaativia vaivoja ilman ajanvarausta. Voit tulla arkisin akuuttivastaanotolle sen aukioloaikoina. Sinun ei tarvitse varata aikaa puhelimitse. Potilaat otetaan vastaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
Näytä koko vastaus
Voiko päivystykseen mennä ilman ajanvarausta?
Päivystysapunumeron hoitajilla tarkat ohjeet hoidon arviointiin: “Tämä ei ole mikään musta tuntuu -juttu” – Mistä soittaja voi olla varma, että on osannut kuvailla oireensa maallikkona oikein puhelimessa? Mitä jos sairaanhoitaja tekee langan toisessa päässä virheen ja kehottaa potilasta odottelemaan kotona seuraavaan päivään, vaikka tämä olisikin ollut kiireellisen hoidon tarpeessa? Kenen on vastuu? – Jos on yhtään epävarma itsestään ja oireista ja puhelun jälkeen tulee ajatus, että tulikohan kerrottua kaikkea tai jos tulee joitakin uusia oireita, niin eihän se kiellettyä ole hakeutua päivystykseen.
- Sairaanhoitajan mukaan ohjeiden antaminen on aina haastavaa potilasta näkemättä.
- Viime kädessä potilas on kuitenkin itse vastuussa omasta terveydestään ja siitä, että hakeutuu hoitoon, jos tuntuu siltä, että sitä tarvitsee, sairaanhoitaja muistuttaa.
- Päivystysapunumeroon ei ole edes pakko soittaa, vaan päivystykseen saa mennä ilman soittoakin.
– Mutta me yritämme tällä tavalla välttää suurien sumien esiintymistä varsinkin kun flunssa- ja influenssakausi alkaa, sanoo sairaanhoitaja Jesperi Kuorikoski. Langan toisessa päässä on kuitenkin terveydenhuollon ammattilaisia, eikä ohjeita anneta mutu-tuntumalla, sanoo Uudenmaan Päivystysapu 116 117 -hankkeen tiedottaja Taru Tukiainen.
– Hoitajilla on oireiden mukaan laaditut arviointiohjeet, joiden perusteella he kysyvät ne kysymykset soittajalta. Uskon, että niissä tulee käytyä tosi hyvin oireet läpi. – Jos joku soittaa esimerkiksi kuumeen takia, niin hoitajalla on tietyt kysymykset, jotka hän kysyy. Eli meillä on vakioidut hoidon tarpeen arviointiohjeet, joiden perusteella soittajalle annetaan ohjeita.
– Tämä ei ole kenenkään “musta tuntuu” -juttu, vaan tässä on selkeät ohjeet joiden perusteella ihmisiä ohjataan oikeiden palveluiden piiriin, hän sanoo. Hätänumeroon eli 112:een saa, ja pitääkin soittaa, jos päivystysapunumeroa ei muista. Sinne saa soittaa, jos tuntuu siltä, ettei ole aikaa näppäillä pidempää numeroa ja jos pelkää, että aikaa menee liikaa soittelurumbaan.
Näytä koko vastaus
Onko numero 116117 maksullinen?
Soita ennen HUSin päivystyspoliklinikoille hakeutumista Päivystysavun maksuttomaan numeroon 116117. Ohjaamme sinut oikeaan hoitopaikkaan ja kerromme, kuinka nopeasti sinun tulee hakeutua hoitoon. Jos tilanteeseesi riittää itsehoito, saat hoito-ohjeet puhelimessa.
- Iireellisessä tilanteessa voit hakeutua suoraan päivystyspoliklinikalle, jos et saa yhteyttä Päivystysapuun kohtuullisessa ajassa tai soittaminen ei ole mahdollista.
- Jos sinulla on päivystyslähete, sinun ei tarvitse soittaa Päivystysapuun, vaan voit tulla suoraan päivystyspoliklinikalle.
- Oman terveysasemasi aukioloaikoina saat apua terveysasemaltasi.
Päivystysapu palvelee sinua, kun oma terveysasemasi on kiinni. Kiireettömissä asioissa odotathan oman terveysasemasi avautumista. Henkeä uhkaavissa tilanteissa, esimerkiksi kova rintakipu, äkillinen hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet, kouristelu, soita hätänumeroon 112.
Näytä koko vastaus
Milloin 116117 soittaa takaisin?
Kymsote 14.8.2020 Päivystysapu 116 117 -puhelinpalvelussa on torstaista 13.8. lähtien palveluohjaus koronavirusta liittyviin asioihin ja muihin terveyteen liittyviin päivystyksellisiin asioihin. Päivystysapu 116 117 on tällä hetkellä pahasti ruuhkautunut.
Soittaessaan numeroon 116 117 asiakas ohjataan valitsemaan kahdesta vaihtoehdosta itseään koskevan palvelun. Jos puhelusi koskee: – koronaepäilyä tai altistumista, otetun näytteen vastausta tai omaolo.fi-palvelussa tehtyä koronaoirearviota, PAINA 1 – muuhun terveyteen liittyvää päivystyksellistä oiretta tai neuvoa, PAINA 2
Linja 1 on jaettu kahteen osaan. Mikäli koronalinjan asiakkaalla on hengitysvaikeuksia, puhelu poimitaan nopeammin. Muussa tapauksessa puhelu ohjautuu takaisinsoittopalveluun, jos linjalla on ruuhkaa. Mikäli takaisinsoittoa ei tule neljän tunnin kuluessa ja asiakkaalla on edelleen tarve olla yhteydessä päivystykseen, tulee hänen soittaa uudestaan Päivystysapuun.
– Valitettavasti emme tällä hetkellä pysty vastaamaan kuin osaan puheluista ja takaisinsoittoja jää tekemättä, erityisesti koska (kansallinen) järjestelmä poistaa soitot neljän tunnin välein, sanoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa. – Uuden valikon avulla pyrimme kuitenkin vastaamaan paremmin kiireellisemmin apua tarvitseville asiakkaille, joille viime aikojen tilanne on ollut haasteellinen.
Samalla lisäämme koko ajan keinoja ja resursseja palvella myös korona-asioissa paremmin, mutta tilanne ei ratkea hetkessä. : Kymsote
Näytä koko vastaus
Mikä numero on 116 117?
Soita päivystysapuun 116 117 ennen kuin harkitset lähtöä päivystykseen. Jos kyseessä on hätätilanne, soita hätänumeroon 112. Päivystysapu on sairaanhoitopiirien järjestämä sosiaali- ja terveydenhuollon neuvonta- ja ohjauspalvelu. Tällä hetkellä päivystysapu on käytössä jo usean sairaanhoitopiirin alueella.
Päivystysapu 116117 (116117.fi)
Onko terveyskeskus ja terveysasema sama asia?
Terveyskeskuksella tarkoitetaan hallinnollista termiä, joka merkitsee kansan- terveystyön eri osatoimintojen muodostamaa organisatorista kokonaisuu a. Terveysasema on terveyskeskuksen toimi lojen ryhmä, joka sisältää huomat- tavan osan terveyskeskuksen toiminnoista.
Näytä koko vastaus
Saako mennä mihin tahansa terveyskeskukseen?
Hoitopaikan valinta kiireettömässä hoidossa –
Potilas voi valita, miltä oman kuntansa tai kuntien yhteistoiminta-alueen terveysasemalta hän haluaa saada hoitoa. Hänen pitää ilmoittaa terveysaseman vaihtamisesta kirjallisesti nykyiselle terveysasemalleen ja valitsemalleen terveysasemalle. Potilaalla on oikeus halutessaan mennä hoitoon myös mihin tahansa muuhun terveyskeskukseen Suomessa. Tällöin hoitopaikan vaihdosta pitää ilmoittaa kirjallisesti hoitovastuussa olevan kunnan terveyskeskukselle sekä valitun kunnan terveyskeskukselle. Hoitovastuu siirtyy uudelle terveysasemalle tai valitun kunnan terveyskeskukselle viimeistään kolmen viikon kuluttua ilmoituksen saapumisesta. Seuraavan kerran terveysasemaa voi vaihtaa aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä valinnasta. Jos henkilö oleskelee säännöllisesti tai pidempiä aikoja kotikuntansa ulkopuolella, hänellä on oikeus saada oleskelupaikkakuntansa terveyskeskuksesta oman kunnan terveysasemalla tehdyn hoitosuunnitelman mukaista hoitoa. Potilas voi valita yhteisymmärryksessä lähetteen antavan lääkärin kanssa myös erikoissairaanhoidon hoitoyksikön mistä tahansa Suomessa.
Onko kaikissa kunnissa terveysasema?
Arjen turvaa lähipalveluista – Perussuomalaisten Sami Savio miettii ikäihmisten asemaa. – Esimerkiksi ikääntyneille pitkä matka terveyskeskukseen saattaisi nostaa kynnystä hakeutua terveyspalveluiden piiriin. Se taas voisi vaikeuttaa kotona pärjäämistä.
- Eskustan Arto Pirttilahti sanoo, että niin soten kuin pelastustoimenkin säilyttäminen lähellä tuo turvaa ihmisten arkeen.
- Saman puolueen Jouni Ovaska painottaa, että palvelut eivät saa karata liian kauas.
- Aikilla ei ole omaa autoa eikä julkinen liikenne toimi riittävästi kaupunkiseudun ulkopuolella.
Siksi jokaisessa kunnassa on oltava oma sotepiste. Pirkanmaan hyvinvointialueesta tulee Suomen suurin, siinä on 23 kuntaa. Kuva on Nokialta edelliskesänä. Kuva: Antti Eintola / Yle Ovaska puhuu siis sotepisteestä, ei terveyskeskuksesta. Toisen hallituspuolueen edustaja, demarien Pia Viitanen puolestaan puhuu sotekeskustoimipaikasta.
Näytä koko vastaus
Saako potilas valita sairaalan?
Sairaalan valinta Yleensä erikoissairaanhoidostasi vastaa kotikuntasi mukainen sairaanhoitopiiri, jossa on yliopistosairaala tai keskussairaala ja muita sairaaloita. Halutessasi voit myös valita erikoissairaanhoidon hoitopaikkasi mistä päin Suomea tahansa.
Un lääkäri tai hammaslääkäri on todennut, että tarvitset tutkimuksia tai hoitoa erikoissairaanhoidossa, voitte yhdessä harkita, mihin julkiseen sairaalaan tai poliklinikalle lähetteesi osoitetaan. Voinko valita erikoissairaanhoidon hoitopaikan opiskelupaikkakunnaltani? Kyllä, voit valita erikoissairaanhoidon hoitopaikkasi mistä päin Suomea tahansa.
Kela kuitenkin korvaa matkakustannuksia vain lähimpään tutkimus- tai hoitopaikkaan. Miten usein voin valita erikoissairaanhoidon hoitopaikkani? Erikoissairaanhoidossa hoitovastuu siirtyy valitulle hoitopaikalle vain lähetteeseen kirjatun sairauden tai hoidontarpeen osalta.
Jos tarvitset saman vuoden aikana useamman kerran erikoissairaanhoidon palveluja, voit tehdä hoitopaikan valinnan joka kerta erikseen ja myös vaihtaa hoitopaikkaa. Sairaala on valittava yhteisymmärryksessä lääkärin kanssa. Mitä tällä tarkoitetaan? Potilaan asemaa ja oikeuksia koskevan lain mukaan potilasta on pyrittävä hoitamaan yhteisymmärryksessä, esimerkiksi erikoissairaanhoidon hoitopaikkaa valittaessa.
Hoitava lääkäri tai hammaslääkäri toteaa hoidon tarpeesi ja päättää lähetteen kirjoittamisesta. Sinulla on aina oikeus valita, mihin sairaalaan haluat asiakkaaksi. Et voi kuitenkaan hakeutua hoitoon sairaalaan, jos sairautesi on hoidettavissa perusterveydenhuollossa.
- Et voi myöskään valita hoitopaikaksesi yliopistollista keskussairaalaa, jos sairautesi ei edellytä sen tasoista hoitoa.
- Erikoissairaanhoidon työnjakoa on viime vuosina uudistettu, ja joitakin hoitoja ja toimenpiteitä on keskitetty tiettyihin sairaaloihin.
- Et voi itse valita ilmoittautuvasi asiakkaaksi sairaalaan, jossa tarvitsemaasi tutkimusta tai hoitoa ei ole tarjolla.
Lääkärin rooli on toimia neuvonantajasi hoitopaikan valintaan liittyvissä kysymyksissä. Lääkäriltä saat tiedon, onko valitsemassasi sairaalassa kyseistä hoitoa ja millainen on hoitopaikan jonotilanne. Hoitopaikan valinnan määrittää kuitenkin ensisijaisesti potilaan valintaoikeus, jos hoito on realistista toteuttaa potilaan toivomassa hoitopaikassa.
- Voinko valita myös yksityissairaalan? Voit aina hakeutua asiakkaaksi myös yksityiseen sairaalaan.
- Silloin olet itse vastuussa hoitosi kustannuksista.
- Voit saada kustannuksista sairausvakuutusjärjestelmän mukaisesti korvauksia.
- Olen tyytymätön saamaani sairaalahoitoon ja haluaisin vaihtaa hoitopaikkaa kesken hoitojaksoa.
Saanko tällä perusteella lähetteen toiseen sairaalaan? Erikoissairaanhoidon hoitovastuu siirtyy vain lähetteeseen kirjatun sairauden tai hoidontarpeen osalta. Kun hoitojakso on kesken, ei lähettämisen aihetta ole eikä myöskään perustetta toiseen sairaalaan lähettämiseen.
Suositeltavaa on, että hoitovastuussa oleva erikoissairaanhoidon lääkäri selvittää erityisen huolellisesti potilaan toiveen perusteet. Hänen tulisi myös huolehtia siitä, että mahdollisen tyytymättömyyden aiheuttavat tekijät korjataan. Hoitopaikan vaihtamishaluun voi toki olla myös hoidon lääketieteellisestä laadusta tai kohtelusta riippumattomia käytännöllisiä syitä.
Tällöin on suositeltavaa toteuttaa potilaan hoidon kannalta toimivin ratkaisu. Korvaako Kela matkakustannuksia mihin tahansa hoitopaikkaan? Kela korvaa sinulle aiheutuneita matkakustannuksia lähimpään tutkimus- tai hoitopaikkaan. Mistä löydän tietoa erikoissairaanhoidon hoitopaikkojen jonoista ja asiakastyytyväisyydestä? Erikoissairaanhoidon hoitopaikkoja koskevaa vertailutietoa, esimerkiksi jonoista ja asiakastyytyväisyydestä, on valtakunnallisesti vielä vähän saatavilla.
- Useimpien sairaaloiden verkkosivuilta löytyy tilastoja hoitoonpääsystä.
- Oskeeko valinnanvapaus myös Ahvenanmaata? Terveydenhuollon kansallinen valinnanvapaus ei koske Ahvenanmaata.
- Suomessa mantereella asuva ei voi valita hoitopaikkaansa Ahvenanmaalta.
- Vastaavasti Ahvenanmaalla asuva ei voi valita Suomen julkisen terveydenhuollon palveluja, jotka sijaitsevat mantereella.
Katso aiheeseen liittyvät palvelut ja asiointikanavat. : Sairaalan valinta
Näytä koko vastaus
Voiko käydä lääkärissä toisella paikkakunnalla?
Julkisen terveydenhuollon asiakkaana voit valita hoitopaikkasi, kun tarvitset kiireetöntä hoitoa. Voit valita terveyskeskuksesi koko Suomen alueelta. Yhdessä lääkärisi kanssa voit valita, missä erikoissairaanhoidon yksikössä haluat saada hoitoa.
Näytä koko vastaus
Mitä tarkoittaa potilaan valinnanvapaus?
Valinnanvapaus –
Voit valita oman terveyskeskuksesi ja kiireettömän erikoissairaanhoidon tutkimus- ja hoitopaikkasi mistä tahansa Suomesta. Sinun ei tarvitse hakeutua tutkimuksiin tai hoitoon lähimpään alue- tai keskussairaalaan, vaan voit yhteisymmärryksessä lähetteen tekevän lääkärin kanssa valita hoitopaikkasi. Lähettävä lääkäri arvioi jatkotutkimuksen tai -hoidon tarpeesi ja lääkäri varmistaa, että valittavassa sairaalassa on hoidon edellyttämä erikoisala ja asiantuntemus. Meille valinnanvapauden perusteella hoitoon tulevan potilaan lähetteeseen kirjataan aina hoitopaikaksi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, vaikka hoitopaikka olisi Coxa tai Sydänsairaala.
Mikä on Vapaakortti?
Maksukatto Vuonna 2022 julkisen terveydenhuollon maksukatto, eli omavastuu, on 692 euroa. Jos sinulle kertyy maksuja yli tuon summan kalenterivuodessa, maksukatto tulee täyteen. Tämän jälkeen voit hakea vapaakorttia. Vapaakortilla saat loppuvuoden ajan maksukattoon kuuluvat julkisen terveydenhuollon palvelut ilmaiseksi.
Ainoastaan osastohoidosta menee maksu. Jos sinulla on vapaakortti, osastohoidon päivämaksu on 22,80 euroa vuorokaudelta loppuvuoden ajan. Säästä kaikki sairaalamaksujen ja terveyskeskusten maksukuitit. Kun maksukatto tulee täyteen, voit hakea vapaakorttia siitä sairaalasta tai terveyskeskuksesta, jossa vaadittava summa tuli täyteen.
Maksukatto on valtakunnallinen.
Näytä koko vastaus
Paljonko maksaa päivystyksessä käynti?
Terveyskeskus maksut määritellään laissa – Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksut eivät lainsäädännön ansiosta voi koskaan ylittää tiettyjä enimmäisrajoja. Enimmäismaksut on määritelty sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja koskevassa laissa, mutta kunnat voivat tarjota palveluita myös näitä enimmäismaksuja edullisemmin tai kokonaan ilmaiseksi.
terveystarkastukset ja terveysneuvontaäitiys- ja lastenneuvolakäynnitseksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävät palvelut, esimerkiksi ehkäisyneuvontavaltakunnalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotuksetlaboratorio- ja röntgentutkimukset, joihin on saatu lähete julkisesta terveydenhuollostaalle 18-vuotiaan hammashoito.
Paljonko röntgen maksaa?
Röntgentutkimukset
Palvelu | Hinta | Lisätietoa |
---|---|---|
Selkäranka | alk.147,10 € | Hinnat 147,10-168,40 €, omavastuu 136,10-157,40 € |
Vatsa ja lantio | alk.147,10 € | Hinnat 147,10-168,40 €, omavastuu 136,10-157,40 € |
Varjoainetutkimukset | alk.193,90 € | Hinnat 193,90-617,70 €, omavastuu 167,90-578,70 € |
Voiko terveyskeskukseen mennä ilman ajanvarausta?
Lehti 36: Ajankohtaista 6.9.2019 36/2019 vsk 74 s.1930 – 1933 Tiimimalli muutti työskentelytapoja Keski-Uudellamaalla. Tiimihuoneessa Hyrylän terveysasemalla keskustelevat lääkäri Lasse Hirvonen (vas.), Keusoten eteläisen alueen ylilääkäri Päivi Mäkelä-Bengs ja sairaanhoitaja Paula Liimatainen. Kun uusi tiimityömalli pudotti T3-luvun eli kolmannen vapaan ajan alle viikkoon, tiimeissä alettiin seurata “reppua”. Luku kuvaa etukäteen varattuja hoitajien ja lääkärien aikoja. Luvut päivitetään tiimihuoneen taululle viikottain, kertoo Päivi Mäkelä-Bengs.
- Terveysasema voi toimia näinkin: Ei ole perinteistä ajanvarausta eikä jakoa kiireellisiin ja kiireettömiin potilaisiin.
- Sen sijaan on yhteyshenkilö, jolle potilas voi soittaa.
- Näin toimitaan Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän eli Keusoten Hyrylän, Kellokosken ja Jokelan terveysasemilla.
- Aina kun tulee jotakin uutta toimintoa, se on pois vastaanottotyöstä.” Outi Palmén Yhteyshenkilö on sairaanhoitaja, joka työskentelee tiimihuoneessa.
Siellä on 2–3 hoitajaa ja 1–3 konsultoivaa lääkäriä, joilta hoitaja voi kysyä neuvoa tai siirtää asian heille. Lääkäri päättää, haluaako hän antaa neuvot hoitajalle, soittaa itse potilaalle tai kutsua käymään vastaanotolla, kenties laboratoriokokeiden kautta.
- Potilaan hoito alkaa heti, ja hänet hoidetaan pääsääntöisesti samana päivänä.
- Päivän alkaessa konsultoivilla lääkäreillä on muutama vapaa aika samalle päivälle.
- Hyrylän terveysasemalla työskentelevä terveyskeskuslääkäri Esa-Heikki Meriläinen arvioi, että kasvokkaisten potilaskontaktien määrä on vähentynyt puoleen sen jälkeen, kun malli otettiin käyttöön viime vuoden marraskuussa.
Kontaktien kokonaismäärä ei ole muuttunut, mutta asioita hoidetaan enemmän etänä kuin ennen. Lisäksi vastaanotolle tulijasta on nyt enemmän tietoa. – Kun avaan listan, tiedän potilaista jo jotain, Meriläinen kuvaa. Useimmat potilaat hän on itse ottanut listalle ja määrännyt heille esimerkiksi tarpeelliset laboratoriokokeet etukäteen.
- Viikossa yksi tai kaksi päivää on varattu vastaanottoja varten.
- Niihin hän ottaa potilaita, jotka tarvitsevat esimerkiksi lausuntojen kirjoittamisen vuoksi enemmän aikaa.
- Malliin kuuluu, että lääkärillä pitää olla perustelu sille, miksi hän ottaa potilaan vastaanotolle.
- Tyypillisessä viikossa Meriläisellä on kaksi konsulttipäivää, yksi päivä kouluterveydenhuoltoa ja yksi vastaanottopäivä.
Hän tekee nelipäiväistä työviikkoa. Meriläinen kokee, että työkuorma on uudessa mallissa keventynyt. Työ on myös muuttunut sosiaalisemmaksi. Työhön pystyy vaikuttamaan aiempaa enemmän listojen hallinnan avulla ja sitä kautta, että tiimit kehittävät työtään säännöllisesti ja itsenäisesti.
Näytä koko vastaus
Voiko päivystykseen mennä ilman ajanvarausta?
Päivystysapunumeron hoitajilla tarkat ohjeet hoidon arviointiin: “Tämä ei ole mikään musta tuntuu -juttu” – Mistä soittaja voi olla varma, että on osannut kuvailla oireensa maallikkona oikein puhelimessa? Mitä jos sairaanhoitaja tekee langan toisessa päässä virheen ja kehottaa potilasta odottelemaan kotona seuraavaan päivään, vaikka tämä olisikin ollut kiireellisen hoidon tarpeessa? Kenen on vastuu? – Jos on yhtään epävarma itsestään ja oireista ja puhelun jälkeen tulee ajatus, että tulikohan kerrottua kaikkea tai jos tulee joitakin uusia oireita, niin eihän se kiellettyä ole hakeutua päivystykseen.
- Sairaanhoitajan mukaan ohjeiden antaminen on aina haastavaa potilasta näkemättä.
- Viime kädessä potilas on kuitenkin itse vastuussa omasta terveydestään ja siitä, että hakeutuu hoitoon, jos tuntuu siltä, että sitä tarvitsee, sairaanhoitaja muistuttaa.
- Päivystysapunumeroon ei ole edes pakko soittaa, vaan päivystykseen saa mennä ilman soittoakin.
– Mutta me yritämme tällä tavalla välttää suurien sumien esiintymistä varsinkin kun flunssa- ja influenssakausi alkaa, sanoo sairaanhoitaja Jesperi Kuorikoski. Langan toisessa päässä on kuitenkin terveydenhuollon ammattilaisia, eikä ohjeita anneta mutu-tuntumalla, sanoo Uudenmaan Päivystysapu 116 117 -hankkeen tiedottaja Taru Tukiainen.
– Hoitajilla on oireiden mukaan laaditut arviointiohjeet, joiden perusteella he kysyvät ne kysymykset soittajalta. Uskon, että niissä tulee käytyä tosi hyvin oireet läpi. – Jos joku soittaa esimerkiksi kuumeen takia, niin hoitajalla on tietyt kysymykset, jotka hän kysyy. Eli meillä on vakioidut hoidon tarpeen arviointiohjeet, joiden perusteella soittajalle annetaan ohjeita.
– Tämä ei ole kenenkään “musta tuntuu” -juttu, vaan tässä on selkeät ohjeet joiden perusteella ihmisiä ohjataan oikeiden palveluiden piiriin, hän sanoo. Hätänumeroon eli 112:een saa, ja pitääkin soittaa, jos päivystysapunumeroa ei muista. Sinne saa soittaa, jos tuntuu siltä, ettei ole aikaa näppäillä pidempää numeroa ja jos pelkää, että aikaa menee liikaa soittelurumbaan.
Näytä koko vastaus
Saako mennä mihin tahansa terveyskeskukseen?
Hoitopaikan valinta kiireettömässä hoidossa –
Potilas voi valita, miltä oman kuntansa tai kuntien yhteistoiminta-alueen terveysasemalta hän haluaa saada hoitoa. Hänen pitää ilmoittaa terveysaseman vaihtamisesta kirjallisesti nykyiselle terveysasemalleen ja valitsemalleen terveysasemalle. Potilaalla on oikeus halutessaan mennä hoitoon myös mihin tahansa muuhun terveyskeskukseen Suomessa. Tällöin hoitopaikan vaihdosta pitää ilmoittaa kirjallisesti hoitovastuussa olevan kunnan terveyskeskukselle sekä valitun kunnan terveyskeskukselle. Hoitovastuu siirtyy uudelle terveysasemalle tai valitun kunnan terveyskeskukselle viimeistään kolmen viikon kuluttua ilmoituksen saapumisesta. Seuraavan kerran terveysasemaa voi vaihtaa aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä valinnasta. Jos henkilö oleskelee säännöllisesti tai pidempiä aikoja kotikuntansa ulkopuolella, hänellä on oikeus saada oleskelupaikkakuntansa terveyskeskuksesta oman kunnan terveysasemalla tehdyn hoitosuunnitelman mukaista hoitoa. Potilas voi valita yhteisymmärryksessä lähetteen antavan lääkärin kanssa myös erikoissairaanhoidon hoitoyksikön mistä tahansa Suomessa.
Paljonko terveyskeskuskäynti maksaa?
Terveyskeskus maksut määritellään laissa – Julkisen terveydenhuollon asiakasmaksut eivät lainsäädännön ansiosta voi koskaan ylittää tiettyjä enimmäisrajoja. Enimmäismaksut on määritelty sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja koskevassa laissa, mutta kunnat voivat tarjota palveluita myös näitä enimmäismaksuja edullisemmin tai kokonaan ilmaiseksi.
terveystarkastukset ja terveysneuvontaäitiys- ja lastenneuvolakäynnitseksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävät palvelut, esimerkiksi ehkäisyneuvontavaltakunnalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotuksetlaboratorio- ja röntgentutkimukset, joihin on saatu lähete julkisesta terveydenhuollostaalle 18-vuotiaan hammashoito.